Publisert 25. jan. 2020
Derfor er de motstandere av abort

Fredag deltok titusenvis i den årlige «March For Life»-markeringen i Washington, D.C.

Vi spurte fem kvinner om hvorfor de er imot retten til abort.

Mary Ruanne (78), pensjonist

– Kvinner må forstå at kroppen ikke lenger er deres når de blir gravid. Den tilhører en annen person, og den personen tilhører Gud, ikke dem.

– Hva om kvinnen blir voldtatt?

– Du må fortsatt bære barnet. Gud vil ta vare på deg og på barnet. Dessuten, hvis du blir voldtatt, og du drar til sykehus innen 72 timer vil de ta hånd om det.

Molly McGreevy (20), college-student

– Dette er ikke en politisk sak, men et spørsmål om menneskerettigheter. Livet begynner ved unnfangelsen. Når alt kommer til alt, er abort drap, det er å ta et menneskeliv. Barnet fortjener å bli elsket og tatt vare på. Det gjør også kvinnen. Pro Choice-bevegelsen styrker ikke kvinnen, den forminsker dem.

Hilsen fra Trump

Trump talte til folkemengden samtidig som riksrettssaken mot ham pågikk i Senatet, bare noen hundre meter unna.

– Ufødte barn har aldri hatt en sterkere forsvarer i Det hvite hus, sa Trump, som tidligere har vært tilhenger av selvbestemt abort.

Ifølge målinger fra Gallup sier omtrent halvparten av alle amerikanere at de er «pro life» – et begrep som brukes om motstandere av abort.

Én av fem mener abort bør være ulovlig, uavhengig av omstendighetene.

Bridget Green, hjemmeværende mor

– Abort er ikke en lovlig eller naturlig rett, det er en styggedom. Hvis vi ikke respekter rettighetene til de mest sårbare i samfunnet, kan vi heller ikke forvente at våre egne rettigheter blir beskyttet.

– Hva om hun blir voldtatt?

– Jeg synes fortsatt ikke vi skal straffe barnet for farens synder.

Stephanie Atha, jobber på et støttesenter for gravide:

– Hvis ikke Trump var pro life, ville jeg ikke støttet ham. Alle fortjener å leve, uavhengig av omstendighetene av graviditeten og unnfangelsen.

Brooke B (25), advokat

– Helt fra unnfangelsen er det en klump av liv, det er verdifullt. Du kan ikke ta liv, og i alle fall ikke uskyldige liv.

– I Norge står støtten for selvbestemt abort sterkt. Hvorfor bør det ikke være tillatt for kvinner å ta beslutninger om eget liv?

– I Norge har dere nesten ikke barn med utviklingshemning, andelen barn med Downs syndrom synker dramatisk. Det synes jeg er skremmende.

Fakta om abort i Norge og USA

* I Norge ble loven om selvbestemt abort ble vedtatt i 1976. Loven tillater abort 12 uker inn i svangerskapet.

* Etter uke 12 må kvinnen søke tillatelse fra en abortnemnd.

* I USA har det skjedd flere hundre innskrenkninger i abortlovene siden 2011. I fjor vedtok Alabama, Mississippi, Georgia, Ohio og Kentucky svært strenge regler.