Slik ser det ut på innsiden av Notre-Dame

Den ikoniske katedralen har fått store skader etter katastrofebrannen.

Brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris er fullstendig slukket, opplyser brannvesenet i den franske hovedstaden.

Den 850 år gamle, gotiske bygningen trekker rundt 13 millioner mennesker årlig.

Mandag fikk de besøkende en brå slutt på kulturopplevelsen, da de måtte evakueres på grunn av storbrannen. Det er ikke kjent hvor mange som befant seg inne i katedralen.

Bilder tatt under brannen, som herjet i over åtte timer før brannvesenet fikk kontroll natt til tirsdag, viser store ødeleggelser inne i katedralen.

Blant de viktigste kunstskattene som skal være reddet, er den hellige tornekronen – angivelig den Jesus bar langfredag da han døde på korset – og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet.

Frankrikes president Emmanuel Macron lover at Notre-Dame skal gjenoppbygges, og vil be om internasjonal hjelp for å få det gjort. En internasjonal innsamlingsaksjon vil ifølge Macron lanseres allerede tirsdag.

Den franske milliardæren François-Henri Pinault varsler at han donerer 100 millioner euro til gjenoppbyggingen. Summen tilsvarer 960 millioner kroner i dagens kronekurs.

Byens ordfører Anne Hidalgo vil at gjenoppbyggingen delvis skal finansieres med midler fra et eget Paris-fond fra 2015. I tillegg satt byen av 80 millioner euro i 2014 for restaurering av kirker, skriver hun på Twitter.

Ordføreren sier at de er preget av «en voldsom sorg».

Tirsdag formiddag opplyser brannvesenet at brannen er fullstendig slukket.

Publisert: 16.04.19 08:20