Britene elsker hennes brexit-porselen

BRILL (VG) I 2016, før brexit-folkeavstemningen: «Den kan du sikkert selge» sa noen til Harriet på et keramikk-kurs. Hun hadde ikke tenkt tanken.

– Jeg ville gjengi elementer fra brexit-historien på en tallerken. Briter har tradisjon for å brenne sin historie og politikk i porselen.

Tenk en klokke: Da ser du Angela Merkel på 13.00. – Jeg prøvde mitt beste på å tegne henne, ler Harriet. Den engelske kanal skiller England og Frankrike på 19, og 20 er Big Ben som er gått over ende.

– Folk ler når de oppdager detaljer som ikke er synlige med det blotte øyet. Serien inneholder også et fat, en kopp og asjett, og et sett eggeglass.

«Breggsit». Disse er i samlingen til Victoria & Albert, et verdensledende designmuseum i London. – Jeg ville masseprodusere og spre brexitware til Storbritannia, sier Harriet.

Det har hun klart. Det startet med et lån på 2000 pund i 2016 – tre år senere er det ikke lenger plass i huset. Soverommet er både lager og pakkerom.

– Jeg håper at noe av dette henger på et museum om 300 år. Folk må gå nære plaketten og lese b-r-e-x-i-t. Kanskje de uttaler det feil også.

Harriets brexit-porselen er allerede i fem-seks samlinger verden rundt. Hennes britiske kjøpere er både tilhengere og motstandere av brexit.

– Jeg forstår mer nå hvorfor folk stemte så forskjellig. Det jeg er mest sjokkert over er mangel på forståelse for hvordan landet ser ut utenfor London. Store områder av dette landet er forbigått.

Publisert: 08.10.19 09:21