Se bildene fra demonstrasjonen i Hong Kong

Flere hundre tusen mennesker i Hongkong har demonstrert mot et lovforslag som åpner for utlevering av etterlyste personer til Kina.

Hongkongs politiske lederskap mener den nye loven er nødvendig for å tette smutthull og å hindre at byen blir brukt som gjemmested for kjeltringer på flukt fra det kinesiske fastlandet.

Mange innbyggere i byen frykter at en utleveringsavtale kan bli brukt til å straffe politiske forbrytelser siden Hongkong og Kina har vidt ulike rettssystemer. Byen var en britisk koloni fram til 1997, da den ble tilbakeført til Kina som en særskilt administrativ region med utstrakt selvstyre.

Hvis loven som diskuteres i parlamentet, og som demonstrantene reagerer på gjennomføres, vil personer i Hong Kong som kritiserer det kinesiske regimet lettere kunne overgis til Kina. Det vil også bli lettere å angripe menneskerettighetsaktivister, journalister, frivillige organisasjoner og andre vanlige mennesker i Hong Kong.

- De stygge scenene av politi som nå bruker tåregass, gummikuler og pepperspray mot demonstranter, er brudd på internasjonal rett, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge. -Politiet har reagert med en grov overreaksjon, på noen få enkeltmennesker som har tråkket over streken. Nå får alle unngjelde, sier Egenæs.

Høringen av en ny lov har blitt utsatt etter tusenvis av mennesker tok til gatene i Hongkong. Den omstridte loven muliggjør utlevering av mistenkte i straffesaker til Kina.

Demonstrantene frykter at endringen skal føre til utlevering av politiske aktivister og at Beijings meningsmotstandere kan bli levert til et lukket kinesisk rettsvesen, skriver NTB.

The Guardian melder at demonstrantene blir møtt med tåregass av politiet når de prøver flytte seg nærmere parlamentet, og at noen av dem nå trekker seg tilbake.

Demonstrantene har på masker og plastfolie for å beskytte mot pepperspray, siden opprørspoliti har gjort det tydelig at de er villig til å bruke makt for å holde mengden rolig.

Onsdag morgen kom meldingen om at høringen har blitt utsatt, og den planlagte datoen for avstemning 20. juni ble også endret da tusenvis av mennesker protesterte.

– Ikke ta gleden på forskudd. Leung kan planlegge høringen igjen når som helst. La oss fortsette, roper protestarrangørene over høyttalere. Det skriver The Guardian.

Flere av demonstrantene peker mot paraplybevegelsen, masseprotestene som rammet Hongkong i 2014. – Mot slutten av paraplybevegelsen sa vi at vi ville komme tilbake. Nå er vi tilbake, roper mengden. Det skriver CNN og The Guardian.

Publisert: 12.06.19 16:57