30 år siden Mandela ble løslatt

Tirsdag er det 30 år siden Nelson Mandela ble løslatt. Den 11. februar i 1990 åpenbarte han seg utenfor Pollsmoor fengselet, hånd i hånd med kona Winnie.

FORSONING: Begge fikk Nobels fredspris, og etter det første frie valget i Sør-Afrika i 1994 ble Nelson Mandela president, mens Frederick de Klerk ble 2. visepresident. Offisielt delte de makten, men ANC styrte og har gjort det i snart 26 år.

71 ÅR: En slank og staut mann i dress var den Nelson Mandelas som møtte verden som en fri mann for 30 år siden. Få kjente ham igjen fra bildene fra den gang apartheidregimet dømt ham til livsvarig fengsel.

«AMANDLA»: Nelson og Winnie Mandela, ble symbol på det svarte Sør-Afrikas løsrivelse fra 350 års undertrykkelse. Her på vei ut fra Pollsmoor-fengselet utenfor Cape Town i 1990. Winnie sto utad last og brast med Nelson i tre tiår, men apartheidregimets trakkaseringer forandret henne. De ble skilt i 1996.

ROBBEN ISLAND: På dagen seks år etter at han ble løslatt, viste Nelson Mandela statsminister Gro Harlem Brundtland, rundt på fangeøya hvor han var satt fengslet i 18 år. Der tok de seg tid til en prat med VGs medarbeider. - En minneverdig og sterk opplevelse, sa en beveget Gro.

AKTIVISTEN: – Jeg husker gleden og euforien som preget Sør-Afrika på 1990-tallet. Den varte i mange år etter, men er nå snudd til dyp pessimisme, sier Inger Heldal, bistandsarbeider som gjorde en innsats for det nye Sør-Afrika.

FROKOST-DIPLOMATI: Thorvald Stoltenberg serverte Mandela den samme frokostmenyen som han gjorde med alle politiske dignitærer som kom til Norge. – Jeg er ikke sikker på at han var så begeistret for geitosten, husket Thorvald tilbake.

MADIBA OG JENS: Under et besøk i Oslo og på Nobels Fredssenter i 2005, var Nelson Mandela sammen med Jens Stoltenberg den gang Arbeiderparti-leder. Jens var tilstede da Nelson Mandela ble gravlagt i Qunu i desember 2013. Madiba vokste opp i Transkei.

VENNER: Nelson Mandela glemte aldri at Robert Mugabe og Zimbabwe støttet ANC under frigjøringskampen. Utover på 1990-tallet da Mugabe mer og mer ble en diktator, kritiserte Mandela Zimbabwes president.

THE ELDERS: I 2007 tok Nelson Mandela initiativet til å danne en prestisjetung gruppav tidligere statsledere som skulle arbeide for «fred og menneskerettigheter» verden over. Gro Harlem Brundtland, Desmond Tutu, Graca Machel, Jimmy Carter og Kofi Annan var blant deltakerne.

ADVOKATENE: Oliver Tambo og Nelson Mandela åpnet på 1950-tallet en advokatpraksis for å kunne bistå svarte sør-afrikanere i Johannesburg. Tambo var ANC president i eksil. Han ga fra seg ledervervet til Mandela i 1991.

FALT FOR SJARMEN: Det utviklet seg til et varmt vennskap mellom dronning og Elizabeth og Nelson Mandela. «Oh, Elizabeth», åpnet Mandela sin samtaler med dronningen, «Hello, Nelson», svarte hun. Britenes dronning falt for Mandela-sjarmen slik så mange av dem som møtte ham gjorde.

RESPEKT: I sin biografi skrev Nelson Mandela at han i sine år på Robben Island hentet inspirasjon fra Fidel Castro, Che guevara og den cubanske revolusjonen. Castro fordømte apartheid-regimet og var en aktiv støttespiller av ANC. Umiddelbart etter at Mandela og ANC kom til makten i 1994, ble det opprettet diplomatiske forbindelser med Cuba.

ANC-LEDELSE: Ved de tøffe forhandlingene med apartheidregimet om Sør-Afrika fremtid, var ANC-president Nelson Mandela og hans generalsekretær Cyril Ramaphosa under sterkt press. Ramaphosa var Mandelas foretrukne kandidat til å etterfølge ham i 1999. Det gikk 19 år før Cyril Ramaphosa ble Sør-Afrikas president.

FARVEL MADIBA: Nelson Mandelas giftet seg med, Graca Machel(t.v.), i 1998. Hun var tidligere enke etter Mosambiks president Samora Machel. - Det var en konflikt mellom mannen jeg elsket og myten Madiba, men etter hvert lærte jeg meg å leve med det, sa Graca Machel.

Publisert: 11.02.20 09:47