Krigsfotografen Anas Al-dyab døde på jobb i Syria - se hans sterke bilder

Den syriske fotojournalisten og frivillige hjelpearbeideren Anas Al-Dyab (23) døde søndag under et luftangrep mot Khan Shaykhun i Idlib-provinsen i Syria. Han døde mens han dokumenterte ødeleggelsen av byen.

Al-dyab var frilansfotograf og tilknyttet den syriske organisasjonen kjent som Hvite hjelmer. I flere år dokumenterte han ødeleggelsene og tragediene som fulgte borgerkrigen i Syria gjennom fotografi. Av Hvite hjelmer beskrives han som en helt og en aktivist.

De hvite hjelmene beskriver seg selv som en hjelpeorganisasjon og var blant annet nominert til Nobels fredspris i 2016 og 2017. De fikk også The Right Livelihood Award i 2016, som har blitt beskrevet som den alternative fredsprisen. Tilhengere av president Bashar al-Assad og hans russiske allierte beskylder De hvite hjelmene for å støtte opprørene og for å være tilknyttet jihadist-grupper, skriver BBC. Det syriske regimet og Russland er samtidig beskyldt for å drive en svertekampanje mot organisasjonen.

Al-dyabs venn og kollega i Hvite hjelmer, Hamid Kutini, forteller til CNN at fotografens motivasjon var å vise konsekvensene av krigen for landets innbyggere. Bildet viser en gruppe syrisk ungdom som har blitt skadet i krigen, og som nå sikter mot Paralympics i 2020.

I februar i år tok Al-dyab dette bildet av en seks år gammel, skadet syrisk jente ved siden av liket av søsteren. Jenta venter på å bli reddet etter at bygningen de befant seg i i byen Khan Shaykhun ble bombet. Jenta overlevde, men ikke søsknene.

Det var i samme by, Khan Shaykhun, at Al-dyab omkom seks måneder senere, også da i et luftangrep, mens han var på jobb med Hvite hjelmer. Han ble 23 år gammel. – Anas var en ung mann, som var elsket av alle, som ikke hadde noen fiender, og som hadde som eneste mål å vise verden hva som egentlig skjer i Syria, sier Kutini. Bildet er ifølge fotografen fra Afrin i fjor høst.

Al-dyab fotograferte ofte fra frontlinjene, og jobbet blant annet for nyhetsbyrået AFP. Han var en av 11 sivile som omkom i søndagens luftangrep. Bildet er tatt i byen Khan Shaykhun, der en skadet kvinne får hjelp.

– Anas var vitne til mange massakrer. Han ble skadet i det kjemiske angrepet mot Khan Sheikhoun, og ble også skadet i et pipebombeangrep mens hans jobbet med dekning av sivile hjelpeorganisasjoners arbeid med å redde sivile, sier kollega Hamid Kutini.

– Anas vil alltid bli husket som den som holdt seg i kulissene og kjempet med kameraet. Hvil i fred, bror, skriver Hvite hjelmer i en kunngjøring.

Anas Al-dyab ble begravet i går, i Idlib i Syria. Her bæres han til graven av syriske hjelpearbeidere og kolleger.

Røyk stiger fra byen Khan Shaykhun etter et luftangrep 7. juni i år.

Byen har blitt særskilt hardt bombet de siste månedene, og tusenvis har måttet evakuere.

En syrisk mann holder rundt sin døde datter. Bildet er tatt i februar. Ifølge Al-dyab selv har han fotografert flere dusin luftangrep og konsekvensene av dem. I et intervju med CNN tidligere i år sa han at han fortsatte på grunn av sin sterke tro på jobben med Hvite hjelmer.

En syrisk far kysser føttene til sin døde datter etter et luftangrep i Khan Shaykhun Idlib-provinsen i Syria. Siden 9. februar i år har 42 mennesker blitt drept i angrep fra det syriske regimet i byen, ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Rettelse: VG har gjort endringer i en stedsangivelse i teksten om gutten i Afrin. VG skrev først Aleppo, men har altså presisert at det dreier seg om Afrin, som ligger i distriktet Aleppo. Dette ble endret 28.07.19 klokken 07.48.

Publisert: 23.07.19 00:59