Fakta og ekte historier

Halvparten av verdens befolkning har en vagina. Likevel vet vi svært lite om den.

Hvorfor gjør det vondt i underlivet? Hvordan vet jeg at jeg har PCOS? Hva er endometriose, vulvodyni og vaginisme? Hvordan ser klitoris ut? Hva er symptomer på lichen sclerosus? Hvilke sykdommer kan man få i underlivet? Og hvordan får jeg egentlig orgasme?

Underlivet kan være roten til mye godt, men også til mye vondt hos kvinner. For mange kan det være vanskelig å vite hvor man skal søke hjelp, og det kan ta lang tid å få en diagnose.

👆 Dette vil VG gjøre noe med.

Her kan du bli kjent med flere kvinner, som forteller hvordan det er å leve med sykdommer i underlivet. Du kan lære om hvor viktig sex er for helsen din. Du kan også bli kjent med underlivet i denne interaktive 3D-modellen!

🍎 Er du lærer eller helsesykepleier? Trykk her for ressurser til å jobbe med Vgina og kvinnehelse med ungdom. Ressursen er utviklet i samarbeid med Tenk, skoleavdelingen til Faktisk.no.

3d-modellen:

Utforsk kvinnens underliv i vår 3d-modell

Klikk her

3d-vagina

Trykk for å lese om:

Tips oss:

Har du en historie du har lyst til å dele? Ta kontakt med oss på kvinnehelse@vg.no

Her får du opp alle sakene VG har skrevet om #kvinnehelse:

Åpenhet i VG:

Hvorfor skriver VG om sykdommer i kvinners underliv?

Selv om halve Norges befolkning er kvinner, er kvinnehelse et kraftig underdekket felt. Mange av kvinnene lider av sykdommer som for eksempel endometriose og PCOS forteller om det samme: Lite forståelse i helsevesenet, og en lang prosess for å få stilt diagnose. Mange forteller at de sliter med å finne relevant informasjon på nettet, og at det er vanskelig å navigere i mylderet av myter og fakta. VG har derfor laget en portal, for å gjøre det enklere å navigere. Sykdommene som omtales i denne spesialen er valgt ut i samråd med flere leger og forskere innen kvinnehelse. Alle faktaene i denne saken er kvalitetssikret og gjennomgått av ledende eksperter på ulike sykdommer, det samme er 3D-modellen. I alle saker VG jobber med, må det gjøres vurderinger på hva som skal inkluderes - og hva som skal utelates. Det finnes flere diagnoser og sykdommer enn de som er nevnt her, som fortjener oppmerksomhet. VG har valg å omtale underlivssykdommer som forskere og eksperter sier er de vanligste.

Å stille opp i VG å fortelle om sin sykdom, krever mye. I arbeidet med å finne historier, har VG vært i kontakt med flere kvinner med ulike diagnoser. Vi har også vært i kontakt med flere pasientforeninger. Caroline, Mie og Hege er bare noen av mange som daglig sliter med smerter. VG er likevel hele tiden på jakt etter tips etter andre gode historier! Tips oss på kvinnehelse@vg.no