Regjeringskabalen

Regjerings-
kabalen

VG kan nå presentere hele den nye Høyre-Krf-Venstre-regjeringen til Erna Solberg (H), slik den ser ut torsdag kveld.

Les også: Slik var spillet rundt statsrådspostene

Dette er regjeringen

To ministerposter er kuttet, 20 står igjen. Både samfunnssikkerhet og eldre- og folkehelse forsvinner ut. Distrikt og digitalisering blir en ny ministerpost, ved siden av kommunalministeren.

=
=
=
Erna Solberg (H)
Stats­minister
Erna Solberg skal fortsatt være statsminister. Å få med Venstre, Frp og KrF i en firepartiregjering har vært hennes store prosjekt. Nå mister hun Frp.
FLYTTET
Jan Tore Sanner (H)
Finans­minister
VG får bekreftet at Jan Tore Sanner skal bli ny finansminister. Den tidligere kunnskapsminiseren erstatter partileder i Frp, Siv Jensen.
Ine Eriksen Søreide (H)
Utenriks­minister
Eriksen Søreide ble Norges første kvinnelige utenriksminister da hun kom til jobben fra posten som forsvarsminister i 2017.
NY
Abid Raja (V)
Kulturminister
Kilder sier til VG at Abid Raja er ny kulturminister. Han er stortingsrepresentant og en av kandidatene til ny ledelse i Venstre, som velges i vår.
Frank Bakke-Jensen (H)
Forsvars­minister
Bakke-Jensen har ansvaret for utforming og iverksetting av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk.
NY
Henrik Asheim (H)
Minister for høyere utdanning og forskning
Iselin Nybø blir nå ny næringsminister, ifølge kilder til VG. Hun erstattes av Henrik Asheim, som er ny i regjeringen.
FLYTTET
Trine Skei Grande (V)
Kunnskaps- og integrerings­minister
Trine Skei Grande går ut av kulturdepartementet og blir ny kunnskapsminister. Dette departementet var et av hovedkravene fra Venstre i forhandlingene om de nye statsrådpostene, ifølge kilder til VG.
NY
Sveinung Rotevatn (V)
Klima- og miljø­minister
Sveinung Rotevatn går inn som ny statsråd for Venstre, og erstatter Ola Elvestuen. Rotevatn er statssekretær i samme departementet og en av kandidatene til ny ledelse i Venstre, som velges i vår.
FLYTTET
Monica Mæland (H)
Justis- og innvandrings­minister
Sentrale kilder i regjeringsapparatet sier til VG at Mæland skal erstatte Jøran Kallmyr (Frp) som justisminister. Dette kan bety at kommunaldepartementet erstattes av et distriktsdepartement. Kilder har bekreftet at Linda Hofstad Helleland blir distriktsminister.
Bent Høie (H)
Helse­minister
Bent Høie skal bli ny fylkesmann i Rogaland og sitter ikke på Stortinget etter valget i 2021. Høie tar heller ikke gjenvalg som nestleder.
Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
Barne- og familie­minister
VG får bekreftet fra senrale kilder at Ropstad fortsetter i barne- og familiedepartementet. Barn og familieliv er en kjernesak for KrF.
FLYTTET
Iselin Nybø (V)
Nærings­minister
Tidligere næringsminister, Torbjørn Røe Isaksen, har blitt ny arbeidsminister og erstattes av Iselin Nybø. Hun har vært minister for høyere utdanning og forskning.
NY
Knut Arild Hareide (KrF)
Samferdsels­minister
Ifølge en sentral KrF-kilde blir tidligere KrF-leder Hareide samferdselsminister. Hareide ville høsten 2018 forhindre at KrF gikk i regjering med Frp og argumenterte for at partiet heller burde samarbeide med Arbeiderpartiet. Tapte den kampen og har ikke villet sitte i en regjering med Frp. Men nå er Frp ute.
NY
Geir-Inge Sivertsen (H)
Fiskeri- og sjømat­minister
VG får bekreftet fra sentrale kilder at Sivertsen bli ny fiskeriminister. Han har vært statssekretær i samme departement, og erstatter Harald Tom Nesvik fra Frp.
NY
Tina Bru (H)
Olje- og energi­minister
Ifølge VGs kilder, og som Dagens Næringsliv først meldte, er Tina Bru fra Høyre den nye oljeministeren. Bru er valgt inn på Stortinget fra Rogaland og sitter i energi- og miljøkomiteen. Også aktuell for nestlederpost i Høyre påpeker VG-kommentator Tone Sofie Aglen.
FLYTTET
Nikolai Astrup (H)
Kommunalminister
Astrup hadde posten som digitaliseringsminister under kommunal- og digitaliseringsdepartementet. Nå går Astrup inn som ny kommunalminister, mens Linda H. Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister.
FLYTTET
Torbjørn Røe Isaksen (H)
Arbeids- og sosial­minister
Kilder sier til VG at Anniken Hauglie (H) skal ut av regjering og erstattes av Torbjørn Røe Isaksen, som var næringsminister. NRK meldte det først, og VG har fått opplysningene bekreftet av sentrale kilder.
Dag Inge Ulstein (KrF)
Utviklings­minister
Ulstein blir værende i sin post som utviklingsminister. Det er bekreftet av sentrale kilder til VG
Olaug Bollestad (KrF)
Landbruks - og matminister
Kilder bekrefter til VG at Bollestad fortsetter i sin nåværende rolle. Har ansvar for landbruk- og matpolitikk. Bollestad er nestleder i KrF.
NY
Linda Hofstad Helleland (H)
Distrikts- og digitaliseringsminister
Kilde bekrefter til VG at Linda Hofstad Helleland (H) kommer tilbake i regjering, til en ny statsrådpost for distrikt og digitalisering. Helleland var kulturminister i 2015 til 2018, og barne- og likestillingsminister til 2019.

Av: Tom Byermoen (utvikling), Oda Leraan Skjetne (utvikling), Runa Victoria Engen, Eirik Mosveen, Alf Bjarne Johnsen, Frank Ertesvåg, Bjørn Haugan, Runa Fjellanger, Martha Holmes, Amalie Nordbø Odiin
Foto: VG, Regjeringen, Scanpix, Stortinget

Sist oppdatert:

Siste nytt