Laster inn saken

DA HELVETE BRØT LØS

Nattens ro hviler over det idylliske boligfeltet Nystulia.

Men under skjer det noe. Noe farlig. Noe ingen vet om.

Så bryter helvete løs.

Stein Magne Ranum (69) og samboeren Mona Torp (65) ligger og sover i denne femmannsboligen.

Skjermen på klokkeradioen er helt svart da et voldsomt smell fyller rommet.

I nabohuset våkner Aud-Margaret Varmsæter Krogstad (64). Den store femmannsboligen rister.

«Jordskjelv», tenker hun, før husveggen spjærer. Hun klamrer seg fast til madrassen i det hun blir sendt i full fart ut av andre etasje.

«Er dette en skrekkfilm?» spør Magne Kvam (65) seg selv. Ute er det bekmørkt, men han ser at femmannsboligene er borte. Like etter seiler garasjen hans ned i dypet.

Politiet får det første av en rekke nødanrop om skredet. De forstår det er dramatisk, men aner ikke konturene av katastrofen som venter dem.

Gry Røssevold Amundsen (58) forstår alvoret da hun ser krateret.

«Kom dere ut, det har gått et jordras», roper hun inn i naboleiligheten.

Øystein Gjerdrum (68) og barnebarna våkner. Utenfor ser de bare et stort, dypt hull. Rundt er det dødsstille.

Alarmen går hos Hovedredningssentralen:

«Melder om stort jord/leireskred på Gjerdrum. Flere hus er tatt og står "på kanten". Behov for ressurser til stedet. Svært uavklart situasjon.»

«ER DU I LIVE?» roper Stein Magne Ranum mens han febrilsk leter etter samboeren Mona Torp i skredmassene.

«JA», roper hun tilbake.

I bare trusen krabber han mot stemmen hennes, og makter å dra henne opp fra ruinene. Grunnen fortsetter å bevege seg der de nå klamrer seg til hverandre.

«Vi er ikke på Nystulia. Vi må være et annet sted», tenker Anna Sandman (41) da hun kommer til seg selv.

Livredde for å synke, sitter hun og ektemannen Jörgen Sandman (65) på det som var husets vegger. Langt borte hører de rop om hjelp.

«Flere meldinger til alle nødetater om skred. Det slås katastrofealarm.» Meldingen til Hovedredningssentralen er ikke til å misforstå.

Like etter hever Oslo Universitetssykehus beredskapen til rød: «Stort fjellras på Gjerdrum. Mange skadde på vei. AMK ber om full katastrofeberedskap».

«Tuller du?» spør ordfører Anders Østensen da politiet ringer. Han forstår alvoret i situasjonen da han ser blålys utenfor vinduet. Fem minutter senere settes krisestab.

Ved kommunehuset i Ask sentrum blir han møtt av en alvorspreget og stille forsamling. Med hodelykt som eneste lyskilde åpner han dørene for de evakuerte innbyggerne.

«Trolig mange skadede og høyst sannsynlig omkomne», er beskjeden til Hovedredningssentralen.

Minutter senere bekreftes dramaet i en ny melding: «Mye av Nystulia har rast ut. Ikke oversikt, mørkt og vanskelige forhold».

Jan-Tore Bariås (60) rekker bare å kjøre noen hundre meter før han blir møtt av snø som virvles opp og sperrer for sikten.

«Så plutselig tilter faenskapet og panseret går rett ned i friluft, og bilen fyker kanskje syv til ti meter nedover.»

«Brann på stedet melder at folk blinker SOS til helikoptrene». Senere refererer politiet fra nødsamtaler om at hele hus er i bevegelse og ofre som ligger under takplater.

Ole Kristian Viken (61) presser foten hardt mot bremsepedalen. Veien foran finnes ikke mer.

«Vi må ut av bilen», skriker kona. Bakken er i ferd med å sprekke opp. Bilen blir stående og vippe på skredkanten. Snart forsvinner den ned i avgrunnen.

De er ca. 400 meter nede i skredgropen. Rundt seg hører samboerparet Stein Magne Ranum og Mona Torp rop om hjelp. Det er iskaldt. Dynen de har over seg fryser til is. I retning Ask sentrum ser de blålys og tenker at hjelpen er på vei.

«Det ser ut som 50 hus er tatt av skredet», melder politihelikopteret til Hovedredningssentralen.

Tallet blir etter hvert nedjustert, men mørket og sludd gjør det krevende å få oversikt.

Ahus sender ut katastrofevarsel på SMS:

«Det er utløst beredskap med rødt nivå ved sykehuset grunnet EKSTERN HENDELSE JORDRAS GJERDRUM. Vi gjentar, rød beredskap. Handle i henhold til egne planer.

Politiet frykter Mona Torp er omkommet. Hun er fortsatt i live, men mister blod fra et stort kutt i hodet.

Samboeren Stein Magne Ranum begynner å bli utålmodig: «Hvorfor i helsike kommer de ikke hit?».

Han kjenner at kroppen blir varm og tar det som varsel om at kroppen ikke takler kulden mer. - Vi hadde vel mer eller mindre gitt opp, nesten innforstått med at nå var det slutt.

Samtidig jobber brann- og redningsmannskaper med å evakuere hus ved skredkanten, som sakte spiser seg innover landskapet. De bruker sirener, sprenger opp dører og roper for full hals.

Ved Gjerdrum bo- og behandlingssenter er det kaos. I bekmørket, med stillestående heiser og en brannalarm som skjærer i gangene. Fire ansatte prøver å berolige de 33 beboerne.

Noen er coronasyke. Andre demente. Flere klarer ikke å gå selv. Snart kommer beskjeden om at også de må komme seg ut.

Da redningsmannen fires ned til Stein Magne Ranum og Mona Torp, forstår de at dette likevel ikke er slutten.

I ettertid er det vanskelig å sette ord på hva de følte. Ranum klarer ikke å stå oppreist, men blir løftet ut og heist opp av helikopteret. Mona blir lagt på en båre - og klokken 06.30 er hun den 13. og siste levende personen som blir reddet ut av skredområdet.

I de påfølgende dagene leter redningsmannskaper etter overlevende.

Ti bygninger med 35 boenheter ble tatt av leirskredet, som beskrives som et av de større i moderne tid.

Over 1,4 millioner kubikkmeter med masse raste ut, og skredet er anslått til å være på omtrent 300x700 meter. En ekstern ekspertgruppe skal granske årsaken.

Syv personer ble funnet omkommet i skredmassene. Tre er fortsatt savnet, men antatt omkommet.

 • Eirik Grønolen (31)

  Ble funnet omkommet fredag 1. januar, etter at Nystulia 38 forsvant i skredet. Han jobbet i IT-firmaet Dunderverk. «Eirik var en kjær, dyktig og dedikert kollega og ikke minst en varm og snill person som vi nå har mistet brått og så alt for tidlig. Han vil bli dypt savnet», skriver selskapet i en uttalelse.

 • Bjørn-Ivar Grymyr Jansen (40)

  Ble funnet omkommet lørdag 2. januar, etter at leiligheten i Nystulia 39 ble tatt av skredet. Grymyr Jansens ektefelle og datter er også blant de omkomne.

  Alma Grymyr Jansen (2)

  Datteren til Bjørn-Ivar Grymyr Jansen (40) og ektefellen Charlot Grymyr Jansen.

  Charlot Grymyr Jansen (31)

  Ble funnet omkommet søndag 3. januar. Samme dag ble det kjent at familien ventet et nytt barn i februar. De var hjemme i Nystulia da raset gikk

 • Lisbeth Neraas (54)

  Ble funnet omkommet lørdag 2. januar. Bodde i Nystulia 42 og er mor til Marius Brustad (29), som også omkom. «Vi kommer til å savne vår mor, søster, tante, svigerinne og datter for all kjærlighet, omtenksomhet og støtte du alltid ga til oss rundt deg», skriver familien i et minneord.

 • Marius Brustad (29)

  Ble funnet omkommet søndag 3. Januar. Ifølge Romerikes Blad var han på romjulsbesøk hos moren Lisbeth Neraas. «Marius, du var med ditt smittende smil, en stor gledesspreder. Du var et forbilde for dine brødre og en sønn man bare kunne drømme om», skriver familien.

 • Irene Ruud Gundersen (69)

  Bodde i Nystulia 4 som ble tatt av skredet, og kom seg ikke ut av huset. Ifølge datteren kom søsteren og faren seg ut.

 • Ann-Mari Olsen-Næristorp (50)

  Er sammen med datteren Victoria Næristorp-Sørengen (13) savnet, men antatt omkommet. Ektemannen så henne og datteren sist da de forsøkte å komme seg ut av huset mens skredet pågikk.

 • Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (13)

  Datteren til Ann-Mari Olsen Næristorp er antatt omkommet etter skredet. På første skoledag ved Gjerdrum ungdomsskole tidligere i uken tente de lys for 13-åringen og de andre skredofrene.

 • Rasa Lasinskiene (49)

  Var ute og luftet hunden før hun skulle på jobb. Ektemannen snakket med henne på telefonen da kontakten plutselig ble brutt, har han fortalt til Bergens Tidende. Ble funnet mandag 22. mars 2021.