Spørsmål og svar om coronaviruset

Av Oda Leraan Skjetne, Sondre Nilsen, Yasmin Sfrintzeris, Ole Løkkevik og VGs breaking-avdeling
Oppd. 21. mars 2020 09:55

Denne siden oppdateres ikke lenger og kan derfor inneholde utdatert eller feil informasjon om coronaviruset.

Her har vi samlet alt du må vite om det nye coronaviruset, fra smitte til karantene og reiseråd.

Karantenelivet

Hva er forskjellen på hjemmekarantene og hjemmeisolering?

Hjemmeisolering har større restriksjoner og er for dem som har fått påvist covid-19, altså som har testet positivt på coronaviruset.

Hva kan jeg ikke gjøre i hjemmekarantene?

Hjemmekarantene er for deg som ikke har symptomer på covid-19, men har vært utenlands de siste 14 dagene eller har hatt nærkontakt med en person som har testet positivt.

Folkehelseinstituttet sier følgende gjelder for disse:

 • Skal ikke gå på skole eller jobb
 • Personer som bor sammen kan omgås normalt.
 • Skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
 • Skal ikke ta offentlig transport.
 • Bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
 • Gå på butikken: Bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kafeer. Ved mangel på alternativer, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men sørg for å holde minst to meters avstand til andre og unngå kø.
 • Gå tur: Kan gå tur ute, men hold minst 2 meters avstand til andre.
 • Hvis symptomer: Vær årvåken på egne symptomer. Ved feber eller luftveissymptomer, bør du isolere deg så snart som mulig.

Hva kan jeg ikke gjøre i hjemmeisolering?

Hjemmeisolering er for dem som har fått påvist eller testes for coronaviruset. Eller hvis du har vært i kontakt med en som har fått påvist viruset og har fått symptomer.

Folkehelseinstituttet sier følgende gjelder for disse:

 • Skal ikke gå ut i det hele tatt.
 • Hold helst 2 meters avstand til de du bor sammen med når det er mulig.
 • Hvis mulig, ha eget rom og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
 • Hjemmet bør rengjøres hyppig.
 • Ring helsevesenet ved behov for legehjelp.
 • De du bor sammen med skal være i karantene.
 • Isoleringen varer til legen sier at du er smittefri, normalt syv dager etter du er helt frisk.

Hva er reglene for oss som ikke er i karantene?

 • Bli hjemme: Det klare rådet fra helsemyndighetene til alle er å holde seg mest mulig hjemme og holde avstand til andre.
 • Butikkbesøk: Hvis du er frisk kan du dra på butikken. Personer i risikogruppen for alvorlig sykdom (se eget spørsmål om det) rådes til å holde seg hjemme så mye som mulig. Hvis noen kan kjøpe inn varer til deg, fremfor at du selv drar på butikken, er det best.
 • Små grupper: Man bør ikke være mer enn fem personer i en gruppe hvis du går ut.
 • Venne- og familiebesøk: Helsemyndighetene anbefaler å begrense besøk og samvær med andre. Det vil si at du helst ikke bør besøke eller ha besøk av venner og familie. * Hjemmekontor: Helsemyndighetene anbefaler alle å ha hjemmekontor, hvis det er mulig. Det må avklares med arbeidsgiveren din.
 • Arrangement og behandlinger: Fra 12. mars ble det forbud mot og stenging av alle kultur- og idrettsarrangement. Hvis du skal på restaurant, rådes det fra 27. mars til å holde minst to meters avstand. Svømmehaller, badeland, frisører, fysioterapaut, kiropraktorer og psykologer er alle pålagt stengt.
 • Reiser innenlands: Helsedirektoratet råder deg til å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Hvis du må reise, unngå offentlig transport eller steder hvor du lett kommer i kontakt med andre. For helsepersonell som jobber med pasientbehandling er det forbudt å reise til utlandet.
 • Hyttetur: Du kan ikke reise til hytta di i en annen kommune og sove over, men du kan reise opp på en dagstur for å gjøre nødvendig vedlikehold.
 • Reiser utenlands: Helsedirektoratet råder alle til å unngå alle reiser innenlands. For helsepersonell som jobber med pasientbehandling er det forbud å reise til utlandet. * Besøke syke: Det er innført restriksjoner for alle landets helseinstitusjoner, med adgangskontroll, så personer som kan ha vært utsatt for smitte kan avvises.

Hva hvis en i samme familie/husstand som meg blir satt i karantene?

Nå skal det likevel sies at myndighetene uansett anbefaler alle som kan ha hjemmekontor å ha det - og ber folk unngå å reise (også rundt i Norge) hvis det ikke er strengt nødvendig.

Men man skal fortsatt kunne leve som normalt hvis samboeren blir satt i karantene.

Kan barna mine leke med andre barn?

Du bør ikke la dine barn eller ungdommer samle seg i store grupper, påpeker Folkehelseinstituttet. For å stoppe spredningen i samfunnet, anbefaler de alle å begrense kontakt med andre utenfor familien. Og hvis barna skal møte andre, bør de holde minst én meter avstand. De anbefaler å holde leken ute, hvis flere skal leke sammen, og å vaske hender ofte.

- Dersom det er nødvendig å samarbeide med andre familier om barnepass, bør det begrenses til små grupper. Slik får man begrenset smittespredningen, skriver FHI.

Som for voksne bør ikke barn og ungdommer omgås andre hvis de har symptomer på luftveisinfeksjon, selv om det er milde symptomer.

- Friske barn kan være sammen i små grupper, men det bør tilstrebes å ha faste lekevenner gjennom hele perioden. Å leke ute medfører mindre smitterisiko enn å leke inne. Utsett større sammenkomster som ikke er nødvendige, skriver myndighetene på helsenorge.no.

Hvorfor får jeg ikke reise på hytta?

Regjeringen har forbydd overnatting på hytta utenfor hjemkommunen, for å beskytte helsevesenet i hyttekommuner som ikke har kapasitet til å ta seg av syke hyttefolk i tillegg til sine egne innbyggere.

Det er nå forbudt å overnatte på en fritidseiendom som ligger utenfor hjemkommunen din.Forbudet gjelder foreløpig til over påsken.

Et unntak er hvis en i familien er bekreftet smittet. Da kan de friske i familien som ikke er smittet reise på hytta, mens den smittede er i isolasjon, slår forskriften fast.

Smitte

Hvem blir rammet av coronaviruset?

 • De fleste som blir smittet av coronaviruset og sykdommen covid-19 vil ifølge Folkehelseinstituttet få luftveisinfeksjoner og pustebesvær, en mild sykdom som vil gå over av seg selv.
 • Eldre og allerede syke: Basert på utbruddet i Kina ser Folkehelseinstituttet at disse gruppene har større risiko for å utvikle alvorlig sykdom hvis de blir smittet: eldre og personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte- og karsykdom (kardiovaskulær sykdom), diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon). Les mer om det på FHIs sider her. FHI påpeker at de fleste som har dødd av covid-19-sykdommen har vært både gamle og alvorlig syke fra før. Røykere har muligens også større risiko for å få alvorlig sykdom, påpeker FHI.* FHI påpeker samtidig: «Det er mulig at personer med alvorlig nyresykdom, leversykdom og personer som har nedsatt immunforsvar (også der det skyldes medikamentell behandling) også har økt risiko.»
 • Medisiner som hemmer immunforsvaret: Folkehelseinstituttet sier det ikke er grunnlag for å be pasienter som står på immunsupprimerende behandling skal slutte med det.
 • Barn: Andelen barn og spebarn som har fått påvist infeksjon, har så langt vært lav. Barn virker altså å være mindre utsatt og FHI påpeker at unge i mindre grad trenger å bekymre seg.

Hvor dødelig er coronaviruset?

Ettersom det er et nytt virus, har ingen den fulle statistikken.

 • Men en studie av 44.672 corona-smittede i Kina viser en dødelighet på 2,3 prosent. Eller 0,9 prosent, hvis man ser bort fra personer med allerede underliggende sykdom som kreft, diabetes eller hjerte- og karsykdommer. Dødstallene i Italia har imidlertid nå oversteget dem i Kina.
 • Coronaviruset har antageligvis likevel en langt en lavere dødelighet enn SARS-viruset fra 2003 (10 prosent) og en betydelig lavere dødelighet enn MERS-viruset (rundt 35 prosent). Og hvis vi sammenligner med ebola (dødelighet på 40 til 90 prosent), er dødeligheten i alle fall veldig lav.

Er det ekstra farlig for gravide?

Folkehelseinstituttet understreker at mye om coronaviruset fortsatt er ukjent. Rådet for å forebygge smitte er det samme for gravide som alle andre: Ha god håndhygiene og unngå samvær med personer med symptomer på luftveissykdom.

– Vi vet foreløpig ikke om dette også gjelder for sykdommen covid-19, men det er lite som tyder på at gravide er spesielt utsatt for å utvikle alvorlig sykdom med det nye koronaviruset, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

De skriver at det er usikkert om viruset kan smitte fra mor til barn.

- Om det nye koronaviruset kan smitte fra mor til barn før eller under fødsel er foreløpig usikkert, men de få undersøkelser som er gjort så langt tyder på at smitte over morkaken ikke forekommer. Syke mødre kan smitte sitt nyfødte barn etter fødsel, og skal følge smittevernråd gitt av helsepersonell etter fødsel, skriver FHI

Hva er symptomene?

Må jeg teste meg dersom jeg er forkjølet eller syk?

Nei, ikke alle skal teste seg selv om de har symptomer, påpeker FHI.

22. mars kom FHI med nye kriterier for testing, i prioritert rekkefølge. De som er i hjemmekarantene vil ikke lenger bli testet og skal heller ikke kontakte helsevesenet - med mindre de har behov for helsehjelp. Følgende skal nå testes for covid-19:

De som har akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller tungpustethet og som samtidig:

 • Har behov for innleggelse
 • Pasienter/beboere i helseinstitusjoner
 • Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid*
 • Personer over 65 år som har underliggende, kronisk sykdom**
 • Person som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19. * Ansatte i pasientnært arbeid kan vurderes for testing også ved mildere akutte luftveissymptomer uten annen sannsynlig årsak som har vart over 2 døgn.
 • Underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk.

Hvis du er syk, skal du holde deg hjemme, uansett om det er forkjølelse eller coronamistanke. Hvis du ikke finner svarene du trenger på FHIs hjemmesider, har de en informasjonstelefon 815 55 015 som er åpen hverdager 08-18 og 10-16. Sjekk også nettsidene til din kommune om de har en egen coronatelefon. Folkehelseinstituttet anbefaler folk å kontakte fastlege på telefon hvis de har symptomer og har vært i en av disse situasjonene:

 • Har vært i et område med vedvarende spredning av coronaviruset de siste 14 dagene. Disse områdene er per 9. mars Hubei-provinsen i Kina, Iran, Sør-Korea, Tirol i Østerrike, samt de italienske regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piemonte, Valle d’Aosta, Liguria, Marche, Trentino-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia, Toscana, Umbria og Abruzzo.
 • Har de siste 14 dagene vært i nærkontakt med noen som er bekreftet smittet med coronaviruset.
 • Har pleiet/behandlet en pasient, håndtert prøvemateriale fra eller på annen måte hatt tilsvarende nærkontakt med en person som er bekreftet syk med coronavirus-infeksjon.

Har du behov for akutt helsehjelp og ikke kommer i kontakt med fastlegen, kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ikke ring legevakten fordi du er litt forkjølet og ikke treffer kriteriene over. Du skal heller ikke ringe legevakt hvis du har generelle spørsmål om corona. For generelle spørsmål er det FHIs hjemmesider eller coronatelefonen som gjelder. Ved livstruende sykdom eller skade - og bare da- ring 113.

Hva gjør jeg om jeg mistenker smitte?

Da skal du holde deg hjemme. De som er i hjemmekarantene skal ikke testes og skal heller ikke kontakte helsevesenet med mindre de har behov for helsehjelp, understrekes det på helsenorge.no

Hvis du mistenker smitte men er i fin form og ikke trenger helsehjelp, skal du altså ikke gjøre annet enn å bli hjemme. Testing skal fra 20. mars prioriteres for følgende grupper:

De som har akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller kortpustethet og som samtidig:

 • Har behov for innleggelse
 • Innlagte pasienter i alle helseinstitusjoner med akutt luftveisinfeksjon
 • Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid som får akutt innsettende luftveisinfeksjon
 • Er over 65 år og har underliggende, kronisk sykdom
 • Person med akutt luftveisinfeksjon som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19. (Denne gruppen kan nedprioriteres ved mangel på kapasitet)

Hvis du ikke finner svarene du trenger på FHIs hjemmesider, har de en informasjonstelefon 815 55 015 som er åpen hverdager 08-18 og 10-16. Sjekk også nettsidene til din kommune om de har en egen coronatelefon. .

Du skal ikke dra til fastlegen, sykehuset eller legevakten dersom du mistenker coronasmitte. Folkehelseinstituttet sier imidlertid at du bør:

 • Ringe fastlegen din først hvis du har behov for akutt helsehjelp. .
 • Hvis du ikke kommer gjennom der, ringe legevakt hvis du har behov for akutt helsehjelp (på nr 116117 kommer du til den nærmeste). Legg merke til at de presiserer at legevakten skal ringes for akutt behov. Ikke ring legevakten hvis du bare er litt forkjølet. Du kan heller ikke legevakten for generelle spørsmål om corona. Da er det FHIs nettsider eller coronatelefonen 815 55 015 som gjelder.
 • IKKE ring 113 såfremt du ikke er i en akutt livstruende situasjon.

Hvordan smitter viruset?

Det nye coronaviruset smitter på samme måte som forkjølelse og influensa, gjennom dråpe- og kontaktsmitte. Det smitter:

 • Gjennom luften, for eksempel ved at en syk person hoster og nyser og du puster inn viruset eller det kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn. Det er derfor du rådes til å holde minst to meters avstand til andre.
 • Gjennom direkte kontakt, hvis en syk person har viruset på hendene og har fysisk kontakt med andre.
 • Gjennom gjenstander. Viruset kan også overføres indirekte hvis en syk person for eksempel har hostet på inventar eller har viruset på hendene og tar på gjenstander. Det er ifølge det europeiske smittevernbyrået uklart hvor lenge viruset overlever på gjenstander, som for eksempel et dørhåndtak eller en handlevogn. Det europeiske smittevernbyrået skriver at «forskning antyder at coronavirus kan overleve på overflater i noen timer eller opptil flere dager». Type overflate, temperatur og fuktighet kan imidlertid påvirke hvor lenge det overlever.

Hvordan beskytter jeg meg mot viruset?

Folkehelseinstituttets hovedtips er at god hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner - og også coronaviruset. Det er det første og viktigste tiltaket.

 • Du bør, når det er mulig, holde minst to meters avstand til personer med luftveissymptomer.
 • God håndhygiene er viktig. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt hvis du har vært ute blant folk.
 • Antibac, altså hånddesinfeksjon, er et alternativ dersom du ikke kan vaske hendene. FHI påpeker at dette har redusert effekt hvis hendene er skitne eller våte.
 • De anbefaler alle som hoster å hoste eller nyse inn i et papir og kaste det rett i en søppelpose etter bruk. Hvis du ikke har papir, er alternativet å hoste inn i albuekroken - aldri i hendene.
 • FHI ber, som et generelt råd om at syke personer holder seg hjemme - altså ikke går på jobb eller skole.
 • FHI anbefaler å begrense klemming, kyssing og håndhilsing.
 • Unngå så langt det er mulig å ta deg i øynene, da virus kan overføres fra hendene dine og til til munnen eller slimhinnene i øyne og nese.

Bør jeg bruke munnbind?

Nei, sier Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet anbefaler ikke munnbind for friske personer. Hverken Verdens helseorganisasjon (WHI) eller FHI anbefaler friske folk å bruke munnbind.

– Feilbruk forekommer ofte og personer som bruker munnbind tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre, skriver Folkehelseinstuttet.

WHO sier at de som har symptomer som hoste og feber bør bruke maske.

Hva gjør helsevesenet hvis en person blir smittet?

 • Hvis et lokalt legekontor eller sykehus får inn en person med symptomer og mistenker smitte, skal de kontakte kommuneoverlegen.
 • Kommuneoverlegen skal så ringe smittevernvakten i Folkehelseinstituttet (FHI).
 • Prøver skal sendes til lokalt laboratorium eller FHI, som har mulighet til å gjøre en hurtiganalyse og gi svar innen noen timer. Inntil videre skal alle prøver være testet ved FHIs referanselaboratorium før man konkluderer.
 • Hvis prøven er positiv vil kommunelegen og FHI spore opp og føre oversikt over dem som den smittede har vært i kontakt med de siste 14 dagene. Alle bes følge med på om de får symptomer de første 14 dagene etter kontakt med den syke.
 • Personer som har vært nært på den som har blitt syk, rådes av FHI i så fall til å redusere reise og sosial kontakt, inkludert å gå på jobb, skole og butikker (såkalt hjemmekarantene).

Hvordan vil en smittet person behandles på sykehus?

 • Skal isoleres. Pasienter med mistenkt coronavirus skal isoleres hjemme eller legges på isolat på sykehus, avhengig av hvor syke de er. På Ullevål sykehus i Oslo har de undertrykksisolat, et rom der luften trekkes inn i rommet og viruspartikler ikke kan trenge gjennom ventilsystem og korridorer. Dersom pasienten må vente i akuttmottak, må det skje på et eget rom, påpeker FHI.
 • Beskyttelsesutstyr. Helsepersonell som skal inn på isolatet må ha på beskyttelsesutstyr, som beskyttelsesbriller, hansker og åndedrettsvern.
 • Besøkslogg. Alle som har vært i nærkontakt med pasienten den siste tiden bør varsles. Det gjelder naturligvis også folk som kommer på besøk.

Kan jeg motta pakker fra Kina eller andre land med store utbrudd?

– Ja, det er trygt, understreker Verdens helseorganisasjon (WHO) om å motta pakker fra Kina.

De påpeker at de vet, fra tidligere analyser, at coronaviruset ikke overlever lenge på objekter som pakker og brev.

– Per i dag er det ikke noe som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av varer og mottak av pakker fra områder med utbredt spredning, skriver FHI på sine hjemmesider.

Veien videre

Hvor lenge vil utbruddet vare?

Det er vanskelig å si og er avhengig av hvor effektive tiltakene myndighetene har iverksatt er. FHI anslo i sin siste risikorapport fra 12. mars at toppen på utbruddet i Norge vil komme i løpet av sommeren. De gjetter at Norge vil være i en full epidemi fra mai til oktober, før antall intensivinleggelser roer seg mot slutten av året.

Når åpner skolene igjen?

Skoler og barnehager skal holde stengt til og med mandag 13. april.. Opprinnelig var de stengt til og med 26. mars, men 24. mars bestemte regjeringen at stengingen skulle forlenges. Det er så langt ikke bestemt om tiltaket med å stenge skolene vil forlenges enda mer, og dermed er det uklart når skolene vil åpne igjen.

Hvilke arrangement er avlyst og hvilke tjenester er stengt?

Helsedirektoratet har besluttet midlertidig forbud og stenging av:

 • Alle kulturarrangement
 • Alle idrettsarrangement og organisert idrett (både inn og ute)
 • Treningssentre
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand.
 • Fysioterapeuter og manuellterapeuter, kiropraktorer, optikere, fotterapeuter, logopeder, psykologer, virksomheter som utfører komplementær og alternativ medisin og alternativ behandling.
 • Frisører, hudpleie, massasje, kroppspleie, tatovering, piercing,
 • Svømmehaller, badeland og lignende. * Andre virksomheter utenfor spesialisthelsetjenesten som tilbyr tjenester som ikke anses som nødvendig helsehjelp, der tjenesten involverer fysisk personkontakt med mindre enn to meters avstand og med varighet over 15 minutter, inkludert aktivitører, tannpleiere med flere.

– Arrangementer som samler mange mennesker kan gi grunnlag for stor smittespredning, både på selve arrangementet og ved bruk av offentlig transport til og fra arrangementet, samt etterpå i lokalsamfunnet der deltagere returnerer hjem, påpeker FHI på sine hjemmesider.

Hvordan rammes norske bedrifter?

Det har E24 en egen oversikt over som du finner her.

Kan byer eller bydeler bli stengt av?

Det skal veldige mye til for at norske myndigheter iverksetter så sterke tiltak.

Italia har stengt av flere byer i områdene i nord som er hardest rammet av coronaviruset og har innført bevegelsesrestriksjoner for hele landet. Det samme har Kina gjort med Wuhan, hvor utbruddet startet. Disse utbruddene er dog mye større enn det vi har sett i Norge. Det er et tiltak som står på lista over det de kan innføre, men det skal mye til. Og helsedirektøren har understreket at det er siste utvei.

Per nå ber de nordmenn unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige, selv om du bare skal rundt innad i Norge.

Bør jeg handle inn varer i tilfelle det kommer hit jeg er?

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) understreker at det ikke er noen grunn til å hamstre mat eller utstyr. For butikkene skal ikke stenge. Også statsminister Erna Solberg advarer mot hamstring. Dette mener DSB du bør ha i hjemmet.

Reise

Jeg har vært i utlandet, må jeg isolere meg hjemme?

 • Kort forklart: Ja du skal holde deg hjemme hvis du har vært på reise.
 • Alle som har vært utenfor Norden (samt Island og Danmark) skal holde seg hjemme i 14 dager etter de har kommet hjem, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Altså skal du ikke gå på jobb, reise, ta kollektivtrafikk eller gå på steder der du lett kommer nær andre folk.

Kan jeg reise til Italia?

Utenriksdepartementet fraråder fra lørdag 14. mars reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land (også innad i Norge). Reiserådet gjelder i første omgang til 14. april.

Fra 12. mars forbys helsepersonell å reise til utlandet, både privat og gjennom jobb. Folkehelseinstituttet fraråder alle å reise til regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte i Italia. Fordi italienske myndigheter har innført sterke bevegelsesrestriksjoner innad i landet, fraråder også Utenriksdepartementet alle reiser til hele Italia som ikke er strengt nødvendige.

– Vi ønsker ikke at folk skal bli smittet og ta med seg smitte hjem til Norge. Det gjelder spesielt Nord-Italia, sier overlege Siri Helene Hauge ved FHI.

Fra 8. mars innførte italienske myndigheter sterke karantene-regler for de hardest rammede områdene i Italia. Restriksjonene tilsier at man bør unngå enhver reise inn og ut av et område, såfremt de ikke er strengt nødvendige på grunn av arbeid eller helse. Det er lov å reise hjem, om du ikke er hjemme akkurat nå. 9. mars meldte italienske medier at bevegelsesrestriksjonene utvides til å gjelde hele Italia.

Hvilke land advares det mot å reise til?

Utenriksdepartementet fraråder fra lørdag 14. mars reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder i første omgang til 14. april. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide oppfordrer også alle norske borgere som er på reise i utlandet om å vurdere å reise hjem så snart som mulig.

Helsearbeidere får fra 12. mars ikke reise utenlands i det hele tatt. Alle andre må i karantene når de kommer hjem hvis de reiser utenlands. Myndighetene anbefaler også å unngå offentlig transport og andre steder hvor du lett kommer nær andre (som du gjerne gjør på fly og flyplasser).

Folkehelseinstituttet har tidligere rådet nordmenn til ikke å reise til områder med utbredt spredning, som Hubei-provinsen i Kina, Iran, Sør-Korea, Tirol i Østerrike, samt de italienske regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piemonte, Valle d’Aosta, Liguria, Marche, Trentino-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia, Toscana, Umbria og Abruzzo.

UD har tidligere frarådet alle reiser til fastlands-Kina, på grunn av de kraftige tiltakene som kinesiske myndighetene har satt inn mot coronaviruset.

Kan jeg avbestille ferien og få pengene tilbake?

Forbrukerrådet gir generelle anbefalinger om hva du kan gjøre hvis du allerede har bestilt en reise, men ønsker å avbestille.

 • Fly: Forbrukerrådet understreker at mulighetene for å få penger refundert for flyreiser, avhenger av hvilken type billett du har.– Som hovedregel har man ingen avbestillingsmulighet på de billigste billettene. Dyrere billetter gir andre rettigheter, ofte både endrings- og avbestillingsmuligheter. Men som et generelt råd er det lurt å ta kontakt med flyselskapet uansett, sier jurist Caroline Skarderud i Forbrukerrådet til VG.
 • Overnatting: Det samme rådet gjelder overnatting, selv om denne allerede er betalt og du ikke har krav på å få pengene tilbake ved avbestilling.– Ta kontakt med hotellet og spør for eksempel om muligheten for å flytte datoen til et tidspunkt når ting har roet seg, sier Skarderud i Forbrukerrådet.
 • Vilkårene: Dersom man har bestilt en reise allerede, er det altså viktig å lese avbestillingsvilkårene.– Noen operatører refunderer inntil 45 dager fra avreise, mens noen ikke gjør det i det hele tatt. Det kan være lurt å betale litt ekstra for en avbestillingsmulighet også. Folk må huske at frykt for viruset dekkes ikke, sier reiselivsekspert Odd Roar Lange til VG. Et tips fra reiselivseksperten er at reiseforsikring dekker inntil 14 dager i karantene, og hvis man har betalt over halve reisen på kredittkort har man er egen reiseforsikring på det også.
 • Pakkereiser gir som hovedregel gode avbestillingsmuligheter, påpeker Forbrukerrådet. Som regel kan du avbestille mot gebyr uten å måtte oppgi noen grunn, eller det kan være mulig å avbestille uten gebyr hvis det gjelder reise til et sted Utenriksdepartementet fraråder reiser til. Det er så langt bare Kina UD fraråder alle reiser til på grunn av Coronaviruset.

Her kan du få oversikt over hva noen av de største forsikringsselskapene dekker.

Bør jeg vente med å bestille ferien?

Hvis du ennå ikke har bestilt ferien din, er det noen ting det ifølge Forbrukerrådet kan være lurt å tenke på før du bestiller:

 • Bestill billetter og overnatting som kan refunderes
 • Følg med på nyhetene og hold deg oppdatert på landet du vil reise til
 • Sjekk UDs reiseråd i forkant av reisen