Svindlerens ofre

Tindersvindleren Simon Leviev reiser verden rundt med falske pass. Han har lurt unge kvinner for millioner.

Ofrene

Her er svindlerens ofre og steder han har vært.

Klikk på punktene for å lese mer.

Pernilla Sjøholm (32)

Fra: Sverige
Når: Mars 2018 – februar 2019
Beløp: Ca. 420.000 kroner
Status: Under etterforskning

Sjøholm møtte Simon Leviev for første gang i Amsterdam i mars 2018. På det tidspunktet visste hun ikke at flybilletten hennes var betalt for med kortet til Cecilie Fjellhøy. Relasjonen mellom Sjøholm og Leviev var romantisk i starten, men ble raskt et vennskap i stedet. De møttes på flere reiser i Europa, og Leviev besøkte henne i Stockholm. Han spurte ikke om penger før etter åtte måneder, i november 2018. Ifølge Sjøholm viste han til etterforskning mot sin angivelige fars forretninger i Israel.

Cecilie Schrøder Fjellhøy (31)

Fra: Norge
Når: Januar 2018 – mai 2018
Beløp: Ca. to millioner kroner
Status: Henlagt i Norge 6. august 2018 - under etterforskning i London

Fjellhøys første møte med Leviev var på Four Seasons i London 14. januar 2018. Hun ble samme dag introdusert for hele hans «team», bestående av blant annet en angivelig livvakt og forretningspartner. Gjennom å presentere trusler mot seg selv og behovet for å skjule digitale spor, overbeviste han Fjellhøy om at det for deres felles fremtids skyld var viktig at han brukte hennes kredittkort og ikke sitt eget. Han skulle gjøre opp for seg og Fjellhøy hadde sett hvordan han hadde råd til føre sin livsstandard før han trengte hennes hjelp. Mot slutten ble han mer og mer truende, ifølge Fjellhøy.

Samboerpar

Fra: Nederland
Når: 10. februar 2018 – 7. mai 2018
Beløp: Oppgir ca. 200.000 kroner
Status: Henlagt 2018

Et gravid par leide ut sin eksklusive leilighet i Amsterdam til Leviev fra februar til mai 2018. Både Fjellhøy og Sjøholm besøkte Leviev i Amsterdam i denne tidsperioden. Leiligheten var på 180 kvadratmeter og på restauranten i underetasjen husker de hvordan Leviev til stadighet ble sett med nye kvinner. Han betalte som normalt i begynnelsen, men ga dem etter hvert en falsk sjekk og angivelig dokumentasjon for pengeoverføringer. Da de skulle møtes for endelig oppgjør, ble de truet av Levievs medhjelpere, forteller de. De anmeldte Leviev for svindel på over 200.000 kroner. Saken ble henlagt av nederlandsk politi.

Tysk kvinne

Fra: Tyskland
Når: 14. oktober 2017 – 16. mars 2018
Beløp: Oppgir ca. 430.000 kroner
Status: Anmeldt

Hun forteller at hennes historie har mange likhetstrekk med historien Fjellhøy og Sjøholm forteller. VG har fått tilgang til kredittkort­transaksjonene hennes som viser hvordan kortet hennes blant annet ble trukket for 115.000 kroner på Waldorf Astoria i Amsterdam. I tillegg er det kjøpt billetter til Cayman Islands i februar 2018 for over 60.000 kroner på en av Levievs falske identiteter: Levy Avraham. Den tyske kvinnens kort er også blitt brukt til å betale en flybillett for en annen kvinne.

Finsk kvinne

Fra: Finland
Når: Februar 2015 – 11. september 2015
Beløp: 345.000 kroner
Status: Dom

Møttes i Bangkok i Thailand i februar 2015, hvor hun var på ferie. Leviev kom på besøk til Finland to uker senere. Han kalte seg Simon, men brukte den falske identiteten Mordechai Nisim Tapiro. I Finland hevdet han at hans kredittkort hadde blitt misbrukt i Finland og ba om hjelp. Etter hvert flytter han inn hos henne og blir boende i et halvt år. Han forsikret underveis at penger var på vei.

Finsk kvinne

Fra: Finland
Når: April 2015 – 11. september 2015
Beløp: 561.000 kroner
Status: Dom

I slutten av april 2015 møtte hun ham, gjennom Tinder. Han fortalte om boliger Tel Aviv, London og Bangkok. Hun fikk inntrykk av at han var velstående. Han foreslo «å sette sammen» kredittkort sammen, og hun lot han deretter bruke kortet sitt. Plutselig var gjelden blitt over 100.000 kroner. Hun tok opp hurtiglån, som Leviev lovte å betale. Han spanderte deretter en tur til Tel Aviv, men da hun var der ringte American Express og sa at hennes kort hadde blitt forsøkt brukt til å booke et privatfly. Hun sperret kortet og Leviev ble truende mot henne.

Finsk kvinne og hennes foreldre

Fra: Finland
Når: Mai 2015 – 11. september 2015
Beløp: 867.000 kroner
Status: Dom

Ble kjent med Leviev gjennom Tinder 1. mai 2015. Møtte Leviev første gang i Berlin. Han fortalte at han var tidligere jagerflyger, men nå drev forretninger innen våpen. Han viste frem bilder av reiser med privatfly. Leviev betalte hotellregningene i starten. Han ville bosette seg med henne og få barn. Hun hørte han snakke i telefonen med angivelige ansatte i firmaet sitt. Så ble kontoene hans låst på grunn av undersøkelser fra myndighetene. Kvinnen ble lurt til å gi han penger og kredittkort. Leviev overbeviste også hennes mor om å gi han kredittkortopplysninger.

Dansk kvinne

Fra: Danmark
Når: Mai 2015 – 11. september 2015
Beløp: Oppgir ca 220.000 kroner
Status: Henlagt 22. september 2015

Den danske kvinnen møtte Leviev gjennom Tinder i mai 2015. Han presenterte seg under sin falske identitet Mordechai Tapiro. Dette var samme periode som Leviev lurte tre andre finske kvinner parallelt. Han fremsto dypt fascinerende, forteller hun til avisen Politiken. Han arbeidet for den israelske regjeringen. Da han fortalte om sperrede kontoer i Storbritannia, valgte hun å hjelpe ham. Hun mottar falske bankgarantier. Da hun med hjelp av en eks-politimann konfronterer ham, viser han frem et angivelig diplomatpass og fremstår overbevisende. Siste gang hun hørte fra ham var 11. september 2015, da han ble pågrepet i Finland.

Brigita Staskeviciute

Fra: England
Når: 14. februar 2012 – november 2015
Beløp: Oppgir ca. én million kroner.
Status: Meldt til politiet som identitetstyveri i januar 2017.

Brigita møtte Leviev på valentinsdagen i 2012 gjennom nettstedet Match.com, få måneder etter at han hadde rømt fra en tiltale i Israel. Han sa han var agent for Israels etterretningstjeneste Mossad. Etter et halvt år var de kjærester. Så flyttet han inn til henne. Hun forteller at han begynte å bestille kredittkort i hennes navn bak hennes rygg. Under en reise til Thailand i november 2014 avslørte hun at han hadde kontakt med en rekke andre kvinner. Reiste hjem og så han aldri igjen.

Yakir-familien

Fra: Israel
Når: 2010
Status: Tiltale tatt ut i 2012

Eran Yakir og kona fra Tel Aviv-området skulle i 2010 ha en daglig barnevakt til sin sønn på rundt fem år. De fikk kontakt med Leviev, da rundt 20 år gammel, gjennom et byrå. Han fremstod skikkelig, deres sønn likte ham og han kom fra en respektert, religiøs familie. En dag fikk fru Yakir en telefon fra banken om at noen hadde forsøkt å veksle inn en sjekk på rundt 115.000 kroner. Da hun noe tid senere fortalte Leviev via en tekstmelding at hun skulle til politiet, forlot han deres sønn alene og stakk, ifølge en tiltale som ble tatt ut av israelsk politi.

Cobin-familien

Fra: USA
Når: 2008
Beløp: Oppgir 235.00 kroner.
Status: Ukjent

Det israelske ekteparet Avi og Chavi Cobin i New York forteller til VG at de ble bedt om å ta vare på Leviev hjemme hos dem i Brooklyan da han var 15 år gammel. Etter seks måneder flyttet han ut igjen. I 2008, mens de var på ferie i Florida, ringte han og sa han var i New York. Han fikk lov til å bo i leiligheten deres mens de var på ferie. Der fikk han tak ektemannens kredittkort og fra 19. til 22. april klarte han å belaste kortet for rundt 235.000 kroner. Pengene ble blant annet brukt til førsteklassesbillett tur/retur Tel Aviv-New York, hotellsuiter, leie av Rolls-Royce og luksusshopping på Fifth Avenue.

Tysk kvinne

Fra: Tyskland
Når: Ukjent
Status: Under etterforskning

Politiet i München åpnet i februar 2019 etterforskning etter å ha mottatt en anmeldelse fra en kvinne. VG er ikke kjent med denne kvinnens identitet. Tysk politi ønsker å få oversikt over svindelofre i andre land.

Tyskland, München

Når: 2. februar 2019

Svenske Pernilla Sjøholm reiste til München for å møte Simon Leviev. Han visste ikke at VG fulgte det hele på avstand. Ifølge VGs opplysninger, har München vært byen hvor Leviev har hatt base høsten 2018.

Sverige, Stockholm

Når: 17. januar 2019

Leviev er i Stockholm og møter blant annet Pernilla Sjøholm.

Sveits, Zurich

Når: 13. januar 2019

Sender video og oppgir lokasjon til Pernilla Sjøholm.

Spania, Malaga

Når: 26. desember 2018

Transaksjoner viser kjøp av flybillett fra München til Malaga på denne datoen under falsk identitet (Michael Biton).

Thailand, Bangkok

Når: 17. desember 2018

Transaksjoner viser at det blir kjøpt billetter fra Bangkok til München denne dagen.

Spania, Malaga

Når: 15. desember 2018

Transaksjoner viser at det blir kjøpt billetter fra Malaga til Bangkok denne dagen.

Thailand, Bangkok

Når: 30. november 2018

Transaksjoner viser at det blir kjøpt flybilletter til Bangkok fra München denne dagen.

Sverige, Stockholm

Når: 3. oktober 2018

Leviev er i Stockholm for å feire bursdagen sin sammen med Pernilla Sjøholm.

Italia, Roma

Når: 25. august 2018

Leviev er i Roma sammen med en kvinne. Pernilla Sjøholm er sammen med dem.

Hellas, Mykonos

Når: Midten av juli 2018

Leviev besøker Pernilla Sjøholm, som er på ferie på Mykonos. Leviev tar med seg det som angivelig er hans nye kjæreste. De besøker blant annet nattklubbene Bonbonniere og Scorpios.

Spania, Ibiza

Når: 20. mai 2018

Opplyser at han er på Ibiza og sender video.

Nederland, Amsterdam

Når: 4. mai 2018

Leviev møter denne dagen utleierne av leiligheten han har leid i Amsterdam. Utleierne forteller til VG at de senere ble truet av Levievs medhjelpere og valgte derfor å ikke gå videre med sitt pengekrav.

Curaçao, Willemstad

Når: 17. april 2018

Transaksjoner viser at han befinner seg på Curaçao i Karibien

Danmark, København

Når: 6.-8. april 2018

Leviev er i København denne helgen sammen med sin «livvakt». De havner i et slagsmål og bildene blir sendt flere kvinner og presentert som at fiendene får tak i ham over alt.

Sverige, Stockholm

Når: 31. mars – 2. april 2018

Er i Stockholm for å treffe Pernilla Sjøholm. Har forlatt norske Cecilie Fjellhøy i leiligheten han leier i Amsterdam. Hun tror han måtte dra for på grunn av akutte trusler.

Sør-Afrika, Cape Town

Når: 23.-25. mars 2018

Transaksjoner og bilder viser at han er i Cape Town med sin «livvakt».

Spania, Barcelona

Når: 17.-18. mars 2018

Transaksjoner viser opphold i Barcelona.

Thailand, Bangkok

Når: 11.-13. mars 2018

Transaksjoner viser hotellopphold og shopping disse dagene, samt kjøp av flybillett noen dager i forveien.

Tyskland, Berlin

Når: 7.-9. mars 2018

Transaksjoner viser at Levievs falske identitet Levy Avraham kjøper flybilletter til Berlin. Transaksjonene viser også opphold på Ritz-Carlton.

Nederland, Amsterdam

Når: 2. mars 2018

Cecilie Fjellhøy møter Leviev i leiligheten han leier i Amsterdam. Fra februar til mai 2018 er Amsterdam Levievs base, viser transaksjoner og leieforhold.

Britisk oversjøisk territorium, Cayman Islands

Når: 21. februar 2018

Sender bilder på WhatsApp. En tysk kvinnes kredittkort viser at det er kjøpt flybilletter på falsk identitet Levy Avraham noen dager i forveien.

Norge, Oslo

Når: 19. februar 2018

Cecilie Fjellhøy møter Leviev på Hotell Continental denne dagen.

Østerrike, Wien

Når: 17. januar 2018

Opplyser at han bor på Park Hyatt i Wien.

Bulgaria, Sofia

Når: 15. januar 2018

Leviev er i Sofia sammen med Cecilie Fjellhøy, men de drar hvert til sitt samme dag.

England, London

Når: 14. januar 2018

Dette er dagen da Cecilie Fjellhøy og Simon Leviev møtes for første gang.

Tyskland, Berlin

Når: 2. januar 2018

En tysk kvinne forteller til at hun var med Leviev her denne dagen.

Italia, Milan

Når: 15.-16. desember 2017

En tysk kvinne forteller til at hun var med Leviev her disse dagene.

Østerrike, Wien

Når: 9.-11. desember 2017

En tysk kvinne forteller til at hun var med Leviev her disse dagene.

Frankrike, Paris

Når: 30.-31. oktober 2017

En tysk kvinne forteller at hun var med Leviev her disse dagene.

Tyskland, Berlin

Når: 14. oktober 2017

Leviev har første date med en tysk kvinne på Waldorf Astoria. Det kommer til å vare frem til mars 2018. Da politianmelder hun, forteller hun til VG.

Israel, Tel Aviv

Når: 4. august 2017

Bilder på sosiale medier viser at Leviev er ute på byen og fester.

Israel, Jerusalem

Når: 14. juli 2017

Bilder på sosiale medier viser at Leviev er ute på byen i Jerusalem med unge kvinner, flere måneder etter å ha ikke møtt opp i sin egen rettssak.

Israel, Ben Gurion flyplass

Når: 31. mars 2017

I løpet av mars 2017 blir Leviev tvangstransportert fra Finland til Israel etter ferdigsonet bedrageridom.

Vantaa fengsel, Finland

Når: 1. mars 2017

Simon Leviev, som på dette tidspunktet ennå ikke har endret navnet sitt fra Shimon Yehuda Hayut, er snart ferdig med å sone en dom for bedrageri mot tre kvinner i Finland. I dommen opplyses det at soningen skal finne sted i Vaanta fengsel.

Sveip til høyre og venstre i boksen over for å se alle ofrene.

Simon Leviev

Fakta

Opprinnelig navn er Shimon Yehuda Hayut. Kommer fra Bnei Brak utenfor Tel Aviv i Israel. Endret navn til Simon Leviev i 2017, ifølge israelsk politi. Har brukt navnene Mordechai Nisim Tapiro, Avraham Levy og Michael Biton. Etterforskes i Storbritannia, Tyskland og Sverige. Etterlyst i Israel og Storbritannia.

27. september 1990

Fødselsdato

Shimon Yehuda Hayut blir født og vokser opp i ultraortodokse Bnei Brak i Israel. Det er først i 2017 han kommer til å endre navn til Simon Leviev.

2006

Flytter til Brooklyn, New York i USA

Foto: Johanna Siring

15 år gammel flytter han inn hos Avi og Chavi Cobin i USA, som er venner av familien hans. Det er på grunn av problemer hjemme han kommer til dem, forteller Cobin. Blir boende i rundt seks måneder.

19.-22. april 2008

Ektepar: Lurte oss for 235.000 kroner

Ekteparet Avi og Chavi Cobin i USA blir kontaktet og lar han bo i deres leilighet i Brooklyn mens de selv er på ferie. Forteller at deres kort blir misbrukt.

2010

Pilotskole

Foto: Privat

Går på pilotskole dette året, forteller klassekameraten Dvir Cohen som gikk på samme skole.

2010

Ektepar: Lurer oss mens han er barnevakt

Eran Yakir fra Tel Aviv-området forteller at han stjal sjekker fra dem mens han var hyret til å være barnevakt for deres fire-fem år gamle sønn.

10. mars 2011

Israelsk arrestordre

Politiet i Tel Aviv pågriper ham etter hendelsene med familien Yakirs sjekker. Blir fremstilt for varetektsfengsling, men løslates mot kausjon på ca. 23.000 kroner.

26. november 2011

Forlater Israel

Foto: Privat

Forlater Israel over grensen til Jordan med et falskt pass under navnet Mordechai Nisim Tapiro.

17. januar 2012

Israelsk tiltale

Blir tiltalt for tyveri og forfalskning av sjekker, samt for å ha etterlatt femåringen til Yakir-familien uten oppsyn.

Valentinsdagen, 14. februar 2012

Møter Brigita Staskeviciute

Foto: Privat

Brigita Staskeviciute er fra Litauen, men bor i London. Denne dagen starter ett i underkant av tre år langt forhold med Shimon Yehuda Hayut.

Juli 2012

Israelsk rettssak skal starte

Men Shimon Yehuda Hayut møter ikke. Saken droppes.

Februar 2015

Møter finsk kvinne i Thailand

To uker etter deres første møte i Bangkok, drar han til Finland for å besøke henne, og flytter også inn sammen med kvinnen og blir boende i rundt et halvt år. Hun kommer til å bli lurt for 345.000 kroner.

April 2015 – 11. september 2015

Innleder flere forhold

Ytterligere to finske kvinner og en dansk kvinne forteller om hvordan de gjennom Tinder møter ham. Gjennom noen hektiske sommermåneder blir de lurt for godt over en million kroner.

11. september 2015

Arrestert i Finland

De finske kvinnene anmelder ham og Hayut blir raskt arrestert og varetektsfengslet.

29. januar 2016

Finsk dom

Blir dømt for grovt bedrageri til fengsel i tre år i Helsinki tingrett.

Mars 2017

Uttransportert til Israel

Til tross for dommen på tre år, tar det bare litt over ett år før Hayut er ute av fengsel.

16. mars 2017

Ny israelsk tiltale

Etter å ha blitt utlevert fra Finland til Israel, blir tiltalen fra 2012 fornyet, sammen med flere nye tiltalepunkter gjeldende forfalskning av sjekker.

April 2017

Endrer navn

Ifølge israelsk politi endrer han denne måneden navn til Simon Leviev, som passer til løgnen han kommer til å fortelle mange: At han er sønn av diamantmilliardæren Lev Leviev og administrerende direktør i Levievs selskap LDD Diamonds.

April 2017

Møter ikke opp i rettssak for andre gang

Og det fører til at saken blir lagt vekk enda en gang. De kommende månedene lever og fester Leviev som en fri mann i Jerusalem og Tel Aviv.

14. oktober 2017

Tilbake i Europa

Dette er den første datoen VG er kjent med at Leviev er tilbake i Europa igjen på. En tysk kvinne møter han til en date på Waldorf Astoria i Berlin.

13. januar 2018

Møter norske Cecilie Fjellhøy

Denne dagen matcher Fjellhøy fra Lillestrøm med Leviev. 4. mai samme år er alt over. Da har hun tapt over to millioner kroner.

20. mars 2018

Pernilla Sjøholms første møte

Denne dagen møter Sjøholm fra Stockholm Leviev for første gang. Det skjer i Amsterdam. Hun kommer også til å bli lurt for mye penger.

21. mai 2018

Fjellhøy anmelder Leviev

Cecilie Fjellhøy anmelder Simon Leviev til Metropolitan Police i London. Leviev etterlyses nasjonalt. Saken er fortsatt under etterforskning ved bedragerienheten FALCON. Norsk politi mottar også en anmeldelse, men henlegger uten å etterforske.

31. januar 2019

VG tar kontakt med Sjøholm

I en melding til Pernilla Sjøholm skriver VGs journalist at avisen jobber med en dokumentar om Simon Leviev. Hun får vite at Leviev har lurt en norsk kvinne for mye penger. Sjøholm innser at hun selv har blitt lurt.

2. februar 2019

Finner Tinder-svindleren

Foto: Tore Kristiansen

Utenfor hotellet Mandarin Oriental i München finner VG Simon Leviev etter mer enn et halvt års jakt. Bakgrunnen er at Sjøholm allerede hadde en avtale med ham og mens Leviev var uvitende lot hun VG følge møtet på avstand.

16. februar 2019

Dokumentar publiserers

Dokumentaren om svindleren Simon Leviev publiseres. En rekke ofre i USA, Israel og Europa melder seg.

20. februar 2019

Tysk politi åpner etterforskning

Politiet i München åpner en bedragerietterforskning mot Simon Leviev. Han er fortsatt på frifot.

ANNONSE