Det vi vet om brannen i Notre-Dame

Dette er ikoniske Notre-Dame.

Mandag sto den historiske, gotiske katedralen i Paris i flammer. Verdens øyne var rettet mot katedralen idet spiret og taket kollapset.

Slik ser bygget ut tirsdag.

Notre-Dame, som er en av verdens mest berømte severdigheter, trekker rundt 13 millioner mennesker årlig. Det vil si dobbelt så mange besøkende som Eiffeltårnet.

Det er ikke kjent hvor mange som befant seg inne i katedralen da evakueringen starter mandag.

Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent.

Frankrikes president Emmanuel Macron lover at Notre-Dame skal gjenoppbygges, og vil be om internasjonal hjelp for å få det gjort.

Slik var dramaet

Scroll videre for å se hvordan brannen spredte seg.

Spiret

Tårnene

Tverrskip

Midtskip

Midtskip

69 m

Spiret

Tårnene

Tverrskip

Midtskip

Midtskip

69 m

Spiret

Tårnene

Tverrskip

Midtskip

69 m

Sondre Nilsen

1Melding om røyk

mandag kl. 18.30

De første meldingene om kraftig røykutvikling fra katedralen dukker opp i sosiale medier. Flere medier skriver at brannen skal ha startet i loftet.

2Spiret kollapser

mandag kl. 19.50

Det 93 meter høye hovedspiret kollapser.

3Brannen sprer seg

mandag Cirka kl. 21.11

Brannen i katedralen har spredd seg til et av de rektangulære tårnene i katedralen, melder Reuters. Den spredte seg fra loftet og raskt videre på tvers av en stor del av taket. Flammene slukte takets ikoniske treramme, som er mer enn 100 meter lang og kalles «skogen».

4Usikkert om Notre-Dame kan reddes

mandag kl. 21.52

Franske myndigheter sier at det er usikkert om brannvesenet vil klare å redde Notre-Dame.

5Vil ikke bruke brannhelikopter

mandag Cirka 22.00

Brannvesenet vil ikke bruke vann fra brannhelikopter i slukningsarbeidet, fordi dette kan føre til at hele bygningen kollapser, opplyser franske myndigheter på Twitter. Rundt 500 brannkonstabler deltar i slukningsarbeidet.

6Reisverket reddet

mandag Cirka kl. 23.00

Melding om at reisverket i Notre-Dame er reddet og bevart. Det meldes også om at en brannmann er alvorlig skadet etter brannen.

7Brannen slukket

tirsdag Cirka kl. 10.10

Brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris er fullstendig slukket, opplyser brannvesenet i den franske hovedstaden. Talsperson Gabriel Plus sier ved 10-tiden tirsdag formiddag at nødetatene nå arbeider med å «undersøke bevegelsene i strukturen og etterslukking».

Hva kan ha blitt skadet og hva ble reddet?

Ekspertene frykter at de to fremste skattene fra 1200-tallet kan være tapt for alltid: De store glassmaleriene og treskulpturer med scener fra Jesu liv.

Blant de viktigste kunstskattene som skal være reddet, er den hellige tornekronen – angivelig den Jesus bar langfredag da han døde på korset – og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet. Også orgelet fra 1730-tallet, som ble bygget av François Thierry skal være intakt.

Noen av kunstverkene skal allerede ha blitt fraktet ut av katedralen på grunn av det pågående oppussingsarbeidet. I forrige uke skal 16 kobberstatuer, som representerer de tolv apostler og fire evangelister, ha blitt fjernet med kran, slik at selve spiret kunne bli renovert.

Tilstanden til flere av skulpturene, kunstverkene og glassmaleriene er så langt ikke kjent.

Katedralen har tre spektakulære, runde glassvinduer som ble laget på 1300-tallet. Ifølge AFP skal både glassvinduene på sør- og vestsiden være intakt, mens det er ukjent om glassvinduet på nordsiden har klart seg.

Når ble Notre-Dame bygget?

Katedralen ble bestilt i 1159 av biskop Maurice de Sully. Fire år senere, i 1163, ble den ble påbegynt. I 1345, nesten to århundre senere, ble Notre-Dame ferdigstilt. Da regjerte Kong Louis VII.

Kirken led kraftige ødeleggelser på 1790-tallet, under den franske revolusjon, men ble restaurert i perioden 1845-64.

Hvilke historiske begivenheter har funnet sted her?

Henry VI av England ble gjort til konge av Frankrike i Notre-Dame i 1431.

I 1455, 24 år etter at Jeanne d'Arc ble brent på bålet for kjetteri, dro moren Isabelle Romée til Notre-Dame og kjempet for sin datters ettermæle.

Napoleon Bonaparte, som prøvde å redde katedralen fra totalødeleggelse under den franske revolusjonen i 1789, utropte seg selv til keiser over Frankrike i katedralen i 1804. Da satte han en krone på hodet til kona Joséphine og en laurbærkrans av sølv på sitt eget.

Han lot seg samtidig utrope til konge av Italia.

Jeanne d'Arc ble såkalt saliggjort av pave Pius X i katedralen den 18. april 1909. Hun hadde tidligere ledet Frankrike i kamp mot England frem til hun til slutt ble tatt til fange og henrettet. Hun fikk sin egen statue i Notre-Dame.

Forfatter Victor Hugo utga klassikeren «Ringeren i Notre-Dame» i 1831, om pukkelryggede Quasimodo og vakre Esmeralda.

Det ble arrangert gudstjeneste for å feire frigjøringen av Paris etter 2. Verdenskrig, den 26. August 1944.

I 1956 kom kinofilmen «Ringeren i Notre-Dame», som tok verden med storm. Det kom også en spillefilm basert på boken i 1923.

I 1970 ble general Charles de Gaulle gravlagt fra kirken, en svært sjelden hyllest. De Gaulle ledet Frankrike under annen verdenskrig mot Hitlers Tyskland og regnes som grunnlegger av den femte franske republikk.

1.500 personer ble i 2013 evakuert da Dominique Venner, en kjent fransk essayist og samfunnsdebattant på ytre høyre, tok sitt eget liv ved alteret i Notre-Dame.

Walt Disneys animerte versjon av «Ringeren i Notre-Dame» kom i 1996.

Publisert: 16. april 2019

Kilder: AFP, Reuters, NTB, The New York Times, CNN, Store norske leksikon, Napoleon.org og Joanne of arc info.