Lørenskog-forsvinningen måned for måned

31. oktober er det ett år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem. Etter klokken 09.14 den morgenen er det ingen som har hørt fra henne. Kan politiets spor løse mysteriet?
Tekst: Gordon Andersen, Ådne Husby Sandnes, Marianne Vikås Tofthagen og Øystein Milli Utvikling og design: Tom Byermoen, Simen Grytøyr og Torfinn K. Weisser Foto: Tore Kristiansen, Helge Mikalsen, Jørgen Braastad, Gisle Oddstad, privat, NTB Scanpix og Google Earth

Juni 2018

Om fem måneder kommer Anne-Elisabeth Hagen til å forsvinne.

En eller flere ukjente personer skal i løpet av denne måneden foreta seg noe i det virtuelle rom som politiet lenge etter skal fatte stor interesse for: Det politiet mener kan være det første sporet av planlegging i en av norgeshistoriens største kriminalsaker.

Måneden etter deltar Anne-Elisabeth Hagen (68), eller «Lisbeth», som hun blir kalt blant venner og familie, på et familietreff hos en av ektemannen Tom Hagens (68) søstre på Østlandet.

Hun ser frisk og lykkelig ut, ifølge en slektning.

I slutten av juli publiserer Dagens Næringsliv en artikkel om at Tom Hagen året før tjente 174 millioner kroner på kraft og eiendom.

Slik har VG jobbet

VG ble kjent med forsvinningssaken 29. november 2018. Siden har vi jobbet kontinuerlig med saken. Vi har gjennom disse elleve månedene intervjuet og snakket med en rekke kilder.

Det har skapt grunnlaget både for den løpende nyhetsdekningen og dette dokumentet. En del av informasjonen som kommer frem her er opplysninger VG allerede har publisert. I de tilfellene har vi valgt å ikke spesifisere det.

Det gjelder i stor grad også informasjon som politiet fra offisielt hold har gått ut med eller bekreftet. Der det fremkommer ny informasjon utover dette har vi lagt inn henvisninger til kilder, men mange av disse ønsker av ulike årsaker å være anonyme.

Gjennom dette året har VG gjentatte ganger rettet intervjuforespørsler til Anne-Elisabeth Hagens familie via bistandsadvokat Svein Holden. De har ikke ønsket å la seg intervjue. Holden er informert om dette dokumentet.

Åtte dager før

Denne formiddagen skriver Anne-Elisabeth meldinger med venninnen Esther. De har kjent hverandre siden slutten av 70-tallet, og har vært på hytteturer sammen til Kvitfjell, på flamenco-kurs og delt hemmeligheter.

Anne-Elisabeth Hagen foran en hyttevegg. Foto: Privat

Anne-Elisabeth forteller at hun gleder seg til hyttetur, ber om tips til matretter hun kan stelle i stand for familien, snakker om den nye valpen sin og spør om forslag til navn.

– Vi to delte mange hemmeligheter. Vi snakket om alt mulig. Ting jeg ikke kommer til å dele med noen, forteller venninnen til VG.

Esther blir også fortalt at Anne-Elisabeth hadde begynt å jobbe for ektemannen igjen noen måneder tidligere. Som alltid snakker hun om barn og barnebarn.

Denne dagen pakker Esther ut av flytteesker, og har det travelt. De avtaler å ringe hverandre senere på kvelden. Men da kvelden kommer, synes Esther at det er blitt for sent.

I ettertid har hun tenkt at Anne-Elisabeth virket lykkelig.

Seks dager før

Denne dagen har Anne-Elisabeth og Tom Hagen 49 års bryllupsdag. De giftet seg allerede som 19-åringer og hadde bryllupsfesten i barndomshjemmet hennes på Gjøvik.

Faksimile: Oppland Arbeiderblad

Han kommer fra Gran i Oppland, der han vokste opp i enkle kår som et av tretten søsken. Hun er enebarn.

I 1968 gikk Anne-Elisabeth – den gang Rasmussen – ut av Viken kristelige folkehøyskole, der hun hadde gått på linjen for husflid og sløyd. Året etter møtte hun sin kommende ektemann, som da studerte ved Gjøvik tekniske fagskole.

Ekteparet bygde hus på Gran, og Anne-Elisabeth jobbet på et sykehjem.

Tom Hagen begynte å jobbe seg oppover i forretningslivet.

De fikk tre barn, to døtre og en sønn. Tidlig på 1980-tallet flyttet de til Lørenskog, der Hagen etter hvert bygde opp en milliardformue på eiendom og kraft.

Anne-Elisabeth hadde en sekretærrolle på ektemannens kontor. På 1990-tallet var hun bestyrer i kantinen på arbeidsplassen hans i Futurum næringspark.

Anne-Elisabeth og Tom Hagen avbildet på 2000-tallet. Foto: Privat

Den 49. bryllupsdagen blir feiret med familiemiddag, har Tom Hagen fortalt bekjente. Neste år skal ekteparet feire gullbryllup.

Men det kommer ikke til å skje.

To dager før

Glenn Hartmann-Hansen har tidligere jobbet for Tom Hagen. Denne mandagskvelden møtes de hjemme hos Hagen for å snakke om et selskap de har felles eierskap i.

Hartmann-Hansen innser at han kommer til å bli ti minutter forsinket, så han sender en tekstmelding til Anne-Elisabeth for å si ifra.

Så kom jeg inn, og …

Og ... tok meg i mot i døra, det var vel Lisbeth, tenker jeg.

Tom satt inne i stua.

Jeg kom inn og vi satte oss inn i den TV-stua, som jeg kaller den. Den innerst.

Der satt vi og pratet litt, om egentlig alt og ingenting.

Lett prat, og så …

Etterhvert så serverte Lisbeth kaffe og te til meg.

Hun spurte om jeg ville ha honning i, som hun visste at jeg likte - og det fikk jeg jo.

Og hun kom med snitter – eller smørbrød da.

Hvordan virket Lisbeth denne kvelden?

Lisbeth virket som vanlig. Blid, fornøyd.

Og ikke minst gjestfri.

Hun serverte og hadde jo alltid noe søtt i skapet for å si det sånn.

Så hun serverte og spurte hele tiden om det var noe mer vi trengte.

Det var som sagt ikke noe unormalt i lufta der inne – hverken inne eller ute.

Heller ikke noe med Lisbeth.

Jeg la ikke merke til noen ting.

Og jeg la heller ikke merke til at Tom var noe unormal.

Vi hadde en lett samtale, både med Tom og med Lisbeth.

Spill på nytt

Kvelden før

Anne-Elisabeth og Tom Hagen er i Oslo sammen med et annet par. De skal se den populære og kritikerroste satiremusikalen «The Book of Mormon» på Det Norske Teateret.

Klokken 20.03 går sceneteppet opp til stor applaus fra en fullsatt sal. Forestillingen er ikke ferdig før klokken 22.37, så ekteparet kommer sent hjem.

Nå er det bare timer igjen til noe fryktelig skal skje i Sloraveien 4 på Fjellhamar i Lørenskog.

31. oktober 2018

Forsvinningen

Les mer