Se alle episodene
EPISODE 1
Himmel og helvete
Himmel og helvete

Den tidligere homoterapeuten Ulf Lidman sier at han sluttet å telle etter at 56 personer hadde begått selvmord. Statsminister Erna Solberg overrasker Morten med homoterapi-uttalelser under åpningen av «Pride».

Homofile Ulf: Forsøkte å «helbrede» homofile.

Les mer
EPISODE 2
Gay-campene
Gay-campene

Morten møter Arne Christian Nielsen (32), som sier han i 13 år prøvde å bli hetero med hjelp fra Bergen-menigheten «Kristent Fellesskap» – blant annet på homocamper i Norge og London.

I 13 år ble Arne Christian forsøkt «homohelbredet»

Les mer
EPISODE 3
Tvileren
Tvileren

KrF-politiker og avgått byråd i Bergen, Håkon Pettersen, var en av lederne som så at Arne Christian ikke lenger kunne være en aktiv del av menigheten da han ikke ville avstå fra egen legning. Vi møter Pettersen – og får svar fra lederne i «Kristent Fellesskap».

Kristent Fellesskap: Svarer på kritikken

På generelt grunnlag vil vi si: Vi har som menighet en grunnleggende respekt for alle mennesker uavhengig av seksuell legning. Det innebærer også ethvert menneskes valg i forhold til seksualitet og samliv. Gud fra naturens side har skapt oss med to kjønn som utfyller og kompletterer hverandre. Vi tror at Bibelens samlivsetikk bygger på dette.

Som kristne ledere møter vi mange mennesker i sårbare situasjoner. Vårt mål er alltid å møte disse med kjærlighet og respekt. Samtidig er vår veiledning til alle kristne basert på Bibelen og etterfølgelse av Jesus. De som selv ønsker å være en del av vår menighet, vil bli veiledet ut fra dette. Vi vil respektere den enkeltes frihet til å ta egne valg for eget liv. Derimot ser vi det ikke som vår oppgave å veilede ikke-kristne eller mennesker utenfor vår menighet.

I sjelesorg med kristne med homofile følelser, vil vi aldri love endringer i disse følelsene. Mange av vitnesbyrdene vi hører om idag om kristne homofile som ikke lever ut sin legning, nevner at følelsene fremdeles er der. Å stå i sjelesorg handler derfor om å være respektfulle samtalepartnere for mennesker som ønsker å leve sine liv ut fra Bibelen som rettesnor, og som samtidig opplever det som krevende å ha homofile følelser.

Vi vil generelt være skeptiske til terapi og behandling som lover forandring i folks følelser. Likevel finnes det eksempler på at mennesker over tid erfarer forandring i sin seksuelle tiltrekning og identitet, hvor forbønn og sjelesorg inngår i prosessen. Vi tror på det de forteller.

Vi vil samtidig si at det er stort rom blant oss for mennesker som syns dette med seksuell identitet er vanskelig. Vi vil også understreke at man trenger ikke ha heterofile følelser for å kunne være med i vår menighet. Det fins flere kristne homofile både i Norge og internasjonalt som av egen vilje ikke ønsker å leve ut sine seksuelle følelser. Disse trenger også et miljø hvor de blir ivaretatt og respektert.

Forbud mot seksuell reorientering krever at politikere setter seg grundig inn inn i hva seriøse organisasjoner som Til Helhet faktisk driver med, og ikke baserer det på enkelte medieoppslag. Å forby et frivillig samtaletilbud for mennesker som vil forene livssyn og seksualitet, kan umulig bringe samfunnet framover.

Kristent felleskap svarer på likhetene med det Ulf Lidman holdt på med og det Arne Christian opplevde.

Vi vet ikke om disse utsagnene gjengir Exodus og Living Waters riktig. Vi er tilbakeholdne med å spekulere i hva som gjør at mennesker har ulike seksuelle tiltrekninger. Det er riktig at Bibelen snakker om en fortapelse, og at derfor er tilgivelse og omvendelse nødvendig for alle, uavhengig av seksuell identitet. Vi tar sterk avstand fra at mangel på endring i følelser er noen sin feil.

Arne Christian forteller at homofili ble snakket nedlatende om av pastorene i KF. Sånn som «Adam and Eve, not Adam and Steve.» Stemmer det?

Homofili er ikke et hovedanliggende i vår forkynnelse, men det har forekommet utsagn for å markere avstand mot homobevegelsens synspunkter. At disse kan oppfattes som nedlatende overfor homofile som enkeltpersoner og gruppe kan vi forstå, og det beklager vi.

Arne Christian forteller at da han som 13-åring merket at han var homofil, så oppsøkte han hjelp i kirka. Han forteller at han blir møtt med håndspåleggelse og bønn for å bli frisk. Stemmer det?

Vi kjenner ikke alt som har blitt sagt i ulike forbønns-situasjoner, iallefall ikke så langt tilbake i tid. At Arne Christian har opplevd dette, beklager vi. Vi ønsker å ta alle mennesker på alvor når de kommer med sine utfordringer. Vi har aldri hevdet at homofili er en sykdom man må bli frisk fra.

Arne Christian mener at terapi-formen han har møtt i Norge og i utlandet gjennom de 13 årene han forteller at han prøvde å bli hetero, førte til mye skam og selvhat. Hva tenker dere om det?

Det er selvfølgelig vondt å høre at han har slitt med det. Vi ønsker å være ydmyke og lærevillige rundt hvordan vi kan møte mennesker i sårbare situasjoner på en enda bedre måte. Samtidig står vi for Guds ord, veileder ut fra dette og vil forbeholde oss retten til å kunne være uenige med FRI sine synspunkter. Vi vil også presisere at vi ikke driver med reorienteringsterapi.

Mvh. eldsterådet I Kristent Fellesskap Bergen;

Morten Gundersen, Per Arne Gjerde og Yohans Mehari

EPISODE 4
Disiplene
Disiplene

Homofili kan skyldes seksuelt misbruk, mener eks-homofile Mike Davidson og Jens Fredrik Brenne, leder i «Til Helhet».

EPISODE 5
Demonene
Demonene

En kvinne forteller at hun ble utsatt for homoeksorsisme i en pinsemenighet. Som påtroppende leder i Pinsebevegelsen forklarer Ingunn Elisabeth Ulfsten hvorfor det tidligere i år ble sendt ut en samlivsetikk der de oppfordrer til homoterapi.

EPISODE 6
Utstøtelsen
Utstøtelsen

Homoterapi og omvendelse skjer også på hjemmebane. Brian (23) har skiftet navn og regner seg ikke lenger som muslim, etter det han beskriver som årevis med negativ sosial kontroll.

EPISODE 7
Lovens apostler
Lovens apostler

I den kristenkonservative podkasten «Ottosen og generalen» får Morten høre at han lever som en synder. Stortingets familie- og likestillingskomite behandler lovforslaget som skal avgjøre om homoterapi skal bli ulovlig – og er tilnærmet enstemmig.

Regi, research og klipp
Benjamin Ree
Programleder
Morten Hegseth
Klipp
Natalie Remøe Hansen
Grafikk
Siri Pallesen
Klipp og introvideo
Adrian Steinbakk
Hovedfoto
Kristoffer Kumar
Design
Torfinn K. Weisser
Utvikling
Jari Bakken
Sjef for programavdelingen
Martin Jøndahl

Har du opplevd homoterapi?

Tips oss
Publisert: 2. november 2019