00:00
VG
2019-11-23T08:30:10+01:00
VG avslører: I flere år har serieblotteren trakassert unge jenter på Snapchat

Den digitale blotteren

Legg til venner

Finn venner
La meg til

Et varsel blinker på mobilen. Noen har lagt deg til på Snapchat. Du tror det er en venn - helt til du åpner første snap.

Du skvetter til. Et uønsket dickpic dukker opp på skjermen. Dette er starten på flere år med digital trakassering.

For blotteren vil ha svar. Er penisen liten, er den stor, har du runka større? Du får bilder og spørsmål tilsendt kveld etter kveld.

VG har kontaktet 36 jenter som hevder å ha mottatt dickpics fra blotteren. Dette er deres historier.

Madelen Edvardsen (21)

Brumunddalen

I 2014 ble de kjent gjennom felles venner og hang på fritiden. Plutselig fikk hun en forespørsel på Snapchat fra brukernavnet «synes du den er stor». Da hun godtok, kom det første uønskede nakenbildet. Her startet flere år med trakassering.

Rettelse 23. november kl. 19:50 I en tidligere versjon av denne saken kom navnet Didrik Eliassen frem på ett av bildene. VG presiserer at vedkommende ikke har noe med saken å gjøre, og navnet er nå fjernet fra bildet.
Ane, reporter, VGTV
Flere av jentene VG har vært i kontakt med blokkerte blotteren gjentatte ganger, i tillegg til å bytte snapchatnavn og telefonnummer.
Han skal allikevel ha funnet nye måter å kontakte jentene på, med nye brukernavn og via andre bekjente.
Politiet har registrert at Madelen har anmeldt blotteren i 2017 og 2018.
Hun føler seg dårlig ivaretatt av politiet.
Hva sier politiet?
Marie Nyhus, politiadvokat Innlandet politidistrikt
Vi synes det er beklagelig at jentene ikke føler seg godt nok ivaretatt av politiet. Vi ser alvorlig på saker om uønskede nakenbilder.
Politiets ressurser er begrenset, og saker av høyere prioritet kan ha ført til at denne saken ikke har hatt den fremdriften som de involverte har ønsket.
Trykk for svar 👉
Hva sier blotteren?
Ane, reporter, VGTV
I oktober 2019 ble mannen i midten av 20-årene dømt for åtte brudd på straffelovens paragraf 298 om seksuelt krenkende adferd. 👩‍⚖️
I retten tilsto han å ha sendt nakenbilder uten samtykke til Madelen Edvardsen i tidsrommet juni 2017 til mai 2018.
Han tilsto også å ha sendt følgende meldinger: «Er pikken hans liten?», «prøver en siste gang … har du runka større enn (mannens navn)», og lignende.
VG har lagt Madelens påstander frem for mannen, men utover dette telefonintervjuet ønsker han ikke å gi ytterligere kommentarer.
Scroll ned for å lese om flere ofre 👇🏻, eller gå rett til kartet. 🌍

Ingvild Sørum (18)

Follebu

I 2016 ble de kjent på appen «Hot or not». Etter dette ble hun lagt til av flere anonyme Snapchat-brukere. Brukerne sendte uønskede dickpics, etterfulgt av meldinger som: «Tror du ståen min er liten?».

Ane, reporter, VGTV
Vi har vært i kontakt med søskenbarnet til Ingvild. Elin Kristiansen Moen bekrefter å ha blitt kontaktet på Snapchat med sexrelaterte spørsmål.
Ingvild anmeldte forholdet 19. juni 2019.
Hva skjedde da?
Marie Nyhus, politiadvokat Innlandet politidistrikt
Saken ble henlagt etter bevisets stilling 2. september 2019.
Vi ønsker at blotteren skal anmeldes. Det er viktig å ta vare på alt man mottar digitalt, slik at politiet kan sikre dette som bevis.
Hva sier blotteren?
Ane, reporter, VGTV
Vi har fremlagt påstandene Ingvild kommer med i reportasjen for blotteren, men utover dette telefonintervjuet ønsker han ikke å gi ytterligere kommentarer.
Scroll ned for å lese om flere ofre 👇🏻, eller gå rett til kartet. 🌍

Marita Kristine Wik (25)

Hamar

Han var en tidligere venn. Men da det ble slutt med Maritas samboer i 2018, kom forespørslene på Snapchat. Hun trodde det var en venninne, men i stedet får hun tilsendt et dickpic.

Ane, reporter, VGTV
I retten 18. oktober 2019 tilsto blotteren å ha sendt bilder av penis til Marita i juli 2018. Dette skjedde på Snapchat uten henne samtykke.
Vi har lagt Wiks påstander frem for mannen, men utover dette telefonintervjuet ønsker han ikke å uttale seg.
Hva sier politiet?
Marie Nyhus, politiadvokat Innlandet politidistrikt
Det er ingen tvil om at jentene har blitt utsatt for ulovlige og krenkende handlinger fra domfeltes side. (...)
Hvis man i forbindelse med en etterforskning får kunnskap om at en gjerningsperson er truende eller kan utgjøre en fare for noen, vil politiet iverksette tiltak for å beskytte. Det er ikke vurdert å foreligge konkret fare i denne saken.

Ida Marie Aasvestad (25)

Stange

Ifølge Ida fikk hun første uønskede dickpic i 2015. VG har lagt disse påstandene frem for blotteren, men han har ikke svart på dette. I oktober 2019 tilsto han å ha sendt bilder av penis til Ida Marie uten hennes samtykke i februar 2018.

Eline J. Westrum (24)

Hamar

Eline hevder å ha mottatt et uønsket nakenbilde i 2017. Hun har anmeldt dette og saken ble henlagt etter bevisets stilling i april 2019. VG har lagt Westrums påstander frem for blotteren, men han har ikke svart på dette.

Tina Christine Økelsrud (25)

Hamar

Ifølge Tina skal hun ha mottatt uønskede nakenbilder siden 2015. VG har lagt hennes påstander frem for mannen, men han har ikke svart på dette. I midten av oktober tilsto han i tingretten å ha sendt henne dickpics og meldinger i 2018.

Anniken Solberg (27)

Stange

Anniken hevder å ha mottatt uønskede dickpics i 2016. VG har lagt påstandene frem for mannen, men han har ikke svart på dette.

Celina Håvik (18)

Ringsaker

Ifølge Celina mottok hun nakenbilde i 2014 og i 2017. VG har lagt hennes påstander frem for blotteren, men han har ikke svart på dette. I oktober tilsto han for retten å ha sendt bilde av et nakent underliv til Celina høsten 2017.

Ane, reporter, VGTV
Felles for nesten alle jentene er at de ikke føler seg godt nok ivaretatt av politiet, som de mener ikke har tatt sakene på alvor.
Hvorfor fikk ikke jentene bistandsadvokat?
Marie Nyhus, politiadvokat Innlandet politidistrikt
Ofte vil ofre for straffbare handlinger ha rett til bistandsadvokat, for å kunne ivareta sine interesser på beste måte.
Problemet i dette tilfellet er at overtredelsene ikke omfattes av bestemmelser som gir dem krav på bistandsadvokat eller rett til erstatning.
Retten til bistandsadvokat knytter seg til langt mer alvorlig kriminalitet.
Hva bør du gjøre hvis du opplever dette selv?
Tone Gulsvik, politioverbetjent Kripos
Ta skjermbilde og dokumenter så mye som mulig: brukernavn, kallenavn, navn, adresse og så videre. All informasjon om personen man har, applikasjon som er brukt og tidspunkt.
Man skal ikke akseptere at man får uønskede nakenbilder tilsendt. Det er ikke greit å sende nakenbilder til noen som ikke ønsker det eller har bedt om det. Det er straffbart å sende til noen under 16 år uansett om de vil ha det eller ikke. Rapporter brukeren og eventuelt anmeld vedkommende for digital blotting.

Helene Johnsen (23)

Skreia

Helene leder en lukket Facebook-gruppe hvor rundt 70 jenter har samlet seg. Her deler de erfaringer de har med digital blotting og politiet.

Blotteren (20-årene)

Innlandet

Vi ringte blotteren – Slik forklarer han seg.

Ane, reporter, VGTV
Mannen er anmeldt 17 ganger i Norge. Han har mottatt to forelegg, ett i 2014 og ett i 2017 for tre forhold.
I midten av oktober 2019 ble han dømt til 60 dagers fengsel, hvor 30 av disse ble betinget for åtte overtredelser av straffelovens paragraf 298.
Han er også dømt for lignende forhold i Sverige, ifølge politiadvokat Marie Nyhus.
Hvordan ble han etterforsket?
Marie Nyhus, politiadvokat Innlandet politidistrikt
Politiet etterforsket saken på vanlig måte, herunder tatt flere avhør av siktede. Politiet har også hatt annen oppfølging for å stoppe personen fra å sende slike bilder.
Som det står i dommen har retten tatt i betraktning at personen har søkt behandling for det han har gjort.
Denne behandlingen kom i stand etter at etterforsker kontaktet vedkommendes lege.
Hvordan foregikk rettssaken?
Marie Nyhus, politiadvokat Innlandet politidistrikt
Siden domfelte etter hvert innrømmet sine handlinger og erkjente straffskyld, ble saken behandlet som såkalt tilståelsessak ved den domstolen der han bor.
Det er svært vanlig å fremme saker for tilståelsesdom når vilkårene for det er oppfylt. I slike saker behøver man blant annet ikke føre bevis og alt går mye fortere.

Ingunn Saltbones (48)

Journalist med videreutdanning i sexologi

På VGs Snapchat-kanal spurte vi: «Har du fått et nakenbilde?». 129.000 svarte, og 15% av disse sa de har fått uønskede nakenbilder. Å sende nakenbilde til noen som ikke har bedt om det, er sidestilt med blotting, ifølge loven.

Marie Nyhus, politiadvokat Innlandet politidistrikt
Seksuelt krenkende handlinger digitalt behandles ikke mildere enn å blotte seg fysisk i det offentlige rom.
Krenkende handlinger digitalt kan i mange sammenhenger være mer krenkende og skremmende.

Flere ofre

Flytt rundt i kartet for å se alle jentene VG har vært i kontakt med.

Aktiver kartet
Publisert:
23. november 2019
Design og utvikling:
Tom Byermoen
Reportasjeleder:
Ingeløw Elise Kopperud
Rettelse 23. november kl. 19:50 I en tidligere versjon av denne saken kom navnet Didrik Eliassen frem på ett av bildene. VG presiserer at vedkommende ikke har noe med saken å gjøre, og navnet er nå fjernet fra bildet.