Fortsett der du var sist

Terapi og torpedoer

Espen Andresen og Laila Mjeldheim tjener millioner på personer med rus-, sex- eller annen avhengighet.
VG kan nå avsløre hvordan torpedoer har ringt og truet tidligere klienter som har havnet i konflikt med terapeutene.

Espen Andresen

Tidligere rusmisbruker som klarte å bli rusfri. Siden 2005 har han livnært seg som terapeut via sitt eget selskap, Addictologi Akademiet.

Laila Mjeldheim

Begynte i terapi hos Andresen for å blitt kvitt sin sex-avhengighet. Er i dag hans nære samarbeidspartner. Driver Det Norske Kartselskapet, hvor alle ansatte inntil nylig var pålagt å gå i terapi hos Andresen.

22 00 00 00

2200@vg.no

9. august i fjor tar en forslått

mann plass i vitneboksen i Oslo tingrett. Over venstre øye har Bjørn Ivar Nordstrøm (29) et plaster.



– Retten vet hva du er blitt utsatt for, sier advokaten som har bedt ham vitne.



Advokaten ber Nordstrøm fortelle hva som skjedde etter at han sluttet som klient i Addictologi Akademiet AS og i jobben som selger i Det Norske Kartselskapet AS (DNKS).



Nordstrøm trekker pusten dypt. I flere sekunder er han taus. Han forsøker å si noe, men stemmen bare tykner. Nordstrøm gråter.



Saksøkt i rettssaken er forretningskvinnen Laila Mjeldheim, som var Nordstrøms sjef i kartselskapet. Dommeren skal senere fastslå at hun driver en «usunn arbeidsplass med sterk kontroll og sanksjonssystem som retten ikke tidligere har sett i slike saker».



Retten har allerede sett bilder av Nordstrøm. De viser kuttet over venstre øye. Langs tinningen og ned på haken renner blod. Også T-skjorten er blodig.



Hva var det som skjedde?



Fire dager før han skulle vitne i rettssaken fikk Nordstrøm en tekstmelding:



Hei fra florris, kommer med blomster til bjorn nordstrom

Da han senere samme dag kom hjem, satt «budet» utenfor blokken hans.



Så ble han truffet av knyttneven som ga ham hjernerystelse.



På legevakten fortalte Nordstrøm hva han hadde opplevd. Ifølge legejournalen som ble skrevet like etter, skal angriperen ha gitt ham klar beskjed:



– Hold deg unna Laila, eller så får du.

TO SLAG: Blodet drypper fra haken til Bjørn Ivar Nordstrøm (29) kort tid etter at han 5. august i fjor ble slått ned av en ukjent mann utenfor sin egen trappeoppgang. Foto: PRIVAT

Før jul skrev VG flere artikler

om hvordan Espen Andresen behandler mennesker med ulike former for avhengighet – fra rus til sex.



Gjennom selskapet Addictologi Akademiet har han hjulpet tusenvis av mennesker med å få orden på livene sine, har han fortalt både i VG og andre medier.



Terapien, som kalles addictologi, har siden 2011 gitt Andresens selskaper en samlet omsetning på over 30 millioner kroner.



I flere medier, deriblant VG, har Laila Mjeldheim fortalt om hvordan Andresens terapi hjalp henne ut av sexavhengigheten.



Etter dette gjorde hun Andresens gruppeterapi obligatorisk for sine ansatte, inntil nylig kontraktsfestet. Andresen har de siste årene gått ukentlig inn og ut av lokalene til Det Norske Kartselskapet, som selger digitale karttjenester. Der er Laila Mjeldheim eier og daglig leder.



I gruppeterapien skulle de ansatte dele sine innerste hemmeligheter.



Straffen for ikke å følge reglene på jobben, var trekk i lønn.



Les spesialen:

Rike på andres avhengighet

Kartselskapets ansatte oppfordres også sterkt til å kjøpe kurs og utdanning til titusener av kroner hos Andresen.



Selv hevder Mjeldheim at hun gir de som «har sett portene til helvetes forgård, en mulighet til å endre livsmønsteret og bli respektable borgere med normale, gode liv til nytte for samfunnet», som hun skrev i en kronikk i VG for få uker siden.



Over 20 personer som har brutt med addictologimiljøet, har overfor VG tegnet et helt annet bilde. De beskriver sterk sosial kontroll, utskjelling og press om å bryte med egen familie – alt for å oppnå «tilfriskning».



Andresens akademi har flere usunne trekk kjent fra religiøse miljøer, mener organisasjonen Hjelpekilden. Selv har terapeuten i VG avvist at virksomheten hans er en «sekt ledet av en gal, slem, manipulerende leder».



Men hva skjer når utbrytere havner på kant med dette miljøet?



VG har e-poster, tekstmeldinger, lydopptak og intervjuer som dokumenterer hvordan to straffedømte torpedoer har kontaktet personer som har vært i konflikt med Andresen og Mjeldheim.



Historien inneholder også en mystisk tredje person.



Hvem er den ukjente mannen som slo ned Bjørn Ivar Nordstrøm før han skulle vitne?

VG ringte Espen Andresen

for å invitere ham til et intervju om denne reportasjen. Det gikk slik:



Da både Andresen og Laila Mjeldheim avslo å møte VG til intervju, fikk de i stedet skriftlige spørsmål.



– Jeg tar meget sterk avstand fra påstandene som er direkte usanne og/eller tatt ut av sin sanne sammenheng, skriver Mjeldheim i sitt svar til VG.

Vis hele tilsvaret

– Jeg avviser på det sterkeste at jeg selv skal ha foretatt alvorlige kriminelle handlinger som å true mennesker, eller at jeg skal ha forsøkt å få andre til å true noen på mine vegne, skriver Andresen i sitt svar.

Vis hele tilsvaret

Lørdag 9. desember i fjor

deler en av hovedstadens mest kjente torpedodømte menn en lenke til VGs første reportasje om addictologene på sin åpne Facebook-side.



Hans navn er Lars Petter Pedersen (47).



TORPEDODØMT: Lars Petter Pedersen (47) er straffedømt ti ganger, blant annet for torpedovirksomhet. Han er ikke domfelt siden 2010 og har de siste årene drevet med utlån av penger. Foto: PRIVAT
TORPEDODØMT: Lars Petter Pedersen (47) er straffedømt ti ganger, blant annet for torpedovirksomhet. Han er ikke domfelt siden 2010 og har de siste årene drevet med utlån av penger. Foto: PRIVAT

I reportasjen får Andresen og Mjeldheim hard kritikk for å ha utnyttet sårbare mennesker.



Lars Petter Pedersen

Kjenner alt for godt til duoen å er selv blitt dratt inn i dette , men visste ikke att det var så galt som dette , kjenner det koker i toppen nå 😡😡😡

Lars Petter Pedersen reagerer på reportasjen på Facebook

I dag omtaler Pedersen seg selv som investor.



Den nær to meter høye mannen var i tre år også Laila Mjeldheims kjæreste, helt til de gikk fra hverandre i 2008. Han er straffedømt ti ganger for blant annet ran, trusler, vold og det retten har beskrevet som torpedovirksomhet.



Pedersen er solbrun, tatovert og muskuløs. Overarmene er omtrent like kraftige som lårene til en vanlig mann, etter flere år med aktiv bodybuilding. På et tidspunkt veide han 120 kilo, ifølge en dom. Tidligere drev Pedersen et firma som het «Torpedo Inkasso og Vaktservice». I en dom fra 1995 er det registrerte etternavnet hans «Pay».



De siste årene har Pedersen blant annet levd av å låne ut penger med høy avkastning. Han er ikke straffedømt siden 2010.



Lars Petter Pedersen vil ikke stille til intervju.



Men hva var det i VG-reportasjen før jul som fikk det til å koke i toppen hans?



Hva er det han kjenner til, slik han formulerer det på Facebook?

– PSYKISK TORTUR: Marius Karlstrøm er en av flere som har brutt med Addictologi Akademiet.

Vinteren 2015 er det

krisestemning på Addictologi Akademiet.



22. januar sender NRK Dagsrevyen et nyhetsinnslag der eneeier Andresens terapivirksomhet ettergås.



Etter ti års drift møter Andresen for første gang kritisk søkelys fra et nasjonalt medium.



Dagsrevyen slår hardt.



I innslaget forteller to tidligere klienter om hvordan akademiet har skadet dem.



En av dem oppgir at Addictologi Akademiet oppfordret ham til å bryte med familien.



Den andre, Marius Karlstrøm, beskriver det å være innenfor akademiet som en mental besettelse og psykisk tortur.



For Andresen er dette alvorlig. Plutselig er NRK-reportasjen noe av det første folk får opp når de søker etter Addictologi Akademiet på nettet.



I flere uker preger NRK-innslaget stemningen i terapigruppene på Sinsen i Oslo.



Andresen har vondt i magen, oppgir han til flere som var til stede. Han sliter med å sove.



I denne perioden snakkes det i miljøet om å skremme navngitte tidligere klienter, oppgir flere som senere har brutt med miljøet.



EKS-KLIENTER: Katharina Ruberg og Niklas Misund
EKS-KLIENTER: Katharina Ruberg og Niklas Misund

– Det gjør ikke noe om de får seg en omgang juling, sier Andresen på en terapisamling like etter NRK-innslaget, ifølge eks-klienten Katharina Ruberg, som var til stede.



To andre kilder forteller at de ved ulike anledninger har hørt det samme.



I samlingene nevnes etter hvert Lars Petter Pedersens navn. Han presenteres som Laila Mjeldheims ekskjæreste.



ADDICTHUS: Addictologenes hovedsete ligger 40 minutter utenfor Oslo, på Åros i Røyken kommune. Her tar klientene kurs og utdanning.
ADDICTHUS: Addictologenes hovedsete ligger 40 minutter utenfor Oslo, på Åros i Røyken kommune. Her tar klientene kurs og utdanning.

Senere i 2015 dukker Pedersen plutselig opp som Andresens middagsgjest på Addictologi Akademiets hovedsete i Åros. Laila Mjeldheim er til stede, ifølge en tidligere klient som også var der.



I etterkant fortalte Andresen om dette middagsmøtet, om hvor bra kontakt han og Pedersen hadde fått – og at Pedersen hadde snakket hele tiden.



– Espen virket stolt over at han hadde så god tone med Lars Petter. Han snakket om at Lars Petter var god å ha på laget, sier eks-klient Niklas Misund.

14. september 2015, om ettermiddagen,

lagres en tominutters talemelding på mobilen til en av dem som medvirket i Dagsrevy-innslaget, en 35 år gammel Oslo-mann.



En gang festet denne mannen håp til Espen Andersen. Åtte år tidligere trengte han desperat hjelp, etter å ha vært rusmisbruker siden tenårene. Fire år senere forlot han Andresen, desillusjonert.



Denne dagen i september 2015 ser livet annerledes ut. 35-åringen er ferdig med rusen, og han er ferdig med Andresens addictologi.



I stedet er han opptatt med en visning for 150 ansatte i bedriften han jobber for.



Han orker ikke ta telefonen. Han gjenkjenner telefonnummeret. Det tilhører Lars Petter Pedersen, en person han absolutt ikke vil ha noe med å gjøre.



Oslo-mannen har skaffet seg de beste appene for opptak på mobilen. Grunnen er enkel: En rekke ubehagelige oppringninger fra Pedersen.



Pedersen har krevd at de må møtes. Han forlanger at de to fra Dagsrevy-innslaget må roe seg kraftig ned, ifølge Oslo-mannen.



Tidligere på høsten var det så ille at han barrikaderte seg hjemme hos seg selv, livredd for hvem som kunne banke på døren.



Han gikk til politiet, og ble forundret over at de ikke tok saken mer på alvor. Politiet foreslo at Oslo-mannen skulle møte Mjeldheim og Andresen i konfliktrådet, ifølge Oslo-mannen.



Omsider orker han å lytte til den to minutter lange talemeldingen:



Din far og du har ønsket om å dra inn på et konfliktråd.

Det var vel informasjon som kom litt brått på.

Det var vel ikke, uten at jeg har papirer på det, så …

Jeg ringte en advokat som var bruker, og han sier at konfliktråd på den måten her, så må det være en pågående straffesak, så da …

Er da satt frem siktet, tiltalte … Så man ikke skal bruke rettens tid. Så man løser enkle saker i konfliktråd.

Nå vet ikke jeg om, jeg har ikke hørt om at det skal være noen straffesak eller noen konkreter sånn linje i den saken her. Men det jeg kan si er i hvert fall at: Jeg vet at du har snakket med [utydelig] far

Du har snakket med Espen. På lengre mailer i hele går. Det har jeg blitt informert om av Laila.

Der har jo din hemmelige del blitt fortalt. Om åssen jeg har jobbet i det hemmelige med en av Norges mest kjente privatetterforskere.

To journalister, en ifra nettavisen og en jeg ikke skal nevne hvilken avis det er i Norge, men det er i hvert fall en av de tre store, Aftenposten, VG og Dagbladet.

Det er for å finne ut, og jeg har faktisk funnet ut veldig mye, [navnet på personen som mottar telefonsvareren]. Så nå vet du. Nå har boblen sprukket.

Om din far og det har blitt innhentet mailer, der det har blitt skrevet ting og sånne ting, som ligger på databaser og servere rundt omkring. Som dere ikke har slettet.

Det har kostet en del penger og tid. Både for meg, og når jeg da har møtt Espen, som jeg da gjorde på lørdagen.

Jeg ba ham møte meg, som du ser av mailen. Og så har vi gått gjennom hva vi sitter på av informasjon, og det var veldig mye. Blåkopi begge to.

Men jeg har også mye mer enn det som han hadde. Så bare for å ha sagt det sånn sett, så … Dette avsluttes ikke så veldig enkelt.

Jeg, som sagt, jobber selvstendig på vegne av Laila. Espen er ikke en person som jeg har noe særlig tette bånd til.

Men vi har funnet ut at det vi har funnet av informasjon kan brukes veldig riktig, i forhold til å forfølge saken personlig, og det vil bli gjort fra min side. Hva de gjør for noe, må de bestemme.

Men det jeg har sagt til Laila, er at hun møter ikke i noe konfliktråd. Hun har kommet i en situasjon, der hun må bruke dette her, på best måte det er verdt. I media, eller gå videre med det, det er mange måter å gjøre det på.

Da vet du det [navnet på personen som mottar telefonsvareren], og du må hilse din far. Om dere ikke vil møte meg, eller … [utydelig]. I samme retninger. Og bruke andre ting, så må dere gjøre det.

Men bare så du vet det. Det sitter en del … [Utydelig] …. som jobber for meg i det skjulte. [Utydelig] …

– Jeg kommer til å følge opp denne saken personlig, sier Pedersen.



Han ringer på vegne av Mjeldheim og har også møtt Espen Andresen, sier Pedersen i talemeldingen. Og nå har han fått nyss i forslaget om et møte i konfliktrådet.



Oslo-mannen var en nær klient av Andresen, helt til han brøt med Addictologi Akademiet i 2011. Fire år senere er frontene mellom ham og Andresen fortsatt steile.



Kan et møte i konfliktrådet dempe konflikten?



35-åringen håper det.



Men Espen Andresen vil ikke i noe konfliktråd.



I sine eposter til Oslo-mannen, sendt samme dag, viser Andresen til kontakten med Lars Petter Pedersen. Han nevner også at Pedersen «har stått på for å hjelpe Laila og få rettferdighet og sannhet frem».



Det er ikke noe vits med noe møte i konfliktrådet uten at Lars Petter Pedersen er med, fastslår Andresen. Han har bare ett krav:



– Eneste jeg godtar for å legge denne saken død, er at dere offentlig går ut og innrømmer hva dere har gjort, alt, samt at dere gjør opp for dere og rydder opp i rotet dere har skapt, og det er ikke lite, skriver Andresen.



VG har kontaktet Oslo-mannen, men han ønsker ikke å delta i noen reportasje. Belastningen for familien er blitt for stor.



SA OPP: Andres Steff Pedersen (34) jobbet fem måneder hos Laila Mjeldheim i Det Norske Kartselskapet. Da han krevde henne for manglende utbetalt lønn og feriepenger, ble han kontaktet av den torpedodømte Lars Petter Pedersen.

Oslo-mannen

er ikke alene om å bli oppringt av Pedersen.



Andres Steff-Pedersen (34) jobbet hos Laila Mjeldheim fra november 2015 til mars 2016. Han ble skeptisk til Mjeldheim og kartselskapet, og likte ikke den obligatoriske terapien hos Andresen, med utskjelling og roping.



Da Steff-Pedersen sluttet, krevde han Mjeldheim for rundt 50.000 kroner som kompensasjon for det han mente var manglende godtgjørelser for jobb og feriepenger.



Ifølge dokumentasjon VG har fått tilgang til, nektet Mjeldheim å betale. Hun anklaget også Steff-Pedersen for å ha ripet opp bilen hennes, noe han har avvist.



Mjeldheim ba om hjelp fra sin advokat, men i juni 2016 ble Lars Petter Pedersen involvert.



Pedersen ringte først og ba om et møte, men Steff-Pedersen la bare på.



Like etter mottok Steff-Pedersen en tekstmelding. Her leser han den opp:



Da kom denne tekstmeldingen fra Lars Petter Pedersen:



...vil du ikke møte meg greit da løser jeg dette på min måte, du må gjerne gå til politi de kjenner meg godt å vet att jeg er en handlingens mann å bryr meg ikke om de eller andre

Der og da følte Steff-Pedersen frykt, sier han til VG.



Dagen etter ble saken anmeldt på Sandvika politistasjon.



Politiet henla anmeldelsen tre måneder senere, grunnet manglende saksbehandlingskapasitet.



Også en 43-årig mann fra Oslo

er blitt kontaktet av Pedersen.



Som flere andre som har havnet i Espen Andresens innerste sirkel, hadde også denne mannen slitt med rus og relasjonsproblemer. 43-åringen hadde ikke fått skikkelig hjelp noe sted, før Andresen overbeviste ham om at addictologi var løsningen.



Hos den karismatiske terapeuten følte han seg sett og bekreftet – i alle fall for en stund.



43-åringen vokste i gradene og fikk etter hvert en helt sentral rolle i Addictologi Akademiet.



Så var det brått over. Han havnet i en konflikt med Andresen om penger.



I mars i fjor sluttet han.



Bare dager senere ringte telefonen. Den som snakket, var Lars Petter Pedersen.



Ordene var ikke til å misforstå, ifølge 43-åringen.



Han som en gang hadde søkt hjelp for avhengighet, følte seg nå truet på livet av en straffedømt torpedo.



OPPRINGT AV DRAPSDØMT: Da Hans Christian Mobech (74), tidligere kunde av terapeut Espen Andresen, googlet navnet på han som hadde ringt ham 3. august i fjor og som hadde bedt ham «slutte å plage Laila», ble han redd. Det var drapsdømte Sven Rune Merhof (43).

Enkelte menn tar torpedooppdrag

uten å skjule identiteten sin.



I august i fjor er ekteparet Hans Christian og Torill Mobech på ferie i Danmark. Det har vært et krevende år. Mobech er sliten, både i hodet og kroppen.



Telefonen ringer.



Hjemme i Oslo driver 74-åringen forretningen Chr. Mobech Treningsspesialisten AS. Espen Andresen har vært engasjert til å drive lederutvikling i firmaet – helt til i mars i fjor, da Mobech fikk nok og brøt samarbeidet.



Nå er det full konflikt.



Mobech hevder at hundretusener av kroner urettmessig er betalt inn på Andresens kontoer, noe Andresen selv avviser.



Mobech begynner å notere alle viktige datoer:



19. juli i fjor møtte Laila Mjeldheim opp i lokalene til Mobech på Bryn og skjelte ut både ham og hans ansatte, forteller Mobech. Dagen etter skjedde det samme. Vitner bekrefter overfor VG at Mjeldheim kom med sterke beskyldninger. Mobech måtte slutte å skape problemer for Andresen og Addictologi Akademiet, forlangte Mjeldheim.



Da Mobechs telefon ringer i Danmark, er det blitt 3. august. Ubehaget stiger. En mann gir Mobech klar beskjed om å slutte å plage Laila.



– Hvis ikke så skal jeg komme ut på Nesodden og plage deg, skal mannen ha sagt.



Mobech kan ikke huske om mannen presenterte seg. Han og kona sjekket nummeret og googlet navnet som kom opp:



Sven Rune Merhof.

DRAPSDØMT: Sven Rune Merhof (43) ble i 2002 dømt for å drept torpedoen Eivind Johansen på en mc-klubb. I fjor sommer ble han bedt av en kompis om å ringe Hans Christian Mobech (74). Foto: PRIVAT
DRAPSDØMT: Sven Rune Merhof (43) ble i 2002 dømt for å drept torpedoen Eivind Johansen på en mc-klubb. I fjor sommer ble han bedt av en kompis om å ringe Hans Christian Mobech (74). Foto: PRIVAT

VG ringer Sven Rune Merhof (43).

– Du har kanskje googlet navnet mitt? sier han.



Merhof kjenner raskt igjen navnet Mobech.



– Jaaaa...han treningsfiguren. Nå demrer det.



Merhof erkjenner at han ringte Mobech. Planen var å presentere seg. Gi beskjeden om å holde seg unna. Og satse på at mottakeren sjekket navnet hans.



Merhof forventer effekt av slikt, forklarer han.



Det første som dukker opp når du googler Sven Rune Merhof, er artikler som knytter ham til tung kriminalitet. På det første bildet poserer han sammen med en gjennomtatovert mann i bar overkropp. Bildet er tatt i 2012 på et utested som samme kveld blir stormet av blitzere. I bildeteksten presenteres Merhof som drapsdømt.



I 2002 ble han dømt til seks års fengsel for å ha drept torpedoen Eivind Johansen (30) i lokalene til mc-klubben Untouchables i Oslo to år tidligere.



Til VG sier Merhof rett ut:



– Hvis han der Mobech googler navnet mitt, så kan det godt hende at han slutter å plage den personen.



Hvorfor fikk han oppdraget?



Fordi Mobech hadde «strødd rundt seg med trusler og press», skal Merhof ha blitt fortalt.



– Jeg kjenner ikke noen av personene. Jeg fikk bare beskjed om å ringe ham, og gi ham beskjed om å ligge unna det og det, sier Merhof.



Hvem Mobech skulle holde seg unna, husker han ikke. Han mener det var flere.



Merhof kaller det en gratis vennetjeneste. Han gjorde kun èn slik tjeneste, og han ble bedt om å gjøre det av en kompis som «kjente hu dama», oppgir han.



Merhof husker generelt få detaljer fra oppdraget.



– Jeg var ikke så interessert i å spørre heller.



– Driver du og oppsøker folk?



– Jeg har slutta litt med det, sier Sven Rune Merhof.



Samtalen satte en støkk

i ekteparet Mobech. De følger fortsatt godt med på hvem som kommer opp på tunet på Nesodden.



Mobech har stevnet både Andresen personlig og firmaet hans.



Like før jul møtte Mobech i Forliksrådet. Motparten var Espen Andresen. Men det var Andresens regnskapsfører som møtte. Hun er også hans mor. Laila Mjeldheim var tilhører. Mobech og Mjeldheim vekslet ikke ett ord.



Mobech synes det er sykt at noen er villige til å bruke torpedo for å true andre. Kynisk, iskaldt, brutalt, kaller han det.



Han gikk aldri til politiet med saken.



– Hvorfor ikke?



– Min erfaring er at det ikke hjelper.



Dette er bakgrunnen for saken:

9. august i fjor møter

Bjørn Ivar Nordstrøm i Oslo tingrett, med plaster over venstre øye.



Han er innkalt som vitne i arbeidsrettssaken Lisbeth Sogn (52) har anlagt mot Laila Mjeldheim og kartselskapet.



Nordstrøm forteller om da Lisbeth Sogn ble innkalt på Mjeldheims kontor. Han hørte høylytte rop, og at Sogns stemme druknet. Sogn ble oppsagt på dagen.



Retten skal senere dømme Mjeldheim og kartselskapet til å betale Sogn 989.170 kroner i erstatning og saksomkostninger. Dommen ble anket, og er ikke rettskraftig.



I vitneboksen forteller Nordstrøm også om SMS-en fra «Florris» fire dager før han skulle vitne.



Mannen som kom med blomstene, var helt ukjent for Nordstrøm. Først ble tulipanene kastet mot ham. Så ble Nordstrøm påført to knyttneveslag – og hjernerystelse.



På legevakten måtte han sy fire sting over venstre øye. Allerede der fortalte han at gjerningsmannen hadde nevnt «Laila».



«Pasienten har blitt slått x2 i egen trappeoppgang. Trolig en som var sendt fra pas sjef», skriver legen på Skadelegevakten i journalen.



Nordstrøms historie gjør inntrykk i retten. Dommeren minner om hvor alvorlig vitnepåvirkning er. Det skader ikke bare enkeltpersoner, men hele rettssystemet. Terskelen for å gå til politiet med slike saker, må være lav, understreker hun.



Nordstrøm ønsker i dag ikke å snakke med VG. Han saksøkte kartselskapet og Mjeldheim, men inngikk før jul et forlik med krav om taushetsplikt.



VG er ukjent med hva forliket går ut på.



Hvem sendte meldingen

fra «Florris»?



Hvem slo Nordstrøm til blods?



Utover høsten i fjor etterforskes hendelsen.



Laila Mjeldheim innkalles til avhør. Privatetterforsker og tidligere Kripos-topp Ola Thune er med henne. Til politiet hevder Mjeldheim, med støtte fra Thune, at Nordstrøm er ute etter å ta hevn mot henne på grunn av en arbeidskonflikt. Hun mener at beskyldningene fra Nordstrøm er å anse som tull uten troverdighet, ifølge politiforklaringen som VG har lest.



I februar i år henlegger politiet saken, med koden ukjent gjerningsmann.



Enda en anmeldelse er henlagt.



Men noe har politiet funnet. Mobilnummeret «Florris»-meldingen ble sendt fra, er registrert på et navn som ikke finnes i Folkeregisteret.



Og nummeret er brukt før.



I fjor sommer ringte en mann fra samme nummer for å true og kreve inn penger fra en Oslo-advokat i en helt annen sak, fant politiet ut.



Advokaten fikk høre at han skulle få så hard omgang at han ikke ville vite hvem han var, hvis han i det hele tatt overlevde.



Han anmeldte truslene, men ble aldri kalt inn til avhør. Politiet gikk dermed glipp av et potensielt helt sentralt bevis.



VG har tatt kontakt med advokaten. Det viser seg at han sitter på lydopptak av flere av samtalene. I ett av dem blir han kalt for en «svindlerfaen» av den ukjente mannen:



«Jeg veit hvem du er. Du vet hvem du er. Politiet vet hvem du er. Du er en svindlejævelfaan fra hælvete. Nå skal du betale den gjelda».



Du er en jævla svindler, som lurer mennesker og misbruker samfunnet på den verst tenkelige måten.

Du ødelegger menneskers liv.

Og du skal betale den gjelda du skylder, skjønner du det?

Jeg vet hvem du er. Du vet hvem du er. Politiet vet hvem du er.

Du er en svindler-jævel-faen.

Du har tatt en advokat-utdannelse for å svindle mennesker. For å misbruke svake sjeler der ute i samfunnet. Skjønner du?

Du har tatt en advokat-utdannelse for å svindle mennesker. For å misbruke svake sjeler der ute i samfunnet. Skjønner du?

Hvilken gjeld er det du mener?

Du vet godt hvilken gjeld det gjelder.

Du skal overføre penger. Du skal betale for deg.

Ja, da får vi la politiet gjøre det, da.

Du har lurt folk for penger og du må ...

Nei, nei, nei. Det er bare tull.

Er dette stemmen til mannen som slo ned Nordstrøm?



Og hvorfor ble nummeret som ble brukt til å ringe inn denne trusselen, også brukt før Bjørn Ivar Nordstrøm ble slått ned?



Nordstrøms bistandsadvokat Olle Nohlin har klaget på henleggelsen av voldssaken mot Bjørn Ivar Nordstrøm.



– Politiet må se angrepet på Nordstrøm i sammenheng med alt som har skjedd rundt Addictologi Akademiet og Det Norske Kartselskapet. I tillegg viser VGs avsløringer at det er god grunn til å etterforske denne saken på nytt, sier advokaten til VG.



Lars Petter Pedersen

har ikke ønsket å stille til intervju. Men han har sendt VG en tekstmelding.



– Jeg har tatt de telefoner som er tatt, og sagt det jeg har sagt til de i andre enden ut fra hva jeg har blitt fortalt av Laila, og det er vel ikke alt der som stemmer, skriver Pedersen.



Han mener «løgner» er den røde tråden i hvordan Andresen og Mjeldheim opptrer.



– Jeg er drittlei hele suppa. Det eneste de tenker på er cash og det materialistiske, skriver han.



Pedersen er forundret over at de slipper unna politiets søkelys.



– Hadde dette vært meg, så hadde politiet tatt arrest i kontoer og verdier og kjørt etterforskning mot meg på grove trusler og skatteunndragelser, men disse slipper unna. Jeg lurer på hvorfor, avslutter Pedersen.



Publisert 1. april 2018

22 00 00 00

2200@vg.no

Relaterte artikler:

Tilsvar

«Jeg avviser på det sterkeste at jeg selv skal ha foretatt alvorlige kriminelle handlinger som å true mennesker, eller at jeg skal ha forsøkt å få andre til å true noen på mine vegne».

Espen Andresen

Espen Andresen har ikke svart på de ulike konkrete spørsmålene fra VG, men har lagt ved følgende uttalelser i en e-post.


– Jeg avviser på det sterkeste at jeg selv skal ha foretatt alvorlige kriminelle handlinger som å true mennesker, eller at jeg skal ha forsøkt å få andre til å true noen på mine vegne. Hva folk med ulike motiver for å sverte meg påstår at jeg har sagt eller hva de angivelig sier på mine vegne, får stå for deres regning. Det er i så fall en sak for politiet, skriver Espen Andresen.

– Addictologi Akademiet (AA) driver lovlig virksomhet innen alle typer avhengighetsproblematikk. (...) Jeg er selv blitt utsatt for drapstrusler, utpressingsforsøk og uthenging i sosiale medier fra folk som ønsker å skade meg og min virksomhet, og det er nærliggende å sette påstandene som fremsettes i sammenheng med dette. Jeg har nå måttet skaffe profesjonell hjelp for å kunne ettergå dette, og det vil bli vurdert strafferettslige eller sivilrettslige skritt mot den/de ansvarlige.

– Laila Mjeldheim og DNKS er en av mine mange klienter. Hverken dette eller andre klientforhold kan jeg kommentere. Når det gjelder øvrige spørsmål som omhandler DNKS, viser jeg til Laila Mjeldheim.

– Jeg har lang erfaring med coaching innen alle typer usunn avhengighetsproblematikk, og jeg hjelper daglig mennesker med slike problemer, eksempelvis foreldre med utfordringer som påvirker barna. Mitt mål er å hjelpe kriminelle, rusavhengige og andre som sliter med destruktive mønstre tilbake til et verdig liv. Veldig forenklet dreier det seg om å sette grenser for misbrukerpersonligheten slik at man styrker individet bak symptomet for å få fram sunne og friske individer. Kall det gjerne å få tilbake de ekte personlighetene som er blitt borte i misbruket.

– Jeg synes det er svært belastende å måtte forholde meg til alvorlige og usanne anklager rettet mot meg og min virksomhet i all offentlighet. Jeg opplever at jeg blir misbrukt av de få menneskene som står bak denne svertekampanjen, og jeg er sjokkert over at VG stiller opp som deres talerør. Jeg stiller meg derfor mer enn gjerne til disposisjon overfor offentlige myndigheter for å få ettergått disse alvorlige anklagene
, skriver Andresen.

VG har gitt Andresen mulighet til å kommentere uttalelsene til Lars Petter Pedersen. Andresen besvarte ikke VGs henvendelse.

«Jeg tar meget sterk avstand fra påstandene som er direkte usanne og/eller tatt ut av sin sanne sammenheng».

Laila Mjeldheim

Heller ikke Laila Mjeldheim har svart på de ulike konkrete spørsmålene fra VG. Hun har lagt ved følgende uttalelser i en e-post:



– VGs spørsmål innbefatter til dels påstander om at jeg skal være involvert i trusler mot ulike personer bl.a. i tilknytning til en pågående arbeidskonflikt i mitt firma. Jeg viser særlig til punkt (en referanse til VGs spørsmåliste, red. anm.) 24 og 25 der VG konkluderer med at jeg skal ha brukt en tidligere straffedømt «torpedo» og/eller hans navn til å true og skremme personer jeg har kommet i konflikt med. Dette er anklager om svært alvorlige kriminelle handlinger. Jfr. bl.a. strl. § 158 jfr. § 157, § 264 jfr. § 265 m.fl. Jeg tar meget sterk avstand fra påstandene som er direkte usanne og/eller tatt ut av sin sanne sammenheng. Enkelte av navnene som VG anfører, er også ukjente for meg, skriver Laila Mjeldheim.

– Spørsmålene viser at VG gjennomgående bygger sine opplysninger på ikke navngitte «kilder». Omstendighetene taler imidlertid for at påstandene er fremsatt mot bedre vitende av noen som ønsker å skade meg og min virksomhet – og som prøver å bruke VG som «mikrofonstativ» for å oppnå dette. Det er nærliggende å anta at dette har sammenheng med den nevnte arbeidskonflikten i mitt firma.

– Jeg setter dette også i sammenheng med tidligere «stalking»/trakassering av min person, falske politianmeldelser, hærverk, pengeutpressing, etc. Dette er hendelser som VG antas å kjenne til.

– I forbindelse med det ovennevnte, hadde jeg rådgivende bistand fra sikkerhet- og etterforskningselskapet Thune Security v/Ola Thune. Kampanjen mot meg er nå blitt så belastende mot meg personlig, at jeg på nytt har valgt å engasjere Thune Security – denne gang for å avdekke hvem som står bak, og hva som er formålet med ønsket om å skade meg. Dette med henblikk på eventuelle strafferettslige eller sivilrettslige forføyninger mot den/de ansvarlige.

– Hva gjelder spørsmålene som omhandler Addictologi Akademiet, viser jeg til Espen Andresen som rette vedkommende.


VG har gitt Mjeldheim mulighet til å kommentere uttalelsene til Lars Petter Pedersen. Mjeldheim sier at uttalelsene ikke endrer noe på kommentarene hun først ga VG, og som er gjengitt over.

Videre skriver hun:

– Jeg understreker pånytt at jeg tar sterkt avstand fra påstandene som VG fremsetter på vegne av sine kilder. Dette er enten løgn, eller tatt ut av en sammenheng. Dette gjelder også opplysninger som refereres fra personer som avisen omtaler som tidligere torpedoer og drapsmenn. Jeg har aldri engasjert torpedoer slik VG gjennom sin spørsmålstilling insinuerer. Jeg kan selvsagt ikke stilles til ansvar for, eller svare for hva slike personer sier eller gjør, hvilke miljøer de vanker i, eller hvordan de lever sine liv, for den saks skyld. Jeg er både fortvilet og forundret over at VG uten videre synes å legge til grunn påstander fremsatt fra personer som avisen selv beskriver som kriminelle.

– Som VG kjenner til, er jeg over lang tid blitt utsatt for en svertekampanje, bl.a. på sosiale medier, falske politianmeldelser, forfølgelse, pengeutpressing, etc. Anklagene mot meg settes i sammenheng med dette. (...)

– Jeg har i dag (15. mars, red. anm.) hatt møte med Ola Thune og bedt hans firma om bistand. Jeg har gode forhåpninger om at Thune og hans folk vil finne bevis for hvem som står bak kampanjen mot meg, og hva som er formålet med denne.