Skryter av nødhjelp – dette fant VG

VG dro til barnehjemmet. Der var det ingen barn.
Bare kuer.

VG kan i dag avsløre hvordan mirakelpredikanten fra Vennesla har samlet inn penger fra nordmenn til nødhjelpsprosjekter som ikke eksisterer.

Så sent som 15. september i år ba Pedersen om gaver, fordi stiftelsen hans, Misjonen Jesus Leger, hadde «2000 munner å mette i India» på sine «24 barnehjem».

VG kan nå dokumentere at predikanten aldri har finansiert 24 barnehjem, men to. På ett av disse bor det bare kuer. Det andre er ikke i drift som barnehjem – men brukes til å tilby et titalls barn leksehjelp.

Predikanten forteller også sine givere at de støtter 200 spedalske i India med ett måltid om dagen.

VG oppsøkte de spedalske. De rister på hodet, og sier de får all mat av myndighetene – ikke Svein-Magne Pedersen.

2017 – 2018

Vennesla, Norge

Mirakelpredikant Svein-Magne Pedersen (70) har bygget opp en millionbusiness ved å hevde at han har Guds gave til å helbrede syke. Gjennom en bønnetelefon for syke til 14 kroner i minuttet, og donasjoner og gaver, har predikantens stiftelse, Misjonen Jesus Leger (MJL), fått store inntekter.

Tidligere i år publiserte VG skjulte opptak som avslører hva predikanten sa da han ble oppringt av alvorlig syke mennesker. Se dokumentaren her:

I VGs skjulte opptak hevdet Svein-Magne Pedersen overfor en kvinne med uhelbredelig kreft at stoffer i cellegift kan gi kreft, og at hans bønn kunne helbrede den dødelige sykdommen. Senere beklaget han å ha kritisert bruken av cellegift.

I sitt magasin «Legedom» trigger Pedersen giverlysten:

«Noen kan gi 100 kroner, 200, 490, – og mange kan strekke seg til 1000 kroner. Andre kan gi 2000, 3000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000 eller mer». Han oppfordrer:

«Send din støtte nå, slik at vi kan hjelpe andre!». Videre:

«Spør Gud: Gud, hva vil du jeg skal sende til MJL for oktober?»

Predikanten skriver også:

«Djevelen vil prøve å hindre deg i å gi ved å få deg til å utsette det til en annen gang»

Stiftelsen Pedersen leder oppgir å ha satt av 123 millioner av sine inntekter til «stiftelsens ideelle formål» gjennom de siste ti år. Dette inkluderer nødhjelp til foreldreløse, indiske barn og misjonsvirksomhet.

«Når du kommer til himmelen, vil du få møte mange som er blitt frelst og helbredet fordi du ga oss mulighet til å bygge barnehjem (...).», har stiftelsen skrevet når de har bedt om penger.

Svein-Magne Pedersens magasin, «Legedom», i september og oktober. Foto: Faksimile/Legedom
Svein-Magne Pedersens magasin, «Legedom», i september og oktober. Foto: Faksimile/Legedom

Etter VGs avsløringer i juni la predikanten ned den omstridte bønnetelefonen. Et halvt år senere ber han fremdeles om pengegaver.

«Fra den 10. juli avsluttet vi forbønn over teletorget (...). Det innebærer at vi må anmode brukerne om å hjelpe oss med å betale ekstra utgifter», skriver stiftelsen på en giro til sine givere i sommer. «Vi trenger tre millioner i juli for å komme i balanse», står det også.

Pedersen forteller at stiftelsen «trenger så sårt midler» for blant annet å gi mat til barna ved 24 barnehjem i India.

På sosiale medier hylles predikanten av sine tilhengere for hjelpearbeidet:

 Foto: Facebook
Foto: Facebook

For å spore opp det som skulle være Pedersens 24 barnehjem i Orissa og Chennai India, har VG søkt svar hos indisk politi, tilsynsmyndigheten Child Welfare Committee, fått innsyn i register for barnehjem og snakket med et titalls lokale personer og barnehjemsarbeidere.

De forteller en annen historie enn den mirakelpredikanten presenterer for sine givere.

VG har gjentatte ganger bedt Pedersen om et intervju, og sendt ham en rekke spørsmål. Han henviser til sin advokat John Christian Elden. I en uttalelse skriver advokaten at Misjonen Jesus Leger har forholdt seg til opplysninger fra sine samarbeidspartnere i India, og stiftelsen har ikke har hatt noen grunn til å betvile dette.

«Misjonen er ikke en hjelpeorganisasjon noe som kommer til uttrykk ved at de gir gaver til samarbeidspartnere bl.a. i utlandet. Misjonen overtar ikke noe ansvar for prosjektene de gir gaver til», skriver Elden i en e-post til VG.

Les hele uttalelsen i bunnen av denne saken.

Oktober 2018

Ralaba, Orissa

En ødelagt barnesko på den gjengrodde lekeplassen er det eneste som minner om det som har vært.

Bak krokete palmer og soltørt gress kommer det til syne: Den karakteristiske, gule bygningen med røde og turkise detaljer, som skulle vært mirakelpredikantens barnehjem for 1000 barn i delstaten Orissa.

Samme måned som VG finner den nedlagte bygningen, publiserer Misjonen Jesus Leger denne videoen på sine nettsider:

Foto: Misjonen Jesus Leger/YouTube

Barnehjemmet kjennes igjen som en gråere utgave av den skinnende, nymalte bygningen Misjonen Jesus Leger viser til sine givere.

Nå har noen risset inn ord og symboler på betongveggene. Vinduer og dører er stjålet. Gulvene på barnas rom er dekket til med høy. Kuer søker ly her om nettene.

Slik så det ut da VG i oktober oppsøkte barnehjemmet som skulle huse 900 barn. Foto: Jørgen Braastad

For ti år siden sto kirker og hjem i flammer i Orissa. Ytterliggående hinduer hadde som uttalt mål å utrydde alle kristne i området. Et blodbad.

«Mange barn ble foreldreløse. Mange av disse fikk MJL muligheten til å ta vare på. For en ære!», skriver Svein-Magne Pedersen på stiftelsens nettsider så sent som i forrige måned.

Barnehjemmet misjonen bygde i Orissa skulle bli en ny start for de fortapte barna. New Life Children Home.

Samme uke som VG sporer opp barnehjemmet i en landsby på østkysten av India, omtaler Pedersen dette som hjemmet til 900 foreldreløse barn.

Kaibalya Das slår om seg med en gjeterstav for å flytte på dyrene som beiter rundt det tidligere hjemmet. – Da mannen som drev dette barnehjemmet døde, tok det ikke lang tid før det ble nedlagt. Foreldre og andre hentet barna sine igjen, sier gjeteren. Jørgen Braastad
Kaibalya Das slår om seg med en gjeterstav for å flytte på dyrene som beiter rundt det tidligere hjemmet. – Da mannen som drev dette barnehjemmet døde, tok det ikke lang tid før det ble nedlagt. Foreldre og andre hentet barna sine igjen, sier gjeteren. Jørgen Braastad

– Dette er bare en stor bløff. Barnehjemmet eksisterer ikke lenger, sier politibetjent i det lokale politiet, Pravat Routray, til VG.

Han bekrefter overfor VG at Pedersens barnehjem i Orissa ble nedlagt for tre år siden.

Dersom det nedlagte barnehjemmet skulle hatt den kapasiteten Svein-Magne Pedersen hevder, må rundt 100 barn bo i ett rom som dette. Jørgen Braastad
Dersom det nedlagte barnehjemmet skulle hatt den kapasiteten Svein-Magne Pedersen hevder, må rundt 100 barn bo i ett rom som dette. Jørgen Braastad

Rommene i betongbygningen har håndmalte tall over døren. Totalt er det ni rom, i tillegg til en hovedbygning. Misjonen Jesus Leger og Pedersen har i sine magasiner og på giroer omtalt dette som «ti barnehjem med plass til 2000 barn i Orissa».

Orissa
Dette skriver Pedersen:

Ti barnehjem til 1000 barn

Dette fant VG:

Ett barnehjem – Nedlagt

Oktober 2018

Chennai

På en bygning på et gatehjørne i storbyen Chennai lyser et rødt kors. Gjemt bak en port, i et trangt rom som skal være Sharing Hands Trusts kontorer, lener predikant Kingsly Lazarus seg tilbake i skinnstolen.

«Vennlig hilsen dine venner i MJL, Solveig & Svein-Magne.» Et takkekort på Lazarus’ pult er signert av mirakelpredikanten og kona. Det er like utenfor denne indiske storbyen, Chennai, Svein-Magne Pedersens andre barnehjem skal ligge.

Kingsly Lazarus er, ifølge Svein-Magne Pedersen, mannen som bringer hans nødhjelp ut til trengende i India. Jørgen Braastad
Kingsly Lazarus er, ifølge Svein-Magne Pedersen, mannen som bringer hans nødhjelp ut til trengende i India. Jørgen Braastad

Lazarus er leder for den humanitære hjelpeorganisasjonen Sharing Hands Trust, som samarbeider med Svein-Magne Pedersen og Misjonen Jesus Leger (MJL) i Vennesla.

Ifølge Lazarus har det fungert slik: Pedersen og stiftelsen i Norge har finansiert to barnehjem i henholdsvis Orissa og Chennai. Sharing Hands Trust har reist bygningene.

Kingsly Lazarus var på besøk hos Svein-Magne Pedersen og Misjonen Jesus Leger i Vennesla i oktober i år. Da skal de ha fortalt tilhengerne om prosjektene i India. Foto: Faksimile
Kingsly Lazarus var på besøk hos Svein-Magne Pedersen og Misjonen Jesus Leger i Vennesla i oktober i år. Da skal de ha fortalt tilhengerne om prosjektene i India. Foto: Faksimile

Men det er noe som ikke stemmer.

Lazarus har sendt en e-post til Pedersen for å fortelle at VGs journalister har kommet til India, forteller han. Da har han fått telefoner fra Pedersens kontor, som skal ha forsøkt å diktere hva Lazarus skal svare journalistene.

– Svein-Magnes organisasjon sa: Vær så snill å fortelle dem at vi har finansiert det og det. Jeg sa; nei, jeg beklager, vi har ikke finansiert det og det.

Lazarus er skarp i blikket når han snakker om mirakelpredikanten fra Vennesla.

– Er det noe du vil at jeg skal fortelle deg, er jeg klar nå, sier han, og gjør en gest mot VGs journalist.

Om Misjonen Jesus Leger og Pedersen sier Lazarus:

«Vi kan ikke fortelle historier bare fordi de lager historier.»

På en grusvei i Chennai, med fjernt sus fra hovedveiene og storbyen, viser Lazarus VG veien til Svein-Magne Pedersens andre barnehjem.

I sine magasiner og på giroer skriver Misjonen Jesus Leger dette om stedet vi er på vei til:

«Nå er vi også ferdig med å bygge 14 nye barnehjem utenfor byen Chennai. Her vil det også bli plass til nye 1000 foreldreløse barn».

Dette er også informasjon stiftelsen har oppgitt til norske myndigheter i sine årsregnskaper.

Slik fremstiller misjonen Chennai-barnehjemmet i en video 28. oktober i år, samme måned som VG besøker hjemmet:

Foto: Misjonen Jesus Leger/YouTube

– Jeg vil være ærlig, sier Lazarus.

Han setter seg ned på steintrappen utenfor barnehjemmet i Chennai. En solgul bygning med 14 dører – som Misjonen Jesus Leger ved flere anledninger har omtalt som «14 barnehjem». Det er små rom med et lite kjøkken og en stue, samt et toalett.

Da VG oppsøkte det som skal være Misjonen Jesus Legers barnehjem i Chennai, viste det seg at det i dag ikke blir brukt som barnehjem. Det er heller ikke plass til 1000 barn der, slik som predikanten har hevdet. Foto: Jørgen Braastad

– Pedersen har bygd en bygning, og så forteller han en historie i Norge om at vi tar vare på 1000 barn i Chennai og 1000 barn i Orissa. Det er ikke sant.

Lazarus slår ut armene og hever stemmen.

– Dette er bygningen. Den er 45 meter. Hvor mange mennesker tror du kan bo her? De (MJL) påstår at det er 1000 barn. Aldri.

Han rister flere ganger på hodet.

– De er ikke små kyllinger! Han kommer opp med tall jeg ikke engang kan forestille meg.

– Hvorfor oppgir Svein-Magne Pedersen at det er plass til 1000 barn her?

– Det er hans fantasi. Jeg kan ikke gjøre noe med det.

På tomten er det to bygninger. Én av dem har Pedersen og stiftelsen finansiert, ifølge Sharing Hands Trust.

Barnehjemmet Misjonen Jesus Leger skal ha bygget i utkanten av Chennai i India, brukes ifølge en ansatt til leksehjelp i dag. Jørgen Braastad
Barnehjemmet Misjonen Jesus Leger skal ha bygget i utkanten av Chennai i India, brukes ifølge en ansatt til leksehjelp i dag. Jørgen Braastad

Pedersens bygning brukes i dag primært til leksehjelp for barn etter skoletid, forteller en ansatt til VG.

I den andre bygningen, som ikke skal være finansiert av Misjonen Jesus Leger (MJL), bor det 80 til 90 barn i en bolig for trengende familier.

– Denne Mr. Svein-Magne kommer inn, og gir bidrag til en bygning. Og så lager han en historie jeg tror – fordi jeg vet ikke, jeg har ikke lest nettsiden – om at han finansierer så mange barn, sier Lazarus.

– Men fakta er at han ikke har mettet én eneste munn.

Svein-Magne Pedersens advokat, John Christian Elden, skriver på vegne av stiftelsen at det er Kingsly Lazarus som har opplyst om barnehjemmets kapasitet.

«Pedersen har ikke selv vært på stedet og har forholdt seg til opplysninger han har fått, at det skulle være plass til 1000 barn på hvert sted. Det viktige for MJL var å hjelpe, og har forholdt seg til størrelser som de har fått fra Kingsly. Om noe annet skulle være tilfelle, synes det som om Pedersen selv og MJL er forledet», skriver Elden.

VG har etterspurt dokumentasjon for disse påstandene, men har ikke mottatt noe.

Chennai
Dette skriver Pedersen:

14 barnehjem til 1000 barn

Dette fant VG:

Ett barnehjem – brukes til leksehjelp

Oktober 2018

Chengalpet

I et distrikt utenfor Chennai rekker Svein-Magne Pedersen ut hånden til spedalske. På bilder Misjonen Jesus Leger (MJL) har publisert på sine nettsider, støtter predikanten de syke som går med krykker – og forteller om støtte stiftelsen gir til en koloni med 200 spedalske.

Spedalskhet er en infeksjonssykdom som angriper menneskers hud og nerver. Sykdommen – som også blir beskrevet i Bibelen – er nærmest utryddet i vestlige land, men rammer fremdeles hardt i India, ifølge Folkehelseinstituttet.

Pedersen forteller at den spedalske kolonien utenfor Chennai får «legehjelp, mat og Guds kjærlighet hver uke».

I skriv til sine tilhengerne skriver Misjonen Jesus Leger at «myndighetene gir dem bare ett måltid hver dag. Takket være vår støtte kan de få to måltider og litt legehjelp».

Denne videoen ble publisert på stiftelsens nettsider i oktober i år:

Foto: Misjonen Jesus Leger/Youtube

VG forteller predikant Kingsly Lazarus hva Pedersen skriver om de spedalske. Han reiser seg opp fra trappen utenfor barnehjemmet og hvisker:

– Jeg ble faktisk sjokkert over at han sier at han gir de spedalske mat hver dag.

Predikanten tørker svette fra pannen.

– Dessverre er ikke det sant.

Det regner tungt. Selv under et frodig tre treffer dråpene Sk Gzlanis (55) panne. Han er leder for hjemmet der den spedalske kolonien holder til.

VG viser ham bilde av Svein-Magne Pedersen og kona. Gzlani nikker. Svein-Magne har vært her fire til fem ganger de siste årene, og tatt bilder sammen med de spedalske, husker han.

Sk Gzlanis (55) har bodd i det spedalske hjemmet i over 20 år. Foto: Jørgen Braastad
Sk Gzlanis (55) har bodd i det spedalske hjemmet i over 20 år. Foto: Jørgen Braastad

– Da kjøper han mat til oss den dagen, og utstyr som tannkrem og tannbørste.

Gzlani presiserer at han er takknemlig for det.

– Myndighetene gir oss tre måltider om dagen, og legehjelp. Dette er første gang vi hører at Svein-Magne gir informasjon om at han gir oss mat hver dag. Det gjør han definitivt ikke. Vi er overrasket over at han forteller det, sier han.

Kommentar: La de små barn fylle min lommebok

Chengalpet
Dette skriver Pedersen:

200 spedalske får mat hver dag

Dette fant VG:

De spedalske får ikke daglige måltider

Pedersens advokat:
– Det viktige for MJL var å hjelpe

Dette skriver Svein-Magne Pedersens advokat, John Christian Elden, i et svar til VG:

MJL har forholdt seg til opplysninger de har fått, og ikke hatt noen grunn til å tvile på.

Misjonen har forholdt seg til opplysninger fra pastor Kingsly. Han har ved flere anledninger kommunisert med MJL på e-post og det er dette MJL har forholdt seg til. MJL kjenner seg ikke igjen i de beskrivelser som fremstilles av VG.

Formål

Misjonens formål uttrykkes av Pedersen til at de er en misjonsorganisasjon som driver med spredning av det kristne budskapet i mange land. Dette omfatter forkynnelse av evangeliet om frelse og helbredelse, samt forbønn, sjelesorg og tv-arbeid. Misjonen er ikke en hjelpeorganisasjon noe som kommer til uttrykk ved at de gir gaver til samarbeidspartnere bl.a. i utlandet. Misjonen overtar ikke noe ansvar for prosjektene de gir gaver til, og er derfor avhengig av å forholde seg til hva de får vite av dem som lokalt styrer prosjektene.

Antallet barn og barnehjem

Vedrørende det som VG stiller spørsmål ved angående antallet barn som kunne huses har MJL fått vite av Pastor Kingsly på en e-post etter at VG tok kontakt med ham at:

«dr. Svein donated to build 10 appartements in Orissa and 14 appartments in Chennai to accommodate 1000 children. 12 borewell to give clean drinking water in villages.»

Etter et besøk i påsken 2015 i Chennai sender pastor Kingsly bilder til MJL fra innvielsen med en stor, toetasjes gul bygning med 14 innganger, og med barn utenfor hver dør, slik at MJL skal ha noe å vise frem for sine givere. MJL har på ingen måte feilinformert sine givere basert på den informasjon de får fra de lokalt ansvarlige.

MJL har hele tiden blitt informert om at arbeidet med barnehjemmene var på plass og at antallet barn var som de sier.

I 2012 skriver Kinsley i en e-post:

«Now we would like to get the rest of the six buildings, that would make it complete ten buildings which can accommodate 1000 children and give them a whole new life and a protective future.»

Kingsly følger opp I 2014 med følgende på e-post:

«..the building of the new orphanage building which will accommodate 1000 desperate orphan children.»

Dette sammen med de andre delene av prosjektet som det har blitt fremstilt ovenfor MJL blir til sammen det tallet som de har gått ut med til sine givere – de omtalte 2000 barna.

Pedersen har ikke selv vært på stedet og har forholdt seg til opplysninger han har fått, at det skulle være plass til 1000 barn på hvert sted. Det viktige for MJL var å hjelpe, og har forholdt seg til størrelser som de har fått fra Kingsly.

Om noe annet skulle være tilfellet synes det som om Pedersen selv og MJL er forledet.

Manglende drift

MJL var ikke informert om at det ikke var drift de siste tre årene. Dette er informasjon som først nå i november har tilflytt MJL via en e-post fra Kingsly som sier at på grunn av terrorangrep og at han var blitt anbefalt ikke å oppholde seg i området etter det. MJL ble informert om at driften skulle starte opp igjen. Opplysningene om terror og stans i arbeidet var ikke kjent, og det som har skjedd var utenfor deres kontroll. De ble forsikret om at barna ble flyttet til fosterhjem og andre barnehjem.

Retter feil

MJL feilinformerer ikke, og om det er endringer i størrelser korrigeres dette. Et eksempel er at Kingsly etter et besøk på senteret i 2018 informerer om at de har 1200 barn som de tar seg av og at de aller fleste er i fosterhjem korrigeres informasjonen fra MJL via deres blad til at MJL har bidratt til ivaretagelse av «1100 takknemlige barn». MJL har også fått vite at Kingsley har startet et fadderprosjekt som skal hindre trengsel på barnehjemmet.

Den spedalske kolonien

Det var igjen Kingsly som introduserte MJL til de spedalske. MJL fikk vite at støtte ville gå til mat og legehjelp til disse menneskene. Det er grunnen til at det ble fremstilt på denne måten fra MJL side. MJL har ikke noe imot at Kingsly disponerer midlene til andre formål,og MJL beklager at informasjonen som er formidlet er unøyaktig og vil selvsagt korrigere det med oppdaterte opplysninger.

Det stemmer ikke at det ikke er sendt penger i denne anledning. MJL har siden ca. juni 2015 og helt opp til for et par uker siden jevnlig sendt penger til dette formålet til Kingsly. Pedersen tilbakeviser også at han har vært der fire-fem ganger de siste årene. Pedersen opplyser at han har vært der én gang i 2015, og da sammen med to andre fra MJL, og Kingsly selv.* VG stiller Elden spørsmål om at Misjonen Jesus Leger ikke har et ansvar for at informasjonen de gir til sine givere, er korrekt. Elden svarer: Informasjonen som MJL har forholdt seg til kommer fra Kingsly, MJL har ikke hatt noen grunn til å tvile på at det som sendes er en riktig beskrivelse av status.

VG har stilt Misjonen Jesus Leger og Svein-Magne Pedersen mange spørsmål. Elden svarer på vegne av Svein-Magne Pedersen og Misjonen Jesus Leger på noen av dem:

Dere skriver «misjonen overtar ikke noe ansvar for prosjektene de gir gaver til». Har ikke dere et ansvar for å kontrollere at informasjon dere gir til deres givere er korrekt, samt sørge for å få reell informasjon om prosjektenes fremgang - spesielt når det samles inn penger til konkrete prosjekter?

Informasjonen som MJL har forholdt seg til kommer fra Kingsly, MJL har ikke hatt noen grunn til å tvile på at det som sendes er en riktig beskrivelse av status. Vedlagt er bilder som MJL har fått og som er publisert i bladet.

Det oppgis at Kingsly Lazarus skal ha sendt en e-post som beskriver «10 apartments in Orissa and 14 apartments in Chennai». Hvorfor har dette blitt oversatt til «10 barnehjem i Orissa og 14 barnehjem i Chennai»?

Kommentar: Det er tidligere brukt andre betegnelser for disse husene, og det var fra prosjektet beskrevet at det var kostnadseffektivt å bygge dette sammen vegg i vegg som også fremkommer fra bildene. MJL har forholdt seg til antallet barn som det var opplyst skulle få plass og antallet enheter som de fikk opplysning om skulle settes opp. MJL ble informert om at det skulle være så mange enheter og at det skulle være 10 barn pr. leder som de fikk beskjed om var krav fra myndighetene.

Hvilke tanker har dere om at barnehjemmet dere nylig har omtalt som hjemmet til 900 barn er nedlagt?

MJL er selvsagt ikke fornøyd med at Kingsly ikke informerte om at det ikke var aktivitet, men har forståelse for situasjonen om den var slik at det ikke var sikkert å være i området. Håpet er at situasjonen endres slik at virksomheten kan startes opp igjen.

Det hevdes at det inntil nylig har blitt gitt penger til Kingsly Lazarus for å støtte de spedalske. Vi ber også om at dette dokumenteres.

MJL kan dokumentere dette. Utfordringen er at regnskapsansvarlig er på reise og ikke kan nås innen fristen. MJL opplyser at de derfor må ettersende dette.

Det har nå, blant annet via. septemberutgaven av «Legedom», blitt samlet inn penger til mat til «2000 barn» ved Misjonen Jesus Legers «24 barnehjem i India». Slik som det fremgår av tidligere informasjon vi har oversendt, er det ikke barn som bor på noen av byggene Misjonen Jesus Leger oppgir å ha finansiert. Hvordan brukes da midlene som har blitt samlet inn til formålet om å gi «2000 barn ved 24 barnehjem» mat?

MJL har igjen etter opplysninger fra pastor Kingsly sendt midler til dette formålet. MJL skrev først at det var nærmere 2000 barn som nøt godt av dette bidraget, men etter at antallet ble korrigert av Kingsly vil dette også selvsagt blir korrigert i MJL blad Legedom. MJL vil også informere der om at barna for en stor del er i fosterhjem men som vil nyte godt av hjelpen.

Publisert: 17. november 2018
Tips oss herKryptert tips

Hjelp oss å finansiere viktig journalistikk: Kjøp VG+ her.

Flere saker

Kapittel 1

Mirakel­predikantene

Med Guds bønn får Svein-Magne Pedersen (70) millioninntekter ved å tilby helbredelse av AIDS og kreft over telefon – til 14 kroner minuttet. VG har gjort skjulte opptak som avslører hva predikanten sier til alvorlig syke mennesker.
Kapittel 2

Million­businessen

Hans første forbønn var for en plattfot slektning. Fire tiår senere sitter syke og gamle timevis i kø for å bli helbredet gjennom Svein-Magne Pedersens spesielle forhold til Gud. Steg for steg har han bygget en millionbusiness.
Kapittel 3

Kampen om jusen

Predikantenes virksomheter innebærer innebærer «systematiske lovbrudd», mener jurist Anne Kjersti Befring. Hun var kontorsjef da Helsedirektoratet for 24 år siden politianmeldte Svein-Magne Pedersen. VG kan avdekke juristenes drakamp – før anmeldelsen ble henlagt.
Kapittel 4

Mirakel-Unni

Unni Marie Sandersen ble helbredet for lungekreft, skrev predikant Svein-Magne Pedersens stiftelse på forsiden av sitt magasin. Men i legejournalen står det ingenting om at Unni har vært kreftsyk.
Kapittel 5

Håpet om et mirakel

Faren til «Mona» hadde et endeløst håp om å bli kreftfri. Ifølge «Mona» endte hun og familien opp med å bruke 30 000 kroner på Svein-Magne Pedersens forbønnstelefon. Men faren ble aldri frisk.