Folk har pakket seg inn i pledd og lue i den skarpe morgenluften. Tre timer før mirakelpredikant Svein-Magne Pedersen ankommer sitt eget misjonssenter, har eldre og syke mennesker satt seg i kø på campingstoler utenfor.
Det er 21. april og «mirakellørdag» i Vennesla.
Noen reiste om natten, andre overnattet i bobilen. Alt for å sikre seg mirakelpredikantens bønn først.

VG blir nektet adgang. Men deltagerne på «mirakelmøtet» forteller at de betaler 200 kroner, får utlevert en kølapp, og venter i tur på sin bønn. Det kan ta flere timer, sier de som har vært der.
Mirakelmøter, kollekt, bøker og telefontjenester har gitt Pedersens stiftelse millioninntekter – og muligheten til å reise misjonssenteret til 28 millioner.

– Pedersen tjener store penger, og han har funnet en forretningsnisjé; han driver med helbredelsesbusiness. Så lenge han får inn så mye penger på å lure folk på den måten, vil han fortsette med det, sier Aavitsland, som også er samfunnsmedisiner, lege ved Universitet i Oslo.
I et tilsvar til VG skriver advokat John Christian Elden at Pedersens at stiftelsen er en ideell organisasjon som drives i samsvar med norsk lov.
– Den er tuftet på religiøse oppfatninger og tro. Den driver ikke medisinsk virksomhet, men går i forbønn, skriver Elden på vegne av Pedersen. Les hele tilsvaret her.
Mirakellørdag
Noen reiste midt på natten, andre har overnattet i bobiler foran Svein-Magne Pedersens misjonssenter.
Svein-Magne Pedersen var 17 år da han ble døpt i en fullsatt baptistkirke, beskrives det i biografien «Mirakelmannen». En kvinne i kirken skal ha sett en predikantspire i ham. Da hun spurte hva han skulle bli, kom det kjapt: Evangelist!

Boken «Helbred de syke» ledet Pedersen til kristendommen med tegn, kraft og under, heter det i biografien. I 1971, da han var elev på en bibelskole, mener Pedersen at han fikk nådegaven fra Gud til å helbrede.
– Han konkurrerer ikke med helsevesenet, men Guds kraft er mye mer effektiv enn legenes, sier predikanten i biografien.
Rundt et kaffebord en sommerdag i 1971 skal hans første helbredelse ha funnet sted: Pedersen ba for en slektning som var plattfot. Da hun reiste seg, skal hun ha sett at Gud formet innsiden av føttene, ifølge biografien.
Så eksploderte predikantens omtale i media. «Stivbente og uføre «kurert på flekken» i møtelokalet på Geilo: Mirakler på rekke og rad», skrev Aftenposten. Nordlys beskrev fenomenet slik: «I det folk samlet seg rundt Svein Magne Pedersen for å få bønn for sine lidelser mot slutten av showet, registrerte vi at i hvert fall en kvinne ble god i nakken».
Syke begynte å ringe predikanten døgnet rundt. De kom på døren hjemme.
«Det begynte å skje mirakler når jeg ba for folk. Ryktene begynte å svirre», har Pedersen skrevet i et notat til helsemyndighetene, der han ble bedt om å beskrive virksomheten sin. Der skrev han videre: «Misjonen fikk inntekter gjennom bladet (Legedom), men trengte mer, for nå ønsket vi å lønne de som var ansatt. Derfor søkte vi om å bli tilknyttet Teletorg».
Professor og kreftlege Erik Wist husker godt sitt første møte med Pedersen, da predikanten i et studentmøte fortalte om sine påståtte evner:
I dag er Svein-Magne Pedersen en av Norges best lønnede kristne ledere. Pedersen i 2016 hadde inntekter på 1,12 millioner kroner, ifølge skattelistene. Predikantens kone, Solveig Pedersen, som er styremedlem i «Misjonen Jesus Leger», tjente 1,1 millioner kroner.
– Er det rettferdig at innringerne bare skal kunne påføre oss store utgifter uten å bidra økonomisk? skriver Pedersen i en e-post til VG. Ifølge stiftelsen går store deler av inntektene til ideelle formål som misjonsarbeid.
Pedersen er eier av «Forlaget Legedom», der han har utgitt 18 bøker. I markedsføring oppgir stiftelsen at noen har blitt kurert av å kjøpe Pedersens egne bøker og legge dem på det syke området av kroppen.
«Tor ble fri fra et liv med angst, tvangstanker og forfølgelsesvanvidd gjennom å legge Svein-Magne Pedersens bok Legende dråper på brystet», skriver «Misjonen Jesus Leger».
I flere av Pedersens bøker er hånden hans avbildet:

VG har siden august hatt tilgang til Pedersens magasin «Legedom». I hver utgave er det vedlagt en giro der mottaker oppfordres til å betale en gitt sum til stiftelsen; totalt 7000 kroner i løpet av denne perioden.
I tillegg oppmuntres det til å gi gaver via Vipps, samt kjøpe Pedersens bøker.
Alle sykdommer kan fjernes på det himmelske operasjonsbord, har Pedersen sagt, ifølge Aftenposten.
– Jeg blir målløs av at en mann kan ha så stor tro på seg selv og sin relasjon til Gud. Det overprøver all logikk, sier psykiatrisk sykepleier Brith Dybing, som har skrevet masteroppgaven «Troen som ble en byrde».
I dag tilbyr predikanten flere 820-nummer som han hevder kan gjøre innringere friske: Dersom du ønsker å snakke med Pedersen, kan du ringe forbønnstelefonen i arbeidstiden. Døgnet rundt er andaktstelefonen åpen, som er en ferdig innspilt bønn.
I 2012 begynte Pedersens stiftelse også å ta betalt fra mennesker som ønsker å unngå sykdom, med telefontjenesten «SOS Helse». Ifølge markedsføringen er den automatiske telefonsvareren ment for å forebygge sykdom og ulykker.
«Det er bedre å forebygge sykdommer med Åndens kraft og unngå å bli syk enn å leve ubeskyttet og få forbønn etter at man er blitt syk», heter det i markedsføringen av «SOS Helse».

Alle telefontjenestene blir belastet med minst 14 kroner i minuttet.
Pedersen tilbyr dessuten CD-er, DVD-er og magasiner, der det blant annet fortelles om alle som skal ha blitt kurert eller fått bedre livskvalitet etter bønn.
– Predikantene river bønnen ut av en religiøs kontekst og gjør det om til helsehjelp. Når det markedsføres som dette, må det før eller siden gå galt, sier professor og tidligere assisterende direktør i Helsetilsynet, Geir Sverre Braut.