Del 2

Slik bygde han businessen

Arkivfoto: Nicolai Prebensen.

Folk har pakket seg inn i pledd og lue i den skarpe morgenluften. Tre timer før mirakelpredikant Svein-Magne Pedersen ankommer sitt eget misjonssenter, har eldre og syke mennesker satt seg i kø på campingstoler utenfor.

Det er 21. april og «mirakellørdag» i Vennesla.

Noen reiste om natten, andre overnattet i bobilen. Alt for å sikre seg mirakelpredikantens bønn først.

VG var til stede utenfor Svein-Magne Pedersens møte «Mirakellørdag». Ifølge stiftelsen deltok eller talte Pedersen på 198 møter i 2016. Foto: Annemor Larsen, VG
VG var til stede utenfor Svein-Magne Pedersens møte «Mirakellørdag». Ifølge stiftelsen deltok eller talte Pedersen på 198 møter i 2016. Foto: Annemor Larsen, VG

VG blir nektet adgang. Men deltagerne på «mirakelmøtet» forteller at de betaler 200 kroner, får utlevert en kølapp, og venter i tur på sin bønn. Det kan ta flere timer, sier de som har vært der.

Mirakelmøter, kollekt, bøker og telefontjenester har gitt Pedersens stiftelse millioninntekter – og muligheten til å reise misjonssenteret til 28 millioner.

«Predikanten har bygget opp et imperium»
Professor Preben Aavitsland

– Pedersen tjener store penger, og han har funnet en forretningsnisjé; han driver med helbredelsesbusiness. Så lenge han får inn så mye penger på å lure folk på den måten, vil han fortsette med det, sier Aavitsland, som også er samfunnsmedisiner, lege ved Universitet i Oslo.

I et tilsvar til VG skriver advokat John Christian Elden at Pedersens at stiftelsen er en ideell organisasjon som drives i samsvar med norsk lov.

– Den er tuftet på religiøse oppfatninger og tro. Den driver ikke medisinsk virksomhet, men går i forbønn, skriver Elden på vegne av Pedersen. Les hele tilsvaret her.

Mirakellørdag

Noen reiste midt på natten, andre har overnattet i bobiler foran Svein-Magne Pedersens misjonssenter.

Geir Ålien FOTO: Annemor Larsen VG
Geir Ålien

Det ville vært hyggelig, og veldig spennende, om jeg ble helbredet fra å være helt blind. Men uansett tror jeg at Gud kan gjøre noe for meg. Jeg er her også for å oppleve miljøet her, og å være i dette fellesskapet - og for å få et personlig møte med Gud.

Etter mirakelmøtet, skriver Ålien dette i en melding til VG:

«Svein-Magne Pedersen bad for øynene mine. Jeg merker ingen forskjell med øynene, men jeg kjenner Guds ånd. Det er egentlig det viktigste for meg. Fortsatt nå en stund etter forbønnen, er det godt å være stille og i min egen space. For meg er ikke fysisk helbredelse det viktigste. Guds nærvær er det viktigste».

FOTO: Annemor Larsen VG
Mette Hege Eskedal

I dag har vi vært på mirakelmøte, hvor helbredelser finner sted. Jeg selv har blitt helbredet for kronisk blodkreft, som man da aldri skal bli kvitt, ifølge legene.

Jeg må også fortelle om katten vår. Hun er elleve år, har vært en villkatt og har hatt en infeksjon i øret i alle år. Jeg tok en salveduk (fra Svein-Magne Pedersen), og la under plassen hun pleier å ligge på. Den har hun ligget på i noen uker, og nå er øret nesten helt fint.

Så det er noe i dette. Det er Guds kraft Svein-Magne Pedersen helbreder med. Det har gjort meg fullstendig kristen, fordi jeg har sett bevisene.

FOTO: Annemor Larsen VG
Enok Holta

Det står ikke på pengene hvis du kan bli frisk – når doktoren sier at du må leve med det. Om du betaler 2000 til 3000 i ringing og alt, det er ingenting. Jeg støtter Misjonen Jesus Leger hver måned, jeg gir et par tusen når det måtte passe.

Det var noen som kalte Svein-Magne Pedersen for kvakksalver for mange år siden, men det er jo bare tull. Dette er frivillig, jeg trenger ikke gi én krone.

Jeg har aldri vært i tvil, og derfor kommer jeg hit i dag også. Jeg har alltid trodd på helbredelse, fordi det står tydelig i Bibelen. Du må ha tro, det nytter ikke å tvile.

FOTO: Annemor Larsen VG
Lill Tjomsland

Svein-Magne Pedersen holdt hendene på meg, og ba for fibromyalgien. Også kjente jeg faktisk, da han tok på hoftene mine etterhvert, at det dirret i kroppen.

Jeg har vært plaget med fibromyalgi i 15 år, og har jeg sikkert ikke kunnet springe på ti. Nå har jeg sprunget inne i salen også tok jeg runden her rundt huset. Det føles veldig bra å være litt frisk av og til. Jeg dro egentlig hit for venninnen min, for hun er mye sykere enn meg, men det virker som om det er jeg som har fått helbredelsen.

Jeg vet ikke om det har noe med stemningen å gjøre? Uansett, siden jeg er kristen, gir jeg Gud æren for den gode energien som gjør at jeg blir frisk.

Svein-Magne Pedersen var 17 år da han ble døpt i en fullsatt baptistkirke, beskrives det i biografien «Mirakelmannen». En kvinne i kirken skal ha sett en predikantspire i ham. Da hun spurte hva han skulle bli, kom det kjapt: Evangelist!

Svein-Magne Pedersen fant tidlig kristendommen han higet etter med mirakler og under. Dette er en faksimilie fra biografien «Mirakelmannen».
Svein-Magne Pedersen fant tidlig kristendommen han higet etter med mirakler og under. Dette er en faksimilie fra biografien «Mirakelmannen».

Boken «Helbred de syke» ledet Pedersen til kristendommen med tegn, kraft og under, heter det i biografien. I 1971, da han var elev på en bibelskole, mener Pedersen at han fikk nådegaven fra Gud til å helbrede.

– Han konkurrerer ikke med helsevesenet, men Guds kraft er mye mer effektiv enn legenes, sier predikanten i biografien.

Rundt et kaffebord en sommerdag i 1971 skal hans første helbredelse ha funnet sted: Pedersen ba for en slektning som var plattfot. Da hun reiste seg, skal hun ha sett at Gud formet innsiden av føttene, ifølge biografien.

Så eksploderte predikantens omtale i media. «Stivbente og uføre «kurert på flekken» i møtelokalet på Geilo: Mirakler på rekke og rad», skrev Aftenposten. Nordlys beskrev fenomenet slik: «I det folk samlet seg rundt Svein Magne Pedersen for å få bønn for sine lidelser mot slutten av showet, registrerte vi at i hvert fall en kvinne ble god i nakken».

Syke begynte å ringe predikanten døgnet rundt. De kom på døren hjemme.

«Det begynte å skje mirakler når jeg ba for folk. Ryktene begynte å svirre», har Pedersen skrevet i et notat til helsemyndighetene, der han ble bedt om å beskrive virksomheten sin. Der skrev han videre: «Misjonen fikk inntekter gjennom bladet (Legedom), men trengte mer, for nå ønsket vi å lønne de som var ansatt. Derfor søkte vi om å bli tilknyttet Teletorg».

Professor og kreftlege Erik Wist husker godt sitt første møte med Pedersen, da predikanten i et studentmøte fortalte om sine påståtte evner:

I dag er Svein-Magne Pedersen en av Norges best lønnede kristne ledere. Pedersen i 2016 hadde inntekter på 1,12 millioner kroner, ifølge skattelistene. Predikantens kone, Solveig Pedersen, som er styremedlem i «Misjonen Jesus Leger», tjente 1,1 millioner kroner.

– Er det rettferdig at innringerne bare skal kunne påføre oss store utgifter uten å bidra økonomisk? skriver Pedersen i en e-post til VG. Ifølge stiftelsen går store deler av inntektene til ideelle formål som misjonsarbeid.

Pedersen er eier av «Forlaget Legedom», der han har utgitt 18 bøker. I markedsføring oppgir stiftelsen at noen har blitt kurert av å kjøpe Pedersens egne bøker og legge dem på det syke området av kroppen.

«Tor ble fri fra et liv med angst, tvangstanker og forfølgelsesvanvidd gjennom å legge Svein-Magne Pedersens bok Legende dråper på brystet», skriver «Misjonen Jesus Leger».

I flere av Pedersens bøker er hånden hans avbildet:

VG har siden august hatt tilgang til Pedersens magasin «Legedom». I hver utgave er det vedlagt en giro der mottaker oppfordres til å betale en gitt sum til stiftelsen; totalt 7000 kroner i løpet av denne perioden.

I tillegg oppmuntres det til å gi gaver via Vipps, samt kjøpe Pedersens bøker.

Alle sykdommer kan fjernes på det himmelske operasjonsbord, har Pedersen sagt, ifølge Aftenposten.

– Jeg blir målløs av at en mann kan ha så stor tro på seg selv og sin relasjon til Gud. Det overprøver all logikk, sier psykiatrisk sykepleier Brith Dybing, som har skrevet masteroppgaven «Troen som ble en byrde».

I dag tilbyr predikanten flere 820-nummer som han hevder kan gjøre innringere friske: Dersom du ønsker å snakke med Pedersen, kan du ringe forbønnstelefonen i arbeidstiden. Døgnet rundt er andaktstelefonen åpen, som er en ferdig innspilt bønn.

I 2012 begynte Pedersens stiftelse også å ta betalt fra mennesker som ønsker å unngå sykdom, med telefontjenesten «SOS Helse». Ifølge markedsføringen er den automatiske telefonsvareren ment for å forebygge sykdom og ulykker.

«Det er bedre å forebygge sykdommer med Åndens kraft og unngå å bli syk enn å leve ubeskyttet og få forbønn etter at man er blitt syk», heter det i markedsføringen av «SOS Helse».

«En genial måte å få inn penger»
Pedersen til Vårt Land om «SOS Helse»

Alle telefontjenestene blir belastet med minst 14 kroner i minuttet.

Pedersen tilbyr dessuten CD-er, DVD-er og magasiner, der det blant annet fortelles om alle som skal ha blitt kurert eller fått bedre livskvalitet etter bønn.

– Predikantene river bønnen ut av en religiøs kontekst og gjør det om til helsehjelp. Når det markedsføres som dette, må det før eller siden gå galt, sier professor og tidligere assisterende direktør i Helsetilsynet, Geir Sverre Braut.

Slik markedsføres miraklene

Faksimile fra bladet Legedom
Gud åpnet tette blodårer

«Legen mente det var tette blodårer og hjerteinfarkt. En kort telefonbønn endret situasjonen», skrives det på Pedersen og stiftelsens nettsider.

Faksimile fra bladet Legedom
Jesus stoppet Johannes’ hjerne­blødning

Både nakkeplager og hjerneblødning forsvant etter forbønn, skriver «Misjonen Jesus Leger» på sine nettsider. «I løpet av de siste årene har Johanne fått erfare Jesu legende kraft. Både nakkeplager og hjerneblødning har forsvunnet etter forbønn», skriver stiftelsen.

Faksimile fra bladet Legedom
Døende av lungekreft: Helbredet på én uke!

Unni Marie var døende av lungekreft. Etter én uke skal hun ha blitt helbredet. «I stedet for å klage sin nød, ringte hun straks Svein-Magne Pedersen for å få forbønn. På neste undersøkelse var alle svulstene sporløst forsvunnet», skriver stiftelsen i bladet «Legedom». Les mer i del 4.

Faksimile fra bladet Legedom
Gud reparerte knust mobiltelefon

I predikant Pedersens magasin «Legedom» fortelles historien om at «Gud reparerte en knust mobiltelefon», og at Pedersen kaller det for en mirakel-mobil. Predikanten skriver dette i en lederartikkel i magasinet: «Mens jeg holdt på å be for syke, om lag fire-fem timer inn i helbredelsesmøtet, skjedde det noe mystisk. Marie satt i salen og skulle sende en tekstmelding til sin mann. Da fikk hun et sjokk! Glasset på mobiltelefonen var blitt helt, det var blitt reparert!».

Faksimile fra bladet Legedom
Livmor festet seg på plass

I magasinet «Legedom» skrives det om en kvinne som fikk livmoren festet på plass. «I 2008 fikk Marie livmorfremfall og operasjon var eneste løsning. En venn tipset henne om å ringe Svein-Magne Pedersen. Etter forbønnen festet livmoren seg mirakuløst på plass», skriver stiftelsen.

Hund helbredet på telefon

«Aase fra Kristiansand ringte 820 75 080: Gud helbredet Timmy gjennom andaktstelefonen!», skriver Pedersens stiftelse på sine nettsider. På bildet sitter en eldre kvinne med hunden Timmy, som er av rasen bichon frisé, på fanget. Hunden skal ha hatt blod i urinen, og nyrene fungerte ikke som de skulle - men skal ha blitt kurert etter Pedersens bønn.

Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne dagsavisen Dagen, har tidligere gått i forsvar for Pedersen når han er blitt kalt bedrager. Selbekk synes at pengefokuset hos predikanten har vært sterkt, men oppfatter ikke at Pedersen bare ber for egen økonomisk vinning.

– Slik jeg ser det, bruker han all sin tid på å spre det kristne budskap og be for syke mennesker. Men å sette på taksameteret når du ber for folk, er veldig spesielt og vil være omstridt i hele kristen-Norge. Jeg er kritisk til disse utradisjonelle metodene. Likevel tror jeg ikke Pedersen er en bedrager, sier redaktøren.

Pedersens advokat:

– Ingen lovbrudd

På vegne av Svein-Magne Pedersen avviser advokat John Christian Elden at predikanten bryter loven gjennom sin virksomhet.

Pedersen er gjort kjent med kritikken og påstandene som er rettet mot ham i denne reportasjen, men ønsker ikke å møte VG til noe intervju. I stedet har advokat John Christian Elden sendt VG dette tilsvaret:

«Stiftelsen er en ideell organisasjon som drives i samsvar med norsk lov. Den er tuftet på religiøse oppfatninger og tro. Den driver ikke medisinsk virksomhet, men går i forbønn. Forbønn kan enten skje ved at trosfeller oftest gratis tar direkte kontakt ved oppmøte, på e-post, ved brev - eller ved frivillig bruk av teletorgtjenesten. Av stiftelsens omsetning i 2016 på rundt 17,6 millioner, kommer 2,6 millioner fra ulike teletorgtelefoner. 177 000 brev er sendt ut med porto til de som har kontaktet stiftelsen. Ingen krever betaling, men kollekt er en sentral del av finansieringen i alle trossamfunn. 75 prosent av midlene er anvendt til stiftelsens ideelle formål, mens 15 prosent er medgått til administrasjon og utgifter. Stiftelsestilsynet vokter over at ingen midler brukes privat eller utenfor det lovlige formål.

Stiftelsen er kjent med at enkelte leger er kritiske til forbønn og religion som ikke kan bevises ved fysiske bevis. Slik har det vært siden tidenes morgen.

Det er innenfor religionsfriheten både å argumentere for og å argumentere mot tradisjonell medisin og troen på metafysiske krefter som fyller en med bevisstheten om at noen eller noe er hellig. Ikke minst er det for mange en måte å finne roen på, og som svært mange er godt fornøyde med. En jurist vil alltid kunne argumentere for at all religion er bedrageri ved at det er bevisproblemer knyttet til både Gud, Jesus og Den Hellige Ånd. Svein-Magne Pedersen har selv gitt ut en bok der han presiserer at Jesus ikke er imot medisinsk behandling. Medisiner forkynner han at er en del av Guds skaperverk. Han har ikke frarådet noen å gå til lege eller å bruke cellegift dersom legen anbefaler dette, selv om han er kritisk i noen private fremprovoserte samtaler VG har tatt opp uten hans samtykke. Hans skepsis og uttalelse om at celleGIFT i noen tilfelle kan være barbarisk og utdatert har han fra boken «The end of illness» av medisinsk professor David B Agus. Boken var nr 1 på New York Times bestseller listen. At 2 av 3 ikke blir bedre med cellegift, har han fra Kreftforeningens medlemsnytt nr 1/2014.

Stiftelsen driver ikke med virksomhet som omfattes av lov om alternativ behandling, og ingen trossamfunn – mer enn leger – kan gi løfter om å kurere alvorlig sykdom. I de skriftlige brev Stiftelsen sender alle som ber om forbønn heter det bl.a.: «Jeg er ikke Gud og kan selvsagt ikke love noen helbredelse». Videre står det «Gud benytter både [medisin og bønn] for å tilføre helse til syke mennesker. Derfor pleier jeg aldri å si til de syke at de skal kutte ut medisiner eller medisinsk behandling. Å kutte ut medisinsk hjelp er uforsvarlig. Føler du at du er blitt feilmedisinert eller at medisinene skader mer enn hjelper, bør du ta kontakt med din lege».

Bønn er ikke og kan ikke være noe legemiddel. Det foreligger slik jeg ser det ingen lovbrudd – hverken systematiske eller enkeltvis – i de spørsmål VG har reist».

På misjonssenteret i Vennesla har klokken passert midnatt. Mer enn 17 timer er gått siden morgenen da køen begynte å vokse.

Ut i den kjølige natten kommer eldre og syke gående.

Flere bruker de samme krykkene som de gikk inn med.

En blind mann er på vei til en ventende taxi.

Han trenger fortsatt hjelp fra en førerhund.

Les mer i del 3.

Kapittel 1

Mirakel­predikantene

Med Guds bønn får Svein-Magne Pedersen (70) millioninntekter ved å tilby helbredelse av AIDS og kreft over telefon – til 14 kroner minuttet. VG har gjort skjulte opptak som avslører hva predikanten sier til alvorlig syke mennesker.
Kapittel 2

Million­businessen

Hans første forbønn var for en plattfot slektning. Fire tiår senere sitter syke og gamle timevis i kø for å bli helbredet gjennom Svein-Magne Pedersens spesielle forhold til Gud. Steg for steg har han bygget en millionbusiness.
Kapittel 3

Kampen om jusen

Predikantenes virksomheter innebærer innebærer «systematiske lovbrudd», mener jurist Anne Kjersti Befring. Hun var kontorsjef da Helsedirektoratet for 24 år siden politianmeldte Svein-Magne Pedersen. VG kan avdekke juristenes drakamp – før anmeldelsen ble henlagt.
Kapittel 4

Mirakel-Unni

Unni Marie Sandersen ble helbredet for lungekreft, skrev predikant Svein-Magne Pedersens stiftelse på forsiden av sitt magasin. Men i legejournalen står det ingenting om at Unni har vært kreftsyk.
Kapittel 5

Håpet om et mirakel

Faren til «Mona» hadde et endeløst håp om å bli kreftfri. Ifølge «Mona» endte hun og familien opp med å bruke 30 000 kroner på Svein-Magne Pedersens forbønnstelefon. Men faren ble aldri frisk.