Mirakel­predikantene

Arkivfoto: Nicolai Prebensen

Mirakelpredikantens telefonstemme er stødig, aldri nølende:

«Han er din venn, Han er din frelser, Han er din lege, Han er alt.(...) I Jesu navn, takk for at Cecilie ringte. Og takk for at du ser eggstokk-kreften med spredning.»

Cecilie Løvaas (47) lytter og trykker hånden hardt mot brystet. Hun har uhelbredelig kreft.

«Vi tar makten fra kreften. Vi bryter den i Jesu navn, også skal det vonde vike, komme ut, det skal dø, kreften. Dø! Enhver kreftcelle skal ikke få leve!».

Cecilie er ikke redd for å dø, men for at hun som mamma ikke skal være der når barna vokser opp og gifter seg.

«Nå skal vi gi henne en himmelsk cellegift som knekker kreften!»

Hun tenker: Syke, sårbare mennesker kan være villig til å prøve hva som helst for å overleve.

«Jo mer av Guds medisin og kraft du fører inn i kroppen din, det skjer gjennom bønn, jo større sjanse er det for å bli frisk».

Mannen hun snakker med, er Svein-Magne Pedersen. Han omtales som mirakelpredikant og har i VG kalt seg selv «fastlege med Guds kraft».

«Bare ring på nytt, på nytt, på nytt, så mye du vil. Jeg blir aaaldri lei».

Etter 38 minutter er samtalen over. Den har da kostet Cecilie 592,10 kroner. 15,58 kroner i minuttet. Mye av tiden satt hun på vent.

Det er kø på telefonen til den ettertraktede predikanten.

De påberoper seg Guds nådegave til å helbrede dødelige sykdommer over telefon og automatiske telefonsvarere til minst 14 kroner i minuttet. I snart ett år har VG gransket mirakelpredikantene Svein-Magne Pedersen (70) og Tom-Roger Edvardsen (57).

Predikantene Svein-Magne Pedersen (70) og Tom-Roger Edvardsen (57). Foto: Rune Stoltz Bertinussen og Per Langevei

VG har 16 telefonopptak av samtaler som to kvinner med uhelbredelig sykdom har hatt med de to predikantene.

VG kan i dag avsløre hva predikantene sier når de ringes opp av alvorlig syke mennesker: Edvardsen oppgir at han har sett Gud vekke opp et dødt barn. Pedersen hevder at stoffer i cellegift gir kreft.

Basert på VGs dokumentasjon mener en av Norges fremste jurister på fagfeltet, Anne Kjersti Befring, at predikantenes virksomheter innebærer «systematiske og alvorlige lovbrudd».

 
«Dette er dokumentasjon på flere straffbare forhold. At predikantene gir så bombastiske løfter, og samtidig krever penger for behandlingen, gjør dette veldig alvorlig.»
Anne Kjersti Befring, jurist om VGs dokumentasjon
Dette mener Pedersen at hans bønn kan helbrede.

Svein-Magne Pedersens forbønnstelefon ble startet på Teletorget i 1992, i samme univers som spåkoner og sextelefoner.

De siste ti årene har han hevdet å ha kurert minst 69 personer for kreft, viser en systematisk oversikt VG har utarbeidet over predikantens markedsføring.

– Jeg er sjokkert. Pedersen sier han driver med religion. Jeg mener han først og fremst driver business, sier professor og samfunnsmedisiner Preben Aavitsland ved Universitetet i Oslo etter å ha blitt forelagt VGs telefonopptak.

 Faksimile av bladet «Legedom» fra 2017.
Faksimile av bladet «Legedom» fra 2017.

«Gud reparerte en knust mobiltelefon», heter det i predikantens magasin «Legedom». Pedersens bønn skal også ha helbredet en undulat som skrek dag og natt, ifølge nettsidene.

Pedersens virksomhet har solgt tjenester for 159 millioner kroner de ti siste årene.

Frelse er «veeeldig god business», sier Pedersen i en av de 16 telefonsamtalene.

I 1993 ble han politianmeldt av det daværende Helsedirektoratet for bedrageri. Politiet henla saken på bevisets stilling. Siden har predikanten kunnet bygge opp en millionvirksomhet på syke menneskers håp om å bli friske.

Les mer om anmeldelsen i del 3.

Å behandle alvorlig sykdom uten helseautorisasjon eller avtale med lege er forbudt: Hvordan kan predikantene i år etter år ta betalt for angivelig å helbrede ved bønn – uten tilsyn fra myndighetene?

På 2000-tallet ble også helbredelsesevangelist Tom Roger Edvardsen tilgjengelig på et 820-nummer. Jesus er den beste fastlegen, heter det på Edvardsens nettsider.

 
«Når predikantene selger bønn som legemiddel, tråkker de rett inn i sårbarheten til mennesker. Dette er både uforsvarlig religiøs praksis, og uforsvarlig medisinsk praksis.»
Geir Sverre Braut, lege
Tom Roger Edvardsen taler på en festival.

Edvardsen driver også et høyfjellshotell der folk kan helbredes ved å overnatte, fremlegges det på predikantens nettside. Gjennom hans forbønnstelefon skal en 18-årig gutt skal ha blitt helbredet for testikkelkreft med spredning, ifølge markedsføringen.

– De syke får løfter fra predikantene om at «ring hit, vi kan helbrede deg». Mange vil prøve alt, fordi de vil jo leve – og så får de fasiten når de mister livet. Og da dør de blakke, sier jurist Anne Kjersti Befring, tidligere kontorsjef i Helsedirektoratet.

Gjennom sine advokater avviser begge predikantene at forbønnsvirksomheten er lovstridig.

– Bønn er ikke og kan ikke være noe legemiddel. Det foreligger slik jeg ser det ingen lovbrudd – hverken systematiske eller enkeltvis – i de spørsmål VG har reist, skriver advokat John Christian Elden i et tilsvar til VG på vegne av Svein-Magne Pedersen.

Selv skriver Pedersen dette i en e-post til VG:

– Staten sparer flere millioner hvert år på kansellerte operasjoner og behandlinger av folk som er blitt helbredet etter at jeg har bedt for dem. Men det tåles vel ikke i Jantelovens Norge.I biografien «Mirakelmannen» fra 1997 oppgir Svein-Magne Pedersen at det kan bli over 100 telefonsamtaler hver dag.

Hva utspiller seg i disse samtalene?

På oppdrag fra VG har to personer med uhelbredelig sykdom ringt totalt 16 ganger til mirakelpredikantenes forbønnstelefon:

Cecilie Løvaas (47), som lever med eggstokkreft med spredning.

Martine Lyslid (26), som er født med diabetes type 1.

VG har dokumentert alle samtalene med videoopptak.

Slik gjorde vi det

De 16 samtalene mellom kvinnene og de to predikantene fant sted i perioden november 2017 - mars 2018.

VG har påvirket samtalene i minst mulig grad, med intensjon om at de skal være så ordinære samtaler som mulig mellom predikant og pasient. Kvinnene har uttrykt ønske om å bli helbredet, og har gitt faktisk informasjon om sitt sykdomsforløp. Predikantene har ikke vært klar over at VG ba disse pasientene om å ringe eller at VG gjorde opptak av samtalene.

Ingen av de to kvinnene kjente til predikantene på forhånd. VG stilte ingen krav eller betingelser til innringernes tro eller livssyn.

Martine Lyslid jobber ved Sykehuset i Østfold. Cecilie Løvaas er blogger og foredragsholder. Martine tok totalt ti telefoner, mens Cecilie stoppet etter seks samtaler – av hensyn til pågående kreftbehandling. VG har betalt for utgiftene som påløp i samtalene.

Samtalene resulterte i flere timer med videoopptak. Bare deler av samtalene er gjengitt i denne reportasjen.

Et fotografi fra en sommerkveld, Oslo, 2013: På vei til fest klenger Cecilie Løvaas seg inntil venninnen sin. Begge har lyst hår til korsryggen og solbrune legger. Hennes ord: De ser «smashing» ut. De er mamma. Kone og kjæreste.

Cecilie Løvaas og venninnen Cathrine Nordstrand på vei til fest. Noen måneder senere ser livet helt annerledes ut. FOTO: Privat
Cecilie Løvaas og venninnen Cathrine Nordstrand på vei til fest. Noen måneder senere ser livet helt annerledes ut. FOTO: Privat

Et halvt år senere er Cecilie og sønnen på kjøpesenteret CC Vest for å kjøpe julekalender. Med ett faller hun sammen. Hun har aldri følt noe så smertefullt.

På sykehuset blir hun forespeilet at det er et nyresteinsangrep.

Men det er noe som ikke stemmer.

En lørdag i januar 2014 ber en ung lege om å få snakke med Cecilie og ektemannen, Morten. Legen fomler med ordene, hun har gruet seg, det er første gang hun må gi en slik beskjed:

– Dette er ikke helt vårt bord, men…, hvisker legen.

– Hva er det da? Er det kreft, eller?

– Ja, vi tror det.

Musklene i Cecilies mage strammer seg. Kroppen blir nummen. Først tror hun at livet er over. Så skjønner hun at hun fremdeles har mye å leve for.

– Jeg er ikke kristen, og tror ikke på en Gud. Men da barna mine syntes det var så vondt at mormor gikk bort, lagde jeg et lite Nangijala. Sånn som eventyrlandet i Astrid Lindgrens bok, smiler Cecilie.

I dag føles varmen fra sommerkvelden i 2013 som svunne tider. Cecilie har fått eggstokkreft med spredning. Mens venninnen er rammet av den dødelige sykdommen ALS.

– Jeg blir undrende over hvilke veier livet kan ta. Det er sørgelig.

Hjemme hos Cecilie Løvaas på Snarøya har den lange vinteren sluppet taket, våren 2018. Foto: Annemor Larsen, VG
Hjemme hos Cecilie Løvaas på Snarøya har den lange vinteren sluppet taket, våren 2018. Foto: Annemor Larsen, VG

Cellegiften har gitt Cecilie fingrer uten følelser. Det tykke, lange håret hun elsket, har falt av. Hun takker medisinen, forskerne og legene for at hun fortsatt puster.

I flere av samtalene snakker Svein-Magne Pedersen om behandlingen Cecilie har gjennomgått:

– Det er stoffer i cellegiften som gir deg kreft også, påstår predikanten.

– Er det det? spør Cecilie.

– Ja, jeg har lest det. Men det vil jo ikke legene si.

Cecilies blikk blir hardt. Hun føler at Pedersen indirekte sier at hun bør unngå cellegift.

Etter samtalene er hun innbitt i stemmen:

– Dette er å undergrave medisinerne. Legene setter meg ikke på cellegift for moro skyld, men fordi det er nødvendig. Det telefonpredikantene driver med, er svindel. Jeg gidder ikke engang å parfymere det ordet. Det er å misbruke kronisk sykes følelsesliv, tanker og håp.

I en av telefonsamtalene snakket Pedersen om at «himmelen er et godt bytte», og siterte den verdenskjente predikanten Billy Graham:

«Salvation is good business. Det er egentlig sant. Veeeldig god business»

Cecilie klarer ikke å få det ut av hodet: – Der røpet han seg selv.

Når Pedersen uttaler at cellegift i noen tilfeller kan være barbarisk og utdatert, bygger han det på medisinprofessor David B. Agus’ bestselgerbok «The end of illness».

Det oppgir predikantens advokat John Christian Elden i en e-post til VG.

– At to av tre ikke blir bedre med cellegift, har han fra Kreftforeningens medlemsnytt nr. 1/2014, skriver Elden på vegne av Pedersen.

Da Gud skapte Svein-Magne Pedersen, var det som et elektrisk sjokk i himmelen. Slik beskrev predikanten det selv på et møte i Sarons dal i 1996.

– Gud har gjennom meg helbredet 50 000 mennesker, og det gjelder de fleste lidelser: døve ører og blinde øyne. Alt fra vonde knær til AIDS. En kreftsvulst tok to minutter, sa Pedersen til VG i 2002.

I et NRK-intervju i 2007 begrunnet han hvorfor han mener «Gud er PR-kåt»:

Pedersen ses ofte i dress med slips. På stiftelsens nettsider beskrives han som misjonsgründer og helbredelsespredikant. Misjonsbygningen i hans hjemkommune Vennesla kostet rundt 28 millioner kroner å bygge, ifølge Pedersens stiftelse. Han kaller det gjerne et «åndelig helsesenter».

Predikanten skal ha fått gudsfrykten inn med morsmelken. I biografien «Mirakelmannen» beskriver forfatter Kjell Hagen hvordan seks år gamle Svein-Magne måtte følge moren sin til graven.

Men faren hans skal ha trøstet barna:

– Mamma har gått hjem til himmelen. En dag skal vi følge etter og treffe henne igjen.

I 1971 studerte Pedersen ved en bibelskole i Oslo, og det var da han fikk nådegaven til å helbrede ved bønn, mener Pedersen.

Da mediene snappet opp Pedersens angivelige mirakler, ble han med sine kontroversielle metoder snart omtalt som en kjendis i kristen-Norge.

I biografien sier Pedersen at det er menneskets lodd å dø en gang:

– Men jeg tror mange dør for tidlig, fordi de ikke bruker Guds medisin.

Les mer om businessbyggeren i del 2.

I 2016 hadde Pedersens stiftelse, «Misjonen Jesus Leger», en rekordomsetning på over 17,6 millioner kroner, ifølge det nyeste årsregnskapet. Dette er en mangedobling siden 2002, da stiftelsen solgte tjenester for 4,7 millioner kroner.

«Misjonen Jesus Leger» sine lokaler ligger i et industriområde i Vennesla, ikke langt fra Svein-Magne Pedersens hjem. Pedersen har selv kalt det for et «åndelig helsesenter». Foto: Annemor Larsen, VG
«Misjonen Jesus Leger» sine lokaler ligger i et industriområde i Vennesla, ikke langt fra Svein-Magne Pedersens hjem. Pedersen har selv kalt det for et «åndelig helsesenter». Foto: Annemor Larsen, VG

Til sammen har misjonen omsatt for nærmere 160 millioner kroner de siste ti årene, ifølge årsregnskapene.

– Pengene er ikke en forbannelse, men en velsignelse, sa predikanten til VG i 2002.

Gjennom årene har virksomheten vokst. Pedersen holder i dag mirakelmøter, og utgir magasinet «Legedom», bøker, CD-er og DVD-er. På Visjon Norge sendes TV-programmet «Mirakelet er ditt», som skal nå ut til 125 land.

Alt handler om det samme: Håpet om helbredelse. Miraklene. Og alle som skal ha blitt friske.

Pedersen kaller det hele en «moderne form for kollekt». Det er utradisjonelt, men rettferdig, skriver han til VG i en e-post: De som vil ha bønn, kan velge å sende e-post eller brev gratis. Og store deler av inntektene går til ideelle formål, skriver stiftelsen i sine årsregnskap.

Enkelte skal ha blitt helbredet etter å ha gitt en pengegave til «Misjonen Jesus Leger», ifølge stiftelsens magasin «Legedom». Der oppfordres det også til å gi såkalte testamentariske gaver:

«Ønsker du at dine midler skal være med å fremme Guds rike etter din død? (...) Vi tror at Misjonen Jesus Leger vil være en god investering i så henseende».

I alle samtalene med VGs innringere oppfordrer Pedersen til å ringe flere ganger:

I dag står syke mennesker i telefonkø for å få en bønn fra Pedersen. Alle 16 gangene VGs innringere har ringt forbønnstelefonen, er det flere som venter på linjen.

Også ventetiden blir belastet med 14 kroner i minuttet.

Psykiatrisk sykepleier Brith Dybing, som har skrevet masteroppgaven «Troen som ble en byrde», har full forståelse for at folk oppsøker predikantene.

– De har personligheter som gjør at de ville vært fantastiske bilselgere. De får deg til å føle at du er den eneste i verden det er verdt å snakke med. Det er klart at du vil tro på slike mennesker, sier hun.

Hør de skjulte opptakene

Dette avslører samtalene med Pedersen

Betaler for å stå på vent: For å komme gjennom til Pedersen, ble VGs innringere alltid satt i telefonkø, som også koster minst 14 kroner minuttet. I en av samtalene var ventetiden 26 minutter, noe som kostet totalt 417,93 kroner, ifølge fakturaen fra Telenor. Registrering av personalia tok ett til to minutter.

Mange minutter, lite bønn: Den lengste telefonsamtalen, inkludert telefonkø, varte i 47 minutter. Selve bønnen tok ikke mer enn ett til to minutter. Den dyreste av samtalene kostet 731,34 kroner, ifølge fakturaen fra Talkmore.

Selger egne produkter: I samtlige samtaler spurte Pedersen innringeren om hun var interessert i hans egne magasiner eller bøker.

Ring på nytt: I alle samtalene gjorde Pedersen det klart at det ofte må flere bønner til før du blir frisk. Han refererte blant annet til en kvinne med AIDS som angivelig måtte ringe 40 ganger før hun ble frisk.

Dyrere enn oppgitt: Det oppgis at forbønnstelefon koster 14 kroner minuttet. Telefonregningene fra Talkmore og Telenor viser imidlertid at innringerne betalte mellom 15 til 17 kroner i minuttet.

Automatiske telefontjenester: Pedersen har flere automatiske telefontjenester, der bønnen er innspilt på forhånd. Prisen er også for dette minst 14 kroner i minuttet.

Fagpersonene og juristene VG har snakket med, reagerer sterkt på hvordan Pedersen i samtalene med Cecilie Løvaas omtaler cellegift og medisinsk behandling.

– Som ett av flere eksempler uttaler Pedersen at «cellegift og stråling er både utdatert og nær sagt barbarisk». Dette er etter vår vurdering klart egnet til å påvirke pasienter til å velge alternativ behandling fremfor konvensjonell medisinsk behandling, sier generalsekretær i Kreftforeningen og jurist, Anne Lise Ryel.

«Jeg tror ikke det skjer noe, fordi Pedersen kamuflerer sin business med religion»
Professor Preben Aavitsland

På nettsiden har «Misjonen Jesus Leger» publisert anonyme historier om syke som tilsynelatende har valgt bort medisinsk behandling – til fordel for Pedersens bønner. En av dem skriver:

«I to år gikk hjertet i utakt. Jeg var hos lege, og han anbefalte medisiner som kunne hjelpe mot hjerterytmeforstyrrelser. Men jeg ville ikke ha noe medisin. I stedet ringte jeg til deg og fikk forbønn. (...)»

– Jeg blir ikke bare oppgitt, men også veldig sint. Vi vet at det er en del som kutter ut skolemedisin med helt fatale konsekvenser. I verste fall kan folk dø, sier Ryel om Pedersens virksomhet.

– Kan det ikke være positivt om predikantene gir pasientene et håp?

– Håp er i utgangspunktet noe viktig og positivt, og mange finner støtte i religion. Falske forhåpninger er noe annet.

I en e-post til VG oppgir Pedersen at han aldri har hindret folk fra å gå til lege eller å ta medisiner eller behandling med cellegift og stråling:

– Det hender at jeg sender folk til lege som ikke har vært der først, til beste for pasienten. En sjelden gang anbefaler jeg pasienten å bytte lege hvis den de har, ikke gjør en god jobb, som f.eks. å gi dem medisiner som gjør pasienten svært syk. Men – jeg har sagt fra at både cellegift og stråling er skadelig og har alvorlige bivirkninger for de fleste.

 

Mirakelpasientene

VG har laget en systematisk oversikt over 1000 personer Pedersen hevder å ha helbredet de siste ti årene, ifølge markedsføringen. Oversikten viser hvilke sykdommer de har hatt og hvordan de skal ha blitt friske eller fått et bedre liv. Pedersen kaller dem vitnesbyrd.

69 personer skal ha blitt helbredet for kreft.

De fleste er anonyme, men 11 er navngitt på stiftelsens nettsider. VG har tatt kontakt med alle det var mulig å spore opp. Alle bekrefter historien som ble fortalt om dem i Pedersens magasin «Legedom».

På VGs spørsmål om dokumentasjon ønsker få å dele noe. Noen mener at et mirakel ikke alltid kan dokumenteres. Flere har fått medisinsk behandling samtidig som helbredelsen skal ha funnet sted.

Lidelsene

17 vorter på begge hendene 18 år med bekkenplager 20 år med rygglidelse og nakkesleng 22 allergier, astmabronkitt, KOLS og angina 25 år med angst 30 år med eksem på hendene 40 til 50 år med angst ADHD Aginaplager Akutt syk uten at legene fant årsaken Akutte smerter i knær og hofter Alkoholiker Alkoholisme Alkoholproblem Allergi Alvorlig betennelse i skjolbruksskjertellen Alvorlig rygglidelse Alvorlig ryggskade Alvorlige ryggsmerter Alzheimer Angina Angina og feil med hjerteklaff Angina og kronisk bihulebetennelse Angina og vond rygg Anginaplager Angret på abort - ba om at abortpillen ikke skulle virke Angst Angst etter påkjørsel Angst for å fiske Angst fra barndommen Angst og depresjoner Angst, tvangstanker og forfølgelsesvanvidd Ankelskade Anoreksi og bulimi Armbrudd Artrose Astma Astma og allergi Astma og KOLS Astma og spiserørsbrokk Astma, isjias og tette halspulsårer Atopisk eksem Atrieflimmer Avhengig av briller Avhengig av røyk Avrevet sidesynsnerve og dobbeltsyn Avslitt muskelfeste Baby født med hofteplager Barnebarn gikk på stoff Bechterews sykdom Beinskjørhet Beinskjørhet og tre brudd i ryggen Beinskjørheten Beinsmerter Beinsplint i foten Bekhterevs Bekkenløsning Bekkenplager Benmargsødem Benskjørhet Betennelse i blodårene Betennelse i bukspyttkjertelen Betennelse i ei tå Betennelse i et øye Betennelse i hofte-slimpose og gallesten Betennelse i kne Betennelse i kneet Betennelse i skulder Betennelse i skuldrene Betennelse i venstre hofte Betennelse og smerter i skulderen Betent tå Bihulebetennelse Bindevevssykdommen lupus Blemme Blind på det høyre øyet Blod i urinen i syv uker Blod i urinen og blødde kraftig Blodkreft Blodpropp bak venstre øye og ble blind Blodprosent på 63 Blodverdiene sank Blærekreft Blødning Blødning på øyet Blødninger fra endetarmen Blødninger fra tannkjøttet Blødninger og magesmerter på grunn av ulcerøs kolitt Borreliose Brakk ryggen Bristet bekkenbeinet Brokk Brokk på spiserøret Bronkitt Bronkittastma og epilepsi Brudd i ryggen Brudd i ryggen og smerter i kroppen Brudd i venstre håndledd Brukket bein Brukket nese Brukket rygg Brystkreft Brystsmerter ved amming Bukspyttkjertelkreft Celleforandring i underlivet Cyste i operasjonssår Cyster på eggstokkene Den ene hjerteklaffen fungerte ikke bra (skulle transplanteres) Depresjon og angst Depresjon, angst og suicidal Deprimert Diabetes type 1 Diabetes type 2 Diaré i åtte uker Diare og løs avføring Dobbeltsyn Dobbeltsyn og lavt blodtrykk Dødsangst og munnsår Døende av angina Døgnet rundt med smerter, og sov aldri en hel natt uten å våkne Døv på det ene øret Døv på det venstre øret Dårlig blodsirkulasjon i beina pga. sukkersyke Dårlig hukommelse Dårlig hørsel Dårlig matlyst Dårlig rygg Dårlig skulder Dårlig syn, plattfot og bekkenløsning Dårlig søvn Dårlig ånde, pustestopp og snorking Eksem Eksem i 21 år Eksem i endetarmen Eksem over hele kroppen Elallergi Epelepsi etter hjernesvulstoperasjon Epilepsi Fedme Fettkuler i hodet Fibromyalgi Fibromyalgi Fibromyalgi og slitasjegikt Fibromyalgi, nakkesmerter og grå stær Fibromyalgi, slitasjegikt og isjias Fikk ikke jobb Fire år med plager Flyskrekk For kort bein For mye jern i blodet og fare for hjerteinfarkt Forferdelige smerter i ansiktet Forkalkning i begge anklene Forkalkning i nakken Forkalkning i skulderen Forkalkning på øynene Forstoppelse Forstoppelse i tarmene Forstuet fot Foster som ikke hadde velfungerende hjerte og plexus-cysten Fotproblemer Frossen arm Frossen skulder og var sykemeldt Fryktelige smerter i hofta etter fall Fryktelige smerter rundt endetarmen Følelsesløse føtter Gallestein Galloperende hjerte Graves syndrom, synssvekkelse Grusom rygglidelse Grønn stær Grå stær Grå stær og fibrose Grå stær, dårlig syn Grå stær, magesår, allergi og nakkesmerter Gud fjernet blodkreften Hadde krykker Hallux valgus Halsarterien 75 prosent tett Halsbetennelse og bronkitt Halsonde Halspulsåra var 50 % tett Haltet etter drypp Helt døv på det høyre øret Helvetesild Hemorroider Hendene skalv Hepatitt B Hepatitt C Hevelse i det venstre kneet Hikket dag og natt Hjerneblødning og hjerneslag - fikk talen tilbake Hjernehinnebetennelse Hjernehinnebetennelse i fem år Hjerneslag Hjerteflimmer Hjerteinfarkt Hjerteinfarkt, beinbrudd, helvetesild og mye annet Hjerterytmeforstyrrelse Hodepine i 15 år Hodepine i 30 år Hodesmerter Hofte som tåler lite belastning Hofte- og ryggplager Hofteplager Hofter som smuldrer opp Hofteskade Hofteslitasje Hoftesmerter Holdt på å dø av angina Hosteanfall, allegi med dødsangst Hostet hele livet Hostet i to år Hudkreft Hudkreft på halsen Hudplager Hull i hjerteklaff Hull i hjertet Hypersvetting Hørsels-plager og halskatarr Hørselsvekket Høy PSA Høyt blodtrykk Høyt blodtrykk i syv år Høyt og lavt stoffskifte Høyt stoffskifte I lengre tid slo hjertet ustabilt. Det stoppet av og til. Infarkt i tykktarmen Infeksjon i mage og tarm Irritabel tarm Isjas-smerter Jevnlige stikkende smerter og verk i muskulaturen i armene og beina Kalde bein Kjærlighetssorg Knakende nakke Kne og ankel-plager, parfymeallergi Kne, skulder, mage-problemer og dårlig hørsel, samt klaustrofobi. Kneet ute av ledd Knekk i ryggen Kneplager Kneproblemer Kneskade kneslitasje, ryggplager og plattfot Knesmerter Knesmerter Knust menisk i høyre ben Kokende varme bein Kolikk KOLS Kols og astma Kols, angina og kronisk bihulebetennelse Kompresjonsbrudd Konstant smerte i tanna Kontaktallergi Kraftesløs arm Kraftig astma Kraftig rygglidelse Kragebein som hadde grodd feil Kramper i bena Kramper og sårbarhet i leddene Kreft i beinmargen med spredning til hele kroppen Kreft i bukspyttkjertelen Kreft i hele legemet Kreft i leveren som hadde spredd seg Kreft i livmor Kreft i sentralnervesystemet Kreft i skjelettet Kreft i skjoldbruskkjertelen og blind på det ene øyet Kreft i spinalvæsken Kreft i testikkel med spredning til bukspyttkjertel Kreft i tolvfingertarmen Kreft i tykktarmen Kreft i underlivet Kreft med spredning til lever og andre indre organer Kreft på leveren Kreftcyste på bukspyttkjertelen kreftkul i det venstre brystet Kreftkul i nakken Kreftkuler på hjernen kreftsvulst på livmorhalsen Kronisk bihulebetennelse kronisk blærebetennelse Kronisk blærekatarr Kronisk brudd i kragebeinet Kronisk gikt i lysken Kronisk hodepine Kronisk lungebetennelse Kronisk lymfatisk leukemi (kreft) Kronisk urinveisinfeksjon Kronsik blærekatarr Krystallsyken Kul i brystet Kul på høyre side av halsen Kul på håndleddet Kul på ryggen Kul på størrelse med en spiseskje Kul på øyet Kul ved navlen Kunne ikke bøye venstrearmen Kvalme og svimmelhet på bussen Kyssesyke Lam arm Lam i svelget Lammet av dødsangst Lavt stoffskifte Leddgikt Leddgikt i den ene hånden med hevelse Leddgikt og fibromyalgi Leddsmerter og forkalkning Lekkasje på hjerteklaffen Leverkreft Leverkreft med spredning Leversykdom Lite matlyst Livmorfremfall Livmorhalskreft Lukkemuskel fungerte ikke som den skulle Luktesansen var kommet bort Lumbago Lungekreft Lungesykdommen sarkiodose Lymfekreft i halsen, magen og benmargen Lymfekreft med 50 prosent sjanse for overlevelse Lymfekreft og 40 prosent blod Lyskebrokk den høyre siden Lyskebrokk, helvetesild og knesmerter Mageblødninger Magekatarr Magekatarr, refluks og giktsmerter i nakken Magesmerter Magesår, grå stær, revmatisme og prolaps Malaria Mange år med migrene Manglet følelser under føttene Manglet smak og luktesans ME Melkeallergi Melkeallergi og kolikk Mellomgulvsbrokk Menieres i 35 år Menieres og strauma Menisk-skade Menisken i høyre ben skadet Mentale utfordringer Migrene Migrene i 30 år Migrene i 50 år Migrene og angst Mistet lukt og smak Mistet smakssansen Mulig kreft på hjernen Multippel sklerose (MS) Musesyke i begge armene Muskeldystrofi Muskelfestet løsnet Muskelknute Muskelkramper Muskelspenninger Nakke- og ansiktssmerter Nakkelielser Nakkeplager Nakkeplager og hjerneblødning Nakkeprolaps Nakkeskade Nakkesleng Nakkesleng, ryggplager, migrene og dårlig syn Nakkesmerter av prolaps Nakkesmerter og dårlig søvn Nakkesmerter, ble krokrygget Nakkeverk Narkoman Narkotikaavhengighet Navlebrokk Nedsatt hørsel Nervelidelse Nervemigrene Nerveskade i det venstre benet Nervesmerter Nervesmerter i brystet, svakt hjerte Nervesmerter i tå Nesespray avhengighet Nesten blind på høyre øye Nesten døv Nesten døv på venstre øret Noe galt i den ene lungen Noe på lungene Nyrene sluttet å fungere Nyrestein Onde ånder Overbelastet fot Panikk- og dødsangst Panikkangst Parfymeallergi Parkinsonssykdom Parkinsons sykdom og MS Pinefull betennelse i tolvfingertarmen Plager i beina Plager i hender og skuldre Plager i hofta Planer om å ta selvmord Plattfot Pollenallergi Pollenallergi i 30 år Polypper i tolvfingertarmen, kunne gå i dem Polypper på stemmebåndene Problemer med prostata Problemer med rus Problemer med tennene Problemer med å bli gravid Problemer med å få barm Prolaps i ryggen Prolaps og slitasje i skulder Prolaps og svimmelhet Prostatakreft Prostatakreft med spredning til lunge og lever Prostataproblemer Prostatitt Psorias Psoriasis Psoriasis i hodebunnen Psoriasis under føttene, på legger og hender Psoriasisleddgikt Psykologbehandling etter ovegrep Psykose Refluks Regnbuehinnebetennelse Rekeallergi Revmatisme Ribbeinsbrudd og vond skulder Rygg- og hoftesmerter Rygg- og kneproblemer Rygglidelse Ryggplager Ryggplager og prolaps Ryggskade Ryggsmerter Ryggsmerter etter operasjon Ryggsmerter etter skiveutgliding Ryggsmerter og isjias Ryggsmerter, operert mange ganger og blind på det ene øyet Røykeavhengighet Røyket i 50 år Røykte i 60 år Kronisk betente skuldre Senebetennelse Senegevæting Senestrekk og smerter i kneet Sigarettavhengighet Sjelden øyesykdom Calvè-Legg-Perthes Sju vorter forsvant Sjøgrenssyndrom Skadet ankel Skadet fot Skadet fotballspiller Skadet innvendig etter incest Skadet kne Skadet overarmen Skeiv neseskillevegg Skeive hofter Skiveprolaps i ryggen skiveutglidning i rygg og smerter i bekkenbeinet Skjelvinger i hånden Skjeløyd og skjeve hornhinner Skjev rygg Skjev virvel i nakken Skjeve hornhinner Skjevhet i hoftene Skjevt ben rettet seg ut Skoliose Skrikende undulat skulder- og nakkesmerter Skulderpalger i 2-3 år Skulderplager, vrikket foten Skuldre- og nakkelidelser Skulle amputere ei tå Skulle opereres på grunn av tette blodårer Skygger på leveren Slapp operasjon i håndleddet Slet av muskelfeste Sliasjerammede hofter Slitasje hofte og rygg Slitasje i begge knærne Slitasje i den venstre skulderen Slitasje i fingerledd Slitasje i kne Slitasje i korsryggen Slitasje i nakke og skuldre Slitasje i ryggen Slitasje i skulder Slitasjegikt Slitasjegikt i beina Slitasjegikt i knærne, isjias og dårlig rygg. Slitasjegikt og angst Slitt kne Slitt med hjertet Slitt med håndleddet Slitt med nyrene Slitt med søvn Slitt venstre hofte Slitte, vonde knær Snorket Smertefull nakke og rygg Smertefull skulder Smerter Smerter etter operasjon Smerter etter prolaps i ryggen Smerter i ankel Smerter i ankelen Smerter i armen Smerter i armene og skuldrene Smerter i beinet Smerter i bena Smerter i fem år Smerter i foten Smerter i føttene Smerter i hele kroppen Smerter i hodet Smerter i hælene Smerter i høyre kne Smerter i knærne Smerter i nakke og rygg Smerter i nakke og skulder Smerter i nakken Smerter i ribbeina Smerter i rygg og hofter Smerter i rygg og nakke Smerter i ryggen Smerter i setemuskelen Smerter i skulderen Smerter i skulderen Smerter i skuldre og armer Smerter i skuldre og nakke Smerter i skuldrene Smerter i venstre ankel Smerter i venstre hofte Smerter i venstre kne og to brudd i nakken Snorking og dårlig ånde Solbrent Sosialangst Sov dårlig om natten på grunn av spøkerier Sparket av hest i kneet Spinalstenose Spiserørsbrokk Spøkerier i hus Stamming Stenose – for trang ryggmargskanal sterke smerter fra en prolaps i ryggen Sterkt redusert hørsel Stoffskifteproblemer Stor kreftkul i det venstre brystet Stor prolaps i ryggen som skulle opereres Stor, mørk vorte i panna, antagelig k Store nakke- og skuldersmerter Store nakkesmerter Store pusteproblemer, følte seg døende Store ryggsmerter Store smerter etter operasjon Store smerter i ryggen Storrøyker Stresshodepine Svimmel i 33 år Svimmelhet Svulst Svulst bak høyre øre Svulst i ryggen Svulst på halsen Svært vond rygg Svært vondt i skuldrene i ti år Syk etter svineinfluensavaksine Syk hund med dårlig apetitt Syns- og hørselsplager Søvnapné Søvnproblemer Søvnvansker Så godt som blind Sår som ikke ville gro Tannkjøttbetennelse Tannverk Tarmkreft, slitasjegikt, ryggsmerter og pusteproblemer. Tarmproblemer Tarmproblemer, skulle legge ut tarmen Tette bihuler Tette blodårer opp til hodet Tette blodårer, hjerteinfarkt Tette tårekanaler Tics Tinnitus Tisset på seg Tourettes syndrom Trange årer Trange årer i føttene Trigeminusnevralgi Trigeminusnevralgi og kontakteksem Trigeminusnevralgi, fibromyaligi, bekkenskade og grå stær Tumor Tumor i galleblæra Tunghørt Tunnelsyn Tverrplattfot Tykktarmbetennelse Tynn og slapp og hadde diare hele tiden. Tarmfloraen var skadet Tørre øyne Tårene rant hele tiden Ubrukelig arm, knivstukket i skulderen Ufrivillig hoderisting Uhelbredelig blodkreft Ulcerøs kolitt Underlivskreft Uregelmessig hjerterytme Urinlekkasje Urinlekkasje og ryggsmerter Urinsyregikt Urinveisbetennelse Urinveisinfeksjon Urolige bein Urytmisk hjerte Utbrenthet Utposning i tykktarmen Utposning på en hovedpulsåre til hjertet Utposning på en tarm Utposning på hovedpulsåren til hjertet Utposning på tette bronkier utposning på tre cm på hovedpulsåra i magen Utposning på tynntarmen Utslett i ansiktet Utslett på armen Utslitte knær Utvekst Vanncyste på eggstokk Varme ben og tette blodårer Veldig syk katt og migrene Venstre hånd var øm og hovnet opp. Verk og hevelse i en fot Verkende hånd Verkende rygg Verket i ryggen Voldsomme smerter i hofta Voldsomme smerter i ryggen Vond arm Vond fot Vond hofte Vond hofte som var slitt Vond korsrygg Vond rygg Vond rygg- og bekkenplager Vond rygg og hofte Vond rygg og panikkangst Vond skulder og tre kuler Vond tommel Vonde drømmer og mareritt Vonde knær Vond brokk under navlen Vondt i hele kroppen, ukjent diagnose Vondt i hofta Vondt i kjeven Vondt i kne Vondt i ryggen Vondt i ryggen i fire år på grunn av skiveprolaps og en betennelse Vondt i ryggen og føtter Vondt i ryggen og hoftene Vondt i ryggen siden tenårene Vondt kne Vorter Vridning i hoftene Væravhengig migrene Whiplash Ødelagte knær Ørebetennelse Øresus Øresus og dårlig hørsel Øresus og leseproblemer Øyesykdommen skleritt Åpne sår som ikke ville gro etter stråling Årebetennelse Åreknuter så store at beina hennes så ut som et trekkspill

6. mars i år: Cecilie Løvaas husker ikke hvor mange ganger hun har spasert i gangene på Radiumhospitalet. Hver gang spør hun seg hvorfor sitteplassene ved kiosken ikke er mer forseggjort.

Legen setter et stikk med saltvann og kontrastvæske inn i blodårene. Det smaker salt.

CT-maskinen durer når den avbilder lungene, magen og bekkenet. Cecilie blir aldri kreftfri. Hver tredje måned tar legene røntgen for å vurdere hvordan sykdommen har utviklet seg.

– Frykter du resultatet av undersøkelsen?

– Selvfølgelig hadde det vært veldig fint om jeg slapp en ny behandling. Men jeg sitter med skit opp til knærne uansett, så det handler bare om hvordan jeg velger å se på det. Jeg har to muligheter: Enten kan jeg gråte meg i hjel, eller jeg kan le meg ihjel. Jeg velger det siste.

Når Cecilie Løvaas tar røntgen, ligger hun avslappet, med lukkede øyne og smiler for seg selv. For henne handler det om å «ta det som en kvinne», men hun tror ikke på at det har skjedd et mirakel etter bønn. Annemor Larsen, VG
Når Cecilie Løvaas tar røntgen, ligger hun avslappet, med lukkede øyne og smiler for seg selv. For henne handler det om å «ta det som en kvinne», men hun tror ikke på at det har skjedd et mirakel etter bønn. Annemor Larsen, VG

Det er nå to år siden sist hun måtte begynne på cellegift for at ikke situasjonen skulle bli prekær.

– Har du noen tro på at det kan ha skjedd et mirakel, nå etter telefonbønnene?

– Jeg har ingen tro på det, og mener det er bedrageri. Men jeg håper predikantene tror på det selv.

Helbredelsesevangelist Tom Roger Edvardsen hevder at hans bønn fikk en død baby til å våkne. I dag er Edvardsen kanskje Svein-Magne Pedersens eneste konkurrent.

Før Edvardsen ble frelst, jobbet han på en fiskefabrikk. Høsten 2001 følte han at han fikk et kall om å utfri mennesker fra store fysiske og psykiske sår, heter det på nettsiden til «Misjonen helse for hele mennesket», som hans enkeltmannsforetak kalles.

«Vi har sett AIDS blitt helbredet, kreft, jeg har til og med sett et barn komme tilbake fra å være død», sier Edvardsen i en av samtalene VG har videoopptak av.

Forretningsmodellen er i store trekk den samme som Svein-Magne Pedersens. Med én forskjell: Edvardsen tilbyr helbredelseskonferanser på Stølsdokken fjellhotell.

Edvardsen eier selv det som omtales som «mirakelhotellet» på selskapets nettsider. Hotellets bookingnummer er lett å finne i det faste magasinet han og selskapet utgir, «Helbredet».

 Faksimilie av Edvardsens magasin i desember 2017. På forsiden smiler Tom Roger Edvardsen sammen med kona, Solveig Edvardsen.
Faksimilie av Edvardsens magasin i desember 2017. På forsiden smiler Tom Roger Edvardsen sammen med kona, Solveig Edvardsen.

I en tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet i august 2017 går det frem at både kona, sønnen, datteren og svigersønnen til predikanten har et ansettelsesforhold til fjellhotellet.

Også en av dem som ifølge markedsføringen skal ha blitt frisk etter å ha sovet på hotellet, er i nær familie med Edvarsen, viser VGs undersøkelser. På selskapets nettside omtales hotellsengene som «mirakelsenger».

På hotellets nettsider reklamerer Edvardsen med «velrenommert mat, gode turterreng, milevis med ferdig preparerte skiløyper om vinteren og fredfulle omgivelser».

Prisen for en weekend er rundt 4800 kroner i enkeltrom med fullpensjon.

«Du som leser i bladet om alle underne, miraklene og helbredelsene burde snarest tenke på å investere i egen helse ved å komme til dette stedet», skriver Edvardsen om hotellets helbredelsekonferanse i bladet «Helbredet».

– Når du driver med hotelldrift og helbredelse samtidig, er det overtydelig at dette er butikk. Det er akkurat som om han påstår at det er en egen kraft rundt ham selv og hotellet. At du bare skal sette deg på en benk der, eller overnatte, og så skal du bli frisk, er en påstand jeg synes er hinsides, sier kreftlege og professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Erik Wist.

Troende støtter sin kirke og sine pastorer på forskjellige måter, skriver advokat Arnor Ilstad på vegne av Edvardsen i et tilsvar til VG. Bidragene han har mottatt, er i henhold til norsk lov, mener Ilstad:

– Edvardsen har ikke mottatt klager fra noen av de som har benyttet seg av hans forbønnstjeneste. Dersom det skulle bli fremmet klage, vil Edvardsen og hans medarbeidere behandle denne grundig.

Les Edvardsens tilsvar her.

VG har spurt om å få være til stede på en av helbredelseskonferansene på hotellet, men er blitt nektet adgang.

Cecilie Løvaas må ringe flere ganger, i åpningstiden, for å komme gjennom til Edvardsens forbønnstelefon.

Bare ved å ringe to ganger, selv om Edvardsen ikke tar telefonen, belastes hun med 57 kroner, ifølge fakturaen.

«Du har aldri vært og besøkt oss her oppe på hotellet?» er et av de første spørsmålene predikanten stiller i samtalen som fant sted i 13. februar. Han utdyper:

«Vi har noe som kalles omsorgs- og helbredelsesdager her 7. til 11. mars. Jeg skal be for deg nå over telefonen, men jeg anbefaler at du melder deg på de samlingene som skal være her da».

 Faksimile fra Stølsdokken fjellhotells nettsider.
Faksimile fra Stølsdokken fjellhotells nettsider.

Cecilie åpner munnen for å spørre om noe, men klarer ikke avbryte predikanten, som forteller om hotellet.

«Det er veldig sterkt å sitte her; mange som opplever å bli helbredet mens de sitter på benken og lytter.

«Folk er blitt helbredet bare ved å være på gårdsplassen»
Edvardsen om hotellet sitt

Folk opplever helbredelse når de ligger i sengene om natten. Det er sterke ting som skjer her».

«På hotellet ditt?» lurer Cecilie. Ja, bekrefter Edvardsen.

«(...) Vi har jo ikke vært under 48 prosent som er blitt helbredet fra gang til gang. Noen ganger har vi vært oppe i 70 prosent. Vi har til og med vært oppe i 100 prosent».

I den siste samtalen med Edvardsen spør Cecilie om en langweekend på hotellet kan gi henne større sjanser for å bli helbredet for kreft.

Edvardsens svar er: «Ja, det er helt opplagt».

Dette avslører opptakene med Edvardsen

Selger høyfjellshotellet: I alle samtalene VGs innringere hadde med Edvardsen ble de rådet til å booke høyfjellsopphold på predikantens eget hotell. Store deler av samtalene ble brukt til å reklamere for dette hotellet.

Betaler for introduksjon av tjenesten: VGs innringere møtte først en automatisk telefonsvarer, med presentasjon av tjenesten og åpningstider, som varte i rundt halvannet minutt. Bare å høre på denne kostet over kostet cirka 30 kroner per oppringning. Begge kvinnene ringte i åpningstiden. Edvardsen tok ved flere anledninger ikke telefonen, og det ble likevel belastet penger for tjenesten.

Lange samtaler: Den lengste samtalen med Edvardsen varte i 36 minutter, og kostet 565,75 kroner, ifølge fakturaen.

Dyrere enn oppgitt: Det oppgis at Edvardsens forbønnstelefon koster 14 kroner minuttet. Telefonregningene fra Talkmore og Telenor viser imidlertid at innringerne betalte mellom 15 til 17 kroner i minuttet.

Mirakelpredikantenes praksis er ulovlig, mener en av Norges fremste eksperter på Lov om alternativ behandling, jurist Anne Kjersti Befring. Hun har gjort en vurdering basert på VGs materiale.

– Når det er kommersiell virksomhet som er rettet mot alvorlig syke, og baserer seg på falske løfter om helbredelse, så mener jeg at det er type virksomhet som burde vært stanset, sier Befring.

Hun er jurist og forsker ved institutt for offentlig rett i Universitetet i Oslo, og har tidligere vært direktør for juridisk avdeling i Legeforeningen.

Befrings vurdering er at predikantene gir løfter om å kunne kurere alvorlig sykdom. Derfor mener hun de må anses som alternative behandlere. Pedersen har selv stått på Alternativmessen, der «alle aktører i alternativbransjen kan vise fram sine produkter og tjenester».

– Når det gis løfter om at folk blir friske av alvorlig sykdom, til tross for at vi har ikke noe dokumentasjon på dette, omfattes det av loven. Både det å markedsføre slike løfter og det å behandle alvorlig sykdom, er brudd på to forbud i alternativ behandlingsloven, sier Befring.

Det som har rystet henne mest, er hvordan Pedersen gir inntrykk av at medisinsk behandling ikke virker.

Befring var kontorsjef i Helsedirektoratet da Svein-Magne Pedersen i 1993 ble anmeldt for bedrageri og brudd på kvakksalverloven. Saken ble henlagt av politiet.

– Det å villede folk til å tro at de kan få behandling for kreft og andre alvorlige sykdommer, og å anbefale mennesker å avslutte medisinsk behandling, er fortsatt straffbart i likhet med på 1990-tallet, sier Befring.

I et tilsvar til VG skriver advokat John Christian Elden at Svein-Magne Pedersen har gitt ut en bok der han presiserer at Jesus ikke er imot medisinsk behandling,

– Han har ikke frarådet noen å gå til lege eller å bruke cellegift dersom legen anbefaler dette, selv om han er kritisk i noen private fremprovoserte samtaler VG har tatt opp uten hans samtykke, skriver Elden på vegne av Pedersen.

Pedersens advokat:

– Ingen lovbrudd

På vegne av Svein-Magne Pedersen avviser advokat John Christian Elden at predikanten bryter loven gjennom sin virksomhet.

Pedersen er gjort kjent med kritikken og påstandene som er rettet mot ham i denne reportasjen, men ønsker ikke å møte VG til intervju. I stedet har advokat John Christian Elden sendt VG dette tilsvaret:

«Stiftelsen er en ideell organisasjon som drives i samsvar med norsk lov. Den er tuftet på religiøse oppfatninger og tro. Den driver ikke medisinsk virksomhet, men går i forbønn. Forbønn kan enten skje ved at trosfeller oftest gratis tar direkte kontakt ved oppmøte, på e-post, ved brev - eller ved frivillig bruk av teletorgtjenesten. Av stiftelsens omsetning i 2016 på rundt 17,6 millioner, kommer 2,6 millioner fra ulike teletorgtelefoner. 177 000 brev er sendt ut med porto til de som har kontaktet stiftelsen. Ingen krever betaling, men kollekt er en sentral del av finansieringen i alle trossamfunn. 75 prosent av midlene er anvendt til stiftelsens ideelle formål, mens 15 prosent er medgått til administrasjon og utgifter. Stiftelsestilsynet vokter over at ingen midler brukes privat eller utenfor det lovlige formål.

Stiftelsen er kjent med at enkelte leger er kritiske til forbønn og religion som ikke kan bevises ved fysiske bevis. Slik har det vært siden tidenes morgen.

Det er innenfor religionsfriheten både å argumentere for og å argumentere mot tradisjonell medisin og troen på metafysiske krefter som fyller en med bevisstheten om at noen eller noe er hellig. Ikke minst er det for mange en måte å finne roen på, og som svært mange er godt fornøyde med. En jurist vil alltid kunne argumentere for at all religion er bedrageri ved at det er bevisproblemer knyttet til både Gud, Jesus og Den Hellige Ånd. Svein-Magne Pedersen har selv gitt ut en bok der han presiserer at Jesus ikke er imot medisinsk behandling. Medisiner forkynner han at er en del av Guds skaperverk. Han har ikke frarådet noen å gå til lege eller å bruke cellegift dersom legen anbefaler dette, selv om han er kritisk i noen private fremprovoserte samtaler VG har tatt opp uten hans samtykke. Hans skepsis og uttalelse om at celleGIFT i noen tilfelle kan være barbarisk og utdatert har han fra boken «The end of illness» av medisinsk professor David B Agus. Boken var nr 1 på New York Times bestseller listen. At 2 av 3 ikke blir bedre med cellegift, har han fra Kreftforeningens medlemsnytt nr 1/2014.

Stiftelsen driver ikke med virksomhet som omfattes av lov om alternativ behandling, og ingen trossamfunn – mer enn leger – kan gi løfter om å kurere alvorlig sykdom. I de skriftlige brev Stiftelsen sender alle som ber om forbønn heter det bl.a.: «Jeg er ikke Gud og kan selvsagt ikke love noen helbredelse». Videre står det «Gud benytter både [medisin og bønn] for å tilføre helse til syke mennesker. Derfor pleier jeg aldri å si til de syke at de skal kutte ut medisiner eller medisinsk behandling. Å kutte ut medisinsk hjelp er uforsvarlig. Føler du at du er blitt feilmedisinert eller at medisinene skader mer enn hjelper, bør du ta kontakt med din lege».

Bønn er ikke og kan ikke være noe legemiddel. Det foreligger slik jeg ser det ingen lovbrudd – hverken systematiske eller enkeltvis – i de spørsmål VG har reist».

Selv har Svein-Magne Pedersen avslått å møte VG til intervju. Begrunnelsen er at han ikke ønsker «å hjelpe dere med å lage et negativt bilde av vår virksomhet», skriver han i en e-post til VG:

– Vi har tusener som er glade for vårt arbeid og har aldeles ikke hørt om at vi har brutt noen norsk lov i forbindelse med vårt arbeid. At noen synes ditt og datt om oss, betyr ikke noe rent juridisk. Høyesterettsadvokat Per Danielsen understreket i et TV-intervju med en venn av meg at det slett ikke er sant at «offentlige personer» kan hetses og forfølges, skriver han.

Tom Roger Edvardsen er blitt kontaktet av VGs journalist en rekke ganger siden i slutten av mars, men har ikke svart på hverken telefonoppringninger eller e-post.

– Edvardsen behandler ikke sykdommer, men ber for syke som oppsøker ham. Hans forbønnsvirksomhet er ikke i strid med norsk lov, skriver advokat Arnor Ilstad på vegne av evangelisten i et tilsvar til VG.

Edvardsens advokat:

– Behandler ikke sykdommer

Tom Roger Edvardsen har ikke mottatt klager fra noen som har benyttet hans tjenester, oppgir hans advokat Arnor Ilstad overfor VG.

Edvardsen er gjort kjent med kritikken og påstandene som er rettet mot ham i denne reportasjen. På vegne av ham har advokat Arnor Ilstad sendt VG dette tilsvaret:

«Tom Roger Edvardsen behandler ikke sykdommer, men ber for syke som oppsøker ham. Hans forbønnsvirksomhet er ikke i strid med norsk lov. Troende mennesker støtter sin kirke og sine pastorer på forskjellige måter. Edvardsen har opptrådt i henhold til norsk lov når det gjelder de bidrag som mottas i ovennevnte anledning. Det er frivillig å motta forbønn for de som søker dette. Hans uttalelser om at Gud kan helbrede kan ikke avfeies som uriktige og villedende av skeptikere. Dette handler om det enkelte menneskets personlige tro og overbevisning. Det er religionsfrihet i Norge. Det følger av EMK artikkel 9 nr. 1 at enhver har rett til religionsfrihet. Denne retten omfatter frihet til «enten alene eller sammen med andre og såvel offentlig som privat å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning, ved tilbedelse, undervisning, praksis og etterlevelse». Edvardsen har ikke mottatt klager fra noen av de som har benyttet seg av hans forbønnstjeneste. Dersom det skulle bli fremmet klage, vil Edvardsen og hans medarbeidere behandle denne grundig. Hvis det skulle fremkomme at det foretas opptak av samtaler med min klient, gjøres det oppmerksom på at dette er ulovlig med mindre det gjøres uttrykkelig klart i samtalens begynnelse. Dersom det skulle vise seg at slike opptak forekommer i saken, vil vi måtte forholde oss til dette».

Fem uker etter at mirakelpredikant Svein-Magne Pedersen ba om en himmelsk cellegift, sitter Cecilie Løvaas på Radiumhospitalet med cellegift inn i årene.

Legen ringte mandag morgen. For første gang på to år viste CT-bildene at kreftsykdommen var blitt aktiv igjen. Lymfer i venene nær leveren hadde vokst seks centimeter i diameter. Legen beordret Cecilie inn til behandling med cellegift samme uke: Det hastet.

– Jeg hadde ikke tro på noe mirakel fra dag én, men hva var det verste som kunne skje? Et mirakel? Det skjedde jo ikke. Selvfølgelig ikke.

Cecilie vil ikke se ut som «den stakkars kreftpasienten». Hun lærte seg å lese sine første bokstaver i Vogue og Women's Health, og mamma var den hun så opp til. Folk snudde seg etter den høye og slanke damen.

– Jeg er forfengelig, og det har jeg alltid vært, smiler Cecilie.

Perlene i ørene glitrer, kremhvite og blanke. Hun nipper av pappkruset med kaffe.

Mens maskinen som gir Cecilie cellegift tikker, diskuterer hun med sykepleieren hvilken frisyre hun bør ha nå som håret blir borte. Noen dager senere sitter hun i frisørstolen. Først da kommer gråten.

– Det predikantene driver med, er en hån. Mot meg som kreftpasient, mot legene – og mot kristendommen.

I den siste telefonsamtalen med predikantene, konfronterer hun dem:

I skumringen fredag 20. april rygger bobiler inn på asfaltplassen foran Svein-Magne Pedersens misjonshus. En eldre mann strekker på beina, og sjekker at bilen er i orden etter den lange kjøreturen.

Nå skal de vente på mirakelpredikantens helbredende bønn.

Les mer i del 2.

Kapittel 1

Mirakel­predikantene

Med Guds bønn får Svein-Magne Pedersen (70) millioninntekter ved å tilby helbredelse av AIDS og kreft over telefon – til 14 kroner minuttet. VG har gjort skjulte opptak som avslører hva predikanten sier til alvorlig syke mennesker.
Kapittel 2

Million­businessen

Hans første forbønn var for en plattfot slektning. Fire tiår senere sitter syke og gamle timevis i kø for å bli helbredet gjennom Svein-Magne Pedersens spesielle forhold til Gud. Steg for steg har han bygget en millionbusiness.
Kapittel 3

Kampen om jusen

Predikantenes virksomheter innebærer innebærer «systematiske lovbrudd», mener jurist Anne Kjersti Befring. Hun var kontorsjef da Helsedirektoratet for 24 år siden politianmeldte Svein-Magne Pedersen. VG kan avdekke juristenes drakamp – før anmeldelsen ble henlagt.
Kapittel 4

Mirakel-Unni

Unni Marie Sandersen ble helbredet for lungekreft, skrev predikant Svein-Magne Pedersens stiftelse på forsiden av sitt magasin. Men i legejournalen står det ingenting om at Unni har vært kreftsyk.
Kapittel 5

Håpet om et mirakel

Faren til «Mona» hadde et endeløst håp om å bli kreftfri. Ifølge «Mona» endte hun og familien opp med å bruke 30 000 kroner på Svein-Magne Pedersens forbønnstelefon. Men faren ble aldri frisk.