Kunne politiet ha stoppet Young Bloods tidligere?
– Hvis vi hadde hatt den kunnskapen vi har i dag, på ulike personer og miljøer, er det helt klart, sier John Roger Lund, leder for Enhet Øst i Oslo politidistrikt:
– Hadde man gått inn med sterk forebyggende innsats da gutta var 12-13 år, ville det hatt en påvirkning. Det er det ikke tvil om. Og det er det vi ønsker å gjøre fremover, fortsetter han.
– Tenkte dere for lenge på kun forebyggende politiarbeid på Holmlia?
– Vi brukte kanskje ikke straffesakssporet i så stor grad som vi burde. Det betyr ikke at det forebyggende arbeidet på Holmlia har vært dårlig. Det kan ha vært bra. Men de har kanskje ikke koblet det mot den alvorlige kriminaliteten, sier han.
– Og enkeltpersoner har utviklet seg i veldig feil retning, sier Grete Lien Metlid - leder for Enhet for etterretning og etterforskning.

Samtidig som guttene fra Holmlia satt på trappa utenfor skolen, hadde politiet en målrettet innsats mot etablerte kriminelle Oslo-gjenger som B-gjengen og Young Guns.
Det farlige miljøet som var i ferd med å vokse frem på Holmlia, gikk under radaren i lang tid. Det var først og fremst den lokale politiposten som håndterte dem.
– Jeg tror de så på dette som lokale utfordringer, lokale ungdommer, som antakelig har vært borti politiet og under behandling av politiet, men hvor man ikke har klart å se hvor dette bar hen. Det tror jeg vi må erkjenne, sier Lund.
– Jeg tror vi i dag er bedre rustet til å se de kriminelle elementene i en tidlig fase. Vi må også være så ærlige å erkjenne at den informasjonen som lå ute på politistasjonene, ikke alltid tilfløt de sentrale etterretnings- og etterforskningsenhetene. Det ble jobbet mye lokalt. I dag er dette mye mer satt sammen i et system, sier Lund.

Ifølge Metlid er gjengbekjempelse høyt prioritert i politiet. Men hun vedgår at de utfordres på kapasitet, både nå og før.
– Hva annet stod vi i samtidig? Hvilke andre personer har vi tatt istedenfor? Dette er hverdagen vår. Vi må levere og vurderes på en helhet, påpeker hun.
– Har dere tatt mange av bakmennene i Young Bloods?
– Hvis dere spør akkurat nå, så har vi fortsatt en innsats foran oss for å bekjempe dette miljøet. Det er det ingen tvil om. Men det pågår etterforskning i flere saker. Og det er viktig å si: Så lenge en etterforskning pågår, skal vi være tilbakeholdne med å kommentere det, sier hun.
De vil ikke snakke om den utpekte gjenglederen.
– Vi ønsker ikke å snakke om enkeltpersoner i Young Bloods, sier Metlid.
– Var det først i 2016 dere forsto situasjonen på Holmlia?
– Nei. Vi har kjent til miljøet lenger. Vi så at ungdomskriminaliteten bare gikk nedover i flere år, og kanskje brukte vi dette litt for mye som en sovepute. Det skal jeg ikke se bort i fra, fortsetter Lund.
– Det er mulig vi har vært for dårlig på den spissede innsatsen. Der tror jeg vi må bli bedre på fremover. I samarbeid med eksterne aktører som barnevern og skole.

Metlid mener likevel at de som kritiserer organiseringen i politiet i dag, bør gå i seg selv med hensyn til hva som ikke fungerte tidligere.
– Nemlig det å jobbe bedre på tvers, dele informasjon, enes om hva situasjonsbildet er og også klare å prioritere bedre. Opplevelsen min i dag er at disse fagmiljøene, de samme flinke folka og kompetansen, er opptatt av å virke godt sammen, presiserer hun.
Men politisjefene vil helst ikke se seg tilbake.
– Nå må vi ha fokus fremover. Hvordan klarer vi å komme tidsnok inn? Og gjøre de rette grepene? Du vil alltid kunne snu deg og se bakover: Burde vi hatt mer fokus på ham? Mer fokus på det miljøet?
– Er det trygt for vanlige folk å bo på Holmlia?
– Ja, det er det. Men politiet kan ikke være over alt til enhver tid. Det vil kunne være elementer som gjør at vi får nye hendelser på Holmlia, på lik linje med andre steder i Oslo, sier John Roger Lund.
– Generelt er det trygt å bo der, og politiet gjør det vi kan for å hindre ny kriminalitet der ute.