Del 4

Det hemmelige møtet

Da familiefaren kommer ut av et skogholt, med brudd i kjeven, nesa og hånden, har han vært kidnappet i 48 timer.

Beina bærer ham såvidt nedover gangveien mot Mortensrud senter i Oslo. Føttene har hverken sokker eller sko. Pannen er blodig, selv om noen nettopp har dusjet ham og kledd på ham nye klær. Etterpå trakk de en hette over hodet hans og la en pistol inntil:

«Hvis du kontakter politiet, dreper vi deg og familien din».

Politiet finner ham på et fortau, med de nakne bena ut i veibanen. En kvinnelig betjent setter seg ned, inntil ham:

– Vi er her for å hjelpe deg.

Leppene hans begynner å skjelve, han gråter.

Men det verste ligger fortsatt foran ham.

BORTFØRT: Kidnappingsbilen var tilgriset av blod da politiet fant den. Foto: Politiet
BORTFØRT: Kidnappingsbilen var tilgriset av blod da politiet fant den. Foto: Politiet

Samtidig som politiet lette etter ham med sporhunder og helikopter, kontaktet de gjenglederen på Holmlia.

I et avhør på Politihuset i Oslo 18. september 2015 benektet den 27 år gamle mannen all kjennskap til kidnappingen.

På spørsmål om hva han hadde gjort de siste to dagene, forklarte han til politiet: Slappet av, laget mat sammen med tre venner og sett film.

VG kan nå avsløre at politiet hadde en samtale nummer to med gjenglederen. Ikke et formelt avhør, men et uformelt møte. Der fikk han tydelig beskjed:

«Han skal slippes løs. Nå!»

To og en halv time senere ble den kidnappede familiefaren ført ut av en leilighet på Holmlia og inn i en skog.

Snart fri.

Hvorfor måtte politiet gå til gjenglederen og be om at mannen ble sluppet løs?

Elleve år etter at gjenglederen ble registrert i en gjengoversikt – sammen med tolv andre gutter fra Holmlia – er han fortsatt ikke straffedømt.

 
«Ettersom gjengen vokser (...) er det sannsynlig at lederskikkelser og medlemmer ytterligere vil distansere seg fra kriminaliteten som begås ved å plassere flere ledd med unge lovbrytere mellom seg og utførelsen av de kriminelle handlingene.»
Etterretningsrapport
DØMT: Disse to unge mennene har erkjent vold mot kidnappingsofferet, og ble begge domfelt til nesten seks år i fengsel i Oslo tingrett. Dommen er anket. Foto: Privat

Januar 2018: I rettssal 207 i Oslo Tingrett bøyer familiefaren overkroppen fremover, skjuler ansiktet i hendene og ser ned i sitt eget fang.

Ryggen skjelver.

Han peker på hodet sitt, deretter øyet og fingeren, som fortsatt ikke klarer å gripe rundt gjenstander. Men det er ikke det verste:

– Jeg er ødelagt psykisk, sier han.

– Jeg er ikke et menneske lenger.

Vitner så ham løpe ut av bilen, over en parkeringsplass på Holmlia, mens han skrek «politi, politi» og slo håndflaten mot en vindusrute. Flere menn løp etter.

De slo ham med jernstang og murstein. Mot ryggen, bena og nakken.

Den ene hadde pistol, ifølge dommen.

Mennene byttet på å sparke og slå ham, samtidig som familiefaren holdt seg fast i en takrenne og ropte til folk på verandaene: «Hjelp, hjelp».

Til slutt lå mannen urørlig på bakken, uten pust til å skrike mer. Da løftet de den store mannen opp etter bena og armene, før de kastet ham inn i en bygning. Med hodet først.

Politiet fant senere fragmenter av blod og hår på mursteinsveggen.

Det hele varte i under 20 minutter – og et helt liv.

BLOD: Det var tydelige spor etter mishandlingen da politiet kom til stedet hvor familiefaren ble utsatt for vold. Han ble senere bortført og holdt fanget. Foto: Politiet

Når han sitter i huset sitt i dag, med voldsalarm og mobiltelefon i fanget, ser han skygger i hagen av mennesker som ikke finnes. De er kommet for å ta ham, tenker han.

Uansett hvor han går, er han redd.

De to sønnene hans og han selv forteller i retten om hvordan livet er blitt.

«Slipp meg, slipp meg», skriker han når han våkner av mareritt om nettene.

Mest av alt er mannen redd for å bli gal.

Før kidnappingen hadde han knapt vært hos en lege. Nå besøker han menn i hvite frakker hele tiden.

De har satt ham på antidepressiva og anti-psykotisk medisin, etter å ha diagnostisert ham med en komplisert posttraumatisk stresslidelse. Flere ganger har han vært tvangsinnlagt.

– Jeg har mistet livet mitt, sier han.

MAFIA: Familiefaren ble holdt fanget i denne leiligheten i to døgn. Foto: Politiet
MAFIA: Familiefaren ble holdt fanget i denne leiligheten i to døgn. Foto: Politiet

En kvinne og fire unge menn fra Holmlia ble tiltalt for kidnappingen og volden. Gjenglederen og andre sentrale aktører i Young Bloods ble siktet, men aldri tiltalt i saken.

Bevisene holdt ikke.

Likevel snakker aktor og forsvarerne om gjenglederen.

– Hvordan skriver han navnet sitt? spør dommeren.

Flere blir vist et fotografi av ham i vitneboksen.

En av de tiltalte blir spurt:

– Er det personer som mangler i denne tiltalen?

– Flere, svarer kvinnen.

– Er det noen du prøver å beskytte?

– Det er ikke sånn at jeg beskytter dem, men jeg er redd for dem.

I dommen skal retten senere bemerke at «det har vært en bred bevisføring rundt både sakens forløp og bakmannskap».

På tiltalebenken sitter en 31 år gammel etnisk norsk mann som har et kontaktnett helt til toppen av det kriminelle nettverket. Young Bloods bruker mannen som et «verktøy» eller «redskap» for å utøve vold, ifølge en politimann.

Til VG formidler 31-åringen gjennom advokaten sin:

– Jeg mener miljøet på Holmlia er veldig myteskapt.

Det blonde håret er bakoverstrøket med sideskill. Skjegget er trimmet. Han er ikledd en hvit penskjorte.

DOMFELT: 31-åringen med blå lue (t.h.) ble dømt til nesten seks år i fengsel av Oslo tingrett. Dommen er anket. Mannen med blå jakke (nummer to fra høyre) var også siktet i saken, men ble aldri tiltalt. Foto: VG
DOMFELT: 31-åringen med blå lue (t.h.) ble dømt til nesten seks år i fengsel av Oslo tingrett. Dommen er anket. Mannen med blå jakke (nummer to fra høyre) var også siktet i saken, men ble aldri tiltalt. Foto: VG

Før kidnappingen deltok den tiltalte kvinnen på møter mellom familiefaren og flere personer fra Holmlia.

De anklaget mannen for å ha stjålet en bag med penger eller narkotika fra dem. Men familiefaren benektet at han hadde noe med dette å gjøre.

Forut for ett av møtene var kvinnen i kontakt med et telefonnummer politiet knytter til gjenglederen.

21 ganger i løpet av en drøy time, ifølge en politirapport.

KIDNAPPET: Inne på dette kottet har familiefaren forklart at han ble holdt fanget over en lengre periode. Etter to døgn ble han sluppet løs. Foto: Politiet
KIDNAPPET: Inne på dette kottet har familiefaren forklart at han ble holdt fanget over en lengre periode. Etter to døgn ble han sluppet løs. Foto: Politiet

På rettssakens siste dager snakker advokat etter advokat om bakmannskapet i Young Bloods.

– Noen andre står bak og trekker i trådene. Hvorfor er ikke disse tiltalt? spør advokat Jon Anders Hasle og ser mot dommeren.

Advokat Trygve Staff sier at en av de siktede gjennom telefonavlyttingen har snakket andre personer inn i saken. Han viser til at de snakker om gjenglederen.

Ikke lenge etterpå avbryter dommeren og spør aktor:

– Disse som har forsvunnet ut av saken… Hvorfor er ikke de her?

Da statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen ikke svarer, spør dommeren på nytt:

– Jeg forstår at det er henlagt på grunn av mangler på bevis. Jeg bare spør hvorfor de ikke engang er innkalt som vitner?

– Jeg har ikke noe godt svar på det, akkurat, svarer Guttormsen.

Politiets hovedetterforsker i saken, Henrik Brænden, sier til dommeren at de hadde et sterkt ønske om å belyse hele saken.

– Men i forhold til et bakmannskap kom vi ikke helt i mål. Det ble ikke avdekket.

Septemberdagen for to og et halvt år siden gikk gjenglederen ut av hovedinngangen til Politihuset i Oslo. Klokken var 16.07. Sivilkledde spanere fulgte alle skritt han tok. Senere skrev de i en rapport:

 
«Frihetsberøvelsen av fornærmede opphørte innen to og en halv time etter at avhøret av NN (gjenglederen red.anm) var gjennomført»
Politirapport
VAR SIKTET: Den utpekte gjenglederen ble siktet, pågrepet og varetektsfengslet i kidnappingssaken. Men bevisene holdt ikke til tiltale. Foto: Politiet

Visepolitimester Einar Aas, som tidligere ledet Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, bekrefter overfor VG at en uformell samtale med lederen i Young Bloods fant sted før løslatelsen av kidnappingsofferet.

– Det ble lagt adskillige ressurser i å finne mannen, og da jobbet vi med ulike innfallsvinkler for å få det til, sier Aas.

Torstein Holand, tidligere leder for Spesielle operasjoner i Oslo-politiet, bekrefter også den uformelle samtalen.

– Når noen er kidnappet, har politiet handlingsplikt. Da må man bruke alle deler av verktøyskrinet. Både de formelle og mer uformelle, kreative delene av skrinet, sier han.

Grete Lien Metlid, leder for Etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, vil ikke kommentere saken.

– Er det vanlig å ha slike møter med personer som knyttes til kriminelle miljøer?

– Selvfølgelig kan politiet snakke med kriminelle. Det er én av måtene vi jobber på. Det er mitt generelle svar, sier Metlid.

– Dette er en sak der politiet ikke lyktes med å ta bakmennene?

– Denne saken er fortsatt ikke avsluttet, det er det jeg kan si nå, sier Metlid, og viser til at saken fortsatt er i rettsapparatet.

De fem tiltalte ble alle dømt til mer enn fem års fengsel for kidnappingen. Dommen er anket.

Etter den hemmelige samtalen på Politihuset møtte gjenglederen flere personer utenfor en asiatisk restaurant ved Youngstorget. Politiet knytter flere av dem til det kriminelle gjengmiljøet på Holmlia.

OSLO SENTRUM: Her møter den utpekte gjenglederen flere personer som politiet knytter til den kriminelle gjengen Young Bloods. Om lag to timer etter dette bildet ble tatt, ble familiefaren løslatt.
OSLO SENTRUM: Her møter den utpekte gjenglederen flere personer som politiet knytter til den kriminelle gjengen Young Bloods. Om lag to timer etter dette bildet ble tatt, ble familiefaren løslatt.

Utover ettermiddagen gikk han gjennom trange gater i Oslo sentrum, før det ble holdt flere møter. På toppen av et parkeringshus, inne i en frisørsalong, i biler og gatelangs. Spanerne registrerte kjente kriminelle som kom og gikk, ifølge spaningsrapporten.

Nesten samtidig som familiefaren ble funnet i nærheten av Mortensrud senter, ble gjenglederen fotografert utenfor Holmlia senter sammen med en av dem som ble dømt for kidnappingen.

Hvorfor møtes de?

I en politirapport står det:

«Det fremstår betenkelig».

Kunne politiet ha stoppet Young Bloods tidligere?

Les politiets erkjennelse.

Del 1

Gjengen ingen klarte å stoppe

I over ti år har politiet sett guttegjengen fra Holmlia vokse frem til å bli Oslos største gjengtrussel. Young Bloods står bak drapsforsøk, kidnappinger og knyttes til store narkotikainnførsler.
Del 2

Gutter blir gangstere

Lokalt politi så Champions League-kamper med gjengen på klubbhuset på Holmlia. Andre politifolk ville bruke rå makt. Ingen av strategiene lyktes for å stoppe Young Bloods.
Del 3

Drapsforsøket politiet la bort

En gjengkriminell ble forsøkt drept på Furuset i Oslo. Alle spor pekte mot Young Bloods og Holmlia. Seks år senere er saken uløst.
Del 4

Det hemmelige møtet

I to døgn leter politiet med helikopter og hunder etter en kidnappet familiefar. Så kalles gjenglederen inn til en hemmelig samtale med politiet.
Del 5

Politiets erkjennelse

Elleve år etter at Holmlia-guttene ble registrert i en gjengrapport, vedgår Oslo-politiet at de har en lang vei å gå før de får bukt med gjengkriminaliteten
Del 6

Gutten som ikke ville reddes

I klasserommet følte han seg utenfor og usikker. Da han gikk inn døren til fengselet som 17-åring, var det med rak rygg. Hvorfor ble han en del av Young Bloods?
Del 7

Slapp straff for vold og narko

Sentrale personer i Young Bloods er tatt for vold, narkotika, hindring av politiets arbeid og ulovlig bevæpning. Politiet mener de var skyldige i alt sammen. Likevel har de sluppet straff.