Del 3

Drapsforsøket politiet la bort

18. MAI 2012: Ambulanse er tilkalt, men det tar for lang tid. Politifolkene forstår at det dreier seg om liv eller død. Blod i ansiktet, mulige skuddskader i mage og hofte.

Mannen blir nærmest kastet inn i politibilens baksete. De kjører ambulansen i møte. «Load and go».

På Ullevål universitetssykehus fastslår legene at han er alvorlig skadet. Skuddene kunne drept ham. Hovedpulsåren var nær ved å bli truffet. Men de redder ham.

Da bytter politiet fokus. Fra livreddere til jegere. De jakter på informasjon.

Skuddofferet ligger på sykesengen, neddopet på smertestillende, da politiet har den første samtalen med ham.

«Hvem står bak?» «Hvor mange var de?» «Sa de noe?»

Seks år er gått. Drapsforsøket på den 34 år gamle lederskikkelsen i Furuset Bad Boys er fortsatt uoppklart.

Gjenglederen i Young Bloods var én av totalt syv personer som ble siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk i 2012.

I dag sitter politifolk og river seg i håret:

Young Bloods kunne vært knust, i hvert fall kraftig svekket, hvis drapsforsøket var blitt skikkelig etterforsket, mener de.

Saken ble i stedet en kasteball mellom ulike seksjoner og etterforskere på Politihuset i Oslo.

Etterforskningen har vært innom minst fire påtaleansvarlige i Oslo-politiet i løpet av de seks årene som har gått.

VG får opplyst at saken ikke er blitt prioritert på flere år, fordi andre saker har vært viktigere.

– Den er fortsatt under etterforskning. Men jeg uttaler meg ikke til media i den saken, det gjør påtaleansvarlig. Saken står på politiadvokat Kari Kirkhorn, men i utgangspunktet tror jeg ikke det er rett, sier politiførstebetjent Kjetil Moen, leder for Voldsseksjonen.

Politiadvokat Kirkhorn opplyser til VG at saken først vil bli sett på dersom noen mener den skal prioriteres.

ALVORLIG SKADET: Her sitter offeret i en rullestol utenfor Ullevål sykehus noen dager etter drapsforsøket natt til 18. Mai 2012. 34-åringen har samtykket til at VG kan bruke bildet. Foto: Privat
ALVORLIG SKADET: Her sitter offeret i en rullestol utenfor Ullevål sykehus noen dager etter drapsforsøket natt til 18. Mai 2012. 34-åringen har samtykket til at VG kan bruke bildet. Foto: Privat

Sjokkerte naboer var vitner til skytingen mellom boligblokkene på Furuset. Det var natt til 18. mai, en inneklemt fredag etter nasjonaldagen. Mange skulle ha fri.

På åstedet fant politiet tomhylser fra forskjellige typer skytevåpen.

– Jeg løp ned trappen med et balltre i hånden. Jeg husker at jeg hørte skudd og at det singlet i glass. De skjøt masse, men bommet. Jeg tror det ble avfyrt 12-13 skudd, sier skuddofferet til VG.

Han var sint, hadde drukket litt. Rakk ikke å tenke konsekvenser. Vitner forklarte til politiet at de hørte ham si: «Skyt meg, skyt meg. Dere tør ikke».

– Jeg var ikke redd dem. Jeg tenkte at de var noen drittunger fra Holmlia. Jeg trodde de kom for å slåss, ikke skyte. Ingen normale folk oppsøker folk hjemme og skyter dem, sier skuddofferet.

– Da jeg ble skutt med haglen på slutten, falt jeg bakover.

Et vitne forklarte senere til politiet at skuddofferet ble sparket i ansiktet mens han lå nede.

Gjerningsmennene hadde mørke klær, noen hadde finlandshetter, ifølge vitner som hadde fulgt med fra balkongene sine.

 
«Med bakgrunn i de konfliktene Young Bloods villig har gått inn i og personene Young Bloods har valgt å utfordre, fremstår det som at Young Bloods har høy grad av selvtillit til egen posisjon og voldskapital.».
Etterretningsrapport
POSERER: Her sitter fire av de som er siktet for drapsforsøk avbildet i en bil. Bak står to menn som er tiltalt i en sak som involverer 250 kilo hasj. Foto: Privat

I dag er skuddofferet blitt 34 år gammel. Sårene fra 2012 er blitt til arr. Han har flyttet ut av Oslo, ønsker ikke lenger å være kriminell.

Politiet har tidligere pekt på 34-åringen som en lederskikkelse i Furuset Bad Boys, en kriminell gjeng som drev med narkotikakriminalitet, utpressing og torpedooppdrag.

Gjengen var stadig i konflikt med andre kriminelle, ifølge politiet.

– Jeg var ikke noen hvem som helst, akkurat. De gutta fra Holmlia har bygget seg opp etter at de skjøt meg. Hadde politiet løst saken i 2012, ville ting vært annerledes på Holmlia i dag. De har gått rundt uten å bli tatt. Det gir status, rekrutter, kriminelle kontakter, oppdrag og penger, sier 34-åringen.

Han mener politiet har rotet det til.

– Hvis politiet virkelig vil ta deg, så tar de deg. Det vet jeg alt om. Jeg tror ikke de gadd å gjøre et skikkelig arbeid på grunn av den jeg var. De var mer opptatt av å følge med på oss og forhindre hevn, sier 34-åringen.

VAKTHOLD: Politiet plasserte en patrulje utenfor Ullevål sykehus etter at 34-åringen ble forsøkt drept i 2012. Foto: Tipser.no / Daniel Laabak
VAKTHOLD: Politiet plasserte en patrulje utenfor Ullevål sykehus etter at 34-åringen ble forsøkt drept i 2012. Foto: Tipser.no / Daniel Laabak

Etterforskningen av drapsforsøket viser at alle spor pekte mot Holmlia.

To dager før skuddene på Furuset skal en venninne av 34-åringen ha blitt oppsøkt av to menn på utestedet Club Mango i Oslo sentrum.

De ba henne viderebringe en beskjed:

«Holmlia leter etter ham, si Holmliagjengen», har venninnen forklart i avhør.

17. mai festet 34-åringen på et hotell på Tøyen.

Ikke langt unna rullet det opp to-tre biler utenfor arbeidsplassen hans, Konows Bilpleie i Gamlebyen. Seks personer ble fanget opp av et overvåkningskamera. En politimann som jobbet forebyggende på Manglerud kjente igjen alle:

Det var kjernen i Young Bloods.

Arbeidskollegaen på Konows Bilpleie forklarte politiet at gjengen var aggressiv og ville ha tak i 34-åringen. De sa de var «Gutta fra Holmlia».

GJENGLEDER: I 2007 ble det 34-årige skuddofferet utpekt som leder av den kriminelle gjengen Furuset Bad Boys. Foto: Politiet
GJENGLEDER: I 2007 ble det 34-årige skuddofferet utpekt som leder av den kriminelle gjengen Furuset Bad Boys. Foto: Politiet

Etter drapsforsøket aksjonerte politiet mot flere adresser på Holmlia. Allerede dagen etter ble ni menn pågrepet. Politiet knytter i dag nesten alle til Young Bloods.

En av dem hoppet fra en leilighet i tredje etasje da væpnet politi kom på døren. Men han ble raskt tatt. Politiet gjorde også våpenbeslag

– Relasjonene mellom de pågrepne og offeret må vi komme tilbake til, men vi ser ikke dette som noe gjengoppgjør per nå, sa politiinspektør Grete Lien Metlid til VG den gang.

Fire av mennene ble siktet for drapsforsøk og varetektsfengslet.

BURDE VÆRT LØST: – Alle disse sakene skal være topp prioritert og ha nok ressurser, men vi klarte det ikke da, sier politisjef Grete Lien Metlid. Foto: VG
BURDE VÆRT LØST: – Alle disse sakene skal være topp prioritert og ha nok ressurser, men vi klarte det ikke da, sier politisjef Grete Lien Metlid. Foto: VG

Etterforskningen startet i motbakke. I mai 2012 ble politifolk tatt ut i streik. En uke etter drapsforsøket ba en av forsvarerne, Anne Christine Stoltz Wennersten, om at et viktig vitne skulle avhøres:

«Dette har imidlertid ikke latt seg gjøre da saken foreløpig ikke er satt på en etterforsker. Saken er heller ikke gitt prioritet, etter det opplyste grunnet streik», skrev hun i e-post til politiet.

Hun vil ikke uttale seg til VG.

ANNONSE

Da politiet var tilbake på jobb, ble saken og ansvaret for etterforskningen flyttet fra Voldsavsnittet over til Avsnitt for organisert kriminalitet (Org. krim).

11. juni – nesten fire uker etter drapsforsøket – skrev politiadvokat Jorid Kile en beslutning om pågripelse og ransaking av gjenglederen.

Han ble siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk på 34-åringen i Furuset Bad Boys.

Men gjenglederen var ikke å finne.

Det gikk flere måneder før politiet fikk avhørt ham.

Året etter drapsforsøket ble saken flyttet tilbake til Voldsavsnittet.

– Jeg husker ikke hvorfor vi ikke skulle etterforske den lenger. Den ble overført til en annen seksjon. Det er klart det er uheldig når en sak flyttes mellom etterforskere og seksjoner. I 2012 var det ganske tette skott mellom de ulike seksjonene i Oslo-politiet. Men jeg kan ikke uttale meg om saken, sier politiadvokat Jorid Kile.

Mens saken ble sendt mellom etterforskere på Politihuset, var det andre som ville rydde opp. Gjengmiljøet er kjent for å ta saker i egne hender.

– Alle i miljøet var på jakt etter dem som hadde skutt meg. Folk sto parkert utenfor leiligheter og ventet, med pistoler og finlandshetter i bilen. Flere som holdt på å bli uskyldig drept.

Seks år senere er totalt seks personer fremdeles siktet for drapsforsøk. Saken er ikke henlagt.

 
Dette bildet sikret VG få dager etter drapsforsøket i 2012. Trolig ble det tatt på 17. mai dette året.
Mann (30)
Siktet for drapsforsøket. Registrert med 101 forhold hos politiet.
Mann (26)
Siktet for drapsforsøket. Registrert med 19 forhold hos politiet.
Mann (25)
Siktet for drapsforsøket. Registrert med 42 forhold hos politiet
Mann (28)
Siktet for drapsforsøket. Registrert med 37 forhold hos politiet
Mann (26)
Siktet for drapsforsøket. Registrert med 31 forhold hos politiet
Mann (27)
Siktet for drapsforsøket. Registrert med 26 forhold hos politiet. Utpekt gjengleder.
YOUNG BLOODS: Flere av de øvrige personene på bildet ble siktet for brudd på våpenloven (nå henlagt) etter drapsforsøket. Foto: Privat

– En sak som dette skulle ikke vært nedprioritert og vi burde hatt en helt annen innsats, sier Grete Lien Metlid, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning.

– Kunne politiet ha svekket miljøet på Holmlia hvis dere hadde løst saken i 2012?

– Hvis man hadde løst denne saken, så tror jeg det kunne vært et veldig viktig bidrag.

Politiet sto i 2012 i en svært krevende ressurssituasjon: 22. juli-saken, Sigrid-saken og to drapssaker tok store etterforskningsressurser, påpeker Metlid.

– På vegne av han som er offer i denne saken, at han opplever at vi ikke klarte å ta hans sak på alvor. Det, det … Jeg skulle ønske det virkelig ikke var sånn.

Video: Endre Alsaker-Nøstdahl

Etter at drapsforsøket hadde ligget hos Org.krim i ett år, måtte Metlid hente den tilbake til Voldsseksjonen. Da hadde det gått for lang tid, spor var blitt gamle og ingen satt lenger varetektsfengslet.

I fjor høst ble den hentet frem igjen.

– Det har vært flere forsøk på å gjøre mer etterforskning der. Nå har vi gått inn i saken med nye øyne for å gjøre vurderinger, og få en endelig avklaring på om vi kan komme videre, sier Metlid.

Tre år etter drapsforsøket blir en familiefar kidnappet på Holmlia.

Den kidnappede er fortsatt ikke frigitt da politiet kaller inn en Young Bloods-leder til samtale.

Politiet gir ham en krystallklar ordre.

Les del 4.

Del 1

Gjengen ingen klarte å stoppe

I over ti år har politiet sett guttegjengen fra Holmlia vokse frem til å bli Oslos største gjengtrussel. Young Bloods står bak drapsforsøk, kidnappinger og knyttes til store narkotikainnførsler.
Del 2

Gutter blir gangstere

Lokalt politi så Champions League-kamper med gjengen på klubbhuset på Holmlia. Andre politifolk ville bruke rå makt. Ingen av strategiene lyktes for å stoppe Young Bloods.
Del 3

Drapsforsøket politiet la bort

En gjengkriminell ble forsøkt drept på Furuset i Oslo. Alle spor pekte mot Young Bloods og Holmlia. Seks år senere er saken uløst.
Del 4

Det hemmelige møtet

I to døgn leter politiet med helikopter og hunder etter en kidnappet familiefar. Så kalles gjenglederen inn til en hemmelig samtale med politiet.
Del 5

Politiets erkjennelse

Elleve år etter at Holmlia-guttene ble registrert i en gjengrapport, vedgår Oslo-politiet at de har en lang vei å gå før de får bukt med gjengkriminaliteten
Del 6

Gutten som ikke ville reddes

I klasserommet følte han seg utenfor og usikker. Da han gikk inn døren til fengselet som 17-åring, var det med rak rygg. Hvorfor ble han en del av Young Bloods?
Del 7

Slapp straff for vold og narko

Sentrale personer i Young Bloods er tatt for vold, narkotika, hindring av politiets arbeid og ulovlig bevæpning. Politiet mener de var skyldige i alt sammen. Likevel har de sluppet straff.