Guttene samlet seg alltid på trappa utenfor Holmlia skole.
Flere gikk i samme klasse eller parallellklasse. Foreldrene var fra Balkan, Somalia, Syria, Marokko, India og Norge. De var ungdom som mottok alle forebyggende tiltak som bydelen kunne tilby – uten at det endret dem, ifølge politikilder:
– De var en kameratgjeng som brukte grenseløs vold.
En dag satt de på trappa med skuddsikre vester på.
Internt i politiet var det uenighet om hvordan ungdomsgjengen skulle stoppes. Noen ville bruke rå makt. Andre ville komme under huden på dem gjennom bekymringssamtaler og relasjonsbygging.
«Bamsepolitiet» ble de kalt av de som jobbet mot de hardeste gjengmiljøene.
– Når noen oppfører seg som banditter, må de behandles som banditter, sier Torstein Holand.
Som leder av Spesielle operasjoner kalte han guttene «Holmliagjengen» i avisen. Da ble han kraftig irettesatt av en ansatt ved Manglerud politistasjon, husker han.
– Det kokte i mailboksen min. Jeg hadde brukt feil begrep. «At du kan finne på å gjøre det!». De virket mer opptatt av navnet jeg brukte på gjengen enn av selve gjengen, sier Holand, som ble pensjonist i fjor.


Guttene sloss på Jernbanetorget og på Holmlia, med slagvåpen, kniver og skytevåpen.
Allerede i 2007 kom de på politiets radar, etter at de hadde deltatt i flere store slåsskamper mot en guttegjeng som politiet kalte Grønlandsgutta.
Et masseslagsmål på Bøler involverte mer enn 200 ungdommer.
– Vi ble lei av at folk kom til Holmlia og banket opp folk. Vi gikk sammen og ble til et slags borgervern, sier en straffedømt mann i 20-årene, som politiet utpeker som sentral i gjengen.
Før jul samme år fraktet politiet flere gutter fra Søndre Nordstrand med buss til Minhaj-moskeen i Gamle Oslo, for å megle med Grønlandsgutta.
Etter fire besøk kunne de ta hverandre i hånden.
– Jeg vet at politiet skrøt internt av at «nå er gjengproblemet på Holmlia og Grønland borte», sier Ejaz Ahmed, tidligere leder i Minhaj Konfliktråd.
Allerede året etter barket de sammen på ny.

I dag henger A4-ark med navn og bilder av flere av Holmlia-guttene på en kontorvegg, over en PC på Manglerud politistasjon.
Mange av guttene på trappa utpekes som sentrale i Young Bloods. Navnet skal de ha tatt rundt 2012 – trolig inspirert av en amerikansk mafiafilm, mener politiet.
Young Bloods har god tilgang på skytevåpen, både ett og tohåndsvåpen, eller kan skaffe seg våpen med «relativt små anstrengelser», står det i etterretningsrapportene.