Dette er Giske-saken

Dette er
Giske-saken

Etter et knusende valgnederlag dukket det opp en ny krise i Ap: Flere varsler om seksuell trakassering mot nestleder Trond Giske.

Dette har skjedd

2017-12-07

Advarer mot rykter

Anniken Huitfeldt skal på et møte i Aps stortingsgruppe ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper, ifølge Dagens Næringsliv (kun for abonnenter). Overfor NTB presiserer Huitfeldt at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

2017-12-13

Første sak om henvendelser

Dagens Næringsliv publiserer den første saken (kun for abonnenter) om at partiledelsen har fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

Image description
Faksimile Dagens Næringsliv
2017-12-14

SMS-er til AUF-medlem

VG skriver at Trond Giske i 2011 ble innkalt til et møte med partisekretæren etter å ha sendt tekstmeldinger til et 19 år gammelt AUF-medlem. Giske ble ikke da anklaget for seksuell trakassering, men flere sentrale medlemmer reagerte.

2017-12-15

Støre avviser at Giske har opptrådt upassende

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NRK at ut fra det han har lest i avisene, må han avvise at Giske har opptrådt upassende. Støre avviser intern konflikt innad i Arbeiderpartiet.

2017-12-20

Opprop

I et opprop signert av seks kvinnelige og en mannlig partitopp i Oslo Ap, innrømmer underskriverne at de i lengre tid har kviet seg for å uttale seg offentlig om seksuell trakassering og #metoo-kampanjen.

Dagens Næringsliv skriver samme dag at Støre har kalt Giske inn på teppet for å konfrontere ham med minst fire nye varsler om upassende oppførsel.

På grunn av usikkerheten rundt hvordan varslingssakene skal håndteres, blir tre av varslerne invitert til Støres kontor. I forkant av dette møtet formidler de tre kvinnene hvilke krav de har til hvordan sakene skal håndteres.

2017-12-21

Giske beklager

Etter at varslerne har krevd at partisekretær Kjersti Stenseng skal holdes utenfor håndteringen av varslene, velger Jonas Gahr Støre å holde konfrontasjonsmøtet med Giske sammen med partisekretæren – hjemme hos henne. Møtet varer i seks timer.

I en pressemelding senere samme dag beklager Giske sterkt sin egen oppførsel.

Støre understreker alvoret i situasjonen og sier det har kommet inn rapporter om ubehagelig omgang av seksuell karakter.

– Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig. Trond har overfor meg uttrykt at han tar inn over seg alvoret, og at han forstår at han har opptrådt på en måte som har ført til disse reaksjonene, sier Støre.

VG skriver at Giskes oppførsel overfor en ung servitør på den årlige Fafo-festen var et av varslene som var kommet inn til partiet.

I Dagsrevyen samme kveld uttaler Giske: – Jeg beklager at jeg har opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig. Det må jeg legge på min kappe, det er min skyld.

2017-12-22

– Giske har lite å gå på

Støre uttaler at han ikke har bedt Giske om å gå, men understreker at nestlederen har lite å gå på.

Samme kveld skriver Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook at hun er blitt kontaktet av flere som har varslet om Giskes oppførsel. – For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

Senere samme kveld skriver Giske på Facebook at han er sykmeldt.

2017-12-23

Støre varsler om sentralstyremøte

Støre varsler at han vil kalle inn til sentralstyremøte om Giske-saken «rett over nyttår».

– Det er en krevende tid for oss, og jeg tenker spesielt på de kvinnene som har fortalt om uønskede opplevelser, sier Støre.

2017-12-31

Hadia Tajik kunngjør nyttårsfortsett

På nyttårsaften skriver nestleder Hadia Tajik på Facebook at hennes nyttårsforsett er å «slåss for saker som kan ha en pris for deg - ikke bare når kamp gir deg makt eller ære». Bare to dager etter overrasker hun ved å snu seg mot Støres ønske på sentralstyremøtet.

2018-01-01

Giske fritas fra vervet som nestleder

Støre sier at Giske fritas fra nestledervervet på ubestemt tid «i lys av den krevende situasjonen». Kort tid etterpå skriver Giske på Facebook: «Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider.»

Støre og Giske hadde denne dagen et tre timer langt møte hvor Giske fikk kommentere varslene, opplyste Støre på en pressekonferanse 8. januar.

2018-01-02

Tajik trosser Støre og leser høyt fra varslingssaker

Klokken 14 starter møtet i sentralstyret om varslingssakene mot Giske.

Under møtet leser nestleder Hadia Tajik høyt fra to av varslingssakene. Dette er i strid med Støres plan.

Image description
Foto: Tore Kristiansen

Etter et fire timer langt møte i Aps sentralstyre sier Støre at partiet har tillit til varslerne, og at de har et ansvar for at den det varsles mot, får lov til å gi sin versjon av hva som har skjedd.

Støre tar samtidig avstand fra Giskes ordbruk på Facebook om «falske» varsler.

Flere politiske kommentatorer, blant andre VGs politiske redaktør Hanne Skartveit, mener Giske er ferdig i jobben som nestleder.

2018-01-04

Nettavisen publiserer notat om varslingssakene

Nettavisen publiserer det de kaller et «internt notat» som beskriver seks av varslingssakene mot Trond Giske. Partisekretær Kjersti Stenseng avviser senere at dokumentet er utarbeidet av partikontoret og sier videre at innholdet i notatet ikke er dekkende for sakene.

2018-01-05

Første varsler står frem i media

Arbeiderparti-politikeren Line Oma (30), som er byutvalgsleder i Gamle Oslo, lar seg intervjue av NRK og forteller om en hendelse med Trond Giske i 2010.

Hun var da 23 år gammel og fersk praktikant på ambassaden i New Dehli. Giske var 43 år og nærings- og handelsminister. Ifølge Ona skal Giske ha presset henne opp mot veggen, og stukket tungen ned i halsen hennes, mot hennes vilje.

Image description
Aftenposten
2018-01-05

– Brukte Anniken Huitfeldt for å stoppe sak om seg selv

Dagens Næringsliv skriver at Trond Giske før jul sendte en tekstmelding til dem hvor han hadde kopiert inn det han fortalte var en sms Anniken Huitfeldt hadde sendt DN. Giske ønsket å stoppe avisens første sak om varslingene.

I teksten, som Giske opplyste var fra Huitfeldt, gikk det frem at hun av prinsipielle årsaker ikke ville kommentere slarv fra fester. Det står også at hun aldri mottok noen henvendelse om upassende oppførsel på festen DN omtaler i saken.

Huitfeldt bekrefter at hun aldri sendte tekstmeldingen til DN og sier hun reagerer dersom det er slik at Giske har fremført uttalelser på vegne av henne.

2018-01-07

Giske trekker seg

Søndag kveld annonserer Trond Giske at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet.

«Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn», skriver Giske på sin Facebook-side. Giskes samboer, Haddy Njie, uttrykker samtidig sin fulle støtte til ham.

Varslerne

Før jul meldte flere medier at kvinner hadde sendt inn varsler mot Trond Giske. Jonas Gahr Støre bekreftet 2. januar at det kom nye varsler i løpet av julen. Arbeiderpartiet vil ikke besvare hvor mange varsler de har mottatt totalt.

  Her konkluderte Arbeiderpartiet med brudd på partiets etiske retningslinjer
  Andre varsler
Kvinne 1
En varsler i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Arbeiderpartiet konkluderte med brudd på etiske partiets retningslinjer. Handlingene omtalt i varselet representerer uønsket seksuell oppmerksomhet, og er begått av en overordnet tillitsperson.
Kvinne 2
Rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Arbeiderpartiet konkluderte med brudd på partiets etiske retningslinjer også i dette varselet. Handlingene det er varslet om representerer uønsket seksuell oppmerksomhet, begått av en overordnet tillitsperson.
Kvinne 3
Har en sentral rolle i Ap. Innholdet i varselet er ikke kjent.
Kvinne 4
Har en sentral rolle i Ap. Innholdet i varselet er ikke kjent.
Sunniva Andreassen
22. desember meldte Nordlys at en kvinne fra Troms varslet Ap om to episoder med uønsket oppmerksomhet fra Giske. Senere stod tidligere AUF-er Sunniva Andreassen frem i NRK og fortalte om de to episodene fra da hun var engasjert i AUF midt på 2000-tallet. Den første episoden med daværende kulturminister Trond Giske skal ha skjedd på et nachspiel i forbindelse med landsmøtet til AUF i Oslo. Den andre episoden skjedde året etter AUF-møtet, da giske var i Tromsø. Arbeiderpartiet konkluderte med brudd på partiets etiske retningslinjer.
Kvinne 6
En Fafo-ansatt varslet Støre om Giskes «ubehagelige» kontakt med sin 21 år gamle datter. Datteren beskriver ifølge faren møtet med Giske som «ubehagelig og rart». Han forteller at datteren avviste det hun oppfattet som et forsøk fra Giske på å få henne til å bli med ham hjem. Ifølge faren klarte Giske å finne ut hva datteren het og telefonnummeret hennes.
Kvinne 7
22. desember fikk VG bekreftet at en kvinne varslet om en hendelse hun tidligere hadde opplevd med Trond Giske. Kvinnen i 20-årene fortalte at hun møtte Giske på et kulturarrangement i 2012, hvor Giske på vei til et nachspiel skal ha forsøkt å tiltvinge seg kyss. Hun skal ha vridd seg unna og kommet seg bort. Hun har fortalt historien til en venn, som bekrefter det. Kvinnen har ikke tilknytning til Ap.
Kvinne 8
Samme dag, 22. desember, kom det også et varsel mot flere Ap-topper fra et tidligere medlem av AUF, ifølge NRK. Kvinnen skal ha ringt inn og fortalt om det hun opplevde som upassende oppførsel fra flere ledende Ap-politikere da hun var medlem av AUF. Episodene skal ha skjedd da kvinnen var 18 år.
Line Oma
Fredag 4. januar sto lokalpolitiker for Ap i Oslo, Line Oma, frem i NRK og fortalte om en episode fra 2010. Hun var da praktikant ved ambassaden i New Dehli og fikk besøk av daværende næringsminister Trond Giske. Hun forteller at hun etter arrangementet ble presset opp mot veggen, og at han stakk tungen ned i halsen hennes, mot hennes vilje.

Aktørene

Dette er personene som på ulik måte er tilknyttet saken gjennom sine roller og handlinger.

Trond Giske
Nestleder inntil 1. januar 2018
Stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag og finanspolitisk talsperson. Giske ble fritatt fra vervet som nestleder etter varslene som har kommet mot ham. Flere kvinner anklaget ham for upassende oppførsel. Han møtte i partiets sentralstyre før han ble fritatt fra vervet. Trakk seg 7. januar med permanent virkning.
Jonas Gahr Støre
Partileder
I desember, da de første sakene om varslene mot Giske ble omtalt, avviste han ryktene han hadde lest om i media. Dette fikk han kritikk for. På sentralstyremøtet 2. januar uttalte han at han tror på varslerne. Møtet skjedde etter at de to ble enige om at Giske skulle fritas fra nestleder-vervet. Støre uttrykte 8. januar at han ikke hadde tillit til Giske som nestleder. Støre leder partiets sentralstyre.
Hadia Tajik
Nestleder
Stortingsrepresentant for Rogaland. Rett før jul i fjor skrev hun på Facebook-siden sin at hun reagerer sterkt på varslene som har kommet mot Giske. På sentralstyremøtet 2. januar leste hun høyt fra varslersakene, selv om Støre i forkant ikke ønsket dette. Hun sitter i partiets sentralstyre.
Kjersti Stenseng
Partisekretær
Tre av varslerne ønsket å holde henne utenfor håndteringen av varslene fordi hun hadde uttrykt støtte til Huitfeldt da hun uttalte at rykter kan bli misbrukt i maktkamper. Likevel ble konfrontasjonsmøtet med Giske, som fant sted 21. desember i fjor, avholdt hjemme hos Stenseng. Hun sitter i partiets sentralstyre.
Kristine Kallset
Assisterende partisekretær
Var til stede på det hemmelige konfrontasjonsmøtet med Giske hjemme hos Stenseng. Varslerne, som opprinnelige hadde fortalt historiene sine til partiets egne advokat, foreslo at Støre kunne ha med advokaten på møtet. Støre avslo dette, men foreslo som et kompromiss av Kallset kunne bli med. Forslaget ble godtatt.
Hans Kristian Amundsen
Sekretariatsleder på Stortinget
Flere anonyme kilder har oppgitt at han møtt med krass kritikk på sentralstyremøtet om Giske-saken 2. januar. Han skal blant annet ha blitt kritisert for dårlig håndtering av saken og for at han hadde ansvar for sensitive dokumenter som ble lekket. Det var Amundsen, ikke partikontoret, som bestilte en juridisk vurdering av varslene.
Anniken Huitfeldt
Leder av partiets kvinnenettverk
Stortingsrepresentant for Akershus. I desember understreket hun at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Huitfeldt presiserte senere at man skal melde fra, men ikke spre rykter. I slutten av desember innrømte hun at hun har vært kjent med ryktene om Giske. Huitfeldt sitter i partiets sentralstyre.
Raymond Johansen
Byrådsleder i Oslo og tidligere partisekretær
Kalte Giske inn på teppet i 2011 etter at en AUF-kvinne (19) hadde mottatt SMS-er fra den tidligere nestlederen. Johansen var på det tidspunktet partisekretær. Han sitter i partiets sentralstyre.
Tonje Brenna
Tidl. general­sekretær i AUF
Var AUFs generalsekretær da Johansen kalte Giske på teppet. Det var hun som ba Johansen ta opp saken.
Hans Christian Gabrielsen
LO-leder
Uttalte rett før jul at han så med stor uro på varslene mot Trond Giske, og har ellers vært ordknapp i saken. LO har vært en viktig del av Trond Giskes maktbase gjennom hans politiske karriere. Gabrielsen sitter i Aps sentralstyre.
Mette Nord
Leder av Fagforbundet
Fagforbundet er LOs største forbund og slik en viktig del av Giskes maktbase. Nord har foreløpig ikke kommentert varslersaken. Tausheten fra henne og LO for øvrig tolkes av mange som negativt for Giske på grunn av hans tette forbindelser til fagbevegelsen. Nord sitter også i Aps sentralstyre.

Giskes politiske liv

Trond Giskes lange karriere begynte i AUF og har fortsatt gjennom mer enn 20 år som folkevalgt på Stortinget. Han har også hatt flere perioder som statsråd.

2015: Valgt til nestleder på Arbeiderpartiets landsmøte sammen med Hadia Tajik.

1. januar 2018: Fratrer nestledervervet på ubestemt tid

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

Leder av AUF. Under Giskes ledelse snur AUF og sier nei til EU.

Kirke-, utdannings- og forskningsminister i Stoltenberg I-regjeringen

Kultur- og kirkeminister i Stoltenberg II-regjeringen

Næringsminister i Stoltenberg II-regjeringen

Leder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen

Medlem av Finanskomiteen

Andre nestleder i Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen

Kilder: VG, NTB, Wikipedia, DN, NRK. Foto: Scanpix, Arbeiderpartiet. Grafikk: Tom Byermoen og Sondre Nilsen Tekst: Kristian Aaser og Eva-Therese Grøttum

Relaterte saker