Fotballfestens bakside

DRONFIELD, ENGLAND (VG) Det er 18. september, en spesiell kveld i europeisk fotball. Endelig er det Champions League igjen.

Lionel Messi har akkurat rukket å sende Barcelona i ledelsen mot PSV Eindhoven da Richard Tims kommer mot oss på utsiden av Coach and Horses Stadium, ved siden av Coach and Horses Pub, i Dronfield, cirka en mil sør for Sheffield.

Tims er styreleder i Sheffield FC, hjemmeværende på nivå åtte i engelsk fotball. Om en drøy time er det cupkamp, første runde i The Integro League Cup, et lokaloppgjør mot Stocksbridge Park Steels.

– Hvilket land var dere fra? Det kommer journalister fra hele verden hit. Det er en fra Ungarn her i dag også. Jeg har nylig vært i Kina, i forbindelse med et utdannelsesprogram vi er involvert i.

– Den neste turen går til København. Vi er på vei nå, mot vår verdensomspennende dominans, åpner han, med britisk humorsnert, uten å smile.

FOTBALLENS VUGGE: Richard Tims er styreformann i Sheffield FC, verdens eldste  fotballklubb. Bak ham til venstre ligger klubbens lille supporterbutikk, i vinduet til høyre er «troférommet», der ledere fra begge lag kan varme seg med pulverkaffe og te. Foto: NINA E. RANGØY
FOTBALLENS VUGGE: Richard Tims er styreformann i Sheffield FC, verdens eldste fotballklubb. Bak ham til venstre ligger klubbens lille supporterbutikk, i vinduet til høyre er «troférommet», der ledere fra begge lag kan varme seg med pulverkaffe og te. Foto: NINA E. RANGØY

På utsiden av stadion ropes det med stolte bokstaver: «THE HOME OF FOOTBALL», og litt gjemt bak noen busker skimtes «The world's oldest football club».

Vi er i nærheten av fotballens vugge, selv om det ikke var nøyaktig her Sheffield FC holdt til på slutten av 1850-tallet. Men det var denne klubben William Prest og Nathaniel Creswick stiftet, 24. oktober 1857; Sheffield Foot-ball Club, offisielt verdens eldste fotballklubb.

Det var her de kom opp med innkast og cornere og bestemte at det skulle være en tverrligger oppå målstolpene, det var her de håndskrev den første regelboken i 1859.

160 år senere er fotball blitt verdens mest populære idrett, og selv om Sheffield FC er små lever de på sine store minner. Legenden Pelé og laget Inter er blant de som har vært på besøk i Sheffield.

Richard Tims får julekort fra Real Madrid-direktør Emilio Butragueno, og klubben er blitt hedret av eks-FIFA-president Sepp Blatter.

Men først tilbake til Messi og hans venner. Argentineren scorer to ganger til på Camp Nou denne kvelden.

Barcelona slår PSV 4-0.

Messi er øverst i hierarkiet, og hver uke kommer de hjem til oss, de store klubbene med de beste spillerne og den fantastiske fotballen, formidlet med innlevelse og stadig høyere stemme av TV-kanaler som har betalt gigantiske summer for å få vist kampene.

ANNONSE

På sosiale medier dyrker fotballsupportere verden over dribleseriene, langskuddene i krysset, brassesparkene, redningene.

Dette er en fest som tilsynelatende aldri tar slutt, men den har også en annen side.

Football Leaks ble startet som en nettside i 2015. Der begynte personene bak å avsløre fotballens innerste hemmeligheter, for eksempel innholdet i store overganger, de uvirkelige summene som var involvert, kontraktsdetaljene, de skjulte klausulene.

Etter hvert begynte personene som sto bak avsløringene å samarbeide med det tyske magasinet Der Spiegel, som senere valgte å inkludere en rekke europeiske aviser, kalt European Investigative Collaborations (EIC), som VG nå er blitt en del av.

Football Leaks førte blant annet til at spanske myndigheter har lykkes med å straffeforfølge flere toppspillere og -trenere for omfattende skatteunndragelser, og tidligere i høst ble det kjent at FIFA prøver å endre overgangssystemet, for å begrense både summene spillerne selges for og prosentene agenter sikrer seg.

  • Historiens største datalekkasje, bestående av over 70 millioner dokumenter fra internasjonal toppfotball.
  • Dokumentene er overgitt Der Spiegel. Den tyske avisen har delt dem videre med partnerne i nettverket European Investigative Collaboration (EIC), herunder VG.
  • Lekkasjen startet med overlevering av mer enn 18 millioner dokumenter i 2016. Det førte blant annet til at Cristiano Ronaldo ble idømt bot og betinget fengselsstraff for skattejuks.
  • I de kommende ukene vil VG publisere en rekke artikler basert på den helt nye dokumentlekkasjen.
  • Kilden bak lekkasjen nekter for hacking, men sier han får informasjonen sin fra et nettverk av kilder rundt om i verden.

«Jo tydeligere det blir hvor råttent systemet i internasjonal fotball er, hvor grotesk overbetalte spillerne og agentene er, hvor korrupt klubbledere opptrer og hvor langt det er fra drømmenes teater til supporternes hverdag, desto større er risikoen for at disse supporterne vil vende ryggen til sporten», er en av de drepende konklusjonene i boken «Football Leaks», gitt ut i april i år, skrevet av Der Spiegel-journalistene Rafael Buschmann og Michael Wulzinger.

Fotballindustrien omtales som en av de mest lukrative businessene i underholdningsverden, et slags parallelt univers, med sine egne ideer om hva som er rett og galt.

På Coach and Horses har 205 mennesker betalt åtte pund for å følge ligacupmøtet mellom Sheffield FC og «Steels».

Begge lagene hører hjemme i Northern Premier League, Division One, East.

Det smeller i taklingene. «Fuck off, ref!»

Ved pause står det 1-1, men utover i 2. omgang er det hjemmelaget som tar tak. 24 år gamle Johnny Pugh er tilbake fra et skoleopphold i USA, og styrer mye med et følsomt venstrebein og nummer 10 på ryggen, i sin debut.

«Se meg i øynene», sier Cristiano Ronaldo.

Klokken 10.58 31. juli 2017 ruller en svart «saloon» med sotede ruter inn i parkeringskjelleren i rettslokalet i Pozuelo de Alarcón, en forstad nordvest for Madrid, der mange av hovedstadens store fotballstjerner bor, særlig i luksuriøse og vaktselskap-lukkede La Finca, blant kunstige innsjøer, parker og svømmebasseng.

Over 200 journalister må raskt innse at de ikke kommer til å få et glimt av Cristiano Ronaldo. Dét gjør derimot Monica Gómez Ferrer.

Endelig. Hun er dommeren, og hun har lenge prøvd å få ham i retten, men Cristiano Ronaldo har vært bortreist hele sommeren.

Les alle sakene her: Football Leaks

Han er tiltalt for fire tilfeller av skatteunndragelse, for å ha skjult inntekter gjennom mange år ved å bygge en firmastruktur som kamuflerte lønn som «image rights», det spillerne tjener på navn, ansikt, stemme, skrift. Slik inntekt blir skattet annerledes enn vanlig lønn, skattemyndighetene mister fort tråden.

Utspørringen varer i halvannen time, og det var der inne Ronaldo ba dommer Ferrer om å se ham i øynene, om å tro ham på at han aldri hadde hatt noen intensjon om å lure unna penger.

Hun konfronterte ham blant annet med Football Leaks-avsløringer om at penger er flyttet fra skatteparadis til skatteparadis.

Et snaut år senere vred Cristiano Ronaldo ballen over muren, to minutter før slutt og scoret sitt og Portugals tredje mål i møtet med naboen Spania, to dager inn i Russland-VM.

SLO TILBAKE: Samme dag som Cristiano Ronaldo ble hardt straffet av det spanske rettsvesenet, scoret han tre ganger mot Spania i VM. Her jubler han etter den andre scoringen. Foto: REUTERS
SLO TILBAKE: Samme dag som Cristiano Ronaldo ble hardt straffet av det spanske rettsvesenet, scoret han tre ganger mot Spania i VM. Her jubler han etter den andre scoringen. Foto: REUTERS

Noen timer tidligere ble det kjent at han vil bli dømt til to års fengsel og 180 millioner kroner i bot etter rettssaken.

Men der en politiker eller en forretningsmann kunne blitt skandalisert for livet, ble Ronaldos fengselsstraff og gigantbot nærmest mottatt med et skuldertrekk, særlig etter at hans tre scoringer stjal alt fokuset.

En førstegangsdom på to år slapp han å sone, men kanskje var det likevel Football Leaks som trillet i gang ballen som gjorde at Cristiano Ronaldo reiste fra giganten Real Madrid og dro til italienske Juventus denne sommeren.

Handlet overgangen først og fremst om en lavere skattesats?

Ifølge ESPN betaler Ronaldo bare 100.000 euro flatt i Italia, altså snaut én millioner kroner, for «image rights»-inntekter opptjent utenfor landet.

Ble Monica Gómez Ferrer en mer irriterende motstander enn Lionel Messi?

2. juni 2016 sitter en mann på en pinnestol midt i et rettslokale i Barcelona, i dress og slips. Han gnir seg i øynene og klør seg i skjegget.

Mange mener han er tidenes beste fotballspiller. Han ser ubekvem ut, men ved siden av ham har faren en både beroligende og bestemt fremtoning.

Lionel og Jorge Messi veksler noen små ord. De er tiltalt for å ha sneket 95 millioner kroner unna beskatning. Igjen dreier det seg om «image rights»-penger, fra selskaper som Pepsi, Procter & Gamble og Adidas.

Både far og sønn dømmes til 21 måneders fengselsstraff (farens ble redusert til 15), og til å betale snaut 35 millioner kroner.

I fjor sommer inngikk Messi en avtale om at fengselsstraffen ble strøket, mot at han betalte ytterligere 2,5 millioner kroner (400 euro for hver dag han ble idømt).

SATT SKOLERETT: Lionel Messi (til høyre) og faren Jorge i retten i Barcelona 2. juni 2016. Foto: AFP
SATT SKOLERETT: Lionel Messi (til høyre) og faren Jorge i retten i Barcelona 2. juni 2016. Foto: AFP

Mer enn én av tre spanske ungdommer er arbeidsledige, men etter neste scoring på Camp Nou sto trolig flere av dem og gudedyrket sin største helt etter en ny scoring:

«Meeeeessssi, Meeeeessssi, Meeeeessssi».

Det føles mer skadelig for ryktet hans at han ikke var på topp i Russland-VM, enn at han dømmes til fengselsstraff.

Det er dunkelt, selv om tre flomlys på hver side gjør så godt de kan.

«Come on, Sheffield! Get in there!»

Med drøyt 20 minutter igjen får Johnny Pugh sjansen utenfor 16-meteren. Han banker frisparket i mål fra 20 meter, før rutinerte James Gregory sendes gjennom og elegant kjipper inn 3-1. Sheffield FC er videre, Richard Tims er bekymret for trekningen videre.

Spillerne tjener fra 40 til 200 pund pr. kamp, pluss at de får faste utgifter dekket, og blir reisen lang må de kjøpes fri fra jobb.

I Dronfield har Richard Tims hentet pulverkaffe. Han har vist oss forbi enkle garderober, et troférom nesten blottet for trofeer, men med mange bilder og vimpler og hilsener.

– Da fotballen ble profesjonell i 1880-årene, var ikke våre stiftere interessert i å være med på det og vi blir aldri Manchester United eller Real Madrid, ikke engang Sheffield United.

– Den båten har forlatt oss, men vi er en breddefotballklubb som representerer alt som er bra med fotball. Og husk at 99 prosent av de som elsker denne idretten driver på vårt nivå, poengterer Richard Tims og mener det er mange desillusjonerte mennesker i denne idretten.

– Folk kan ikke engang forestille seg hva Gareth Bale tjener på en uke i Real Madrid, og organisasjoner som Premier League er interessert i sin egen business og ingenting annet.

STERK DEBUT: Johnny Pugh (til venstre) spilte sin første kamp for Sheffield, scoret ett mål og var helt sentral da Stocksbridge Park Steels ble slått 3-1. - He’s got a really good fotball name, mumles det på tribunen. Foto: NINA E. RANGØY
STERK DEBUT: Johnny Pugh (til venstre) spilte sin første kamp for Sheffield, scoret ett mål og var helt sentral da Stocksbridge Park Steels ble slått 3-1. - He’s got a really good fotball name, mumles det på tribunen. Foto: NINA E. RANGØY

– Toppfotballen er en selvopptatt og egoistisk bransje. Vi har alle pengene, det er bare det at de ikke fordeles. Men hva kan vi gjøre? Det er nok som Margaret Thatcher (britisk statsminister fra 1979 til 1990) sa: «You can’t buck the market» (du klarer ikke vinne over markedet), konstaterer han, uten å høres sint ut.

Samtidig med Sheffield FCs cupkamp, er det storoppgjør 12 mil vestover.

SK4609 var fylt opp med norske fotballfans som skulle til Anfield for å følge Liverpools Champions League-åpning mot Paris Saint-Germain. 53.000 mennesker ser Liverpool vinne 3-2.

For klubbenes inntekter er det likevel ikke tilskuerne på stadion som er de mest innbringende.

Det er det TV-seerne verden rundt som er, særlig de som følger engelske Premier League.

Samtlige 20 lag i Premier League får over én milliard i året i TV-penger, de beste rundt halvannen, og lag som Bournemouth (med stadionplass til 11.000), Crystal Palace, Stoke og West Bromwich var inne på den siste listen over de 30 klubbene med størst inntekter i verden.

ÅTTE PUND, TAKK: 205 tilskuere betalte for å se Sheffield FC mot «Steels». Foto: NINA E. RANGØY
ÅTTE PUND, TAKK: 205 tilskuere betalte for å se Sheffield FC mot «Steels». Foto: NINA E. RANGØY

«Huset brenner», skriver Carlos Osório de Castro i en mail til José Mourinhos PR-byrå i London.

de Castro er advokaten til Jorge Mendes, som er agenten til mange av de store, blant dem Cristiano Ronaldo, og Manchester Uniteds manager José Mourinho. Castro hadde også vært involvert i saken mot Cristiano Ronaldo.

Igjen var han skremt av Football Leaks-avsløringer, og sendte derfor ut «brannalarmen».

Akkurat som med andre Mendes-klienter skal Mourinhos lønn ha gått via en rekke selskaper til et postboksfirma i Karibia.

I juli 2014 ble Mourinho gransket av de spanske skattemyndighetene, etter sin tid i Real Madrid (2010-13). Et år senere måtte han ut med over 40 millioner kroner i restskatt.

MÅTTE BETALE IGJEN: Jose Mourinho på vei ut av rettslokalet utenfor Madrid for ett år siden. Foto: REUTERS
MÅTTE BETALE IGJEN: Jose Mourinho på vei ut av rettslokalet utenfor Madrid for ett år siden. Foto: REUTERS

Da regnet alle med at alt var ordnet opp i, men så kom Football Leaks med detaljer om en stiftelse på New Zealand som sto bak det karibiske selskapet.

De spanske skattemyndighetene mente portugiseren hadde skjult informasjon, og en gammel kjenning dukket opp:

Monica Gómez Ferrer var satt på saken. 4. september i år var den ferdig.

Mourinho måtte ut med ytterligere 20 millioner kroner i skatt, pluss at han ble dømt til ett års betinget fengselsstraff.

25. mars 2017 var den vesle ståtribunen på Coach and Horses stappfull, selv om det ikke var kamp.

En dag kom det en mail til Richard Tims, fra en Köln-supporter. Han lurte på om 450 personer kunne få komme på «pilgrimsreise». Problemet var at Sheffield FC spilte borte den helgen.

Løsning: Klubben arrangerte en kamp mellom supportere fra Sheffield FC og Köln. 450 personer, de fleste ikke edru, betalte ti pund hver for å komme inn, og kanskje har det aldri vært like bra stemning på denne banen.

Richard Tims kom til en klubb som lå nede i 1999, og han hadde aldri hatt noe med den å gjøre. Nå ville han forsøke å utnytte potensialet som lå i historien, og i dag har den blant annet samarbeidende pionérklubber over hele verden, Odd er med fra Norge.

– Du har sagt at dere representerer alt som er bra med fotball. Hva er det som ikke er bra?

– Vel, jeg kan jo ikke si at penger ikke er bra. Det er topp at idretten genererer inntekter. Men fordelingen av rikdommen er ikke bra, og vi har jo også sett at det er enkelte i FIFA som har utnyttet dette til sin egen fordel. Korrupsjon skjer overalt der det er store penger involvert, svarer Tims.

Klubbens største sportslige suksesshistorie er kvinnelaget, som med ni opprykk på 12 år var oppe på nest øverste nivå.

Etter to sesonger måtte imidlertid Sheffield degradere seg selv.

Det engelske forbundet krevde at klubbene måtte ha et budsjett på snaut fem millioner kroner. Klubbledelsen fryktet at det ville satt hele klubben i fare.

– Vi håpet hele tiden at forbundet skulle få inn sponsorer som kunne hjelpe klubber som vår. Men det kom ingen. Det er nok av penger i fotballen, men ingenting til kvinneserien. Forbundet forventer at det er klubbene som skal betale for utviklingen, sier Tims.

HISTORISK SUS: Sheffield FCs supportere legger ikke skjul på sin historie. Foto: NINA E. RANGØY
HISTORISK SUS: Sheffield FCs supportere legger ikke skjul på sin historie. Foto: NINA E. RANGØY

Laget som overtok plassen på nivå to har ikke særlig store problemer med femmillionerskravet. Manchester United tjener mest i verden, og betaler Alexis Sanchez like mye i uka som det koster å drifte et kvinnelag på nivå to i en hel sesong.

Chileneren kom fra Arsenal i januar i år, og kontrakten viser at han tjener 391.346 pund, 4,2 millioner kroner, hver uke frem til sommeren 2023 (forutsatt at Manchester United er i Champions League).

Sanchez får også en lojalitetsbonus på 12 millioner kroner hvert år, pluss ytterligere 22 millioner kroner hvis han klarer til sammen 40 målpoeng (mål pluss målgivende pasninger).

14. juli 2011 var det auksjon på ærverdige Sotheby’s i London. En av gjenstandene som kunne kjøpes var den aller første, håndskrevne «Laws of the game».

Sheffield FC var nødt til å selge, for å ha råd til å beholde stadionet sitt.

– Det var tungt, men tross alt bare noen papirark, sier Richard Tims.

Regelboka ble solgt for 881.250 pund (nesten 9,5 millioner 2018-kroner). Det er ukjent hvem kjøperen var.

Det hadde vært en elendig skjult hemmelighet, men nå var det offentlig.

Zlatan Ibrahimovic ble den første store investeringen til den nye manageren, José Mourinho. Ibrahimovic omtaler seg selv som en løve, og den 35 sider lange ettårskontrakten gapte over det meste.

Grunnlønnen var på 215 millioner kroner, og for hvert femte målpoeng (mål eller målgivende) opp til 20 fikk han en bonus:

Først 280.000 euro, 470.000 euro, 660.000 og 850.000 euro for målpoeng nummer 20.

Den neste grensen var på 35 målpoeng, det ville gi ytterligere 1,13 millioner euro, og skulle han klare 40 ville det utløse 2,27 millioner euro.

GODT BETALTE: Paul Pogba og Zlatan Ibrahimović etter Manchester Uniteds Europa League-triumf i 2017. Foto: AFP
GODT BETALTE: Paul Pogba og Zlatan Ibrahimović etter Manchester Uniteds Europa League-triumf i 2017. Foto: AFP

Zlatan Ibrahimovic klarte 28 mål og ti målgivende, en strålende prestasjon, ikke minst med tanke på at en korsbåndskade gjorde at han mistet en drøy måned mot slutten av sesongen.

Den samlede målpoengbonusen endte på 32,2 millioner kroner, og dermed var nesten oppe i 250 millioner kroner i årslønn. I tillegg kom seiersbonuser i en sesong der United vant ligacupen og Europa League.

Kontrakten ville automatisk bli forlenget dersom svensken startet minst 31 seriekamper.

Skaden stoppet ham fra det, men Ibrahimovic imponerte i opptreningsfasen og i august 2017 skrev han under for enda ett år, 35 år gammel.

Det gikk ikke så bra, kneet hanglet fortsatt og 23. mars i år gikk han gratis til Los Angeles Galaxy.

Paul Pogba sitter i et svømmebasseng, blottlegger en veltrent overkropp og smiler bredt i retning en 26 år eldre mann i rød badebukse. De vet at noe stort er på gang.

Tre og en halv uke etter at Zlatan Ibrahimovic gikk til Manchester United, er det klart at Paul Pogba også skal hentes til Manchester United.

Lønnen var på rundt 90 millioner kroner den første sesongen, så økte det noe, hvis man inkluderte lojalitetsbonuser, men altså ikke i nærheten av Zlatan Ibrahimovic’ inntekt. Og sammenlignet med mannen i den røde badebuksen var det nesten vekslepenger.

Carmine «Mino» Raiola er agent, en av de største. Han går rett på samme hvem han støter på, og er også Zlatan Ibrahimovic’ mann.

Paul Pogba kostet 105 millioner euro (997,5 millioner kroner), hvilket ofte betyr masse penger i agentens lomme, i dette tilfellet helt vanvittige beløp.

«Det som var åpenbart fra Football Leaks-dokumentene var at Raiola tjente en formue fra Pogbas overgang til Premier League, og at pengene kom fra alle kanter», slås det fast i Football Leaks-boken.

Syvspråklige Mino Raiola, født i Italia, oppvokst i Nederland, sørget for at alle tre parter betalte ham:

Fra Juventus fikk hans firma Topscore Sports 252 millioner kroner, viser en kontrakt skrevet under av Juventus-direktør Giuseppe Marotta.

Fra Manchester United fikk Raiola 181,5 millioner kroner, gjennom fem forskjellige utbetalinger, frem til september 2020.

Fra Paul Pogba ble 23 millioner kroner sendt til Uuniqq Sarl, Raiolas firma i Monaco.

Total utbetaling til agenten: 456,5 millioner norske kroner.

Noen uker senere kjøpte Mino Raiola mafiakongen Al Capones gamle hus i Miami.

HISTORISK HUS: Mino Raiola, agent for spillere som Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba, kjøpte Al Capones gamle hus i vannkanten i Miami. Foto: SPLASH NEWS
HISTORISK HUS: Mino Raiola, agent for spillere som Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba, kjøpte Al Capones gamle hus i vannkanten i Miami. Foto: SPLASH NEWS

Bare to klubber har FIFAs høyeste utmerkelse «The Order of Merit».

Under FIFAs 100-årsmarkering i Paris i 2004 sto Richard Tims på scenen sammen med Real Madrids største legende, Alfredo di Stefano, og den påtroppende klubbdirektøren Emilio Butragueno. Tims fikk et godt forhold til Butragueno, Real Madrid- og Spanias gamle storscorer.

– Vi sender fortsatt julekort til hverandre, forteller han.

I 2007 kom Inter til England for å spille Sheffields 150-årsjubileumskamp, til stede var også Pelé, og FIFA-president Blatter.

Men det er ikke bare i Europa fotballmarkedet har nådd et nivå de fleste for lengst har betegnet som galskap.

I Qinhuangdao, 30 mil øst for Beijing, er vintrene tørre og kalde, men monzunvindene gjør somrene glovarme.

Glovarmt var også lønnstilbudet Paris Saint-Germains Ezequiel Lavezzi fikk foran seg en februardag i 2016.

Da den 30 år gamle argentineren satte navnet sitt på side 21 av den 23 måneder lange kontrakten med Hebei China Fortune var han plutselig verdens best betalte fotballspiller.

Han fikk også disponere to hus fritt, pluss to limousiner, egen sjåfør, egen tolk og egen kokk.

STYRTRIK MANN: Ezequiel Lavezzi tjente 470 millioner kroner, netto, for snaut to år i kinesisk fotball. Og kontrakten ble forlenget. Her er han sammen med kjæresten Yanina Screpante i bryllupet til Lionel Messi i Rosario i fjor sommer. Foto: REUTERS
STYRTRIK MANN: Ezequiel Lavezzi tjente 470 millioner kroner, netto, for snaut to år i kinesisk fotball. Og kontrakten ble forlenget. Her er han sammen med kjæresten Yanina Screpante i bryllupet til Lionel Messi i Rosario i fjor sommer. Foto: REUTERS

To og et halvt år senere er Ezequiel Lavezzi fortsatt i Qinhuangdao, som nå trenes av den tidligere Wales- og Sunderland-manageren Chris Coleman, som tok over da tidligere Manchester City- og nåværende West Ham-manager Manuel Pellegrini ga seg.

Argentinske Javier Mascherano og brassen Hernanes er i samme klubb som Lavezzi.

Andre stjerner som er eller har fått meget godt betalt i kinesisk fotball er Didier Drogba, brassene Oscar, Hulk og Alex Teixeira, colombianske Jackson Martinez, og Carlos Tevez, som reiste hjem til Argentina etter én sesong i Shanghai, flere hundre millioner kroner rikere.

Bakgrunnen for den voldsomme fotballsatsingen i Kina var nærmest en ordre fra toppen:

Kinas fotballgale president Xi Jinping synes det var litt flaut at verdens mest folkerike nasjon var så langt bak i verdens største idrett.

Klubbene i Kina ble plutselig sponset tungt av store selskaper. Den kinesiske superligaen hadde hatt en TV-avtale på snaut 600 millioner kroner fra 2012 til 2016, de fire neste årene var den verdt om lag ti milliarder…

STOLT ROM: Richard Tims der Sheffield FC har samlet alle skjerf og bilder og noen få pokaler og hilsener, for eksempel fra Manchester United-legenden Bobby Charlton (til venstre). Foto: Nina E. Rangøy
STOLT ROM: Richard Tims der Sheffield FC har samlet alle skjerf og bilder og noen få pokaler og hilsener, for eksempel fra Manchester United-legenden Bobby Charlton (til venstre). Foto: Nina E. Rangøy

Og jaggu dukker ikke Sheffield FC og Richard Tims opp i dette landskapet også.

– Fotballen vokser i Kina. Presidenten vil at de skal bli gode. De har en Superliga, men de har ingenting i den andre enden. De har ingen pyramide. De har midler, vil satse og vi er den ultimate breddefotballklubben, sier Tims, og tenker både på nivået og historien.

I første omgang driver Sheffield FC med et utdannelsesprogram, i samarbeid med universitetet i York. 150 studenter hentes til England, de får spille fotball, de går på skole.

– Dere vil tjene penger på dette?

– Ja, selvsagt. Vi trenger en bærekraftig økonomi.

Relaterte artikler