Test deg selv

Burde du gjøre noe med egne mobilvaner?

Ta testen 👆 og finn ut om du er i faresonen.

Et forskerteam fra Universitetet i Iowa har laget mobilavhengighetstesten. Bakgrunnsmaterialet deres er en studie fra Universitet i Missouri. I rekken av tester om mobilavhengighet synes den norske hjerneforskeren Thomas Z. Ramsøy at denne er den beste.

Gode skjermtips for familier

Bli bevisst skjermtiden i familien

Hva, når og hvor mye du/dere er på skjerm og hva dere bruker den til. Det finnes flere apper som måler skjermbruken. Mengden vil trolig overraske deg.

Snakk sammen

Finn ut hvordan dere vil at familiens skjermbruk skal være i sommer. Mer dialog, mindre krangel.

Interesser deg

Hva spiller de, hvorfor og hva liker de ved det. Oppmuntre dem til å bruke skjermen som inspirasjon til å gjøre andre ting, lag en video, en dans, en tegning, oppsøk et sted, finn et reisemål, en matrett dere kan lage. Bruk gjerne tid på skjerm sammen med dem for å finne spill og apper som kan gi læring før bilturen eller flyreiesen.

Forklar

Hvis du plukker opp telefonen hjemme, forklar alltid barna hva du skal bruke den til. Ved å sette ord på mobilbruken, vil du selv bli mer bevisst. Gjør det enkelt og lag regler det er mulig gjennomføre, som skjermfrie måltider, konkret tidspunkt for skjermbruk og skjermfrie dager og skjermfrie soverom.

Ikke straff/belønning

Ikke bruk skjermtid som straff eller belønning. Prioriter tid sammen. Erstatt skjermtid med andre aktiviteter, et brettspill, et galleribesøk, en utflukt, et måltid. Bli med på leken.

Vekkeklokke, ikke mobil

Minimer skjermtid før leggetid, ikke ha den ved sengen, kjøp vekkerklokke. Fjern vanedannende apper, legg favorittene på et mindre tilgjengelig sted. Slå av lyd og varslinger på telefonen og legg telefonen med skjermen ned.

Du er et forbilde

Vær et godt forbilde. Ikke krev av barna det du ikke krever av deg selv.

Kilder: Melanie Ekholdt, British Psychological Society (BPS), Espen Walderhaug, UiO, Jean M. Twenge, San Diego State University, Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, Gaute Grøtta Grav.

Få tips og råd

Barne- og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt Huynh svarte på VG-lesernes spørsmål.

Les rådene
Publisert i VG lørdag 7. juli 2018
Design: JARLE GRIVI BRENNA, BJØRN REITZER JOHANNESSEN, JARI BAKKEN, TOM BYERMOEN og TORFINN WEISSER