Addictologi-avsløringen

Dette er saken

9.desember i fjor kunne VG avsløre hvordan terapeutene Espen Andresen og Laila Mjeldheim har tjent seg rike på andres avhengighet.

Andresen driver Addictologi Akademiet, som tilbyr behandling for ulike typer avhengighet. Han samarbeider tett med Mjeldheim, som eier Det Norske Kartselskapet. Inntil nylig måtte alle ansatte her gå i terapi hos Andresen.

Gjennom intervjuer med flere titalls personer som har brutt ut av addictologi-miljøet, har VG dokumentert hvordan miljøet rundt Andresen og Mjeldheim har vært preget av sterk sosial kontroll og utskjelling. Flere har brukt hundretusener av kroner på terapi, kurs og utdanning. 39 personer har fått utdanningen finansiert gjennom NAV.

I april 2018 kunne VG avsløre at personer som har vært i konflikt med Mjeldheim og Andresen, er blitt kontaktet av draps- og torpedodømte personer.

VG avslørte også en betydelig kontantøkonomi knyttet til terapeutenes selskaper. I juni 2018 slo Skattekrim til hos de sentrale lederne i addictologimiljøet.

En kartlegging VG har gjort, viser at tidligere klienter av terapeutene Andresen og Mjeldheim har levert minst 13 anmeldelser, deriblant for bedrageri, trusler og vold. Alle var henlagt av politiet.

Etter VGs avsløringer, ble en av disse sakene gjenåpnet av Oslo statsadvokatembeter og voldssaken etterforskes nå på nytt av politiet.

I september 2018 fortalte miljøets to siste utbrytere om hvordan organiserte svertekampanjer mot eks-klienter hadde blitt gjennomført.

I mai 2019 ble Laila Mjeldheim og Det norske kartselskapet siktet for grovt bedrageri av politiet. I juni 2020 registrerte Oslo politidistrikt en heftelse på 50 millioner mot Mjeldheim. Det norske kartselskapet slo seg kort tid etter konkurs.

Alle anmeldelser mot Espen Andresen ble henlagt i 2020. Skatteetaten påla han tilleggsskatt på 1,5 millioner kroner.

Video

Artikler

ANNONSE