Kim
Wall
Peter
Madsen
Foto: Ritzau Foto
København
Øresundbroen
Kastrup
Saltholm
Malmø
A) Start

De mystiske timene

Foto: Thomas Sjørup

Fra journalisten Kim Wall (30) ble fotografert i ubåttårnet på vei ut fra København og til ubåten ble funnet, gikk det 15 timer. Et sted imellom forsvant hun sporløst.

Hva skjedde etter at oppfinneren Peter Madsen (46) og den svenske frilansjournalisten Kim Wall (30) seilte ut fra Københavns havn i Madsens egenbygde ubåt?

Det er gåten som politi og redningsmannskap nå jobber på spreng med å løse.

Kim Wall (30)

Journalist, savnet

  • Frilansjournalist som har skrevet for anerkjente medier som New York Times og The Guardian
  • Var på tur med ubåten for å lage en reportasje om Madsen da hun forsvant.
  • Er utdannet fra det prestisjefylte Columbia University i New York og har vunnet flere priser for sitt journalistiske arbeid

Peter Madsen (46)

Oppfinner, siktet for uaktsomt drap

  • Kjent i Danmark som oppfinneren «Rakett-Madsen».
  • Har bygget tre ubåter, deriblant «Nautilus U3C».
  • Har et uttalt mål om å reise til verdensrommet innen 2019 – i en rakett han selv bygger.
  • Er siktet for uaktsomt drap på journalisten Kim Wall. Sitter nå varetektsfengslet.
Vis fakta

For politiet handler det om å nøste opp hva som skjedde i timene mellom Madsen og Wall torsdag kveld ble fotografert i ubåttårnet, på vei ut fra havnen i København – til ubåten sank i Køgebukten neste formiddag.

Torsdag, ca. kl. 19:00

Forlater havnen

Klokken er rundt 19 torsdag kveld idet Madsen fører sin hjemmelagede ubåt «Nautilus UC3» ut fra Københavns havn.

17,76 meter

A) De to seiler ut fra Refshaleøen i Københavns havn.

Torsdag kl. 19:30-20:15

De siste observasjonene

En halvtimes tid senere legger flere tilfeldige vitner merke til fartøyet, noen tar bilder av det surrealistiske synet. Blå himmel, blått vann, en grå ubåt. En kvinne i rød jakke smiler fra Nautilus’ tårn, på ett av bildene ser det ut som at hun ser rett inn i kameraet. Ved siden av henne står Madsen, han hviler haken på høyrehånden og har blikket vendt motsatt vei.

Kvinnen er den 30 år gamle svenske Kim Isabel Fredrika Wall, en prisbelønt frilansjournalist. Hun jobbet med en reportasje om Madsen som hun hadde tenkt å selge til det amerikanske magasinet Wired.

Foto: Ritzau Foto

En av dem som ser ubåten og kvinnen i den røde jakken, er Anders Valsted. Han befinner seg i seilbåten sin og knipser et bilde fordi, som han sier til Aftonbladet, «det ikke er hver dag man ser en ubåt».

Siden det siste kjente bildet av «Nautilus UC3» ble tatt rundt kl. 20.15, så ingen Kim Wall før deler av kroppen hennes mandag 21. august.

Torsdag kl. 22:30

Madsens forklaringer

Ifølge Madsens første forklaring satte han Wall av ved restauranten Halvandet på Refshaleøen cirka tre timer senere – ved 22.30-tiden. Restauranten ligger ikke langt fra havnen de gikk ut fra tidligere på kvelden.

Politiet feste imidlertid ikke lit til disse opplysningene, og i ettertid har Madsen endret forklaring rundt nettopp dette. Nøyaktig hva som er hans nye forklaring, er ikke kjent, men ifølge politiet erkjenner han at Kim Wall døde om bord i ubåten etter en ulykke.

VG har ikke lyktes med å komme i kontakt med Madsens forsvarer Betina Hald Engmark, men til danske TV 2 sier hun at hun har blitt enig med klienten er glad for funnet av Kim Walls kropp, og at han ikke ønsker annet enn at sannheten kommer frem.

Madsen, som i dansk media har fått tilnavnet «Rakett-Madsen», sitter varetektsfengslet frem til 5. september.

Reiseruten kan ikke spores

Hvor lenge journalisten opprinnelig skulle bli med i ubåten eller hvor det var avtalt at hun skulle settes av, er foreløpig uklart. Madsens ubåt har dessuten ikke signalsystem. Hvor den har rukket å seile i løpet av de 15 mystiske timene kan ikke spores.

Ifølge dansk politi har etterforskningen vist at Madsen ved flere anledninger har tatt med seg folk om bord med ubåten. De ønsker nå å komme i kontakt med alle disse for å kunne finne ut hvor turene normalt gikk og hvordan de ble gjennomført. Madsen har også gitt en forklaring på hvilken rute han mener ubåten har seilet.

En gang i løpet av torsdag kveld skal en kollega av Madsen ha mottatt en sms fra oppfinneren om at en planlagt tur til Bornholm neste ettermiddag ble avlyst. Årsaken til dette er ikke kjent.

Torsdag kl. 00:00

Observasjon i natten

Så blir det natt, torsdag beveger seg over til fredag, og den neste observasjonen av «Nautilus UC3» blir gjort – denne gang mellom København og øya Saltholm, nordvest for Øresundsbroen.

B

B) Et stort handelsfartøy på vei sørover er svært nær med å krasje med ubåten, som på dette tidspunktet har slukket alle lys.

Takket være måneskinnet unngår skipet kollisjon med bare 30 meters klaring.

Fredag kl. 02:30

Meldes savnet

I samme tidsrom forsøker Kim Walls kjæreste å komme i kontakt med henne, men hun tar aldri telefonen. Klokken 02.30 melder han henne savnet, og drøye 20 minutter senere forsøker kystvaktradioen å kalle opp ubåten. Forgjeves.

Fredag kl. 07:11:

Langvarig stillhet

Så er det ingen klokkeslett, ingen tidsangivelse. Først klokken 07.11 skjer det noe: Kystvaktradioen sender ut en generell alarm til alle fartøy i Øresund om å holde utkikk etter den savnede ubåten.

Fredag kl. 10:14

Melding fra skip

Tre timer går. Klokken er blitt 10.14 når meldingen fra et skip kommer:

C

C) En ubåt befinner seg et sted i Køgebukten i området sør for Drogden fyr, som ligger i farvannet mellom Amager og Saltholm.

25 minutter senere får Peter Madsen – veivende fra ubåttårnet – kontakt med et redningshelikopter.

Han forklarer at han har noen tekniske problemer, men at ingen er skadet. Et vitne som befinner seg i en nærliggende båt skal senere fortelle at Madsen på et tidspunkt forsvant under dekk for deretter raskt å komme til syne igjen.

Fredag kl. 11:00

Ubåten synker

Like etter, cirka klokken elleve, må Madsen kaste seg i havet. «Nautilus» har begynt å synke. I løpet av 30 sekunder er den forsvunnet i dypet.

D) Dragør

D)  Oppfinneren reddes av en privat båt som tar ham med til havnen i Dragør på Amager.

Han forteller at han var den eneste personen ombord og at han kvelden før hadde satt en kvinne av på Refsehaleøen. Grunnen til at båten sank var at han hadde hatt noen problemer med fartøyets ene ballasttank, og at alt gikk galt da han forsøkte å reparere den. Det fester ikke politiet lit til. De mener at Madsen med vilje senket båten for å skjule spor. Politiet har senere funnet spor av blod i ubåten.

Fredag kl. 17:44

København-politiet sender ut pressemelding

Klokken 17.44 fredag sender København-politiet ut en pressemelding om at ubåteieren er pågrepet, siktet for uaktsomt drap på Kim Wall – «på en ukjent måte og på et ukjent sted».

Lørdag hever politiet ubåten, men finner hverken levende eller døde personer i den. Politiet opplyser på en pressekonferanse søndag at de betrakter den som et mulig gjerningssted.