Donald Trump har sittet som amerikansk president i 2261 dager. I løpet av denne tiden har VG skrevet artikler om ham. Her kan du følge utviklingen i Trumps USA dag for dag.

Løftene

Trumps valgkamp vekket både frykt og begeistring med sine mange, oppsiktsvekkende valgløfter. Før han ble innsatt spådde mange eksperter at han kom til å modere seg, men hittil tyder lite på at han har tenkt å bryte sitt ord.

Vrake Paris-avtalen

Les mer
Gjennomført

Trump sa i en tale i Nord-Dakota under valgkampen at han skulle trekke USA ut av klimaavtalen signert i Paris i 2015. 1. Juni 2017 erklærte han at USA trekker seg fra avtalen. USA må likevel oppfylle kravene i avtalen frem til 4. november 2020.

  Lavere skatter

  Les mer
  Gjennomført

  Trump har lovet å senke skatter både for folk flest og for de store selskapene. I tillegg skal det bli mindre byråkratisk og komplisert å betale skatt.

  22. desember 2017 signerte presidenten en lov som senker skattene både for privatpersoner og selskaper. Skattekuttene for privatpersoner er imidlertid midlertidige, mens skattekuttene for næringslivet er permanente.

   Kutte Obamacare

   Les mer
   Feilet

   Trump har gjentatte ganger sagt at han umiddelbart vil avskaffe og erstatte helseforsikringsordningen Obamacare, som den nåværende presidenten har omtalt som «en katastrofe».

   Trump gikk på et sviende nederlag da han og Paul Ryan trakk sitt omstidte reformforslag om helsereform, da det ble klart at de manglet tilstrekkelig stemmer fra sitt eget parti.

    Snu Russland-forholdet

    Les mer
    Godt i gang

    Trump hadde sin første telefonsamtale med Vladimir Putin den 28. januar, der de to blant annet diskuterte «kampen mot terror». Det skal ha vært enighet om flere punkter, ifølge en Kremlin-talsmann. 16. Juli møtte de to statslederne hverandre i Helsinki.I løpet av toppmøtet hadde trump og Putin en halvannen time lang privat samtale. Utenom de to presidentene, var bare tolkene til stede.

    Trump ble kritisert for å fremstå som svært ettergivende overfor Putin på pressekonferansen etter møtet, både av fra demokrater og sine egne partifeller. Spesielt fikk Trump kritikk for å godta Putins forsikringer om at Russland ikke forsøkte å påvirke valget i USA.

    I USA fortsetter etterforskningen om mulig samarbeid mellom Russland og Trumps valgkamporganisasjon. Spesialtetterforsker Robert Mueller etterforsker blant annet hva slags kontakt Trumps valgkampmedarbeidere har hatt med representanter for Russland.

    Signalene fra USA har heller ikke vært entydig positive. Trumps FN-ambassadør Nikki Haley har vært kritisk til Russland om Krim-konflikten. I juli 2018 ble russeren Marija Butina arrestert i USA, mistenkt for å være agent for Russland. I august 2018 innførte USA sanksjoner mot Russland, som svar på at den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal ble forgiftet i Storbritannia.

     «Muslim­forbudet»

     Les mer
     Godt i gang

     Donald Trump lovet under valgkampen å stenge muslimer ute fra USA. Han undertegnet den 27. januar en ordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Ordren skulle i all hovedsak nekte mennesker fra syv muslimske land adgang til landet på midlertidig basis. Denne ordren ble ganske umiddelbart opphevet av en føderal dommer.

     En lignende, men mer moderat presidentordre ble utstedt i midten av mars. Den nye ordren begrenser mulighetene for innreise for personer fra Iran, Libya, Nord-Korea, Somalia, Syria, Venezuela og Jemen. Ordren ble midlertidig stoppet i rettsvesenet, men 26 juni 2018 vedtok høyesterett å opprettholde vedtaket.

      «Bedre handelsavtaler»

      Les mer
      Godt i gang

      Trump har signert en presidentordre om at USA skal trekke seg fra frihandelsavtalen TPP mellom USA og landene i stillehavsregionen. Avtalen var ment å fremme økonomisk vekst og innovasjon, skape arbeidsplasser og redusere fattigdom. Den skulle også fremme et miljøvennlig næringsliv og et trygt arbeidsmiljø, men har blitt kritisert for å sette amerikanske jobber i fare.

      En annen avtale i faresonen er frihandelsavtalen NAFTA med Mexico og Canada. Trump har tidligere kalt NAFTA «tidenes dårligste» handelsavtale. Avtalen har eksistert siden 1994. I ett av flere politiske dokumenter som ble publisert på Det hvite hus' nettsted den 23. ble det varslet at om NAFTA-partnerne ikke godtar å reforhandle avtalen, vil USA trekke seg ut og forhandle nye avtaler separat.

      I august 2018 erklærte Trump at USA og Mexico var blitt enige om nye vilkår for en ny handelsavtale. Den amerikanske presidenten skrev på Twitter at hvis USA ikke får en «rettferdig avtale» med Canada, får ikke Canada noen avtale i det hele tatt.

       Kaste ut ulovlige immigranter

       Les mer
       Godt i gang

       I valgkampen lovet Trump å kaste ulovlige innvandrere ut av USA. Trump har signert flere presidentordre rettet mot immigranter uten lovlig opphold. Disse gir bredere fullmakter til myndighetene når det kommer til hvem som kan deporteres.

       Trump har også opphevet Barack Obamas presidentordre om at personer som ble tatt med ulovlig til USA som, kunne jobbe uten å risikere å bli deportert.

       I februar 2018 begynte USA å skille barn fra foreldre som krysset grensen til USA ulovlig. Foreldrene blir sendt i varetekt, mens barna blir sendt til anstalter underlagt helsedepartementet.

        Reforhandle Iran-avtalen

        Les mer
        Godt i gang

        Trump har vært tydelig på at han ønsker å reforhandle atomavtalen USA og flere andre land inngikk med Iran. I henhold til avtalen, skal Iran gi opp forsøket på å produsere atomvåpen, mot at økonomiske sanksjoner mot landet blir opphevet.

        I mai 2018 erklærte Trump at USA trekker seg fra avtalen. Hvorvidt Trump kommer til å forhandle med Iran om en revidert avtale er usikkert.

         Nye industrijobber

         Les mer
         Godt i gang

         Trump har lovet det amerikanske folk at de godt betalte industrijobbene som er forsvunnet de siste tiårene skal tilbake til USA. For å få til dette har Trump lovet å vrake eksisterende handelsavtaler og å innføre handelsbarrierer. Begge virkemidler er iverksatt. Trump har trukket USA fra forhandlingene om den planlagte handelsavtalen Trans-Pacific Partnership, og han har innført toll på stål, aluminum og vaskemaskiner.

         Trump har også lagt press på selskaper som vil flytte produksjon utenlands. Blant annet oppfordret han til boikott av Harley Davidson-motorsykler, etter at selskapet varslet at det ville flytte produksjonen av motorsykler til Europa.

         USAs industriproduksjon har økt etter at Trump tiltrådte som president. Veksten begynte imidlertid før Trump kom til makten, mange økonomer mener at Trumps tiltak vil påvirke USAs økonomi negativt.

          Bygge opp forsvaret

          Les mer
          Godt i gang

          Trump har lovet å gjøre det amerikanske forsvaret mye sterkere. Løftene inkluderer nye skip og ubåter, flere soldater, nye kampfly og moderniserte atomvåpen.

          Trump ønsket seg ti prosent økning i forsvarsbudsjettet, 54 milliarder dollar, i 2018. Kongressen ga han en økning på 18 prosent, og et forsvarsbudsjett på totalt 700 milliarder dollar for 2018 og et forventet budsjett i 2019 på 7016 milliarder dollar.

           Mexico-muren

           Les mer
           Første steg

           Et av Trumps mest gjentatte valgløfter var å bygge en mur langs grensen mot Mexico. I tillegg lovet han at Mexico skal betale for muren. Allerede 25. Januar 2017 signerte Trump presidentordren som skulle sette i gang byggingen. Siden har det ikke skjedde så mye. Trump har ikke fått pengene han trenger fra Kongressen.

           Trump har sikret seg noe finansiering, til reparasjoner av eksisterende gjerder og utbygging av enkelte nye strekninger langs grensen. Det er også utviklet flere prototyper av byggelementer.

           I fabruar 2018 startet arbeide med å skifte ut en del av grensegjerdet mot Mexico i byen Calexico i California. Trump hevdet på Twitter at dette var starten på hans mur mot Mexico, selv om reparasjonene av grensegjerdet var planlagt før han ble president.

           Mexico nekter å betale de enorme kostnadene en mur vil innebære. Trump har foreslått en importavgift på 20 prosent på alle varer fra Mexico, men en slik avgift kan møte stor motstand fra begge partier i kongressen.

            Færre forskrifter

            Les mer
            Første steg

            Trump og mange med ham mener et gjennomregulert næringsliv kveler vekst og jobbskaping. Han har lovet å kutte reguleringer og forskrifter, også tiltak som skal senke forurensning fra energisektoren.

            Trump har blant annet signert en ordre som stopper alle reguleringene Obama forsøkte å innføre før han gikk av, og en som pålegger føderale myndigheter til å fjerne to regler for hver enkelt de ønsker å innføre.

            Scott Pruitt, som Trump har satt til å lede Environmental Protection Agency (EPA), har fjernet flere miljøreguleringer, og lover å fjerne mange fler.

             Bekjempe IS

             Les mer
             Første steg

             Donald Trump har lovet å gå hardt etter terrorgruppen IS, helt til jihadistene er nedkjempet. Terrorgruppen skal være utslettet innen kort tid, ifølge presidenten.

             IS er i ferd med å bli nedkjempet i Syria, av både USA-støttede opprørere og av syriske regjeringsstyrker med hjelp fra Russland. I hvilken grad IS er nedkjempet, gjenstår å se. Terrororganisasjonen har etablert seg i Libya og Afghanistan, og kan bli en langvarig sikkerhetsrisiko.

              Bedre infrastruktur

              Les mer
              Første steg

              USAs infrastruktur har lidd under årevis med manglende vedlikehold, noe som også svekker økonomien ellers. Trump har lovet omfattende oppgradering og fornyelse av infrastrukturen. I februar 2018 presenterte han en investeringsplan på 1500 milliarder dollar, der staten skal stå for 200 milliarder, mens resten skal finansieres lokalt eller privat.

              Det hvite hus har oppgitt få detaljer om hvor pengene skal komme fra. Kongressen har så langt bare bevilget en brøkdel av hva Trump ønsker seg.

               Gjeninnføre tortur

               Les mer
               Ikke påbegynt

               Trump sa i valgkampen at han ønsket å gjeninnføre «waterboarding» og metoder som er «helvetes mye verre». Han har i ettertid insistert på at tortur virker, men gått med på at han vil la forsvarsministeren – en uttalt torturmotstander – bestemme.

                Fylle Guantanamo Bay

                Les mer
                Ikke påbegynt

                Obama forsøkte i årevis å oppfylle valgløftet sitt om å stenge den amerikanske fangeleiren i Guantánamobukten på Cuba. Trump har lovet at den skal forbli åpen, og har også tenkt til å fylle den med nye fanger og skumle typer, det han omtaler som «bad dudes». Det er hittil ikke kommet informasjon om at flere er sendt dit.

                 De nærmeste

                 Nedenfor er Trumps nærmeste støttespillere presentert. I tillegg til den innerste kretsen består samlingen av ministrene, administrasjonen og de sentrale rådgiverne. Klikk på bildene for å lese mer.

                 Mest aktuelle
                 ADM
                 Trump-administrasjonen
                 FAM
                 Familie
                 UTE
                 Ute av «Team Trump»

                 Vis filtre

                 Filter

                 Kjønn

                 Relasjon

                 Politisk erfaring

                 Bakgrunn

                 Annet

                 Senior­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Senior­rådgiver

                 Jared Kushner (42)

                 Vise­president

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Vise­president

                 Mike Pence (63)

                 • Tidligere guvernør i Indiana.
                 • Har sittet i Representantenes hus.
                 • Regnes som en konservativ republikaner som blant annet støtter den såkalte «Tea Party»-bevegelsen.
                 • Som guvernør har visepresidenten gjennomført store skattekutt og innskrenket kvinners rett til abort.

                 Spesialrådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Spesialrådgiver

                 Kellyanne Conway (56)

                 • Kellyeanne Conway ble leder for Trumps valgkamp i august 2016, da Trumps kampanje så ut til å kollapse. Etter at Trump ble president, ble Conway rådgiver i Det hvite hus.
                 • Conway er kjent for begrepet «alternative fakta», etter at Trump hadde løyet om hvor mange som hadde møtt opp under innsettelsen hans.

                 «Førstedatter»

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 «Førstedatter»

                 Ivanka Trump (41)

                 • Ivanka er Donald Trumps eldste datter, og en av hans nærmeste rådgivere i Det hvite hus. Hun er gift med Jared Kushner, som også er rådgiver for Trump. Ivanka var helt sentral i valgkampen, og regnes som en av Trumps nærmeste betrodde.
                 • Ifølge forfatter Michael Wolff, som skrev boken «Ild og vrede - På innsiden av Trumps hvite hus», har Ivanka og Kushner inngått en pakt. Dersom paret får muligheten, skal Ivanka stille som presidentkandidat.

                 Stabssjef

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Stabs­sjef i Det hvite hus

                 John F. Kelly (72)

                 • John Kelly er pensjonert general i marineinfanteriet. Da Trump ble president, fikk han ført jobb som minister for innenlands sikkerhet. I juli 2017 tok han over som stabssjef i Det hvite hus, etter at Reince Priebus trakk seg.
                 • Kelly har også ført tilsyn med Guantanamo-fengselet, og har tidligere uttalt at det ikke fantes noen uskyldige innsatte der.

                 Senior­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Seniorrådgiver

                 Stephen Miller (38)

                 • Stephen miller kom inn som rådgiver for Trumps valgkamp i januar 2016. Han varmet opp for Trump på mange valgkamparrangementer, og han skrev Trumps tale til årsmøtet i Det republikanske partiet.
                 • Miller har jobbet tett med Steve Bannon, og deler mange av Bannons synspunkter. Sammen med Bannon ble Miller sett på som en av de viktigste ideologene i Det hvite hus. Han regnes som en av arkitektene bak Trumps omstridte innreiseforbud fra syv muslimske land. Han skal også ha vært en pådriver for å skille barn fra immigranter som kommer over grensen fra Mexico.
                 • Miller er også sentral i beskyldningene om Trump-leirens samarbeid med Russland. Miller hadde tett kontakt med George Papadopoulos, som forsøkte å arrangere et møte mellom Trump og Vladimir Putin, mens Trump fortsatt bare var presidentkandidat. Papadopoulos var utenriksrådgiver for Trump under valgkampen. I oktober 2017 tilsto han å ha løyet for FBI.

                 Speaker

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Speaker i Representantenes hus

                 Paul Ryan (53)

                 • Ryan var en av Trumps argeste motstandere i kampen for å bli republikanernes presidentkandidat i 2016. Han er speaker i Representantenes hus i Kongressen. Etter at Trump ble innsatt, har Ryan samarbeidet godt med presidenten.
                 • Ryan representerer, i motsetning til mange av Trumps nærmeste medhjelpere, den etablerte delen av Det republikanske partiet. Som speaker i Representantenes hus er han parlamentarisk leder for republikanerne, og sitter med mye politisk makt i Kongressen. Ryan er kjent som svært konservativ, både økonomisk og sosialt.

                 Presse­sekretær

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Presse­sekretær

                 Sarah Sanders (40)

                 • Sarah Huckabee Sanders ble først visepressesekretær i Det hvite hus.
                 • Da Sean Spicer sluttet i juli 2017, tok hun over hans jobb som pressesekretær.
                 • Hun har tidligere jobbet for sin far, republikaneren Mike Huckabee, og for tidligere president George W. Bush.

                 Innenlands sikkerhet

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Minister for innenlands sikkerhet

                 Kirstjen Nielsen (50)

                 • Kirstjen Nielsen er advokat og sikkerhetsekspert.
                 • Hun jobbet for George W. Bush da han var president.
                 • Nielsens første jobb i Trump-administrasjonen var som stabssjef for John Kelly, minister for innenriks sikkerhet.
                 • I desember 2017 tok Nielsen over som minister for innenlands sikkerhet etter John Kelly.

                 Innenriks

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Innenriks­minister

                 Ryan Zinke (61)

                 • Ble i 2015 valgt inn i Representantenes hus fra delstaten Montana.
                 • Jobbet i den amerikanske marinen i 23 år, blant annet som offiser i spesialstyrken Navy SEALs.
                 • I politikken har han vært spesielt opptatt av nasjonal sikkerhet. Nå er han blant de som får ansvar for USAs klimapolitikk.

                 Energi

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Energi­minister

                 Rick Perry (73)

                 • I en bok Perry ga ut i 2010 skriver han at menneskeskapte klimaendringer er en bløff.
                 • Den tidligere guvernøren i oljestaten Texas foreslo i 2011 å stenge departementet han nå leder.
                 • Har som energiminister bidratt til å fjerne en del miljøreguleringer.

                 Finans

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Finans­minister

                 Steven Mnuchin (60)

                 • Mangemilliardæren Steve Mnuchin var økonomisjef for kampanjen til Trump.
                 • Hatt lederjobb i investeringsbanken Goldman Sachs.
                 • Tjente gode penger på oppkjøp under finanskrisen.
                 • Har vært produsent for Hollywood-filmer som «Avatar og «X-Men».
                 • Støttet tidligere Hillary Clinton og Barack Obama.
                 • Mnuchin jobbet for å få gjennom Trump-administrasjonens skattekutt i 2017.

                 Forsvar

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Forsvars­minister

                 James N. Mattis (72)

                 • James «Mad Dog» Mattis er en pensjonert general i marineinfanteriet, med erfaring fra både Irak og Afghanistan.
                 • Da Trump ville oppheve atomavtalen med Iran, forsøkte Mattis forgjeves å stoppe ham.
                 • Respektert militærmann, selv om han i 2005 fikk kritikk etter å ha uttalt at «det er gøy å skyte mennesker».

                 Justis

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Justis­minister

                 Jeff Sessions (76)

                 • Ble valgt inn som senator fra Alabama i 1997.
                 • På midten av 80-tallet ble han nektet en jobb som føderal dommer blant annet på grunn av anklager om å ha misbrukt embetet sitt for å forfølge legitime borgerrettsaktivister.
                 • Kjent for å ønske en streng immigrasjonsreform og harde straffer for kriminelle.
                 • Sessions var den først senatoren som ga støtte til Trump.
                 • Trump utnevnte Sessions til justisminister. Senere har Trump sagt at han angrer på utnevnelsen, siden Sessions erklærte seg inhabil i saken om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget.

                 Nasj. sikkerh.­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Nasjonal sikkerhets­rådgiver

                 John Bolton (60)

                 • John Robert Bolton er utdannet jurist, og har jobbet som advokat.
                 • Hadde flere offentlige stillinger under president Ronald Reagan og George Bush senior.
                 • Var FN-ambassadør under George Bush junior. Samtidig argumenterte han for at FN burde nedlegges.
                 • Var en ivrig tilhenger av invasjonen av Irak i 2003. Regnes som en hauk i utenriks- og sikkerhetspolitikken.
                 • Bolton ble intervjuet av Trump rett etter at han ble valgt. Den gang fikk han ingen jobb i administrasjonen fordi Trump angivelig ikke likte barten hans.
                 • Tok over som nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trump i april 2018.

                 Helse

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Helse­minister

                 Alex Azar (55)

                 • Utdannet advokat og tidligere sjef i legemiddelselskapet Eli Lilly and Company.
                 • Var visehelseminister for tidligere president George W. Bush, og ble Trumps helseminister i januar 2018.
                 • Er motstander av Obamacare.

                 Bolig

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Bolig­minister

                 Ben Carson (71)

                 • Den eneste i regjeringen med afroamerikansk bakgrunn.
                 • Stilte mot Donald Trump i primærvalget. Trump mente da at Carson, som var kjent som en svært dyktig hjernekirurg, hadde «superlite energi».
                 • Regnes som svært konservativ.
                 • Han har aldri hatt en politisk posisjon tidligere.

                 Samferdsel

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Samferdsels­minister

                 Elaine L. Chao (70)

                 • Elaine Chao var arbeidsminister under George W. Bush.
                 • Hun var også visetransportminister i to år under Bush senior.
                 • Er gift med Mitch McConnell, Senatets majoritetsleder.
                 • En av få kvinner i regjeringen, og en av få som ikke er hvite.
                 • Emigrerte fra Taiwan med en velstående shippingfamilie da hun var åtte.

                 Utdanning

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Utdannings­minister

                 Betsy DeVos (65)

                 • Forretningskvinne som tidligere ledet Det republikanske partiet i delstaten Michigan.
                 • DeVos har lenge vært en forkjemper for at foreldre skal få velge hvilke skole barna deres skal gå på.
                 • Broren hennes, Eric Prince, grunnla det private militære selskapet Blackwater.

                 Handel

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Handels­minister

                 Wilbur Ross (85)

                 • Wilbur Ross er en av mange søkkrike personer i Trumps i regjering. Eiendomsselskapet hans kjøper opp selskaper som gjør det dårlig, og ofte blir de slått sammen, noe som blant annet ble gjort i 2002 med flere stålprodusenter som hadde gått konkurs.
                 • Har sagt at USA må komme seg ut av «dårlige handelsavtaler».
                 • Ross har støttet Trumps tollsatser på stål og aluminium.
                 • Ross var med da Trump besøkte Saudi-Arabia i mai 2017. Handelsministeren erklærte besøket som en suksess, siden de ikke hadde blitt møtt med demonstrasjoner, åpenbart uvitende om mangelen på ytringsfrihet i Saudi-Arabia.

                 Arbeid

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Arbeidsminister

                 Alex Acosta (57)

                 • Sønn av innvandrere fra Cuba.
                 • Acosta er utdannet advokat, og har vært dekan på et universitet i Florida.
                 • Jobbet med arbeidsrett og fagforeninger i administrasjonen til George W. Bush.

                 Landbruk

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Landbruks­minister

                 Sonny Perdue (76)

                 • Sonny Perdue var guvernør i Georgia fra 2003 til 2011.
                 • Tror ikke på menneskeskapte klimaendringer.
                 • Tidligere medlem av det Det demokratiske partiet, og fungerte i flere år som partiets leder i delstatssenatet i Georgia.I 1997 meldte han likevel overgang til Republikanerne.
                 • Utdannet veterinær.

                 Utenriks

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Utenriksminister

                 Mike Pompeo (59)

                 • Tea Party-tilhengeren Mike Pompeo har representert Kansas i Kongressen siden 2011.
                 • Han tjenestegjorde som offiser i den amerikanske hæren i fem år før han ble advokat, etter utdannelse ved Harvard.
                 • Pompeo mener Edward Snowden fortjener dødsstraff, og vil ha tilbake de overvåkingslovene som ble endret etter Snowdens avsløringer.
                 • Pompeo ble først utnevnt til CIA-sjef av Trump. Etter at Rex Tillerson ble sparket i mars 2018, overtok Pompeo som utenriksminister.

                 Nasjonal etterretning

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Nasjonal etterretnings­direktør

                 Dan Coats (79)

                 • Dan Coats er tidligere senator. Ii Senatet satt han i etterretnings- og forsvarskomiteen.
                 • Caoats har vært USAs ambassadør til Tyskland, og han har vært medlem av Representantenes hus i Kongressen.
                 • Har jobbet som lobbyist i Washington.
                 • 16. Juli, dagen etter at Trump hadde møtt Vladimir Putin i Helsinki, kom Coats med en uttalelse der han slo fast at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske valget i 2016.

                 Sjefs­forh. handelsavtaler

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Sjefs­forhandler for handels­avtaler

                 Robert Lighthizer (75)

                 • Jobbet med handelspolitikk som assisterende sjefsforhandler allerede under president Ronald Reagan.
                 • Har tidligere uttalt seg sterkt kritisk til Kina, et land som blir viktig i USAs handelspolitikk. Han regnes som en proteksjonist når det kommer til handel.
                 • Lighthizer støtter Trump-administrasjonens innføring av toll og tariffer på en del importerte varer.

                 Småbedrifter

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Leder for direktoratet for små­bedrifter

                 Linda McMahon (74)

                 • Var tidligere direktør i World Wrestling Entertainment, hvor hun og ektemannen tjente store penger.
                 • Forsøkte både å bli senator både i 2010 og 2012, blant annet med løfter om lavere skatter, men tapte valget begge gangene.
                 • Var sammen med ektemannen en av Trumps største pengegivere i valgkampen.

                 Budsjett­sjef

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Office of Management and Budget

                 Mick Mulvaney (55)

                 • Advokat med erfaring fra kongressen.
                 • Mulvaney har hovedansvar for å lage presidentens forslag til statsbudsjett.
                 • Innrømmet i en høring at han tidlig på 2000-tallet ikke betalte arbeidsgiveravgifter på til sammen 15 000 dollar for en barnevakt.

                 Handels- og industri­politikk

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Direktør for handels- og industripolitikk

                 Peter Navarro (63)

                 • Peter Navarro er professor i økonomi, og en av få akademikere blant trumps medarbeidere.
                 • Har flere ganger stilt til valg for Det demokratiske partiet.
                 • Navarro er den første lederen av det nyopprettede rådet for handel.
                 • Har markert seg som en aggressiv kritiker av Kina, og har skrevet flere omstridte bøker om temaet.
                 • Navarro er en av arkitektene bak Trumps infrastrukturpolitikk.

                 FN

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 FN-ambassadør

                 Nikki R. Haley (51)

                 • Nikki Haley er tidligere guvernøren i Sør-Carolina.
                 • Hun er en av de yngste i Trumps hvite hus, og en av få kvinner. I tillegg er hun datter av innvandrere fra India, og skiller seg dermed på mange måter ut i denne forsamlingen.
                 • Var en skarp kritiker av Trump i primærvalgkampen.
                 • Som FN-ambassadør har hun flere ganger vært uenig med Trumps politikk. Hun er mot et innreiseforbud for personer fra enkelte muslimske land. Hun er også uenig med Trumps Russland-politikk.

                 Hvite hus-rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Hvite hus-rådgiver

                 Donald F. McGahn II (54)

                 • Tidligere formann i Federal Election Commission, som er et tilsynsorgan med ansvaret for å håndheve regulering av valgkampfinansieringen.
                 • McGahn, som kommer fra Atlantic City i New Jersey, fungerte som advokat for Trump-kampanjen.
                 • McGahn foreslo for Trump å nominere Neil Gorsuch til høyesterett, noe Trump gjorde.
                 • McGahn hadde
                 • 29. august 2018 sa Trump at McGahn vil forlate stillingen sin i løpet av høsten. Uttalelsen kom et par uker etter at New York Times skrev at McGahn samarbeidet med Mueller-etterforskningen.
                 • På fritiden er han medlem av et band som spiller kjente 80-tallslåter.

                 Nasj. sikkerh.­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Nasjonal sikkerhets­rådgiver

                 «H. R.» McMaster (60)

                 • Herbert Raymond McMaster har yrkesmilitær bakgrunn. I forsvaret jobbet han med å utvikle taktikker og doktrine for fremtidens krigføring.
                 • Han kom inn som Trumps andre nasjonale sikkerhetsrådgiver, etter at Michael Flynn måtte gå av etter bare tre uker.
                 • McMaster var uenig med president Trumps sikkerhetspolitikk på flere områder, blant annet Iran, Nord-Korea og Russland.
                 • I mars 2018 ble han sparket, og erstattet av John Bolton.

                 Miljø

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Leder for miljø­direktoratet

                 Scott Pruitt (54)

                 • Scott Pruitt ble satt lede USAs miljøvernpolitikk, men endte med å fjerne en rekke miljøreguleringer.
                 • Han har uttalt at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer eller global oppvarming.
                 • Har tidligere saksøkt direktoratet han nå skal lede for dets plan for ren kraft, «Clean Power Plan».
                 • Pruitts tid som leder for miljødirektpratet var preget av en rekke skandaler, og anklager om misbruk av offentlige midler.
                 • I juli 208 trakk han seg fra stillingen. Tidligere guvernør i California Arnold Schwarzenegger kalte han den verste EPA-sjefen i historien.

                 Rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Rådgiver

                 Peter Thiel (55)

                 • Den opprinnelig tyske investoren Peter Thiel grunnla Paypal sammen med Elon Musk, og tjente seg styrtrik på Facebook.
                 • Politisk er han libertarianer, og støttet Trump, også økonomisk, i store deler av valgkampen.
                 • Thiel var sentral i overgangsperioden, og skal ha gitt Trump råd på flere felt også etter at han ble innsatt.
                 • Er kjent for å ha finansiert et søksmål mot nettavisen Gawker som til slutt drev siden til konkurs.
                 • Thiel ble etterhvert mer lunken til Trump. I mai 2017 skal han ifølge Buzzfeed ha sagt at det er 50 prosent sannsynlighet for at “det hele ender i katastrofe”.

                 Spesial­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Spesialrådgiver

                 Carl Icahn (87)

                 • Dollarmilliardæren Carl Icahn (80) ble hentet inn som spesialrådgiver for å hjelpe Trump oppfylle valgløftet om å kutte mange av reglene og reguleringene de mener kveler amerikansk vekst og næringsliv.
                 • Han har lenge kritisert Obamas politikk, blant annet på energi, og har investert tungt i fossile energikilder.
                 • Har uttrykt skepsis om at klimaendringene er menneskeskapte.

                 Rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Rådgiver

                 Indra Nooyi (67)

                 • Pepsi-sjef Indra Nooyi er en av næringslivslederne som skal jobbe med Trump for å forbedre USAs økonomi.
                 • Hun har også vært svært kritisk til presidenten, blant annet på grunn av måten han omtalte kvinner på i en video som ble lekket i løpet av valgkampen.
                 • Nooyi satt i et råd av erfarne næringslivsledere Trump opprettet for å diskutere næringslivspolitikk. Flere av medlemmene trakk seg da Trump unnlot å fordømme nynazister som hadde demonstrert i Charlottesville. Rådet ble oppløst i august 2017.

                 Sikkerhets­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Rådgiver innenlands sikkerhet

                 Thomas P. Bossert (48)

                 • Thomas Bossert er utdannet jurist, er advokat og har hatt flere mindre roller i administrasjonen til George W. Bush.
                 • Som rådgiver for innenlands sikkerhet, hadde han ansvar for sikkerhet og anti-terrorvirksomhet internt i USA.
                 • Bossert sa opp jobben etter at John Bolton tiltrådte som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

                 Veteran

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Veteran­minister

                 David J. Shulkin (63)

                 • David Shulkin ble statssekretær i departementet for veteransaker under president Barack Obama.
                 • Etter at Trump ble president, fikk han jobben som veteranminister.
                 • Shulkin fikk sparken av Trump i mars 2018.

                 Utenriks

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Utenriks­minister

                 Rex W. Tillerson (71)

                 • Tidligere direktør for verdens største oljeselskap, Exxon Mobil.
                 • Kåret til verdens 25. mektigste mann i 2015.
                 • Har ingen politisk erfaring, men har forhandlet med flere lands myndigheter som forretningsmann.
                 • Ble i 2013 tildelt den russiske vennskapsmedaljen av president Vladimir Putin. Flere republikanske senatorer har uttrykt skepsis til hans nære bånd med Russland og Putin.
                 • Ifølge TV-kanalen NBC har Tillerson kalt Trump for en idiot.
                 • Tillerson fikk sparken i mars 2018, og ble erstattet av tidligere CIA-dorektør Mike Pompeo.

                 Helse

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Helse­minister

                 Tom Price (68)

                 • Opprinnelig ortopedisk kirurg, men har i en årrekke representert Georgia i Representantenes hus.
                 • Har markert seg som en sterk motstander av Barack Obamas helsereform.
                 • Det er ventet at han vil jobbe for å omgjøre «Obamacare».
                 • I Kongressen har han markert seg med konservative standpunkt i en rekke saker.Trakk seg fra stillingen i september 2017, etter å ha fått sterk kritikk for sin hyppige bruk av privatfly.

                 Stabssjef

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Stabs­sjef i Det hvite hus

                 Reince Priebus (51)

                 Presse­sekretær

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Presse­sekretær

                 Sean Spicer (51)

                 • En av administrasjonens mest synlige representanter.
                 • Har bakgrunn fra marinen der han jobbet med kommunikasjon, og har jobbet med flere republikanske politikere før han ble utnevnt som pressesjef i desember i fjor.
                 • Var tidlig i hardt vær etter at han påsto at Trumps innsettelse hadde rekordmange tilskuere, stikk i strid med bevismaterialet.
                 • Spicer sa opp jobben i juli 2017, angivelig i protest, etter at Anthony Scaramucci fikk jobb som kommunikasjonssjef i Det hvite hus.

                 Rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Rådgiver

                 Elon Musk (51)

                 • Den styrtrike PayPal-gründeren og Tesla-sjefen Elon Musk var sterkt kritisk til Trump før han vant valget. Han ble imidlertid invitert som én av flere kjente næringslivsledere til å rådgi Trump om forretninger, produktivitet og jobbvekst.
                 • Siden da har Musk forsvart avgjørelsen fordi han som rådgiver lettere kan påvirke presidenten i retning mer klimavennlig politikk, for eksempel.
                 • Likevel valgte han å slutte i juni 2017, da Trump erklærte at han han ville trekke USA ut av Paris-avtalen.

                 Arbeid

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Arbeidsminister

                 Andrew F. Puzder (72)

                 • Konsernsjef for CKE Restaurants, som er morselskapet til flere hurtigmatkjeder. Har fått æren for å snu selskapet til suksess.
                 • Støttet Trump økonomisk i hans presidentkampanje.
                 • Har kritisert Obamas arbeidspolitikk, og har uttalt at han ikke ønsker å heve minstelønnen.
                 • Selskapene hans har blitt beskyldt for brudd på arbeidernes rettigheter.
                 • Trakk seg da det ble klart at han ikke ville få tilstrekkelig med stemmer til å bli bekreftet i senatet.

                 Nasj. sikkerh.­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Nasjonal sikkerhets­rådgiver

                 Michael T. Flynn (64)

                 • Tidligere general.Flynn var sjef for det amerikanske forsvarets etterretningsavdeling, DIA. Han har tjenestegjort både i Irak og Afghanistan.
                 • Har på Twitter videreformidlet konspirasjonsteorien som koblet Hillary Clinton til organisert barneprostitusjon.
                 • Flynns karriere ble kort. Etter tre og en halv uke kom det for en dag at han hadde snakket med russiske myndigheter om sanksjoner, før Trump tok over som president.

                 Rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Rådgiver

                 Travis Kalanick (46)

                 • Uber-sjef Travis Kalanicks tid på Trump-laget ble kort.
                 • Etter massiv kritikk i forbindelse med presidentens innreiseforbud valgte han å trekke seg fra gruppen som skulle rådgi Trump på forretninger.
                 • Inntil motstanden ble for stor forsvarte han rollen sin med at han ville jobbe med alle som arbeidet for bedre transport, og at samarbeid ikke var det samme som støtte til politikken.

                 Sjef­strateg

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Sjef­strateg

                 Stephen K. Bannon (69)

                 • Steve Bannon er en av de mest omstridte i Trumps nærmeste krets. Han blir beskyldt for å tilhøre den ytre høyreside, for å være rasist og for å spre konspirasjonsteoretiker.
                 • Ledet presidentkampanjen de siste månedene før valget. Strategien hans var å «la Trump være Trump».
                 • Ble hentet fra det alternativ-høyre nettstedet Breitbart, hvor han var direktør.
                 • Jobbet tidligere for investeringsbanken Goldman Sachs.
                 • Under valgkampen og i det hvite hus fremsto Bannon som Trump-administrasjonens fremste ideolog.
                 ANNONSE

                 Trumps utenrikspolitiske værvarsel

                 Da Trump overtok etter Obama ble det varslet uforutsigbare værforhold, og for én gangs skyld ser det ut til at spådommene stemmer. Gamle isfronter tør opp, og høytrykk og sol slår raskt om til regn. Her er VGs utenrikspolitiske værmelding for hvordan utsiktene er mellom USA og dets venner og fiender.

                 Venner

                 Israel

                 USAs viktigste partner i Midtøsten hadde et anstrengt forhold til Obama. Valget av Trump ble godt mottatt på israelsk høyreside, blant annet på grunn av et løfte om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem. Dette ble tolket som støtte til å utvide bosetningene på palestinsk jord.

                 I desember 2017 anerkjente Trump Jerusalem som Israels hovedstad., og i mars innfridde han løftet om å flytte ambassaden til Jerusalem. Han sa da at han så på landet som en suveren nasjon, som selv må få avgjøre hva som er deres hovedstad.

                 Saudi-Arabia

                 Etter lang misnøye med Obama har det saudiske regimet vært forsiktig optimistiske med tanke på Trump, blant annet på grunn av langt tøffere tone overfor erkefienden Iran. Samtidig har Trumps ønske om økt energiuavhengighet skapt en viss uro i det oljeeksporterende landet.

                 Saudi-Arabia var det første landet Trump besøkte som president. Trump har valgt å støtte Saudi-Arabias posisjon både i krigen i Jemen og den diplomatiske konflikten med Qatar.

                 President Trumps motvilje mot regimet i Iran blir godt mottatt i Riyadh, og Saudi-Arabia har lovet å jobbe med USA for motvirke iransk innflytelse i regionen. Saudiene er neppe misfornøyde med at Trump har vraket atomavtalen med Iran, og gjeninnført sanksjoner mot landet.

                 Tyskland

                 En av USAs viktigste allierte og en sentral handelspartner. Før han ble innsatt kritiserte Trump Merkel personlig for flyktningpolitikken hennes, og nektet å svare på et spørsmål om hvem han stoler mest på av henne og Vladimir Putin.

                 Merkel var en av de første statslederne Trump ringte som president. I samtalen dem imellom skal Merkel ha kritisert innreiseforbudet Trump nettopp hadde forsøkt å innføre for personer fra en del muslimske land. Administrasjonen har også beskyldt Tyskland for å holde euroen kunstig lav for å styrke eksportsektoren.

                 Siden har det stort sett gått nedover med forholdet. Under et NATO-toppmøte i Brussel i juli 2018, anklaget Trump Merkel for ikke å bruke nok penger på forsvar, og for å være russisk gissel.

                 Storbritannia

                 Har tradisjonelt vært USAs nærmeste samarbeidspartner, og Obamas presidentperiode var ikke noe unntak. Trump hyllet brexit, og markerte hvor høyt han setter landet ved å invitere statsminister Theresa May som første statsleder til Det hvite hus. Trump understreket det spesielle forholdet mellom de to landene da May besøkte ham etter en uke som president.

                 Siden har ikke forholdet til Storbritannia vært helt rosenrødt. Trump har kranglet med borgermesteren i London, Sadiq Khan, på Twitter.

                 Før Trump besøkte Storbritannia i juli 2017, ga han et oppsiktsvekkende intervju med avisen The Sun. Han kritiserte Theresa Mays håndtering av brexit, og sa at den avgåtte britiske utenriksministeren Boris Johnson ville bli en god statsminister.

                 Frankrike

                 Forholdet mellom de to landene fikk seg en knekk under George W. Bush, men Obama reparerte langt på vei skaden.

                 Trumps innreiseforbud har møtt mye motstand, også i Frankrike. Landets president Hollande var blant de første statslederne som pratet med Trump på telefonen etter at han ble president, men Hollande har også vært en av de skarpeste kritikerne.

                 Forholdet ble bedre etter at Emmanuel Macron ble valgt til president i Frankrike i mai 2017. Trump er tydeligvis sværtbegeistret for Macron, og har understreket det gode forholdet mellom dem flere ganger.

                 Norge

                 Amerikansk politikk overfor Norge har ikke endret seg dramatisk etter at Trump ble president. I en samtale med Erna Solberg før han ble innsatt, skal Trump ha understreket verdien av det tette båndet til Norge.

                 Norske politikere har vært varsomme med å gå ut mot Trump, men både Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende gikk ut med kritikk etter at innreiseforbudet ble innført.

                 Det var likevel ikke til hinder for et hyggelig møte mellom Solberg og Trump i januar, da Trump blant annet uttrykte glede over at Norge har kjøpt jagerfly fra USA.

                 Sverige

                 Sjokket var stort da lille Sverige ble brukt som et eksempel på hvor galt det kunne gå med innvandring i en av Trumps taler, og en mystisk hendelse som skulle ha skjedd i landet ble nevnt i samme åndedrag som terrorhandlingene i Paris og Brussel.

                 Det Trump refererte til viste seg å være en dokumentar han hadde sett på Fox News, men da det brøt ut opptøyer i en svensk forstad dagen etter tok han det som bevis på at han hadde rett, og gjentok senere påstandene om Sverige som et land nærmest på randen av kollaps.

                 Men forholdet mellom USA og Sverige har ikke endret seg fundamentalt etter at Trump kom til makten. Sveriges statsminister Stefan Löfven besøkte USA og Trump i mars 2018.

                 Japan

                 Japan er USAs viktigste partner i Asia, og regnes som en sentral motvekt til Kina. Statsminister Shinzo Abe har jobbet hardt for å knytte enda tettere bånd til USA under Obama, og ser ut til å fortsette politikken overfor den neste presidenten.

                 Abe var første utenlandske statsleder som møtte Trump etter valgseieren hans. De to hadde god tone utad, og Trump kom med en rekke løfter overfor Japan, blant annet en sikkerhetsgaranti. Senere har de møtt hverandre flere ganger.

                 Ikke alt er fryd og gammen i forholdet mellom Trump og Abe. Japan har ikke fått unntak frfa Trumps toll på stål og aluminium. Japan har foreløpig ikke svart med å innføre ekstra toll på amerikanske produkter.

                 Mexico

                 Under Obama ble Mexico definert som en av USAs viktigste og mest verdifulle partnere. Trump på sin side definerte nabolandet som en uvenn fra dag én i valgkampen. Han mente Mexico tok amerikanske jobber, og kalte Mexicanerne som emigrerte til USA voldtektsmenn. Løftet om å skille de to landene med en mur ble et av hans varemerker.

                 Som president undertegnet Trump nesten umiddelbart en ordre som skal sette i gang arbeidet med å bygge muren, og foreslo å innføre en 20 prosent straffeskatt for å tvinge mexicanerne til å betale for den. En telefonsamtale mellom Trump og Mexicos president Enrique Peña Nieto ble så opphetet at Nieto avlyste et planlagt statsbesøk i USA.

                 Trump har lenge varslet at han vil avvikle den nordamerikanske handelsavtalen NAFTA. I august 2018 varslet den amerikanske presidenten om at han og Nieto hadde blitt enige om en ny handelsavtale.

                 NATO

                 Verdens mektigste forsvarsallianse med USA som aller viktigste medlem. Trump uttrykte stor skepsis til NATO under valgkampen, blant annet fordi mange av landene ikke bruker nok av sitt budsjett på forsvar, og sa det ikke var sikkert USA ville oppfylle sine plikter dersom visse medlemsland ble angrepet.

                 Selv om utgangspunktet var dårlig har Trump vært langt mer positiv i sin omtale av NATO som president. Han har flere ganger gjentatt at USA vil følge opp sine forpliktelser, blant annet overfor generalsekretær Jens Stoltenberg. Veien videre for USA og NATO vil antageligvis bli klarere etter et planlagt NATO-toppmøte i slutten av mai.

                 EU

                 Obamas utenrikspolitikk ble relativt Europa-orientert etter at Russland begynte å opptre mer aggressivt. Trump ser derimot ut til å gjøre sitt beste for å ødelegge det transatlantiske forholdet. Han har blant annet rost Storbritannia fordi landet vil melde seg ut av EU og beskyldt EU for å drive med valutamanipulasjon.

                 Mistenksomheten er gjensidig. EU-president Donald Tusk har kalt USA en trussel. Europakommisjonens leder Jean-Claude Juncker mistenker den nye administrasjonen ikke skjønner hva EU er.

                 Da Trump besøkte Europa i juli 2018, sa han i et intervju med TV-kanalen CBS at han så på EU som en fiende. Det hjelper heller ikke på forholdet at Trump har varslet at han vil innføre toll på biler importert fra EU.

                 Fiender

                 Iran

                 Under Obama ble diplomatiske forbindelser til Iran gjenopprettet, og forholdet mellom USA og Iran betydelig bedret. Trump har derimot gjort sitt beste for å forverre forholdet.

                 Iran er et av landene Trump mener utgjør en fare for USA. Da han innførte sitt «muslimforbud» - innreiserestriksjoner for personer fra flere muslimske land - var Iran et av landene.

                 Trump har knyttet tette bånd til Audi-Arabia, Irans rival i Midt-Østen. USA selger våpen til Saudi-Arabia, som landet bruker til krigføring i Jemen, der Iran og Saudi-Arabia støtter hver sin side i konflikten.

                 I mai 2018 erklærte Trump at USA trekker seg fra atomavtalen som Barack Obama forhandlet frem med Iran.

                 Russland

                 På slutten av Obamas presidentperiode var forholdet til Russland på det mest anstrengte siden den kalde krigen. Russisk støtte til Syrias president Bashar al-Assad, Russlands okkupasjon av Krim og forsøk på å påvirke valget i ga OBama hodebry.

                 Trumps forhold til Russland har vært preget av beskyldninger om upassende kontakt mellom russiske embetsmenn og Trumps folk. Trump har vært langt mindre kritisk til Russlands president Vladimir Putin enn hva Obama var. Han har vegret seg for å kritisere Russland for å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget.

                 Trump har lagt skylden på det dårlige forholdet mellom USA og Russland på sine forgjengere, fremfor å klandre Putin.

                 I juli 2018 møttes Trump og Putin til et toppmøtet i Helsingfors. Kort tid senere inviterte Trump Putin til USA.

                 Kina

                 USAs forhold til Kina har alltid vært komplisert, og Obamas Asia-politikk dreide seg langt på vei om å samle landene i regionen til en motvekt mot Kina. Trump la opp til en enda skarpere linje i valgkampen, med krass retorikk og påstander om at kineserne jukser i handelen med andre land, blant annet ved å holde valutaen sin kunstig lav.

                 Etter valget fornærmet Trump Kina grundig da han snakket med Taiwans president på telefonen. Det tok nesten tre uker som president før Trump snakket med sitt kinesiske motstykke. Noen dager før hadde han imidlertid sendt Xi Jinping et personlig brev.

                 Xi besøkte USA tidlig i Trumps presidentperiode. Fra offisielt hold beskrives tonen dem to imellom som god, og Trump sa offentlig at USA respekterte Kinas syn på Taiwan, altså at øya tilhører Kina.

                 Trump har varslet at han vil innføre toll på en rekke varer som er produsert i Kina, noe som ikke vil bidra til et bedre forhold mellom de to landene.

                 Nord-Korea

                 Under Obama la USA opp en tålmodig linje overfor Nord-Korea. Til tross for voldsomme provokasjoner, inkludert en rekke atomvåpentester, har sanksjonene overfor det uforutsigbare regimet vært relativt moderate.

                 Nord-Korea raslet med sablene allerede i begynnelsen av februar 2017, og skjøt opp et ballistisk missil i retning det japanske hav, mens Japans statsminister besøkte USA. Trumps respons var overraskende behersket, og han svarte med å gjenta løftet om at USA garanterer Japans sikkerhet.

                 Utover 2017 havnet Trump og Kim i et voldsomt munnhuggeri. Trump kalte Kim “den lille rakettmannen”, mens Kim kalte Trump “senil olding”. Forhold ble etter hvert bedre, og Trump varslet at han ville møte den nordkoreanske lederen.

                 De to statslederne møttes i Singapore i juni 2018, til stor internasjonal oppmerksomhet. Tilsynelatende kom de godt overens med hverandre.

                 Målinger: Gjør Trump en god jobb?

                 Trendlinjene er beregnet ut fra de siste meningsmålingene blant amerikanere og oppdateres hver gang en ny måling offentliggjøres.

                 Siste meningsmåling: | Antall meningsmålinger:

                 Ja
                 Nei

                 Meningsmålingene er samlet inn og vektet av HuffPost pollster etter selskapets egne kriterier, og inkluderer undersøkelsene gjennomført av Gallup og Ipsos, og på vegne av medier som CNN, CBS, The Economist og Politico. Summen av snittverdiene av målingene er ikke 100 % fordi hver av de to trendlinjene beregnes separat.

                 10 siste meningsmålinger

                 Meningsmåling Ja Nei

                 Kommentarer

                 Av: Magnus Newth, Jostein Matre, Amund Bakke Foss, Kari Tone Flågen Mikal Hem

                 Utvikling: Sondre Nilsen, Dan Kåre Engebretsen

                 Kilder: New York Times, CNN, Washington Post, Forbes, VG, NTB, Wikipedia