Donald Trump har sittet som amerikansk president i 2261 dager. I løpet av denne tiden har VG skrevet artikler om ham. Her kan du følge utviklingen i Trumps USA dag for dag.
Trumps valgkamp vekket både frykt og begeistring med sine mange, oppsiktsvekkende valgløfter. Før han ble innsatt spådde mange eksperter at han kom til å modere seg, men hittil tyder lite på at han har tenkt å bryte sitt ord.
Trump sa i en tale i Nord-Dakota under valgkampen at han skulle trekke USA ut av klimaavtalen signert i Paris i 2015. 1. Juni 2017 erklærte han at USA trekker seg fra avtalen. USA må likevel oppfylle kravene i avtalen frem til 4. november 2020.
Trump har lovet å senke skatter både for folk flest og for de store selskapene. I tillegg skal det bli mindre byråkratisk og komplisert å betale skatt.
22. desember 2017 signerte presidenten en lov som senker skattene både for privatpersoner og selskaper. Skattekuttene for privatpersoner er imidlertid midlertidige, mens skattekuttene for næringslivet er permanente.
Trump har gjentatte ganger sagt at han umiddelbart vil avskaffe og erstatte helseforsikringsordningen Obamacare, som den nåværende presidenten har omtalt som «en katastrofe».
Trump gikk på et sviende nederlag da han og Paul Ryan trakk sitt omstidte reformforslag om helsereform, da det ble klart at de manglet tilstrekkelig stemmer fra sitt eget parti.
Trump hadde sin første telefonsamtale med Vladimir Putin den 28. januar, der de to blant annet diskuterte «kampen mot terror». Det skal ha vært enighet om flere punkter, ifølge en Kremlin-talsmann. 16. Juli møtte de to statslederne hverandre i Helsinki.I løpet av toppmøtet hadde trump og Putin en halvannen time lang privat samtale. Utenom de to presidentene, var bare tolkene til stede.
Trump ble kritisert for å fremstå som svært ettergivende overfor Putin på pressekonferansen etter møtet, både av fra demokrater og sine egne partifeller. Spesielt fikk Trump kritikk for å godta Putins forsikringer om at Russland ikke forsøkte å påvirke valget i USA.
I USA fortsetter etterforskningen om mulig samarbeid mellom Russland og Trumps valgkamporganisasjon. Spesialtetterforsker Robert Mueller etterforsker blant annet hva slags kontakt Trumps valgkampmedarbeidere har hatt med representanter for Russland.
Signalene fra USA har heller ikke vært entydig positive. Trumps FN-ambassadør Nikki Haley har vært kritisk til Russland om Krim-konflikten. I juli 2018 ble russeren Marija Butina arrestert i USA, mistenkt for å være agent for Russland. I august 2018 innførte USA sanksjoner mot Russland, som svar på at den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal ble forgiftet i Storbritannia.
Donald Trump lovet under valgkampen å stenge muslimer ute fra USA. Han undertegnet den 27. januar en ordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Ordren skulle i all hovedsak nekte mennesker fra syv muslimske land adgang til landet på midlertidig basis. Denne ordren ble ganske umiddelbart opphevet av en føderal dommer.
En lignende, men mer moderat presidentordre ble utstedt i midten av mars. Den nye ordren begrenser mulighetene for innreise for personer fra Iran, Libya, Nord-Korea, Somalia, Syria, Venezuela og Jemen. Ordren ble midlertidig stoppet i rettsvesenet, men 26 juni 2018 vedtok høyesterett å opprettholde vedtaket.
Trump har signert en presidentordre om at USA skal trekke seg fra frihandelsavtalen TPP mellom USA og landene i stillehavsregionen. Avtalen var ment å fremme økonomisk vekst og innovasjon, skape arbeidsplasser og redusere fattigdom. Den skulle også fremme et miljøvennlig næringsliv og et trygt arbeidsmiljø, men har blitt kritisert for å sette amerikanske jobber i fare.
En annen avtale i faresonen er frihandelsavtalen NAFTA med Mexico og Canada. Trump har tidligere kalt NAFTA «tidenes dårligste» handelsavtale. Avtalen har eksistert siden 1994. I ett av flere politiske dokumenter som ble publisert på Det hvite hus' nettsted den 23. ble det varslet at om NAFTA-partnerne ikke godtar å reforhandle avtalen, vil USA trekke seg ut og forhandle nye avtaler separat.
I august 2018 erklærte Trump at USA og Mexico var blitt enige om nye vilkår for en ny handelsavtale. Den amerikanske presidenten skrev på Twitter at hvis USA ikke får en «rettferdig avtale» med Canada, får ikke Canada noen avtale i det hele tatt.
I valgkampen lovet Trump å kaste ulovlige innvandrere ut av USA. Trump har signert flere presidentordre rettet mot immigranter uten lovlig opphold. Disse gir bredere fullmakter til myndighetene når det kommer til hvem som kan deporteres.
Trump har også opphevet Barack Obamas presidentordre om at personer som ble tatt med ulovlig til USA som, kunne jobbe uten å risikere å bli deportert.
I februar 2018 begynte USA å skille barn fra foreldre som krysset grensen til USA ulovlig. Foreldrene blir sendt i varetekt, mens barna blir sendt til anstalter underlagt helsedepartementet.
Trump har vært tydelig på at han ønsker å reforhandle atomavtalen USA og flere andre land inngikk med Iran. I henhold til avtalen, skal Iran gi opp forsøket på å produsere atomvåpen, mot at økonomiske sanksjoner mot landet blir opphevet.
I mai 2018 erklærte Trump at USA trekker seg fra avtalen. Hvorvidt Trump kommer til å forhandle med Iran om en revidert avtale er usikkert.
Trump har lovet det amerikanske folk at de godt betalte industrijobbene som er forsvunnet de siste tiårene skal tilbake til USA. For å få til dette har Trump lovet å vrake eksisterende handelsavtaler og å innføre handelsbarrierer. Begge virkemidler er iverksatt. Trump har trukket USA fra forhandlingene om den planlagte handelsavtalen Trans-Pacific Partnership, og han har innført toll på stål, aluminum og vaskemaskiner.
Trump har også lagt press på selskaper som vil flytte produksjon utenlands. Blant annet oppfordret han til boikott av Harley Davidson-motorsykler, etter at selskapet varslet at det ville flytte produksjonen av motorsykler til Europa.
USAs industriproduksjon har økt etter at Trump tiltrådte som president. Veksten begynte imidlertid før Trump kom til makten, mange økonomer mener at Trumps tiltak vil påvirke USAs økonomi negativt.
Trump har lovet å gjøre det amerikanske forsvaret mye sterkere. Løftene inkluderer nye skip og ubåter, flere soldater, nye kampfly og moderniserte atomvåpen.
Trump ønsket seg ti prosent økning i forsvarsbudsjettet, 54 milliarder dollar, i 2018. Kongressen ga han en økning på 18 prosent, og et forsvarsbudsjett på totalt 700 milliarder dollar for 2018 og et forventet budsjett i 2019 på 7016 milliarder dollar.
Et av Trumps mest gjentatte valgløfter var å bygge en mur langs grensen mot Mexico. I tillegg lovet han at Mexico skal betale for muren. Allerede 25. Januar 2017 signerte Trump presidentordren som skulle sette i gang byggingen. Siden har det ikke skjedde så mye. Trump har ikke fått pengene han trenger fra Kongressen.
Trump har sikret seg noe finansiering, til reparasjoner av eksisterende gjerder og utbygging av enkelte nye strekninger langs grensen. Det er også utviklet flere prototyper av byggelementer.
I fabruar 2018 startet arbeide med å skifte ut en del av grensegjerdet mot Mexico i byen Calexico i California. Trump hevdet på Twitter at dette var starten på hans mur mot Mexico, selv om reparasjonene av grensegjerdet var planlagt før han ble president.
Mexico nekter å betale de enorme kostnadene en mur vil innebære. Trump har foreslått en importavgift på 20 prosent på alle varer fra Mexico, men en slik avgift kan møte stor motstand fra begge partier i kongressen.
Trump og mange med ham mener et gjennomregulert næringsliv kveler vekst og jobbskaping. Han har lovet å kutte reguleringer og forskrifter, også tiltak som skal senke forurensning fra energisektoren.
Trump har blant annet signert en ordre som stopper alle reguleringene Obama forsøkte å innføre før han gikk av, og en som pålegger føderale myndigheter til å fjerne to regler for hver enkelt de ønsker å innføre.
Scott Pruitt, som Trump har satt til å lede Environmental Protection Agency (EPA), har fjernet flere miljøreguleringer, og lover å fjerne mange fler.
Donald Trump har lovet å gå hardt etter terrorgruppen IS, helt til jihadistene er nedkjempet. Terrorgruppen skal være utslettet innen kort tid, ifølge presidenten.
IS er i ferd med å bli nedkjempet i Syria, av både USA-støttede opprørere og av syriske regjeringsstyrker med hjelp fra Russland. I hvilken grad IS er nedkjempet, gjenstår å se. Terrororganisasjonen har etablert seg i Libya og Afghanistan, og kan bli en langvarig sikkerhetsrisiko.
USAs infrastruktur har lidd under årevis med manglende vedlikehold, noe som også svekker økonomien ellers. Trump har lovet omfattende oppgradering og fornyelse av infrastrukturen. I februar 2018 presenterte han en investeringsplan på 1500 milliarder dollar, der staten skal stå for 200 milliarder, mens resten skal finansieres lokalt eller privat.
Det hvite hus har oppgitt få detaljer om hvor pengene skal komme fra. Kongressen har så langt bare bevilget en brøkdel av hva Trump ønsker seg.
Trump sa i valgkampen at han ønsket å gjeninnføre «waterboarding» og metoder som er «helvetes mye verre». Han har i ettertid insistert på at tortur virker, men gått med på at han vil la forsvarsministeren – en uttalt torturmotstander – bestemme.
Obama forsøkte i årevis å oppfylle valgløftet sitt om å stenge den amerikanske fangeleiren i Guantánamobukten på Cuba. Trump har lovet at den skal forbli åpen, og har også tenkt til å fylle den med nye fanger og skumle typer, det han omtaler som «bad dudes». Det er hittil ikke kommet informasjon om at flere er sendt dit.
Nedenfor er Trumps nærmeste støttespillere presentert. I tillegg til den innerste kretsen består samlingen av ministrene, administrasjonen og de sentrale rådgiverne. Klikk på bildene for å lese mer.
Vis filtre
Kjønn
Relasjon
Politisk erfaring
Bakgrunn
Annet
Seniorrådgiver
Seniorrådgiver
Jared Kushner (42)
Visepresident
Visepresident
Mike Pence (63)
Spesialrådgiver
Spesialrådgiver
Kellyanne Conway (56)
«Førstedatter»
«Førstedatter»
Ivanka Trump (41)
Stabssjef
Stabssjef i Det hvite hus
John F. Kelly (72)
Seniorrådgiver
Seniorrådgiver
Stephen Miller (38)
Speaker
Speaker i Representantenes hus
Paul Ryan (53)
Pressesekretær
Pressesekretær
Sarah Sanders (40)
Innenlands sikkerhet
Minister for innenlands sikkerhet
Kirstjen Nielsen (50)
Innenriks
Innenriksminister
Ryan Zinke (61)
Energi
Energiminister
Rick Perry (73)
Finans
Finansminister
Steven Mnuchin (60)
Forsvar
Forsvarsminister
James N. Mattis (72)
Justis
Justisminister
Jeff Sessions (76)
Nasj. sikkerh.rådgiver
Nasjonal sikkerhetsrådgiver
John Bolton (60)
Helse
Helseminister
Alex Azar (55)
Bolig
Boligminister
Ben Carson (71)
Samferdsel
Samferdselsminister
Elaine L. Chao (70)
Utdanning
Utdanningsminister
Betsy DeVos (65)
Handel
Handelsminister
Wilbur Ross (85)
Arbeid
Arbeidsminister
Alex Acosta (57)
Landbruk
Landbruksminister
Sonny Perdue (76)
Utenriks
Utenriksminister
Mike Pompeo (59)
Nasjonal etterretning
Nasjonal etterretningsdirektør
Dan Coats (79)
Sjefsforh. handelsavtaler
Sjefsforhandler for handelsavtaler
Robert Lighthizer (75)
Småbedrifter
Leder for direktoratet for småbedrifter
Linda McMahon (74)
Budsjettsjef
Office of Management and Budget
Mick Mulvaney (55)
Handels- og industripolitikk
Direktør for handels- og industripolitikk
Peter Navarro (63)
FN
FN-ambassadør
Nikki R. Haley (51)
Hvite hus-rådgiver
Hvite hus-rådgiver
Donald F. McGahn II (54)
Nasj. sikkerh.rådgiver
Nasjonal sikkerhetsrådgiver
«H. R.» McMaster (60)
Miljø
Leder for miljødirektoratet
Scott Pruitt (54)
Rådgiver
Rådgiver
Peter Thiel (55)
Spesialrådgiver
Spesialrådgiver
Carl Icahn (87)
Rådgiver
Rådgiver
Indra Nooyi (67)
Sikkerhetsrådgiver
Rådgiver innenlands sikkerhet
Thomas P. Bossert (48)
Veteran
Veteranminister
David J. Shulkin (63)
Utenriks
Utenriksminister
Rex W. Tillerson (71)
Helse
Helseminister
Tom Price (68)
Stabssjef
Stabssjef i Det hvite hus
Reince Priebus (51)
Pressesekretær
Pressesekretær
Sean Spicer (51)
Rådgiver
Rådgiver
Elon Musk (51)
Arbeid
Arbeidsminister
Andrew F. Puzder (72)
Nasj. sikkerh.rådgiver
Nasjonal sikkerhetsrådgiver
Michael T. Flynn (64)
Rådgiver
Rådgiver
Travis Kalanick (46)
Sjefstrateg
Sjefstrateg
Stephen K. Bannon (69)
Da Trump overtok etter Obama ble det varslet uforutsigbare værforhold, og for én gangs skyld ser det ut til at spådommene stemmer. Gamle isfronter tør opp, og høytrykk og sol slår raskt om til regn. Her er VGs utenrikspolitiske værmelding for hvordan utsiktene er mellom USA og dets venner og fiender.
Iran | ![]() |
Russland | ![]() |
Kina | ![]() |
Nord-Korea | ![]() |
USAs viktigste partner i Midtøsten hadde et anstrengt forhold til Obama. Valget av Trump ble godt mottatt på israelsk høyreside, blant annet på grunn av et løfte om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem. Dette ble tolket som støtte til å utvide bosetningene på palestinsk jord.
I desember 2017 anerkjente Trump Jerusalem som Israels hovedstad., og i mars innfridde han løftet om å flytte ambassaden til Jerusalem. Han sa da at han så på landet som en suveren nasjon, som selv må få avgjøre hva som er deres hovedstad.
Etter lang misnøye med Obama har det saudiske regimet vært forsiktig optimistiske med tanke på Trump, blant annet på grunn av langt tøffere tone overfor erkefienden Iran. Samtidig har Trumps ønske om økt energiuavhengighet skapt en viss uro i det oljeeksporterende landet.
Saudi-Arabia var det første landet Trump besøkte som president. Trump har valgt å støtte Saudi-Arabias posisjon både i krigen i Jemen og den diplomatiske konflikten med Qatar.
President Trumps motvilje mot regimet i Iran blir godt mottatt i Riyadh, og Saudi-Arabia har lovet å jobbe med USA for motvirke iransk innflytelse i regionen. Saudiene er neppe misfornøyde med at Trump har vraket atomavtalen med Iran, og gjeninnført sanksjoner mot landet.
En av USAs viktigste allierte og en sentral handelspartner. Før han ble innsatt kritiserte Trump Merkel personlig for flyktningpolitikken hennes, og nektet å svare på et spørsmål om hvem han stoler mest på av henne og Vladimir Putin.
Merkel var en av de første statslederne Trump ringte som president. I samtalen dem imellom skal Merkel ha kritisert innreiseforbudet Trump nettopp hadde forsøkt å innføre for personer fra en del muslimske land. Administrasjonen har også beskyldt Tyskland for å holde euroen kunstig lav for å styrke eksportsektoren.
Siden har det stort sett gått nedover med forholdet. Under et NATO-toppmøte i Brussel i juli 2018, anklaget Trump Merkel for ikke å bruke nok penger på forsvar, og for å være russisk gissel.
Har tradisjonelt vært USAs nærmeste samarbeidspartner, og Obamas presidentperiode var ikke noe unntak. Trump hyllet brexit, og markerte hvor høyt han setter landet ved å invitere statsminister Theresa May som første statsleder til Det hvite hus. Trump understreket det spesielle forholdet mellom de to landene da May besøkte ham etter en uke som president.
Siden har ikke forholdet til Storbritannia vært helt rosenrødt. Trump har kranglet med borgermesteren i London, Sadiq Khan, på Twitter.
Før Trump besøkte Storbritannia i juli 2017, ga han et oppsiktsvekkende intervju med avisen The Sun. Han kritiserte Theresa Mays håndtering av brexit, og sa at den avgåtte britiske utenriksministeren Boris Johnson ville bli en god statsminister.
Forholdet mellom de to landene fikk seg en knekk under George W. Bush, men Obama reparerte langt på vei skaden.
Trumps innreiseforbud har møtt mye motstand, også i Frankrike. Landets president Hollande var blant de første statslederne som pratet med Trump på telefonen etter at han ble president, men Hollande har også vært en av de skarpeste kritikerne.
Forholdet ble bedre etter at Emmanuel Macron ble valgt til president i Frankrike i mai 2017. Trump er tydeligvis sværtbegeistret for Macron, og har understreket det gode forholdet mellom dem flere ganger.
Amerikansk politikk overfor Norge har ikke endret seg dramatisk etter at Trump ble president. I en samtale med Erna Solberg før han ble innsatt, skal Trump ha understreket verdien av det tette båndet til Norge.
Norske politikere har vært varsomme med å gå ut mot Trump, men både Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende gikk ut med kritikk etter at innreiseforbudet ble innført.
Det var likevel ikke til hinder for et hyggelig møte mellom Solberg og Trump i januar, da Trump blant annet uttrykte glede over at Norge har kjøpt jagerfly fra USA.
Sjokket var stort da lille Sverige ble brukt som et eksempel på hvor galt det kunne gå med innvandring i en av Trumps taler, og en mystisk hendelse som skulle ha skjedd i landet ble nevnt i samme åndedrag som terrorhandlingene i Paris og Brussel.
Det Trump refererte til viste seg å være en dokumentar han hadde sett på Fox News, men da det brøt ut opptøyer i en svensk forstad dagen etter tok han det som bevis på at han hadde rett, og gjentok senere påstandene om Sverige som et land nærmest på randen av kollaps.
Men forholdet mellom USA og Sverige har ikke endret seg fundamentalt etter at Trump kom til makten. Sveriges statsminister Stefan Löfven besøkte USA og Trump i mars 2018.
Japan er USAs viktigste partner i Asia, og regnes som en sentral motvekt til Kina. Statsminister Shinzo Abe har jobbet hardt for å knytte enda tettere bånd til USA under Obama, og ser ut til å fortsette politikken overfor den neste presidenten.
Abe var første utenlandske statsleder som møtte Trump etter valgseieren hans. De to hadde god tone utad, og Trump kom med en rekke løfter overfor Japan, blant annet en sikkerhetsgaranti. Senere har de møtt hverandre flere ganger.
Ikke alt er fryd og gammen i forholdet mellom Trump og Abe. Japan har ikke fått unntak frfa Trumps toll på stål og aluminium. Japan har foreløpig ikke svart med å innføre ekstra toll på amerikanske produkter.
Under Obama ble Mexico definert som en av USAs viktigste og mest verdifulle partnere. Trump på sin side definerte nabolandet som en uvenn fra dag én i valgkampen. Han mente Mexico tok amerikanske jobber, og kalte Mexicanerne som emigrerte til USA voldtektsmenn. Løftet om å skille de to landene med en mur ble et av hans varemerker.
Som president undertegnet Trump nesten umiddelbart en ordre som skal sette i gang arbeidet med å bygge muren, og foreslo å innføre en 20 prosent straffeskatt for å tvinge mexicanerne til å betale for den. En telefonsamtale mellom Trump og Mexicos president Enrique Peña Nieto ble så opphetet at Nieto avlyste et planlagt statsbesøk i USA.
Trump har lenge varslet at han vil avvikle den nordamerikanske handelsavtalen NAFTA. I august 2018 varslet den amerikanske presidenten om at han og Nieto hadde blitt enige om en ny handelsavtale.
Verdens mektigste forsvarsallianse med USA som aller viktigste medlem. Trump uttrykte stor skepsis til NATO under valgkampen, blant annet fordi mange av landene ikke bruker nok av sitt budsjett på forsvar, og sa det ikke var sikkert USA ville oppfylle sine plikter dersom visse medlemsland ble angrepet.
Selv om utgangspunktet var dårlig har Trump vært langt mer positiv i sin omtale av NATO som president. Han har flere ganger gjentatt at USA vil følge opp sine forpliktelser, blant annet overfor generalsekretær Jens Stoltenberg. Veien videre for USA og NATO vil antageligvis bli klarere etter et planlagt NATO-toppmøte i slutten av mai.
Obamas utenrikspolitikk ble relativt Europa-orientert etter at Russland begynte å opptre mer aggressivt. Trump ser derimot ut til å gjøre sitt beste for å ødelegge det transatlantiske forholdet. Han har blant annet rost Storbritannia fordi landet vil melde seg ut av EU og beskyldt EU for å drive med valutamanipulasjon.
Mistenksomheten er gjensidig. EU-president Donald Tusk har kalt USA en trussel. Europakommisjonens leder Jean-Claude Juncker mistenker den nye administrasjonen ikke skjønner hva EU er.
Da Trump besøkte Europa i juli 2018, sa han i et intervju med TV-kanalen CBS at han så på EU som en fiende. Det hjelper heller ikke på forholdet at Trump har varslet at han vil innføre toll på biler importert fra EU.
Under Obama ble diplomatiske forbindelser til Iran gjenopprettet, og forholdet mellom USA og Iran betydelig bedret. Trump har derimot gjort sitt beste for å forverre forholdet.
Iran er et av landene Trump mener utgjør en fare for USA. Da han innførte sitt «muslimforbud» - innreiserestriksjoner for personer fra flere muslimske land - var Iran et av landene.
Trump har knyttet tette bånd til Audi-Arabia, Irans rival i Midt-Østen. USA selger våpen til Saudi-Arabia, som landet bruker til krigføring i Jemen, der Iran og Saudi-Arabia støtter hver sin side i konflikten.
I mai 2018 erklærte Trump at USA trekker seg fra atomavtalen som Barack Obama forhandlet frem med Iran.
På slutten av Obamas presidentperiode var forholdet til Russland på det mest anstrengte siden den kalde krigen. Russisk støtte til Syrias president Bashar al-Assad, Russlands okkupasjon av Krim og forsøk på å påvirke valget i ga OBama hodebry.
Trumps forhold til Russland har vært preget av beskyldninger om upassende kontakt mellom russiske embetsmenn og Trumps folk. Trump har vært langt mindre kritisk til Russlands president Vladimir Putin enn hva Obama var. Han har vegret seg for å kritisere Russland for å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget.
Trump har lagt skylden på det dårlige forholdet mellom USA og Russland på sine forgjengere, fremfor å klandre Putin.
I juli 2018 møttes Trump og Putin til et toppmøtet i Helsingfors. Kort tid senere inviterte Trump Putin til USA.
USAs forhold til Kina har alltid vært komplisert, og Obamas Asia-politikk dreide seg langt på vei om å samle landene i regionen til en motvekt mot Kina. Trump la opp til en enda skarpere linje i valgkampen, med krass retorikk og påstander om at kineserne jukser i handelen med andre land, blant annet ved å holde valutaen sin kunstig lav.
Etter valget fornærmet Trump Kina grundig da han snakket med Taiwans president på telefonen. Det tok nesten tre uker som president før Trump snakket med sitt kinesiske motstykke. Noen dager før hadde han imidlertid sendt Xi Jinping et personlig brev.
Xi besøkte USA tidlig i Trumps presidentperiode. Fra offisielt hold beskrives tonen dem to imellom som god, og Trump sa offentlig at USA respekterte Kinas syn på Taiwan, altså at øya tilhører Kina.
Trump har varslet at han vil innføre toll på en rekke varer som er produsert i Kina, noe som ikke vil bidra til et bedre forhold mellom de to landene.
Under Obama la USA opp en tålmodig linje overfor Nord-Korea. Til tross for voldsomme provokasjoner, inkludert en rekke atomvåpentester, har sanksjonene overfor det uforutsigbare regimet vært relativt moderate.
Nord-Korea raslet med sablene allerede i begynnelsen av februar 2017, og skjøt opp et ballistisk missil i retning det japanske hav, mens Japans statsminister besøkte USA. Trumps respons var overraskende behersket, og han svarte med å gjenta løftet om at USA garanterer Japans sikkerhet.
Utover 2017 havnet Trump og Kim i et voldsomt munnhuggeri. Trump kalte Kim “den lille rakettmannen”, mens Kim kalte Trump “senil olding”. Forhold ble etter hvert bedre, og Trump varslet at han ville møte den nordkoreanske lederen.
De to statslederne møttes i Singapore i juni 2018, til stor internasjonal oppmerksomhet. Tilsynelatende kom de godt overens med hverandre.
Trendlinjene er beregnet ut fra de siste meningsmålingene blant amerikanere og oppdateres hver gang en ny måling offentliggjøres.
Siste meningsmåling: | Antall meningsmålinger:
Meningsmålingene er samlet inn og vektet av HuffPost pollster etter selskapets egne kriterier, og inkluderer undersøkelsene gjennomført av Gallup og Ipsos, og på vegne av medier som CNN, CBS, The Economist og Politico. Summen av snittverdiene av målingene er ikke 100 % fordi hver av de to trendlinjene beregnes separat.
Meningsmåling | Ja | Nei |
---|