Donald Trump har sittet som amerikansk president i 547 dager. I løpet av denne tiden har VG skrevet artikler om ham. Her kan du følge utviklingen i Trumps USA dag for dag.

Løftene

Trumps valgkamp vekket både frykt og begeistring med sine mange, oppsiktsvekkende valgløfter. Før han ble innsatt spådde mange eksperter at han kom til å modere seg, men hittil tyder lite på at han har tenkt å bryte sitt ord.

Snu Russland-forholdet

Les mer
Godt i gang

Trump hadde sin første telefonsamtale med Vladimir Putin den 28. januar, der de to blant annet diskuterte «kampen mot terror». Det skal ha vært enighet om flere punkter, ifølge en Kremlin-talsmann. De to statslederne vil trolig møtes en gang før G20-møtet i begynnelsen av juli. Imidlertid har oppsiktsvekkende tett kontakt mellom Putin og Trumps folk gjort at mange stiller spørsmålstegn ved opptiningen. Signalene fra USA har heller ikke vært så entydig positive som noen ventet, og den ferske FN-ambassadøren har vært svært kritisk om Krim-konflikten i et møte i FN.

  «Muslim­forbudet»

  Les mer
  Godt i gang

  Donald Trump lovet under valgkampen å stenge muslimer ute fra USA. Han undertegnet den 27. januar en ordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Ordren skulle i all hovedsak nekte mennesker fra syv muslimske land adgang til landet på midlertidig basis. Denne ordren ble ganske umiddelbart opphevet av en føderal dommer.

  En lignende, men mer moderat ordre skulle innføres i midten av mars, men kun timer før den trådte i kraft ble denne også stoppet av en føderal dommer. Trump har lovet å ta saken helt til høyesterett om han må, og det kan ligge an til en stor rettsak.

   «Bedre handelsavtaler»

   Les mer
   Godt i gang

   Trump har signert en presidentordre om at USA skal trekke seg fra frihandelsavtalen TPP mellom USA og landene i stillehavsregionen. Avtalen var ment å fremme økonomisk vekst og innovasjon, skape arbeidsplasser og redusere fattigdom. Den skulle også fremme et miljøvennlig næringsliv og et trygt arbeidsmiljø, men har blitt kritisert for å sette amerikanske jobber i fare.

   En annen avtale i faresonen er frihandelsavtalen NAFTA med Mexico og Canada. Trump har tidligere kalt NAFTA «tidenes dårligste» handelsavtale. Avtalen har eksistert siden 1994. I ett av flere politiske dokumenter som ble publisert på Det hvite hus' nettsted den 23. ble det varslet at om NAFTA-partnerne ikke godtar å reforhandle avtalen, vil USA trekke seg ut og forhandle nye avtaler separat.

    Kaste ut ulovlige immigranter

    Les mer
    Godt i gang

    Trump har signert flere presidentordre rettet mot immigranter uten lovlig opphold. Disse gir bredere fullmakter til myndighetene når det kommer til hvem som kan deporteres.

    De siste ukene er hundrevis av immigranter arrestert i omfattende operasjoner, men administrasjonen sier dette kun er en fortsettelse av Obamas politikk.

    I løpet av valgkampen ble det sagt at presidenten i første omgang ønsket å deportere mellom to og tre millioner mennesker som dømt i rettssystemet.

     Mexico-muren

     Les mer
     Første steg

     Presidentordren for starte prosessen med å bygge «The wall» er signert og arbeidet skal kunne begynne innen måneder, men hva nå? Mexico nekter for at de skal betale de enorme kostnadene. Trump har forslått en importavgift på 20 prosent på alle varer fra Mexico, men en slik avgift kan møte stor motstand fra begge partier i kongressen.

      Kutte Obamacare

      Les mer
      Første steg

      Trump har gjentatte ganger sagt at han umiddelbart vil avskaffe og erstatte helseforsikringsordningen Obamacare, som den nåværende presidenten har omtalt som «en katastrofe».

      Trump gikk på et sviende nederlag da han og Paul Ryan trakk sitt omstidte reformforslag om helsereform, da det ble klart at de manglet tilstrekkelig stemmer fra sitt eget parti.

       Nye industrijobber

       Les mer
       Første steg

       Trump har lovet det amerikanske folk at de godt betalte industrijobbene som er forsvunnet de siste tiårene skal tilbake til USA. Ett av forslagene er å innføre handelsbarrierer. Et annet er offentlig uthenging av selskapene som vil flytte produksjon utenlands. Sistnevnte begynte han med allerede før han ble innsverget, men han må redde langt flere jobber om det virkelig monne.

        Bygge opp forsvaret

        Les mer
        Første steg

        Trump har lovet å gjøre det amerikanske forsvaret mye sterkere. Løftene inkluderer nye skip og ubåter, flere soldater, nye kampfly og moderniserte atomvåpen.

        Trumps budsjettforslag gir drøye 10 prosent mer til forsvaret, 54 milliarder dollar. Dette er en enorm økning som skal betales med dype kutt i andre deler av staten, men det er Kongressen som vedtar budsjettet, og det er usikkert hvor store endringer de vil la presidenten gjøre.

         Færre forskrifter

         Les mer
         Første steg

         Trump og mange med ham mener et gjennomregulert næringsliv kveler vekst og jobbskaping. Han har lovet å kutte reguleringer og forskrifter, også tiltak som skal senke forurensning fra energisektoren.

         Trump har blant annet signert en ordre som stopper alle reguleringene Obama forsøkte å innføre før han gikk av, og en som beordrer føderale myndigheter til å fjerne to regler for hver enkelt de ønsker å innføre.

          Bekjempe IS

          Les mer
          Ikke påbegynt

          Donald Trump har lovet å gå hardt etter terrorgruppen IS, helt til jihadistene er nedkjempet. Terrorgruppen skal være utslettet innen kort tid, ifølge presidenten. Få konkrete forslag er imidlertid lagt frem, og IS holder fortsatt halve Mosul i Irak og store landområder i nabolandet Syria.

           Reforhandle Iran-avtalen

           Les mer
           Ikke påbegynt

           Trump har vært tydelig på at han ønsker å reforhandle atomavtalen Obama gjennomførte med Iran, noe som førte til at økonomiske sanksjoner mot landet ble løftet.

            Vrake Paris-avtalen

            Les mer
            Ikke påbegynt

            Trump sa i en tale i Nord-Dakota under valgkampen at han skulle trekke USA ut av klimaavtalen signert i Paris i 2015. I ettertid har han sagt han vil ha et «åpent sinn» om Paris-avtalen.

             Gjeninnføre tortur

             Les mer
             Ikke påbegynt

             Trump sa i valgkampen at han ønsket å gjeninnføre «waterboarding» og metoder som er «helvetes mye verre». Han har i ettertid insistert på at tortur virker, men gått med på at han vil la forsvarsministeren – en uttalt torturmotstander – bestemme.

              Fylle Guantanamo Bay

              Les mer
              Ikke påbegynt

              Obama forsøkte i årevis å oppfylle valgløftet sitt om å stenge den amerikanske fangeleiren i Guantánamobukten på Cuba. Trump har lovet at den skal forbli åpen, og har også tenkt til å fylle den med nye fanger og skumle typer, det han omtaler som «bad dudes». Det er hittil ikke kommet informasjon om at flere er sendt dit.

               Bedre infrastruktur

               Les mer
               Ikke påbegynt

               USAs infrastruktur har lidd under årevis med manglende vedlikehold, noe som også svekker økonomien ellers. Trump har lovet omfattende oppgradering og fornyelse av infrastrukturen, men planene han har skissert er utrolig kostbare, og det er usikkert hvor mye penger Kongressen vil bevilge.

                Lavere skatter

                Les mer
                Ikke påbegynt

                Trump har lovet å senke skatter både for folk flest og for de store selskapene. I tillegg skal det bli mindre byråkratisk og komplisert å betale skatt. Det er usikkert hvordan de andre kostbare valgløftene skal finansieres om skattene senkes i tillegg.

                 De nærmeste

                 Nedenfor er Trumps nærmeste støttespillere presentert. I tillegg til den innerste kretsen består samlingen av ministrene, administrasjonen og de sentrale rådgiverne. Klikk på bildene for å lese mer.

                 Mest aktuelle
                 ADM
                 Trump-administrasjonen
                 FAM
                 Familie
                 UTE
                 Ute av «Team Trump»

                 Vis filtre

                 Filter

                 Kjønn

                 Relasjon

                 Politisk erfaring

                 Bakgrunn

                 Annet

                 Senior­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Senior­rådgiver

                 Jared Kushner (37)

                 Vise­president

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Vise­president

                 Mike Pence (59)

                 • Tidligere guvernør i Indiana.
                 • Har sittet i Representantenes hus.
                 • Regnes som en konservativ republikaner som blant annet støtter den såkalte «Tea Party»-bevegelsen.
                 • Som guvernør har visepresidenten gjennomført store skattekutt og innskrenket kvinners rett til abort.

                 Spesialrådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Spesialrådgiver

                 Kellyanne Conway (51)

                 «Førstedatter»

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 «Førstedatter»

                 Ivanka Trump (36)

                 • Trumps eldste datter. Har ingen formell rolle, men omtales som «førstedatter» ettersom selve førstedamen, Trumps kone Melania, blir værende i New York i første omgang.
                 • Det er ventet at Ivanka vil ha de samme pliktene. Hun er gift med Jared Kushner, Trumps seniorrådgiver.
                 • Var helt sentral i valgkampen, og regnes som en av Trumps nærmeste betrodde.

                 Stabssjef

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Stabs­sjef i Det hvite hus

                 John F. Kelly (68)

                 • Tidligere general i marineinfanteriet.
                 • Var minister for innenlands sikkerhet før han i juli tok over som stabssjef etter Reince Priebus.
                 • Har også ført tilsyn med Guantanamo-fengselet, og har tidligere uttalt at det ikke fantes noen uskyldige innsatte der.

                 Senior­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Seniorrådgiver

                 Stephen Miller (33)

                 • Svært ung og inntil nylig helt ukjent.
                 • Etter at han ble med i Trumps kampanje har han blitt svært synlig, og ansees nå som en av de viktigste ideologene i Det hvite hus, ved siden av Steve Bannon.
                 • Regnes også som en av hovedpersonene bak Trumps omstridte innreiseforbud fra syv muslimske land.

                 Speaker

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Speaker i Representantenes hus

                 Paul Ryan (48)

                 • Ryan var en av Trumps argeste motstandere i valgkampen, men er nå langt på vei tatt inn i varmen.
                 • Representerer i motsetning til mange av Trumps nærmeste medhjelpere den etablerte delen av Det republikanske partiet.
                 • Som Speaker i representantenes hus er han parlamentarisk leder for republikanerne, og sitter med mye politisk makt i kongressen. Er kjent som svært konservativ, både økonomisk og sosialt.

                 Presse­sekretær

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Presse­sekretær

                 Sarah H. Sanders (35)

                 • Tok over som pressesekretær etter Sean Spicer. Har tidligere jobbet for sin far, republikaneren Mike Huckabee, og for tidligere president George W. Bush.

                 Utenriks

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Utenriks­minister

                 Rex W. Tillerson (66)

                 • Tidligere direktør for verdens største oljeselskap, Exxon Mobil.
                 • Kåret til verdens 25. mektigste mann i 2015.
                 • Har ingen politisk erfaring, men har forhandlet med flere lands myndigheter som forretningsmann.
                 • Ble i 2013 tildelt den russiske vennskapsmedaljen av president Vladimir Putin.
                 • Flere republikanske senatorer har uttrykt skepsis til hans nære bånd med Russland og Putin.

                 Innenlands sikkerhet

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Minister for innenlands sikkerhet

                 Kirstjen Nielsen (46)

                 • Advokat og sikkerhetsekspert, har tidligere jobbet for George W. Bush da han var president. Var også med i Det hvite hus’ sikkerhetsråd før hun ble minister. Tok over etter John Kelly i desember 2017.

                 Innenriks

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Innenriks­minister

                 Ryan Zinke (56)

                 • Ble i 2015 valgt inn i Representantenes hus fra delstaten Montana.
                 • Jobbet i den amerikanske marinen i 23 år, blant annet som offiser i spesialstyrken Navy SEALs.
                 • I politikken har han vært spesielt opptatt av nasjonal sikkerhet. Nå er han blant de som får ansvar for USAs klimapolitikk.

                 Energi

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Energi­minister

                 Rick Perry (68)

                 • I en bok Perry ga ut i 2010 skriver han at menneskeskapte klimaendringer er en bløff.
                 • Den tidligere guvernøren i oljestaten Texas foreslo i 2011 å stenge departementet han nå skal lede.
                 • Perry er notorisk for en hendelse i 2012, under det republikanske primærvalget, da han fikk jernteppe på direkten og glemte hvilke tre departementer han lovet å legge ned om han vant valget. Hendelsen ble kjent som «the oops moment» etter svaret han ga.

                 Finans

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Finans­minister

                 Steven Mnuchin (55)

                 • Mangemilliardæren var økonomisjef for kampanjen til Trump.
                 • Hatt lederjobb i investeringsbanken Goldman Sachs, og er i dag hedgefondsjef.
                 • Tjente gode penger på oppkjøp under finanskrisen.
                 • Har vært produsent for Hollywood-filmer som «Avatar og «X-Men».
                 • Støttet tidligere Hillary Clinton og Barack Obama.
                 • Har lovet store skattekutt.

                 Forsvar

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Forsvars­minister

                 James N. Mattis (67)

                 • «Mad Dog» Mattis er en pensjonert general i marineinfanteriet, med erfaring fra både Irak og Afghanistan.
                 • Har kritisert Trump for NATO-uttalelser, og den kommende presidentens ønske om å vrake atomavtalen med Iran.
                 • Respektert militærmann, selv om han i 2005 fikk kritikk etter å ha uttalt at «det er gøy å skyte mennesker».

                 Justis

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Justis­minister

                 Jeff Sessions (71)

                 • Senator fra Alabama.
                 • På midten av 80-tallet ble han nektet en jobb som føderal dommer blant annet på grunn av anklager om å ha misbrukt embetet sitt for å forfølge legitime borgerrettsaktivister.
                 • Kjent for å ønske en streng immigrasjonsreform og harde straffer for kriminelle.
                 • Første i Senatet som ga støtte til Trump, og blir nå en del av Trumps sikkerhetsteam.

                 Helse

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Helse­minister

                 Alex Azar (51)

                 • Utdannet advokat og tidligere sjef i legemiddelselskapet Eli Lilly and Company. Var også visehelseminister for tidligere president George W. Bush, og ble Trumps helseminister i januar 2018.

                 Bolig

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Bolig­minister

                 Ben Carson (66)

                 • Den eneste i regjeringen med afroamerikansk bakgrunn.
                 • Stilte mot Donald Trump i primærvalget. Trump mente da at Carson, som var kjent som en svært dyktig hjernekirurg, hadde «superlite energi».
                 • Har svært konservative synspunkter på en rekke saker.
                 • Han har aldri hatt en politisk posisjon tidligere.

                 Samferdsel

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Samferdsels­minister

                 Elaine L. Chao (65)

                 • Var arbeidsminister under George W. Bush, og er dermed den eneste som har regjeringserfaring fra før.
                 • Var også visetransportminister i to år under Bush senior.
                 • Er gift med Mitch McConnell, Senatets majoritetsleder.
                 • En av få kvinner i regjeringen, og en av få som ikke er hvite.
                 • Emigrerte fra Taiwan med en velstående shippingfamilie da hun var åtte.

                 Utdanning

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Utdannings­minister

                 Betsy DeVos (60)

                 • Forretningskvinne som tidligere ledet Det republikanske partiet i delstaten Michigan.
                 • Er en forkjemper for at foreldre skal få velge hvilke skole barna deres skal gå på.
                 • Er i dag leder av en organisasjon som promoterer såkalte «charterskoler», som er skoler som får statlige midler, men opererer uavhengig av den offentlige skolen.

                 Handel

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Handels­minister

                 Wilbur Ross (80)

                 • En av mange søkkrike i regjeringen.
                 • Eiendomsselskapet hans kjøper opp selskaper som gjør det dårlig, og ofte blir de slått sammen, noe som blant annet ble gjort i 2002 med flere stålprodusenter som hadde gått konkurs.
                 • Har sagt at USA må komme seg ut av «dårlige handelsavtaler» og ønsker høye tollavgifter for Kina.
                 • Som handelsminister blir Ross regjeringens eldste.

                 Arbeid

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Arbeidsminister

                 Alex Acosta (52)

                 • Ble nominert av Trump etter at Andrew Puzder trakk seg.
                 • Utdannet advokat og har vært dekan på et universitet i Flordia.
                 • Dersom han blir bekreftet blir han første minister med latinamerikansk bakgrunn.
                 • Jobbet med arbeidsrett og fagforeninger under Bush-administrasjonen.
                 • Ikke bekreftet av Senatet.

                 Veteran

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Veteran­minister

                 David J. Shulkin (59)

                 • Er i dag statssekretær med ansvar for helse i det samme departementet. Det betyr at han har vært en del av Barack Obamas administrasjon. Han startet der sommeren 2015.
                 • Har tidligere vært sykehusdirektør.
                 • Ifølge Trump ble mer enn 100 personer intervjuet for jobben som veteranminister.

                 Landbruk

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Landbruks­minister

                 Sonny Perdue (71)

                 • Tror ikke på menneskeskapte klimaendringer.
                 • Han var guvernør i Georgia fra 2003 til 2011.
                 • Tidligere medlem av det Det demokratiske partiet, og fungerte i flere år som deres leder i delstatssenatet i Georgia.I 1997 meldte han likevel overgang til Republikanerne.
                 • Utdannet veterinær.
                 • Ikke bekreftet av Senatet.

                 CIA

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 CIA-sjef

                 Mike Pompeo (54)

                 • Tea Party-tilhengeren har representert Kansas i Kongressen siden 2011.
                 • Tjenestegjorde som offiser i den amerikanske hæren i fem år før han ble advokat, etter utdannelse ved Harvard.
                 • Mener Edward Snowden fortjener dødsstraff, og vil ha tilbake de overvåkingslovene som ble endret etter Snowdens avsløringer.
                 • Er medlem av våpenorganisasjonen NRA.

                 Nasj. sikkerh.­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Nasjonal sikkerhets­rådgiver

                 «H. R.» McMaster (55)

                 • Karrieremilitær general.
                 • Kommer fra administrative roller i den avdelingen i hæren som jobber med å utvikle taktikker og doktrine for fremtidens krigføring.
                 • Uttalte i et intervju i 2014 at cyberkrigføring ville bli en stor utfordring.

                 Nasjonal etterretning

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Nasjonal etterretnings­direktør

                 Dan Coats (75)

                 • Tidligere senator i Indiana.
                 • har i Senatet tjenestegjort i etterretnings- og forsvarskomiteen.
                 • Har vært USAs ambassadør til Tyskland og han har vært medlem av Representantenes hus i Kongressen.
                 • Har jobbet som lobbyist i Washington.
                 • Nå skal han overta en posisjon flere nære Trump-medarbeidere mener er overflødig.
                 • Ikke bekreftet av Senatet.

                 Sjefs­forh. handelsavtaler

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Sjefs­forhandler for handels­avtaler

                 Robert Lighthizer (70)

                 • Jobbet med handelspolitikk som assisterende sjefsforhandler allerede under president Ronald Reagan.
                 • Har tidligere uttalt seg sterkt kritisk til Kina, et land som blir viktig i USAs handelspolitikk.
                 • Beskrevet som en proteksjonist når det kommer til handel.
                 • Er opprinnelig advokat fra Ohio, og har i åresvis representert stålindustrien.
                 • Ikke bekreftet av Senatet.

                 Miljø

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Leder for miljø­direktoratet

                 Scott Pruitt (50)

                 • Mannen som skal lede USAs miljøvernpolitikk er kjent for nære bånd til oljeindustrien.
                 • Han har også sagt at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer eller global oppvarming.
                 • Har siden 2011 vært justisminister i delstaten Oklahoma.
                 • Har tidligere saksøkt direktoratet han nå skal lede for dets plan for ren kraft, «Clean Power Plan».

                 Småbedrifter

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Leder for direktoratet for små­bedrifter

                 Linda McMahon (69)

                 • Var tidligere direktør i World Wrestling Entertainment, hvor hun og ektemannen tjente store penger.
                 • Forsøkte i både 2010 og 2012 å bli senator for Connecticut, blant annet med lovnader om lavere skatter, men tapte valget begge gangene.
                 • Var sammen med ektemannen en av Trumps største pengegivere i valgkampen.

                 Budsjett­sjef

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Office of Management and Budget

                 Mick Mulvaney (51)

                 • Advokat med erfaring fra kongressen.
                 • Mulvaney får hovedansvar for å produsere presidentens budsjett.
                 • Innrømmet i en høring at han tidlig på 2000-tallet ikke betalte arbeidsgiveravgifter på til sammen 15 000 dollar for en barnevakt.
                 • Må få godkjenning av Senatet før han kan tiltre. Dette mangler han fremdeles.

                 Sikkerhets­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Rådgiver innenlands sikkerhet

                 Thomas P. Bossert (43)

                 • Thomas Bossert er utdannet jurist, er advokat og har hatt flere mindre roller i administrasjonen til George W. Bush.
                 • Får ansvar for sikkerhet og anti-terrorvirksomhet innenlands.
                 • Har understreket at cybersikkerhet kommer til å bli en viktig del av jobben.

                 Handels- og industri­politikk

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Direktør for handels- og industripolitikk

                 Peter Navarro (59)

                 • Peter Navarro er professor i økonomi, og en av få akademikere som skal styre USA fremover.
                 • Har flere ganger stilt til valg for Det demokratiske partiet.
                 • Blir første leder av det nyopprettede rådet for handel.
                 • Har markert seg som en aggressiv kritiker av Kina, og har skrevet flere omstridte bøker om temaet.

                 FN

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 FN-ambassadør

                 Nikki R. Haley (46)

                 • Er sammen med stabssjefen i Det hvite hus yngst blant Trumps utvalgte.
                 • Guvernøren i Sør-Carolina er også en av få kvinner.
                 • I tillegg er hun datter av innvandrere fra India, og skiller seg dermed på mange måter ut i denne forsamlingen.
                 • Var en skarp kritiker av Trump i primærvalgkampen.

                 Hvite hus-rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Hvite hus-rådgiver

                 Donald F. McGahn II (50)

                 • Tidligere formann i Federal Election Commission, som er et tilsynsorgan med ansvaret for å håndheve regulering av valgkampfinansieringen.
                 • McGahn, som kommer fra Atlantic City i New Jersey, fungerte som advokat for Trump-kampanjen.
                 • På fritiden er han medlem av et band som spiller kjente 80-tallslåter.

                 Rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Rådgiver

                 Peter Thiel (50)

                 • Den opprinnelig tyske investoren Peter Thiel grunnla Paypal sammen med Elon Musk, og tjente seg styrtrik på Facebook.
                 • Politisk er han libertarianer, og støttet Trump, også økonomisk, i store deler av valgkampen.
                 • Thiel var sentral i overgangsperioden, og skal ha gitt Trump råd på flere felt også etter at han ble innsatt.
                 • Er kjent for å ha finansiert et søksmål mot nettavisen Gawker som til slutt drev siden til konkurs.

                 Spesial­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Spesialrådgiver

                 Carl Icahn (82)

                 • Dollarmilliardæren Carl Icahn (80) er hentet inn som spesialrådgiver for å hjelpe Trump oppfylle valgløftet om å kutte mange av reglene og reguleringene de mener kveler amerikansk vekst og næringsliv.
                 • Han har lenge kritisert Obamas politikk, blant annet på energi, og har investert tungt i fossile energikilder.
                 • Har uttrykt skepsis om at klimaendringene er menneskeskapte.

                 Rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Rådgiver

                 Elon Musk (47)

                 • Den styrtrike PayPal-gründeren og Tesla-sjefen Elon Musk var sterkt kritisk til Trump før han vant valget. Han ble imidlertid invitert som én av flere kjente næringslivsledere til å rådgi Trump om forretninger, produktivitet og jobbvekst.
                 • Siden da har Musk forsvart avgjørelsen fordi han som rådgiver lettere kan påvirke presidenten i retning mer klimavennlig politikk, for eksempel.
                 • Likevel valgte han å slutte i juni 2017, da Trump erklærte at han han ville trekke USA ut av Paris-avtalen.

                 Rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Rådgiver

                 Indra Nooyi (62)

                 • Pepsi-sjef Indra Nooyi er en av næringslivslederne som skal jobbe med Trump for å forbedre USAs økonomi.
                 • Hun har også vært svært kritisk til presidenten, blant annet på grunn av måten han omtalte kvinner på i en video som ble lekket i løpet av valgkampen.

                 Helse

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Helse­minister

                 Tom Price (63)

                 • Opprinnelig ortopedisk kirurg, men har i en årrekke representert Georgia i Representantenes hus.
                 • Har markert seg som en sterk motstander av Barack Obamas helsereform.
                 • Det er ventet at han vil jobbe for å omgjøre «Obamacare».
                 • I Kongressen har han markert seg med konservative standpunkt i en rekke saker.Trakk seg fra stillingen i september 2017, etter å ha fått sterk kritikk for sin hyppige bruk av privatfly.

                 Stabssjef

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Stabs­sjef i Det hvite hus

                 Reince Priebus (46)

                 Presse­sekretær

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Presse­sekretær

                 Sean Spicer (46)

                 • En av administrasjonens mest synlige representanter.
                 • Har bakgrunn fra marinen der han jobbet med kommunikasjon, og har jobbet med flere republikanske politikere før han ble utnevnt som pressesjef i desember i fjor.
                 • Var tidlig i hardt vær etter at han påsto at Trumps innsettelse hadde rekordmange tilskuere, stikk i strid med bevismaterialet.
                 • Spicer sa opp jobben i juli, angivelig i protest, etter at Anthony Scaramucci fikk jobb som kommunikasjonssjef i Det hvite hus.

                 Arbeid

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Arbeidsminister

                 Andrew F. Puzder (68)

                 • Konsernsjef for CKE Restaurants, som er morselskapet til flere hurtigmatkjeder. Har fått æren for å snu selskapet til suksess.
                 • Støttet Trump økonomisk i hans presidentkampanje.
                 • Har kritisert Obamas arbeidspolitikk, og har uttalt at han ikke ønsker å heve minstelønnen.
                 • Selskapene hans har blitt beskyldt for brudd på arbeidernes rettigheter.
                 • Trakk seg da det ble klart at han ikke ville få tilstrekkelig med stemmer til å bli bekreftet i senatet.

                 Nasj. sikkerh.­rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Nasjonal sikkerhets­rådgiver

                 Michael T. Flynn (59)

                 • Tidligere general. Kommer fra hæren, og har tidligere vært sjef for det amerikanske forsvarets etterretningsavdeling, DIA. Har tjenestegjort både i Irak og Afghanistan.
                 • Har på Twitter videreformidlet konspirasjonsteorien som koblet Hillary Clinton til organisert barneprostitusjon.
                 • Flynns karriere ble kort. Etter tre og en halv uke kom det for en dag at han hadde snakket med russiske myndigheter om sanksjoner, før Trump tok over som president.

                 Rådgiver

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Rådgiver

                 Travis Kalanick (41)

                 • Uber-sjef Travis Kalanicks tid på Trump-laget ble kort.
                 • Etter massiv kritikk i forbindelse med presidentens innreiseforbud valgte han å trekke seg fra gruppen som skulle rådgi Trump på forretninger.
                 • Inntil motstanden ble for stor forsvarte han rollen sin med at han ville jobbe med alle som arbeidet for bedre transport, og at samarbeid ikke var det samme som støtte til politikken.

                 Sjef­strateg

                 ADM
                 FAM
                 UTE

                 Sjef­strateg

                 Stephen K. Bannon (64)

                 • Blant de mest omstridte i Trumps nærmeste krets.
                 • Er beskyldt for å tilhøre den ytre høyreside, og for å være rasist og konspirasjonsteoretiker.
                 • Ledet presidentkampanjen de siste månedene og satset på å «la Trump være Trump».
                 • Ble hentet fra det alternativ-høyre nettstedet Breitbart, hvor han var direktør.
                 • Jobbet tidligere for investeringsbanken Goldman Sachs.

                 Russland-skandalen

                 Avsløringene av Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget, og anklagene om tett kontakt mellom russiske myndigheter og sentrale aktører i Donald Trumps stab, har ridd den ferske administrasjonen helt siden valget i november i fjor. Her er de viktigste hendelsene og aktørene i den voksende skandalen.

                 Sentrale aktører i Donald Trumps stab

                 Michael T. Flynn
                 Tidligere sikkerhetsrådgiver. Fikk sparken etter at det ble avslørt at han ikke fortalte sannheten om sine møter med Russlands USA-ambassadør.
                 Paul Manafort
                 Tidligere valgkampsjef for Donald Trump. Jobbet tidligere for den russiske oligarken Oleg Deripaska for å fremme russiske interesser i USA. Meldte seg for FBI i oktober 2017, og ble blant annet siktet for konspirasjon mot USA, hvitvasking av penger og falsk forklaring. Har i ettertid saksøkt spesialetterforsker Robert Mueller, som han hevder har gått utover sine fullmakter som leder av granskingen av Russnlands angivelige innblanding.
                 Jeff Sessions
                 Justisminister. Hadde to møter med Russlands ambassadør han unnlot å fortelle om da han ble grillet i Kongressen i forkant av utnevnelsen.
                 James Comey
                 Tidligere FBI-direktør. Ledet etterforskningen av en mulig konspirasjon mellom Trumps valgkampanje og russiske myndigheter. Fikk sparken 9. mai, angivelig for håndteringen av epostskandalen rundt Hillary Clinton.
                 Carter Page
                 Valgkamprådgiver for Donald Trump. Etterforsket av FBI, mistenkt for å ha jobbet for Russland før valget.
                 Jared Kushner
                 Donald Trumps svigersønn og nære rådgiver. Måtte svare for sine møter med den russiske ambassadøren i høring. Senere har det kommet frem at han skal ha diskutert mulighetene for en hemmelig kanal i et møte med ambassadøren.
                 George Papadopoulos
                 Tidligere utenrikspolitisk rådgiver for Donald Trump. Løy til FBI om sin kontakt med en russisk professor som hadde nære bånd til Kreml. Ifølge Washington Post skal han også ha forsøkt å organisere møter mellom russiske ledere og Donald Trumps stab.

                 Russiske myndigheter

                 Vladimir Putin
                 President Russland. Skal ha beordret en statlig styrt tenketank utarbeide en plan for hvordan Russland kunne påvirke presidentvalget i USA og undergrave amerikanernes tillit til valgsystemet.
                 Sergey Kislyak
                 Russlands ambassadør til USA. Hadde flere møter med sentrale Trump-representanter i løpet av overgangsperioden.
                 Sergey Gorkov
                 Sjef for den russiske banken Vnesheconombank. Rammet av sanksjoner fra Obama-administrasjonen etter den russiske anekteringen av Krim. Møtte Trumps svigersønn og nære rådgiver Jared Kushner i Trump Tower i desember i fjor.
                 ANNONSE

                 Trumps utenrikspolitiske værvarsel

                 Da Trump overtok etter Obama ble det varslet uforutsigbare værforhold, og for én gangs skyld ser det ut til at spådommene stemmer. Gamle isfronter tør opp, og høytrykk og sol slår raskt om til regn. Her er VGs utenrikspolitiske værmelding for hvordan utsiktene er mellom USA og dets venner og fiender.

                 Venner

                 Israel

                 USAs viktigste partner i Midtøsten hadde et anstrengt forhold til Obama. Valget av Trump ble godt mottatt på israelsk høyreside, blant annet på grunn av et løfte om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem. Dette ble tolket som støtte til å utvide bosetningene på palestinsk jord.

                 Foreløpig har dette ikke skjedd, men i desember 2017 anerkjente Trump Jerusalem som Israels hovedstad. Han sa da at han så på landet som en suveren nasjon, som selv må få avgjøre hva som er deres hovedstad.

                 Saudi-Arabia

                 Etter lang misnøye med Obama har det saudiske regimet vært forsiktig optimistiske med tanke på Trump, blant annet på grunn av langt tøffere tone overfor erkefienden Iran. Samtidig har Trumps ønske om økt energiuavhengighet skapt en viss uro i det oljeeksporterende landet.

                 President Trumps sanksjoner mot Iran har blitt godt mottatt, og Saudi-Arabia har lovet å jobbe med USA for motvirke iransk innflytelse i regionen. Trumps andre søndag som president snakket han med landets konge, og de to skal ha vært enige på mange punkter.

                 Tyskland

                 En av USAs viktigste allierte og en sentral handelspartner. Før han ble innsatt kritiserte Trump Merkel personlig for flyktningpolitikken hennes, og nektet å svare på et spørsmål om hvem han stoler mest på av henne og Vladimir Putin.

                 Merkel var en av de første statslederne Trump ringte som president. I samtalen dem imellom skal Merkel ha kritisert innreiseforbudet. Administrasjonen har også beskyldt Tyskland for å holde euroen kunstig lav for å styrke eksportsektoren.

                 Storbritannia

                 Har tradisjonelt vært USAs nærmeste samarbeidspartner, og Obamas presidentperiode var ikke noe unntak. Trump hyllet brexit, og markerte hvor høyt han setter landet ved å invitere statsminister Therasa May som første statsleder til Det hvite hus.

                 Trump understreket det spesielle forholdet mellom de to landene da May besøkte ham etter en uke som president. Hun svarte ved å invitere Trump til England senere i år. Selv om forholdet statslederne imellom virker varmt har den åpne holdningen til Trump vært politisk kostbart for May hjemme i Storbritannia.

                 Frankrike

                 Forholdet mellom de to landene fikk seg en knekk under George W. Bush, men Obama reparerte langt på vei skaden.

                 Trumps innreiseforbud har møtt mye motstand, også i Frankrike. Landets president Hollande var blant de første statslederne som pratet med Trump på telefonen etter at han ble president, men Hollande har også vært en av de skarpeste kritikerne.

                 Norge

                 Amerikansk politikk overfor Norge er ikke ventet å endre seg dramatisk fra Obama til Trump. I en samtale med Erna Solberg før han ble innsatt skal Trump ha understreket verdien av det tette båndet til Norge.

                 Norske politikere har vært varsomme med å gå ut mot Trump, men både Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende gikk ut med kritikk etter at innreiseforbudet ble innført.

                 Det var likevel ikke til hinder for et hyggelig møte mellom Solberg og Trump i januar, da Trump blant annet uttrykte glede over at Norge har kjøpt jagerfly fra USA.

                 Sverige

                 Sjokket var stort da lille Sverige ble brukt som et eksempel på hvor galt det kunne gå med innvandring i en av Trumps taler, og en mystisk hendelse som skulle ha skjedd i landet ble nevnt i samme åndedrag som terrorhandlingene i Paris og Brussel.

                 Det Trump refererte til viste seg å være en dokumentar han hadde sett på Fox News, men da det brøt ut opptøyer i en svensk forstad dagen etter tok han det som bevis på at han hadde rett, og gjentok senere påstandene om Sverige som et land nærmest på randen av kollaps.

                 Japan

                 Japan er USAs viktigste partner i Asia, og regnes som en sentral motvekt til Kina. Statsminister Shinzo Abe har jobbet hardt for å knytte enda tettere bånd til USA under Obama, og ser ut til å fortsette politikken overfor den neste presidenten. Han var første utenlandske statsleder som møtte Trump etter valgseieren hans.

                 Trump møtte statsminister Shinzo Abe tidlig i sin presidentperiode. De to hadde god tone uttad, og Trump kom med en rekke løfter overfor Japan, blant annet en sikkerhetsgaranti. Samtidig som forholdet mellom de to tilsynelatende er sterkt har Trump lenge hatt Japan som syndebukk for amrerikanske problemer, ved å beskylde landet for å stjele amerikanske jobber og for å jukse med valutaen sin.

                 Mexico

                 Under Obama ble Mexico definert som en av USAs viktigste og mest verdifulle partnere. Trump på sin side definerte nabolandet som en uvenn fra dag én i valgkampen. Han mente det flyttet alt for mange amerikanske jobber dit, og kalte Mexicanerne som emigrerte til USA voldtektsmenn. Løftet om å skille de to landene med en mur ble et av hans varemerker.

                 Som president undertegnet Trump nesten umiddelbart en ordre som skal sette i gang arbeidet med å bygge muren, og foreslo å innføre en 20 prosent straffeskatt for å tvinge mexicanerne til å betale for den. I en telefonsamtale med nabolandets president truet han med å sende soldater til landet, og forholdet har allerede surnet såpass at et planlagt statsbesøk er avlyst.

                 NATO

                 Verdens mektigste forsvarsallianse med USA som aller viktigste medlem. Trump uttrykte stor skepsis til NATO under valgkampen, blant annet fordi mange av landene ikke bruker nok av sitt budsjett på forsvar, og sa det ikke var sikkert USA ville oppfylle sine plikter dersom visse medlemsland ble angrepet.

                 Selv om utgangspunktet var dårlig har Trump vært langt mer positiv i sin omtale av NATO som president. Han har flere ganger gjentatt at USA vil følge opp sine forpliktelser, blant annet overfor generalsekretær Jens Stoltenberg. Veien videre for USA og NATO vil antageligvis bli klarere etter et planlagt NATO-toppmøte i slutten av mai.

                 EU

                 Obamas utenrikspolitikk ble relativt Europa-orientert etter at Russland begynte å opptre mer aggressivt. Et viktig element for å knytte seg tettere til EU var den omfattende handelsavtalen TTIP. Det er svært uklart om Trump vil ønske å få avtalen i land. Han har i tillegg uttrykt seg svært negativt om EU og blant annet avfeid unionen som et skalkeskjul for tyske makt-ambisjoner.

                 EUs viktigste statsoverhoder møttes i forrige uke for å diskutere utfordringene knyttet til Trump. Flere av dem har uttrykt seg oppsiktsvekkende kritisk. EU-president Donald Tusk har kalt USA en trussel, og Europakommisjonens leder Jean-Claude Juncker mistenker den nye administrasjonen ikke skjønner hva EU er.

                 Fiender

                 Iran

                 Under Obama ble diplomatiske forbindelser til Iran gjenopprettet, og forholdet betydelig bedret. Trump har på sin side skjelt ut atomavtalen med landet, og har varslet en langt hardere linje. Til tross for dette varslet han i oktober 2017 at han ikke kommer til å skrote avtalen ennå, men sa at administrasjonen jobber med USAs allierte for å gjennomgå avtalen. Han åpnet likevel for at kongressen kan innføre sanksjoner som gjør at USA i praksis blir trukket ut av avtalen.

                 Iran er ett av syv land hvor borgere ble nektet innreise til USA kort tid etter at Trump ble president. Samtidig prøveskjøt iranerne en avansert rakett, noe som var i strid med atomavtalen, ifølge Trump. Innen to uker var det innført nye sanksjoner mot landet.

                 Russland

                 På slutten av Obamas presidentperiode var forholdet til Russland på det mest anstrengte siden den kalde krigen. Utfordringene med krigføring i Syria, okkupasjonen av Krim og påstander om cyberangrep mot USA arves av den nye presidenten, men Trump har likevel uttrykt beundring for Putin, og varslet en mer velvillig linje overfor Russland.

                 Trumps ferske administrasjon har sendt mer blandede signaler enn ventet – blant annet med kritikk av Russland i FN, og en viss støtte i samtaler mellom Trump og Ukrainas president. Forholdet virker likevel varmere, og Trump hadde en lengre prat med Putin på telefon etter noen dager som president. Han har også forsvart sin russiske presidentkollega ved flere anledninger allerede. De mange kontroversene rundt administrasjonens personlige kontakt med russiske myndigheter kan bli et problem.

                 Kina

                 USAs forhold til Kina har alltid vært komplisert, og Obamas Asia-politikk dreide seg langt på vei om å samle landene i regionen til en motvekt. Trump la opp til en enda skarpere linje i valgkampen, med krass retorikk og påstander om at kineserne jukser. Den økonomiske politikken han har lagt opp til var egnet til å skape handelskrig, mener eksperter.

                 Etter valget fornærmet Trump Kina grundig da han snakket med Taiwans president på telefonen. Det tok nesten tre uker som president før Trump snakket med sitt kinesiske motstykke. Noen dager før hadde han imidlertid sendt Xi Jinping et personlig brev. Fra offisielt hold beskrives tonen dem to imellom som god, og Trump sa offentlig at USA respekterte Kinas syn på Taiwan, altså at øya tilhører Kina.

                 Nord-Korea

                 Under Obama la USA opp en tålmodig linje overfor Nord-Korea. Til tross for voldsomme provokasjoner, inkludert en rekke atomvåpentester, har sanksjonene overfor det uforutsigbare regimet vært relativt moderate. Trump har på sin side lovet sterkere lut, men det er usikkert hvordan han skal oppnå konkrete resultater uten Kinas hjelp.

                 Nord-Korea raslet med sablene allerede i begynnelsen av februar, og skjøt opp et ballistisk missil i retning det japanske hav, mens Japans statsminister besøkte USA. Trumps respons var overraskende behersket, og han svarte med å gjenta løftet om at USA garanterer Japans sikkerhet.

                 Målinger: Gjør Trump en god jobb?

                 Trendlinjene er beregnet ut fra de siste meningsmålingene blant amerikanere og oppdateres hver gang en ny måling offentliggjøres.

                 Siste meningsmåling: | Antall meningsmålinger:

                 Ja
                 Nei

                 Meningsmålingene er samlet inn og vektet av HuffPost pollster etter selskapets egne kriterier, og inkluderer undersøkelsene gjennomført av Gallup og Ipsos, og på vegne av medier som CNN, CBS, The Economist og Politico. Summen av snittverdiene av målingene er ikke 100 % fordi hver av de to trendlinjene beregnes separat.

                 10 siste meningsmålinger

                 Meningsmåling Ja Nei

                 Kommentarer

                 Av: Magnus Newth, Jostein Matre, Amund Bakke Foss, Kari Tone Flågen

                 Utvikling: Sondre Nilsen, Dan Kåre Engebretsen

                 Kilder: New York Times, CNN, Washington Post, Forbes, VG, NTB, Wikipedia