Lydopptaket du spilte av ble pauset fordi du skrollet forbi dialogen. Skroll igjen og spill av hvis du vil fortsette avspillingen.

Kampen om
Foto: Espen Sjølingstad Hoen

I flere år har Kjell Inge Røkke (58) kjempet for å hindre at lydopptak av private samtaler kommer ut i offentligheten. Det har han klart. Frem til nå.

VG har fått tilgang til over tre timer med til nå ukjente lydopptak, som inneholder ulike private samtaler.

Personene som snakker er: Milliardær og industrileder Kjell Inge Røkke, kunsthandler Per Orveland og torpedo Jan Erik «Jannik» Iversen.

På opptakene snakkes det om: utpressing, torpedooppdrag, penger, kjøp av overpriset kunst og trusler.

Det er kunsthandleren Per Orveland (67) som har gjort opptakene – i skjul, ifølge ham selv.

67-åringen var i flere år kjæreste og samboer med Kjell Inge Røkkes nå avdøde ekskone, Kari Monsen Røkke. Forholdet og familielivet førte ham inn i den indre kretsen rundt en av Norges rikeste menn.

Skroll

Kunsthandleren Per Orveland hevder at han på 2000-tallet fungerte som et bindeledd mellom Røkke og torpedoen. I opptakene Orveland gjorde, snakker Røkke om en torpedo og betaling av et ukjent pengebeløp.

Kunsthandleren

Torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen (59) er en av Norges mest kjente pengeinnkrevere. På opptakene snakker 59-åringen om sin angivelige kontakt med Røkke - og hvordan han skal ha truet en advokat på livet.

Torpedoen

Milliardæren Kjell Inge Røkke har kjempet en juridisk kamp for å hindre offentliggjøring av opptakene hvor han selv snakker. Milliardæren ønsker ikke å kommentere det som kommer fram. Han hevder opptakene er en del av gjentatte utpressingsforsøk mot ham.

Milliardæren

Helt til venstre på siden vil du nå se hvor i artikkelen de 11 lydopptakene kommer

BYGDØY I OSLO, 27. APRIL 2009: En sliten, blå Mazda ruller inn på parkeringsplassen ved Frammuseet. Mannen bak rattet har langt, tjafsete hår. Det er mandag formiddag. Per Orveland avtalte møtet med Kjell Inge Røkke før helgen.

Røkke:
– Vi legger igjen mobilene begge to i bilen.
Spill av lyd

Orveland har en skjult opptager på innerlommen som fanger opp alt som blir sagt, mens de to rusler sammen på den skiferbelagte stien bak museet. Røkke ler når Orveland forteller historier om de norske polarheltene.

Her, nede ved sjøkanten er det mindre folksomt. Samtalen går raskt over til det møtet egentlig skal handle om. Penger.

Røkke:
– Så kommer du til meg én gang i året de neste ti årene og selger kunst for 250.000 kroner.
Spill av lyd

Orveland fnyser av milliardærens tilbud. Han mener han fortjener mer, og går opprørt tilbake til bilen sin. Men Røkke tar ham igjen før han rekker å sette seg inn. Samtalen fortsetter på parkeringsplassen.

Røkke gir uttrykk for at han er ukomfortabel med å snakke videre ute blant museumsgjestene. De to setter seg inn i luksusbilen hans, en spesialbestilt Audi S8. De kjører rundt i villastrøket på Bygdøy.

I løpet av kjøreturen øker milliardæren beløpet på kunstavtalen til opptil 500.000 kroner i året. Orveland er fortsatt ikke fornøyd. Han vil tenke på det. Når 67-åringen slippes av ved bilen sin på parkeringsplassen, avslører han en hemmelighet:

Orveland:
– Kjell Inge, jeg har tatt opp samtalene våre.
Spill av lyd

Juridisk kamp

– Jeg har gjort en del tjenester for ham, sier Per Orveland.

I tillegg til å være kunsthandler, er 67-åringen tidligere forretningsmann og eier av en veskebutikk i Oslo. Han traff Kjell Inge Røkke for første gang på midten av 1990-tallet, da han ble kjæreste og samboer med milliardærens tidligere kone, nå avdøde Kari Monsen Røkke.

Image description
– VIL RENVASKE MEG: Per Orveland kom til VG med lydopptakene i fjor. Han mener han har fått et uriktig stempel som pengeutpresser, og nå ønsker han å ta et oppgjør med det. Foto: Erlend Daae, VG

67-åringen kan sitte i timevis og fortelle historier fra årene da han tidvis pleide tett kontakt med Røkke – om reiser til utlandet, hytteturer og festlige lag. Familieliv og barn gjorde at de to ofte delte selskap.

Etter at forholdet med Kari Monsen Røkke tok slutt, hadde Orveland uregelmessig kontakt med milliardæren.

Men de to røk uklar med hverandre. Det toppet seg da 67-åringen saksøkte Røkke og krevde ti prosent av hans aksjeformue. Et krav med en anslått verdi på 1,7 milliarder kroner.

Bakgrunnen for søksmålet var et gaveløfte som Orveland mente Røkke hadde gitt, fordi 67-åringen skulle ha hjulpet til på et avgjørende tidspunkt i næringsvirksomheten hans. Dette skal ikke ha sammenheng med torpedoen som det snakkes om i opptakene, ifølge Orveland.

Det første søksmålet – i 2012 – trakk Orveland bare uker før saken skulle behandles i retten.

Da han i 2013 saksøkte Røkke på ny og igjen krevde ti prosent av aksjeformuen, avviste Asker og Bærum tingrett hele saken. Dette fordi retten mente Orveland hadde oppgitt kravet da han trakk det første søksmålet året i forveien.

Den økonomiske tvisten ble bredt omtalt i mediene, og det kom frem at Orveland hadde opptak av samtaler som han mente beviste Røkkes gaveløfte.

Senest i 2014 kjempet Røkke en juridisk kamp for å holde opptakene unna offentligheten.

Da Orvelands søksmål ble endelig avvist, ba en journalist i Dagens Næringsliv om innsyn i alle bevisene i saken. Asker og Bærum tingrett viste til at det var mangel på «tungtveiende allmenne interesser» i opptakene og «hensynet til privatlivets fred».

Borgarting lagmannsrett ga senere milliardæren endelig medhold i at Dagens Næringsliv ikke skulle få innsyn i opptakene.

– Hvorfor kommer du med opptakene til VG først nå, flere år etter at de ble gjort?

– Søksmålet ble i sin tid omtalt i mediene av Røkkes advokat, John Christian Elden, som et «underlig forsøk på utpressing». Konsekvensene av den uttalelsen har jeg virkelig fått merke. Jeg har et behov for å renvaske meg. Venner har vendt meg ryggen og tidligere kunstkjøpere vil ikke lenger ha noe med meg å gjøre på grunn av den uttalelsen, sier Orveland.

– Hvorfor gjorde du opptak av samtalene med Kjell Inge Røkke?

– Det var fordi jeg fryktet han ikke ville innfri det gaveløftet han hadde gitt meg, sier Orveland.

Røkke-opptakene som Per Orveland har gitt VG, inneholder fem samtaler mellom Orveland og Kjell Inge Røkke, som skal ha funnet sted i 2008 og 2009.

Digitale datostemplinger i lydfilene, innhold i samtalene og andre opplysninger gjør det mulig å verifisere når flere av opptakene ble gjort.

Samtalene fant sted på Røkkes tidligere kontor på Aker Brygge og i det underjordiske garasjeanlegget tilknyttet det samme kontoret. Det siste opptaket er fra et møte utendørs og i milliardærens bil på Bygdøy.

I fire av de fem opptakene er en torpedo tema. I et av opptakene nevner Røkke torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen med navn. Orveland sier til VG at han ikke kjenner alle detaljer rundt milliardærens kontakt med torpedoen.

Dette er 67-åringens versjon av hvordan det skal ha startet:

– Jeg ble kontaktet av Kjell Inge. Han fortalte at han skulle gjøre opp med en felles bekjent av oss som han ikke kunne bli sett sammen med. Jeg mener det var i 2003 eller 2004, forklarer Orveland.

67-åringen har vært en bekjent av Iversen gjennom flere år, etter å ha truffet ham via en tidligere forretningspartner på 1980-tallet.

– Jeg var kun en mellommann som fraktet penger og formidlet møtesteder, hvor de to kunne møtes i hemmelighet. Jeg har fraktet penger ved to anledninger. Den ene gangen hentet jeg penger på Kjell Inges kontor, den andre gangen fikk jeg det av en engelsktalende mann på Hotel Bristol. Jeg talte aldri pengene, hevder Orveland.

– Den ene gangen overleverte jeg penger i to plastposer, pengene i posene var pakket inn i plast. Den andre gangen, på Hotel Bristol, så jeg kontanter i forskjellige valutaer som lå utover sengen på hotellrommet.

– Var du noen gang skeptisk til dette, til å overlevere penger til en kjent torpedo?

– Jeg hadde forhørt meg med en advokat om det var straffbart å gå med penger fra en person til en annen. Svaret jeg fikk, var nei. Jeg gjorde jo dette for å hjelpe Kjell Inge ut av en situasjon som han hadde satt seg i, sier Orveland.

Orveland husker ikke med sikkerhet hvilken advokat han søkte råd hos, men har oppgitt navnet på den advokaten han mener han snakket med. Vedkommende advokat avviser å ha rådført 67-åringen om et slikt tema.

Orveland mener Røkkes kontakt med torpedoen kan knyttes til den mye omtalte båtsertifikatsaken.

I 2001 ble det kjent at milliardæren hadde skaffet seg et skippersertifikat ved å betale penger til en svensk sjøfartsinspektør, uten å gjennomgå den nødvendige opplæringen.

Image description
FENGSELSDOM: Her er Kjell Inge Røkke på vei ut av Oslo tinghus etter å ha blitt dømt til fengsel i båtsertifikatsaken i 2005. To skritt bak går advokat Ellen Holager Andenæs, som var milliardærens forsvarer i saken. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Båtsertifikatsaken slo ned som en bombe i offentligheten, og det hele endte med at Røkke i 2005 ble dømt for å ha bestukket en offentlig tjenestemann, falsk forklaring og for å ha ført en 17,5 meter stor fritidsbåt uten gyldig skippersertifikat.

Det var Dagens Næringsliv som avslørte saken, som endte med en fengselsdom mot en av Norges rikeste menn.

Overpriset kunst

Per Orveland sier han aldri fikk penger for å være mellommann. 67-åringen har derimot fått penger av Kjell Inge Røkke i form av gaver og for salg av kunst til milliardæren.

Kunsthandleren sier Røkke har kjøpt overpriset kunst av ham – at han har kjøpt kunstverk til en mye høyere verdi enn de egentlig er verdt. Bakgrunnen for å kjøpe overpriset kunst kommer ikke frem av opptakene.

I et av opptakene sier milliardæren rett ut at han ønsker å betale 250.000 kroner for kunst som bare er verdt 50.000 kroner. Tilbudet kommer etter at Orveland har gitt uttrykk for at han sliter økonomisk og at han mener han fortjener det etter å ha «stått på» for Røkke, ifølge opptaket.

Dette opptaket ble gjort med en analog båndopptager og digitalisert i ettertid, ifølge Orveland. Det er derfor ikke mulig å verifisere dato og årstall. 67-åringen sier opptaket stammer fra forsommeren 2008.

VG har fått kopier av en håndskrevet kvittering og en bankutskrift, begge datert i juni 2008. På bankutskriften står Røkke oppført som betaler av 250.000 kroner til Orveland.

Regning
Bankutskrift

Under «beløpet gjelder» på bankutskriften står det: «Grafiske arbeider i hht avtale.»

Ifølge Orveland var kunsten han solgte den gangen bare verdt cirka 55.000 kroner.

– Jeg leverte en mappe med trykk og denne kvitteringen på kontoret hans 18. juni 2008. Jeg overpriset kunsten til 250.000 kroner, slik Kjell Inge ba meg om å gjøre. Jeg tror overprisingen av kunst var for å dekke over større utbetalinger til meg, sier Orveland.

VG har overlevert skriftlige utdrag fra opptakene og en liste med elleve spørsmål til Røkke via hans advokat, John Christian Elden. Milliardæren har ikke besvart disse spørsmålene, men advokaten har sendt følgende uttalelse i en e-post:

«Per Orveland var samboer med Røkkes ekskone i mange år, og kom derfor i perioder tett på Røkke og hans familie. Røkke har så lenge Per Orveland var en del av hans ekskones liv forsøkt å hjelpe ham, også økonomisk. Det er intet galt i at han privat støttet Orveland økonomisk til skifteoppgjøret, annet enn at det viser hans raushet mot familien.

Orveland har slik Røkke ser det brutt denne tilliten senere gjennom gjentatte utpressingsforsøk med trusler om publisering dels av privat informasjon og dels av oppdiktede historier, der blant annet VG brukes som utpressingsmiddel.

Jannik og hans ektefelle var i omgangskretsen til Røkkes ekskone og Orveland, og Røkke har møtt han i den sammenheng. Røkke har ingen kommentarer for øvrig til forholdet til Jannik, men misliker sterkt å bli forsøkt satt opp gjennom en utpressingsstory der VG brukes som utpressingsmiddel. Det kommer han aldri til å gi etter for.»

Milliardæren har aldri anmeldt den påståtte utpressingen til politiet.

– Utpressingen er påpekt av Røkke i retten i begge rettssakene mot Orveland der Røkke vant frem. Vi har ikke sett behov for å bringe politiet inn da det var familierelasjoner, skriver Elden i en e-post.

67-åringen nekter for å ha forsøkt å presse milliardæren for penger.

– Hvis Kjell Inge Røkke mener at jeg har drevet med pengeutpressing, hvorfor har han ikke anmeldt dette? Jeg er villig til å gå til politiet med alt materiale jeg har, dersom politiet ønsker å få dette utlevert, sier Orveland.

Røkke-opptakene

Opptakene av samtalene mellom Kjell Inge Røkke og Per Orveland har en total varighet på to timer og førti minutter. VG har redigert bort lydstrekk der de to snakker om private ting og utenforstående personer.

Det er ikke mulig å verifisere nøyaktig når alle opptakene ble gjort. I tre av de fem opptakene er det digitale datostemplinger som stemmer overens med det Orveland har opplyst.

Røkke-opptak

1
Image description

AKER BRYGGE I OSLO: Per Orveland venter på Kjell Inge Røkke i parkeringskjelleren. I lommen har han skjult opptaksutstyret, en analog båndopptager med kassett. Ifølge Orveland ble opptaket gjort på forsommeren 2008, men det er ikke mulig å verifisere dette.

Røkke-opptak 1
Kjell Inge
Røkke
Per
Orveland
Du kan klikke på hvert sitat for å hoppe dit i lydklippet
Klikk for å spille av ()

De to snakker videre om hvordan fakturaen for kunstkjøpet skal utformes og at pengene skal bli overført på konto, før de avslutter samtalen og ønsker hverandre god ferie.

Røkke-opptak

2

AKER BRYGGE I OSLO: Per Orveland har med seg en digital opptager til møtet på kontoret til Kjell Inge Røkke. Ifølge den digitale datostemplingen på lydfilen ble opptaket gjort 20. november 2008.

Av opptaket går det frem at Orveland får en konvolutt med kontanter når han kommer inn på kontoret. Ifølge 67-åringen er disse pengene en gave fra Røkke.

Røkke-opptak 2
Kjell Inge
Røkke
Per
Orveland
Anne Grete Eidsvig er kona til Kjell Inge Røkke. De to giftet seg i hemmelighet ved den norske ambassaden i Roma i 2004.
Klikk for å spille av ()

Røkke-opptak

3

AKER BRYGGE I OSLO: Per Orveland besøker Kjell Inge Røkke på kontoret. Ifølge Orveland stammer opptaket fra 10. mars 2009, og i et senere opptak blir det vist til denne datoen. Men det er ikke mulig å verifisere datoen fra informasjonen som ligger i lydfilen.

Etter å ha snakket med Orveland i cirka 20 minutter, spør milliardæren om torpedoen.

Røkke-opptak 3
Kjell Inge
Røkke
Per
Orveland
De to mennene ler mens de fortsetter samtalen:
Klikk for å spille av ()
Milliardæren fortsetter samtalen med å stille spørsmål til Orveland om hvordan hans økonomiske situasjon er, om han skylder noen penger.
Klikk for å spille av ()
Samtalen avsluttes med at Røkke forteller Orveland at han kan komme til kontoret og hente 100.000 kroner to dager senere. Det er uklart om dette kan knyttes til et kunstkjøp eller om pengene er en gave til Orveland.
Klikk for å spille av ()

Røkke-opptak

4

AKER BRYGGE I OSLO, 24. APRIL 2009: Per Orveland venter på Kjell Inge Røkke i parkeringskjelleren. Den digitale datostemplingen på lydfilen bekrefter når opptaket ble gjort.

Det er fredag og et par dager siden milliardæren imiterte næringsminister Sylvia Brustad (Ap) under en pressekonferanse om noen omstridte transaksjoner i Aker-konsernet.

Røkke-opptak 4
Kjell Inge
Røkke
Per
Orveland

Samtalen, som blant annet handler om gjeld og penger, er tidvis opphetet. De avtaler å ta et møte ved Frammuseet på Bygdøy over helgen.

Røkke-opptak

5

BYGDØY I OSLO, 29. APRIL 2009: Per Orveland og Kjell Inge Røkke møter hverandre ved Frammuseet. Den digitale datostemplingen i lydfilen bekrefter når opptaket ble gjort.

Der sier Røkke at han har snakket med sin ekskone og Orvelands tidligere samboer, nå avdøde Kari Monsen Røkke. Milliardæren sier at hun er villig til å gi Orveland tre millioner skattefrie kroner, som et oppgjør etter samboerskapet som tok slutt syv år tidligere – i 2002.

I tillegg sier Røkke at han kan kjøpe kunst av Orveland for 250.000 kroner i året de neste ti årene. Orveland fnyser av tilbudet.

Røkke-opptak 5
Kjell Inge
Røkke
Per
Orveland
Milliardæren ønsker ikke snakke videre blant folkene på parkeringsplassen, og ber Orveland om sette seg inn i bilen hans. De kjører rundt i villastrøket på Bygdøy. I bilen fortsetter samtalen.
Klikk for å spille av ()
Røkke tar igjen opp tilbudet tre millioner skattefrie kroner. Pengene skal komme fra Kari Monsen Røkke, og være et oppgjør etter samboerskapet mellom henne og Orveland.
Klikk for å spille av ()
Flere ganger i den videre samtalen gjentar milliardæren tilbudet om tre millioner skattefrie kroner og kunstkjøp i ti år fremover. Orveland ønsker ikke å gå med på noen avtale mens de to snakker sammen.
Klikk for å spille av ()
Røkke kjører ham tilbake til bilen på parkeringsplassen ved Frammuseet. Når Orveland er ute av bilen, avslører han overfor milliardæren at han har gjort opptak av samtaler som de to har hatt sammen.
Klikk for å spille av ()
Før de avslutter samtalen, blir milliardæren og Orveland enige om at de skal snakkes senere i uken.
Klikk for å spille av ()

Per Orveland har gitt VG en kopi av en bankutskrift fra 20. mai 2009, om lag én måned etter møtet på Bygdøy. «Gave i henhold til brev», står det på bankutskriften, hvor Kjell Inge Røkke står oppført som betaler av et beløp på tre millioner kroner til Orveland.

Ifølge 67-åringen har han aldri fått brevet som det vises til på bankutskriften.

– Kjell Inge Røkke leste det opp for meg, men jeg fikk ikke en kopi av det. Han beholdt brevet, men sa at jeg kunne få en kopi dersom det skulle oppstå problemer med skattemyndighetene. Jeg husker ikke hva som sto i brevet, sier Orveland.

Røkkes advokat, John Christian Elden, bekreftet i en artikkel i Dagens Næringsliv i 2012 at milliardæren hadde gitt Orveland gaver for cirka fire millioner kroner, og han mente at den siste betalingen var i 2009.

– Han har vært en del av den utvidede familie og hadde problemer økonomisk. Røkke er kjent for å bistå kjente i slike situasjoner, også med større beløp enn dette, uttalte Elden til Dagens Næringsliv den gang.

Jan Erik «Jannik» Iversen ble i 1989 pågrepet for vold etter å ha reist over til Vestlandet for å kreve inn påstått gjeld som en forretningsmann skal ha hatt til en kjent travkusk. Han ble senere dømt for forholdet.

Image description
PENGEINNKREVER: Jan Erik «Jannik» Iversen snakker ut etter at VG i 1991 publiserte en serie artikler om de private pengeinnkreverne og torpedoene i Oslo. Avissiden til høyre er en artikkel om rettssaken i Bergen, som endte med at Iversen ble dømt til fengsel for vold mot en forretningsmann. Faksimile: VG

I årene som fulgte sto Iversen åpent frem som privat pengeinnkrever i gråsonemarkedet.

– Jeg tar avstand fra vold under inkasso-oppdrag. Det bidrar sjelden til at skyldneren betaler sin gjeld, sa Iversen til VG i 1991, og forklarte videre hvorfor han hadde startet som pengeinnkrever:

– Vi holder oss innenfor lovens rammer. Jeg har ikke tall på alle dem jeg har hjulpet opp gjennom årene. Årsaken til at jeg startet med inkasso var at jeg selv ble lurt for et større beløp en gang. Senere har jeg påtatt meg jobber for andre folk som er blitt snytt.

De senere årene har Iversen omtalt seg selv som pokerspiller og profesjonell gambler.

Image description
«HØFFLIGHETSKLEM»: Dette bildet er fra 2004 og er tatt i en begravelse hvor flere kjente kriminelle var til stede. På det tidspunktet var advokat Ellen Holager Andenæs forsvareren til Kjell Inge Røkke i båtsertifikatsaken. Mannen hun klemmer er Jan Erik Iversen. – Det var en høflighetsklem. Iversen har aldri vært min klient, sier Andenæs. VG
Image description
I RETTEN: Her er Kjell Inge Røkke og forsvareren hans, advokat Ellen Holager Andenæs, avbildet under rettssaken i båtsertifikatsaken i 2005. Foto: Trond Solberg, VG

Navnet til Iversen har dukket opp i forbindelse med flere profilerte kriminalsaker i mediene. Det er også blitt dokumentert at han har hatt tette bånd til noen av de tyngste kriminelle i Norge. Han er straffedømt fem ganger.

7. desember 2004 ble Iversen pågrepet for å ha skutt den straffedømte finansakrobaten Christer Tromsdal (48) i beinet. Skuddet gikk av inne i en Jaguar som sto parkert ved Frogner kirke i Oslo.

Image description
7. DESEMBER 2004: Her står bilen til torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen bak politisperringen ved Dronningen Marina på Bygdøy i Oslo. Etter å ha skutt finansakrobaten Christer Tromsdal ved Frogner kirke, kjørte Iversen til marinaen og varslet politiet, som kom til stedet og pågrep ham. Dagen etter ble torpedoen varetektsfengslet. Foto: Magnar Kirknes, VG

Torpedoen ble senere dømt til fengsel i syv måneder. Ifølge dommen fra Oslo tingrett, en såkalt tilståelsesdom, gikk skuddet av ved en tilfeldighet.

Det ble lagt til grunn at Iversen bare skulle true Christer Tromsdal, som gjentatte ganger hadde utsatt tilbakebetalingen av 250.000 kroner, som han skyldte torpedoen.

I intervjuer etter skyteepisoden, nektet Christer Tromsdal for at han skyldte torpedoen penger.

Likevel ble den påståtte gjelden lagt til grunn som en årsak til det som skjedde inne i Jaguaren. Nok fikk være nok, mente Iversen og dro frem pistolen, ifølge dommen.

Skuddet gikk av mens han sa: «Se her, du får tre dager på deg.»

Torpedo-opptakene

Jan Erik Iversen:
I beinet! Jeg skulle skutt ham i hodet, det var feilen jeg gjorde. Og det skal jeg gjøre med han andre også. En mann som har tråkket på meg så fucking jævlig, fra første dagen jeg møtte ham der nede på Aker Brygge. Per, du har ikke peiling på hva jeg har gjort for ham. Du har faen ikke fuckings peiling.
Spill av lyd

Det er torpedoen som snakker på lydopptaket.

Torpedo-opptakene skal ha blitt gjort fra 2005 og fremover, men hvor lenge er ikke Per Orveland sikker på. De inneholder seks samtaler mellom Orveland og Iversen, og har en total varighet på nesten 30 minutter.

Opptakene ble gjort med en analog båndopptager med kassett. Det er derfor ikke mulig å verifisere når opptakene ble gjort. VG har digitalisert opptakene etter å ha fått tilgang til dem. Lydstrekk hvor det snakkes om private ting og utenforstående personer er redigert bort.

I det første opptaket snakker Iversen om at han akkurat har sluppet ut av varetekt, noe han gjorde rundt årsskiftet 2004/2005, etter å ha skutt Christer Tromsdal.

I opptaket hevder torpedoen at han har jobbet for Røkke – og at det skal ha sammenheng med «det fitte-sertifikatet hans». Videre sier Iversen at han har «vært “stand by” i tjuefire timer i døgnet i fem år».

I det siste av opptakene skjer en pengeoverlevering, ifølge Orveland. I opptaket sier 67-åringen til Iversen at han har med seg to bæreposer, og at han anslår at det er et «par millioner» i posene. Videre blir det sagt at de er hentet hos «Kjell Inge».

– Jeg ville ha på bånd at det kun var penger det dreide seg om. Det var derfor jeg hadde rådført meg med en advokat i forkant – om det var ulovlig å frakte penger fra en person til en annen. Svaret fra advokaten, var som sagt nei, sier Orveland.

– Hvorfor har du ikke opptak av da du hentet pengene hos Kjell Inge Røkke?

– På det tidspunktet tok jeg ikke opp samtalene jeg hadde med ham. Det var først senere, da jeg forsto at han ikke hadde planer om å oppfylle gaveløftet, at jeg begynte å gjøre opptak av Kjell Inge Røkke, forklarer Orveland.

Også torpedo-opptakene skal ha blitt gjort i skjul, uten at Iversen visste om det, ifølge Orveland.

I oktober 2012, etter Orvelands første søksmål mot Røkke, ble flere av torpedo-opptakene spilt av under et møte i lokalene til Advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson i Oslo. Iversen ble rasende og skal ha opptrådt truende overfor Orveland, da han hørte opptakene.

Advokat Morten Furuholmen var der sammen med Orveland, mens Iversen ikke ble bistått av noen advokat.

– Jeg kan bekrefte at det har vært et møte i sakens anledning, men kan ikke kommentere innholdet i møtet, sier Furuholmen.

Til stede var også Røkkes advokat, John Christian Elden.

– Det var Jan Erik Iversen som tok initiativ til dette møtet, fordi han følte seg presset av Per Orveland, som hadde truet med å offentliggjøre lydopptak av samtaler som de to hadde hatt. Det var i hvert fall det han sa da han kontaktet meg. Jeg var der som Røkkes advokat, for Røkke ville ikke selv være med på et slikt møte, og ba meg undersøke hva det gjaldt, sier Elden.

Ifølge Elden mente Iversen at opptakene også ville gå utover Røkke, dersom de ble kjent.

– Budskapet til meg da jeg gikk derfra, var at jeg måtte sørge for å finne en løsning mellom Røkke og Orveland, slik at Iversen ikke ble lidende av dette. Jeg videreformidlet det som kom frem på møtet til Røkke, men vi ga et klart svar tilbake om at Røkke ikke lot seg presse, sier Elden.

På direkte spørsmål om Røkke mener Iversen har vært en del av et utpressingsforsøk, svarer Elden følgende:

– Vi har ingen oppfatning av at Jannik har noen rolle i Orvelands spill.

Iversen har ikke ønsket å kommentere innholdet på opptakene. Torpedoen svarte følgende da VG i september i fjor forklarte hvorfor det var et ønske om å snakke med ham:

– Hva er dette her for noe fuckings, jævla bullshit?

Deretter brøt han telefonsamtalen.

Se VG ringer torpedoen i klippet nedenfor.

Noen dager senere tok advokaten hans, Arild Holden som er partner i Advokatfirmaet Elden, kontakt. Advokaten har hørt gjennom opptakene, men ønsker ikke å kommentere innholdet på dem nærmere.

Iversen har fått en liste med spørsmål og utdrag fra opptakene hvor han selv snakker, men han ønsker ikke å svare. Materialet er både overlevert via advokat Holden og direkte til Iversen. Det er gjort flere forsøk på å få Iversen i tale, men han viser til advokaten sin.

– Jannik har ingen kommentarer på dette tidspunktet til spørsmålene fra VG, skriver Holden i en SMS.

Torpedo-opptak

1

MAJORSTUA I OSLO: Per Orveland besøker Jan Erik Iversen i leiligheten hans. Torpedoen er forbannet etter å ha sittet i varetekt gjennom julen, uten mulighet til å være sammen med familien sin for å feire høytiden.

Iversen ble varetektsfengslet i desember 2004, etter å ha skutt Christer Tromsdal i beinet. Rundt årsskiftet 2004/2005 slapp han ut av varetekt. Siden opptaket er gjort med en analog båndopptager, er det ikke mulig å verifisere når opptaket ble gjort.

Torpedo-opptak 1
Jan Erik
Iversen
Per
Orveland
Torpedoen avbryter Orveland flere ganger.
Klikk for å spille av ()
Torpedoen forteller videre at han dagen etter skal i et møte hos sin daværende advokat, John Christian Elden, hvor han skal levere fra seg noen papirer. Deretter fyrer Iversen seg opp igjen – sier at han skal skyte to stykker, men av opptaket kommer det ikke frem hvem han mener.
Klikk for å spille av ()
Jan Erik Iversen har fått utdragene fra alle opptakene, hvor han selv snakker, som publiseres. Han har ikke ønsket å kommentere noe av det som kommer frem, herunder de angivelige truslene mot en advokat i rullestol.
Klikk for å spille av ()
Orveland ber torpedoen om å tenke på familien sin.
Klikk for å spille av ()
I båtsertifikatsaken var advokat Ellen Holager Andenæs forsvareren til Kjell Inge Røkke. VG har spurt advokaten om det har vært et møte mellom Jan Erik Iversen og Kjell Inge Røkke på hennes kontor. – Det kan jeg verken bekrefte eller avkrefte. Jeg har fullstendig taushetsplikt rundt de oppdrag jeg har, sier Andenæs.
Klikk for å spille av ()
Etter å ha vært en tur på toalettet, spør Orveland om det er noe han kan gjøre.
Klikk for å spille av ()
Torpedoen mener han er blitt brukt i et råttent spill – og at det er et spill som han skal avslutte.
Klikk for å spille av ()
Orveland sier til torpedoen at han kan ta kontakt dersom det er noe, før han går fra stedet.
Klikk for å spille av ()

Torpedo-opptak

2

MUNKEDAMSVEIEN I OSLO: Jan Erik Iversen besøker Per Orveland i veskebutikken som han driver i Vika i Oslo.

Torpedo-opptak 2
Jan Erik
Iversen
Per
Orveland
De to småsnakker videre, blant annet om hvor kaldt det er, før Iversen drar fra stedet etter å ha sett parkeringsvakter ved bilen sin utenfor butikken til Orveland.
Klikk for å spille av ()

Advokat John Christian Elden sier at han ikke har hatt et møte med Iversen i 2005, hvor Kjell Inge Røkke var tema. Men de to hadde flere møter på den tiden – som advokat og klient – ettersom Elden var forsvareren til Iversen i straffesaken mot ham etter at Christer Tromsdal ble skutt.

Torpedo-opptak

3

MAJORSTUA I OSLO, UKJENT DATO: Per Orveland kommer innom leiligheten til Jan Erik Iversen. Samtalen varer i et par minutter.

Torpedo-opptak 3
Jan Erik
Iversen
Per
Orveland

Torpedo-opptak

4

MUNKEDAMSVEIEN I OSLO, UKJENT DATO: Jan Erik Iversen har parkert på utsiden av veskebutikken til Per Orveland. Han sitter i bilen når Orveland kommer ut med ham med en lapp.

Torpedo-opptak 4
Jan Erik
Iversen
Per
Orveland
Deretter blir en bildør slått igjen, før Iversen kjører fra stedet.
Klikk for å spille av ()

Torpedo-opptak

5

MUNKEDAMSVEIEN I OSLO, UKJENT DATO:Per Orveland setter seg inn i bilen til Jan Erik Iversen og spør hvordan møtet med Kjell Inge Røkke gikk.

Torpedo-opptak 5
Jan Erik
Iversen
Per
Orveland

Torpedo-opptak

6

MAJORSTUA I OSLO, UKJENT DATO: Per Orveland kommer til leiligheten til Jan Erik Iversen. Han hilser på kona til torpedoen når han går inn døren.

Torpedo-opptak 6
Jan Erik
Iversen
Per
Orveland
Røkke-opptak #1
Røkke-opptak #2
Røkke-opptak #3
Røkke-opptak #4
Røkke-opptak #5
Torpedo-opptak #1
Torpedo-opptak #2
Torpedo-opptak #3
Torpedo-opptak #4
Torpedo-opptak #5
Torpedo-opptak #6

Plaza-mysteriet
Hvorfor har ingen etterlyst den unge, elegante kvinnen som ble funnet død på Oslo Plaza? Etter 22 år er graven åpnet.
Makt­spillet om nød­sentralene
Her spiser de kake under åpningen av den nye operasjonssentralen i Oslo. Men bak den idylliske fasaden har det i flere år rast en rå maktkamp.
Fosterhjems­kongen
Tyske Peer Salström-Leyhs (63) stiftelser har fått nærmere en halv milliard for å drive fosterhjem i Norge. Etter få år sitter de igjen med store overskudd — samtidig som millioner er ført ut av landet.
11 millioner bistands­kroner
Norad mener deres erfaring fra Finansdepartementet er så verdifull for utviklingsland, at de har sendt dem rundt i verden for å dele sine råd og erfaringer. Prislapp: 11 millioner bistandskroner.
SKUP-prisen 2016
Tvangsloggene
VG har gjennomgått og digitalisert innholdet i over 2500 beltelegginger fra tvangsprotokollene. Dette materialet gir et innblikk i hvordan mekaniske tvangsmidler brukes og begrunnes ved norske sykehus.
SKUP-diplom 2016
Millionærer på bistand
VG kan dokumentere at oppdrag for verdens fattigste har blitt god business for eiertrioen bak International Law and Policy Institute (ILPI).
Årets nyhetsdekning
Treholt-bløffen
Privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) har de siste fem årene beskyldt politiet for bevisjuks og forfalskninger i Treholt-saken. Nå avsløres han selv for juks.
Årets digitale historie
SKUP-diplom 2016
Utpresserne
Et lydopptak kunne legge advokatkarrieren til Amir Mirmotahari i grus. Noen tjente store penger på det. Dette er jakten på de ukjente pengeutpresserne.
Årets digitale historie
SKUP-diplom 2016
Advokaten og torpedoen
Forsvarsadvokat Amir Mirmotahari ba torpedoen kidnappe og dope ned et voldtektsoffer. Målet var å holde henne unna rettssalen – slik at klienten hans gikk fri.