Premier League

City vinner rotteracet

-journalistene
Jon Martin Henriksen (@JonMartinH) og Arilas Berg Ould-Saada (@arilasos) vurderer
Premier League

Etter å ha kjempet om stjernespillere gjennom en ellevill sommer, skal storklubbene endelig begynne jakten på Premier League-trofeet. Gullkampen ser mer spennende ut enn på lenge.

1
Manchester City

Image description

LUKSUSPROBLEMET: Får Sergio Agüero spille fast i Manchester City denne sesongen? Eller får Gabriel Jesus mest spilletid? Eller velger Pep Guardiola begge? Foto: Reuters

Pep Guardiola tok over klubben og leverte en skuffende tredjeplass og tidlig Champions League-exit i sin første sesong. En mindre profilert manager hadde nok fått sparken. Laget spilte til tider gnistrende fotball, og hadde kanskje det høyeste toppnivået, men sesongen som helhet ble en stor nedtur – mye på grunn av store keeper- og forsvarsproblemer.

I sommer ser de ut som overgangsvinnere. Guardiola har fått forme laget etter sine ønsker og behov: Backene Kyle Walker, Benjamin Mendy og Danilo tilfører etterlengtet energi og kvalitet langs kantene, og Bernardo Silva fra Monaco er en liten ballkunstner som kan blomstre under stjernemanageren. Offensivt er mulighetene endeløse; ingen i ligaen kan måle seg med City-angrepet, der selv en stjerne som Sergio Agüero ikke er sikret fast plass.

Det store spørsmålstegnet er keeperplassen. Fjorårets Claudio Bravo-signering var en skivebom, og Guardiola har ikke råd til et lignende utfall med Ederson. Keeperen, som kom fra Benfica for 32 millioner pund, kan bli fullstendig definerende for Citys sesong.

Vi prøver et spill på Manchester City som seriemester til 2,65 i odds!

Enig eller uenig i plasseringen av Manchester City? Gå til kommentarer

2
Manchester United

Image description

STJERNEKJØPET: Romelu Lukaku scoret i sin offisielle Manchester United-debut, men det ble tap i UEFA Super Cup mot Real Madrid. Foto: AFP

Mourinhos debutsesong var ingen underholdende affære, men ble reddet inn av finaleseieren i Europa League. Nå er portugiseren inne i sin andre sesong, og det er da han er best: Siden 2012 har Mourinho alltid vunnet ligaen i sin andre sesong i klubbene han har trent.

United virker avhengige av stor forbedring dersom det skal skje igjen, og overgangsvinduet gir grunn til optimisme: Victor Lindelöf tilbyr flere løsninger i forsvar, Nemanja Matic fremstår som den defensive brikken laget manglet på midtbanen, og Romelu Lukaku er en målgarantist i Premier League.

Igjen er forventningene størst til Paul Pogba, som måtte tåle mye kritikk forrige sesong. Nå ligger forholdene til rette for at han kan blomstre: Matic-signeringen vil gi ham mer frihet til å angripe, presset er ikke like stort nå som markedet har vist at 100 millioner pund for Pogba kanskje ikke var så ellevilt likevel, og franskmannen har sett meget lovende ut i oppkjøringen.

Les ferske ekspertvurderinger på VGs oddstipsside Tipster!

Enig eller uenig i plasseringen av Manchester United? Gå til kommentarer

3
Tottenham

Image description

TOPPSCOREREN: Tottenham-spiss Harry Kane har vunnet toppscorertittelen i Premier League to sesonger på rad. Foto: AFP

Mens konkurrentene kaster seg på den elleville kjøpefesten, satser Spurs på kontinuitet. Foreløpig har de ikke hentet en eneste spiller, og Kyle Walker er den eneste viktige spilleren som har forlatt dem. Laget ser svært solid, og det er vanskelig å se for seg hvordan elleveren kan forsterkes: De har en av ligaens beste keepere i Hugo Lloris, trolig de aller beste midtstopperne, kanskje den mest lovende i Dele Alli, og den mest målfarlige spissen i Harry Kane.

Samtidig finnes det usikkerhetsmomenter. Hva gjør Tottenham hvis Kane skader seg og mister mange kamper? Vincent Janssen var en håpløs reserve forrige sesong, og klubben har foreløpig ikke hentet inn en ny spiss.

Det største spørsmålstegnet er at de skal spille på Wembley. Tottenham var svake da de spilte der i Europa forrige sesong, og det ser mer eller mindre umulig å gjenskape den enorme hjemmestatistikken de leverte i siste White Hart Lane-sesong: 17-2-0.

Enig eller uenig i plasseringen av Tottenham? Gå til kommentarer

4
Chelsea

Image description

COSTA MYE: Chelseas nye spiss Álvaro Morata (for 58 millioner pund fra Real Madrid) får en vanskelig oppgave når han skal erstatte Diego Costa hos den regjerende seriemesteren. Foto: Reuters

Antonio Conte tok Premier League med storm forrige sesong, mye takket være en vellykket 3-4-3-formasjon og friskere bein enn konkurrentene takket være fravær av Europa-spill. Nå venter den vanskelige andresesongen; ingen har vunnet to seriegull på rad siden Manchester United i 2009.

Det kan virke som at ikke alt går på skinner i Chelsea denne sommeren. Conte skulle forlenge kontrakten, men endte opp med kun lønnsøkning; manageren har uttrykt frustrasjon over overgangsvinduet, der laget har mistet viktige Nemanja Matic til en konkurrent; og Diego Costa-saken preger fortsatt klubben, ettersom toppscoreren fortsatt er i klubben og skaper splid.

I stedet for å bli mer solide, virker Chelsea mer usikre – og nå skal de attpåtil ut i Champions League. Slår Tiemoué Bakayoko til umiddelbart på midtbanen, eller vil han slite med å tilpasse? Takler Álvaro Morata rollen som førstespiss i en storklubb? Er stallen bred nok til å håndtere kampprogrammet?

Enig eller uenig i plasseringen av Chelsea? Gå til kommentarer

5
Arsenal

Image description

HØYE FORVENTNINGER: Alexandre Lacazette har bøttet inn mål i fransk fotball de siste årene. Får vi se trompet-feiringen hans mange ganger i Premier League? Foto: Reuters

Ny Arsenal-sesong, og fortsatt sitter Arsène Wenger i sjefsstolen. I stedet for at fokuset ligger på forsterkninger, har klubben utfordringer med sine egne spillere: Alexis Sánchez, Mesut Özil og Alex Oxlade-Chamberlain er blant profilene som er på utgående kontrakt. Plutselig kan de forsvinne.

Det er likevel grunner til optimisme i Nord-London. Wenger viste en tilpasningsdyktig side av seg selv da han la om til en 3-4-3-formasjon som ga laget en stor opptur på slutten av forrige sesong. I Alexandre Lacazette virker klubben å ha fått kloen i en kvalitetsspiss som kan levere scoringer jevnt og trutt. Og ettersom de ikke skal spille i Champions League, kan Arsenal prioritere ligaen hardere.

Samtidig virker det som Arsenal mangler ledertyper som kan dra lasset i motgang. Laget består av mange «solskinnsspillere». Kanskje kan Granit Xhaka, som viste stigende form denne våren, ta ansvar og bli den store midtbanesjefen laget har savnet.

Vi prøver et spill på Lacazette som toppscorer denne sesongen - til fine 14 i odds!

Enig eller uenig i plasseringen av Arsenal? Gå til kommentarer

6
Liverpool

Image description

USIKKER FREMTID: Philippe Coutinho skal være sterkt ønsket av Barcelona. Å miste ham vil være en katastrofe for Liverpool. Foto: AP

Liverpool var best i «internligaen» mellom topp seks-lagene i fjor, og med skadefritt lag var de kanskje Premier Leagues beste lag. Samtidig var stallen for tynn til å tåle skader – en utfordring som blir enda større nå som de kanskje skal spille i Champions League.

Bortsett fra den gode Mohamed Salah-signeringen har overgangssommeren så langt vært skuffende: De måtte trekke tilbake interessen for Virgil van Dijk etter å ha blitt tatt på fersken i å kontakte spilleren før Southampton, Klopp-favoritten Naby Keïta virker å være for dyr, og plutselig kan Philippe Coutinho forsvinne til Barcelona. Det vil være en katastrofe for Liverpool.

Hvis det endelig skulle løsne på overgangsmarkedet, og dersom spillere som Daniel Sturridge endelig skulle bli skadefrie, kan Liverpool-fansen få mange oppturer denne sesongen. Men foreløpig virker de fortsatt like sårbare som før.

Enig eller uenig i plasseringen av Liverpool? Gå til kommentarer

7
Everton

Image description

TILBAKE: Wayne Rooney (t.h.) er tilbake i klubben han forlot som 18-åring. Det gjenstår å se om manager Ronald Koeman klarer å blåse liv i spissens karriere. Foto: AP

Det er tre ting som er sikkert i livet: Død, skatt, og at Everton kommer på syvendeplass i Premier League denne sesongen. Det virker i hvert fall slik når man ser på tabelltipsene til eksperter verden rundt.

Everton har levert sommerens kanskje mest spennende overgangsvindu, med forsterkninger i alle ledd. Jordan Pickford er kanskje Englands mest lovende keeper, Michael Keane er en bunnsolid midtstopper, Davy Klaassen kan være playmakeren laget manglet, hjemvendte Wayne Rooney er revansjelysten, og Sandro Ramírez ser lovende ut. Gylfi Sigurdsson kan også komme.

Avstanden til topp seks blir neppe like stor som forrige sesong, men vi tror fortsatt at Everton befinner seg i sjiktet like under gigantene.

Enig eller uenig i plasseringen av Everton? Gå til kommentarer

8
West Ham

Image description

MÅLSNIK: Javier «Chicharito» Hernández er tilbake i Premier League. Den meksikanske målsniken er en av mange spennende West Ham-signeringer. Foto: Reuters

West Ham må reise seg etter den skuffende 11. plassen forrige sesong. Til å gjøre det, har de investert i en rekke solide signeringer som utvilsomt styrker laget.

Keeper Joe Hart og høyreback Pablo Zabaleta er rutinerte og trygge forsterkninger bakerst i banen. Marko Arnautovic, klubbens dyreste kjøp i sommer, er en morsom spiller med skyhøyt toppnivå. Og målsniken Javier «Chicharito» Hernández virker som det ideelle spisskjøp for en slik klubb.

Men laget er avhengig av å finne seg til rette på London Stadium, der de kun tok 25 poeng forrige sesong. Da var kun fire lag svakere på hjemmebane.

Enig eller uenig i plasseringen av West Ham? Gå til kommentarer

9
Leicester

Image description

VIL VEKK: Riyad Mahrez, som ble kåret til Premier Leagues beste spiller i 2016, har fortalt Leicester at han ønsker seg bort. Foto: Reuters

De holdt på å rykke ned i 2015, vant seriegull i 2016, og så klarte de – som forventet – ikke å følge opp mirakelet. Nå er det tilbake til hverdagen for Leicester, som virker å ha bygget seg en økonomi til å kunne etablere seg på øvre halvdel.

Signeringene av midtbanebeistet Vicente Iborra og den kliniske unggutten Kelechi Iheanacho styrker laget. Stjernen Riyad Mahrez har sagt at han ønsker seg bort, noe som kan slå negativt ut enten han blir værende eller ei. Forsvaret virker tynt på papiret, men Wes Morgan har motbevist oss før.

Craig Shakespeare fikk laget til å fungere i andre halvdel av forrige sesong. Nå trenger de ikke å bry seg om Champions League-fotball heller. Derfor tror vi på en liten opptur etter 12. plassen sist.

Enig eller uenig i plasseringen av Leicester? Gå til kommentarer

10
Southampton

Image description

PÅ ALLES LEPPER: Den Liverpool-aktuelle midtstopperen Virgil van Dijk har overskygget alt annet i Southamptons sesongoppkjøring. Foto: Reuters

Overgangssagaen til Virgil van Dijk har overskygget alt annet i sesongoppkjøringen til Southampton. Stjernestopperen har lagt inn en offisiell forespørsel om å forlate klubben, som foreløpig står fast på at de ikke ønsker å selge. Uavhengig av utfallet er det ingen gunstig situasjon for klubben.

Denne sesongen håper fansen at Mauricio Pellegrino skal bringe tilbake den underholdende fotballen laget var kjent for før den trauste fjorårssesongen under franske Claude Puel. Argentineren tok et ungt og spennende Alavés til en imponerende niendeplass og cupfinale, og virker allerede populær i sin nye klubb.

Foreløpig virker overgangsmarkedet deres svakere enn konkurrentenes, men det ville vært forfriskende å se Southampton fortsette å satse på egne talenter.

Enig eller uenig i plasseringen av Southampton? Gå til kommentarer

11
Bournemouth

Image description

NORSK STJERNE: Endelig har Norge fått en ny Premier League-stjerne. Joshua King scoret 16 mål for Bournemouth forrige sesong. Foto: Reuters

Ledet av Eddie Howe (39), den mest lovende britiske manageren akkurat nå, virker Bournemouth å være i stadig vekst. Forrige sesong imponerte de stort med niendeplass, men å ende to plasser lavere bør ikke bli sett på som en skuffelse.

Overgangsmarkedet har vært vellykket. Klubben har beholdt sine viktigste spillere, i tillegg til å styrke startoppstillingen med tre signeringer: Asmir Begovic er noen hakk bedre enn Artur Boruc i mål, stopperen Nathan Aké har signert på permanent basis fra Chelsea, og Jermaine Defoe er fortsatt en målgarantist i en alder av 34.

Det blir spennende å se hva som blir Joshua Kings rolle. Han scoret 16 mål forrige sesong, de fleste av dem etter at han ble flyttet opp som spydspiss på våren, men med Defoe på plass må han nok tilpasse seg. Uansett blir veteranen en nyttig mentor for nordmannen.

Enig eller uenig i plasseringen av Bournemouth? Gå til kommentarer

12
Newcastle

Image description

MISFORNØYD: Newcastle-manager Rafael Benítez legger ikke skjul på at han er misfornøyd med klubbens overgangsaktivitet denne sommeren. Foto: Reuters

Storklubben er tilbake etter et kontrollert opprykk fra Championship. De rykket egentlig opp med et Premier League-lag, så vi tror de kunne berget plassen uten forsterkninger. I Rafael Benítez har de kanskje den beste treneren blant lagene på nedre halvdel.

Men forholdet mellom Benítez og klubbeier Mike Ashley er på ingen måte rosenrødt. Spanjolen er sterkt misfornøyd med at han ikke har fått midler til å signere de spillerne han ønsker seg, og enkelte frykter til og med at maktkampen kan føre til at han trekker seg fra jobben.

Til tross for Benítez’ misnøye har Newcastle forsterket et allerede solid lag. Christian Atsu har kommet fra Chelsea på permanent basis, Florian Lejeune kan styrke midtforsvaret, og Jacob Murphy fra Norwich virker klar til å ta steget opp i Premier League. Kombinert med ligaens kanskje beste hjemmefans, og noen flere signeringer, tror vi det holder til en solid plassering.

Enig eller uenig i plasseringen av Newcastle? Gå til kommentarer

13
West Bromwich

Image description

NY SPISS: Jay Rodriguez (t.v.), her med sine nye lagkamerater Jake Livermore og Claudio Yacob, håper på å få karrieren på rett kjøl i West Bromwich. Foto: Reuters

Tony Pulis er manager, og da vet vi hva som serveres: Waliseren har alltid levert mellom 42 og 47 poeng i sine ni Premier League-sesonger. Det samme er å forvente av et West Bromwich-lag som har etablert seg i det øvre sjiktet av nedre halvdel.

Stabilitet og rutine er nøkkelord for å beskrive laget. Snittalderen lå forrige sesong på nesten 30 år, den eldste i Premier League, og det ble gjort svært få endringer på laget gjennom sesongen. Denne sommeren har det heller ikke vært de helt store utskiftningene i stallen.

Jay Rodriguez, som scoret 15 seriemål i 2013/14-sesongen, er kommet fra Southampton for å få orden på en karriere som har vært voldsomt skadeplaget i det siste. Det gjenstår å se om storsigneringen er riktig mann til å heve et noe svakt WBA-angrep. Forsvareren Ben Gibson fra Middlesbrough kan være på vei inn.

Enig eller uenig i plasseringen av West Bromwich? Gå til kommentarer

14
Stoke

Image description

PROFIL: Xherdan Shaqiri er Stokes største stjerne i angrep. Her før en treningskamp i sommer. Foto: AP

Forrige sesong var en nedtur: 13. plass var lagets svakeste plassering på fire år, og de slapp inn flere mål enn i noen av de åtte foregående sesongene (56). Stoke har tidligere vært kjent for sjokkseiere over topplagene, men de vant ikke en eneste kamp mot topp seks-motstand forrige sesong.

Grunnen til at vi tror på en ny skuffende sesong, er at laget har mistet nøkkelspillere som Marko Arnautovic og Jonathan Walters. Offensivt ser de ikke ut til å ha styrket seg nevneverdig, med Peter Crouch og Saido Berahino som eneste spissalternativer.

Samtidig vet vi at Stoke gjør det bra mot lagene som ligger rundt dem på tabellen. Forsvaret ser solid ut, med et stopperpar bestående av Ryan Shawcross og Chelsea-utlånte Kurt Zouma, og Xherdan Shaqiri kan utgjøre forskjellen i mange kamper.

Enig eller uenig i plasseringen av Stoke? Gå til kommentarer

15
Crystal Palace

Image description

MÅLGARANTIST: I Christian Benteke har Crystal Palace kanskje den beste spissen blant klubbene på nedre halvdel. Foto: AFP

Sam Allardyce kom inn og reddet laget fra nedrykk forrige sesong, men valgte å gi seg bare ti dager etter siste seriekamp. Dermed måtte Palace finne en ny trener, og valget falt på Frank de Boer, som trente Ajax fra 2010 til 2016. Det betyr en radikal stilendring for klubben, så det vil trolig bli variasjon i resultatene innledningsvis.

De Boer virker å gå på en 3-4-3-formasjon, og den direkte stilen til Allardyce blir byttet ut med mer ballbesittende fotball, noe lagets oppkjøringskamper har bekreftet. Lagets eneste spillerkjøp så langt er den spillende midtstopperen Jairo Riedewald fra Ajax, men lånesigneringene Ruben Loftus-Cheek (Chelsea) og Timothy Fosu-Mensah (Manchester United) kan få viktige roller.

Det fremste våpenet til Crystal Palace i nedrykksstriden er at de trolig har den beste spissen på nedre halvdel i Christian Benteke, som scoret 15 seriemål forrige sesong.

Enig eller uenig i plasseringen av Crystal Palace? Gå til kommentarer

16
Watford

Image description

FÅR ENDELIG SJANSEN: Den lovende Nathaniel Chalobah blir en viktig spiller for Watford, etter flere sesonger på benken i Chelsea og på diverse utlån. Foto: Reuters

Klubben har ansatt åtte managere på permanent basis i løpet av de seks siste årene, men portugiseren Marco Silva virker som en god manager. Han klarte ikke å redde Hull fra nedrykk, men hans inntog i Premier League i januar var likevel lovende, til tross for bred skepsis blant den britiske menigheten.

Sommerens overganger virker veloverveide, selv om Silva ønsker seg flere. Tom Cleverleys utlån er gjort om til kjøp, Alavés-høyrebacken Kiko Femenía er solid, og Will Hughes og Nathaniel Chalobah er blant de mest lovende britiske 22-åringene. Ingen nøkkelspillere har forsvunnet.

Det er en fare for at Watford kan komme fryktelig skjevt ut denne sesongen, ettersom de skal møte Liverpool, Manchester City, Arsenal og Chelsea før slutten av oktober. Men vi tror de klarer å beholde plassen til slutt.

Enig eller uenig i plasseringen av Watford? Gå til kommentarer

17
Burnley

Image description

SOLGT: Michael Keane var kanskje Burnleys viktigste spiller forrige sesong. Han er nå solgt - og foreløpig ikke erstattet. Foto: Reuters

De bunnsolide prestasjonene på hjemmebane reddet Burnley fra nedrykk: 33 av lagets 40 poeng ble tatt på Turf Moor, og det holdt til å sikre en 16. plass med seks poeng ned til streken.

Denne gangen har de neppe råd til å vente helt til slutten av april før de vinner en bortekamp. Burnley hadde ofte marginene på sin side forrige sesong, og det skal godt gjøres å etterligne fjorårets hjemmestatistikk. For å styrke laget har man satset på etablerte Premier League-spillere: Jon Walters og Jack Cork har nesten 400 seriekamper seg imellom.

Den største utfordringen blir å erstatte midtstopperen Michael Keane, som var lagets viktigste spiller forrige sesong. Everton betalte 30 millioner pund for 24-åringen, men foreløpig har ikke Burnley forvaltet pengene på overgangsmarkedet.

Enig eller uenig i plasseringen av Burnley? Gå til kommentarer

18
Brighton

Image description

GOD: Anthony Knockaert herjet i Championship forrige sesong. Her under en treningskamp mot Atlético Madrid denne sommeren. Foto: Reuters

Det er 20 år siden klubben var én kamp unna å falle ut av det engelske ligasystemet. Nå er de i Premier League for første gang. Det er ingen tvil om at de kommer inn som en underdog; Manchester City har brukt mer penger på backer denne sommeren enn Brighton gjorde på å bygge hjemmebanen Amex Stadium.

Overgangsvinduet har vært imponerende. Chris Hughton virker å ha investert opprykkspengene smart, med den nederlandske midtbanespilleren Davy Pröpper som rekordsignering fra PSV. Med signeringer fra tysk og spansk fotball virker laget å ha styrket seg betraktelig.

En spennende spiller å se opp for er den franske vingen Anthony Knockaert. Han herjet med 15 mål og åtte assists forrige sesong, og virker klar til å ta steget opp i Premier League. Mange kamper blir det neppe for norske Mathias Normann. Den tidligere Glimt-spilleren er ikke hentet inn for å prege førstelaget umiddelbart.

Enig eller uenig i plasseringen av Brighton? Gå til kommentarer

19
Huddersfield

Image description

KLOPP-KOMPIS: Den tidligere andrelagstreneren til Borussia Dortmund, David Wagner, er ikke helt ulik Jürgen Klopp - hverken i spillestil eller utseende. Foto: Reuters

De rykket opp på nokså spesielt vis: Etter 19. plassen i 2016 endte Huddersfield på femteplass denne våren – med negativ målforskjell! De kjempet seg gjennom play off-kampene ved å score kun ett mål, og takket være to triumfer i straffesparkkonkurranser var opprykket sikret. Det er en grunn til at manageren stempler sitt eget lag som «Premier League-historiens største underdogs».

Det er nettopp manageren, David Wagner, som er lagets største profil. Tyskeren trente andrelaget til Borussia Dortmund mens Jürgen Klopp var der før Huddersfield signerte ham i 2015. Dermed kan man håpe på et nyopprykket lag som går hardt ut og spiller «rock and roll»-fotball.

Signeringene Steve Mounié, Tom Ince og Mathias Jørgensen er mer eller mindre ubeskrevne blad i Premier League-sammenheng, og spesielt førstnevnte får et stort offensivt ansvar.

Enig eller uenig i plasseringen av Huddersfield? Gå til kommentarer

20
Swansea

Image description

AVGJØRENDE: Swanseas muligheter til å hindre nedrykk vil bli langt mindre dersom Gylfi Sigurdsson skulle bli solgt til Everton. Foto: Reuters

Klubben har hatt fire forskjellige trenere siden starten av 2016, og lå på nedrykksplass gjennom nesten halve forrige sesong. I klubbens syvende strake sesong i Premier League tror vi Swansea må ta turen ned til Championship – til tross for at Paul Clement løftet laget denne våren.

Det virker fullstendig avgjørende for Swansea å beholde Gylfi Sigurdsson. Islendingen «nærmer seg» Everton, ifølge deres manager Ronald Koeman, og det er vanskelig å se for seg hvordan Swansea skal erstatte ham – selv med mellom 40 og 50 millioner pund på bok etter et eventuelt salg.

Laget har mistet stabiliteten som pleide å kjennetegne dem. De har etablert seg som et velspillende og offensivt Premier League-lag de siste årene, men mangler et defensivt grunnlag å falle tilbake på, noe som kan være helt avgjørende når trenersituasjonen er så utrygg som den har vært det siste drøye året.

Vi tror Swansea rykker ned til 3,15 i odds.

Enig eller uenig i plasseringen av Swansea? Gå til kommentarer

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som er utelukkende basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommentarer

Siste om fra VG Sporten om Premier League