Kampen om

Mosul

Tekst: Nilas Johnsen, foto: Harald Henden, videoredigering: Emilie Hald Torp, utvikling: Bjørn Reitzer Johannessen

Vent litt med å skrolle...

MOSUL
MOSUL
MOSUL

Klikk på filmen for å se mer

trykk her

Her står det siste slaget

I løpet av en drøy uke i mai fulgte VG elitestyrken til det irakiske føderale politiet, som holdt frontlinjen rett sør for gamlebyen i Mosul.

reload

Etter en uke i Mosul har fronten mellom de irakiske styrkene og IS flyttet seg 700 meter inn mot gamlebyen. Omtrent halvparten av byggene nær fronten er lagt i grus av bombardement fra luften. De som står er rammet av raketter og artilleriild, og de fleste mangler én eller flere vegger. Så godt som alle vinduer er borte. Et sted er en bil slengt flere meter opp i luften, og hviler på en delvis knust murvegg.

reload

For å komme til den fremste posisjonen må vi forlate bilene og gå til fots rundt fem hundre meter langs frontlinjen. Fra sidegatene kan vi høre sporadisk ild fra snikskyttere. For å sikre at vi kan passere blir et pansret personellkjøretøy bevæpnet med et .50 kaliber maskingevær og en 40mm granatkaster rullet frem. Etter en runde med skudd, får vi passere, med beskjed om å løpe på rekke én og én. – IS er snart beseiret, og de er allerede veldig svekket, sier kaptein Hussain Majid (30).

Klikk på filmen for å se mer

trykk her

IS-fangen

Hamid Hussain Muhamed fraktes til politistasjonen i Kirkuk i håndjern og med bind for øynene. Han er siktet for å være IS-kriger. VG intervjuet ham.

Klikk på filmen for å se mer

trykk her

Den usynlige faren

Fraværet av sivile betyr at det er en underlig stillhet – som jevnlig brytes av den øredøvende lyden av krig.

mot fronten

Dumpe drønn fra et luftangrep utført av den USA-ledede koalisjonen besvares av artilleri skutt ut av IS. Den første posisjonen vi besøker blir gjentatte ganger beskutt av snikskyttere. Kulene fra skarskyttervåpnene avgir korte skarpe smell.

På post

– Vi mottar ild fra tre snikskyttere. Vi forsøker å fastslå nøyaktig hvor de er. Hvis vi er sikre, kan vi sende fra oss koordinatene, så blir de beskutt med artillerigranater, forklarer major Hajdar Safa Hasan (39), som leder vaktposten. – IS vil ikke gi seg før de tar sitt siste åndedrag. I gamlebyen kommer man ikke frem med kjøretøy, så vi må rykke forsiktig frem fra gate til gate. Det er veldig farlig, forklarer majoren.

Klikk på filmen for å se mer

trykk her

Krigens barn

Krigen har ført til at mange mødre i Mosul har mistet brystmelken. Matmangelen har gjort at de ikke hadde noe annet å gi barna.

Tvillingene på gulvet

Tvillingene på gulvet: Mariam og Eman (begge 1 måned), vekt (på begge): 2,24 kg. Mor Maha Awad (31) forteller: «Vi rømte fra krigen da området vårt ble frigjort fra IS. Barna blir påvirket av alle lydene fra kampene. Jeg har fortsatt litt melk i brystene, men de fikk ikke i seg nok.»

Eman

Eman (4 måneder), vekt 2,24 kilo. Mor Beida Mohamed (21) forteller: «Jeg pleide å gi brystmelk til både Eman og storebroren Anwar (1,5). Så tok melken min slutt, og vi hadde ikke noe annet. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre.»

Rimas

Rimas Haitham (snart 5 måneder), vekt: 3,15 kilo. Mor Rafaa (27) forteller: «Vi hadde ikke nok mat til resten av familien, og ikke noe annet jeg kunne gi henne da brystmelken min ikke strakk til. Da ble hun syk, men nå er hun litt bedre.»

Klikk på filmen for å se mer

trykk her

Snikskytterne

På hver sin side av frontlinjen ligger skarpskytterne i skjul, og jakter sitt neste offer.

Snikskytter plassering

Kaptein Fanar Al-Shekhly (40) forteller at krigens «siste fase» er vanskelig. – Vi kunne ha tatt gamlebyen på fire, fem dager dersom vi hadde gått inn med full kraft, men da ville de sivile dødstallene blitt meget høye, sier Al-Shekly. Generalløytnant Stephen J. Townsend, som leder koalisjonsstyrken som kjemper mot IS i Syria og Irak har uttalt at kampene fra hus til hus i Vest-Mosul er de mest intense gatekampene siden andre verdenskrig.

Snikskytter sikter

På taket av et hus ligger Mohamad Gazi (26) med øyet mot kikkertsiktet på en skarpskytterrifle. Et provisorisk vern laget med murstein og tepper gir skygge i heten. Sersjant Sajad Naaf (28) krøker seg sammen på utsiden for å unngå å bli et mål for den innkommende beskytningen. Vi krabber ut til dem for å få et intervju. – IS skyter jevnlig mot oss, men de vet ikke nøyaktig hvor vi er. Vi avfyrer ett skudd hvert tiende minutt med litt ulik lengde, for å forvirre dem. I morges drepte vi fem IS-krigere, sier Naaf.

Klikk på filmen for å se mer

trykk her

Livet etter IS

Innbyggerne i de frigjorte delene av Mosul vender tilbake til hverdagen. Nå selges blant annet mobiltelefoner og sexy undertøy på markedet. Noe som var utenkelig da IS styrte.

Selger sexy dameundertøy

Akram Muhamed (47) selger sexy dameundertøy, som var forbudt under IS, men som nå er populært igjen, hevder han. – Disse flotte varene kunne jeg ikke ha fremme i butikken. Jeg kunne bare selge sjampo og andre hårprodukter. Men nå kan Mosuls kvinner kjøpe slike ting igjen, så dette undertøyet er et symbol på vår frihet.

Gazals tre sønner

Gazal Dahan (70) viser VG bilder av sine tre sønner: Ahmad (26), Sa’ad (31) og Ali (36). De to første ble henrettet på grusomt vis av IS, beskyldt for å være desertører. Den tredje ble skutt tre ganger og er blitt lam. – Sønnene mine forsøkte å flykte til den irakiske hæren, men de ble tatt. Den ene er fortsatt skadet etter å ha blitt skutt under flukten. De to yngste ble drept ved at de bandt dem opp i to strømmaster, så skjøt de dem, og lot likene henge der for å skremme andre fra å rømme. IS er barbarer, de er ikke muslimer, sier Gazal.

Husain selger grønnsaker

Husain (35) selger grønnsaker vegg-i-vegg med et bygg som er totalt smadret. Prisene var ti ganger høyere under IS, og tilgangen på mat dårlig, forteller han. –Takk gud for at jeg var ikke var på jobb da bomben falt, og for at min butikk fortsatt står oppreist. Nå kommer kundene tilbake. Før var det nesten umulig å få tak i varer å selge. Alt var så dyrt, bare IS hadde penger nok. Ett kilo tomater kostet 8000 dinarer på det meste, nå koster det 500 dinarer, forteller Husain.

Fem ting du må vite om Mosul-krigen:

I Mosul

1. Den såkalte islamske staten IS, også kjent under akronymene ISIS, ISIL og Daesh, brukte seks dager på å ta den irakiske byen Mosul i juni 2014. Den irakiske hæren var anslagsvis 15 ganger så mange som de 1500 IS-krigerne, og etterlot seg store mengder tungt militærutstyr.

Sveip til venstre for å lese mer ->

OFFENSIV

2. Offensiven for å ta tilbake Mosul, etter et over to år langt IS-styre, har omfattet rundt 100.000 irakiske regjeringssoldater og militssoldater. Kampfly fra USA og andre vestlige land har bidratt med angrep fra luften.

FLYKTET

3. Irakiske myndigheter anslår at flere enn 628.000 har flyktet fra Vest-Mosul de siste månedene, mens rundt 117.000 har returnert til sine hjem i Øst-Mosul. Flyktningleirene både øst og vest for elven Tigris er nær fulle, meldte Flyktninghjelpen nylig.

KNUST

4. Det finnes ikke tall på totalt antall drepte og skadde i krigen. Det anslås at det fremdeles er opp mot 200.000 sivile inne i gamlebyen og de nærmeste bydelene i Vest-Mosul. Gjenværende IS-krigerne anslås til å være mellom 300 og 500. De kjemper til døden med selvmordsbombere og snikskyttere.

SYMBOLTUNGT

5. Flyktninger fra Mosul har fortalt om ekstrem tolkning av sharialoven, med halshugging og avkapping av lemmer. Frykt for spioner medførte dødsstraff for bruk av mobiltelefon. Matprisene steg kraftig og feilernæring er utstrakt blant flyktningbarn fra Mosul.

Siste saker om mosul

Kommentarer