La Liga

Real Madrid regjerer

-journalist
Arilas Berg Ould-Saada (@arilasos) vurderer
La Liga

Den ene rivalen har hatt en katastrofal sommer, og den andre har ikke lov til å kjøpe spillere før i januar. Derfor er Real Madrid større gullfavoritter enn på lenge.

1
Real Madrid

Image description

ALLEREDE I GANG: Real Madrid-kaptein Sergio Ramos har allerede løftet to trofeer denne sesongen: UEFA Super Cup og den spanske supercupen. Foto: AFP

Real Madrid har knapt opplevd en nedtur med Zinédine Zidane som trener; allerede etter halvannet år er franskmannen klubbens fjerde mest suksessrike trener gjennom tidene.

De har mistet Danilo, James Rodríguez og Álvaro Morata, som trengte mer spilletid. De store kjøpene har uteblitt, men troppen er styrket med spennende signeringer og hjemvendte spillere: Theo Hernández (19), Dani Ceballos (20), Marcos Llorente (23) og Jesús Vallejo (20) vitner om at klubben satser ungt.

Real Madrid har beholdt sin beste ellever, og det er konkurranse om plassene. Isco og Marco Asensio kan fort dytte Gareth Bale på benken denne sesongen. Det kan komme et spisskjøp på tampen, men troppen virker råsterk allerede – selv med Cristiano Ronaldo suspendert i de fire første kampene.

Vi prøver et spill på Real Madrid som vinner av LaLiga denne sesongen – les mer på Tipster!

Enig eller uenig i plasseringen av Real Madrid? Gå til kommentarer

2
Atlético Madrid

Image description

BLIR: Antoine Griezmann, her under en oppkjøringskamp mot Brighton i sommer, har valgt å bli værende i Atlético Madrid. Foto: Reuters

Sommerens overgangsnekt er en åpenbar ulempe. Atlético er attraktive og ressurssterke nok til å tiltrekke seg spillere fra øverste hylle, men kan ikke registrere nye signeringer før i januar.

Men de har klart å beholde sine nøkkelmenn, og da spesielt Antoine Griezmann og trener Diego Simeone. At begge har valgt å bli værende i det som trolig blir deres siste sesong, for å gi klubben en god start på sin nye hjemmebane Wanda Metropolitano, kan gi laget ekstra motivasjon og giv.

Vi tror Atlético kan passere et svekket Barcelona denne sesongen – særlig dersom troppen styrkes med Diego Costa i januar. Allerede er det klart at Vitolo kommer inn til våren.

Enig eller uenig i plasseringen av Atlético Madrid? Gå til kommentarer

3
Barcelona

Image description

KRISESOMMER: Lionel Messi fortviler etter å ha tapt supercupen mot Real Madrid 5-1 sammenlagt. Det har vært en vanskelig sommer for Barcelona på mange måter. Foto: Reuters

Forrige sesongs cupgull var ikke nok til å sminke en likblek sesong i Barcelona-målestokk. De defensive problemene var såpass store at selv ikke «MSN»-trioen på topp kunne veie opp for det. Nå er Luis Enrique byttet ut med Ernesto Valverde på trenerbenken.

Om fjorårssesongen var svak, har sommeren vært katastrofal. Barcelona var maktesløse da PSG valgte å betale utkjøpsklausulen til Neymar. Så langt har pengene kun blitt brukt på å hente midtbanespilleren Paulinho fra kinesisk fotball. Fansen vil se presidentens hode på et fat.

Lionel Messi er fortsatt Lionel Messi, og Barcelona kan fortsatt styrke seg med Philippe Coutinho og Ousmane Dembélé, men foreløpig ser det skjørt og kaotisk ut.

Enig eller uenig i plasseringen av Barcelona? Gå til kommentarer

4
Sevilla

Image description

STERK SIGNERING: Sevilla har sikret seg den spanske landslagsangriperen Nolito (i midten) fra Manchester City. Foto: AP

Sevilla har befestet sin posisjon som topp tre-lagenes fremste utfordrer, men må håndtere voldsomme omveltninger denne sesongen: Ny sportsdirektør (Óscar Arias), ny trener (Eduardo Berizzo) og mange kjøp og salg.

Viktige spillere har forsvunner i alle ledd: Adil Rami og Mariano i forsvar, Vicente Iborra på midten og Vitolo foran. Men kjøpene virker smarte: Éder Banega og Jesus Navas vender hjem, Simon Kjær og Sébastien Corchia styrker forsvaret, Nolito er garantert kvalitet i La Liga, og Luis Muriel kan bli en stjerne i Spania.

Midtbanemonsteret Steven N’Zonzi kan forsvinne til en storklubb. Det kan åpne for at Sevilla punger ut for norske Sander Berge.

Enig eller uenig i plasseringen av Sevilla? Gå til kommentarer

5
Villarreal

Image description

TILBAKE I SPANIA: Sevillas gamle suksess-spiss Carlos Bacca, her i aksjon for Milan mot Borussia Dortmund i sommer, har signert en låneavtale med Villarreal. Foto: Reuters

Fran Escribá har fått fornyet tillit i sjefsstolen etter fjorårets femteplass. Han klarte ikke å følge opp fjerdeplassen fra sesongen før, men prestasjonen var imponerende med tanke på at han tok over laget bare dager før sesongstart etter at Marcelino plutselig fikk sparken.

Sesongoppkjøringen har blitt preget av litt murring rundt klubben på grunn av svake prestasjoner i treningskamper, men historien har vist at slikt ikke bør vektlegges for mye.

Overgangsvinduet har vært lovende. Det knyttes spesielt høye forventninger til Carlos Bacca, som er hentet på lån med kjøpsopsjon fra AC Milan. Han scoret 20 mål i sin forrige La Liga-sesong med Sevilla (2014/15).

Enig eller uenig i plasseringen av Villarreal? Gå til kommentarer

6
Athletic Club

Image description

RYKKET OPP: José Ángel Ziganda har tatt over førstelaget til Athletic etter å ha vært reservelagstrener i flere år. Foto: AFP

Etter fire år i klubben reiste Ernesto Valverde denne sommeren videre til Barcelona. Erstatteren har Athletic funnet i sine egne rekker: José Ángel Ziganda har tatt steget opp fra reservelaget.

Klubben er fortsatt trofast til sin filosofi om kun å ha spillere med tilknytning til Baskerland. For andre året på rad har de ikke kjøpt eller solgt en eneste spiller. Det viktigste er at de har beholdt fremadstormende profiler som Aymeric Laporte og Iñaki Williams.

Det velfungerende akademiet får ansvar for å sprøyte inn friskt blod i førstelaget. Da passer det godt at den nye treneren kjenner klubbens talenter godt etter å ha trent dem i en årrekke.

Enig eller uenig i plasseringen av Athletic Club? Gå til kommentarer

7
Celta Vigo

Image description

VIKTIG: Den svenske spissen John Guidetti, her i aksjon mot Manchester Uniteds Eric Bailly i Europa League forrige sesong, er en nøkkelspiller for Celta Vigo. Foto: Reuters

Suksesstrener Eduardo Berizzo har dratt til Sevilla etter tre gode sesonger, og er erstattet av Juan Carlos Unzué, som kommer fra assistentrollen i Barcelona. Det betyr at Celta Vigo vil fortsette i samme spor, med stort fokus på ballbesittelse.

Selv om mange av spillerne fikk mye eksponering da laget tok seg til semifinale i Europa League, har Celta Vigo klart å beholde sine beste spillere. Nok en gang blir svenske John Guidetti og Iago Aspas helt avgjørende spillere offensivt.

Fjorårets 13. plass skyldes nok i stor grad at fokuset ble flyttet over på Europa League og cupen, to turneringer der laget nådde semifinale. Uten Europa-spill bør plasseringen bli langt bedre.

Enig eller uenig i plasseringen av Celta Vigo? Gå til kommentarer

8
Real Sociedad

Image description

ETTERTRAKTET: Real Sociedad frykter å miste sin midtstopper Iñigo Martínez, som skal være sterkt ønsket av Barcelona. Foto: AP

Etter tre år uten Europa-spill er Real Sociedad tilbake i Europa League, under stødig ledelse av Eusebio Sacristán. Det betyr at kamphverdagen blir tøffere, noe vi tror kan føre til et lite fall på tabellen.

La Real har signert to spennende spillere i midtstopperen Diego Llorente fra Real Madrid og vingen Adnan Januzaj fra Manchester United. Foreløpig har de kun mistet venstreback Yuri Berchiche, som har dratt til PSG.

Men de er i en sårbar situasjon på slutten av overgangsmarkedet, da Barcelona virker å være ute etter den viktige midtstopperen Iñigo Martínez, som angivelig kan bli solgt for 32 millioner euro.

Enig eller uenig i plasseringen av Real Sociedad? Gå til kommentarer

9
Espanyol

Image description

TRENERPROFIL: Tidligere Real Madrid-spiller Quique Sánchez Flores gjorde en god jobb som Espanyol-trener forrige sesong. Foto: Reuters

Espanyol ble revolusjonert forrige sommer etter å ha blitt kjøpt opp av kinesiske investorer. En haug med spillere ble signert, men trener Quique Sánchez Flores klarte å skape et slagkraftig lag som endte på en sterk 8. plass.

Mange av fjorårssigneringene slo til, så denne sommeren har vært roligere. Espanyol vil trolig nyte godt av litt stabilitet, samtidig som man har styrket seg med rutinerte menn som Diego López i mål, Naldo i forsvar, Esteban Granero på midten og den hjemvendte ringreven Sergio García på topp.

Ambisjonene er nok å kvalifisere seg til Europa, og de har potensialet til å gjøre det, men det er tett mellom lagene på denne delen av tabellen.

Enig eller uenig i plasseringen av Espanyol? Gå til kommentarer

10
Real Betis

Image description

SOLGT: Real Betis’ største stjerne forrige sesong, Dani Ceballos, er solgt til Real Madrid. Foto: AFP

Fjorårssesongen var en stor skuffelse for Real Betis, og endte ikke overraskende med at trener Víctor Sánchez fikk sparken. Han er erstattet med Quique Setién fra fintspillende Las Palmas, som ifølge Betis skal «finne tilbake til en spillestil som er nærmere det fansen krever».

Stortalentet Dani Ceballos har dratt til Real Madrid, men Betis-troppen er styrket med flere solide spillere. Den dødballsterke playmakeren Ryad Boudebouz, som hadde 20 målpoeng i fransk Ligue 1 forrige sesong, blir definitivt en mann å se opp for.

Sesongoppkjøringen har vært lovende for Betis, som blant annet har slått hardtsatsende AC Milan 2-1, selv om man ikke skal bry seg altfor mye om resultater i treningskamper.

Enig eller uenig i plasseringen av Real Betis? Gå til kommentarer

11
Valencia

Image description

SLITER: Nani var en av Valencias viktigste spillere forrige sesong, men det var ikke nok til å hindre en ny plassering på nedre halvdel av tabellen. Foto: AFP

Det har vært noen tunge år for Valencia. Siden 2015 har de flørtet med nedrykk og endt på 12. plass i to sesonger på rad, konsumert fem forskjellige trenere og mistet sine beste spillere.

Denne gangen har den upopulære klubbeieren Peter Lim pekt ut Villarreals suksesstrener Marcelino som ny sjef, noe som virker som en fornuftig beslutning. Valencia har ikke penger til store spillerkjøp; denne sesongen handler om endelig å finne stabilitet igjen.

Men slutten av overgangsmarkedet kan by på noen forsterkninger. Arsenal-midtstopper Gabriel Paulista og den franske midtbanespilleren Geoffrey Kondogbia kan være på vei.

Enig eller uenig i plasseringen av Valencia? Gå til kommentarer

12
Eibar

Image description

GULL AV GRÅSTEIN: Eibar-trener José Luis Mendilibar har oppnådd imponerende resultater med begrensede ressurser. Her hilser han på Atlético Madrid-trener Diego Simeone før en kamp i januar. Foto: Reuters

Det er et lite mirakel at knøttlille Eibar har klart å etablere seg I toppdivisjonen, med stadig bedre plasseringer for hver sesong: 18. plass i 2015 (reddet plassen fordi Elche rykket ned på grunn av økonomisk trøbbel), 14. plass i 2016 og 10. plass i 2017.

Bortsett fra den solide midtstopperen Florian Lejeune, som er solgt for 10 millioner euro til Newcastle, har Eibar beholdt sine beste spillere. Lejeune er erstattet med portugiseren Paulo Oliveira. I tillegg har Eibar signert den rutinerte spissen Charles og Espanyols midtbanespiller Joan Jordan.

Med den erfarne José Luis Mendilibar som trener ser Eibar ut til å kunne etablere seg som middelhavsfarer i LaLiga.

Enig eller uenig i plasseringen av Eibar? Gå til kommentarer

13
Málaga

Image description

EVERTON-KLAR: Sandro Ramírez, som er klar for Everton, er en av flere viktige spillere som har forlatt Málaga denne sommeren. Foto: AFP

Míchel ga Málaga en opptur da han tok over som trener på slutten av sesongen; laget avsluttet med seks seiere på de ni siste kampene. Det førte til at de endte på 11. plass.

Men i sommer har Málaga mistet flere viktige menn på overgangsvinduet. Kapteinen Ignacio Camacho er solgt til Wolfsburg, toppscorer Sandro Ramírez er klar for Everton, stortalentet Pablo Fornals er nå Villarreal-eiendom, og førstekeeper Carlos Kameni har dratt til Fenerbahce.

Sesongoppkjøringen har skapt ytterligere bekymring blant fansen: åtte tap på ni kamper, og kun tre scorede mål, er fasiten etter sommeren. Málaga kan fort havne i nedrykksstriden om de ikke forsterker seg raskt.

Enig eller uenig i plasseringen av Málaga? Gå til kommentarer

14
Las Palmas

Image description

MÅTTE DRA: Kevin-Prince Boateng, Las Palmas’ største stjerne, har terminert kontrakten med klubben av familiære årsaker. Foto: AFP

Klubben fra ferieøya fikk seg en smell bare timer før seriestart: Kevin-Prince Boateng har terminert kontrakten med Las Palmas av familiære årsaker. Ghaneseren var kanskje lagets beste spiller forrige sesong, med ti mål og fire assists i LaLiga.

Jesé Rodríguez, som styrket laget på lån denne våren, har også forsvunnet. Det samme har Roque Mesa, som er klar for Swansea. Det er hull som må fylles.

Til gjengjeld skal den strålende Vitolo styrke laget frem til januar når han er spilleklar for Atlético Madrid. Las Palmas har også gjort spennende lånesigneringer i argentinerne Jonathan Calleri og Hernán Toledo.

Enig eller uenig i plasseringen av Las Palmas? Gå til kommentarer

15
Deportivo

Image description

KAN GJØRE COMEBACK: Arsenal-spiss Lucas Pérez er aktuell for en retur til Deportivo etter en skuffende sesong i London. Foto: Reuters

Den gamle storheten har lenge balansert på kanten av stupet, med tre strake plasseringer like over nedrykksstreken. Erfarne Pepe Mel kom inn i februar og reddet plassen, og har fått fornyet tillit denne sesongen.

Overgangsvinduet har så langt sett trygt ut. Profilene har blitt værende, mens vingen Zakaria Bakkali og spissen Adrián López er hentet inn på lån. Hoffenheim-floppen Fabian Schär kan styrke forsvaret.

Deportivo-fansen kan vente seg en gavepakke mot slutten av sommeren. Arsenal-spiss Lucas Pérez, som scoret 17 mål for Deportivo i 2015/16-sesongen, kan være på vei tilbake til klubben. Det skal også være aktuelt å hente Diego Costa på lån frem til han drar til Atlético Madrid i januar.

Enig eller uenig i plasseringen av Deportivo? Gå til kommentarer

16
Alavés

Image description

CUPFINALE: Theo Hernández feirer sin scoring i cupfinalen mot Barcelona i mai. Men det endte med tap – og nå er Hernández klar for Real Madrid. Foto: Reuters

Alavés var kanskje den største positive overraskelsen i spansk fotball forrige sesong. Laget var nyopprykket og tok seg til både niendeplass i LaLiga og cupfinale mot Barcelona.

Problemet til Alavés er at flere av profilene som spilte hovedrollene i suksess-sesongen, kun var på lån i klubben. Dermed har venstreback Theo Hernández, midtbanespillerne Marcos Llorente og Victor Camarasa samt toppscorer Deyverson alle forlatt Alavés denne sommeren.

Det blir ikke lettere å følge opp fjorårssesongen når trener Mauricio Pellegrino også har pakket sakene sine for å dra til Southampton. Den unge argentineren Luis Zubeldía (36) får en tøff oppgave i trenerstolen.

Enig eller uenig i plasseringen av Alavés? Gå til kommentarer

17
Levante

Image description

LEVANTE-KLAR: Den serbiske midtbanespilleren Sasa Lukic kommer til Levante på lån fra italienske Torino. Her under U21-EM i sommer. Foto: AFP

Etter strake sesonger i toppen rykket Levante ned før fjorårssesongen, men det tok ikke lang tid å komme tilbake. Levante knuste all motstand i Segunda forrige sesong, og rykket opp som seriemester med 14 poeng ned til andreplass Girona.

Ettersom troppen virker solid fra før, har det ikke vært de store omveltningene i Levante i sommer. Men i dagene før seriestart kunne klubben registrere to forsterkninger: Midtbanespilleren Sasa Lukic på lån fra Torino og spissen Emmanuel Boateng fra Moreirense.

Levante virker som det beste av de nyopprykkede lagene, og har erfaringen til å unngå nedrykk i LaLiga.

Enig eller uenig i plasseringen av Levante? Gå til kommentarer

18
Girona

Image description

SAMARBEIDER: Girona og Manchester City har felles eiere, så den spanske klubben låner flere talenter fra Premier League-giganten. Lagene møttes i en treningskamp i sommer. Foto: AP

Endelig har de klart det. Etter tre play off-nedturer på fire sesonger rykket Girona til slutt opp etter andreplass i Segunda denne våren – for aller første gang i historien.

Trener Pablo Machin er inne i sin femte sesong i klubben, og har bygget et offensivt og sprudlende lag som scoret flest av alle i fjorårets Segunda-sesong. Men det kan bli vanskelig å erstatte toppscorer Samuele Longo (14 mål forrige sesong).

Girona kan dra fordel av sitt tette samarbeid med Manchester City, som har sendt tre talenter på lån til klubben i sommer: Douglas Luiz (19), Marlos Moreno (20) og Aleix Garcia (20). Det er spennende, men det gjenstår å se om de er klare for å prege LaLiga.

Enig eller uenig i plasseringen av Girona? Gå til kommentarer

19
Leganés

Image description

TOPPSCORER: Alexander Szymanowski (t.h.), her under kamp mot Sevilla i mars, var Leganés’ toppscorer forrige sesong. Foto: AFP

De fleste tippet at Leganés skulle ta heisen rett ned igjen etter å ha spilt sin første sesong i LaLiga noensinne, men trener Asier Garitano klarte å styre den lille klubben til fornyet kontrakt – så vidt.

Overgangsmarkedet har gått ganske smertefritt for seg foreløpig. Blant de nye fjesene virker midtstopperen Ezequiel Muñoz, som kommer fra Genoa for 1,5 million euro, som den mest solide forsterkningen.

Det kan bli helt avgjørende for Leganés å beholde sin toppscorer Alexander Szymanowski, som skal være ønsket av Real Sociedad.

Enig eller uenig i plasseringen av Leganés? Gå til kommentarer

20
Getafe

Image description

TILBAKE I DET GODE SELSKAP: Getafe og deres keeper Vicente Guaita er tilbake i LaLiga bare ett år etter å ha forlatt toppdivisjonen. Foto: AFP

Getafe er tilbake i toppdivisjonen etter kun ett års fravær. Madrid-laget var det siste laget som sikret opprykket, etter å ha slått Tenerife i play off-finalen.

Fjorårets toppscorer i Segunda, Jorge Molina (20 mål) er fortsatt med. Slik nyopprykkede lag ofte gjør, har Getafe vært svært aktive på overgangsmarkedet i sommer, med en rekke mer eller mindre profilerte kjøp og lån. Spissen Amath Ndiaye fra Atlético Madrid kan bli spennende.

Laget må klare seg uten opprykkshelt og nøkkelspiller Dani Pacheco i de første månedene av sesongen. Totalt sett virker troppen noe svak og usikker sammenlignet med konkurrentene.

Enig eller uenig i plasseringen av Getafe? Gå til kommentarer

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som er utelukkende basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommentarer

Siste om fra VG Sporten om La Liga