De forsømte broene

VG har fått innsyn i og analysert Vegvesenets rapporter for alle broer på riksvei og fylkesvei, til sammen 16 971 broer.

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Nygårdskrysset
31.12.2017
31.12.2017
31.12.2017
31.12.2017
31.12.2017
31.12.2017
31.12.2017
31.12.2017
31.12.2017
Statens vegvesen

Utenfor vinduene til Statens vegvesen i Bergen ligger Nygårds­krysset, med i alt ni broer.

Skroll ned

Alle ni er loggført med inspeksjon på nyttårsaften

BERGEN (VG) De mest trafikkerte broene i Bergen er loggført med feil inspeksjonsdato i Vegvesenets register.

Hver eneste dag kjører bortimot 45 000 biler gjennom, over eller under Nygårdstangen-krysset. Det gjør nettet av motorveier og broer til et av Vestlandets mest trafikkerte.

Torsdag kunne VG avsløre at hele 674 broer på Vestlandet var registrert med det Vegvesenet selv kaller en «dummy-dato» da deres store opprydding ble lagt frem for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i februar.

Statens vegvesen har et omfattende kontrollsystem for å sikre at broene er sikre og uten alvorlige skader. Ifølge dette registeret ble alle de ni broene som inngår i Nygårdstangen-krysset, sist inspisert på nyttårsaften i fjor.

I virkeligheten ble ingen av broene inspisert denne dagen, har Vegvesenet innrømmet.

Endrer praksis

Også året før var det rot i bro-basen. Ifølge Vegvesenets eget register hadde syv av de ni motorveibroene en grundig hovedinspeksjon nyttårsaften 2016. Heller ikke denne datoen stemmer.

Har du tips om bro-Norge?

Kontakt VGs journalister eller bruk VGs krypterte tipsportal

VG får opplyst at seks av motorveibroene hadde forsinket hovedinspeksjon i april 2017, og at de ble tilbakedatert til året før for ikke å forlenge intervallet til neste inspeksjon. Tre av broene skal ha blitt inspisert i desember 2016. To av dem er loggført med en reell dato i desember 2016.

– Tilbakeføring av inspeksjonene ble gjort for å ikke å endre på inspeksjonsintervallet i Brutus kommende år, og har ingen praktisk betydning for brotilstand eller skadeutvikling, skriver regiondirektør Helge Eidsnes i en epost.

Region vest innrømmer at broene ble registrert på feil dato for å spare tid da mange inspeksjoner skulle registreres i januar. Regiondirektøren sier at praksisen vil bli endret i år.

Image description
SVARER: Regiondirektør Helge Eidsnes og brokoordinator Maylen Torsteinbø på balkongen til Statens vegvesen region vest. I bakgrunnen skimtes to av Nygårdstangen-broene. Foto: Mona Grivi Norman

Da VG avdekket omfattende mangler i broregisteret i fjor høst, var det Vegvesenets region vest som hadde de største manglene. De fikk samtidig ansvar for å kartlegge hvordan Vegvesenet skulle bli bedre til å følge eget regelverk.

I rapporten som ble publisert i april i år, står det: «Vegvesenet er oppteken av kvaliteten på det som blir lagt inn i Brutus».

– Er det god datakvalitet å registrere inspeksjoner på en annen dato enn de i realiteten er utført?

– Nei, vi skal ha rett dato på det. Men så ser vi at det blir gjort et veldig løft nå med å dokumentere hva som ble gjort i fjor. Og så er det nye systemer på vei som gjør at det vil bli helt riktig, sier regiondirektør Helge Eidsnes.

Da VG avdekket tilbakedatering av 160 inspeksjoner onsdag, sa vegdirektør Terje Moe Gustavsen at han ikke var klar over at tallene som ble presentert for samferdselsministeren og offentligheten inneholdt slike feil. Han lovet å rydde opp i praksisen.

ANNONSE

Undercover Darkweb
VG har avslørt verdens største overgrepsforum. Det ble drevet av politiet.
Kampen om de hemmelige Røkke-opptakene
I flere år har Kjell Inge Røkke (58) kjempet for å hindre at lydopptak av private samtaler kommer ut i offentligheten. Det har han klart. Frem til nå.
Plaza-mysteriet
Hvorfor har ingen etterlyst den unge, elegante kvinnen som ble funnet død på Oslo Plaza? Etter 22 år er graven åpnet.
Makt­spillet om nød­sentralene
Her spiser de kake under åpningen av den nye operasjonssentralen i Oslo. Men bak den idylliske fasaden har det i flere år rast en rå maktkamp.
Fosterhjems­kongen
Tyske Peer Salström-Leyhs (63) stiftelser har fått nærmere en halv milliard for å drive fosterhjem i Norge. Etter få år sitter de igjen med store overskudd — samtidig som millioner er ført ut av landet.
11 millioner bistands­kroner
Norad mener deres erfaring fra Finansdepartementet er så verdifull for utviklingsland, at de har sendt dem rundt i verden for å dele sine råd og erfaringer. Prislapp: 11 millioner bistandskroner.
SKUP-prisen 2016
Tvangsloggene
VG har gjennomgått og digitalisert innholdet i over 2500 beltelegginger fra tvangsprotokollene. Dette materialet gir et innblikk i hvordan mekaniske tvangsmidler brukes og begrunnes ved norske sykehus.
SKUP-diplom 2016
Millionærer på bistand
VG kan dokumentere at oppdrag for verdens fattigste har blitt god business for eiertrioen bak International Law and Policy Institute (ILPI).
Årets nyhetsdekning
Treholt-bløffen
Privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) har de siste fem årene beskyldt politiet for bevisjuks og forfalskninger i Treholt-saken. Nå avsløres han selv for juks.
Årets digitale historie
SKUP-diplom 2016
Utpresserne
Et lydopptak kunne legge advokatkarrieren til Amir Mirmotahari i grus. Noen tjente store penger på det. Dette er jakten på de ukjente pengeutpresserne.
Årets digitale historie
SKUP-diplom 2016
Advokaten og torpedoen
Forsvarsadvokat Amir Mirmotahari ba torpedoen kidnappe og dope ned et voldtektsoffer. Målet var å holde henne unna rettssalen – slik at klienten hans gikk fri.