Det amerikanske hatet

Gud ga ham en beskjed: «Få hue’ ut av ræva, Danny».

I kroppen hadde ettbarnsfaren nok alkohol, narkotika og smertestillende til å drepe en elefant, så han var ikke sikker på om han hallusinerte eller om det var dommedag.

Fortumlet gikk han inn på baderommet i murhuset i staten Washington og gned øynene foran speilet, da han hørte stemmen på nytt:

«Danny, jeg vil ikke at du skal gjøre dette lenger».

Tre ganger ble den samme beskjeden gjentatt.

Mer og mer nervøs trakk han til side dusjforhenget, for å være sikker på at ingen stod bak det og drev gjøn med ham.

Da Danny endelig forsto at det var Gud selv som snakket, sank han ned på knærne. Tårene rant og hendene foldet seg over hodet:

«Hva skal jeg gjøre, Herre?»

Han hørte ingenting.

ETTER SKYTINGEN: Militsleder Danny på sofaen med pitbullen sin, etter å ha skutt på blinker av Osama bin Laden.
ETTER SKYTINGEN: Militsleder Danny på sofaen med pitbullen sin, etter å ha skutt på blinker av Osama bin Laden.

Vi kjører inn i småbyen Charlottesville i Virginia, der Danny i august deltok i den største og mest voldelige hvit makt-demonstrasjonen i USA på flere tiår.

Sammen med 31 andre soldater fra den amerikanske militsbevegelsen, alle utstyrt med maskingevær og skuddsikker vest, så han nazister – bevæpnet med balltrær, tåregass, skjold og pistoler – rope «blood and soil» og «Jews will not replace us».

Da den 32 år gamle lærinnen og motdemonstranten Heather Heyer ble meid ned og drept av en høyreekstrem bilist, var det et tegn i tiden.

For første gang var USAs ytterste høyre forent i én og samme marsj.

Målet var å rebrande amerikansk nasjonalisme: Fra slitne, eldre Ku Klux Klan-medlemmer med hvite putetrekk over hodet, til unge menn i kakibukser, hvite poloskjorter og smarte frisyrer, anført av alt-right-bevegelsens ledestjerne Richard Spencer.

«Vi må være hippe og vi må være sexy», skrev en av dem på sosiale medier.

De er det nye ansiktet til USAs mest fremgangsrike, unge nasjonalister.

– Det er en helt annerledes bevegelse enn noe annet vi har hatt i USA. Det gjør det så skremmende, sier professor Jalane Schmidt ved University of Virginia.

Førstkommende mandag vil aktor be en storjury ta stilling til siktelsen mot høyreekstremisten James Fields Jr. for overlagt drap på Heather Heyer.

Heather Heyer blir meid ned og drept av høyreekstremisten James Alex Fields Jr.

12. AUGUST 2017

I 10 dager reiser vi 3266 kilometer gjennom tre stater, for å forstå mer av det amerikanske hatet.

I Charlottesville møter vi antifascisten Jamie Dyer (56), som plasserte to høyttalere på toppen av et hustak, for å overdøve nazistene med dikt av den fargede poeten James Baldwin.

Fant morens nettsted
i Breiviks manifest

Fant morens nettsted <br> i Breiviks manifest

I et veikryss i Vest-Virginia pynter Lorri Cottrill (45) huset til Halloween, med jernkorset tatovert på underarmen.

Hver morgen mater hun gullfisken og de tre kattene sine, før hun om ettermiddagen henter barnebarnet på skolen og kjører henne til baseballkamp. Får hun øye på et kjærestepar, der den ene er hvit og den andre mørk, tenker den lokale lederen for USAs største nynazistiske organisasjon, The National Socialist Movement:

«Både svarte og jøder har sykdommer som vi hvite ikke har. Og når du mikser raser, får barnet deres alle disse medisinske problemene».

Lorri Cottrills organisasjon er en hatgruppe, ifølge menneskerettsorganisasjonen Southern Poverty Law Center.

På to år har antall registrerte hatgrupper i USA økt fra 784 til 917.

Flere som marsjerte i Charlottesville er inspirert av Den nordiske motstandsbevegelsen, skriver Time Magazine.

– Det er fantastisk at vi er et forbilde for den amerikanske høyrebevegelsen, sier organisasjonens talsperson Pär Öberg til VG.

 
«Generelt er hvite mer intelligente enn svarte»
Lorri Cottrill
NYNAZIST: Lorri Cottrill (45) i sitt hjem i Charleston, med jernkorset tatovert på armen. Hun leder den nynazistiske organisasjonen National Socialist Movement i Vest Virginia.

Ut av en pickup, ved en veikro, 30 minutters kjøring fra Charlottesville, går Jason Kessler (34), iført skjorte, caps og Ray Ban-solbriller. En seksskudds pistol ligger i hanskerommet.

Etter at han i august arrangerte ytre høyre-marsjen i Charlottesville, har han bodd på hemmelig adresse, merket av dødstrusler og ensomhet.

STORMØNSTRING: I august i år arrangerte Jason Kessler den største høyreekstreme demonstrasjonen på mange tiår i USA, i Charlottesville, Virginia.
STORMØNSTRING: I august i år arrangerte Jason Kessler den største høyreekstreme demonstrasjonen på mange tiår i USA, i Charlottesville, Virginia.

Det ble bare verre etter at han en sen kveld blandet en cocktail av den angstdempende medisinen Xanax, med sovemedisin og rødvin og satte seg foran tastaturet for å skrive noe medfølende etter bildrapet på Heather Heyer.

Dette skrev han på Twitter:

«Heather Heyer was a fat, disgusting Communist».

Som barn drømte Kessler om å bli arkeolog og grave etter dinosaurer. I ungdommen lekte han med tanken på å bli en suksessfull filmskaper i Hollywood.

Utskjelte
Kessler
vil lede
ytre høyre

Utskjelte <br>Kessler <br> vil lede <br>ytre høyre

Vi kjører ut av den fallerte småbyen Charleston i Vest-Virginia, ut på den amerikanske landsbygda, forbi fraflyttede husvogner og eneboliger, så falleferdige at det ser ut som de er kastet mot bakken og gjenoppstått som plankehauger.

Over et mørkt, glanende vindu har noen skrevet med blodfarget maling: «Help».

Vi er i hjertet av Trumpland.

Veien Coal River Road leder forbi et skytefelt og i bunnen av en dal: «The Jesuschurch». Foran inngangen har noen hamret en plakat ned i gresset: «Believe in the lord Jesus and you shalt be saved».

Jo lenger inn i landet vi kjører, jo tettere mellom kirkene, for i Herren er det trøst. Ett av fire barn i denne staten lever under fattigdomsgrensen.

NABOLAG: John (59) pynter sitt nedslitte hus langs rute 3 ved Coal River til Halloween. Tommy Kinder poserer med et av sine gevær i sitt hjem i det lille stedet Fork Creek i Vest Virginia.

På toppen av en høyde lyser et skilt mot oss: «Barbershop». En frisør midt i ødemarken. Bak døren står innehaveren Mark Eileff, omgitt av dyrehodeskaller, og sier at vi skal være glad for at han ikke skjøt oss rett ned.

– Da dere gikk ut av bilen, sjekket jeg dere ut …

I hjørnet av salongen har han satt fra seg et gevær.

– Jeg kunne ikke se kameraet, bare reimen over skulderen din. Jeg kunne ikke utelukke at du bar på et våpen. Jeg kan ikke stole på noen, skjønner du?

FORBEREDT: Med et ladet gevær plassert i hjørnet av den lille barbersalongen sin, er Mark Eileff klar til å beskytte seg selv.
FORBEREDT: Med et ladet gevær plassert i hjørnet av den lille barbersalongen sin, er Mark Eileff klar til å beskytte seg selv.

Han peker på veien. Noen dager tidligere så han en ung kvinne spasere forbi, kledd i pyjamas, med bleke, innsunkne kinnbein og øynene rullet langt inn i bakhodet. Enda et menneske ødelagt av epidemien med kokain, crack og metaamfetamin, tenkte Mark.

– Det er blitt virkelig ille her. Blodet deres er så fullt av narkotika at når de urinerer kan de putte det tilbake i sprøyta og fortsatt bli høye av det.

Sist søndag ble datteren hans døpt i Baptistkirken ved at presten dukket hele kroppen hennes ned i elven, mens han forkynte: «In the name of the Father, the Son and Holy Ghost».

Selv om hun bare er ni år gammel, var dåpen hennes eget valg.

– Jeg tror hun allerede skjønner hva slags elendig forfatning landet vårt er i, så hun ville sørge for å få en plass i himmelen, sier Mark.

Fra døråpningen i denne salongen har han i 24 år sett verden forandre seg. Når Mark kjeder seg, går han bare bak salongen og skyter et ekorn.

Han har aldri reist lenger enn to mil til høyre eller venstre for denne salongen, men en dag oppdaget han en gård i nærheten, der slaver ble kjøpt og solgt.

– De fleste av oss rundt her har familie som var med i Ku Klux Klan.

Han blir stille.

– Gjelder det deg også?

– Jeg tror ikke jeg skal kommentere det nærmere.

VELUTSTYRT: Scott (til venstre) kaller seg hillbilly og sørstatspatriot og Donald E. Thompson har sørstatsflagget i bilen. Donna (54) og Doug Tottel (55) har ingen inntekt og overlever ved å selge ting fra verandaen sin. Alle bor i Fork Creek dypt inne i skogene i Vest Virginia.

Langt inne i villmarken i fjellkjeden Appalachene i Vest-Virginia har den amerikanske militsen som gikk vakter for nazistene i Charlottesville, hemmelig treningsleir.

– Ikke skriv hvor vi er! Ikke beskriv naturen her. Jeg vil ikke at noen i hele verden skal vite hvor dette er, befaler lederen for Pennsylvania Light Foot Militia, Christian Yingling.

Ifølge Southern Poverty Law Center leder han en hatgruppe. Selv omtaler Yingling medlemmene sine som patrioter.

 
«Vi har en president med ytre-høyre meninger»
Christian Yingling
ELSKER USA: Militsleder Christian Yngling bor i en campingvogn i Pennsylvania for å kunne bruke alle pengene sine på militsbevegelsen – og sigarer.

En av patriotene er Danny, som akkurat nå kryper ut av et telt og forteller at han kan forstå frustrasjonen til de som marsjerte i Charlottesville.

Når han ser TV-innslag fra flyktningkrisen i Europa, tenker han: «Europa er ferdig, og jeg tror aldri det vil komme tilbake igjen. Den europeiske kulturen er ødelagt, og menneskene som prøvde å advare mot flyktningene, er demoralisert. Angela Merkel har klart å gjøre det Adolf Hitler ikke fikk til, uten å avfyre et eneste skudd. Nå har hun hele Europa under tommelen sin».

ANNONSE

Ved siden av ham står Yingling. Han tenner en sigar i den tynne luften:

– Det vil alltid finnes onde mennesker. Det kan være i en kristen gruppe, eller blant oss i militsen eller det ytterste høyre. Jeg har også sett mørkhudede med plakater, med skriften «Kill the whities». Nå som landet er blitt så polarisert, kommer hatefulle mennesker fra begge sider ut av skyggene for å bli hørt. Vi er i en krig akkurat nå.

EKTE ØVELSE: En rekke militsgrupper har samlet seg på et hemmelig sted i skogene i Vest-Virginia for å trene sammen.

Da Donald Trump uttalte at «begge sider»hadde ansvar for volden i Charlottesville, legitimerte han høyreekstremisme, mener professor Jalane Schmidt ved University of Virginia.

«Han gir nazistene støtte og selvtillit, og dette skiller ham fra alle tidligere presidenter».

Høyreekstremister har planlagt eller satt ut i live nesten dobbelt så mange terroristangrep som islamistiske ekstremister i USA i løpet av de siste ni årene, ifølge mediesenteret Nation Institute.

Over et restaurantbord i Charlottesville forteller antifascisten Jamie Dyer at dette skremmer.

– Det er nesten så jeg tror at Trump vil at det skal bli en krig mellom hvite og svarte. Hver gang han åpner munnen, blir klimaet litt kaldere.

I 1980 var 80 prosent av USAs befolkning hvite. I dag utgjør de 60 prosent. I 2040 vil hvite amerikanere trolig være i mindretall.

– Dette gjør dem redde og desperate på en måte de ikke har vært før, mener Dyer.

«Begge sider må ta skylden for volden i Charlottesville».

DONALD TRUMP, 15. AUGUST 2017

Mellom koselige fortausrestauranter og eksklusive klesbutikker, i en sidegate som like gjerne kunne vært i London eller Paris, er en minneplakett banket ned i brosteinene: «Slave Auction Block». Her ble afrikanere solgt og kjøpt.

Ikke langt unna pleide Ku Klux Klan å brenne kors, mens «hundrevis av byens ledende forretningsmenn var til stede», ifølge lokalavisen. Hver søndag var 200 stoler i kirken reservert til medlemmer av terrororganisasjonen i USA som har krevd flest liv. Selv fylkessheriffen i Charlottesville var med i Ku Klux Klan.

AKSJON: 23. august i år ble den kontroversielle statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee i Charlottesville dekket med plast. En liten plakett vitner om auksjonene med svarte slaver som foregikk i byen.

Flere vi møter mener at det fortsatt råder en «plantasjestemning» i byen. Senest 7. oktober var hvite nasjonalister tilbake og skrev «blood and soil» på statuen av sørstatsgeneral Robert E. Lee, mens de ropte «Russia is our friend» og «The South will rise again!» Alt sammen livestreamet på Facebook av et medbrakt filmcrew i en såkalt «flashdemonstrasjon», inspirert av Identitærbevegelsen i Østerrike.

En video viser alt-right-bevegelsens mest profilerte anfører, Richard Spencer, som tenner fakkel under statuen som er blitt et hvit makt-symbol for amerikanske patrioter og høyreekstremister.

Fakler er korsbrenning i 2017-tapning.

Mens Ku Klux Klan er tilnærmet uinteressante for amerikanske massemedier, er alt-right-bevegelsens forse at de har klart å gjøre seg attraktive for dem.

Dette skyldes karismatiske frontfigurer, som leder tenketanker og møtes på konferanser, der de snakker om kultur, identitet og viktigheten av «en fredfull etnisk rensing».

MØNSTRING: 11. august i år, kvelden før den store «Unite the Right»- demonstrasjonen i Charlottesville, marsjerer høyreekstreme nasjonalister ved universitetet i byen. Foto: Alejandro Alvarez / News2Share / Reuters
MØNSTRING: 11. august i år, kvelden før den store «Unite the Right»- demonstrasjonen i Charlottesville, marsjerer høyreekstreme nasjonalister ved universitetet i byen. Foto: Alejandro Alvarez / News2Share / Reuters

– Mange av dem har høyere utdanning. De er smarte og kler seg pent. De er bosatt i storbyene og mestere på sosiale medier, sier professor Jalane Schmidt.

På alle måter ligner den nye bevegelsen på nasjonalistiske grupper i Europa. Den svenske siviløkonomen, forleggeren og redaktøren for AltRight.com, Daniel Friberg er utpekt som alt-right-bevegelsens leder i Europa.

– Jeg ønsker å bruke denne posisjonen til å skape en kraftfull symbiose mellom den intellektuelle sprengkraften i de identitære ideene i Europa og energien fra det amerikanske alternative høyre, sier Friberg til VG.

Da vi spør hva amerikansk og europeisk nasjonalisme har felles, svarer han utfordringen med «The great replacement».

– Hvite mennesker står i fare for å forsvinne.

40 000 Ku Klux Klan-medlemmer marsjerer i Washington

8. AUGUST 1925

Mens Daniel Friberg marsjerte i demonstrasjonen i Charlottesville, snek en 27 år gammel mann seg innpå to nazister bakfra og slo dem alt han kunne med et balltre mot ryggen og hodet, så de brakk sammen som tørre kvister.

Minst en av dem ble kjørt til sykehus, sier han.

Av alle vi møter i USA, er det ingen som hater mer intenst enn mannen som kaller seg Redcorn og kjemper mot Amerikas ytterste høyre.

Han er så redd for sin egen sikkerhet at han krever å bli fotografert med et tørkle foran ansiktet, noe som er en dårlig ide når intervjuet foregår rett utenfor en bank.

Heldigvis har ikke Redcorn pistolen med seg, den han hver kveld putter i jakkelomma når han går av skiftet i en fastfoodkjede i Amherst i Virginia.

Når du tilhører Southern Virginia Antifa er det naturlig å utvikle en viss paranoia.

Redcorn føler at han representerer det gode i kampen mot det onde. Men snart skal han si at han ønsker å oppsøke nazister i hjemmene deres og drepe dem foran koner og barn.

«Jeg kan skalpere dem også».

Hvor god er du da?

Redcorn
vil drepe rasistene

Redcorn<br>vil drepe rasistene

Vi kjører gjennom porten til et murhus fra 1800-tallet i staten Washington, der Danny har stukket en plakat i bakken: Trump makes America great again». Epler ligger strødd under frukttrær i hagen.

Mellom dem vagger en pitbull bak Dannys kone og fire år gamle sønn, som Danny allerede har lært å skyte. «Han er et naturtalent».

Rett innenfor inngangsdøren, med et amerikansk flagg over, har Danny plassert en pumpehagle som kan gjøre en inntrenger om til en hamburger med ett skudd, sier han.

Danny er ofte i hagen for å trene med sine mange våpen.
Danny er ofte i hagen for å trene med sine mange våpen.

Hver søndag vekker han naboene med å skyte på blinker av Osama bin Laden nederst i hagen.

Rett bakenfor finnes en tykk, nesten ugjennomtrengelig skog, der Danny av og til setter seg inntil et tre og venter helt stille på et rådyr han kan felle med pil og bue.

Vi kjører til kirken der Danny faller på kne foran korset. Før han gikk seg vill og gal med narkotika og alkohol, var han med i en satanisk kult hvor han fikk en flamme fra et telys til å skyte helt opp til takmønet og tilbake på grunn av sort magi. Det skremte livskiten ut av ham, og fikk ham til å tenke: «Jeg må over til den andre siden».

Noen år senere viste Jesus seg for ham i virkeligheten og i drømme. Kona sier hun kan bevitne at hun så Danny gråte mens han så Jesus bli spikret til korset.

PEPRER: I hagen til militsmedlemmet Danny står blinker med bilder av Osama bin Laden. Etter å ha skutt, reiser Danny til den lokale kirken for å be.

Landet har gjennomgått et moralsk forfall, mener Danny. Alt som tidligere var rett, er blitt galt – og omvendt.

«En dag kan du føle deg som en mann, og den neste en kvinne og så en hund».

Det er mye som skjer som får Danny til å tenke at verden er i ferd med å gå under.

UT I SIN HAGE: Det blir en ny tidsalder, mener Danny. Selv forbereder han seg med skyting i hagen.

Gjennom militsbevegelsen har han begynt å forberede seg på det Bibelen beskriver som endedagene.

«Gud sier at ingen mann vet dagen eller timen. Ikke engang englene i himmelen eller sønnen, bare faren. Himmelen vil sprekke opp og alles øyne vil være rettet mot ham».

Når Danny leser om klimaendringer, jordskjelv og terrorangrep, minner det mistenkelig om hva han leser i Bibelen, riktignok beskrevet med andre eksempler.

Om kveldene folder han hendene og ber for nasjonen og ekteskapet sitt og tenker at det som skjer nå er «The End Days».

Hjelp oss å finansiere viktig journalistikk: Kjøp VG+ her.

– Linker til Europa

Ytre høyre i USA og Europa har klare forbindelser, fastslår Cas Mudde, en av verdens fremste eksperter på høyreekstremisme.

– Det har lenge vært kontakt mellom skinheads og nynazister. Men det nye er linken mellom de identitære i Europa og altright-bevegelsen i USA, sier Mudde, som er aktuell med boken «The Far Right in America».

Hvert år blir det utført 300 angrep fra høyreekstremister i USA, ifølge en studie ved United States Military Academy.

De første ti dagene etter at Trump ble valgt til president, ble 87 hatangrep utført hver dag. Dette er fem ganger høyere enn gjennomsnittet, skriver menneskerettighetsorganisasjonen Southern Poverty Law Center.

Den nasjonalistiske scenen i USA og Europa er i ferd med å finne hverandre, beskriver Mudde.

– Disse linkene er foreløpig ikke veldig sterke, men de har helt klart kontakt og refererer til de samme forfatterne og deler de samme symbolene, sier han.

Mens de i USA har vært opptatt av rase og hvit kultur i over hundre år, er nasjonalister i Europa mer opptatt av etnisitet, identitet og den kristne kulturarven som en del av dette, mener kommentator Henrik Heldahl i AmerikanskPolitikk.no og Ampolcast:

– Disse menneskene lengter tilbake til en tid hvor hvite dominerte samfunnet. Det er ikke direkte bildet av svarte mennesker i bånd som blir romantisert, men en tid hvor hvite sto for all intellektuell og kulturell fremgang i USA, sier han.

Både i USA og Europa er stadig flere opptatt av frykten for å havne i mindretall i eget land. Hvite ultranasjonalister er redde for å miste statusen de har hatt i kraft av sin hvithet, mener Cathrine Moe Thorleifsson, forsker ved C-REX, Senter for ekstremismeforskning.

– Frontfigur i den amerikanske alt-right-bevegelsen, Richard Spencer, omtaler seg selv som identitær og er tydelig inspirert av identitærkulturen i Europa. Han vil bevare den hvite majoritetskulturen i USA og er med på å intellektualisere fordommer og rasisme, pakket inn på en spiselig måte, sier hun.

I motsetning til identitærkulturen i Europa, flørter Spencer med nynazistiske grupperinger, som under demonstrasjonen i Charlottesville i Virginia, der flere sentrale aktører fra Amerikas ytre høyre var samlet.

Under en alt-right-konferanse i Washington i fjor ropte Spencer ut i salen: «Hail Trump, hail our people, hail victory!»

En av dem han i dag omgås, er den tidligere Ku Klux Klan-lederen David Duke.

– Ulike grupper forer hverandre med ideer på hatsiden Stormfront hele tiden. De er alle blitt oppildnet av fremgangen til lignende grupper i Europa, sier Thorleifsson.

Hatet har vokst både under Barack Obama og Donald Trump, mener Henrik Heldahl.

– Det kokte hele tiden under Obama, fordi han brakte rasespørsmål til overflaten og var så forhatt på høyresiden. Trump snakker hele tiden om «my people», for å bygge opp legitimitet og støtte fra denne høyresiden. Han er ikke en person som kan lege noen sår eller føre noen sammen. Tvert imot er han blitt et symbol på splittelsen. Han har ingenting å tjene på samhold, men ønsker å spille sidene opp mot hverandre, for å holde støttespillerne sine lidenskapelige, sier Heldahl.

Det amerikanske hatet

Inspirert av nordiske nazister dundret høyreekstreme gjennom Charlottesville og drepte en ung kvinne. Vi reiste gjennom tre stater i USA – for å forstå hatets nye ansikt.
Kapittel 1

Jamies mor hyller Breivik

Aktivisten Jamie Dyer (56) har ikke snakket med moren sin på seks år fordi hun støtter terroristen fra Utøya.
Kapittel 2

Skjelte ut dødsoffer

Jason Kessler (34) ønsker å bli lederen for en ny generasjon amerikanske høyreekstremister.
Kapittel 3

Vil drepe rasistene

Redcorn (27) ønsker å spore opp høyreekstremister i hjemmene deres og drepe dem foran koner og barn.

Det hvite raseriet

Våren 2016 begynner en ett år lang reise blant nazister, fascister, muslimhatere, nasjonalister og populister i 14 europeiske land. Hva driver dem? Hvorfor hater de?