Et lydopptak kunne legge advokatkarrieren til Amir Mirmotahari i grus. Noen tjente store penger på det. Dette er jakten på de ukjente pengeutpresserne.

MISFORNØYD: Maher El Natour avbildet idet han geleides ut av rettssalen i Nedre Norrland Hovrätt. Når han oppdager kameraet, snur han ryggen til og vinker misfornøyd med fingeren.

Maher El Natour (37) ser eldre ut enn på bildet politiet har brukt i den internasjonale etterlysningen. Håret er tynnere, ansiktet er grovere. Tre myndige fengselsbetjenter følger ham inn i Nedre Norrland Hovrätt.

Politiets etterlysningsbilde av Maher El Natour (37)
ETTERLYST: Etterlysningsbilde av Maher. Foto: Politiet

Det er 17. oktober i år. Politiet har jaktet lenge på den statsløse mannen. Maher El Natour var dømt for bedrageri, men stakk av fra den siste fengselsstraffen. Med falske identiteter lurte han seg unna. Men nå er det slutt. Etter flere år på rømmen sitter han bak lås og slå.

I rettssalen i Sundsvall står han tiltalt som hovedmannen bak en cannabisplantasje. Maher El Natour snur seg aldri mot tilhørerbenken. VGs to journalister er de eneste fremmøtte. Ingen andre er interessert i rettssaken.

Det er egentlig ikke VG heller.

Det er en helt annen sak vi vil ta opp med Maher El Nahour.

Mannen VG vil snakke med ham om, er Oslo-advokaten Amir Mirmotahari (39) – hovedpersonen i en av årets mest omtalte kriminalsaker i Norge.

I juni i år avslørte VG at Mirmotahari hadde spurt en torpedo om å kidnappe et voldtektsoffer – i forkant av en rettssak.

Advokatens mål var å få hele saken henlagt, slik at klienten hans, voldtektsmannen, kunne gå fri. Torpedoen hadde gjort lydopptak av hele samtalen.

Dagen etter VG-avsløringen ble Mirmotahari pågrepet. I dag sitter han fortsatt i varetekt, siktet for en rekke forhold. Politiets omfattende etterforskning har ført til pågripelser av flere personer.

Mirmotahari er stemplet som «uskikket som advokat» og fratatt bevillingen.

Men bak skandalen ligger et annet drama.

Dette er den ukjente historien om hvordan den avslørte Oslo-advokaten ble presset for hundretusener av kroner – og jakten på utpresserne.



WAYNE`S COFFEE I OSLO, I SLUTTEN AV MAI 2015: Stemningen er trykket rundt bordet i kaffebaren i Grensen. På gaten utenfor glassfasaden nyter folk vårværet. Det er lørdag. Amir Mirmotahari har kalt inn tre menn til møtet.

De kan ikke snakke på kontoret. Advokaten er overbevist om at det er avlyttet. Han tror også at noen har hacket seg inn på datamaskinen hans.

Steg for steg hadde Mirmotahari bygd seg opp en karriere som en forsvarsadvokat å regne med i Oslo.

Blant advokatkolleger gikk det rykter om såkalt klientnapping. Og enkelte omtalte 39-åringen som en som ikke alltid fulgte reglene, enten de var skrevne eller uskrevne.

Likevel vokste porteføljen med klienter, det samme gjorde antallet ansatte ved advokatkontoret hans i Rosenkrantz` gate i Oslo sentrum. Han var også øverste leder for en rekke selskaper med til sammen verdier i hundremillionersklassen, primært innen eiendom.

Nå kan alt rase sammen.

Mannen i telefonen hadde kalt seg «Daniel». Han har lydopptak av en samtale som fant sted for noen dager siden.

Fyren som kaller seg «Daniel», krever penger for å holde kjeft.

Mirmotahari vet han må finne en løsning.

RYDDER: Racha Maktabi holder på med en grundig gjennomgang i selskapene hun eier sammen med Amir Mirmotahari. Ekteparet er i dag separert.
RYDDER: Racha Maktabi holder på med en grundig gjennomgang i selskapene hun eier sammen med Amir Mirmotahari. Ekteparet er i dag separert. Tore Kristiansen/VG

Ved et annet bord i kaffebaren sitter en kvinne. Racha Maktabi (41), tidligere politiadvokat og nå advokat, er gift med Amir Mirmotahari.

Egentlig hadde hun reist inn til byen for å shoppe. Etterpå gikk hun innom ektemannens advokatkontor i Rosenkrantz` gate, der hun traff Mirmotahari på vei ut døren sammen med mennene. Han fortalte at de skulle ha et møte om utpressingen.

Maktabi kjenner til saken. Noen dager tidligere halte hun det ut av ektemannen. Likevel er hun i tvil om han har fortalt henne alt. Maktabi lar det gå litt tid, før hun går bort til kaffebaren rundt hjørnet.

– Siden jeg ikke lenger stolte på at sannheten ble fortalt meg, følte jeg et behov for å gå dit for selv å se hva som skjedde, sier Maktabi til VG.

Senere samme kveld er hun og ektemannen på en innflytningsfest. «Daniel» ringer igjen. Han snakker svensk, registrerer Maktabi. I bilen utenfor festen fortsetter Mirmotahari telefonsamtalen med utpresseren.

– Daniel ringte og ville overlevere deler av materialet til Amir, sier Maktabi.

Mirmotahari sykmelder seg etter at «Daniel» begynte å ringe. Han ber en kollega fra et annet advokatkontor om å ta over forsvareroppdraget i rettssaken med voldtektsofferet. Mirmotahari har fått andre ting å tenke på.

27. mai betaler han de første pengene til utpresseren, dagen etter betaler han et nytt beløp. Til sammen skal utpresseren ha fått over 600.000 kroner i løpet av disse to dagene. Senere betales det mer penger, ifølge fakturaer VG har kopier av.

På fakturaene står det: «Deres ref: Daniel».

OSLO, 23. JANUAR I ÅR: Det er åtte måneder siden det hemmelige krisemøtet på kaffebaren. «Advokat avslørt av Facebook-bilder», skriver VG.

Advokat Mirmotahari er utestengt fra Oslo fengsel. Han hadde lånt bort mobilen og datamaskinen sin til en fange han besøkte, mener fengselet. En tipser ringer VG fra et svensk telefonnummer. Han har oppsiktsvekkende opplysninger.

– Jeg sitter på lydopptak hvor advokaten planlegger å kidnappe et voldtektsoffer for å hindre henne fra å gi forklaring i retten. Amir Mirmotahari, som dere skriver om, satt sammen med en torpedo og planla dette.

Tipseren forklarer at han jobber i et sikkerhetsselskap som har spesialisert seg på overvåkning og avlytting. Han hevder å kjenne til flere pikante saker. Det som kommer frem på lydopptaket, har rystet ham.

Advokatens arbeidsmetoder må bli kjent, offentligheten må få vite. VG må skrive om det, mener tipseren.

Mannen i telefonen vil bare oppgi fornavnet sitt. Han snakker svensk.

Han heter «Daniel», sier han.

I flere telefonsamtaler utover vinteren gir han små drypp om det som kommer frem på opptaket. Han forteller at han har stoppet advokat Mirmotahari. Men ikke hvordan.

Noen ganger går det uker mellom hver gang «Daniel» svarer. Han er kun tilgjengelig på et uregistrert, svensk telefonnummer. I starten er han ivrig etter å få i stand et møte med VG, etter hvert blir han mer og mer unnvikende.

Flere forsøk på å avtale møter og tidspunkter for videosamtaler over Skype, blir avslått i siste liten. Det tar tre måneder før han er overbevist. Et møtested blir avtalt.

Men han vil ikke være der selv. «Daniel» sender en annen.

Fredrik Karlsen avbildet hos et bilutleiefirma i Sverige 23. april.
FANGET PÅ FILM: Fredrik Karlsen avbildet hos et bilutleiefirma i Sverige 23. april. Fire dager senere møtte han VG på et hotell utenfor Stockholm. Foto: SVENSK POLITI

SOLNA UTENFOR STOCKHOLM, 27. APRIL 2016: Mannen som spaserer inn i resepsjonen blant konferansegjestene, har beksvart hår under capen, moteriktige rockejeans og en bomberjakke. Han er kanskje i 20-årene.

– Er det du som er Fredrik?

– Ja.

I en av telefonsamtalene hadde «Daniel» introdusert en mann som snakket norsk: Fredrik. Ikke noe etternavn. Han skulle være en slags assistent i sikkerhetsselskapet. Noen ganger var det han som hadde svart på det uregistrerte, svenske telefonnummeret.

Assistenten beklager at han er noen timer forsinket. Han utveksler noen høflighetsfraser, virker avslappet og utadvendt.

Fra Radisson-hotellet har gjestene utsikt over en av vikene i Stockholm-skjærgården. Møterommene er kalt opp etter figurer i visene til den svenske visedikteren Carl Michael Bellmann, som på 1700-tallet skildret folkelivet i datidens Stockholm.

Inne på ett av dem legger assistenten fra seg mobilen på det store trebordet foran VGs reportere.

– Jeg har lastet over filen med lydopptaket til denne. Dere kan få høre noe.

Underarmen avslører en tatovering, mens han fikler med mobilen. Selv med maks volum er det vanskelig å høre stemmen i den lille høyttaleren:

– Siden hun er en junkie-dame, så er det liksom ikke så nøye. Folk gjør ikke noe med det, ikke sant. Våkner opp med en dose, ikke sant.

Det er første gang VG hører lydopptaket. Stemmen til Amir Mirmotahari. Han snakker til torpedoen:

– Jeg trodde at du, med din bakgrunn, kanskje hadde noen løsningsmuligheter. Hvordan er det hvis man skal kidnappe med seg en person for noen dager?

Assistenten blir spurt om å gi ut en kopi av lydopptaket. Det avviser han. Det er ikke han som bestemmer.

– Dere får ta det med «Danne», sier han.

SKJULT OPPTAK: Hør hele opptaket av samtalen mellom Amir Mirmotahari og torpedoen

«Danne» eller «Daniel» vil fortsatt ikke vise ansiktet sitt. I starten av mai, en uke etter møtet med assistenten, forklarer han hvorfor i telefonen:

– Jeg har jobbet i sikkerhetsbransjen i over ti år, og vil gjerne fortsette med å gjøre det. Jeg vil ikke risikere at dere får vite hvem jeg er og at navnet mitt blir kjent. Jeg vil ikke møte dere. Det er best slik.

«Daniel» fortsetter samtalen med å snakke om en korrupsjonssak som involverer en norsk politiker. Han hevder å vite noe om kongehuset også. Det er saker som sikkerhetsselskapet jobber med.

– Informasjon er verdt mer enn penger, skryter «Daniel».

Han snakker videre om det siste – penger.

– Amir Mirmotahari kjøpte en harddisk for 560.000 kroner, sier «Daniel».

Pengene ble betalt inn fra et norsk selskap som ikke direkte kunne kobles til Mirmotaharis advokatvirksomhet. Ifølge «Daniel» har advokaten laget fakturaer for å dekke over «kjøpet».

Nå vil «Daniel» ha mer penger – denne gang fra VG.

100.000 kroner er tilbudet for en kopi av lydopptaket. For VG er det uaktuelt å betale.

I første halvdel av mai bryter «Daniel» all kontakt. Ingen svarer lenger på det svenske telefonnummeret. Når han forstår at det ikke er noen penger å hente for lydopptaket, går han fullstendig av nett.

Hvem er «Daniel» og denne assistenten hans som heter Fredrik?

I dager og uker blir det gjort søk mot sikkerhetsbransjen i selskapsregistre i Sverige. Men hverken søkene eller kildesamtaler gir resultater.

Mennenes identitet er et eneste stort mysterium. Finnes det virkelig et sikkerhetsselskap? Eller er alt en stor bløff?

I forsøket på å skjule alle spor og forholde seg anonyme, har «Daniel» og assistenten gjort en feil. Det svenske telefonnummeret. Plutselig er det ikke lenger uregistrert. Det er sporbart – på Facebook.

Det leder til et profilbilde av en mann med falsk bart.

Assistenten Fredrik bruker et annet navn på den nyopprettede profilen på Facebook. Barten på profilbildet er på pinne, en populær rekvisitt når bilder skal tas i festlige lag.

Annen informasjon på profilen leder videre til et dating-nettsted og flere bilder. På et bilde poserer han i en bar. Både navnene og prisene på drinkene tyder på at det er i Norge. En VG-ansatt kjenner igjen stedet, et populært vannhull i hovedstaden.

Videre undersøkelser opp mot bildet og baren avslører assistentens virkelige identitet:

Den 26 år gamle mannen fra Oslo heter faktisk Fredrik

Fredrik Karlsen.

Tidligere har han drevet med motorsport, konkurrert internasjonalt. Men skader og mangel på sponsorer gjorde at han måtte legge opp.

De siste årene har han jobbet litt her og der, for det meste i utelivsbransjen. Kort tid før utpressingen av Amir Mirmotahari startet i slutten av mai i 2015, hadde 26-åringen opprettet et enkeltmannsforetak. Nå er det slått konkurs.

Skattemyndighetene har oppdaget at flere hundre tusen kroner var gått inn i foretaket, uten at det er betalt moms. Nesten 140.000 kroner er kravet fra Skatt Øst.

Fredrik Karlsen møter ikke da konkursbegjæringen blir behandlet i domstolen. Han har forsvunnet – ingen vet hvor han er. Han har flyttet til ukjent adresse i utlandet, slår Oslo byfogdembete fast.

26-åringens foretak var registrert til å drive med konsulentvirksomhet i IT-bransjen. Racha Maktabi har gitt VG fakturaer som viser pengeoverførsler som knyttes til Amir Mirmotahari. Det totale beløpet er på 768.000 kroner, ifølge fakturaene.

Bankoverførsler bekrefter utbetalinger knyttet til fakturaene, ifølge Maktabi.

De første og største pengeoverføringene skjedde 27. og 28. mai i 2015 – en uke etter at det hemmelige lydopptaket ble gjort på advokatens kontor.

Størstedelen av pengene gikk fra Dampskipsbryggen AS – et eiendomsselskap i Fredrikstad med verdier for over 100 millioner kroner. Selskapet eies av Pharos Gruppen AS, som Mirmotahari eier halvparten av.

Han var styreleder i begge selskapene frem til han ble pågrepet.

«Betaling for teknisk konsultering og support», står det på fakturaene som inneholder Fredrik Karlsens fulle navn og kontaktinformasjon.

Under «deres referanse» står det et annet navn: «Daniel».

– Det er ikke noe som tyder på at dette foretaket har gjort noe arbeid eller levert noen tjenester til Dampskipsbryggen AS. Jeg vet ikke noe om dette foretaket. Navnet «Daniel» knytter jeg til den personen som i mai 2015 ringte til meg. Han advarte meg mot Amir, han sa han hadde avlyttet Amir i tre måneder. I ettertid forbinder jeg «Daniel» med utpressingen av Amir, sier Racha Maktabi.

Maktabi har tatt over som styreleder og daglig leder i Dampskipsbryggen etter Mirmotahari. Han er i dag bare aksjonær i selskapet. Ekteparet er nå separert.

– Jeg har hyret inn to eksterne konsulenter til å rydde opp i selskapet, gjennomgå regnskapene, digitalisere driften og tenke strategi. Jeg forsøker å skape oversikt og orden. Politiet og skattemyndighetene er varslet om alt av uregelmessigheter. Politiet ønsker å avhøre meg om funnene som er gjort, sier Maktabi.

Amir Mirmotahari ville ikke bli filmet på møterommet i VG-huset da han ble konfrontert med lydopptaket 15. juni. Til høyre står VGs journalister.
– SLÅ AV KAMERAET: Amir Mirmotahari ville ikke bli filmet på møterommet i VG-huset da han ble konfrontert med lydopptaket 15. juni. Til høyre står VGs journalister. Foto: BENJAMIN REE

VG-HUSET I OSLO, 15. JUNI 2016: På vei inn i møterommet i sjette etasje gir advokat Amir Mirmotahari beskjed om at han ikke vil bli filmet.

– Det kameraet kan dere bare få slått av og ta ut, og så får jeg sitte og høre på hva dere har. Så får vi ta det derfra. Det er jo bare så enkelt.

Dagen før ble Mirmotahari oppsøkt av VG utenfor advokatkontoret sitt i Rosenkrantz gate. Han ble fortalt at det fantes et lydopptak av en samtale han hadde hatt med en torpedo. Han ble bedt om å komme til redaksjonen for å høre på det.

Les også: Advokaten og Torpedoen

Etter at kontakten med «Daniel» og assistenten ble brutt, hadde VG fortsatt jakten på lydopptaket. Sporene ledet til torpedoen Raein Rueintan (36) i Iran. I slutten av mai sendte han en redigert versjon av lydopptaket.

Inne på møterommet noterer advokaten flittig mens han lytter.

Under en notatblokk ligger rapporten fra en stemmeanalytiker som brukes i rettssaker. Den slår fast at det var «meget sannsynlig» at det var Mirmotaharis stemme på lydopptaket, i tilfelle han nekter.

Men advokaten nekter ikke.

Mirmotahari forstår hvor det bærer hen og ber om tid før publisering. Han må informere og løse de ansatte ved advokatkontorer fra sine kontrakter. Han får frist til klokken 18 samme kveld.

– Hva skjer med deg nå?

– Det vet dere. Jeg kan pakke ut av kontoret, svarer Mirmotahari.

Han forteller at lydopptaket er brukt til å presse ham for penger. Mirmotahari forteller ikke hvem som står bak utpressingen. Vil han ikke? Eller vet han ikke?

– Har du betalt utpressingspenger?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Mirmotahari.

Hjelp oss å finansiere viktig journalistikk: Kjøp VG+ her.

Noen timer etter at han går ut av VG-huset, blir avsløringen og lydopptaket publisert. Neste dag blir advokaten pågrepet.

Ville Mirmotahari fortelle noe mer om utpressingen i avhør med politiet? Vet forsvareren hans hvem utpresseren «Daniel» er? Fredrik Karlsen?

– Jeg kan ikke gå inn på hva han har forklart i avhør, sier advokat Anders Brosveet, som er Mirmotaharis forsvarer.

– Hele denne delen som omhandler lydopptaket i saksforholdet mot min klient, er ute av saken som fengslingsgrunnlag etter at lagmannsretten i sommer slo fast at det han sa på lydopptaket ikke var nok til å utgjøre straffbart forsøk, sier han.

Forsvareren viser til hva han tidligere har uttalt om lydopptaket og utpressing: Mirmotarhari er blitt «satt opp» i utpressingsøyemed.

– Grunnlaget for den siste fengslingen er siktelsene om grov korrupsjon, narkotika og grov tvang. Min klient nekter straffskyld for alt han er siktet for, sier Brosveet.

Den andre mannen på lydopptaket, torpedoen Raein Rueintan, er gjentatte ganger blitt spurt om han har presset Mirmotahari for penger. Dette nekter han for.

– Jeg har ikke mottatt penger fra Amir Mirmotahari eller hans selskaper i forbindelse med utpressing, sier Rueitan.

Torpedoen er straffedømt for vold og narkotika. Han er utvist til Iran med varig innreiseforbud til Norge. Tidligere har han forklart at han fikk hjelp av noen svenske kontakter til å sikre lydopptaket med Mirmotahari.

Men han har ikke villet si hvem kontaktene er.

Rueintan forklarer at han følte seg presset av advokaten. Han hevder Mirmotahari satt på hans identitetspapirer, straffesaksdokumenter, legejournaler og verdigjenstander. Han fryktet at advokaten ville bruke dette til å tvinge ham til å kidnappe voldtektsofferet.

Derfor måtte han sikre seg bevis. Torpedoen hevder det var hele motivet for å ta opptak av samtalen med Mirmotahari.

– Har Mirmotahari på noe vis betalt penger til deg på grunn av lydopptaket?

– Jeg har fått betaling fra ham for jobber jeg har gjort for ham. Det er alt, sier Rueitan.

VÄSTERÅS I SVERIGE, 15. JUNI 2016: Samtidig som Mirmotahari blir konfrontert med lydopptaket på et møterom i VG-huset, nærmer to svenske politifolk seg en adresse i industribyen i Västmanland.

Mannen som kommer ut av huset, oppdager dem med det samme. Han legger på sprang, men går hodestups i asfalten når han forsøker å runde et hushjørne.

Politifolkene er raskt over ham med håndjern.

Den pågrepne er en 37 år gammel mann. Han er hovedmannen bak en cannabisplantasje som ble funnet i Härjedalen i Midt-Sverige. I politidokumentene knyttet til etterforskningen av saken, ligger det et bilde fra huset med de grønne plantene:

På et bord står det tallerkener med matrester og en vodkaflaske, i sofaen bak sitter en mann i bar overkropp og smiler i en sofa. På underarmen har han en gjenkjennelig tatovering.

Det er Fredrik Karlsen. «Daniels» assistent.

VG får først vite om cannabisplantasjen og politiaksjonen i august. En som kjenner Fredrik Karlsen godt, forteller om det tette båndet han har til den 37 år gamle hovedmannen – han som forsøkte å løpe fra politiet.

Til sammen er syv menn tatt for cannabisplantasjen. 26-åringen fra Oslo er en av dem. Senere står han og de andre mennene tiltalt for grov narkotikaforbrytelse.

Vitner og de andre tiltalte beskriver Fredrik Karlsen som en «springpojke» og «lakej» for hovedmannen.

Bildespesial:Hasjplantasjen i Sverige (Klikk for å se flere)

VG møter to kraftige karer. Den ene har tatoveringer på knokene og på halsen. Mennene var tiltalt i narkotikasaken, men er i dag frikjent og løslatt.

Begge er forbannet på den 37 år gamle hovedmannen.

– Han har snakket oss inn i saken. Det er eneste grunnen til at vi vil si noe. Vi ville aldri ha snakket med journalister ellers, sier den ene av dem.

Sommeren 2015 traff de 37-åringen i Oslo. De trodde det han fortalte var en røverhistorie.

– Han snakket om at han hadde presset en advokat for fire millioner kroner, men vi trodde ikke noe på det. Det virket urealistisk, det var for mye penger. Senere fortalte han at han hadde fått ut 600.000 kroner fra advokaten.

Den andre mannen fortsetter:

– Han fortalte at han hadde advokaten rundt den ene fingeren og en dum torpedo rundt den andre. Det var han som hadde fått den største biten av kaken, torpedoen fikk bare litt, hvis han fikk noe i det hele tatt.

TAUS: Maher El Natour (hvit skjorte) i rettssalen i Nedre Norrland Hovrätt. Han forklarte seg for retten, men ville ikke snakke med VG. Senere ble han dømt til fengsel i to år og seks måneder for cannabisplantasjen.
TAUS: Maher El Natour (hvit skjorte) i rettssalen i Nedre Norrland Hovrätt. Han forklarte seg for retten, men ville ikke snakke med VG. Senere ble han dømt til fengsel i to år og seks måneder for cannabisplantasjen.

SUNDSVALL I SVERIGE, 18. OKTOBER 2016: Rettssaken mot den 37 år gamle hovedmannen bak cannabisplantasjen fortsetter i Nedre Norrland Hovrätt.

VG gir Maher El Natour et brev:

«VG planlegger en omfattende artikkel om pengeutpressingen av advokaten Amir Mirmotahari i Oslo i Norge. I artikkelen planlegger vi å identifisere deg som utpresseren «Daniel», som i løpet av en periode i 2015 presset Mirmotahari for flere hundre tusen kroner».

Han har lest brevet på bakrommet.

Maher El Natour forstår hvorfor VG vil snakke med ham, bekrefter forsvareren. Men han ønsker å konsentrere seg om rettssaken. Senere vil han vurdere om han vil snakke.

Les også: Den nye nattklubben

37 år gamle Maher El Natour kommer egentlig fra Libanon, men har bodd i Sverige mange år, hvor han er registrert som statsløs. Han er straffedømt flere ganger og har sittet inne.

I 2009 ble han tatt for det som i svenske medier ble kalt Playzone-bedrageriene. Med store annonser i avisene var folk blitt fristet med latterlig billige TV-er og spillkonsoller. 500 svensker betalte til sammen 1,6 millioner kroner for varer de aldri fikk.

Etter flere runder i rettssystemet fikk han sin endelige dom i 2012. Fengselsstraff på to år og åtte måneder. Men Maher El Natour hadde stukket av. Han ble internasjonalt etterlyst med fullt navn og bilde gjennom Interpol. Politiet i både Sverige og Norge har jaktet på ham.

Det har VG også. Han kalte seg «Daniel».

Nå sitter Maher El Natour på tiltalebenken i hvit skjorte.

Fredrik Karlsen slippes inn i rettssalen. Han nikker til Maher El Natour, før han setter seg ned ved siden av VG på tilhørerbenken. Et gjenkjennende «hei» bryter ut av ham.

Fengselsbetjentene flytter ham raskt til vitneboksen.

– Vi har kjent hverandre i halvannet år. Jeg traff ham via noen kompiser. Jeg skulle starte et foretak, han er dyktig på sånt. Maher El Natour hjalp meg med alt papirarbeidet, forklarer Fredrik Karlsen på en blanding av svensk og norsk.

Etter vitnemålet til retten snur 26-åringen fra Oslo seg mot tilhørerbenken. Maher El Natour har forlatt rettssalen, de to mennene holdes adskilt.

– Dere hører fra meg når jeg får en mulighet. Det har ikke vært så lett de siste månedene, som dere sikkert forstår. Jeg har ikke hatt mulighet til å kontakte dere, sier Fredrik Karlsen til VG mens fengselsbetjentene geleider ham ut.

Bevisene mot Maher El Natour er sterke. Nedre Norrland Hovrätt dømmer ham som hovedmannen bak cannabisplantasjen. Straffen er fengsel i to år og seks måneder.

I dommen skriver Nedre Norrland Hovrätt at den ikke kan forholde seg til noe av det han forklarer. Det er umulig å skille løgn fra sannhet.

Maher El Natour har fortsatt ikke kontaktet VG.

– Min oppgave var å være forsvareren hans i narkotikasaken. Da den var ferdig, var mitt oppdrag ferdig. Jeg kjenner ikke til alt dette andre. Ballen ligger hos min klient, det er opp til ham om han vil snakke med dere, sier advokat Jan-Åke Nyström i slutten av november.

Fredrik Karlsen blir frikjent i narkotikasaken og løslates fra varetekt.

VG-HUSET I OSLO, 29. NOVEMBER: Det er innspurten i arbeidet med en omfattende artikkel om pengeutpressingen av advokaten Amir Mirmotahari. VG gjør et siste forsøk på å få tak i Fredrik Karlsen.

De siste ukene har vi gjort gjentatte forsøk, uten å lykkes. Denne dagen blir 26-åringens svenske samboer kontaktet. Kort tid senere ringer han fra skjult nummer.

I telefonsamtalen bekrefter Fredrik Karlsen at «Daniel» er Maher El Natour.

– Det har aldri vært noen utpressingssak, eller jeg visste ikke om det, i hvert fall. Ikke før bostyreren i konkursboet ringte og fortalte om noen sinnsyke beløp som har gått gjennom kontoen min. Jeg vet ikke hvor pengene er endt opp, sier Fredrik Karlsen.

26-åringen forteller at bostyreren, advokat Eivor Grindstuen, ville ha ham til Oslo for å diskutere overføringer på kontoen hans.

– Det ville jeg ikke. Jeg ville ikke ha noe med det å gjøre, for jeg forsto at jeg ville få en smell på en eller annen måte, sier Fredrik Karlsen.

Bostyreren ønsker ikke å kommentere saken.

26-åringen forteller at noen andre har hatt kontroll over kontoen hans, men han vil ikke si hvem. VG har opplysninger om at Maher El Natour er en av dem.

– Hvordan kom dere opp med ideen om å gjøre lydopptak av Amir Mirmotahari? Var det du eller Maher El Natour som foreslo det?

– Raein Rueintan pratet om han advokaten sin, at han var helt gal, ikke sant. Og så var det ganske spennende. Det var en av oss som kom på the master plan, sier Fredrik Karlsen.

– Stoppet dere kidnappingen av voldtektsofferet da dere presset Mirmotahari?

– Ja, det var det vi hovedsakelig var ute etter: Å stoppe alt sammen, å stoppe ham. Ikke at han skulle bli satt inn eller noe sånt. Vi ville ikke gjøre noe mer enn å stoppe ham. Det var så grovt, det han planla, sier Fredrik Karlsen.

Han nekter for å ha vært med på utpressing av Mirmotahari. Også etter at han er konfrontert med fakturaene som inneholder hans fulle navn, kontaktinformasjon og kontonummer.

– Jeg har ikke krevd noen penger. De fakturaene kan være for arbeid jeg har gjort for Mirmotahari, det vet ikke dere. Jeg vet ikke noe om noe utpressing, jeg tror ikke det har skjedd heller.

– Jeg vet at han Mirmotahari var villig til å betale, bare for å bli kvitt problemet, hvis dere skjønner hva jeg mener. Da hoppet jeg av det toget. For det ville blitt et helvete. Poenget for meg var at han advokaten ikke skulle gjennomføre kidnappingen av det voldtektsofferet, sier Fredrik Karlsen.

Det blir to telefonsamtaler denne dagen. Han sier han skal ringe igjen. Han sier han skal finne dokumentasjon som motbeviser pengeutpressingen av Amir Mirmotahari.

Fredrik Karlsen kontakter ikke VG igjen.

Konsekvensene

Politiets etterforskning i kjølvannet av VG-avsløringen har ført til pågripelser av flere personer. Oslo politidistrikt har satt ned en egen Mirmotahari-gruppe. Etterforskningen pågår med full styrke.

8. september blir en kvinnelig tolk pågrepet i hjemmet sitt i Oslo. Politiet mener hun skaffet Mirmotahari nye klienter.

25. august blir en fengselsbetjent i Oslo fengsel pågrepet. Politiet mener han skaffet Mirmotahari nye klienter blant de innsatte i fengselet.

VGTV: Se dokumentaren og hør lydopptakene med Amir og torpedoen.

Publisert: 10. desember 2016

ANNONSE

Siste saker om advokat-avsløringen