Slik jobbet bløffmakerne

Dette er historien om hvordan løgner og falske dokumenter endte opp som bevis i en norsk domstol – og hvordan NRK lot seg lure.

Fredag 2. mai 2014: Den svenske småbyen Uddevalla våkner til et streif av vår. Selv om solen varmer, er det langt mellom gjestene ved uteserveringen på McDonalds. Tre menn og en baby sitter rundt et av bordene.

En av dem har en karakteristisk hatt på hodet. Mens de to andre snakker fortrolig, mater han barnet med skje.

Mannen med hatt er Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Privatetterforsker, forfatter og journalist. Det er han som har fått i stand møtet. På motsatt side av bordet sitter en snakkesalig svenske – bruktbilselgeren Thor Nord (51).

VG har i en serie artikler avslørt hvordan de to har bløffet og trikset med bevis i flere store saker.

Denne formiddagen er de i gang med et nytt komplott. Møtet på McDonalds blir startskuddet for en omfattende svertekampanje som ender i forsøk på utpressing, falske identitetspapirer, og en oppdiktet formue i utlandet.

Tredjemann i Uddevalla denne formiddagen er Johnny Halvorsen (53). Nå er den norske forretningsmannen i ferd med å bli rundlurt. Halvorsen aner nemlig ikke at Nord og Malthe-Sørenssen er kompanjonger.

Han forstår ikke at den oppsiktsvekkende historien som serveres på McDonalds er fri diktning. Men én ting oppfatter Halvorsen, der han sitter med skjult opptaksutstyr på seg. Han har nå fått spennende informasjon om eiendomsmegler Odd Kalsnes (60), som han ligger i konflikt med.

– Jeg skulle kjøre tre timer for å møte en kar jeg ikke ante hvem var. Hva han sa ville jeg ha dokumentert, sier Halvorsen.

VG publiserer i dag deler av det skjulte videoopptaket som dokumenterer hvordan Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Thor Nord samarbeidet om å lure Halvorsen og Odd Kalsnes.

Det går så langt at forfalskede dokumenter blir brukt som bevis i en norsk domstol og i en omfattende artikkel på NRKs nettsider.

VGTV: Trykk på videoen for å se det skjulte opptaket

Johnny Halvorsen og Odd Kalsnes har i en årrekke kranglet om et millionbeløp. På slutten av 1990-tallet var Halvorsen involvert i et selskap som skulle gjøre milliardbutikk på HIV-vaksiner. Kalsnes investerte et større millionbeløp i selskapet, men tapte alt.

Kalsnes ga Halvorsen skylden – og siden har de to mennene kranglet om de tapte millionene.

Etter år med tapte rettssaker og medieoppslag om pengekrangelen, ble Halvorsen introdusert for privatetterforsker Malthe-Sørenssen. Den tidligere journalisten var kjent for sine gode kilder og evne til å få frem opplysninger.

– Malthe-Sørenssen hevdet han kjente en mann som satt på ødeleggende informasjon om Odd Kalsnes, forteller Halvorsen.

Den 27. november 2013 sendte Malthe-Sørenssen følgende tilbud i en e-post til Halvorsen:

«Få på plass 100 NÅ, så skal jeg ordne Oddemann for deg :-)»

Noen måneder senere sitter Halvorsen på McDonalds i Sverige. Malthe-Sørenssen har omsider ordnet et møte med kilden som sitter på den viktige informasjonen. Halvorsen har allerede fått overlevert en bunke med dokumenter. Nå skal han endelig få vite mer.

– Vaske penger har jeg gjort hele livet, sier Thor Nord.

Det er han som er kilden. Mens de tre mennene sitter rundt bordet på McDonalds forteller bruktbilselgeren villig vekk om hvordan han ble kjent med Kalsnes – og hvordan han senere gjentatte ganger har hvitvasket penger for eiendomsmegleren.

– Det er i hvert fall over ti millioner, svarer Thor Nord når Halvorsen spør ham om hvor mye det er snakk om.

Når samtalen finner sted, tror Halvorsen på det han får høre. Det skal gå lang tid før han finner ut at Nord og Malthe-Sørenssen er en duo som tjener penger på å fabrikkere bevis. Det de forteller om Kalsnes er ren bløff.

Odd Kalsnes er advokaten som ble eiendomsmegler. Gjennom flere år har han solgt noen av landets dyreste boliger, primært på beste vestkant i Oslo. På et tidspunkt tok han patent på ordet «champagnemegler», som han senere ga bort i 50-årsgave til en annen eiendomsmegler.

Han har aldri sett videoen fra McDonalds i Uddevalla før VG viser ham et utdrag.

– Sjokkerende. Det er skandale og grovt bedrageri, sier Kalsnes når han får se og høre bruktbilselger Thor Nord fortelle om hvitvasking.

– Jeg har aldri hatt en krone i utlandet, jeg har aldri sett ham, aldri hørt om ham. Ingenting.

Skru på lyd

Det er ikke første gang Kalsnes har hørt disse løgnene om seg selv.

I 2014 endte samlivsbruddet hans i retten. Oslo tingrett tildelte eks-samboeren til Kalsnes nesten 2,7 millioner kroner.

Han var misfornøyd, og anket.

Nå sto Kalsnes i to opprivende konflikter samtidig; Han skulle både møte eks-samboeren og Johnny Halvorsen i retten. Det ble ikke enklere da de to motstanderne hans slo seg sammen.

Halvorsen og eks-samboeren utvekslet informasjon og dannet felles front mot den tidligere champagnemegleren.

Kort tid etter rettssaken mot eks-samboeren fikk Kalsnes en oppringning fra et ukjent nummer. Ifølge Kalsnes var beskjeden: «Dropp sakene mot Halvorsen og eks-samboeren.»

Eiendomsmegleren satt i bilen da telefonen kom. Han ba den ukjente mannen om å ringe advokaten hans, før han avbrøt samtalen. Kalsnes opplevde situasjonen som truende.

Senere samme dag ble advokat Jon Hammervoll, som representerte Kalsnes, oppringt.

På advokatkontoret forsto de hvor samtalen bar av sted. De ba mannen ringe tilbake senere. Da sto en sekretær klar med en opptaker.

VG har fått tilgang til dette lydopptaket.

UTPRESSING: Klikk på videoen for å høre opptaket

Den ukjente mannen på telefonen kalte seg «Thomas» og fortalte at han ringte fra et nordisk land. Han truet med at kredittkortutskrifter fra et av Kalsnes sine kort ville bli solgt til mediene dersom ikke han selv kjøpte dem.

– Men skjønner du at det du driver med må kunne betegnes som utpressing – og at det er ulovlig og straffbart, sier advokat Hammervoll på lydopptaket.

Samtalen ender med at personen som kaller seg «Thomas» sier at 20.000 kroner kan være en aktuell pris for dokumentene.

I dag er Kalsnes overbevist om at det var bruktbilselgeren Thor Nord som ringte både ham og advokat Hammervoll.

– Jeg kjente igjen stemmen både fra VGs reportasjer og fra det som ble tatt opp da han ringte advokaten min, sier Kalsnes.

Bruktbilselgeren har i tidligere samtaler med VG erkjent at han bruker et alter ego. Navnet er «Thomas». Når han blir konfrontert med telefonsamtalen til advokat Hammervoll, legger han kortene på bordet.

Det var han som ringte:

– Men jeg husker ikke hva jeg snakket om. Det var Geir som instruerte meg, hele opplegget er hans. Jeg nekter for å ha forsøkt å presse noen, sier Nord.

Kalsnes og advokat Hammervoll anmeldte utpressingsforsøket til politiet, men saken ble henlagt. Politiet klarte aldri å spore opp hvem som ringte fra det skjulte nummeret.

I mars 2015 nærmet det seg en ny rettsrunde mellom Kalsnes og ekssamboeren.

Da Kalsnes mottok det skriftlige innlegget fra motparten i forkant av rettssaken, fikk han bakoversveis.

Eks-samboeren hevdet at hun satt på nye bevis som indikerte at Kalsnes hadde en skjult formue i utlandet – og at hun dermed hadde krav på mer penger etter samlivsbruddet.

«Denne side har etter at Kalsnes valgte å anke saken, gjort diverse undersøkelser for å bringe klarhet i Kalsnes' reelle formuesforhold, men dette kompliseres av at Kalsnes tilsynelatende aktivt motarbeider dette, og av at Kalsnes i tillegg i utstrakt grad synes å benytte stråmenn for å skjule sine reelle inntekts- og formuesforhold. N.N. (eks-samboerens navn, red.anm.) er videre blitt gjort kjent med dokumentasjon som kan tyde på at Kalsnes har skjult økonomiske midler i utlandet.»

Vedlagt var en rekke bilag som skulle bygge opp under påstanden om den skjulte formuen. To bilag dokumenterte angivelige innbetalinger på nesten 750.000 svenske kroner til selskapet Dream Cars AB i den svenske byen Borås.

Thor Nord lever av å selge bruktbiler i Sverige. Under et tidligere møte med VG har han fortalt at Dream Cars var det tidligere navnet på firmaet hans. Han fant også frem dette visittkortet fra lommeboken sin:

I rettspapirene lå også tre kopier av e-poster fra en angivelig hemmelig kilde i den sveitsiske storbanken Credit Suisse. I den ene e-posten hevdes det at Europol er interessert i Kalsnes og hans pengeoverføringer:

«Are the police in Norway investigating Mr Kalsnes? The reason I ask is that Europol in 2013 asked some questions about Mr Kalsnes – regarding some of his transfers.»

Eposten fra Credit Suisse
Les hele eposten

Europol er en organisasjon for politisamarbeid på tvers av landegrensene i Europa. De mystiske e-postene fra den hemmelige kilden i Credit Suisse var undertegnet med «John Doe», den amerikanske versjonen av «Ola Nordmann».

Det neste bilaget var et gresk identitetskort med bilde av Kalsnes. Det lå også ved en visumsøknad til Hellas, også det med bilde av Kalsnes.

På identitetskortet og i visumsøknaden hadde Kalsnes fått navnet til en svensk mann – sivilingeniøren Roland Söderström (60).

Han likte dårlig at en nordmann hadde stjålet identiteten hans. Da Söderström fikk vite om det falske identitetskortet, gikk han til svensk politi. Odd Kalsnes ble anmeldt.

– Har du hørt noe mer fra politiet om saken?

– Ingenting. Det er vel heller ikke noe lokalpolitiet her får gjort noe med, sier Söderström til VG.

Men det var ikke Kalsnes som hadde forfalsket dokumentene.

– Jeg ble helt satt ut, og følte det nærmest som et overgrep. Jeg bestemte meg for at dette ville jeg ikke finne meg i, så min advokat kontaktet politiet, gjennom en anmeldelse, sier Kalsnes.

Han anmeldte både sin tidligere samboer og Halvorsen for dokumentfalsk etter at han hadde fått prosesskrivet i hendene. Bilagene var lagt ved i begge anmeldelsene. Politiet henla også denne gangen alt.

I fjor høst var det tid for å sette et endelig punktum for det økonomiske oppgjøret etter samlivsbruddet. Kalsnes satt ved siden av sin advokat og så sin tidligere samboer innta vitneboksen.

Der fikk hun rekke spørsmål om de mystiske dokumentene som hadde dukket opp før den avgjørende rettsrunden.

De angivelige innbetalingene til Dream Cars, de mystiske e-postene fra Credit Suisse og omstendighetene rundt det greske identitetskortet med bildet av Kalsnes ble sentrale temaer da hun forklarte seg.

– Har du hatt et samarbeid med Johnny Halvorsen om å fremskaffe opplysninger om Odd Kalsnes, spurte Kalsnes sin advokat.

– Jeg har hatt et samarbeid med Johnny, ja. For å finne ut hva det er som foregår, for å finne ut hvor pengene er blitt av, svarte eks-samboeren.

Det hun snakket om var den påstått skjulte utenlandsformuen til sin tidligere samboer Odd Kalsnes.

Under forklaringen kom det også frem at hun kjente til videoen av en mann som påsto at han hadde hvitvasket penger for Kalsnes i en årrekke.

– Johnny har kommet med en del opplysninger, fortalte eks-samboeren.

– Til deg?

– Blant annet pass i utlandet. Han har jo filmet en mann (...) som vi har på film, som forteller om hvordan han har hvitvasket penger for Odd gjennom de siste tiårene, sa eks-samboeren.

– Hvem er det?

– Thor Nord, heter han, svarte eks-samboeren.

I dag sier eks-samboeren til VG at hun aldri har møtt Nord eller Malthe-Sørenssen.

– Jeg fikk informasjon fra Johnny Halvorsen. Denne informasjonen ble lagt ved i prosesskrift til ankesaken i Borgarting lagmannsrett, men den ble ikke noe sentralt tema og heller ikke nevnt i dommen, sier eks-samboeren.

29. oktober i fjor slo Borgarting lagmannsrett fast at ingen av partene hadde «vunnet saken i tvistelovens forstand». Men Kalsnes, som hadde anket tingrettsdommen, følte at han hadde tapt.

Han måtte nå betale over 6 millioner kroner til eks-samboeren – over tre millioner kroner mer enn i første dom.

De tre lagdommerne drøftet ikke påstandene om falsk identitet og en formue i utlandet i dommen, men skrev følgende om Kalsnes sin økonomi:

«Fram til midten av 2000-tallet hadde han en betydelig ligningsmessig formue, men det er etter bevisførselen uklart hva som var og er hans reelle økonomiske stilling.»

Kalsnes mener de falske dokumentene og den øvrige bevisførselen påvirket resultatet i Borgarting.

– Dette var åpenbart laget for å påvirke retten, og sammen med vitneutsagn, ble lagmannsretten forgiftet av disse falske bevisene. Det er min helt klare formening om det, sier Kalsnes.

Dommen ble senere anket til Høyesterett, som kom frem til at «anken tillates ikke fremmet.»

Men svertekampanjen fortsatte. Bare noen dager etter dommen fra Borgarting lagmannsrett, 2. november i fjor, publiserte gravejournalister i NRK en omfattende artikkel med tittelen «Passmannen».

Hoveddelen av artikkelen handlet om en anonym passfikser, som blant annet skaffet falske identiteter til rike nordmenn.

Allerede under møtet rundt bordet på McDonalds i Uddevalla hadde bruktbilselgeren sagt seg villig til å stille i et anonymt intervju for å snakke om Kalsnes.

Skru på lyd

Planen var et intervju i en av finansavisene, og Malthe-Sørenssen fikk jobben med å få det til å skje. Han har siden 2011 hatt tette bånd med journalister i statskanalen. Ligningstall viser at han har fått utbetalt over 250.000 kroner for jobbene han har gjort for NRK.

Malthe-Sørenssen ordnet et møte mellom bruktbilselgeren Thor Nord og to gravejournalister i NRK.

I tidligere samtaler med VG har bruktbilselgeren erkjent at han var den anonyme kilden i NRK-saken.

For å overbevise journalistene om at han snakket sant, la bruktbilselgeren frem dokumentasjon på bordet: Det falske identitetskortet fra Hellas med bilde av Odd Kalsnes.

– Når man har ID-kortet og er registerført som statsborger er det en grei sak å få utstedt pass. Og det gikk greit denne gangen også. Jeg hadde folk på passkontoret som hjalp til, fortalte Nord til NRK.

Det skulle gå noen måneder før intervjuet ble publisert på NRKs nettsider. Johnny Halvorsen var i denne perioden i tett kontakt med Malthe-Sørenssen for å holde seg oppdatert om hva NRK foretok seg.

– Jeg er på vei innover til NRK nå, sier Malthe-Sørenssen.

– Til Brennpunkt?

– Jeg får en tilbakemelding på når de publiserer da, svarer Malthe-Sørenssen.

Dette er en gjengivelse av en politiavlyttet telefonsamtale Malthe-Sørenssen hadde med Halvorsen før NRK-artikkelen «Passmannen» ble publisert.

I løpet av samtalen fikk Halvorsen en fullstendig oppdatering om den siste samtalen Malthe-Sørenssen hadde hatt med en av NRK-journalistene et par dager i forveien.

Da «Passmannen» ble publisert, var Roland Söderström, svensken som hadde fått sin identitet misbrukt, kontaktet og intervjuet. Kalsnes ble aldri kontaktet.

– Det at man bare skriver dette, uten å kontakte meg, er jeg veldig overrasket over, sier Kalsnes.

Et par dager etter NRKs publisering, sendte Halvorsen e-poster til ledelsen ved meglerkontoret hvor Kalsnes jobber. Vedlagt var bilder av det falske identitetskortet og en lenke til NRKs artikkel «Passmannen».

I en politianmeldelse mot Halvorsen fra Kalsnes sin advokat, datert 6. november i fjor, står det: «Det fremstår som rimelig tydelig at den norske forretningsmannen det refereres til i reportasjen fra NRK skal være Odd Kalsnes.»

I dag erkjenner Halvorsen at han er blitt lurt av Malthe-Sørenssen og bruktbilselgeren Nord:

– Det er helt vilt. Jeg blir målløs. Det faller deg ikke inn at det er så galt, sier han.

Etter at VG i februar avslørte Treholt-bløffen, besluttet NRK at alle saker hvor de hadde samarbeidet med Malthe-Sørenssen, skulle gjennomgås.

Tidligere denne uken ble artikkelen «Passmannen» korrigert – og alle uttalelser fra bruktbilselgeren Thor Nord fjernet.

– Alle kilder har et motiv, og jobben vår er å ha så god oversikt over motivene som mulig. Vi har ikke hatt god nok oversikt over kildenes motiv i denne saken, og fant det derfor riktig å trekke intervjuet som ble gjort på det tidspunktet, sier programredaktør i dokumentar- og samfunnsavdelingen, Lars A. Kristiansen, i NRK.

– Hva gikk galt?

– Vi hadde ikke god nok forestillingsevne til å gjennomskue Malthe-Sørenssens motiver. Lureriet og dobbeltspillet var av en slik karakter at det var vanskelig å ettergå, svarer programredaktøren, som mener ingen har vært skadelidende i saken.

– NRK har ikke navngitt noen i denne saken: Hverken på den ene eller andre siden. Vi har ikke presentert noen drittpakke, og det var vi også opptatt av på dette tidspunktet, sier Kristiansen.

Kalsnes sier han aldri ble kontaktet av NRK, noe han mener er brudd på tilsvarsretten.

– Saken dreide seg om hvordan ligningsmyndighetenes forholdt seg til falske ID-papirer – ikke om forretningsmannen. Hadde vi kontaktet ham, så hadde vi bidratt til å presentere en drittpakke. Det er ingenting i vår sak som hverken dokumenterer eller antyder at den har noe med Odd Kalsnes å gjøre, sier programredaktøren.

VG har jobbet med denne saken i flere uker. Fredag formiddag ble Geir Selvik Malthe-Sørenssen konfrontert med dokumentasjonen. Han nekter for å ha gjort noe straffbart.

– Jeg har hatt en jobb som utreder for Johnny Halvorsen. I den forbindelse har jeg videreformidlet en rekke opplysninger og dokumentasjon fra Thor Nord. Det har vært alt fra kopi av bankoverføringer til kopi av ID-kort, sier Malthe-Sørenssen til VG.

– Jeg ga opplysninger om dette videre til NRK, som intervjuet Nord, sier Malthe-Sørenssen.

– Hva fikk du av Halvorsen for jobben?

– Jeg har mottatt noe betaling for min bistand, mens Thor Nord fikk utbetalt flere store kontantbeløp fra Halvorsen, sier Malthe-Sørenssen.

Overfor VG tilbakeviser Halvorsen påstandene om at han har utbetalt kontantbeløp til bruktbilselgeren.

Bruktbilselgeren Thor Nord innrømmer hele bløffen, og at han var «Thomas» på telefonen. Men han legger skylden på Malthe-Sørenssen.

– Det er Geir sitt opplegg, det er han du egentlig bør snakke med. Møtet med Johnny Halvorsen var noe han hadde satt opp. Da skulle han få penger, slik at jeg kunne få tilbake mine penger. Han skylder meg fortsatt over 400.000 kroner, sier Nord.

– Har du hvitvasket penger for Odd Kalsnes?

– Nei.

– Har du laget dokumenter som du har gitt til Johnny Halvorsen?

– Nei.

– Har Odd Kalsnes innbetalt penger til Dream Cars?

– Nei.

– Hvorfor ble du med på dette?

– Det har ikke vært for å tjene penger, men for å få tilgang på pengene Geir skylder meg. Det var dumt og naivt, og jeg skjønner at det høres helt idiotisk ut. Jeg har tapt mer enn det smaker av dette her, sier bruktbilselgeren.

Publisert: 18. mars 2016