Advokat Amir Mirmotahari (38) ba torpedoen sabotere åpningen av en nattklubb. Oppdraget skulle utføres med røykbomber, brannslukningsapparat og tamponger.

VGTV: Hør lydopptaket

Musikken dunket ut fra høyttalerne, sommerkledde gjester danset til rytmene og ølet flommet fra kranene i baren. Fredag 12. juni i fjor strømmet feststemte gjester til brygga i Fredrikstad.

Det var åpningen av utestedet NiNi Beach.

Lokalene var nyoppusset. Ifølge lokalavisen skulle dette bli det nye partystedet i Plankebyen.

Tidlig på åpningskvelden hadde køen strukket seg ut på gaten og rundt hushjørnet. Utpå natten var utestedet proppfullt av smilende mennesker.

Men kvelden kunne brått blitt annerledes. Noen uker tidligere snakket en advokat og en torpedo sammen på et kontor i Oslo.

– Vi må gjøre en del for at vi skal ødelegge utestedet for dem, sier advokat Amir Mirmotahari.

Mannen som mottar oppdraget er torpedoen Raein Rueintan (35). Det advokaten ikke vet, er at torpedoen har på seg skjult opptaksutstyr. Hele samtalen blir fanget på bånd.

VG avslørte onsdag hvordan Amir Mirmotahari ba torpedoen om å kidnappe et voldtektsoffer. Men dette var bare advokatens første bestilling til torpedoen:

Han forteller torpedoen at åpningskvelden til NiNi Beach nærmer seg. Han vil ha den utsatt. Forslaget er å ødelegge teknisk utstyr i forkant av åpningen.

Ifølge torpedoen viser advokaten frem byggetegninger under møtet.

– Hvis vi hadde klart å ødelegge en del her inne, så ville de måtte utsette den, ikke sant. Da mister de én helg. Det pådrar jo dem kostnader, og det er bra, ikke sant, sier Mirmotahari på opptaket.

Han forteller videre: Nini Beach skal ha brukt 200.000 - 300.000 kroner i forbindelse med åpningen. Advokatens forslag er å slå til mot selve åpningsfesten – utløse brannalarmen og starte sprinkelanlegget.

– Hvis du går inn på dassen, for eksempel, med en lighter: Phooow! Da går det, ikke sant.

– Det vil jo være tjukt av mennesker, de må slå av anlegget, de må tømme lokalet, ikke sant. Og da ødelegger vi jo åpningsfesten deres litte grann, sier Mirmotahari på opptaket.

I 2009 giftet Amir Mirmotahari seg med kvinnen han forelsket seg i mens han gikk på jusstudiene ved Universitetet i Oslo – advokatkollega Racha Maktabi (41).

Maktabi flyktet med familien fra borgerkrigen i Libanon i 1976. To år senere bosatte de seg i Fredrikstad. Faren hennes, den nå avdøde Reza Maktabi, begynte å selge orientalske tepper og ble en institusjon i byen.

Etter hvert begynte faren å investere i eiendom. Han ble en stor eiendomsaktør i Østfold.

I 2011 sto neste generasjon klare til å ta over imperiet. Advokatdatteren og svigersønnen Amir Mirmotahari kjøpte ut resten av familien.

Overtakelsen ble behørig omtalt i Fredriksstad Blad.

– Det er en stor eiendomsportefølje som forplikter. Du føler deg nesten som en liten byplanlegger når du sitter med så mange bygårder, sa Racha Maktabi til lokalavisen.

I årene etter overtakelsen har ekteparet videreutviklet eiendommene og gjort gode penger.

VGs gjennomgang av regnskapene til selskapene viser at de to forvalter verdier i hundremillionersklassen.

En av eiendommene som virkelig ble utviklet lå langs bryggepromenaden i Fredrikstad. Det gamle huset ble revet, og et bygg i glass og stål ble reist.

Flere leietakere flyttet inn - en av dem var Ocean Club, som reklamerte med å være byens «hotteste club» og «sted nr. 1 for de som har lyst til å danse».

Etter at Ocean Club hadde vært i drift i tre år, kom en ny konkurrent på banen:

Et par hundre meter unna skulle NiNi Beach åpne på det som av mange er omtalt som selve indrefileten på brygga i Fredrikstad.

Den nye nattklubben ville bli en konkurrent i kampen om pengene på brygga.

NiNi Beach
Den nye nattklubben som skulle saboteres
Ocean Club
Nattklubb der lokalene eies av Mirmotahari
Brygga i Fredrikstad

Mannen bak Nini Beach var Calle Johansen (49) fra Hemsedal. I flere år hadde han stått bak de mest populære utestedene på vintersportsdestinasjonen.

Etter tre tiår i utelivsbransjen var tiden inne for å også overta brygga i Fredrikstad.

Han ville lage en «beachclub» og hadde lokaler på nesten 400 kvadratmeter, halvparten var en stor takterrasse. Utestedet skulle hete NiNi Beach. Åpningskvelden var 12. juni i fjor.

– Profil og rammene på Nini Beach vil ta utgangspunkt i historien til bygget. Vi har som mål å lage en liten «oase» på bryggepromenaden på dag- og tidlig kveldstid. Senere på kvelden og på natten vil stedet gli over til å bli et mer rent utested, sa Johansen i forkant av åpningen, ifølge Fredriksstad Blad.

Mens han planla åpningen, planla Mirmotahari noe annet.

Skru på lyd og hør samtalen med torpedoen

– Og så neste helg, så må vi gjøre noe igjen, ikke sant. Vi må gjøre en del for at vi skal ødelegge utestedet for dem. Vi skal kjøre på … kjøre på … ehhh … stinkbomber, ikke sant.

Forslagene til Mirmotahari var mange. Av lydopptaket fra møtet med torpedoen går det frem at han uke etter uke ville angripe Nini Beach.

Advokaten foreslo at torpedoen kunne utløse brannalarmer, fylle toaletter med tamponger og bruke røyk- og stinkbomber.

– Misfornøyde kunder, ikke sant, sier Mirmotahari på opptaket.

Torpedoen Raein Rueintan lever i dag i Iran. Han har varig innreiseforbud til Norge.

Til VG forteller torpedoen at Mirmotahari gjentatte ganger ba ham slå til mot den nye nattklubben før den åpnet. Han sier også at de to var på befaring utenfor Nini Beach, mens lokalene fortsatt var under oppussing.

Under møtet på advokatkontoret skal Mirmotahari ha tegnet utestedet på en tavle og forklart hvordan han ville at Rueintan skulle gå frem.

Ifølge torpedoen var det penger som var motivet for de planlagte anslagene mot nattklubben.

– Han sa hvis Nini Beach åpnet, så ville omsetningen hans gå ned. Omsetningen ville gå ned på Ocean Club, sier Rueintan til VG.

For i leiekontrakten hadde Mirmotahari, gjennom selskapet Dampskipsbryggen, sørget for at han tjente penger på alt som ble solgt av mat og drikke på Ocean Club.

Samtalen mellom Amir og torpedoen

[…]
Mirmotahari:
Hvis du klarte å komme deg inn i helgen på fredagskveld eller hva for noe. Og så komme deg inn, og så ødelegge teknisk utstyr. Hvis du finner sikringsskapet, prøver å få ødelagt… altså eventuelt på en måte helle… spray ned hele sikringsskapet med brannslukningspulver.
Torpedo:
Ja, men han fikser igjen, så åpner igjen.
Mirmotahari:
Ja, men vi kan forsinke.
[…]
Mirmotahari:
Hvis vi klarte å ødelegge en del her inne, så vil de måtte utsette, ikke sant, til 21, ikke sant. Da mister de én helg. Det pådrar dem kostnader, det er jo bra, ikke sant. Vi kommer ikke til å klare å holde det stengt hele tiden. Men bare det kommer til å påføre dem ganske mye tap, og det er bra.
[…]
Mirmotahari:
Og så må vi begynne å kjøre på noe hver helg. Kjøre første helgen, litt sånn i 01-tiden, ikke sant, når det er sånn veldig (utydelig), kjøre brannalarmen, få brannalarmen til å gå.
Torpedo:
Hvordan?
Mirmotahari:
Hvis du går inn på dassen, for eksempel, med en lighter: Phoof! Da går det, ikke sant. Så du må på en måte gå i lokalet og sjekke hvor du kan gjøre det. De må slå av anlegget, de må tømme lokalet. Og da ødelegger vi jo åpningsfesten deres litte grann.
Mirmotahari:
Og så neste helg; så må vi gjøre noe igjen, ikke sant. Hvis vi på en måte kan kjøre på… kjøre på… ehhh… stinkbomber, ikke sant. Kjøre på… dasser er sensitive, ikke sant. Putte for eksempel innpå… hvis kjæresten din tar med inn på dassen… putter 20-30 tamponger i der, ikke sant. De tetter veldig. Masse tamponger, trekker ned. Da kommer ikke damene til å gå inn på toalettet… kan ikke gå inn på toalettet. Da blir det misfornøyde kunder.
Mirmotahari:
Og hvis man har stinkbomber som man slipper rundt omkring i lokalet, så stinker det.
[…]
Mirmotahari:
Det er liksom det å ødelegge litt av opplevelsen der. Disse tingene gjør at, det blir et problem for dem, og det… Og hvis du skal på do og dassen er full og så videre… så blir du ganske irritert. Da går du… da drar du fra stedet.
[…]
Mirmotahari:
Du kan få sånn psykiske greie; at du blir redd for å være på et utested. Det kan slå veldig ille ut. Ikke sant, en skremmende opplevelse er ikke så bra. Så det er ikke så bra, da måtte det bare vært en sånn der røykbombe, ikke noe tåregass, men bare sånn røyk… bare sånn at det bare kom masse røyk.
Les utdraget fra samtalen
Saken fortsetter under annonsen

Leiekontrakten mellom Dampskipsbryggen og Ocean Club ble inngått 20. april 2012, og den har en varighet på 10 år. Avtalen sier at «leien skal utgjøre 15 % av Leietakers samlede omsetning».

Det skriver mannen som driver Ocean Club, utelivsgründeren Henrik Buskoven (46) i en e-post. Han ønsker ikke å møte VG, men vil kun svare på spørsmål skriftlig.

Buskoven sier han er ukjent med innholdet i lydopptaket som VG publiserer. Han kjenner ikke til at Mirmotahari har snakket med en torpedo om sabotasjeanslag mot Nini Beach.

Men før den nye, konkurrerende nattklubben skulle åpne, hadde utelivsgründeren og Mirmotahari en prat om den nye konkurransesituasjonen på brygga.

– I denne samtalen nevnte Mirmotahari både seriøse og tøysete forslag, skriver Buskoven.

Les kommentar: Når advokaten selv blir kriminell

Klokken 12.56 torsdag, sendte advokat Amir Mirmotahari en e-post til VG. Der opplyste han at han vil avvikle praksisen sin med umiddelbar virkning.

Kort tid etter ble han pågrepet av politiet og siktet for å ha påvirket aktører i rettsvesenet under særdeles skjerpende omstendigheter.

Dagen i forveien fikk han høre opptaket der han diskuterer sabotasjen mot utestedet.

Han mener opptaket er tatt ut av sin sammenheng, men bekrefter at det er han som snakker med Raein Rueintan på opptaket.

– Jeg har bare «jattet» med ham for å holde ham varm. Jeg ønsket ikke å komme på kant med ham, sier Mirmotahari, og legger til:

– Det skulle aldri gjøres noen verdens ting.

Advokaten har tidligere forklart at han følte seg presset og at han har anmeldt Rueintan for trusler. Politiet mottok anmeldelsen i november i fjor, fem måneder etter møtet på advokatkontoret 20. mai.

Mirmothari hevder det var torpedoen som først tok kontakt med ham angående «NiNi Beach».

– Han visste at det kom et nytt utested og han ønsket å se om han kunne få jobb ved at han saboterte åpningen. Han hadde mange tanker og jeg lekte med på spillet hans, forteller advokaten.

– Av opptakene går det frem at du er den aktive parten som sitter på informasjon og legger ut om hva du ville oppnå. Hva sier du til det?

– Det har bare vært en samtale. Jeg har «jattet» bare med ham, svarer Mirmotahari.

Han fraseparerte kone og forretningspartner Racha Maktabi sier hun ikke visste noen ting om samtalen med torpedoen.

Eieren av nattklubben Nini Beach, Calle Johansen, er på ferie i utlandet. VG har snakket med ham om innholdet på lydopptaket.

I en tekstmelding skriver Johansen at han var ukjent med at det ble planlagt sabotasje mot NiNi Beach før VG opplyste ham om det denne uken.

Hjelp oss å finansiere mer viktig journalistikk: Kjøp VG+ her

Publisert: 16. juni 2016

ANNONSE