kort fortalt

Med 11,5 mill. dokumenter, som avdekker skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien, regnes «Panama Papers» som tidenes største lekkasje.

Dokumentene kommer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca

Tysk avis

Globalt nettverk av samarbeidende gravejournalister

109 forskjellige medieorganisasjoner

Mossack Fonseca

Panama-registrert advokatfirma, med 40 kontorer over hele verden. Firmaet er anklaget for å hjelpe selskaper med kreativ skatteplanlegging, skatteunndragelse og hvitvasking. De er også beskyldt for å ha hjulpet diktatorer med å komme unna internasjonale sanksjoner. Selskapet hevder selv det opererer innenfor lover og god forretningsskikk.

Lekkasjen

Anonymom kilde lekker data til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung. Dokumentene skal gå helt tilbake til advokatfirmaets etablering i 1977 og fram til utgangen av 2015.

Analysen

International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) er et globalt nettverk av samarbeidende gravejournalister. De fikk tilgang på dokumentene fra den tyske avisen Süddeutsche Zeitung. Totalt har 109 forskjellige medieorganisasjoner i 76 land, inkludert Aftenposten, jobbet med innholdet i dokumentene i et år.

Publiseringen

Statsledere, milliardærer og mer enn 200 nordmenn er blant de omtalte i dokumentene.

Luxembourg
Seychellene

Sendte rike nordmenn til skatteparadis

Storbankene DNB og Nordea har lagt til rette for at skandinaviske kunder har kunnet gjemme unna penger. Fra 2006 til 2010 organiserte DNBs datterselskap postboksselskaper på Seychellene for sine kunder. Rundt 30 av totalt 40 kunder var norske, og 20 bosatt i Norge.

Les mer

Skatteetaten jakter nordmenn

Ifølge Aftenposten dukker navnet til mer enn 200 nordmenn opp i dokumentene. Skatteetaten jobber nå for å få tilgang til disse dokumentene, opplyser skattedirektør Hans Christian Holte til VG. I tillegg vil Skatteetaten kreve innsyn hos DNB om kundene som skal ha fått hjelp av DNB til å etablere seg i skatteparadiser.

Les mer
Island
De britiske jomfruøyene

Skandale på Island

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan bli tvunget til å trekke seg etter avsløringene i Panama Papers. Der kommer det frem opplysninger om at han i 2007 kjøpte et selskap som senere ble en av kreditorene, som kom med millioner i krav, etter bankkollapsen på øya. Selskapet var registrert på De britiske jomfruøyene.

Les mer
Foto: Reuters

Putins venner ble styrtrike

To milliarder dollar, som skal ha blitt skyflet unna og gjemt via hemmelige nettverk, skal kunne knyttes til nære venner av Russlands president Vladimir Putin og selskaper han har forbindelser til. Bruken av skatteparadis-selskapene, som Mossack Fonseca skal ha spesialisert seg på å administrere, skal ha bidratt til å gjøre Putins venner styrtrike.

Les mer
Panama
Spania

Mer skattetrøbbel for Messi

Barcelona-stjernen Lionel Messis bruk av skatteparadiser er en del av lekkasjene. Messi og faren Jorge er fra før tiltalt for skatteunndragelse i Spania, gjennom selskaper i andre land. I 2013 fikk Mossack Fonseca ansvaret for papirarbeidet til det Panama-registrerte selskapet Mega Star Enterprises, som Messi og faren på det tidspunktet eide sammen.

Les mer
Kort fortalt