Helikopterstyrten ved Turøy

Foto: Krister Sørbø, VG

Like før klokken 12, fredag 29. april 2016, styrtet helikopteret på vei fra Nordsjøen til fastlandet. Alle de 13 personene om bord omkom.

kl 11.54:
Helikopteret går ned
utenfor Turøy
kl 10.05:
Avgang
Bergen lufthavn Flesland
kl 11.16:
Avgang
Gullfaks B
Bergen
Haugesund
Nordsjøen
Shetland
20 km
Foto: Mapbox

Helikopteret var utenfor Turøy i Fjell kommune da hovedrotoren plutselig løsnet. Utfallet var katastrofalt.

678 moh
678 moh
678 moh
678 moh
663 moh
602 moh
6 sek
6 sek
6 sek
6 sek
6 sek
7 sek
Foto: Google Earth

Helikopteret styrtet, krasjlandet i en liten holme og tok fyr.

Rotoren ble etterpå funnet rundt 600 meter nord for der helikopteret styrtet.

Rotor funnet
i dette området
Siste posisjon
602 moh
120 km/t (64 knop)
Havaristed
Turøya
678 moh
678 moh
663 moh
Foto: Finn kart

Hvorfor løsnet egentlig rotoren fra helikopteret den dagen? Det har Havarikommisjonen siden jobbet med å finne ut av.

5. juli 2018 kommer Havarikommisjonen med sin endelige rapport. De foreløpige undersøkelsene har vist at feilen lå her:

Hovedrotor
Hovedgirkasse

Over hoveddelen av hovedgirkassen ligger det to lag med åtte såkalte planetgir i hver. Jobben disse gjør, er å ytterligere redusere turtallet fra motoren opp til rotoren.

Planetgir
Andre lag planetgir (8 stk)
Første lag planetgir (8 stk)
Deksel som omslutter planetgirene

Havarikommisjonen har funnet slitasje og utmattingssprekker på et av disse planetgirene.

Foto: Statens havarikommisjon

Allerede sommeren 2016 påpekte Havarikommisjonen at et utmattingsbrudd i planetgiret nok var grunnen til styrten. Da ble spørsmålet hvordan det kunne oppstå slike sprekker, som fikk vokse.

Det var nemlig også her det oppsto en feil i 2009 da rotoren løsnet fra et Super Puma-helikopter i Skottland og 16 personer mistet livet.

I en rapport ett år etter ulykken påpeker Havarikommisjonen at helikopterets varslingssystemer og vedlikeholdsprosedyrer ikke klarte å fange opp utmattelsessprekken. Dermed fikk sprekken vokse - uten at alarmen gikk.

De mener sprekken startet i en liten skade på overflaten. Det de imidlertid ikke kunne konkludere på i 2017, var hvordan en slik skade kunne oppstå og vokse ut til å skape den katastrofale styrten.

Det er det store ubesvarte spørsmålet før den endelige rapporten 5. juli 2018.

Ofrene

Michele Vimercati (44)

  • Nasjonalitet: italiensk
  • Bosted: Bergen
  • Hva: Pilot, CHC

Italienske Michele Vimercati (44) fløy oppdrag i Irak og Afghanistan. Den svært erfarne helikopterpiloten endte livet på rutineoppdrag i Norge.

44-åringen hadde lang erfaring fra det italienske luftforsvaret. I Norge var han flyinstruktør, og sertifisert av Luftfartstilsynet som kontrollant. Det vil si at tilsynet hadde gitt ham ansvar for å avgjøre om andre piloter var skikket til å fly, et ansvar som kun gis til svært erfarne piloter.

- Michele var en svært dedikert og profesjonell pilot, og ble av den grunn valgt ut til å være instruktør i selskapet. Han vil huskes som en ærlig og åpen mann med stor lidenskap yrket sitt for alt han var interessert i på fritiden, skrev CHC i minneordet over piloten.

Vimercati flyttet til Norge seks år før ulykken. Han var bosatt i Bergen. Vimercati ble født i Legano utenfor Milano, og har fortsatt foreldre boende i Nord-Italia.

44-åringen etterlot seg en samboer.

Olav Bastiansen (57)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Bergen
  • Hva: Pilot i CHC

Olav Bastiansen var ansatt i CHC Helikopterservice i 27 år og hadde arbeidsplassen sin på basen i Bergen. Bastiansen var, med sine 11 500 timer bak spakene, en av Norges mest erfarne og markante helikopterflygere.

«Vær forsiktig, jeg elsker deg», var konas siste ord til piloten.

- Han svarte at han skulle være så forsiktig han kunne, fortalte Bastiansens kone, Agatha Jeruto (22), til VG etter ulykken.

I minnetalen som ble holdt hos CHC etter ulykken, ble Bastiansens fagforeningsinnsats trukket frem. Fagforeningsarbeid ble hans livsoppgave.

– Han var en hardtarbeidende mann i fagforeningen, og han var stolt av det arbeidet som ble gjort der, sa konen etter ulykken.

Bastiansen var fagforeningsleder i HSF inntil april 2016. Han var kjent for å holde foredrag om viktigheten av å bringe folk trygt hjem.

– Han var en bauta i norsk luftfart, sa Sigurd Løkholm, generalsekretær i Norsk Flygerforbund til VG etter ulykken.

Behnam Ahmadi (54)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Sandnes
  • Hva: Supervisor i Production Enhancement i Halliburton

Trebarnsfaren Behnam Ahmadi (54) beskrives som en mann som alltid stilte opp for andre.

For familien var han en dedikert ektemann og far som alltid hadde deres beste i tankene. Familien opplyser til VG at han var en stor omsorgsperson.

Ahmadi var aktiv både i idrettsmiljøet og i Baha'i-samfunnet i Sandnes. Han kom til Norge som 24-årig kvoteflyktning fra Iran i 1985.

Vennen Kjell Austvoll beskrev Ahmadi som en som «alltid stilte opp for andre».

– Han møtte sin kone kort tid etter at han kom til Norge, og begge har vært aktiv i miljøet her. Det er et enormt stort tap at han er borte, sa Austvoll til BT etter ulykken.

Ahmadi etterlater seg kone, tre barn og et barnebarn.

Arild Fossedal (43)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Bergen
  • Hva: Ingeniør, Aker Solutions

Arild Fossedal (43), norsk, bosatt i Bergen, ansatt i Aker Solutions

I et minnebrev etter ulykken beskrev konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions Fossedal som en rolig person med herlig sans for humor. Han begynte i selskapet i 1998.

«I løpet av årene hadde han flere ulike roller, blant annet som røringeniør, sveiseinspektør, og NDT-operatør. Den siste tiden var han en del av Statoils Driftsinspeksjonsprosjekt med ansvar for inspeksjoner ved Asset Integrity Management-enheten i MMO Bergen, stasjonert på Sandsli. Han var svært opptatt av alltid å levere førsteklasses arbeid».

43-åringen etterlater seg en sønn, en ekskone og en kjæreste med barn fra et tidligere forhold.

De pårørende skrev etter ulykken dette om Arild: «Arild vil bli husket som ein fantastisk person, alltid snill og god med godt humør. Han etterlater seg ein sønn som betydde alt for han. Arild er oppvokst på Voss, men bodde i Bergen. Han jobbet i Aker som ingeniør i snart 18 år. Han vil bli dypt savnet av sønn, kjæreste og familie».

Tommas Helland (50)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Strand
  • Hva: Ansatt i Halliburton

Tommas Helland var ansatt som Serviceoperatør i avdelingen som jobbet med Production Enhancement (PE) i Halliburton. Han hadde 10 års erfaring fra selskapet.

Helland var bosatt på Tau i Strand kommune. Kommunen mistet også Otto Mikal Vasstveit (54).

- Ulykken har gjort et sterkt inntrykk på innbyggerne her. Vi er en kommune med mange oljearbeidere, og det tror jeg gjør at mange føler ekstra sterkt med, og kan forestille seg situasjonen til, de pårørende, sa ordfører i Strand, Irene Heng Lauvsnes, til VG etter ulykken.

Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther (32)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Bergen
  • Hva: Ansatt i Schlumberger

Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther kom opprinnelig fra Bremnes i Bømlo kommune og jobbet i oljeserviceselskapet Schlumberger.

– Silje jobbet som prosjektingeniør for PT. Hun hadde flere utmerkede ferdigheter; hun var faglig dyktig, profesjonell og hadde svært gode personlige egenskaper, skrev kommunikasjonsdirektør Lianne Olsen i Schlumberger til VG etter ulykken.

Videre skriver Olsen at 32-åringen var godt likt og dypt respektert av sine kolleger og kunder.

– Hennes nærmeste medarbeiderne beskriver henne som mer enn bare en god kollega - hennes personlighet var varm, omsorgsfull og inkluderende. Det er med dyp sorg vi har mistet en nær venn, en god kollega og en svært dyktig medarbeider.

Ole Magnar Kvamme (60)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Bergen
  • Hva: Elektroinstallatør, Statoil

60-åringen var den eldste som omkom i helikopterulykken over Turøy. Han etterlater seg tre voksne barn.

Kvamme bodde i Bergen og hadde jobbet 28 år i Statoil da ulykken skjedde.

– Våre tanker går først og fremst til Ole Magnar Kvammes familie og nære venner, som har mistet en av sine kjære i denne forferdelige ulykken, skrev Statoils konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding etter ulykken

– Også i Statoil er det ansatte som har mistet en nær og kjær kollega. Men i Statoil deler vi alle sorgen og uttrykker vår dypeste sympati og medfølelse med familie og venner i denne vanskelige tiden, skrev Sætre.

Espen Samuelsen (35)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Os
  • Hva: Ansatt i Welltec Norway

Espen Samuelsen var den yngste av de 12 mennene som døde i Turøy-ulykken.

35-åringen var ansatt som feltingeniør offshore i Welltec siden 2011.

– Vi kjente Espen Samuelsen som en varm person med et stort hjerte, og en som det var svært lett å like. Han var en dyktig og god medarbeider som vil bli dypt savnet, skrev Kenneth Kristiansen i Welltec i en e-post til VG etter ulykken.

I Os etterlater Samuelsen seg både samboer og to små barn.

– Hele bygda er sterkt preget av dette. Det er en fryktelig situasjon for de nærmeste, sa daværende Os-ordfører Terje Søviknes til VG etter ulykken.

Iain Stuart (41)

  • Nasjonalitet: Britisk
  • Bosted: Storbritannia
  • Hva: Ansatt i Halliburton

Aktiv golfspiller og småbarnsfar - i dagene etter helikopterulykken strømmet kondolansene på til familie og venner i Storbritannia.

– Vi som familie er sønderknust etter tapet av Iain i den tragiske helikopterulykken i Norge. Iain var en kjærlig ektemann og en hengiven far til sine to barn og som familie er vi knust, skrev familien i en uttalelse etter ulykken.

Han etterlater seg kone og to barn.

Lyder Martin Telle (57)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Sund
  • Hva: Ansatt i Aker Solutions

I mer enn 15 år reiste ingeniøren Lyder Martin Telle (57) frem og tilbake fra Statfjord og Gullfaks. Helikopteret styrtet ikke langt fra hjemstedet hans.

Telle var ansatt hos Aker Solutions fra 1992. Den 57-år gamle elektrikeren og feltingeniøren jobbet for MMO i Bergen. Han var de siste 15 årene på utlån til Statoil.

Etter ulykken mintes Aker Solution sin medarbeider:

- Lyders lidenskap var musikk, og han dro ofte på konserter både i Norge og i utlandet. Han var interessert i sport, og en gjennomført positiv og sosial person. Han var også en mann som trivdes godt i profesjonelle og faglig kompetente miljøer, hvor han kunne konsentrere seg om selvutvikling og på å gjøre teamet så sterkt som mulig.

Lyder Martin Telle etterlot seg kone, tre voksne barn, og fire barnebarn

Odd Geir Turøy (54)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Øygarden
  • Hva: Rørlegger, Aker Solutions

54-åringen vokste opp på bare noen hundre meter fra stedet han mistet livet: I fjæresteinene på Turøy.

Ett år etter ulykken fortalte familien hans om dagen da den ufattelige ulykken skjedde. Odd’n, som han ble kalt, fikk havet inn med morsmelka og tilbrakte sine 16 første leveår på Turøy.

Han etterlot seg kone, tre voksne døtre og barnebarn.

Otto Mikal Vasstveit (54)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Strand
  • Hva: Rådgiver i Halliburton

Erfarne Otto Mikal Vasstveit (54) var rådgiver og ressursperson innen produksjonsutvikling i oljeservice-selskapet Halliburton. Han var en av to fra Strand kommune som mistet livet ved Turøy.

Den rutinerte oljearbeideren, fra Jørpeland i Strand kommune i Rogaland, hadde nær 20 års fartstid i selskapet. Han ble etter ulykken beskrevet som en tungvekter i brønnservice-miljøet.

– Han var rett og slett en kjempekar, sa en mangeårig kollega av Vasstveit til VG etter ulykken.

Kjetil Wathne (51)

  • Nasjonalitet: Norsk
  • Bosted: Bergen
  • Hva: Ansatt i Karsten Moholt/Aker Solutions

Wathne var en ivrig Liverpool-supporter og firebarnsfar fra Bømlo.

Han var ansatt i Karsten Moholt AS. Firmasjef Linn Cecilie Moholt (39), som også mistet både faren og broren da et Air France-fly styrtet i Atlanterhavet i 2009, beskrev Wathne som en godt likt ansatt.

– Han var en veldig faglig dyktig ansatt som var veldig godt likt av kollegene sine. Han hadde mange gode venner her, og han vil bli dypt savnet, sa hun til VG etter ulykken.


Publisert: 29.04.2016 kl. 14.58. Sist endret: 03.07.2018 kl. 14.14

Tekst: Oda Leraan Skjetne, Øyvind Engan, Gunn Kari Hegvik, Rune Thomas Ege, Hanna Haug Røset, Synnøve Åsebø, Magnus Braaten og Frank Ertesvåg

Foto: Krister Sørbø

Design og utvikling: Sondre Nilsen, Jari Bakken, Dan Kåre Engebretsen og Ivar Gaasø