Privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) har de siste fem årene beskyldt politiet for bevisjuks og forfalskninger i Treholt-saken. Nå avsløres han selv for juks.

OSLO/GØTEBORG/MOSKVA (VG) Nå kan VG offentliggjøre opptak av forfatterens telefonsamtaler fra våren 2015. Her snakker han vekselvis med en svensk 51-åring og Arne Treholts advokat, Harald Stabell.

I det ene øyeblikk lover Malthe-Sørenssen at han skal skaffe Stabell og Treholt informasjon fra en hemmelig kilde. Vedkommende skal være agent i Forsvarets etterretningstjeneste og ha tilgang til viktige bevis i Treholt-saken.

I det neste øyeblikk ber forfatteren den svenske 51-åringen ta kontakt med Stabell. Svensken får detaljerte instrukser om hvordan han skal forholde seg til Treholts advokat.

Hør samtalene lenger ned i artikkelen

Men svensken er ingen agent. Han sitter ikke med informasjon som kan føre til gjenåpning av Treholt-saken. Det hele er et spill. Den hemmelige kilden er i virkeligheten en draps- og bedrageridømt bruktbilselger.

DOKUMENTAR: Slik foregikk bløffen.

Helt siden 2005 har Harald Stabell stått ved Arne Treholts side for å få gjenopptatt spiondommen mot ham. Omtrent like lenge har Geir Selvik Malthe-Sørenssen vært engasjert i Treholt-saken. I 2010 ga den tidligere nyhetsredaktøren i Nettavisen ut boken «Forfalskningen». Her slo han fast at politiet hadde forfalsket bevis i spion-saken.

På et tidspunkt ble de en trio som samarbeidet om ett mål: Å få gjenopptatt Treholt-saken.

Opptakene VG har fått tilgang til, dokumenterer hvordan Malthe-Sørenssen instruerer bruktbilselgeren til å utgi seg for å ha en jobb som gir ham tilgang til informasjon om spionsaken fra 80-tallet. Denne informasjonen er så sensitiv og viktig for Treholt at han – på et tidspunkt i fjor vår – ville reise ens ærend til Oslo for å møte kilden.

I serien av samtaler og tekstmeldinger omtaler Malthe-Sørenssen spillet han iscenesetter som «kokos». Harald Stabell får stempelet som en stresset og masete «gubbe».

Gjennomgangstonen er den samme: Hvordan lure en utålmodig Stabell til å tro at det finnes en informant med tilgang til hemmelige opplysninger?

– Han er overhissig han advokaten, uttaler Malthe-Sørenssen på et tidspunkt.

Torsdag denne uken fikk Treholts advokat gjennom de siste 11 årene, Harald Stabell, høre opptakene i VGs redaksjon.

– Dette er skuffende. Det er trist. Det er en personlig tragedie for den som har istandsatt dette. Vi er ført bak lyset, sier den erfarne advokaten.

Også Treholt er skuffet: – Jeg er blitt fortalt at en person som har vært sentral i min sak på etterforskningssiden har holdt på med virksomhet som jeg må si jeg er skuffet over. Vi har fra advokat Stabell og min side sett på denne såkalte kildehistorien i to-tre år, og vi har forsøkt å finne ut hvor troverdig det har vært. Etter to-tre års arbeid fant vi ut at det var et blindspor. Det blir nå bekreftet gjennom historien VG bringer.

Stabell og Treholt forklarer hvordan «Rettssikkerhetsstiftelsen for Arne Treholts sak» har betalt rundt 70 000 kroner til Malthe-Sørenssen for å jobbe med undersøkelser rundt den oppdiktede agenten fra Forsvarets etterretningstjeneste.

16. juni i fjor ble Geir Selvik Malthe-Sørenssen pågrepet og siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en annen straffesak. Politiet mener han skal ha betalt en tjenestemann for taushetsbelagte dokumenter. I tiden før pågripelsen ble Malthe-Sørenssen avlyttet av politiet. Det er i disse avlyttede telefonsamtalene de nye oppsiktsvekkende opplysningene i Treholt-saken dukker opp.

I opptakene blir Stabell mer og mer utålmodig. Han etterlyser informasjonen han og Treholt er blitt lovet.

Malthe-Sørenssen instruerer bruktbilselgeren til å hale ut tiden. Han forfatter også tekstmeldinger svensken skal videresende til Stabell.

I opptakene fremgår det at Stabell og Treholt har fått informasjon om hvilke beviser den angivelige kilden kunne levere.

– Hva hadde dere fått?

– Det var noe, men det var ikke det vi hadde forhåpninger om på det tidspunktet, så vi ventet på at det skulle komme mer. Som dere hører av båndet, så ble vi mer og mer utålmodige, sier Stabell.

Stabell sier at opplysningene de håpet å få beviser som muligens kunne brukes til få saken gjenopptatt.

– Det var dokumentasjon som kunne kaste lys over det såkalte pengebeviset i Treholt-saken, sier Stabell.

– I lydopptakene kan det fremstå som noe som kommer fra et arkiv. Hva skulle det være for noe?

– Det var arkivet i Forsvarets etterretningstjeneste, sier Stabell.

Høsten 2014 fikk Stabell også møte den fiktive agenten. Det skjedde inne på et hotellrom ved Thon Hotel Rosenkrantz som ligger rett ovenfor tinghuset i Oslo.

Malthe-Sørenssen hadde regien og tillot ikke at Stabell fikk se ansiktet til den oppdiktede agenten fra Forsvarets etterretningstjeneste. Årsaken var at kilden utsatte seg for risiko om han viste ansiktet, ifølge Stabell.

– Jeg kom inn på et hotellrom og fikk snakke med vedkommende gjennom døren inn til badet. Der oppholdt vedkommende seg, forteller Stabell.

– Malthe-Sørenssen gikk så langt som å arrangere et møte mellom deg og den oppdiktede personen?

– Ja, sier Stabell.

Den erfarne forsvarsadvokaten har forsvart bedragere og voldsmenn i en mannsalder, men nå er han selv blitt rundlurt.

Han liker det ikke.

Klikk på aktørene for å lese mer
Geir Selvik
Malthe-Sørenssen (50)
Forfatteren
 • Geir Selvik Malthe-Sørenssen er gift og har fem barn fra to ekteskap. Han begynte sin karriere som journalist i Asker og Bærum Budstikke i 1986, der han la grunnlaget for det som har blitt en variert karriere i media. Erfaringen strekker seg fra sladder i Se og Hør til graving i NRK Brennpunkt. Han er forfatter og har jobbet som privatetterforsker.
 • Tidlig markerte han seg som en person med gode kontakter i politiet, og har omtalt seg selv som en person som kan få ut hemmelige politidokumenter fra etterforskninger nærmest landet rundt.
 • «Hemmeligheten bak gode kilder er svært enkel. Vær deg selv, holdt alltid ord, røp aldri en kilde, kort og godt respekter de du intervjuer, uttalte Malte-Sørenssen til bladet Kapital høsten 2015.
 • Men 50-åringen har selv fått oppleve hvordan tett kontakt med kildene også kan skape problemer for ham. I fjor sommer ble han pågrepet av politiet og siktet for korrupsjon etter at han hadde fått ut et hemmeligstemplet politidokument fra Asker og Bærum-politiet. Dokumentet ble hentet inn i forbindelse med at han jobbet i teamet til bedrageridømte Christer Tromsdalen i 2012.
 • Malthe-Sørenssen sier selv at han er ferdig med å jobbe som utreder nå, og har startet et firma som heter 5 barn 4 kontinenter som selger opplevelser.
Bruktbilselgeren (51)
Den falske agenten
Harald Stabell (69)
Treholts advokat
 • Bruktbilselgeren fra Sverige er gift og har en datter. 51-åringen har norsk mor og svensk far. For tiden driver han en bilforretning i Sverige der han selger nyere biler.
 • Bilselgeren er dømt flere ganger, blant annet for drap på 80-tallet, men har ingen dommer de siste 20 år.
 • På 90-tallet ble han dømt for mindre alvorlige voldsforhold, og fikk flere bedragerisaker på seg, både i Tyskland, Danmark og Norge. 51-åringen har oppgitt å ha jobbet som journalist og oppgir i en dom fra 1996 at han i en periode på 90-tallet drev med hotelldrift i Warszawa.
 • Harald Stabell er gift og har tre barn.
 • Han er en av Norges mest erfarne strafferettsadvokater, og er kjent for en lang rekke profilerte saker. Han har blitt beskrevet som en gentlemanadvokat, og sitt engasjement mot overgrep fra politiet og andre offentlige myndigheter.
 • Stabell var aktiv politisk i AKP(m-l) på 70-tallet, til tross for sin besteborgerlige bakgrunn fra Oslos vestkant, men meldte seg senere ut av det han har omtalt som politiske årsaker. Han har likevel gitt sin stemme til Rødt de siste årene.
 • Stabell omtaler seg selv som treningsnarkoman, og har i ulike intervjuer beskrevet seg som avhengig av endorfiner og en person som elsker og sykle til og fra jobb i grisevær.
 • Blant de mest kjente sakene Stabell har hatt de siste årene er Per Kristian Orderud fra Orderud-saken, Lars Lillo-Stenberg mot Se og Hør og gjenopptakelsen av Arne Treholt-saken. I sistnevnte sak uttalte han så sent som i 2014 at han fortsatt jobbet med den, selv om det ikke da var nok en gjenopptakelsesbegjæring på trappene. Det er også i forbindelse med Treholt-saken, at Harald Stabell mener at han ble utsatt for romavlytting på sitt eget kontor i perioden 2010-2011.
Arne Treholt (73)
Spiondømt
 • Arne Treholt er skilt og har en sønn.
 • Navnet har gått inn i norgeshistorien som det store spion-navnet: Byråsjefen fra UD som «sviktet oss alle» gjennom samarbeideidet med representanter fra det gamle Sovjetunionen og Irak.
 • Arne Treholt flyttet til Oslo i 1965 for å ta artium og studerte senere på universitetet.
 • Det var da han begynte å jobbe som journalist i Arbeiderbladet midt på 60-tallet at hans politiske talent ble oppdaget av AP-politikeren og ministeren Jens Evensen. Han fant også kona, NRK-journalisten Kari Storekræ, på en pølsefest hos Evensen.
 • Treholts senere domfellelse ble et enormt slag for Evensen og de brøt all kontakt. I en høring i stortinget i 1989 sammenlignet Evensen Treholt med Vidkun Quisling.
 • Arne Treholt ble dømt i 1985 til lovens strengeste straff, men ble benådet allerede i 1992.
 • Rett etter løslatelsen var han blakk og tynget av gjeld, men fikk en ny start da han fikk en halv million kroner fra en anonym giver.
 • Ironisk nok brukte Treholt pengene på å starte forretningsdrift i Moskva med en tidligere KGB-general. De siste årene har Treholt drevet forretningsdrift på Kypros.
 • Treholt har alltid nektet straffskyld, og uttalte i 2013 at han hadde brukt to millioner på å få spiondommen gjenopptatt.

Klikk på aktørene for å lese mer

VG har sporet opp den svenske bruktbilselgeren som spilte rollen som etterretningsagent i Malthe-Sørenssens komplott. De to traff hverandre første gang på 90-tallet da Malthe-Sørenssen var journalist i Se og Hør.

I intervjuet med VG legger den draps- og bedrageridømte mannen kortene på bordet og erkjenner at han var delaktig i agentbløffen.

– Jeg skulle være en etterretningsagent, som hadde tilgang på materiale i Treholt-saken.

I opptakene omtaler bruktbilselgeren Arne Treholt som en mann med «en hukommelse som en elefant». Det kommer frem at det derfor var uaktuelt med et møte ansikt til ansikt. Årsaken var at de hadde truffet hverandre i forbindelse med soning.

– Vi har vært på et seminar i regi av KROM (Norsk forening for kriminalreform) sammen en gang i tiden. Det var 1988 eller 1989 eller noe sånt, sier den drapsdømte mannen.

– Når ble det et tema at du skulle kontakte eller sende en SMS til advokat Stabell?

– I 2014 en gang, tror jeg.

– Hvorfor deg?

– Mitt inntrykk er at han har hatt noen andre til å spille denne rollen før meg. Han valgte meg etter at de hadde trukket seg. Jeg er veldig flink til å snakke for meg, og vært involvert i mye rart tidligere. Malthe-Sørenssen stolte på meg, sier bruktbilselgeren.

På spørsmål om rollene under planleggingen, svarer han kontant:

– Han konstruerte denne historien, det kan jeg love deg.

– Var du redd for å bli involvert i noe straffbart?

– Ja, helt klart. Jeg har vært med en del, og skjønner at det går en grense for hva du kan gjøre. Men jeg ble lovet å få tilbake penger som han skyldte meg, jeg har dokumentasjon på at han skylder meg penger. Han betalte meg en del i fjor i januar – 250.000 kroner, men det er ganske mange hundretusener til som han skylder meg.

– Var det derfor du spilte med på denne agent-biten?

– Helt klart. For da lovet han meg at «hvis jeg gjør det, kunne han fikse penger», og da kunne jeg få tilbake noe av det han skylder meg.

Malthe-Sørenssens presentasjon av den hemmelige militæragenten våren 2015, er ikke første gang han kommer til Stabell og Treholt med anonyme kilder i Treholt-saken.

9. SEPTEMBER 2010: Geir Selvik Malthe-Sørenssen gir ut boken «Forfalskningen». Han mener å kunne bevise at det omstridte pengebeviset er forfalsket og at bildene av Treholts koffert er tatt i ettertid. Her er forfatteren avbildet med advokat Harald Stabell (t.v.). Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX

I begynnelsen av september 2010 utga Geir Selvik Malthe-Sørenssen boken «Forfalskningen. Politiets løgn i Treholt-saken». I boken kom han med alvorlige påstander mot navngitte politifolk som han hevdet hadde fabrikkert bevis og avgitt falske forklaringer. Kilden hans var en pensjonert tjenestemann i Politiets overvåkningstjeneste (POT). Offentligheten har til dags dato ikke fått vite hvem den angivelige kilden til Malthe-Sørenssen var.

Boken «Forfalskningen» og flere oppslag i Aftenposten i kjølvannet av bokutgivelsen skapte en mediestorm.

Forlagsredaktør Kjetil Kristoffersen i Publicom forlag omtalte opplysningene i boken som sensasjonelle og oppsiktsvekkende og at «boken kunne endre norsk historie».

Treholt og hans advokat mente Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kunne bli stilt til ansvar for falskneri på bakgrunn av boken. Stabell krevde at påtalemyndigheten måtte fremme en begjæring om gjenåpning av Treholt-saken:

– Boken var dokumentasjon god nok, mente Stabell.

Utfallet ble at Gjenopptakelseskommisjonen besluttet å ta den tidligere begjæringen som ble innlevert i 2005 og som ble avslått i 2008, opp til ny vurdering. Heller ikke kommisjonen fikk vite hvem den angivelige hovedkilden i boken var.

Den 9. juni 2011 konkluderte en enstemmig kommisjon med at det ikke var grunn til å gjenåpne spiondomen mot Treholt. De la ingen vekt på den anonyme POT-kilden som Malthe-Sørenssen hevdet å ha.

Til tross for VGs avsløringer tviler ikke Harald Stabell på opplysningene som kom frem i boken «Forfalskningen».

– Både jeg og Treholt fikk etter hvert opplyst hvem som var kilden for den boken. Jeg har ingen grunn til ikke å tro på det som kom frem der den gang.

– Og du vet at den personen eksisterer?

– Ja, det er en reel person. Men vi kan jo selvsagt ikke dokumentere at han er kilden, men vi har fått et navn, sier Stabell.

Han forstår likevel at det nå kan stilles spørsmål ved Malthe-Sørenssens metoder.

– Det er leit og trist at det nå vil kunne stilles spørsmål ved boken, men det er ikke noe informasjon som tyder på at det er grunn til å si bokens innhold er feil. Vi forstår at dette vil bli brukt for det det er verdt for å skade troverdigheten her. Dette er ikke noe heldig for Treholt naturlig nok, sier Stabell.

I mars 2014 sto Harald Stabell frem i Aftenposten med historien om hvordan han hadde funnet antatte spor etter avlyttingsutstyr på sitt eget kontor. Han fryktet at han var utsatt for avlytting og at denne skyldtes hans arbeid med Treholt-saken.

– Jeg fikk et tips fra en person i PST om at kontoret mitt var blitt avlyttet under den siste behandlingen av Treholt-saken i kommisjonen, som var i 2010 og 2011, sa Stabell til Aftenposten 13. mars 2014.

I dag vil ikke Stabell si noe mer om denne kilden i PST. Han viser til kildevernet.

Stabell bekrefter overfor VG at det var Malthe-Sørenssen, sikkerhetsekspert Stein Møllerhaug og han selv som undersøkte kontoret.

– Var det Malthe-Sørenssen som fant sporene?

– Jeg husker ikke hvem som fant sporene, sier Stabell.

– Var det du som mottok tipset?

– Som jeg sa til Aftenposten i 2014, så kom informasjonen fra en person i PST. Og at det forelå tips om at kontoret var avlyttet.

– Fikk du det direkte fra han i PST eller var det Malthe-Sørenssen som mottok informasjonen?

– Det jeg har sagt, er at omstendighetene rundt dette har jeg ikke villet gå inn på. Av hensyn til personen som jeg vet hvem er.

- Så du kjenner navnet på denne personen?

– Ja, jeg kjenner navnet på denne personen.

– Har du møtt denne personen?

– Jeg kan ikke snakke om omstendighetene rundt dette av hensyn til kildevernet, svarer Stabell.

Malthe-Sørenssen har en innholdsrik karriere som journalist bak seg. Erfaringen strekker seg fra lokalavisjournalistikk, via kjendisjournalistikk i Se og Hør og til graving i NRK Brennpunkt. Han har redaktørerfaring fra nett og TV. De siste årene har han jobbet som privatetterforsker, eller som utreder som han selv har titulert seg som.

Etter at han sa farvel til millionlønnen som nyhetsredaktør i Nettavisen i 2009, ble 50-åringen etter hvert knyttet til kontroversielle saker. Da først og fremst som privatetterforsker.

 • I 2010 var han for første gang utreder for bedrageridømte Christer Tromsdal, der han skulle granske ekskona til Tromsdal.

 • I 2012 var han igjen i teamet til Tromsdal, der han skaffet et klausulert politidokument fra Asker og Bærum politidistrikt. Innhentingen av dokumentet er bakgrunnen til at han nå er siktet for korrupsjon.

 • I 2011 jobbet han for ABC Nyheter og var den journalisten i landet som først kunne bringe bilder av en bevæpnet Anders Behring Breivik utenfor Regjeringskvartalet 22. juli. Senere ble han også leid inn for å jobbe med 22. juli-saken for NRK Brennpunkt.

 • I 2014 var han i hardt vær da han var leid inn av motparten til Mona Høiness i arvestriden om hundre millioner kroner. Der ble han i åpen rett anklaget for å ha ville hacket seg inn på datanettverket til Mona Høiness og hennes mann. Selv nektet han for dette. Også i denne saken snakket Malthe-Sørenssen om hemmelige kilder som kunne ha viktig informasjon.

– Snakker du sant, spurte advokat Mette Yvonne Larsen da Malthe-Sørenssen var i retten.

– Selvfølgelig snakker jeg sant, svarte han.

Malthe-Sørenssen har de siste årene slitt økonomisk og har hele tiden vært på etterskudd overfor sine kreditorer. I den siste tilgjengelige ligningen hadde han litt over fem millioner kroner i gjeld til finansinstitusjoner.

Overfor politiet har han innrømmet å ha hatt svært dårlig økonomi de siste årene, og at han har levd av lånte penger og noen få oppdrag. Han har også innrømmet å ha lånt 235 000 kroner fra en kjent kriminell i Oslo.

VG har siden torsdag forsøkt å få direkte kontakt med Malthe-Sørenssen. Fredag ettermiddag sendte han e-post via sin forsvarer Jonny Sveen med følgende svar til VGs opplysninger:

«Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet.»

«Jeg har for øvrig ikke fakturert Treholt/Stabell for noe i forbindelse med denne saken».

VG fikk ikke direktekontakt med Malthe-Sørenssen fredag. Det hevder den svenske bruktbilselgeren at han gjorde:

– Jeg skrev en melding til ham på en kryptert meldingstjeneste: «Kontakt meg. Huset brenner». Han svarte: «Ikke si noe før du har snakket med meg. Husk kildevernet».

Her er samtalene og meldingene

16. mars – 9. april 2015:

VG har fått tilgang til avlytting av Geir Selvik Malthe-Sørenssens mobiltelefon i dette tidsrommet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

18 telefonsamtaler og 58 tekstmeldinger blir sendt mellom Geir Selvik Malthe-Sørenssen og en svensk bruktbilselger

To telefonsamtaler og 12 tekstmeldinger blir sendt mellom Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Arne Treholts advokat Harald Stabell

16. mars

Avlyttingen av Geir Selvik Malthe-Sørenssens mobiltelefon starter 16. mars i det materialet som VG har fått tilgang til. Han ringer til den svenske bruktbilselgeren.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen (MS)
Bruktbilselgeren (BS)
MS:
Han advokaten har ringt et par ganger, får du koblet på den telefonen ved leilighet?
BS:
Det kan jeg gjøre, nå tok jeg ikke med meg den på morgenen. Men da ringer jeg fra den slik at han ser at den faktisk er min. Gjør det kort. At vi tar en samtale på fredag eller sånt…
MS:
Ja, du bare sier til han.
Les hele samtalen

18. mars

To dager senere ringer Malthe-Sørenssen til bruktbilselgeren på nytt for å få ham til å kontakte advokaten. Samtalen er kort, og svensken klager over at han har mye å gjøre i bilbutikken sin.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Husk tlf til adv. 9XXXXXXX

Evt. send sms

Med d haster litt …

Hallo. Fikser du tlf. Viktig for d videre arbeid

19. mars

Dagen etter snakker de to sammen på nytt. Her kommer det frem at advokaten er Harald Stabell og at det handler om Treholt-saken.

Malthe-Sørenssen og bruktbilselgeren konstruerer tilsynelatende historien som skal presenteres for Stabell. Det kommer frem at Stabell og Treholt skal ha betalt et pengebeløp av ukjent størrelse.

Videre kommer det frem at bruktbilselgeren skal ha truffet Treholt tidligere, under ett eller flere seminar i regi av Norsk forening for kriminal reform (KROM). Bruktbilselgeren ble i 1986 dømt for drap, og sonet dommen samtidig som Treholt sonet spiondommen.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
BS:
God morgen, Geir. Jeg skal få ringt nå på formiddagen. Jeg hadde ikke tid […]
MS:
Bare å skru på telefonen [...]
MS:
Du sier bare nå at du får ta en lengre prat med ham til uka. Han sendte meg mail her nå skjønner du, og ba om et møte hvor du og jeg og Treholt skulle ha et møte. Og Harald Stabell.
BS:
Hehehe, det er jo perfekt. For Treholt har minne som en elefant, han husker meg garantert. Vi har i hvert fall hatt 20 møter til sammen, ikke sant.
MS:
Nei, jeg tror ikke… Vi skal ikke DET…
BS:
Vi har jo begge vært hovedtalere på sånne KROM-seminarer en gang i tiden. [...]
MS:
Det er bare å si at det er det ikke noen mulighet for riktig ennå, det er for tidlig i prosessen. Du kan godt, om ikke nå, men neste gang: Ja, jeg vet dette her har tatt litt for lang tid. Hvis dere ikke vil være med på denne karusellen, så kan jeg returnere de pengene, og så er vi ferdige. Da gidder jeg ikke mer. Eller så må dere la meg bruke den tiden jeg trenger. [...]
MS:
De er avhengige av å få den informasjonen her. Så det er bare å si at «jeg skjønner at dere er utålmodige, og jeg beklager at jeg ikke har hatt tid til å gi, men sånn er min verden, og jeg trenger den tiden jeg kan få. Jeg trenger litt tid, innimellom tar ting litt lenger tid, for dette er ikke akkurat hovedjobben.»
BS:
Nei, og samtidig så har de jo fått noe, så de «vet» jo i apostrofe, at jeg sitter med «noe» også.
MS:
Det er bare å si at «hvis de maser noe mer, det nytter ikke nå, dere må gi meg den tiden her, men hvis dere er redd for at dette ikke er noe som det bør være, så kan jeg returnere pengene og så snakker vi ikke noe mer om det».
BS:
Ja
MS:
Bare hvis du tar den, for det er helt greit å bare si også, ikke sant.
BS:
Jajaja.
MS:
Det er ikke sånn at du da returnerer pengene, og få dem igjen neste gang du skal prøve. Det er helt uaktuelt.
BS:
Jajaja
MS:
Enten så gjør man det, eller så gjør man ikke denne dealen, ikke sant. Send en melding eller sånt.
BS:
Jeg gjør det, og så ringer du meg om et par timer.
Les hele samtalen

Malthe-Sørenssen sender tekstmeldingen «Ordnet m tlf», før han ringer bruktbilselgeren opp igjen.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
BS:
Jeg har hatt så mye å gjøre. Jeg skal ringe senere eller i morgen… [...]
BS:
Jeg tar den andre telefonen ved 10-tiden, så ringer jeg deg mellom 10 og 11.
MS:
Strålende. Da snakkes vi.
Les hele samtalen

Etter samtalen tar Malthe-Sørenssen kontakt med advokat Harald Stabell.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Harald Stabell

Fikk kontakt m kilden nå. Han ringer dg i løpet av kvelden eller morgendagen. G

Bra

Sendte sms til adv og sa at jg hadde fått tak i dg. Og at du ville ringe i kveld el i morgen formiddag. G

Denne skulle til kilden. Jg bare presser han litt til å ringe dg.

Hører du ikke noe før lunsj i mrg. Send mg sms så purrer jeg på nytt.

Greit

Deretter sender Malthe-Sørenssen en tekstmelding til bruktbilselgeren.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Sendte sms til adv og sa du ville ringe i kveld el morgen formiddag. G

Ok

20. mars 2015

Dagen etter er Malthe-Sørenssen på bruktbilselgeren igjen – purrer på at han må ringe. Litt utpå dagen får han en tekstmelding fra Stabell.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Husk tlf

Jwpp

Har du ringt

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Ikke hørt noe! Harald

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Please ring nå. Han maser. Er d stress bare ta 30 sek og avtal ny samtale til uka.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Skal se om hg får purret han opp.

Malthe-Sørenssen og bruktbilselgeren snakker med hverandre på nytt. I samtalen hevder bruktbilselgeren at han har forsøkt å kontakte Stabell.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
BS:
Jeg har ringt to ganger, Geir. Men jeg så ikke at dattera eller jeg hadde satt den på anonymt, for jeg har brukt denne her til mye rart, denne her telefonen. Men da var det opptattsignal. Nå skal du høre; nå har batteriet gått ut på den, for jeg har glemt å slå av den ene samtalen som jeg ringte. Så det har stått på lenge. Men jeg lader med en gang jeg kommer hjem, så slår jeg på kort i kveld.[…]
BS:
Jeg sier at jeg på mandag har jeg en ledig dag, men jeg er ikke i Norge, så da kan jeg ta en lengre samtale.
MS:
Veldig bra. Så får vi roet ham ned før helgen.
BS:
Så vet du hva jeg sier til han i kveld.
MS:
Så bare sender du meg en melding etter at du har gjort det, hvis du gidder.
BS:
Det kommer jeg til å gjøre. […]
MS:
Ringes vi etter at du har ringt i kveld.
BS:
Garantert.
Les hele samtalen

21. mars 2015

I en tekstmelding til bruktbilselgeren skriver Malthe-Sørenssen navnet «Gunnar», som kan tyde på at det er navnet bruktbilselgeren skal bruke i kontakten med Stabell.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Du (Gunnar) Må ringe han i løpet av morgentimene. Evt sen sms og si du ringer på mandag. Ikke glem d.

Tar du grep min venn?

Tlf på lading innen 12!!!!

??

Hva skjer?

En bra lørdag 2 bilder solat, bare ikke hatt tid fixas snart.

Biler solgt

Bra med salg. Men ikke glem d. Det er viktig.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Ikke en lyd fra kilden. Harald.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Han purrer og er mistenksom. Du må ringe.

Får du ikke ringt el sendt sms nå. Please

Hallo. ….Gi lyd da

22. mars 2015

Malthe-Sørenssen fortsetter å purre på bruktbilselgeren. Men får ikke noe svar.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Hei. Får du ringt i dag?

Hallo min venn. Alt vel?

23. mars 2015

Stabell skriver «utålmodig», han har fortsatt ikke hørt noe fra kilden.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Hva skjer? Utålmodig. Harald.

Har forsøkt å få tak i han hele helgen uten hell. Sikkert skjedd noe på jobb e.l jeg fortsetter å prøve i dag.

Okey

I samtalen Malthe-Sørenssen senere har med bruktbilselgeren, kommer det frem at det skal brukes en annen mobiltelefon i kontakten med Stabell.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
BS:
Jeg slår på telefonen, så jeg får ringt han duden.
MS:
Greit.
BS:
Nå slo jeg på telefonen, du hørte Nokiaen som gikk på. [...]
BS:
Vent litt. Det er noen sms-er. Skal vi se om han som har sendt.
MS:
Det er sikkert han som har sendt. Han har sendt meg SMS; «har ikke hørt noen ting, var veldig utålmodig…blabla». Han sendte meg sms i dag tidlig. Jeg sa til han at jeg har forsøkt å ringe deg i løpet av helgen, men ikke fått tak i dag. Jeg sa det sikkert hadde skjedd ett eller annet på jobb eller privat siden du ikke var tilgjengelig. [...]
MS:
Bare si at du har vært syk.
BS:
Jeg er fortsatt syk, men jeg har så mye å gjøre. Så det. Jeg går med genser og vinterjakke inne.
MS:
Ja, men bare slå en pling.
BS:
Ja, også slår jeg en pling på deg etterpå.
Les hele samtalen

25. mars 2015

Senere samme dag tar Malthe-Sørenssen kontakt med bruktbilselgeren på nytt. Han sender tekstmeldinger og ringer. Budskapet er det samme: Ring Stabell.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
BS:
Han har forsøkt å ringe og jeg har hatt telefonen på, men han ringer ikke tilbake.
MS:
Så merkelig.
BS:
Men nå så jeg i en sånn lokalavis – han er på Toten, han. […]
MS:
Du kan jo bare sende en melding og si at du har forsøkt å ringe, så ringer han tilbake. […]
BS:
Nå så jeg han (Stabell) sendte tilbake en tid vi kunne snakkes.
Les hele samtalen

26. mars 2015

Malthe-Sørenssen og bruktbilselgeren har en kort samtale. Bruktbilselgeren påstår at han har sendt en tekstmelding, før han unnskylder seg med at det er mye å gjøre på jobben.

Like etterpå tar Stabell kontakt med Malthe-Sørenssen.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Vi må treffes i morgen. Harald.

Skal forsøke. Men jg er syk m influensa så jg er egentlig ikke i Oslo i mrg. Hva gjelder det spesifikt

Det vet du.

Ring adv el send sms før d ryker viktig.

Den siste meldingen er feilsendt. Stabell ringer Malthe-Sørenssen umiddelbart:

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Harald Stabell (HS)
MS:
Geir
HS:
Harald, du.
MS:
Hei, hei du.
HS:
Hva er det du skriver nå?
MS:
Hva sa du?
HS:
Hva er det du skriver nå?
MS:
Hva jeg skriver?
HS:
Ja.
MS:
Jeg spurte hva det gjaldt bare.
HS:
Nei, du skriver «kontakt advokat før det ryker. Viktig.»
MS:
Hva sier du for noe nå …. (brytes)
Les hele samtalen

Det går cirka ett minutt, så ringer Malthe-Sørenssen tilbake til Stabell.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Harald Stabell (HS)
HS:
Hallo, ja.
MS:
Der er vi igjen.
HS:
Hva er det du skriver til meg nå?
MS:
Det var jo ikke til deg, da. Det var jo til ham. Jeg purrer jo på han. Prøver å si at snart så ryker hele kontakten med deg hvis ikke han får ut fingeren.
HS:
Ja, du er enig det?
MS:
Ja, jeg er enig det. Det er derfor jeg purrer på ham. Men det jeg skulle si til deg i melding, som jeg prøvde å sende til deg, var at han har ringt deg et par ganger. Men da har han ikke kommet igjennom på telefonen din. Men det er antakeligvis fordi du har vært i retten, så jeg har bedt ham om å prøve å ringe deg etter klokken 16.
HS:
Men da vil jeg se at det er spor, ikke sant. For jeg ser hvem som har ringt.
MS:
Men han har nok ringt deg, for det har han sagt. Men om telefonen har vært avslått.
HS:
Jeg har den på hele tiden, så jeg ser alle som … Jeg ser hvor mange telefoner jeg har fått inn, men ingen fra han.
HS:
Men det er andre ting vi også har felles…
MS:
Ja, pengene, ja. Jeg tenkte jeg skulle ta det når det begynner å bli på plass nå.
HS:
Begynner å bli på plass? Geir, du skjønner; jeg leste jo den mailen forrige gang, det er halvannen måned siden.
MS:
Ja, men det har ikke skjedd noe heller da.
HS:
Alvorlig talt. Hvorfor skjer det ikke noe da, når det står at alt er i orden?
MS:
Nei, det stod ikke at alt var i orden. Det sto at…
HS:
Jo, det sto at pengene … at lånet var innvilget.
MS:
Ja, det står at lånet er innvilget, men det skulle ut og det skulle tinglyses. Og det skulle gjennom den prosessen, og det har da tydeligvis tatt litt mere tid enn jeg trodde.
HS:
Halvannen måned?
MS:
Ja.
HS:
Kan ikke jeg… Jeg vil veldig gjerne snakke med han typen.
MS:
Det kan du jo selvfølgelig ikke gjøre, for hvis han begynner å… det skjønner jo du og.
HS:
Jeg vil at du sitter på mitt kontor, så ringer vi opp. Så hører jeg samtalen…
MS:
Ja, det er greit eventuelt. For noe annet går ikke.
HS:
Nei, nei, nei, jeg skjønner at han ikke kan si noe til meg, ikke sant. Jeg har taushetsplikt.
MS:
Det blir veldig rart også.
HS:
Ja da, men jeg vil gjerne høre en samtale mellom deg og han på kontoret mitt.
MS:
Ja, det kan vi få til.
HS:
Ja, det skjønner du.
MS:
Ja, men det skal jeg få til. Det kan vi ta på diktafonen din.
MS:
Nå skal jeg prøve å purre på ham. Jeg skal få ham til å ringe deg, jeg skal se om jeg klarer å få gjort det i morgen. Jeg har vært hjemme over to uker snart med influensa, bihulebetennelse og gud vet hva.
HS:
Dårlig helse på deg nå.
MS:
Jeg har vært sliten, og når du først er syk så blir du fortsatt syk.
HS:
Du har hatt mye.
MS:
Ja, det har vært mye. Men begynner å …
HS:
Men du vet at vi må ha et møte rett over påske, for Arne kommer hit i ens ærend for å ha et møte.
MS:
Vi må bare få til tidspunktet med han duden.
HS:
Han?
MS:
Vi må bare få til tidspunktet med vår mann.
HS:
Ja, ja. Arne kommer hit i ens ærend. Ikke første uken, men andre uken.
MS:
Vi må bare få til en dato som passer for andre, det er vel en fordel.
HS:
Ja, ja, ja. Bare få det til. Skal du på fjellet?
MS:
Ja, jeg skal på fjellet så fort formen er bedre.
HS:
Men kan du ikke si fra til meg så fort du hører noe, gjerne i morgen. Hvis du får det til, så hadde det vært fint å få en samtale.
MS:
Vi ser hva jeg får til. Jeg skal i hvert fall purre på ham igjen.
Les hele samtalen

Malthe-Sørenssen ringer til bruktbilselgeren, men får ikke svar.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Du må ringe adv før alt ryker. Her er d krise. +479xxxxxxx

27. mars 2015

Han sender flere tekstmeldinger og gjør gjentatte forsøk på å ringe, men får ikke svar.

Dagen etter tar Stabell på ny kontakt med Malthe-Sørenssen.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Kommer du i dag? Harald.

Må se an formen utover dagen. Har feber.

Malthe-Sørenssen ringer til bruktbilselgeren, i samtalen blir Stabell omtalt som «overhissig». De blir også enige om at Malthe-Sørenssen skal skrive tekstmeldingen som bruktbilselgeren skal sende til Stabell.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
BS:
Snakker om bil som skal leveres, masse å gjøre.[...]
MS:
Han er overhissig han advokaten.
BS:
(Snakker om hvor opptatt han er)
MS:
Det enkleste, hvis du bare hadde sendt en tekstmelding til han.
BS:
Da skal jeg få avgårde den straks. Ok.
MS:
Men husk på at du skriver den på ordentlig norsk, så det ikke er noen svenske ord der.
BS:
Jeg skal huske å sette den på norsk. Det var bra du sa, for den står jo på svensk tastatur på æ-ø-å.
MS:
Men det jeg eventuelt kunne gjort var å sende en tekstmelding ned, og så tar du bare og videresender til det nummeret, hvis du vil det. Så slipper du å knote med norsken.
BS:
Hva mente du nå?
MS:
Jeg kan sende deg en tekstmelding med det innholdet og den ordlyden som skal være.
BS:
Send en melding sånn at det «Beklager, men jeg har så mye å gjøre. Men jeg lover at på mandag og tirsdag så ringer jeg.» Hvis du sender den på norsk.
MS:
Til deg.
BS:
Ja, for da kan jeg bare kopiere den og sende den videre.
MS:
Da videresender du den rett og slett, men bare pass på da at det er clean for avsendere da, så det ikke ser helt bongo ut.
BS:
Ja, altså jeg bare kopierer den til en ny sms.
MS:
Ja, nettopp, nettopp. Da sender jeg den … [...]
MS:
Jeg sender deg en sms nå til den andre telefonen. Husk å skru den på.
BS:
Jeg gjør det. Jajaja, jeg skal ta den. […]
BS:
Ring meg ved 14-15-tiden, for jeg blir jævlig opptatt nå. Og send meg den sms-en.
MS:
Ja, også får du den avgårde med en gang, hvis du gidder det.
BS:
Jeg gjør det.
MS:
Ok, hei.
BS:
Hei.
Les hele samtalen

Tekstmeldingen som bruktbilselgeren skal sende til Stabell er signert med «GB». Malthe-Sørenssen sender like etterpå en ny tekstmelding hvor han ber bruktbilselgeren om å kontakte Stabell med en gang.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Beklager at jeg ikke har fått ringt deg tidligere. Men jeg har hatt svært meget å gjøre. Vi kan ta en ordentlig prat på mandag eller tirsdag etter påskeuken. Da skal jeg med glede oppdatere deg på utviklingen. Håper det passer. Med vennlig hilsen GB.

Sms sendt. Send den nå så han ikke funker opp ting her. G

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
BS:
Hallo, Geir.
MS:
Hallo, fikk du sms-en?
BS:
Ja, jeg har fått sms-en. Jeg har bare ikke fått sendt den. Jeg har en fyr her nå, så fort jeg bare får gjort det, så skal vi ta også få den ned.
MS:
Gjør det, for han driver og ringer med ned, så vi må bare få den avgårde.
BS:
Jaja, men jeg skal gjøre det. Den kommer avgårde nå straks, jeg har bare en som jeg må ta meg av her.
MS:
Ja, gjør det. Gi meg en pling etterpå. Hei.
BS:
Ja, hei.
Les hele samtalen
SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Husk sms. Ring når sendt. Jg har snakket med buddy.

Malthe-Sørenssen ringer bruktbilselgeren, men får ikke svar. Deretter sender han en tekstmelding til Stabell.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Hvis vi kan møtes onsdag over påske er d best m tanke på helsa. Da kan vi ringe bankmannen og sette møtet m vår mann og treholt i tillegg. Er det mulighet? G

Flere anrop og tekstmeldinger fra Malthe-Sørenssen. Men bruktbilselgeren svarer ikke.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Hei, det går bra. Kan vi si kl 15? God bedring. Harald.

30. mars 2015

Tre dager senere videresender Stabell en tekstmelding fra Treholt, som skriver hvilke dager han kan komme til Oslo for et møte.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Hei, geir. Ad møtet. Harald. Kjære Harald. Takk for SMS og god paaske. Mandag 13. eller tirsdag 14.04 gaar bra for meg. Beste hilsen Arne.

31. mars 2015

Malthe-Sørenssen får ikke tak i bruktbilselgeren.

1. april 2015

Malthe-Sørenssen ønsker «God påske» i en tekstmelding til bruktbilselgeren. Får til svar «ringer om en time», men han får aldri noen telefon denne dagen.

6. april 2015

Malthe-Sørenssen har tilbrakt påskeferien på fjellet. Han har ikke kontaktet bruktbilselgeren på fem dager. Han sender en tekstmelding:

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Ringes i morra? Håper alt står bra til. G

7. april 2015

Malthe-Sørenssen ber bruktbilselgeren om å ta kontakt. I samtalen som følger kommer det frem at Stabell ønsker et møte neste dag.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Ring nå.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
MS:
Jeg skjønte det, jeg skjønte det. Ingen fare. Nei, det jeg bare skulle si er at han derre advoktat-gubben har jo bedt meg om å komme inn på kontoret hans i et møte i morgen, så det er litt viktig at vi får landet det før den tid.
BS:
Ja, men jeg skal få gjort det, Geir. Så ordner jeg det. Hvis jeg bare får; jeg holder på med å parkere biler og sånn…
MS:
Ja, men gjør de tingene du skal, så kan du eventuelt ringe meg før du ringer han, så kan vi oppsummere hva vi skal gjøre, ikke sant?
BS:
Da gjør vi det, så gjør vi det i ettermiddag, ikke sant?
MS:
Ja, strålende. Da snakkes vi. Hei.
BS:
Ja, men da gjør vi det. Hei, hei.
Les hele samtalen

Stabell spør om møteavtalen fortsatt gjelder.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Kan vi møtes kl 12 i morgen? Harald

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Ringer du

Etter at Malthe-Sørenssen har sendt en tekstmelding til bruktbilselgeren, snakker de sammen. I samtalen blir bruktbilselgeren instruert om hva han skal si til Stabell.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
BS:
Hei, hei Geir.
MS:
Hvordan ser det ut i dag? Utover nå?
BS:
Jeg skal klare å få gjort det. Nå tok jeg ikke telefonen med meg, den er hjemme, men jeg skal få tatt det. Så da tar jeg den i kveld så fort jeg er hjemme, en kort en til ham bare.
MS:
Ja.
BS:
Jeg sier bare at «jeg har vært på en annen avdeling, så jeg har ikke hatt mulighet til å ha vært i arkivet, jeg var der, men da var ikke den bra. Da var ikke den kopien bra. Og etter det så har jeg ikke hatt muligheten, for jeg har hatt helt andre arbeidsoppgaver».
MS:
Ja, men det er greit. Bare husk på den første der «at du har vært der en gang, men at ikke det ble bra», ikke sant? Det er viktig.
BS:
Ja, jaja.
MS:
Også er det viktig…
BS:
Jeg får ikke gjort det før senere. Sånn ved 6-7-tiden i kveld.
MS:
Ja, men bare gjør det. For jeg er kalt inn til et møte og sånn i morgen, og det blir jævlig klønete hvis ikke det er på plass.
BS:
Jaja, men jeg skal fikse det.
MS:
Nydelig. Husk på en annen ting også. Hvis han lurer litt på fremdrift og hvor lang tid ting tar og sånt. Og han har jo bedt… Han vil jo ha et møte mellom deg, meg og Treholt, ikke sant. Det er jo helt kokkos.
BS:
Det kan jo aldri gå. Av naturlige årsaker.
MS:
Ja, og det er jo bare å si til ham og. At det er helt uaktuelt. Og for øvrig ville det vært livsfarlig for deg å møte en fyr som kanskje noen har under oppsyn også, ikke sant?
BS:
Ja, selvfølgelig.
MS:
I tillegg er det bare å si til han at «du er nødt til å gjøre dette på din måte, og hvis… og du skjønner at det drøyer i tid og sånt, men hvis de ikke respekterer det, så får vi heller bare kansellere avtalen og så får de få igjen pengene».
BS:
Ja.
MS:
Bare si det hvis de maser. Jo, det er greit å bare si det. For hvis du spiller det kortet ut, så kommer de til å legge seg rolig ned.
BS:
Jajaja, men som sagt; jeg kan ikke møte Stabell eller Treholt.
MS:
Neineinei, det er helt totalt uaktuelt. Og det vet jeg jo. Men det er bare å si til ham og «det går ikke, sånn jobber du ikke. Du tok en kjempesjanse den ene gangen du var i Oslo, liksom. Og for å på en måte vis at du var villig, men du ønsker ikke ta noen flere sjanser, og hvis de krever det i noen større grad nå, så er dette uaktuelt. Da stiller du bare ikke, ikke på noe møte»
BS:
«Ikke på det nåværende tidspunkt. Det kan jeg ikke, ikke sant» (humrer).
MS:
«Du er ikke interessert nå i å møte ham. Hva som eventuelt skjer etter at en sak er oppklart og alt er på plass er noe annet, men det er helt uaktuelt. Og dette må du styre selv. Og hvis de ikke innfinner seg med at dette styrer du selv, så får man heller bare kansellere de avtalene som er inngått, og så ferdig.»
BS:
Jajaja.
MS:
Bare kjøpe seg tid, det er det du må gjøre. For vi må få på plass det andre. Ja, men bra. […]
Les hele samtalen

Senere samme dag sender Malthe-Sørenssen to nye tekstmeldinger:

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Ikke glem d da….

Hallo igjen. Får du fikset d?

8. april 2015

Malthe-Sørenssen snakker med bruktbilselgeren. I samtalen blir bruktbilselgeren nok en gang instruert i hva han skal si til Stabell. Det kommer også frem at Stabell og Treholt skal ha betalt et pengebeløp.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Ringer du så får vi fikset tingene. G

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
BS:
Skal jeg ringe nå på morgenen eller ser det suspekt ut, siden du møter han?
MS:
Nei, bare ring du. Det er ikke suspekt i det hele tatt «du vet ingenting om det møtet du».[...]
MS:
Det er veldig lurt å, veldig lurt å, veldig lurt å… gjøre det nå, tror jeg. For da roer han seg ned, så han ikke begynner å surre med å undersøke altfor mye her, og you know. Det er greit å roe seg litt nedpå.[...]
BS:
Ja, men da slår jeg et signal til han advokaten.
MS:
Ja, du vet sånn roughly hva du skal melde om da, ikke sant?
BS:
Ja, akkurat «at det var feil på den første, og at jeg har vært og jobbet, og er fortsatt og jobber utendørs», for å si det sånn, ikke sant?
MS:
Også kan du si at «du har hørt fra meg, for det er helt naturlig at jeg har spurt deg om, et møte, eller at du skal møte Treholt og advokaten. Bare si at det er helt uaktuelt sånn som situasjonen er nå, det vil først være etter at du har sluttet og når ting er på plass».
BS:
Ja, «i god tid etter jeg har sluttet også».
MS:
«Ja, det er helt uaktuelt. Uansett, med tanke på sikkerheten. Og de må… Du må bare beklage at ting har tatt tid. Og enten så har de tillit til deg… Og da må du gjøre det på din måte, hvis ikke så må vi bare bryte oppdraget, for da er det farlig for begge parter her.»
BS:
Ja
MS:
Bare si det sånn, og «da returnerer vi selvfølgelig pengene og sånt blabla». Men det kommer de ikke til å bite på, så det er helt uaktuelt.
BS:
Ja
MS:
Men det er bare greit å si det, for da er det ikke mere mas og stress om tid på noen måneder, ikke sant.
BS:
Nei, nei, men det er helt greit.
MS:
Supert. Gjør det. Men da snakkes vi senere. Også mail med bilder[...]
Les hele samtalen

Stabell videresender en tekstmelding fra Treholt. Igjen er det snakk om hvilke dager det passer for Treholt å komme til et møte i Oslo.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Stabell

Ring Arne. harald. Kjære Harald. Haaper du hadde en fin paaske. Pga billett bestillinger mulig med moetebekreftelse mandag 13. (naar som helst fra 14) Eller 14.ende (hele dagen disponobel). Beste hilsen Arne.

Malthe-Sørenssen ringer til bruktbilselgeren for å fortelle at Stabell har tatt kontakt. Han forteller hva bruktbilselgeren må si når han ringer til Stabell.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
BS:
Hallo Geir.
MS:
Hallo, hallo du. Jeg skulle bare oppdatere deg lynraskt. Jeg fikk akkurat en mail eller en sms fra han advokat-duden.
BS:
Ja, jeg bare henter ut en bil. Jeg skal ringe nå. Skal bare få parkert en bil.
MS:
Han bare; han stresser dette møtet, ikke sant. Som han da mener… hvor Arne har mulighet til å komme til Oslo neste uke mandag, tirsdag blablabla. Detaljer trenger ikke du å tenke på, men jeg har bare skrevet, purret, «du har ikke gitt meg noe svar», har jeg bare skrevet. Og så har jeg bare purret på deg, jeg har ikke fått tak i deg på en stund, ikke sant.
BS:
Ja, jeg ringer han, så da…
MS:
Men da vet du «at jeg på en måte har sendt deg en sms også, og spurt om…», ikke sant. Så «du får bare si at…»
BS:
Da få «jeg bare si at neste uke det kan jeg ikke, jeg er ikke i nærheten…»
MS:
Men «du bare sier at du…», ikke si det en gang. Bare si «at et møte sånn som situasjonen er nå er helt fullstendig uaktuelt. Du trenger ro og fred til å jobbe frem dette her, og trenger den tiden du er nødt for å ta. Nå er det blitt forsinkelser, og enten så fortsetter vi det arbeidet som du regner med å komme i mål med, eller så må vi bare av….»
BS:
«ellers så leverer jeg pengene tilbake»
MS:
Ja. Og da «er det ferdig, da gidder vi ikke mer. For du må ha ro». Flott.
BS:
Da gjør vi sånn.
Les hele samtalen

Senere på dagen sender Malthe-Sørenssen en tekstmelding:

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Har du fått ringt?

En advokat sender tekstmeldinger til Malthe-Sørenssen. Advokaten skriver at han står sammen med Stabell, og gir beskjed om at Stabell ønsker at Malthe-Sørenssen skal ringe.

Malthe-Sørenssen fortsetter å purre på bruktbilselgeren.

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Viktig. Ring.

9. april 2015

Malthe-Sørenssen og bruktbilselgeren snakker sammen.

Telefonsamtale
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren
MS:
Morn du.
BS:
Morn. Jeg har fått ringt en gang, men jeg har folk hele tiden. Jeg skal prøve litt nå etterpå også.
MS:
Suverent. Da var han vel opptatt selvfølgelig.
BS:
Jeg hadde ikke tid til å snakke med deg heller, så liksom…
MS:
Greit nok. Men det er bare litt viktig å bli ferdig med det, tenker jeg. Få parkert den driten, og slipper noe mer mas.
BS:
Jeg gjør det også jeg, Geir. Men du ser… Hvis jeg ikke tar telefonen nå i dag, og siden jeg ikke hadde telefonen i går, så har jeg fått sånn 38 telefoner, fordi jeg ikke hadde svart i går.
MS:
Det er bra det er trøkk, da. For ingenting er bedre enn det jobbmessig. Men prøv en gang til i ettermiddag, så er han helt sikkert på. Så får vi gitt den meldingen og blitt ferdig med det. […] snakker om bilder og biler og Thomas Ravelli (keeperen) […]
MS:
Gi meg en melding når du har fått gjort det, så snakkes vi.
BS:
Jeg gjør det. Hei. Hei.
Les hele samtalen

Utover dagen sender han flere tekstmeldinger til bruktbilselgeren:

SMS-utveksling
Malthe-Sørenssen
Bruktbilselgeren

Please husk å ringe …

9. april 2015 er den siste kontakten mellom Malthe-Sørenssen og bruktbilselgeren i det materialet som VG har tilgang til.

«Mail og tlf» står det i den siste tekstmeldingen som Malthe-Sørenssen sender til bruktbilselgeren.

I materialet kommer det aldri frem om bruktbilselgeren faktisk tar kontakt med Stabell og presenterer historien eller deler av historien som han og Malthe-Sørenssen snakker om i telefonsamtalene.

Eventuell videre telefonkontakten mellom Malthe-Sørenssen og Stabell er heller ikke kjent for VG.

Publisert: 12. februar 2016

Siste om Treholt-saken