12. desember 2016

Første julen i Norge

AVERØY (VG) Mens familien Alsaleh feirer jul i Norge, utspiller det seg en humanitær katastrofe i deres hjemland Syria. – Det er forferdelig å se hvordan verden snur ryggen til Aleppo, sier Lawrence (31).

– Det som skjer er forferdelig. Det er vanskelig for meg å sitte i Norge når Syria står i flammer, sier tobarnsfaren.

Familien Alsaleh kom til Norge for ett år siden. De syriske flyktningene Lawrence (31) og kona Daren (32) reiste fra et borgerkrigsherjet hjemland i 2014 mot en tryggere fremtid for sine to sønner Akram (6) og Amir (5).

VG følger familien på fire fra A til Å i asylprosessen.

TRYGGE: For første gang på fem år skal familien Alsaleh feire jul. Her er Lawrence sammen med kona Daren. De skal smake på norsk risengrynsgrøt, med sukker og kanel.
TRYGGE: For første gang på fem år skal familien Alsaleh feire jul. Her er Lawrence sammen med kona Daren. De skal smake på norsk risengrynsgrøt, med sukker og kanel. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG

Påvirkes av konflikten i hjemlandet

VG møter familien på juletrefest i den nye hjemkommunen Averøy. Mens barna synger og går rundt juletreet, henger det en mørk skygge over ansiktet til Lawrence. Han er bekymret. I hjemlandet hagler bombene ned over den syriske byen Aleppo, bare en time fra der familien hans bor.

Siden protestene mot regjeringen brøt ut i mars 2011 har mer enn fem millioner mennesker flyktet, ifølge Amnesty. Den siste uken har situasjonen vært spesielt prekær i Aleppo. For menneskene som bor her, i de stadig mindre opprørskontrollerte områdene, har de fire siste årene vært en desperat kamp for å holde seg i live. Av FN blir forholdene i byen beskrevet som ”en langsom reise ned i helvete”.

De siste to ukene har Assad-regimet og deres hovedallierte i Iran og Russland gjennomført en brutal og effektiv offensiv i bykrigen, som har vært fastlåst siden 2012. Opprørernes forsvarslinje rakner nå raskt. De siste ukene har regimet tatt kontroll over 80 prosent av Øst-Aleppo.

Bildene av utbombede hus, døde kropper og blodige barn har truffet verdensbefolkningen som et slag. Også familien Alsaleh.

– Verden svikter Aleppo og hele det syriske folket. Det gjør meg trist. Det eneste vi vil, er å bli kvitt en diktator, sier Lawrence.

HÅNDARBEID: Akram (6) og moren Daren (6) bruker små stempel til å lage mønster på hvite papirark. Seksåringen har lært seg hva de forskjellige symbolene heter på norsk.
HÅNDARBEID: Akram (6) og moren Daren (6) bruker små stempel til å lage mønster på hvite papirark. Seksåringen har lært seg hva de forskjellige symbolene heter på norsk. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG

– Hadde jeg vært alene, ville jeg reist tilbake til Syria

Lawrence syntes julen er spesielt vanskelig. Det er hardt for ham å snakke om foreldrene og søsknene i Syria. De har sjeldent elektrisitet og vinteren er kald.

– Hadde jeg vært alene, ville jeg reist tilbake til Syria, uten tvil. Men jeg har guttene, og Darren, sier Lawrence.

De siste årene har ikke brødrene Amir (5) og Akram (6) feiret jul. Da borgerkrigen brøt ut i hjemlandet Syria, ble tradisjoner byttet ut med en kamp for å overleve.

– De siste årene har det ikke vært noen grunn til å feire jul i Syria, sier Lawrence Alsaleh (31).

FOR BARNA: Lawrence ser at guttene Akram og Amir trives godt i Norge. De har fått nye venner, og føler seg tryggere enn på lenge. Men for ham er det vanskelig å se på utviklingen i Syria fra sidelinjen. Han føler på maktesløsheten over ikke å kunne hjelpe hjemlandet sitt.
FOR BARNA: Lawrence ser at guttene Akram og Amir trives godt i Norge. De har fått nye venner, og føler seg tryggere enn på lenge. Men for ham er det vanskelig å se på utviklingen i Syria fra sidelinjen. Han føler på maktesløsheten over ikke å kunne hjelpe hjemlandet sitt. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG

Feirer jul for første gang på fem år

Brødrene Amir og Akram går rundt juletreet og synger ”på låven sitter nissen”. De er lykkelig uvitende om det som foregår i farens hode.

Guttene trives her, forteller mamma Daren. Akram har begynt i en innføringsklasse på Bruhagen barneskole og Amir skal begynne i barnehage 2. januar. Samme måned skal hun og ektemannen starte med norskundervisning.

Dette blir den første julen familien Alsaleh feirer i Norge. Faktisk blir det den første julen de feirer på fem år.

NORSK TRADISJON: Alle barna, og de voksne som ville, fikk gå rundt juletre og synge
NORSK TRADISJON: Alle barna, og de voksne som ville, fikk gå rundt juletre og synge "så går vi rundt om en enebærbusk" på juletrefest. Lawrence ble stående bak å ta bilder av sønnene Akram og Amir. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG

– I flere år har juletradisjonen uteblitt som følge av krigen.

Lawrence husker sin siste julefeiring, for fem år siden. Desember 2011 var han på vei til bytorget i hjembyen Hama. Som hvert år, gledet han seg til å se juletreet. Den 50 meter høye grana, pyntet med levende lys, glitter og stjerne på toppen, som alltid samlet naboer og venner til sang og dans i måneden før jul.

Men treet var borte. I stedet var det bare brostein der grana skulle stått.

– I flere år har juletradisjonen uteblitt som følge av krigen. Man var redde for å lokke folk ut i gatene. Men i år er treet satt opp igjen, for første gang på fem år. Jeg tror folk har innsett at krigen vil vare. Livet må gå videre, sier Lawrence.

Akram har kommet og satt seg ved siden av faren. Han har funnet frem tegnesaker og stempel, og vil vise VG hva han har lært.

– Snø, stjerne og sol, sier han, og stempler symbolene på arket foran seg.

Faren smiler stolt. På skolen lærer sønnen norsk på rekordtid. Han kan allerede forstå og uttale langt flere ord en foreldrene.

KNOLL OG TOTT: Brødrene Akram og Amir er veldig forskjellige. Mens storebror Akram (til høyre) tar alt som er nytt og annerledes med et smil, er lillebror Amir litt mer skeptisk.
KNOLL OG TOTT: Brødrene Akram og Amir er veldig forskjellige. Mens storebror Akram (til høyre) tar alt som er nytt og annerledes med et smil, er lillebror Amir litt mer skeptisk. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG

Naboen stiller opp for familien

På juletrefesten får Akram og Amir smake på risengrynsgrøt og pepperkaker. Nabo Einar Lilleby, som familien Alsaleh leier av, er også tilstede. Han har vært mye sammen med familien siden de kom til Averøy. Lawrence har hjulpet Einar hjemme, og gjennom arbeidet lært ord som ”skruer”, ”spiker” og ”sag”.

Julaften skal familien feire i Ulsteinvik, som ligger ved Ålesund. En venn av Lawrence fra Syria bor her, sammen med kone og to barn.

HO-HO-HO: Etter å ha fått julegodt fra nissen kom Amir (5) gråtende bort til pappa. Han skjønte ikke hvorfor nissen kunne dele ut godteri, og ikke pakker. Det stemte ikke med det han var vant med fra hjemlandet.
HO-HO-HO: Etter å ha fått julegodt fra nissen kom Amir (5) gråtende bort til pappa. Han skjønte ikke hvorfor nissen kunne dele ut godteri, og ikke pakker. Det stemte ikke med det han var vant med fra hjemlandet. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Er sammen med venner og familie i julen

– Hva er jul for oss?

Lawrence tygger på spørsmålet. Tar en skje risgrøt, griner litt på nesa av den søtaktige smaken, og svarer:

– Det er en tid hvor familie og venner spiser god mat og synger. Vi spiser tradisjonell, syrisk salat og griller kjøtt. Barna er de eneste som får gaver. For de voksne er det viktigst å være sammen.

Familien Alsalehs historie

Klikk på en hendelse for å lese hele historien

10. november 2015

Første dag i Norge

Familien fra Syria registreres av politiet. Asylsøknaden til pappa Lawrence er et tastetrykk unna å overføres til Tsjekkia ved en feil. Les mer
7. desember 2015

Akuttmottak i Horten

Kravet om raskt å sende ut asylsøkere fra Afghanistan og Irak, betyr at syriske barnefamilier må vente lenger i uvisshet. Les mer
14. desember 2015

Familien må flytte til Kristiansund

Dyre hotell- og akuttplasser skal erstattes av billigere botilbud for over 12.000 asylsøkere de neste månedene. For familien Alsaleh ble flyttingen en nedtur. Les mer
8. mai 2016

Akram starter i barnehagen

«Vi mister to år på å vente – og det er lenge å vente for å starte et nytt liv». Den syriske flyktningfamilien Alsaleh kom til Norge i november med et pågangsmot. For hver måned, blir det mindre. Les mer
28. mai 2016

Intervjuet som kan avgjøre om de får opphold i Norge

VG fikk bli med Syria-familien på intervju: – Føles som å gå opp til eksamen. «Hvem er onklene dine, var du aktiv i borgerkrigen, er id-kortet ditt ekte?» Familien Alsalehs svar vil avgjøre deres skjebne. Les mer
1. august 2016

Nytt asylintervju: Måtte svare for militærbakgrunn

– Jeg har forklart alt om livet mitt fra dagen jeg ble født, til dagen i dag. Jeg forstår ikke hva mer de vil vite, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
24. oktober 2016

Godkjent oppholdstillatelse

– Endelig kom brevet. Brevet som sier at vi får bli i Norge, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
8. november 2016

Det nye hjemmet

– Med lua i hånden åpner syriske Amer (5) inngangsdøren til familiens nye hus. Dagen er kommet: Etter to år på flukt har de endelig kommet hjem. Les mer
12. desember 2016

Første julen i Norge

Mens familien Alsaleh feirer jul i Norge, utspiller det seg en humanitær katastrofe i deres hjemland Syria. – Det er forferdelig å se hvordan verden snur ryggen til Aleppo, sier Lawrence (31). Les mer