8. november 2016

Det nye hjemmet

AVERØYA (VG) Med lua i hånden åpner syriske Amer (5) inngangsdøren til familiens nye hus. Dagen er kommet: Etter to år på flukt har de endelig kommet hjem.

– Wow! Et dette sant?

Det er flyktningen Lawrence Alsaleh (31) som spør. Hakk i hel på sønnen Amer (5) tråkker han over terskelen og inn i eneboligen som skal bli familiens nye hjem på Averøya utenfor Kristiansund.

Lawrence er blank i øynene. Mannen som sjeldent går tom for ord, fremstår stum. Han tror ikke det han ser.

– Drømmehuset, stotrer han.

VG følger familien på fire fra A til Å i asylprosessen.

PÅ TUR: Akram (6) og Amer (5) er klare til å flytte. I matchende luer bærer de med seg kosebamsene ut i bilen.
PÅ TUR: Akram (6) og Amer (5) er klare til å flytte. I matchende luer bærer de med seg kosebamsene ut i bilen. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Flyktet for livet

Det er nøyaktig ett år siden familien Alsaleh kom til Norge. De syriske flyktningene Lawrence (30) og kona Daren (31) reiste fra et borgerkrigsherjet hjemland i 2014 mot en tryggere fremtid for sine to sønner Akram (6) og Amer (5).

Siden protestene mot regjeringen brøt ut i mars 2011 har mer enn fem millioner mennesker gjort det samme, ifølge Amnesty. Det blir anslått at rundt 400 000 mennesker har blitt drept siden konflikten i Syria startet.

LEDER AN: Amer (5) er førstemann inn i det nymalte, grå huset. Den lille gutten kan ikke tro synet som møter han. Med store øyne går han fra rom til rom i familiens nye enebolig.
LEDER AN: Amer (5) er førstemann inn i det nymalte, grå huset. Den lille gutten kan ikke tro synet som møter han. Med store øyne går han fra rom til rom i familiens nye enebolig. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Lawrence, Daren, Akram og Amer flyktet for livet over Middelhavet i gummibåter. De møtte stengte grenser i Europa og holdt på å gi opp flere ganger før de endelig kom til Norge 3. november 2015.

Det siste året har familien ventet på godkjent oppholdstillatelse. De har vært gjennom tøffe asylintervjuer og sovet på skumgummimadrasser på gulvet.

Totalt har de flyttet seks ganger. Både gigantmottaket i Råde, akuttmottaket i Horten og et desentralisert mottak i Kristiansund har vært deres adresse.

GLEDEN: Daren (til venstre) takker Eli Myrseh, som jobber frivillig for flyktningtjenesten på Averøya, for en fantastisk velkomst og det fine huset. På en dag har tobarnsmoren fått alt hun ønsket seg.
GLEDEN: Daren (til venstre) takker Eli Myrseh, som jobber frivillig for flyktningtjenesten på Averøya, for en fantastisk velkomst og det fine huset. På en dag har tobarnsmoren fått alt hun ønsket seg. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Reisen er over

365 dager. Ett år.

3. november 2015: Første dag i Norge.

3. november 2016: Nytt hjem.

Ventetiden er endelig over.

– Det er fantastisk. Dette er mye mer enn vi hadde drømt om, sier Lawrence, og klemmer kona Daren.

Hun står ved vinduet i familiens nye hjem med tårer i øynene. Blikket glir over stuen. Det hvite, nye kjøkkenet. Sofaen, blomstene, spisestuen. Og vedovnen – rommets hjerte.

Det er tanken på dette øyeblikket som har fått dem gjennom tunge stunder det siste året. Håpet om en dag å finne et sted de kan kalle hjem. Et sted de kan dekorere etter eget ønske. Hvor Daren kan henge bilder på veggene, og guttene kan sparke ball i hagen.

BARNEROMMET: Guttene Amer og Akram har fått hvert sitt rom i det nye huset. Her er de inne på Amer sitt rom, som er dekorert med typiske guttefarger, bamser og en fotball.
BARNEROMMET: Guttene Amer og Akram har fått hvert sitt rom i det nye huset. Her er de inne på Amer sitt rom, som er dekorert med typiske guttefarger, bamser og en fotball. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Det ringer på døren og Lawrence går for å åpne. Han blir møtt med en klem og en kurv nystekte kanelboller.

– Welcome to us, sier Synnøve Lilleby hjertelig.

Det et hun og ektemannen Einar som eier huset familien Alsaleh skal bo i. Det siste året har paret pusset opp eneboligen, som ligger vegg i vegg med deres eget hjem.

– Vi ønsket å leie ut til flyktninger fordi vi syntes de fortjener et godt sted å bo. Her på Averøya ser vi dem som en ressurs, ikke en belastning, sier Lilleby.

NYTT HJEM: Synnøve Lilleby ønsker Lawrence velkommen til eneboligen på Averøya. Med seg til familien har hun en kurv nybakte kanelboller.
NYTT HJEM: Synnøve Lilleby ønsker Lawrence velkommen til eneboligen på Averøya. Med seg til familien har hun en kurv nybakte kanelboller. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Tar vare på hverandre

Sammen med flyktningkonsulent i Averøy kommune, Marte Vassli, og medarbeiderne Eli Myrseth og Mari Sundal Seljehaug, har ekteparet Lilleby kommet for å ønske familien Alsaleh velkommen.

De neste dagene planlegger de å vise familien nærområdet. Skolen og barnehagen, matbutikken og lekeplassen – alt like i nærheten.

Eli Myrseth gleder seg. Hun jobber som frivillig for flyktningtjenesten på Averøya og er kjent for å ta godt imot enhver som kommer hitt.

– Jeg besøker alle flyktningene på øya, hjelper dem og passer barna. Mødrene kaller meg mamma og barna kaller meg bestemor. Det gir meg så mye varme i hjertet, sier hun.

VELKOMMEN INN: Da familien ankommer sitt nye hjem på Averøya har huseier allerede sørget for å sette navn på ringeklokken deres.
VELKOMMEN INN: Da familien ankommer sitt nye hjem på Averøya har huseier allerede sørget for å sette navn på ringeklokken deres. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Bare noen timer tidligere var Eli Myrseth og de andre fra flyktningtjenesten med da familien Alsaleh tok farvel med venner og kjente i Kristiansund.

På kort tid har familien rukket å knytte tette bånd til både ansatte ved mottaket, skolekamerater og naboer. Derfor føltes det både riktig og rart å skulle si ha det, forteller Lawrence.

AVSKJEDEN: De siste årene har livet til familien Alsaleh vært fylt med mange nye bekjentskap og rare øyeblikk. Her tar Lawrence farvel med en av de ansatte på Hero-mottaket i Kristiansund, som har hjulpet familien mye det siste halvåret.
AVSKJEDEN: De siste årene har livet til familien Alsaleh vært fylt med mange nye bekjentskap og rare øyeblikk. Her tar Lawrence farvel med en av de ansatte på Hero-mottaket i Kristiansund, som har hjulpet familien mye det siste halvåret. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Drømmehuset

To barnesykler, et titalls søplesekker med klær og kjøkkenutstyr, samt en slitt bagg med bilde av Justin Bieber. Det er ca. alt familien eier.

En flyttebil og fire sterke never senere var alt på veien.

Helt frem til Amer (5) ledet an inn i det nye huset, visste ikke familien hva de kunne vente seg. Men en ting er sikkert: De forventet ikke dette.

– Jeg kjenner på de samme følelsene som jeg gjorde da vi kjøpte vårt første hus i Syria i 2010. Daren kalte det drømmehuset. Nå kaller hun dette huset det samme, sier Lawrence, og smiler til kona.

Hun snakker ikke engelsk, men forstår mye og nikker til samtykke.

HJEMME: Daren sier ikke stort. Hun forstår engelsk, men snakker sjelden. Siden VG ble kjent med henne har vi sjeldent sett henne vise så mye følelser som hun gjorde da hun fikk se sitt nye hjem.
HJEMME: Daren sier ikke stort. Hun forstår engelsk, men snakker sjelden. Siden VG ble kjent med henne har vi sjeldent sett henne vise så mye følelser som hun gjorde da hun fikk se sitt nye hjem. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Snart skolestart

Barna Amer og Akram er allerede varme i trøya. De har fått hvert sitt rom med mønstrete gardiner, leker og tegnesaker.

Det er stor stas for to de to guttene, som har sovet på samme madrass det siste året.

I morgen starter en ny hverdag for familien. Akram gleder seg til å begynne i første klasse på Bruhagen barneskole. Han har allerede fått vite at det går en annen syrisk gutt i klassen hans. Amer begynner i barnehage, mens mamma og pappa skal starte på introduksjonskurs. Her skal de lære norsk og samfunnsfag.

LYKKE: Amer (5) klatrer opp på fanget til mamma Daren og gir henne en klem. Han er overlykkelig over endelig å ha fått sitt eget barnerom i Norge. Den siste tiden har familien på fire delt ett soverom.
LYKKE: Amer (5) klatrer opp på fanget til mamma Daren og gir henne en klem. Han er overlykkelig over endelig å ha fått sitt eget barnerom i Norge. Den siste tiden har familien på fire delt ett soverom. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Begynner på norsk-kurs

Huseier Einar Lilleby er blant dem som skal lære ekteparet norsk. Den pensjonerte norsklæreren hjelper for tiden til med undervisning i regi av kommunens flyktningtjeneste.

– Det er både givende og fint å kunne hjelpe, sier han.

– Vi skal gjøre vårt beste for å ta dem godt i mot.

Tre dager i uken vil Daren og Lawrence gå på skole i Kristiansund, en kort busstur unna. De resterende to kveldene vil de ha undervisningstimer på Averøya med Einar Lilleby.

RØRT: Med ansatte fra flyktninghjelpen, huseiere og VG stående rundt seg, ser Lawrence på oss med blanke øyne. «Endelig», er alt tobarnsfaren klarer å si.
RØRT: Med ansatte fra flyktninghjelpen, huseiere og VG stående rundt seg, ser Lawrence på oss med blanke øyne. «Endelig», er alt tobarnsfaren klarer å si. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Flyktningkonsulent Marte Vassli forteller at det i dag bor rundt 50 flyktninger på Averøya – mange av dem barn. Hun forteller at det er en glede å ønske familien Alsaleh velkommen til øya.

Vassli forteller at Daren og Lawrence begynner på introduksjonskurs 2. januar. Det varer i opp til to år, avhengig av hvor fort de lærer seg norsk.

Får pengestøtte

Familien Alsaleh får sosialhjelp fra NAV frem til de begynner på introduksjonskurs. Etter det får de støtte i de to årene kurset varer.

– Vi skal bruke disse to årene på å gjøre dem mest mulig selvstendig, sier Vassli.

– Etter det er håpet at de skal kunne klare seg best mulig selv.

Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Familien Alsalehs historie

Klikk på en hendelse for å lese hele historien

10. november 2015

Første dag i Norge

Familien fra Syria registreres av politiet. Asylsøknaden til pappa Lawrence er et tastetrykk unna å overføres til Tsjekkia ved en feil. Les mer
7. desember 2015

Akuttmottak i Horten

Kravet om raskt å sende ut asylsøkere fra Afghanistan og Irak, betyr at syriske barnefamilier må vente lenger i uvisshet. Les mer
14. desember 2015

Familien må flytte til Kristiansund

Dyre hotell- og akuttplasser skal erstattes av billigere botilbud for over 12.000 asylsøkere de neste månedene. For familien Alsaleh ble flyttingen en nedtur. Les mer
8. mai 2016

Akram starter i barnehagen

«Vi mister to år på å vente – og det er lenge å vente for å starte et nytt liv». Den syriske flyktningfamilien Alsaleh kom til Norge i november med et pågangsmot. For hver måned, blir det mindre. Les mer
28. mai 2016

Intervjuet som kan avgjøre om de får opphold i Norge

VG fikk bli med Syria-familien på intervju: – Føles som å gå opp til eksamen. «Hvem er onklene dine, var du aktiv i borgerkrigen, er id-kortet ditt ekte?» Familien Alsalehs svar vil avgjøre deres skjebne. Les mer
1. august 2016

Nytt asylintervju: Måtte svare for militærbakgrunn

– Jeg har forklart alt om livet mitt fra dagen jeg ble født, til dagen i dag. Jeg forstår ikke hva mer de vil vite, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
24. oktober 2016

Godkjent oppholdstillatelse

– Endelig kom brevet. Brevet som sier at vi får bli i Norge, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
8. november 2016

Det nye hjemmet

– Med lua i hånden åpner syriske Amer (5) inngangsdøren til familiens nye hus. Dagen er kommet: Etter to år på flukt har de endelig kommet hjem. Les mer
12. desember 2016

Første julen i Norge

Mens familien Alsaleh feirer jul i Norge, utspiller det seg en humanitær katastrofe i deres hjemland Syria. – Det er forferdelig å se hvordan verden snur ryggen til Aleppo, sier Lawrence (31). Les mer