24. oktober 2016

Godkjent oppholdstillatelse

– Endelig kom brevet. Brevet som sier at vi får bli i Norge, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31).

Lawrence vifter med papirarket. Brevet har en offisiell logo og er signert med et stempel. Selv om teksten er skrevet på norsk, forstår han budskapet. Dette har familien Alsaleh ventet på.

VG følger familien på fire fra A til Å i asylprosessen.

Lawrence Alsaleh (30), kona Daren Alhasen (31) og deres to sønner Akram (6) og Amer (4) har etterlatt seg alt de eier, og sagt farvel til foreldre, besteforeldre og søsken i hjembyen Hama i Syria.

– Jeg er her, men hjertet mitt er i Syria. Jeg har mistet nesten alt ved å dra. Men jeg har beholdt det viktigste, barna mine og Daren, sa Lawrence da VG møtte ham første gang.

GLEDE: Akram (6) og Amer (5) har fått vite at de skal bli i Norge. Begge guttene trives godt her. Akram går på skolen, mens Amer går i barnehagen. Nå får de snart også et permanent sted å bo.
GLEDE: Akram (6) og Amer (5) har fått vite at de skal bli i Norge. Begge guttene trives godt her. Akram går på skolen, mens Amer går i barnehagen. Nå får de snart også et permanent sted å bo. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Familien flyktet for livet i gummibåter over Middelhavet og forbi grensevakter i Slovenia, før de kom til Norge 3. november 2015. VG har fulgt dem gjennom registreringen i gigantmottaket i Råde, og videre til akuttplasser på hotell i Horten. Til slutt ble familien flyttet til et desentralisert asylmottak i Kristiansund.

Nå, etter ett år, har de endelig fått innvilget opphold og rett til bosetting i Norge.

Brevet kom samme uke som det ble bestemt at asylmottaket familien bor på i Kristiansund, skal legges ned. I stedet for å flytte to ganger, kan det hende familien nå bare har en flytting igjen.

– Jeg gleder meg til å få et hus som er vårt. Et hjem. Som vi kan dekorere som vi ønsker. Kanskje henge pynt på veggene, sier Lawrence.

Kona Daren nikker. Hun sier ikke stort, men ser drømmende ut i luften.

NY HVERDAG: Akram (6) har begynt i første klasse på Allanengen barneskole i Kristiansund. Her går han i en innføringsklasse sammen med åtte andre barn med utenlandsk bakgrunn.
NY HVERDAG: Akram (6) har begynt i første klasse på Allanengen barneskole i Kristiansund. Her går han i en innføringsklasse sammen med åtte andre barn med utenlandsk bakgrunn. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Nå bor familien i første etasje i et hus bestående av tre flyktningfamilier. I det ene rommet sover barna Akram (6) og Amer (5). Mamma og pappa bytter på en enkeltseng og en madrass i stua.

– Jeg er overrasket. Det tok lang tid. Barna ble veldig glade – nå kan vi endelig slå oss til ro, sier Lawrence, som er den eneste i familien som snakker engelsk.

Familien har nettopp fått beskjed fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om at deres status er endret fra asylsøkere til flyktninger, noe som gir dem rett til bosetting i en kommune.

– Egentlig er det politiet som underretter om positive vedtak, og advokatene som underretter om negative. Så kommer IMDI på banen med informasjon om bosetting, sier presserådgiver Vibeke Schjem i UDI.

Det er sol i Kristiansund. Tobarnsfaren Lawrence rusler opp bakken mot Allanengen barneskole. Her finner vi Akram (6) på fotballbanen. Med ballen foran seg løper han over gresset – lett som en fjær.

– Han er min lille Ronaldo, ler Lawrence.

Akram kaster seg om halsen på faren før han forsvinner inn på skolen etter ryggsekken. Seksåringen trives her. Han har fått venner og går i første innføringsklasse, hvor han lærer seg norsk på rekordfart. I dag kan han telle til ti, si hva han heter og hvor han kommer fra.

Lawrence er stolt.

ABC: Gjennom kortspill på data lærer Akram (6) og den andre barna i innføringsklasse en norsk.
ABC: Gjennom kortspill på data lærer Akram (6) og den andre barna i innføringsklasse en norsk. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

– Nå som vi har fått oppholdstillatelse kan vi komme med ett ønske. Ett ønske om vi vil bli boende her, eller flytte til en annen kommune.

Tobarnsfaren er usikker. Skulle han tatt avgjørelsen ut i fra hva han selv ønsker, ville han flyttet til et større sted. Et sted med mulighet for å studere ved et universitet og med et mangfold av jobber.

Men så ser han på Akram som roper «ha det» til klassekameratene og vandrer smilende over skolegården.

Saken fortsetter under annonsen

– Guttene trives her. Kristiansund er et trygt sted for dem å vokse opp. Jeg er usikker på om det er riktig å flytte dem igjen, sier Lawrence.

HOLDER SAMMEN: Familien Alsaleh har ventet lenge på svar om de kan bli i Norge. Nå har de endelig fått oppholdstillatelse og løfte om et nytt sted å bo.
HOLDER SAMMEN: Familien Alsaleh har ventet lenge på svar om de kan bli i Norge. Nå har de endelig fått oppholdstillatelse og løfte om et nytt sted å bo. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Vel hjemme er lunsjen servert. Daren har brukt flere timer på å tilberede måltidet. Det er stort sett dette hun bruker tiden på – matlaging. Og venting.

Etter ett år i Norge er barna de eneste som lærer norsk og omgås nordmenn. Lawrence bruker dagene sammen med andre syriske flyktninger. Han har fremdeles ikke smakt norsk mat eller lært andre ord enn «takk» og «god dag».

Daren handler mat, lager mat og venter på ungene. Timene blir lange. Først nå da familien har fått oppholdstillatelse vil de få lære seg norsk samfunnsfag og språk gjennom et introduksjonskurs.

Foreldrene til Lawrence, og brødrene og søsknene til Daren, bor fremdeles i hjembyen Hama. Det går ikke en dag uten at han savner dem.

– Pappa kommer aldri til å flytte derfra. Han vil dø i Syria. Jeg bekymrer meg for familien hver dag, sier Lawrence.

Den ellers så positive mannen blir blank i øynene når han snakker om hjemlandet. Han sier det er vanskelig å sitte i trygge Norge når bombene faller så tett på familien.

– Men vi er takknemlige for at vi endelig kan se fremover. I to år har livet vårt stått på vent. Nå kan vi begynne å leve igjen.

Saken fortsetter under annonsen

Familien Alsalehs historie

Klikk på en hendelse for å lese hele historien

10. november 2015

Første dag i Norge

Familien fra Syria registreres av politiet. Asylsøknaden til pappa Lawrence er et tastetrykk unna å overføres til Tsjekkia ved en feil. Les mer
7. desember 2015

Akuttmottak i Horten

Kravet om raskt å sende ut asylsøkere fra Afghanistan og Irak, betyr at syriske barnefamilier må vente lenger i uvisshet. Les mer
14. desember 2015

Familien må flytte til Kristiansund

Dyre hotell- og akuttplasser skal erstattes av billigere botilbud for over 12.000 asylsøkere de neste månedene. For familien Alsaleh ble flyttingen en nedtur. Les mer
8. mai 2016

Akram starter i barnehagen

«Vi mister to år på å vente – og det er lenge å vente for å starte et nytt liv». Den syriske flyktningfamilien Alsaleh kom til Norge i november med et pågangsmot. For hver måned, blir det mindre. Les mer
28. mai 2016

Intervjuet som kan avgjøre om de får opphold i Norge

VG fikk bli med Syria-familien på intervju: – Føles som å gå opp til eksamen. «Hvem er onklene dine, var du aktiv i borgerkrigen, er id-kortet ditt ekte?» Familien Alsalehs svar vil avgjøre deres skjebne. Les mer
1. august 2016

Nytt asylintervju: Måtte svare for militærbakgrunn

– Jeg har forklart alt om livet mitt fra dagen jeg ble født, til dagen i dag. Jeg forstår ikke hva mer de vil vite, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
24. oktober 2016

Godkjent oppholdstillatelse

– Endelig kom brevet. Brevet som sier at vi får bli i Norge, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
8. november 2016

Det nye hjemmet

– Med lua i hånden åpner syriske Amer (5) inngangsdøren til familiens nye hus. Dagen er kommet: Etter to år på flukt har de endelig kommet hjem. Les mer
12. desember 2016

Første julen i Norge

Mens familien Alsaleh feirer jul i Norge, utspiller det seg en humanitær katastrofe i deres hjemland Syria. – Det er forferdelig å se hvordan verden snur ryggen til Aleppo, sier Lawrence (31). Les mer