1. august 2016

Lawrence (31) på nytt asylintervju: Måtte svare for militærbakgrunn

– Jeg har forklart alt om livet mitt fra dagen jeg ble født, til dagen i dag. Jeg forstår ikke hva mer de vil vite, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31).

Lawrence tørker svetten fra pannen i den innestengte sommerluften i ett av Utlendingsdirektoratets (UDI) mange lokaler i Oslo sentrum. Han er blitt kalt inn til asylintervju nummer to.

VG følger ham, kona og de to sønnene fra A til Å i asylprosessen.

I slutten av mai var de alle inne til registering og intervju hos Politiets utlendingsenhet (PU) i Kristiansund, der de bor på et desentralisert asylmottak.

Lawrence sa den gang at det var som å ta oppkjøring og eksamen på én gang. Nå må han gjennom det samme på nytt.

Av de 2000 syriske asylsøkerne som allerede har fått vedtak, var det kun 200 som ble innkalt til asylintervju hos UDI. 1100 syrere venter fortsatt på registrering.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ikke uvanlig at syrere blir innkalt til intervju hos UDI, selv om det ofte holder med den informasjonen vi har fått fra PU etter fullregistreringen. I dette tilfellet var det spesielt militærbakgrunnen til Lawrence vi ønsket å høre mer om, sier Therese Bergwitz-Larsen, kommunikasjonsrådgiver i UDI.

Lawrence: – Jeg har ingenting å skjule

ALENETUR: Sønnene Akram (6) og Amer (5) er igjen i leiligheten i Kristiansund med kona Daren. Dette er første gang Lawrence ser Oslo, og hans andre flyreise.
ALENETUR: Sønnene Akram (6) og Amer (5) er igjen i leiligheten i Kristiansund med kona Daren. Dette er første gang Lawrence ser Oslo, og hans andre flyreise. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG
Fakta

Intervju av asylsøkere

  • PU kartlegger asylsøkerens identitet, grunnlag for å søke asyl og eventuell kriminell bakgrunn. Dette kalles fullregistrering.
  • På grunn av flyktningsstrømmen i fjor, rakk ikke PU å fullregistrere alle. I januar i år gjensto det 14.000 asylsøkere. Nå er tallet nede i cirka 4500 personer.
  • UDI fatter vedtak om oppholdstillatelse på bakgrunn av et asylintervju. UDI og PU er imidlertid blitt enige om at fullregistreringen kan erstatte asylintervjuet for de som trolig vil få opphold, eksempelvis syriske familier.
Kilder: PU og UDI

Tobarnsfaren går inn på et lite kontor sammen med saksbehandleren fra UDI og en arabisk tolk, som begge ønsker anonymitet av jobbhensyn.

Klokken er 09.10. Først drøye seks timer senere er asylintervjuet ferdig. VG får være til stede ved den innledende fasen.

– Formålet med intervjuet er å få klarhet i hva du har opplevd som har gjort at du forlot ditt hjemland, leser UDI-representanten opp fra bak en dataskjerm.

På spørsmål fra UDI, forteller han hvem han er: Syrisk araber fra Hama, sunnimuslim med beduin-tilhørighet, utdannet ingeniør og ansatt ved hjembyens svar på Mattilsynet.

Han nevner om lag ti ulike ID-papirer som kan bekrefte hans identitet, og viser frem kopiene han har brakt med i en plastlomme.

Les også: UDI mener det er trygt med Afghanistan-retur

Må tegne hjemstedet

– Fortell meg om ditt hjemsted, for å bekrefte din ID. Det er bare for å gi oss en idé, for du har allerede levert mye ID, sier saksbehandleren.

Lawrence griper pennen, og begynner å tegne nabolaget han og familien flyktet fra i Hama.

– Jeg kan beskrive det for deg. Alt. Fullstendig, sier 31-åringen besluttsomt.

Han tegner rundkjøringer. Skillet mellom nord og sør i bydelen. Moskeene. Skolene.

– Skal jeg fortsette, eller...? spør han etter noen minutter.

– Neida, du har levert nok nå, svarer den kvinnelige saksbehandleren.

Les også: Asylbarn får 14 kroner dagen

SPØRSMÅL/SVAR: Den arabiskspråklige tolken er bindeleddet mellom UDIs saksbehandler og asylsøkeren Lawrence.
SPØRSMÅL/SVAR: Den arabiskspråklige tolken er bindeleddet mellom UDIs saksbehandler og asylsøkeren Lawrence. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Frykter fengsel, krig og døden

De neste timene blir Lawrence stilt en rekke spørsmål om dagliglivet i Hama, og om da han tjenestegjorde i den syriske hæren.

– Det var så lett å svare, for alt dette har jo skjedd. Det er en sann historie, sier han senere til VG.

Saken fortsetter under annonsen

31-åringen har forklart at han var vernepliktig i 2004, og at han siden har stått i reserverestyrkene. Da han omsider ble innkalt til ny tjeneste sommeren 2015, tok han med seg familien og la ut på flukt.

Han fryktet å bli sendt i borgerkrigen, som nå har vart i over fem år, av Syrias diktator Bashar al-Assad.

Nå kan Lawrence og familien gå nye ventemåneder i møte. Å få svar på asylsøknaden om å få bli i Norge, tar tid.

– Jeg vet ikke hva som vil skje nå. Hvis det skjer noe dumt med oss, hvis jeg får negativt svar, blir det svært vanskelig for oss. I Syria har jeg tre valg: Fengsel, krig eller å bli drept, hevder tobarnsfaren.

Familien Alsalehs historie

Klikk på en hendelse for å lese hele historien

10. november 2015

Første dag i Norge

Familien fra Syria registreres av politiet. Asylsøknaden til pappa Lawrence er et tastetrykk unna å overføres til Tsjekkia ved en feil. Les mer
7. desember 2015

Akuttmottak i Horten

Kravet om raskt å sende ut asylsøkere fra Afghanistan og Irak, betyr at syriske barnefamilier må vente lenger i uvisshet. Les mer
14. desember 2015

Familien må flytte til Kristiansund

Dyre hotell- og akuttplasser skal erstattes av billigere botilbud for over 12.000 asylsøkere de neste månedene. For familien Alsaleh ble flyttingen en nedtur. Les mer
8. mai 2016

Akram starter i barnehagen

«Vi mister to år på å vente – og det er lenge å vente for å starte et nytt liv». Den syriske flyktningfamilien Alsaleh kom til Norge i november med et pågangsmot. For hver måned, blir det mindre. Les mer
28. mai 2016

Intervjuet som kan avgjøre om de får opphold i Norge

VG fikk bli med Syria-familien på intervju: – Føles som å gå opp til eksamen. «Hvem er onklene dine, var du aktiv i borgerkrigen, er id-kortet ditt ekte?» Familien Alsalehs svar vil avgjøre deres skjebne. Les mer
1. august 2016

Nytt asylintervju: Måtte svare for militærbakgrunn

– Jeg har forklart alt om livet mitt fra dagen jeg ble født, til dagen i dag. Jeg forstår ikke hva mer de vil vite, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
24. oktober 2016

Godkjent oppholdstillatelse

– Endelig kom brevet. Brevet som sier at vi får bli i Norge, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
8. november 2016

Det nye hjemmet

– Med lua i hånden åpner syriske Amer (5) inngangsdøren til familiens nye hus. Dagen er kommet: Etter to år på flukt har de endelig kommet hjem. Les mer
12. desember 2016

Første julen i Norge

Mens familien Alsaleh feirer jul i Norge, utspiller det seg en humanitær katastrofe i deres hjemland Syria. – Det er forferdelig å se hvordan verden snur ryggen til Aleppo, sier Lawrence (31). Les mer