8. mai 2016

«Vi mister to år på å vente – og det er lenge å vente for å starte et nytt liv»

KRISTIANSUND (VG) Den syriske flyktningfamilien Alsaleh kom til Norge i november med et pågangsmot. For hver måned, blir det mindre.

Akram (6) står ved bussholdeplassen i Kristiansund sentrum. I hånden har han busskortet med navnet og bildet sitt på. Klokken er 08.30, og han tripper i de svarte vinterskoene slik at luedusken dingler.

– Han er alltid så glad når han skal i dit, sier pappa Lawrence (31).

Etter to uker i Røsslyngveien kommunale barnehage, har seksåringen fra Syria fått seg en bestevenn, lært seg å telle til ti og forstå noe norsk.

Å bringe og hente Akram i barnehagen, er dagens eneste gjøremål for Lawrence, slik det er alle hverdager. Hjemme i leiligheten, som asylmottaksgiganten Hero disponerer, venter lillebror Amer (5), som ikke har fått barnehageplass, og mamma Daren (32).

Vente er stort sett det de gjør. Etter et halvt år i Norge, er Akram den eneste som lærer norsk og møter nordmenn i det daglige.

Den syriske familien Alsaleh kom som flyktninger til Norge 3. november i fjor. VG følger dem fra A til Å i asylprosessen.

STOREBROR: Akram lærer fort i Røsslyngveien barnehage. – Han er en smart gutt, sier pedagogisk leder Laila Skogsaas Schrøen.
STOREBROR: Akram lærer fort i Røsslyngveien barnehage. – Han er en smart gutt, sier pedagogisk leder Laila Skogsaas Schrøen. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Ofrer norsk for barnehage

Først ble familien registrert på ankomstmottaket i Råde i Østfold, så bodde de på et akuttmottak i Horten, før de i midten av desember ble flyttet til et desentralisert mottak i Kristiansund – i påvente av at asylsøknaden deres skal bli behandlet.

– Vi er hjemme hele dagen. Vi har ingen aktiviteter. Vi gjør det samme hver dag, sier Lawrence, som er den eneste som snakker engelsk i familien, og oppsummerer:

Bringe til barnehagen klokken 08.30, hente klokken 14, spise stor lunsj klokken 15. Kanskje fiske på kveldene. Pugge norske gloser når barna har lagt seg.

De voksne har fått tilbud om norskkurs to ganger i uken hver, men sier de ikke har råd til det på grunn av bringing og henting i barnehagen: De tar seg kun råd til to busskort (som Hero betaler halvparten av), men sier de behøver fire for å kunne møte logistikk-utfordringene det medfører å delta i undervisningen.

Arnfinn Nordbø, regionssjef i Hero Norge, forteller at Kristiansund mottakssenter jobber med å få på plass flere aktiviteter for beboerne.

– Vi har absolutt et godt tilbud i Kristiansund. Vi startet 1. desember i fjor, og det blir hele tiden bedre og bedre. Det kommer enda mer, lover han.

Les også: Listhaug vil lære flyktningene norsk folkeskikk

LILLEBROR: Amer må leke alene når Akram er i barnehagen. Han ser på tegneserie på mobilen inne på barnerommet.
LILLEBROR: Amer må leke alene når Akram er i barnehagen. Han ser på tegneserie på mobilen inne på barnerommet. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG
LUNSJ: Daren bruker flere timer på å tilberede dagens hovedmåltid: Lunsj bestående av tabbouleh, hummus, mutabal og kikertsuppe.
LUNSJ: Daren bruker flere timer på å tilberede dagens hovedmåltid: Lunsj bestående av tabbouleh, hummus, mutabal og kikertsuppe. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Hjemlengsel

Lawrence lyser opp hver gang sønnene stråler mot ham med narraktige blikk og fniser mellom melketenner. Men han er mørk under øynene etter å ha sittet oppe om natten.

Hjemme i den syriske storbyen Hama stod han opp klokken 04.30 for å dra på jobb som matsikkerhetsingeniør. Nå har han ingenting å stå opp for, ingenting å gjøre som fordrer nattesøvn, sier han.

Mens kona Daren varter opp med arabisk kaffe, sukret te, hjemmelagde kaker, nøtter og frukt, tar Lawrence oss med til Hamas gater gjennom en video på tv-en. Han peker: «Der er jobben min. Der er Akrams barnehage. Der jobbet kona mi».

– Jeg blir så trist av å se. Jeg får mest lyst til å bare gråte, sier 31-åringen.

Selv om familien savner Syria, glemmer de aldri hvorfor de flyktet. Lawrence viser frem et satellittbilde av nabolaget på Google maps. Sønderbombet. Bare skall igjen.

SYRIA I STUEN: Lawrence viser hjembyen Hama på tv, mens kona hakker en persillebunt til lunsjen.
SYRIA I STUEN: Lawrence viser hjembyen Hama på tv, mens kona hakker en persillebunt til lunsjen. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

«Håper vi kan redde fremtiden vår»

– Da vi kom til Norge, følte vi oss trygge og glade. Nå er vi trette av å vente. Jeg håper asylprosessen kan gå fortere. Det hadde vært bra for oss å komme i gang med det nye livet, hvis vi får lov til å være i Norge, sier Lawrence, og legger til:

– Vi mister nesten to år av livet vårt på å vente – og det er lenge å vente for å starte et nytt liv. Vi har lyst til å gjøre noe. Å bidra.

NYSGJERRIG: Amer skulle ønske han også kunne gå i barnehagen, ifølge foreldrene.
NYSGJERRIG: Amer skulle ønske han også kunne gå i barnehagen, ifølge foreldrene. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Les også: På dette asylmottaket er asylsøkerne selv sjef

– Hva ønsker dere å gjøre?

– Vi mistet alt i hjemlandet vårt. Jeg håper at vi kan redde fremtiden vår. At vi kan begynne nye liv, nye jobber, få godkjent utdanningen og at sønnene mine går på skolen, svarer Lawrence.

Derfor tar det lang tid

Her er utlendingsmyndighetenes forklaring på ventetiden for den syriske familien på fire:

Hos Utlendingsdirektoratet (UDI) ligger fortsatt cirka 18.500 asylsøknader ubehandlet. 7300 av dem har oppgitt å være syrere, som i gjennomsnitt må vente inntil åtte måneder på å få asylintervju eller full id-registrering hos politiet.

– UDI har ansatt i underkant av 200 nye saksbehandlere hittil i 2016, og de skal behandle søknader om beskyttelse. Vi samarbeider også med Politiets utlendingsenhet (PU), slik at PU nå tar utvidet registrering av syriske borgere i stedet for at UDI tar asylintervju. Dette bidrar til å redusere ventetiden, sier Hanne Jendal, direktør for asylavdelingen i UDI.

Håvard Johnsen Bekk, fungerende avdelingsleder for registrering og identitetsfastsettelse i PU, forklarer at de har prioritert «tyngre saker» med hensyn til kriminalitetsforebygging og samfunnssikkerhet. Dermed gjenstår full id-sjekk av 6400 asylsøkere.

– Vi tar sikte på å være ferdig med fullregistreringene cirka 1. juli, sier han til VG.

Etter intervjuet, må asylsøkere fra Syria vente inntil syv måneder på å få svar på om de får avslag eller opphold, ifølge UDI.

Dersom de får midlertidig opphold, må barnefamilier vente ytterligere 4,6 måneder i gjennomsnitt før de får flytte til den kommunen de skal bo i. Enkelte asylsøkere må vente i over ett år, viser tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). I utgangen av mars ventet 3262 flyktninger på bosetting. Blant dem var det 253 familier.

– Etter at de har fått vedtak, må mottakene kartlegge dem og bosettingsintervju dem. Så må IMDi finne en egnet kommune, som igjen må finne en egnet bolig og tilbudene de trenger, forklarer Bjørn Holden, assisterende direktør i IMDi.

Han sier at barnefamilier blir prioritert, og at de forsøker å bosette alle innen skolestart.

Les også: Her er regjeringens asylinnstramminger

UTELEK: Lawrence har kjøpt en sykkel til guttene for 20 kroner. Amer sykler rundt og rundt på takterrassen i blokken.
UTELEK: Lawrence har kjøpt en sykkel til guttene for 20 kroner. Amer sykler rundt og rundt på takterrassen i blokken. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Familien Alsalehs historie

Klikk på en hendelse for å lese hele historien

10. november 2015

Første dag i Norge

Familien fra Syria registreres av politiet. Asylsøknaden til pappa Lawrence er et tastetrykk unna å overføres til Tsjekkia ved en feil. Les mer
7. desember 2015

Akuttmottak i Horten

Kravet om raskt å sende ut asylsøkere fra Afghanistan og Irak, betyr at syriske barnefamilier må vente lenger i uvisshet. Les mer
14. desember 2015

Familien må flytte til Kristiansund

Dyre hotell- og akuttplasser skal erstattes av billigere botilbud for over 12.000 asylsøkere de neste månedene. For familien Alsaleh ble flyttingen en nedtur. Les mer
8. mai 2016

Akram starter i barnehagen

«Vi mister to år på å vente – og det er lenge å vente for å starte et nytt liv». Den syriske flyktningfamilien Alsaleh kom til Norge i november med et pågangsmot. For hver måned, blir det mindre. Les mer
28. mai 2016

Intervjuet som kan avgjøre om de får opphold i Norge

VG fikk bli med Syria-familien på intervju: – Føles som å gå opp til eksamen. «Hvem er onklene dine, var du aktiv i borgerkrigen, er id-kortet ditt ekte?» Familien Alsalehs svar vil avgjøre deres skjebne. Les mer
1. august 2016

Nytt asylintervju: Måtte svare for militærbakgrunn

– Jeg har forklart alt om livet mitt fra dagen jeg ble født, til dagen i dag. Jeg forstår ikke hva mer de vil vite, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
24. oktober 2016

Godkjent oppholdstillatelse

– Endelig kom brevet. Brevet som sier at vi får bli i Norge, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
8. november 2016

Det nye hjemmet

– Med lua i hånden åpner syriske Amer (5) inngangsdøren til familiens nye hus. Dagen er kommet: Etter to år på flukt har de endelig kommet hjem. Les mer
12. desember 2016

Første julen i Norge

Mens familien Alsaleh feirer jul i Norge, utspiller det seg en humanitær katastrofe i deres hjemland Syria. – Det er forferdelig å se hvordan verden snur ryggen til Aleppo, sier Lawrence (31). Les mer