7. desember 2015

Syriske barnefamilier må vente lenger i mottak

HORTEN (VG) Kravet om raskt å sende ut asylsøkere fra Afghanistan og Irak, betyr at syriske barnefamilier må vente lenger i uvisshet.

Ved resepsjonen i Horten Næringspark Hotell, som nå fungerer som akuttmottak for asylsøkere, flokker folk seg rundt informasjonsskrivet fra Utlendingsdirektoratet (UDI), som ligger på skranken.

Les også: Derfor kutter UDI ut rådyre akuttplasser

Der står det at irakiske asylsøkere fra kurdiske områder og Bagdad vil bli prioritert ved innkalling til asylintervju, mens alle andre må innstille seg på å vente.

Det som ikke står er at dette gjøres fordi sjansen for å få opphold er mindre for denne gruppen, fordi dette anses for å være «trygge områder i Irak».

Sjansen for å få opphold er også liten for asylsøkere fra Afghanistan, særlig for enslige menn.

HVA ER TIL MIDDAG? Matpausene er høydepunktet i ensformige dager på akuttmottaket.
HVA ER TIL MIDDAG? Matpausene er høydepunktet i ensformige dager på akuttmottaket. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Lengre venting, større mulighet

Det betyr at Lawrence Alsaleh (30), kona Daren Alhasen (31) og deres to sønner Akram (5) og Amer (4) fra Syria trolig er blant de heldige. De vet det bare ikke.

– Siden vi ble flyttet fra registreringen og hit til Horten har vi ikke fått noen informasjon om hva som er det neste skrittet, sier Lawrence.

– Vi er veldig glade for å være trygge, men det er utmattende å vente uten å vite hva vi venter på, eller hvor lenge, sier Daren.

Familien har sagt ja til å la VG følge dem fra A til Å i asylprosessen. Den første artikkelen handlet om ankomsten deres ved gigantmottaket i Råde.

FØLGES AV VG: Amer (4) viser den første artikkelen VG lagde om familien.
FØLGES AV VG: Amer (4) viser den første artikkelen VG lagde om familien. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Les også: Syria-familien nær ved å splittes opp etter tastefeil

Vi skal følge dem gjennom asylintervjuet, og videre mot at de enten får avslag, eller får opphold og bosetting i Norge.

Men i løpet av høsten har ventetiden fram til familien vet mer, blitt mye lengre. Syrere som har søkt asyl blir innkalt til intervju av UDI etter rundt fem måneder.

Saken fortsetter under annonsen

– Med det store antallet asylsøkere som kommer, er vi nødt til å prioritere enkelte grupper foran andre, og noen må dessverre vente lenge, sier Therese Bergwitz-Larsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i UDI.

– Vi prioriterer først og fremst avslagssakene, for å gi tydelige signaler og forebygge ankomster av asylsøkere uten beskyttelsesbehov. Derfor må asylsøkere fra Eritrea og Syria vente lengre enn mange andre, fortsetter hun.

SNART MATPAUSE: Daren hviler øynene mens hun venter på å få slippe inn i mathallen.
SNART MATPAUSE: Daren hviler øynene mens hun venter på å få slippe inn i mathallen. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Les også: Slik er Syria-flyktningenes første natt i Norge

Eritreere må vente rundt syv måneder på asylintervju, mens asylsøkere fra Sudan og Etiopia må vente klart lengst – henholdsvis 13 og 12 måneder går fra de søker asyl, til de kan forvente å komme på intervju.

For familien Alsaleh er tiden på akuttmottak en mulighet til å hvile ut.

– Jeg var veldig fysisk og psykisk utmattet etter de 21 dagene med intens flukt fra Syria til Norge. Jeg er fortsatt trøtt hele tiden, sier Daren.

Les også: Flyktningene har fått mottaksplass i fjellheimen

PÅ HOTELL: Familien på fire er godt fornøyde med et hotellrommet de har fått. Akram (5) leker med pappas telefon, mens mamma Daren går gjennom noen dokumenter som skal sendes til UDI.
PÅ HOTELL: Familien på fire er godt fornøyde med et hotellrommet de har fått. Akram (5) leker med pappas telefon, mens mamma Daren går gjennom noen dokumenter som skal sendes til UDI. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Vil gå på skole

De to rastløse sønnene er fulle av energi. Eldstemann Akram hadde begynt på skolen en måned før flukten, og kan allerede lese og skrive på arabisk. Han spør når han kan få begynne på skole i Norge.

Amer, som er litt over ett år yngre har ikke vært så interessert i lesing ennå, men kikker med store øyne på bildene av seg selv i VG-artikkelen om deres første dag i Norge.

NY VIRKELIGHET: Amer (4) og Akram (5) prøver å få oppmerksomhet fra pappa Lawrence, som ser den britiske statsministeren David Cameron snakke om terrortrusselen på tv.
NY VIRKELIGHET: Amer (4) og Akram (5) prøver å få oppmerksomhet fra pappa Lawrence, som ser den britiske statsministeren David Cameron snakke om terrortrusselen på tv. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Da VG, via pappa Lawrence, spør Amer om han vet hvorfor han er i Norge nå, holde han hendene opp i luften som om han har et gevær.

– Vi måtte flykte fra lyden av alle skuddene, forklarer fireåringen.

Saken fortsetter under annonsen

Merker økt skepsis

Familien har merket at skepsisen til asylsøkere har økt i Norge den siste tiden, og pappa Lawrence frykter at terrorangrepene i Paris skal forverre situasjonen.

– Disse onde menneskene er de samme som førte til at vi flyktet fra Syria. Mange i Daesh (arabisk for IS, journ.anm.) er fremmedkrigere fra hele verden. De bruker et falskt bilde av islam, sier Lawrence.

– Men jeg håper at når dere har levd sammen med oss en stund, så vil nordmenn se at det også finnes gode mennesker fra Syria, som elsker livet og vil leve i fred.

BÅTFLYKTNINGER: Familien flyktet fra Tyrkia til Hellas i gummibåt. Nå bor de på akuttplass på hotell i Horten, i påvente av asylintervju med UDI. VG skal følge dem gjennom asylprosessen.
BÅTFLYKTNINGER: Familien flyktet fra Tyrkia til Hellas i gummibåt. Nå bor de på akuttplass på hotell i Horten, i påvente av asylintervju med UDI. VG skal følge dem gjennom asylprosessen. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Familien Alsalehs historie

Klikk på en hendelse for å lese hele historien

10. november 2015

Første dag i Norge

Familien fra Syria registreres av politiet. Asylsøknaden til pappa Lawrence er et tastetrykk unna å overføres til Tsjekkia ved en feil. Les mer
7. desember 2015

Akuttmottak i Horten

Kravet om raskt å sende ut asylsøkere fra Afghanistan og Irak, betyr at syriske barnefamilier må vente lenger i uvisshet. Les mer
14. desember 2015

Familien må flytte til Kristiansund

Dyre hotell- og akuttplasser skal erstattes av billigere botilbud for over 12.000 asylsøkere de neste månedene. For familien Alsaleh ble flyttingen en nedtur. Les mer
8. mai 2016

Akram starter i barnehagen

«Vi mister to år på å vente – og det er lenge å vente for å starte et nytt liv». Den syriske flyktningfamilien Alsaleh kom til Norge i november med et pågangsmot. For hver måned, blir det mindre. Les mer
28. mai 2016

Intervjuet som kan avgjøre om de får opphold i Norge

VG fikk bli med Syria-familien på intervju: – Føles som å gå opp til eksamen. «Hvem er onklene dine, var du aktiv i borgerkrigen, er id-kortet ditt ekte?» Familien Alsalehs svar vil avgjøre deres skjebne. Les mer
1. august 2016

Nytt asylintervju: Måtte svare for militærbakgrunn

– Jeg har forklart alt om livet mitt fra dagen jeg ble født, til dagen i dag. Jeg forstår ikke hva mer de vil vite, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
24. oktober 2016

Godkjent oppholdstillatelse

– Endelig kom brevet. Brevet som sier at vi får bli i Norge, sier den syriske flyktningen Lawrence Alsaleh (31). Les mer
8. november 2016

Det nye hjemmet

– Med lua i hånden åpner syriske Amer (5) inngangsdøren til familiens nye hus. Dagen er kommet: Etter to år på flukt har de endelig kommet hjem. Les mer
12. desember 2016

Første julen i Norge

Mens familien Alsaleh feirer jul i Norge, utspiller det seg en humanitær katastrofe i deres hjemland Syria. – Det er forferdelig å se hvordan verden snur ryggen til Aleppo, sier Lawrence (31). Les mer