Forsvarsadvokat Amir Mirmotahari ba torpedoen kidnappe og dope ned et voldtektsoffer. Målet var å holde henne unna rettssalen – slik at klienten hans gikk fri.

VGTV: Hør lydopptaket hvor han bestiller kidnappingen

– Siden hun er en junkie-dame så er det liksom ikke så nøye. Folk gjør ikke noe med det, ikke sant. Våkner opp med en dose, ikke sant.

Det er 20. mai i 2015. Amir Mirmotahari (38) snakker rolig og behersket i lokalene til advokatfirmaet han eier og driver i Oslo.

Mannen han snakker til har to dråper tatovert under høyre øye. Torpedoen Raein Rueintan (35) er dømt for narkotika, vold og trusler.

Temaet for møtet tåler ikke dagens lys. Men det advokaten ikke aner, er at det blir gjort opptak av alt som blir sagt. Mirmotahari fortsetter:

– Jeg trodde at du, med din bakgrunn, kanskje hadde noen løsningsmuligheter. Hvordan er det hvis man skal kidnappe med seg en person for noen dager?

Det er en uke til Mirmotahari skal forsvare den ene av de to rumenske mennene som i august 2013 banket opp og voldtok en kvinne i 40-årene.

Offeret har i mange år vært en del av det tunge rusmiljøet. Når rettssaken nærmer seg sliter påtalemyndigheten med å få tak i henne.

Advokaten øyner en mulighet for at klienten hans skal slippe straff.

– De har sagt at hvis hun ikke stiller opp, så henlegger de hele saken. Så hvis dama ikke stiller, så blir det ikke noen rettssak, sier Mirmotahari.

August i 2013 nærmet seg slutten. For kvinnen i 40-årene hadde det siste året vært en enorm prøvelse, men hun hadde klart å holde seg rusfri. Dette var en av de dårlige dagene.

Hun var ute og gikk i Oslo. Hun var lei seg, drakk alkohol. Men hun brukte ikke narkotika.

I trappen ved kulturkirken Jakob, et kjent samlingssted for rusmisbrukere, kom hun i kontakt med to menn. De hadde litt whisky som de delte med henne. Hun gikk med dem videre oppover Akerselva. De virket snille, men ved det gamle huset langs elven ble hun brått dratt inn i bakgården.

Mennene dro henne videre ned en steintrapp, slo henne gjentatte ganger i hodet med knyttet neve. Den ene av dem tok kvelertak på henne. Hun strittet imot og krysset benene, men var ikke sterk nok.

Mennene byttet på å voldta henne.

På Overgrepsmottaket ble DNA-et til begge mennene sikret. Dagen etter voldtekten klarte ikke kvinnen mer. Hun tok to overdoser. Begge gangene ble livet hennes reddet på legevakten.

I drømmene ble hun voldtatt gang på gang, har hun senere forklart.

Det ble flere overdoser i tiden som fulgte.

Etter jusstudiene pekte pilen opp for Amir Mirmotahari. Karrieren startet hos det anerkjente advokatfirmaet Hjort, før den fortsatte som dommerfullmektig i Asker og Bærum tingrett. Den norsk-iranske 38-åringen hadde også skrevet bok og forelest om menneskerettigheter.

I 2008 startet han opp Advokatfirmaet Pharos. Det mellomstore advokatfirmaet har i dag syv ansatte og lokaler i fjerde etasje i en bygård midt i Oslo. Eksklusive Hotel Bristol er nærmeste nabo. Mirmotahari er advokatfirmaets eier, styreleder og daglige leder.

De siste årene har 38-åringen etablert seg som forsvarsadvokat. Han har mange klienter og full timeplan. Etter at Mirmotahari giftet seg med advokatkollega og eiendomsarving Racha Maktabi (41), er han også blitt stor innen eiendom. Ekteparet forvalter verdier for minst hundre millioner kroner.

På et tidspunkt gikk torpedoen Raein Rueintan ut av Ullersmo fengsel som en fri mann.

– Det var den første dagen etter fengsel. Jeg lette etter en leilighet. Amir (Mirmotahari) sa at han hadde en leilighet i Fredrikstad, men det bodde to leietagere der. Så jeg måtte dra dit og ordne saken, kaste dem ut, forteller Rueintan til VG.

Les også: I januar ble Amir nektet adgang til Oslo fengsel

«Ryddejobben» i leiligheten skal ha vært det første av flere oppdrag han fikk av advokaten sin.

– Han kom hele tiden med en ny torpedosak, sier Rueintan.

VG har sporet opp torpedoen i Iran. Han er uttransportert med varig innreiseforbud til Norge. I Oslos underverden ble 35-åringen bare kalt «Tony». Den kriminelle CV-en hans er lang, og han er tidligere straffedømt for narkotika, vold og trusler.

Den siste dommen fikk han for å ha truet politiet med et ladet skytevåpen etter en vill biljakt og gisselsituasjon. Han har også tette bånd til andre tunge kriminelle, blant annet var han på åstedet da kameraten hans henrettet en mann på åpen gate på Bislett i 2011.

Ifølge torpedoen kom Mirmotahari for det meste til ham med «småsaker» knyttet opp til eiendomsvirksomheten.

– Men til slutt kom han med en stor sak. Det var den kidnappingen, forteller Rueintan.

Politiet tok en rumensk mann for voldtekten av kvinnen i 40-årene langs Akerselva. Mirmotahari var forsvareren hans og ble betalt av det offentlige for å ivareta rettssikkerheten hans. Rettssaken skulle egentlig starte i februar 2015, men voldtektsofferet møtte ikke og hele saken ble utsatt.

Ny dato ble satt til 27. mai samme år, og Oslo tingrett besluttet at kvinnen i 40-årene skulle pågripes i forkant av rettssaken for å sikre hennes forklaring.

Politispanere fikk oppgaven med å finne henne. Men ifølge lydopptaket ville Mirmotahari finne henne først.

Skru på lyd og hør samtalen med torpedoen

– Hvis de treffer henne, ikke mandag, men tirsdag, så tar de henne bare med seg. Det er derfor jeg tenkte at dersom man denne uken… For politiet gjør ingenting denne uken.

I samtalen går det frem at advokaten mente det hastet med gjennomføringen av planen. Møtet med torpedoen var 20. mai – bare syv dager før voldtektssaken på ny skulle opp for retten.

Opptaket forteller at Mirmotahari leser opp innhold fra etterforskningsdokumenter til torpedoen. Voldtektsofferets daværende adresse i Oslo er en av tingene han leser opp.

Så tilbyr advokaten 20.000 kroner for fullført jobb. På opptaket sier Mirmotahari at den rumenske mannen han forsvarer er informert om prisen. Det fremstår som om klienten er den som vil ende opp med regningen for utført oppdrag.

– Dette er første gang jeg hører om dette, sier den rumenske mannen. Han sitter i det norske fengselet Norgerhaven i Nederland. VG snakker med ham på telefon.

– Jeg har aldri kjent til planer om noen kidnapping. Jeg har heller aldri tilbudt noen penger for dette, sier rumeneren.

De siste ukene har VG også gjennomført flere intervjuer med torpedoen Raein Rueintan i Iran.

– Hva ville Mirmotahari at du skulle gjøre med voldtektsofferet?

– Han viste et bilde. Han viste saksdokumentene. Han ville at jeg skulle kidnappe henne og dope henne ned, sier Rueintan til VG.

Ifølge torpedoen hadde kidnappingen blitt diskutert i flere telefonsamtaler i forkant av møtet.

– Hvis jeg hadde sagt ja, så ville voldtektsofferet ha blitt kidnappet, sier Rueintan.

Men det ble aldri gjennomført noen kidnapping. Torpedoen forklarer at selv for ham gikk det en grense.

– Jeg følte meg så presset av Amir (Mirmotahari). Jeg så ikke noen annen mulighet enn å ta opp samtalen for å stoppe planene hans.

Samtalen mellom Amir og torpedoen

Mirmotahari:
[…]Hun der junkien. Hun har jo anmeldt klienten for voldtekt.[…]
Mirmotahari:
Også ble det hovedforhandling, hun møtte ikke opp, så saken måtte avlyses. Hun ville ikke komme inn for å forklare seg. […]
Mirmotahari:
Nå er det igjen berammet en ny hovedforhandling nå i neste uke. […]
Mirmotahari:
Problemet er at hun har ikke noe telefonnummer, så politiet og ingen klarer å få tak i henne. […]
Mirmotahari:
Så vi må prøve å få tak i henne. Og jeg har sagt til klienten at han må betale 20.000 kroner for at du skal gjøre de greiene her. […]
Mirmotahari:
Jeg tenkte at vi skulle klart å finne hun dama. Så vet vi at det er hovedforhandling i neste uke – 26., 27. og 28. […]
Mirmotahari:
Jeg vet ikke… jeg trodde du var, at dette liksom, med din bakgrunn, så kanskje du hadde noen løsningsmuligheter. Men hvordan er det hvis man på en måte skal kidnappe med seg en person for noen dager? […]
Mirmotahari:
Siden hun er junkie-dame så er det liksom ikke så nøye med… folk gjør ikke noe med det, ikke sant. Våkner opp med en dose, ikke sant. Og så går man og sjekker blodet hennes, hun var jo ruset som bare faen, ikke sant. Også sier hun: «Jeg har blitt kidnappet» – ja, men «hvem», «hvordan», hun husker jo ingenting, ikke sant. Bare våkner opp et annet sted. Så… men det er liksom det å få en person til å være bort eller sove i tre dager. […]
Mirmotahari:
Nei, for jeg hadde jo håpet på at man liksom den dagen før den dagen kunne ha lurt henne med ett eller annet sted. Men nå har jo politiet… nå kom det jo mail nå at de har tenkt til å begynne allerede to dager i forveien, og da blir det vanskelig å holde på henne i tre-fire dager.
Torpedo:
Ok.
Mirmotahari:
Det er…
Torpedo:
Men ehh…[…]
Mirmotahari:
Et alternativ er bare å skremme henne, bare si at: «du skal møte opp i retten…» og liksom bare… ehh… «ikke våg å møte opp i retten», liksom. […]
Mirmotahari:
Ja, hva skal man si til en person da? «Vi vet hvor du bor, vi vet hvor du gjemmer deg. Jeg vet du bor hos vennen din, kjæresten din. Vi vet hvor han bor». Så… og så si «vi kommer til deg i neste uke, på besøk hjemme hos deg og vennen din. Jeg tror du bør oppholde deg… jeg tror du bør dra ut av Oslo». […]
Mirmotahari:
For den har vært utsatt nå to ganger, og statsadvokaten er ganske forbannet på henne, fordi hun har ikke villet stille opp. Så det er derfor de er så forbannet på henne. Og har sagt at hvis hun ikke stiller opp en gang til, da henlegger vi hele saken. Så hvis hun på en eller annen måte ikke stiller opp, så blir det ikke noen rettssak.
Les hele samtalen
Saken fortsetter under annonsen

Det er gått et år siden de var i retten sammen, men nå får ikke bistandsadvokat Grethe Larsen lenger tak i klienten sin.

Kvinnen i 40-årene har ikke mobiltelefon, og bor ikke på noen av de tre siste adressene som er registret på henne i Folkeregisteret. Hun beskrives som tynn, med blondt hår til skuldrene. Det finnes ikke bilder av henne.

Fra Brugata til sprøyteluken i Storgata er det 300 meter. Det ene stedet kjøpes dop, på det andre skaffes rene sprøyter. Det tar noen dager, men det er på denne strekningen VG finner henne i slutten av mai.

Hun står der på fortauet i stripete genser og jeans. Sekken ser tyngre ut enn henne.

– Jeg har sovet på loftet i en bygård de siste dagene, men nå har noen satt på en hengelås på døren til loftsboden. I natt sov jeg i en trapp, forteller hun.

På møterommet hos bistandsadvokaten forteller kvinnen om tiden etter kvelden ved det gamle huset langs Akerselva.

– Jeg hadde lyst til å ta livet mitt. Jeg syntes jeg hadde opplevd nok. Jeg hadde gått av metadon og blitt nykter, fått meg leilighet. Alt begynte å komme på plass. Så skulle alt rase sammen som et korthus. Jeg brukte sprøyterommet for å prøve å dø, rett og slett, sier kvinnen.

Hun sier krenkelsen er umulig å forstå for utenforstående.

– Det er så vondt og nedverdigende. Helt jævlig. Jeg har bare lyst til å glemme.

Før rettssaken i fjor ble kvinnen i 40-årene pågrepet av politiet og tatt med til Oslo tingrett. Der fikk dommerne høre henne forklare seg om voldtekten. Dommerne trodde henne.

Den rumenske voldtektsmannen ble dømt til fengsel i fem år. Den andre mannen stakk av til Romania.

Både kvinnen og bistandsadvokaten var uvitende om hvilke planer som ble lagt på et annet advokatkontor like nede i gaten. Hvor langt den rumenske mannens forsvarer, advokat Mirmotahari, var villig til å gå for å holde henne borte fra rettssalen.

VG spiller av opptaket med Mirmotahari og torpedoen.

– Det er sjokkerende! Jeg har ikke ord. Nei, jeg har ikke ord. Jeg blir rasende, sier bistandsadvokat Grethe Larsen.

Tydelig rystet over å ha hørt opptaket med advokatkollegaen, fortsetter hun:

– Også etter en sånn handling som hun har vært utsatt for, med så mange krenkelser. Hun har hatt det så vondt etter dette. Så skal hun oppleve dette i tillegg. Det… det… jeg har ikke ord. Jeg er virkelig sint, sier Larsen.

Kvinnen i 40-årene sliter med å forstå hvorfor noen vil henne vondt.

– Jeg vet ikke hva jeg har gjort folk. Jeg blir skremt. Hvem kan man stole på i samfunnet? Ja, hvem kan man stole på i samfunnet? Jeg sliter snart med å stole på andre enn dyr, jeg.

– Jeg har sagt dette. Det høres brutalt ut, det er uheldig. Men det skjedde aldri noe.

Amir Mirmotahari sitter i et møterom i VG. Han har nettopp hørt opptaket som VG nå publiserer. Han går med på å la seg intervjue, men nekter å bli filmet.

Advokaten forteller at han ble oppsøkt av Raein Rueintan på kontoret sitt i slutten av mai i fjor. Det nærmet seg hovedforhandling i voldtektssaken, og han satt med saksdokumentene da mannen med dråpetatoveringene dukket opp.

– Du bruker ordet «uheldig». Hva mener du med det?

– Det som er uheldig er at noe som aldri var meningen å gjennomføre, blir fremstilt som noe mer enn det det skulle være. Men uansett hva jeg måtte si, så vil det aldri kunne veie opp for det som kommer frem på opptaket, svarer Mirmotahari.

Flere ganger under intervjuet med VG benekter advokaten at han har gitt torpedooppdrag til Rueintan.

– Jeg er ikke med på VGs påstand om at han er torpedo.

Advokaten ber VG om tid før publisering slik at han kan informere sine ansatte. Han varsler at alle ansatte vil bli løst fra sine kontrakter med advokatfirmaet Pharos.

– Hva skjer med deg nå?

– Jeg skal gi min versjon av dette til de som ønsker og ta vare på familien. Så får jeg se hvordan det blir med jobb videre.

Advokaten benekter at det var han som kontaktet Rueintan etter løslatelsen fra Ullersmo fengsel. Ifølge ham var det motsatt. Mirmotahari bekrefter imidlertid at han fikset et sted å bo for klienten sin, en bolig han beskriver som et falleferdig hus.

– Etter at han slapp ut av fengsel ble han mer og mer pågående, krevde han at jeg skulle skaffe ham en jobb, fikse ham en ny leilighet. Jeg ønsker ikke å gå så mye inn på det, men jeg har levd under et voldsomt press fra ham og personene bak han. Det er en grunn til at norske myndigheter ikke fikk sendt han ut av landet til tross for gjentatte forsøk over flere år, forteller Mirmotahari.

Ifølge advokaten var presset fra klienten så stort at han for det meste bare «jattet» med i samtalene de to hadde.

– Jeg har flere lydopptak av Raein Rueintan hvor han sier at han skal skade meg og mine barn. På grunn av truslene har min familie bodd på hemmelig adresse over tid og vi har vært utstyrt med voldsalarm, sier Mirmotahari.

VG har bedt om å få tilgang til opptakene.

Advokaten forteller at han anmeldte truslene til Politidistrikt Øst. I intervjuet med VG husker han ikke når han innleverte anmeldelsen.

– Jeg er også blitt utsatt for utpressing, sier han.

– Anmeldte du utpressing?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Mirmotahari.

– Har du utbetalt penger?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer han.

Politioverbetjent Per Morten Hvattum ved Nittedal lensmannskontor bekrefter at de i november i 2015 mottok en anmeldelse for trusler mot Mirmotahari.

– Saken er fortsatt under etterforskning. En person har status som mistenkt, men det har ikke vært mulig å gjennomføre avhør av vedkommende. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Hvattum.

Rueintan innrømmer at han i november ringte og truet advokaten fra Iran, men at det ikke hadde noen sammenheng med det som var tema for møtet på advokatkontoret i mai i fjor.

– Jeg var i en fortvilt situasjon og det var han som fikk meg utsendt fra Norge. I vårt forhold var han hele tiden den sterke part. Jeg var en tidligere kriminell som var uten jobb. Mirmotahari var en vellykket advokat som visste alt om meg, sier Rueintan.

Noen timer etter møtet med VG sendte Mirmotahari denne uttalelsen:

«Samtalen som gjengis i VG er tatt ut av sin sammenheng uten at forhistorien er kjent. Opptakets innhold har aldri vært reelt. Ikke noe av det har heller blitt gjennomført nettopp fordi det aldri har vært meningen at det skulle være noe annet en samtale der Raein skulle føle at jeg hørte på han.

Initiativene har kommet fra Raein, og jeg har bare spilt på det. Det som er sagt er beklagelig, men vært uunngåelig og bevisst som del av et spill mot Raein som i lengre tid hadde vært svært pågående og truende.

Opptaket synes å være planlagt fra Raeins side som del av utpressingen for at jeg skulle påta meg å samarbeide med en gruppering som jeg ikke ønsket tilhørighet til. Raein har i ettertid fremsatt drapstrusler mot min familie og til og med engasjert person til å utføre handlingen.

Forholdet er anmeldt til politiet og PST skal være informert om Raeins tilknytninger og aktiviteter. Opptak av hans trusler mot min familie, norsk politi og Norge er sikret.»

Hjelp oss å finansiere mer viktig journalistikk: Kjøp VG+ her

Publisert: 15. juni 2016

ANNONSE

Siste saker om avsløringen