TABELL
16
Sandefjord

Gubben mot strømmen

POSØR: Lars Bohinen har alltid likt å kle seg. Men nå er dressen byttet ut med treningsklær – trolig for godt. Han er spent foran sin første sesong som Tippeliga-trener. Foto: Anders Hoven, Digitalsport

Gubben mot strømmen

Mange fotballproffer dro rett hjem til profilerte trenerjobber i Norge. Lars Bohinen (45) valgte en litt annen vei. Først dress – så treningsklær.

Det er en svært spent mann som gjør seg klar for sin første sesong som trener i Tippeligaen. Treningskampene har gitt Bohinen et lite sjokk, kanskje ikke så merkelig siden det er seks år siden han jobbet i den øverste, norske ligaen.

Lars Bohinen forlot norsk fotball i 1990, og la ut på en 13 år lang reise som tok han til Sveits, England og Danmark, før han avsluttet spillerkarrieren som 34-åring i Vålerenga i 2003.

Så startet han på det som ble en slags «Bohinen samler titler etter at han har lagt opp.» Som sportslig administrativ leder i Vålerenga (2004-07) fikk han oppleve klubbens første seriemesterskap på 21 år (2005), før han tok samme jobb i Stabæk (2007-09). Her opplevde han at klubben tok sitt første seriemesterskap gjennom historien (2008).

- Jeg vant gull, sølv og bronse med begge klubbene. Ikke verst, sier Lars Bohinen.

Erfaringen han skaffet seg ved å se det hele fra kontoret, ikke fra treningsfeltet, var verdifullt.

- Som administrativ leder må du tenke langsiktig, og være strukturert. Jeg var ikke overbevist om at jeg ønsket meg en trenerjobb den gangen, forteller han.

Så skaffet han seg en ny vinkel, denne gangen som TV 2-ekspert. Det var da han bestemte seg for hva han ville bli som stor gutt…

- Jeg var aldri sikker på at det var fotballtrener jeg ville bli – før jeg kom svært nær spillet igjen gjennom TV-jobben. Da visste jeg at jeg måtte prøve treneryrket. Jeg savnet å være nær spillet og spillerne, og det nærmeste når du ikke kan spille selv, det er treneryrket, sier Bohinen.

Han fikk jobb i Asker, og holdt på å ta laget opp til 1. divisjon på første forsøk, i 2013. Det var godt nok til at Sandefjord hentet Bohinen til byen, for å ta dem opp i Tippeligaen. Det gikk på første forsøk, med bare et tap på 30 seriekamper.

Foreløpig har alt han har tatt i blitt en suksess siden han la opp. Men nå kommer utfordringen: Holde Sandefjord flytende i Tippeligaen.

Sandefjord var i særklasse i 1. divisjon forrige sesong. De slapp ikke inn et eneste mål det siste kvarteret i noen kamper. De slapp kun inn sju mål på 15 hjemmekamper.

Bohinen endret Sandefjord ved å spille med tre mann bak. Og det har han tenkt å fortsette med. Hans ambisjon er å gjøre mer enn å holde Sandefjord oppe. Bohinen mener det er mulig å overraske denne sesongen.

VG tror det blir i tøffeste laget. Sandefjord er ikke forsterket, og det vi har sett så langt virker langt fra solid.

Vi tror klubben må gjøre som mange andre før dem, ta en tur ned igjen før de eventuelt kan stabilisere seg i Tippeligaen.

VGTV: Se vurderingen

Profilen

Pål Alexander Kirkevold

Foto: NTB scanpix

VURDERING

Swipe deg gjennom vurderingene

Totalt

19 av 42 poeng

VURDERING

Keeper

Jakob Busk Jensen er hentet fra Ståle Solbakkens FC København, der han har vært siden han var 13 år, på lån denne sesongen. Keeper som er sett på som svært lovende, med U-landskamper for Danmark. 190 centimeter høy.

Det tar tid å komme seg inn i norsk fotball, som er mer fysisk enn den danske. Har ikke overbevist veldig i treningskampene, men har heller ikke hatt mye hjelp foran seg. Kunne trengt større konkurranse om keeperplassen.

Forsvar

Rutinerte Alexander Gabrielsen og Kevin Larsen, sistnevnte i sin fjerde Tippeligaklubb, skal være to av tre stoppere. I 1. divisjon fungerte trebackssystemet til Bohinen meget bra. Var svært gjerrige bak.

Svære Yaw Amankwah var viktig for opprykket, men partene ble ikke enige om ny kontrakt før tirsdag. I treningskampene har trebackssystemet fungert dårlig, og de personlige feilene har vært mange.

Midtbane

Mye rutine sentralt, hvis Bohinen får ønsket sitt oppfylt om Risholt, Mjelde og Fevang sammen på banen. Mye hurtighet på kantene, i Bindia og Dieng. De skapte mye røre for motstanderne forrige sesong. Lamøy alternativ her.

Rutine trener ikke å være bare positivt, og de tre sentralt er 100 år til sammen. Det kan bli for lite flytting av bein, i en liga der «alle» elsker å kontre. Ingen av de tre er heller veldig målfarlige. Kantspillerne kan bli i overkant offensive.

Angrep

Pål Alexander Kirkevold skal være «the main man», toppscorer (19 mål) og årets spiller i 1. divisjon i fjor. Han får trolig med seg en annen med mange mål i divisjonen under, ex-Kristiansunder Jean Mendy. Et alternativ er Kjell Rune Sellin (15 mål i fjor).

Det er ingen garanti for at spillere som scorer mange mål i 1. divisjon fortsetter med det i Tippeligaen. Tvert imot, er eksemplene på det motsatte langt flere. Det er ingen målgarantister i dette Sandefjord-laget.

Benken

Med alle skadefrie, så er det brukbar dekning i stopperleddet, selv om skader og usikkerheten rundt Amankwah er bekymringsfull. Har noen spillere som kan klare seg i flere posisjoner (for eksempel Normann Hansen).

Det virker tynt på oss, men vi kan ta feil og ha sett dårlig. Særlig på kantene og på topp, kanskje også på keeperplassen, kunne konkurransen vært langt bedre. Det blir tøft over 30 kamper.

Treneren

Lars Bohinen

Foto: NTB scanpix

Trener

Lars Bohinen har ikke tråkket feil en eneste gang siden han tok steget ut av dressen og inn i treningsdressen. Gjorde underverker med Asker, og tok Sandefjord opp på første forsøk. Kan mye, både taktisk, fotballklokskap og psykologi.

Kun to sesonger som trener, og ingen av dem i Tippeligaen. Her ligger utfordringen, i tillegg til det pedagogiske. Har vært borte fra Tippeligaen i seks år, og den overgangen er stor for mange. Vil nok trenge tid på å finne seg til rette – igjen.

Ressurser

Entusiasmen pleier å være stor, uansett sted og klubb, når klubben endelig er tilbake, eller for første gang er i Tippeligaen. Publikum må støtte opp, være glade for at de har et lag blant de 16 beste, og hjemmebanen må gjøres til et sted å grue seg til å komme.

Økonomisk prøver Sandefjord å være edrue i alle situasjoner, og det skal de ha for. Men treneren lever av resultater, og hvis Sandefjord skal overleve så trengs det nok bruk av noen flere midler enn det Bohinen har fått – så langt.

Totalt

19 av 42 poeng

MIN DRØMMEFORSIDE

Sandefjord-trener Lars Bohinen fikk lage VGs førsteside for en dag. Slik ville resultatet blitt:

MIN DRØMMEFORSIDE

Sandefjord-trener Lars Bohinen har tegnet sin drømmeforside for VG.
Deretter har VGs forsidetegnere redigert dem.

VGs FØRSTEELLEVER

Formasjon: 3-5-2

VGs FØRSTEELLEVER

Formasjon: 3-5-2

Spillerstallen

Juva-fakta

Spillerstallen

Juva-fakta

Filtrer spillere (swipe)
Keeper

Jakob Busk (21)

Er på ett års lån fra FC København, hvor han står med 4 kamper i Superligaen (2013-14). Har 11 U21-landskamper for Danmark, den seneste i november.

Keeper

Lars Herlofsen (20)

Horten-gutt med fortid i Ørn. Fikk 30 minutters ligaspill for Tromsø i fjor, mot Fredrikstad i april. Holdt buret rent. Har to G18-landskamper, begge i april 2012.

Forsvar

Yaw Amankwah (26)

Bergenser med ghanesisk far. Er på fjerde året i Sandefjord. Spilte 32 Tippeligakamper med Brann (2008-11). Var lenge fast i 2010, før en lyskeskade ødela.

Forsvar

Victor Demba Bindia (25)

Senegalesisk høyreback eller kantspiller. Også prøvd som stopper i vinter. Fikk sin Sandefjord-debut i oktober 2008. Én A-kamp for Senegal, i november 2012.

Forsvar

Alexander Gabrielsen (29)

Stopper. Randaberg-gutt som tippeligadebuterte med Viking i 2003. Til Sandefjord sommeren 2007. 144 seriekamper med SF, 11 mål. Straffeskytter.

Forsvar

Christer Reppesgård Hansen (21)

Stopper. Også brukt på midtbanen. Startet 23 seriekamper forrige sesong. Langtidsskadet i vinter. Rekker neppe seriestarten. Fra Hedrum IL i Larvik i 2010.

Forsvar

Thomas Juel-Nielsen (24)

Stopper. Fra AB (Gladsaxe) sommeren 2013. 85 kamper på nest øverste nivå i Danmark, med Hvidovre og AB (2009-13). 7 G17-kamper for Danmark (2006-07).

Forsvar

Kevin Larsen (28)

Også midtbanealternativ. 140 Tippeligakamper med Lyn, Tromsø og Hønefoss. Scoret i TL-debuten mot FFK i april 2005. 15 U21-landskamper (2006-08).

Midtbane

Cheikhou Dieng (21)

Kantspiller fra Senegal. 4. året i SF. Ofte benyttet reserve i siste halvdel av opprykkssesongen. «Che» har bra fart og dribler gjerne. En publikumsfavoritt.

Midtbane

Geir Ludvig Fevang (34)

199 A-kamper (45 mål) for SF 1998-2005. Hentet fra Runar da SF ble stiftet. 27 Tippeliga-kamper for Haugesund i fjor. Også TL-spill med Start (2006-10).

Midtbane

Kristoffer Normann Hansen (21)

Fra Larvik Turn i 2010. Flyttet fra kant til indreløper på forsommeren i fjor. Fikk 4 kamper for Norge U21 på høsten. Scoret i debutkampen mot Irland.

Midtbane

Mats Haakenstad (21)

2. periode i SF. Opprinnelig til SF i 2010 etter spill for Borre og Falk. Horten-gutten var i Fram, Larvik fra 2012 til i fjor sommer. Fikk 6 serieinnhopp for SF i høst.

Midtbane

William Kurtovic (18)

4 seriekamper (1 fra start på bursdagen i juni) i fjor. Sønn av håndballtrener Marinko. Bror til stjernespiller Amanda. På samling med Sveriges G17-lag i 2013.

Midtbane

Eirik Lamøy (30)

Venstrekant. Harstadværing hentet fra Tromsdalen i 2009. Står med 166 kamper for Sandefjord (bare Geir Ludvig Fevang har flere). Har scoret 29 mål.

Midtbane

Erik Mjelde (31)

Sandefjord-spiller 2006-10. Deretter opphold i Brann og LSK. 19 TL-kamper i fjor, men bare 2 fra start. Er eneste gjenværende spiller fra SFs cupfinalelag i 2006.

Midtbane

Mads Pedersen (22)

Sentral midt, eller indreløper. Fra FC Midtjylland (7 Superliga-kamper, 1 fra start) i august. 40 aldersbestemte kamper (G16-U20) for Danmark, alle som kaptein.

Midtbane

Roger Risholt (35)

Kaptein. SF er arendalittens 9. klubb siden 2000. Han har fem opprykk til Tippeligaen, med Start 2001, Fredrikstad 2003, 2010, Kongsvinger 2009 og SF 2014.

Midtbane

Kim Skogsrud (21)

Fortid i Manchester City (2009-11) og skotske Rangers (2011-12). 19 seriekamper for SF, men ingen i fjor. Var skadet på våren og utlånt til Strømmen på høsten.

Midtbane

André Sødlund (18)

Svenskfødt lyslugg med opphold i engelske Bolton 2012-14. Spilte 17 seriekamper for SF i fjor, 11 fra start. Scoret ett mål. Debut for G19-landslaget i februar i år.

Midtbane

Martin Torp (23)

Hentet fra Larvik Turn. Helgeroa-gutten fikk sin SF-debut i Tippeligaen i juli 2010. Forrige sesong ble spolert med avrevet høyre akillessene i mai. Straffeskytter.

Angrep

Pål Alexander Kirkevold (24)

Toppscorer (19 mål) og årets spiller i 1. divisjon i fjor. Skal endelig prøve seg i eliten. Fire år på nivå 2 ga 49 mål på 109 kamper med HamKam, Mjøndalen og SF.

Angrep

Jean Alassane Mendy (25)

Norsk-senegaleser. Scoret 16 mål for Kristiansund i fjor. Har totalt 28 mål på 63 kamper på nivå 2 med Løv-Ham og Kristiansund. Innom Vålerengas juniorlag i 2008.

Angrep

Kjell Rune Sellin (25)

3. året i SF. 15 mål i fjor. Cupmester med Aalesund 2011 og Hødd 2012. Står med 58 Tippeligakamper (31 fra start) og 6 mål, for Rosenborg, Kongsvinger og AaFK.

Statistikk

Statistikken leveres av Opta for VG.
Tallene viser gjennomsnitt per kamp for Tippeligaen 2014.
Velg liste (swipe)
Avslutninger på mål / avslutninger totalt (%)
Vellykede pasninger / pasninger totalt (%)
Antall mål / avslutninger totalt (%)
  • Bodø/Glimt
    14.0
    4.80
    10.71
    34.29
    250.7
    76.9
    43.4
  • Brann
    15.1
    4.57
    9.07
    30.31
    289.1
    77.0
    50.3
  • Haugesund
    13.7
    4.03
    10.49
    29.51
    296.9
    74.7
    49.3
  • Lillestrøm
    12.8
    4.37
    12.73
    34.03
    327.1
    78.9
    53.0
  • Molde
    17.6
    6.63
    11.53
    37.62
    365.3
    81.6
    53.1
  • Odd
    15.1
    4.83
    11.50
    32.08
    320.5
    79.2
    55.5
  • Rosenborg
    15.7
    5.53
    13.56
    35.17
    300.0
    77.4
    51.9
  • Sandnes Ulf
    11.5
    3.93
    7.80
    34.10
    221.8
    68.2
    43.6
  • Sarpsborg 08
    13.5
    3.87
    10.15
    28.71
    347.0
    80.1
    51.2
  • Sogndal
    13.4
    4.27
    7.69
    31.76
    186.2
    65.0
    42.6
  • Stabæk
    12.2
    4.30
    12.02
    35.25
    352.9
    78.8
    52.9
  • Start
    13.5
    4.43
    11.33
    32.76
    274.4
    76.2
    46.4
  • Strømsgodset
    14.3
    5.10
    11.19
    35.66
    396.5
    81.3
    57.4
  • Viking
    16.0
    5.33
    8.77
    33.40
    275.4
    72.9
    50.2
  • Vålerenga
    13.8
    4.63
    14.29
    33.66
    312.9
    78.1
    52.8
  • Aalesund
    15.9
    5.17
    8.40
    32.56
    301.3
    77.0
    47.1

Sandefjord år for år

i Tippeligaen de 10 siste årene

Faktisk tabellplassering

VG-lupens tabelltips

Tekst: Knut Espen Svegaarden og Geir Juva
Digital presentasjon: Sondre Nilsen

Hvordan tror du det går med Sandefjord i 2015?

VG sporten følger Sandefjord