TABELL
1
Molde

Ser til tidenes beste lag

NORGES BESTE: Dette er – foreløpig – Norges beste klubblag: Rosenborg anno 1999. Det er dette Molde-trener Tor Ole Skullerud (til venstre) og lagkaptein Ørjan Håskjold Nyland trigges av før årets sesong. Foto: Anders Hoven, Digitalsport

Ser til tidenes beste lag

Hva gjør du når du har vunnet fem trofeer på fire år i norsk fotball? Da strekker Molde seg selvsagt etter det aller beste som har vært – Rosenborg anno 1999.

Landslagskeeper og Molde-kaptein Ørjan Håskjold Nyland studerer bildet VG har med seg, og kjenner igjen mange av spillerne, de som dominerte norsk fotball på siste halvdel av 1990-tallet og starten på 2000-tallet.

Men akkurat 1999-gjengen var den aller beste, da John Carew og Jan Derek Sørensen og André Bergdølmo supplerte et allerede meget godt lag med trøndere. Klimakset kom i Dortmund, der et lag som hadde vunnet Champions League 16 måneder tidligere, ble slått 3-0 på bortebane.

Tor Ole Skullerud vet at listen høynes i Molde etter The Double i 2014, og at en plass i en av de to europeiske liga- og cupturneringene nå må være en viktig del av målsetningen for sesongen. Og at Molde må se til gamle RBK-årganger for å finne maken til mannskap som han selv disponerer i 2015.

Kanskje har ikke Molde-troppen de toppene som RBK-årgangen i 1999 hadde. Men bredden i Skulleruds mannskap er tidenes sterkeste i norsk fotball.

Skadefritt, ville ganske sikkert andrelaget til Molde kjempet på øvre halvdel i Tippeligaen. Så god spillerstall har Skullerud.

Det sto ikke på antall advarsler da Skullerud sa ja til å overta Molde etter Ole Gunnar Solskjær.

- Jeg fikk mange av dem, ja. «Dette kan umulig gå rette veien», var bare en av mange kommentarer, sier Skullerud.

Selv mener han det viktigste var å akseptere at «listen lå der den lå». At han hadde med seg respekt for jobben han hadde gjort med U-landslaget som spilte bronsefinale i EM, hjalp. Ellers mener han at det meste innen fotball – som Trond Sollied ofte sier det – handler om timing.

- Vi valgte å være offensive, vi snakka oss ikke ned. Jeg trodde det var en god klubb å komme til, og inntrykket ble raskt bekreftet. Alt i Molde fremstår veldig solid, sier Tor Ole Skullerud.

Troppen han har nå er også mye bedre enn den han overtok, mener han selv. Skullerud mener stallen var for stor den gangen, og at kvaliteten nå er mye bedre på hele gruppa.

Han har mistet sin assistent Geir Bakke til Sarpsborg, og erstattet han med en med internasjonal erfaring i Bård Wiggen. I tillegg forsterkes støtteapparatet med en fast ansatt mental trener.

I tillegg sitter nå vinnermentaliteten i veggene på stadion i Molde.

Det går mot seriegull nummer fire på fem år for Molde. Da begynner det faktisk å ligne litt på Rosenborg-årgangene på 1990-tallet.

VGTV: Se vurderingen

Profilen

Mohamed Elyounoussi

Foto: NTB scanpix

VURDERING

Swipe deg gjennom vurderingene

Totalt

36 av 42 poeng

VURDERING

Keeper

Ørjan Håskjold Nyland er Norges beste keeper, og trolig som snart vil få sjansen i en større klubb enn Molde. Har det meste, gode reflekser, er svær, og bruker størrelsen sin som han skal, ved å dominere feltet. Norges nummer en.

Det er vanskelig å finne svakheter ved Nyland, men også han gjør en og annen blunder iblant, som de fleste keepere. Har ingen konkurranse om plassen i Molde-målet, noe som kan være en negativ ting. Må motivere seg selv.

Forsvar

Har fått inn enda en landslagsspiller i denne lagdelen, i Semb Berge. Forren er den ubestridte sjefen bak, og holder høy klasse når han er konsentrert. Linnes har fart og er god en mot en, også offensivt. Flo tar trolig venstrebacken.

Det blir mange gode spillere på benk eller tribune fra denne lagdelen, og verken Rindarøy, Gabrielsen eller Toivio vil være fornøyd med det. Må få spilt sammen stopperparet sitt, ofte det viktigste i et lag som skal være trygge defensivt.

Midtbane

Var kanskje Moldes beste lagdel forrige sesong, der Singh tok masse ansvar, og fikk etter hvert med seg Hussain. Mostrøm er en av de mer ubeskrevne suksessene, men han er viktig. Det samme er Elyounoussi på motsatt kant.

Også her blir det interessant å se hvor mange som må se kamper fra tribunen. Kind Bendiksen kan spille på flere plasser offensivt, og presser på for en plass. Det kan bli mange skifter her, noe som kan slå negativt ut.

Angrep

Har fått inn Ola Kamara, som fint scorer 10-20 mål med så god hjelp som han kommer til å få fra Moldes gode midtbane. Får nå trolig med seg Høiland, som har farten og iveren etter å score mål. Unge Sander Svendsen (17) kan bli jokeren her. Meget spennende spiller.

Utskiftningene har vært mange og store, for mange og for store, etter Moldes mening. Først Sigurdarsson ut, Chukwu solgt, Gulbrandsen langtidsskadet, og nå sist innleide Bakenga langtidsskadd. Molde tåler ikke mer trøbbel på spissplass nå, før laget skal få slite med å score mål.

Benken

Har Norges beste spillerstall, gjennom tidene, og tåler skader og suspensjoner som få andre. Skiftet 11 mann i en treningskamp for en stund siden, og tålte det fint også. Den brede stallen trengs, spesielt hvis Molde skal spille e-cup.

Har skader på spillere som Simonsen, og det er alltid rom for forbedring i alle posisjoner. Faren er også at det blir så mange gode spillere at de mange talentene ikke slipper til. Her er balansen hårfin for Molde nå.

Treneren

Tor Ole Skullerud

Foto: NTB scanpix

Trener

Tor Ole Skullerud så ut til å være borte og glemt, helt til han dukket opp som assistent på U-landslaget for to år siden. Siden har alt gått rett vei, tok utfordringen i Molde, og vant det som vinnes kan i sin første sesong. Tydelig leder.

Liker ikke verbale debatter, og gjemmer seg litt de gangene han blir konfrontert med ting eller temaer han ikke liker. Kan nok bli enda tydeligere i kommunikasjonen med media, men har kommet seg veldig der.

Ressurser

Molde fremstår i dag som den suverent best drevne klubben i Norge. Har hatt kontinuitet på leder- og spillersiden lenge, og delvis også på trenersiden. Forvalter ressursene meget godt, har god økonomi, et nydelig stadion og kan kjempe i toppen i mange år fremover.

Molde er fortsatt et lite sted, og det er ikke alltid like lett å få spillere til å bli der over tid. Må også passe seg for den mettheten som ofte kommer til et lag og en by når suksessen har vart en stund. Det er eneste faren vi ser.

Totalt

36 av 42 poeng

MIN DRØMMEFORSIDE

Molde-spiller Vegard Forren fikk lage VGs førsteside for en dag. Slik ville resultatet blitt:

MIN DRØMMEFORSIDE

Molde-spiller Vegard Forren har tegnet sin drømmeforside for VG.
Deretter har VGs forsidetegnere redigert dem.

VGs FØRSTEELLEVER

Formasjon: 4-4-2

VGs FØRSTEELLEVER

Formasjon: 4-4-2

Spillerstallen

Juva-fakta

Spillerstallen

Juva-fakta

Filtrer spillere (swipe)
Keeper

Ethan Horvath (19)

Slet benken i 22 av 30 Tippeliga-kamper i fjor. Slapp til i 2 cupkamper på våren. Amerikansk U20-landslagskeeper. Var koblet til Tromsø i vinter.

Keeper

Andreas Linde (21)

Spilte 2 kamper for Helsingborg i Allsvenskan sist høst. Har 3 U21-landskamper for Sverige. Er 196 cm høy. Spilt 45 min. for Moldes A-lag i vinter.

Keeper

Ørjan Nyland (24)

11 A-landskamper. Var aktuell for Everton i vinter. Har kontrakt med MFK ut året. Hevet redningsprosenten i TL fra 62,1 i 2013 til 74,7 i fjor.

Forsvar

Per Egil Flo (26)

Fikk sine 4 første A-landskamper i fjor (debut i august). På Årets Lag i VG etter bl.a. 7 målgivende pasninger og 43 vellykkede innlegg i Tippeligaen.

Forsvar

Vegard Forren (27)

På Årets Lag i VG for 3. gang i fjor. Vant 129 luftdueller i TL (bare Frode Johnsen var bedre). Nærmer seg Gullklokka på landslaget (21 kamper).

Forsvar

Ruben Gabrielsen (23)

Startet 7 Tippeliga-kamper for MFK etter sommerovergangen fra LSK. 45 aldersbestemte landskamper (U23 i år). På A-benken mot Kroatia sist helg.

Forsvar

Eirik Haugan (17)

Midtstopper. A-lagsdebut med en halv omgang i cupkampen mot Surnadal i april i fjor. Én gang på benken i Tippeligaen. På G18-landslaget.

Forsvar

Martin Linnes (23)

10 målpoeng (4 mål, 6 assists) i fjorårets TL. På Årets Lag i VG. Takket nei til en lukrativ Tyrkia-overgang i år. Kontrakt ut 2017. 11 A-landskamper.

Forsvar

Knut Olav Rindarøy (29)

Startet kun 6 ligakamper i fjor, grunnet stadige lår- og lyskeskader. Har fått vært skadefri i vinter. 184 seriekamper for Molde (debut i 2004).

Forsvar

Fredrik Semb (25)

På lån fra danske Brøndby ut året. Ikke spilt dansk ligafotball siden september. Ankelskadet i vinter. Spilte 95 seriekamper for Odd (2008-14).

Forsvar

Magne Simonsen (26)

Back/kant. Slemmestad-gutt. Røk et korsbånd i cupkampen mot Strindheim i mai i fjor. Tilbake i månedsskiftet mai-juni. Kontrakt ut året.

Forsvar

Joona Toivio (27)

Startet 19 TL-kamper i fjor. Fast siden slutten av mai. TLs beste pasningsprosent (90,4) blant spillere med minimum 700 pasninger. 31 A for Finland.

Midtbane

Agnaldo (21)

Kant/spiss. Slapp til i 16 Tippeliga-kamper (6 fra start) i fjor. Målløs på sine 23 avslutninger. 2 mål i treningskamper i vinter. Kontrakt ut 2018.

Midtbane

Thomas Kind Bendiksen (25)

Spilte 80 seriekamper på tre år for Tromsø. Startet samtlige 30 matcher i 1. divisjon i fjor. Scoret 4 mål, 3 på straffe. 2 A-landskamper i januar i fjor.

Midtbane

Pape Paté Diouf (28)

Tredje periode i MFK. 7 ligakamper (1 fra start) i fjor, men ingen siden juni. Måtte sone en lang karantene etter en B-lagsutvisning sist sommer.

Midtbane

Mohamed Elyounoussi (20)

13 Tippeliga-mål i fjor (MFKs toppscorer). I tillegg 4 assists. Scoret også i kvart-, semi- og finale i cupen. Debuterte på A-landslaget i august i fjor.

Midtbane

Joshua Gatt (23)

Vært ute i 18 måneder (2 x avrevet korsbånd i venstre kne). Er i trening igjen nå. Håper på comeback før sommeren. Har kontrakt ut sesongen.

Midtbane

Daniel Berg Hestad (39)

Klubbkaptein. 25 Tippeliga-kamper i fjor (14 fra start), og 451 totalt (rekord). Vant 44 av 57 luftdueller i fjor. 1 mål - på nikk. Kontrakt ut året.

Midtbane

Eirik Hestad (19)

8 Tippeliga-kamper (6 fra start) i høst. Pådro seg bruddskader i nakke og ankel i en bilulykke lille julaften. Tilbake i trening for få uker siden.

Midtbane

Etzaz Hussain (22)

Startet 14 TL-kamper i fjor. Fast i høst. Treffprosent på 86,9 i pasningsspillet. 54 aldersbestemte landskamper. Har kontrakt med MFK ut året.

Midtbane

Mattias Moström (32)

2 mål og 6 assists i TL i fjor. 5,42 i børssnitt i VG - ny pers. I Molde siden 2007. Står med 20 mål på 198 seriekamper for MFK. Kontrakt ut 2016.

Midtbane

Eskil Rønningen (18)

Hjelset-gutten spilte 15 kamper på B-laget i fjor. Fikk også bære kapteinsbindet. Var én gang på benken i Tippeligaen, i mai i fjor.

Midtbane

Harmeet Singh (24)

3 mål og 4 assists på 28 TL-kamper i fjor. 1647 vellykkede pasninger (bare Abu i Godset hadde flere). Står med 7 A-landskamper. Kontrakt ut året.

Angrep

Mushaga Bakenga (22)

På lån fra belgiske Brugge til 6. august. Men røk nylig akillesen i treningskamp og er ute i seks til ni måneder. A-landslagsdebut i januar i fjor.

Angrep

Fredrik Gulbrandsen (22)

10 mål og 2 assists i Tippeligaen i fjor, samt cupfinalescoring og A-landslagsdebut på høsten. Korsbåndskadet i mars i år. Ute i minst 6 måneder.

Angrep

Tommy Høiland (25)

8 mål på 22 Tippeliga-kamper (4 fra start) for MFK og LSK i fjor. Siste TL-mål i august. Var innbytter i cupfinalen. Kontrakt med MFK ut året.

Angrep

Ola Kamara (25)

På lån fra Austria Wien ut året. MFK har opsjon på kjøp. Scoret 2 mål på 23 ligakamper (3 fra start) for Austria. 43 mål på 120 Tippeliga-kamper.

Angrep

Ben Spencer (20)

U20-spiss for USA. På lån i Indy Eleven (nivå 2 i USA) i fjor. Scoret 2 mål på 11 kamper (6 fra start) der. 2 MFK-innhopp i 2013. Skadet i vinter.

Angrep

Sander Svendsen (17)

1 mål på 12 Tippeliga-kamper (1 fra start) i fjor. 6 mål i årets Molde-oppkjøring. 13 mål på 31 aldersbestemte landskamper (G19 i år).

Statistikk

Statistikken leveres av Opta for VG.
Tallene viser gjennomsnitt per kamp for Tippeligaen 2014.
Velg liste (swipe)
Avslutninger på mål / avslutninger totalt (%)
Vellykede pasninger / pasninger totalt (%)
Antall mål / avslutninger totalt (%)
 • Bodø/Glimt
  14.0
  4.80
  10.71
  34.29
  250.7
  76.9
  43.4
 • Brann
  15.1
  4.57
  9.07
  30.31
  289.1
  77.0
  50.3
 • Haugesund
  13.7
  4.03
  10.49
  29.51
  296.9
  74.7
  49.3
 • Lillestrøm
  12.8
  4.37
  12.73
  34.03
  327.1
  78.9
  53.0
 • Molde
  17.6
  6.63
  11.53
  37.62
  365.3
  81.6
  53.1
 • Odd
  15.1
  4.83
  11.50
  32.08
  320.5
  79.2
  55.5
 • Rosenborg
  15.7
  5.53
  13.56
  35.17
  300.0
  77.4
  51.9
 • Sandnes Ulf
  11.5
  3.93
  7.80
  34.10
  221.8
  68.2
  43.6
 • Sarpsborg 08
  13.5
  3.87
  10.15
  28.71
  347.0
  80.1
  51.2
 • Sogndal
  13.4
  4.27
  7.69
  31.76
  186.2
  65.0
  42.6
 • Stabæk
  12.2
  4.30
  12.02
  35.25
  352.9
  78.8
  52.9
 • Start
  13.5
  4.43
  11.33
  32.76
  274.4
  76.2
  46.4
 • Strømsgodset
  14.3
  5.10
  11.19
  35.66
  396.5
  81.3
  57.4
 • Viking
  16.0
  5.33
  8.77
  33.40
  275.4
  72.9
  50.2
 • Vålerenga
  13.8
  4.63
  14.29
  33.66
  312.9
  78.1
  52.8
 • Aalesund
  15.9
  5.17
  8.40
  32.56
  301.3
  77.0
  47.1

Molde år for år

i Tippeligaen de 10 siste årene

Faktisk tabellplassering

VG-lupens tabelltips

Tekst: Knut Espen Svegaarden og Geir Juva
Digital presentasjon: Sondre Nilsen

Hvordan tror du det går med Molde i 2015?